0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, аз също съм подала документи май месец. Очаквам и аз заповед от фонда, но е явно, че с нерви няма да стане.
В друга тема Стефи ясно обясни, че проблемите са в клиниките и че не са могли да поемат целия поток от одобрени момичета през 2010 г. то това беше ясно. Ако фонда връчва на месец по 400 заповеди, и всичките тези заповеди са за 1, 2 или 3 клиники какво се случва? Тези клиники как ще могат да ги поемат и как ще обслужват и старите си пациентки и тези, които не са по фонда?
Сигурно има и още въпросителни, за които не се сещам, но при всички положения работещите във фонда не са ни противници, а съюзници и се опитват заедно с клиниките да направят най-доброто за нас. Друг е въпроса, че за нас времето тече много бързо, годините ни напредват и нервите ни са доста поизострени.
Извинявайте за дългия пост.


Аз пак ще кажа, че основният проблем е в дезинформацията. Ако през май или поне през септември знаехме, че ще стане така, че ще чакаме по 9 месеца, че и повече, можехме да предприемем нещо. Има различни варианти, като инвитро на ЕЦ например. То е и по-щадящо по-евтино и лесно за изпълнение. До сега можех да съм направила един такъв опит, а сега стоя и чакам и все още малко остава и така 8- 9 месеца. Това е големият проблем според мен.  А, че времето ни тече и шансовете ни намаляват е също сериозен проблем. Не зная дали въобще можем да им вярваме, че ще се обадят и в края на януари. Без тази седмица, остават 2 до края. Може би тогава ще чуем пак: Ами другия месец ще ви се обадим.
Наистина май вече започнаха да се подиграват с нас.За какви ли не глупости нашата УПРАВА намира средства и начини,но не и за най-важното да има раждаемост.Просто не намирам думи.Както се казва всяко чудо за три дни------Може би толкова им беше силата. :ask:Подкрепям maya наистина ако знаехме какво става някой щяха да потърсят вариянти.Защото всеки един ден за нас е ценен и годините си отминават :bighug:

май никой няма смелостта да го каже, нито септември след отпуската, нито сега. Една голяма неизвестност. Да, фонда го има, признавам държавата за това, но и за пореден път съжалявам, че съм нейна гражданка с това мотане и протакане, с това, че няма никаква прозрачност на ставащото. Чакаш... Както се изказаха "ще дойде и вашия ред", да, но кога? Да си направим сметката - след 2мес? 5мес? година? Колко трябва да чакаме още? Никой няма да ни отговори ...
Според мен при Фонда нещата вече са изчистени - те напредват с одобренията явно според Правилника. Но ако са се натрупали много одобрени момичета в клиниките, наистина проблемът се премества извън Фонда.
Имам предложение: 1. да се увеличи срокът от 6 месеца на напр.10 месеца за използване на заповедта (това ще намали напрежението и гоненето на краен срок).
2. Клиниките да започнат и те да водят някакъв списък на процедурите, които са започнати, който списък да е в рамките на възможностите на клиниката - напр. за 30 опита на месец. Този списък трябва да се актуализира и да се изважда от него всяко момиче, което е приключило процедурата до след трансфер. Така ще се вижда от самата клиника колко бройки се освобождават и колко може да приеме за нова процедура. По този начин няма да има натрупване с пациенти и по-важното - претупване на процедура. Така ние ще си следим избраната клиника и ще поддържаме връзка с тях. Как ви се струва това? Дали ще внесе яснота и спокойствие?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Добре де, щом ако сте знаели колко ще чакате, щяхте да търсите варианти, какво ви пречи да ги търсите и сега? Естествен цикъл може да се прави по всяко време.
Междувременно, нали не забравяте, че заповедите се изготвят от МЗ? Фондът само одобрява.
Напълно разбирам притесненията ви, момичета, но не си помагате с това нервничене. Приемете, че не зависи от вас. Не е справедливо, не е честно, но това е положението. Нищо не можете да направите и колкото по-бързо приемете ситуацията такава, каквато е, толкова по-добре. Аз съм го казвала и преди - когато на човек не му се чака, особено ако чака държавата, просто търси други решения. В случая, ако можете да намерите пари - действате. Ако не - ами няма начин, чакате, разберете го. Просто няма друга опция, ужасно е, но това е положението просто. Ако ще и по 100 пъти да се пише едно и също из всички теми, нищо няма да се промени. Само излишно се надъхвате една друга и се изнервяте.
Дано скоро се раздвижат нещата и тръгнат по график и всички се успокоите и получите своите обаждания. А след това и успешни процедури!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
kokakola, добре е като идея, но надали скоро ще стане и на практика.
*
sixsens , абсолютно съм съгласна с теб, но явно някой не иска да разбере. До вчера, дето се казва, нямаше фонд и се опитвахме сами да се справяме и определено го правехме. Да, за някои беше много трудно, но въпреки всичко намирахме начин.
Сега, когато имаме светлинка в лицето на фонда, се оплакваме от чакането. Със сигурност има какво още да се желае от него, ама не го разбирам това мрънкане наистина (с риск да си навлека гнева на много момичета). И аз съм на 40 години, и на мен ми тече бързо времето, но не стоя и не чакам фонда. Да, иска ми се и аз да си бях получила вече заповедта, след като чакам от май месец, но като не става действам, направих един опит самофинансирайки се. Оказа се неуспешен и изскочиха много други неща, които трябваше да направя и ако имах заповед от фонда, щях да се притеснявам пък, че и изтича срока. Така или иначе щом сме на това положение, винаги ще се притесняваме и всичко ще ни изнервя много. Но нервите не са ни съюзник.
Иска ми се всички да успеем в нелеката борба, но това ще стане наистина със спокойствие и разбиране.
Цитат
Според мен при Фонда нещата вече са изчистени - те напредват с одобренията явно според Правилника. Но ако са се натрупали много одобрени момичета в клиниките, наистина проблемът се премества извън Фонда.
Абсолютно вярно. Защо ми е заповед, ако клиниката няма възможност да ме поеме.
« Последна редакция: Януари 12, 2011, 12:29:27 pm от mgstra »


*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
А приемат ли нови документи вече?
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
Не са спирали да приемат.
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Благодаря  :) !
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
Точно заради това, че очаквах октомври, после ноември, после декември, после януари, не предприех нищо. Защото е съвсем наблизо реда ми. И си казвах : То е съвсем скоро, няма смисъл да давам пари за инвитро на ЕЦ, а за друго нямам финансови възможности. Ако знаех, че ще чакам толкова време, може би щях да пробвам. Пак казвам, че ние не роптаем срещу фонда, а срещу липсата на информация. Много добре си давам сметка, че ако не беше фонда, трябваше да си продам апартамента. Ако не е Стефи да ни дава разяснения, отникъде нямаме информация какво става. Ако има яснота, няма да има истерия. За мен поне това е проблемът. Липсата на яснота, за да зная какво да предприема. Ама хайде дано всичкото напрежението отмине и да започнем. 
В4ера бях в клиниката като мислех 4е ще запо4вам процедурата защото в на4алото на февруари ми изти4а заповета и какво се оказа 4е трябвало да платя 5000 лв и след това щели да ми върнат парите,но на мен не ми е ясно защо след като си одобрен трябва да плащташ ами аз ако имах парите нямаше да 4акам фонда сега трябва да пусна удължаване за срока но пак да си търся парите и как да стане това.Ако някои знае нещо да каже,в каква държава живеем нямам думи.става въпрос за клиниката в плевен.
Фонд АР не се е изплатил на клиниките! Това трябва да се каже ясно и категорично. Интересно защо никой не го казва. Не само на нашата, на повечето клиники в страната Фондът дължи значителни суми. Няма как да се започне стимулация, при условие че няма хормонални препарати. Фармацевтичните фирми даваха известни количества на разсрочено плащане, но вече отказват да дават, докато не им се изплатят старите. А те няма как да бъдат изплатени, преди да си получим парите от Фонда. Влизам в положението ви, но е безсмислено да се търси вина в клиниките. Просто няма как да стане без пари за стимулация, среди, консумативи и т.н. Не коментирам даже въпроса, че отдавна сме забравили какво е това "заплата". Така че въпросите и обвиненията ви следва да са отправени към Фонда. А за това че продължават да удобряват, без да имат пари да платят - разглеждат и удобряват документи, защото са заинтересовани. За миналата година за всеки разгледан документ членовете на фонда са получили по 60лв (слава богу, не от парите на фонда, а от бюджета на МЗ). Смятам, че вашите представители във фонда могат по-добре да обяснят за какво става дума, а не да се говори, че фондът удобрява, а клиниките "нямат капацитет" или не искат да поемат удобрените жени. Ако преведат пари, повярвайте, желание и "капацитет" ще се намерят!
*
Извинявам се много, ноооо научете се как се пише ОДОБРЯВАМ...това е нечувано, в тази тема всеки трети пише с "У"!!!!
Извинявам се отново, но това ме вбесява!  :(
Извинявам се много, ноооо научете се как се пише ОДОБРЯВАМ...това е нечувано, в тази тема всеки трети пише с "У"!!!!
Извинявам се отново, но това ме вбесява!  :(

:)) Съгласен! Приемам забележката. Ама то като се ядоса човек, и азбуката може да забрави, камо ли правописа :)
*
Цитат
Извинявам се много, ноооо научете се как се пише ОДОБРЯВАМ...това е нечувано, в тази тема всеки трети пише с "У"!!!!
Извинявам се отново, но това ме вбесява! 
 
И мен :wink:
Цитат
Ако преведат пари, повярвайте, желание и "капацитет" ще се намерят!
Не знам за кои клиники говориш, но в тази, в която съм аз не е точно така. Дори и със самофинансиране, трудно си записвам час, което означава, че сме прекалено много пациентките.


*
Фонд АР не се е изплатил на клиниките! Това трябва да се каже ясно и категорично. Интересно защо никой не го казва. Не само на нашата, на повечето клиники в страната Фондът дължи значителни суми. Няма как да се започне стимулация, при условие че няма хормонални препарати. Фармацевтичните фирми даваха известни количества на разсрочено плащане, но вече отказват да дават, докато не им се изплатят старите. А те няма как да бъдат изплатени, преди да си получим парите от Фонда. Влизам в положението ви, но е безсмислено да се търси вина в клиниките. Просто няма как да стане без пари за стимулация, среди, консумативи и т.н. Не коментирам даже въпроса, че отдавна сме забравили какво е това "заплата". Така че въпросите и обвиненията ви следва да са отправени към Фонда. А за това че продължават да одобряват, без да имат пари да платят - разглеждат и одобряват документи, защото са заинтересовани. За миналата година за всеки разгледан документ членовете на фонда са получили по 60лв (слава богу, не от парите на фонда, а от бюджета на МЗ). Смятам, че вашите представители във фонда могат по-добре да обяснят за какво става дума, а не да се говори, че фондът одобрява, а клиниките "нямат капацитет" или не искат да поемат одобрените жени. Ако преведат пари, повярвайте, желание и "капацитет" ще се намерят!
Здравейте,

от поста ви разбирам следното:
1. Има забавяне на плащанията от фонда към клиниките.
2. Търси се виновен за това забавяне.
3. Хората от фонда работят съвестно на пълни обороти - въпреки липсата на пари.
4. Хората от фонда получават заплати - хората в клиниките не получават заплати.
5. Фармацевтичните компании не отпускат лекарства без да им се плаща.
6. Клиниките са готови да приемат хора над капацитета си ако им се плати.

Сега да поразсъждаваме:
1. Има забавяне на плащанията от фонда към клиниките.
Така е забавяне има, но не плащания от фонда (фонда не борави с пари директно), а плащанията от МЗ. Процедурата за обработка на документите и изплащане на парите от МЗ (не от фонда) е добре описана в закона и правилника на фонда и се спазва стриктно от служителите на фонда. Фактурите от клиниките се предават на МЗ за изплащане по ясно дефинирана схема FIFO (First In First Out - по известна на хората като опашка). Т.е. фактурите са подредени по дата и се изпращат последователно на МЗ за изплащане.
Сумите са одобрени в бюджета и пристигат на части в МЗ - трябва да стане ясно че парите са в МЗ а не във фонда, не са на купчина и не се държат някъде от фонда на пук на клиниките.

2. Търси се виновен за това забавяне.
Очевидно виновни сме всички ние (все пак държавата - това сме ние). Но все пак за да сме по конкретни - нека обвиним МЗ или още по добре правителството. Ако искате може дори и да го свалите. И все пак - това е правителството което създаде фонда и до сега няма нито едно негативно изказване за фонда от негова страна. Също така няма отказ за плащане и има стремеж за подобряване работата му (скоро дори се правиха поправки по закона или правилника на фонда).

3. Хората от фонда работят съвестно на пълни обороти - въпреки липсата на пари в МЗ.
Работата на хората в съвета е да одобрява документи. Не е тяхна работа да осигуряват пари. Тяхно задължение е да преглеждат по 400 документа месечно, защото при капацитет 4000 процедури годишно и 2 месеца почивка те трябва да обработят точно по толкова за да си свършат работата.
Може би предпочитате да спрат да приемат документи и да обработват само когато МЗ каже че има пари?
Нека да разпишем как би изглеждала схемата тогава за първите 4 месеца от годината.
 - Януари месец - няма пари. Лабораториите са празни, клиниките не работят.
 - Февруари месец - няма пари. Лабораториите са празни, клиниките не работят.
 - Март месец - няма пари. Лабораториите са празни, клиниките не работят.
 - Април месец - на МЗ се прехвърлят 5 милиона (1/4 от 20 милиона покриващи процедурите за 1/4 от годината).
 - Съвета се събира и започва да приема молби. Клиниките започват да подготвят документите на пациентите си. Получават се навалици в клиниките и лабораториите. Разбира се и навалица пред фонда за да се подадат молбите.

Вие сте лекар (доколкото се разбира от поста ви). Смятате ли че тази схема наистина е добра за вас, за клиниката ви, за лабораториите, за пациентите?
Не смятате ли че е много по добре схемата която работи в момента?

4. Хората от фонда получават заплати - хората в клиниките не получават заплати.
Това е съвсем нормално. Работиш - плащат ти, не работиш не ти се плаща. Защо клиниките не раздават заплати на служителите си е въпрос на който вие трябва да отговорите - и то не на нас а на вашите служители. Ако не можете при тези цени и при тази запълненост на капацитета ви да отделите пари за заплати на служителите си - най вероятно става дума за лошо счетоводство? Но пак да подчертая - става дума за лош мениджмънт на болниците и не мисля че тук е мястото където те трябва да се обсъждат.

5. Фармацевтичните компании не отпускат лекарства без да им се плаща.
Това не е съвсем така. Работил съм известно време в системата за дистрибуция и продажба на лекарства (обезпечавахме най големите дистрибутори на лекарства в БГ със софтуер) от където имам и малко поглед върху това какво става в "кухнята". Определено фармацевтичните дистрибутори няма да откажат доставки, освен ако някой много лошо не си е оцапал положението при тях (с перманентно не плащане на задълженията).

6. Клиниките са готови да приемат хора над капацитета си ако им се плати.
Тук по-добре да не коментирам. Звучи ми като бих натоварил и 200 човека в микробуса стига да платят. Грозно ми звучи и смятам че вие трябва да се обидите от думите си.

И малко разяснение за парите които члена на обществения съвет от страна на Зачатие е получил. Над 70% от тях са постъпили като дарение в сдружението и са раздадени като ваучери за процедури (отново пари които отиват в клиниките) на събитията организирани от Зачатие.

Пиша ви от позицията на човек, който губи от личното си време и средства за да помогне с каквото може на хората с репродуктивни проблеми, човек който не е пропуснал нито един протест на Зачатие, човек който се бори с всички сили клиниките (като вашата) да имат работа за да може качеството на процедурите тук да е на световно ниво.

...като се ядоса човек, и азбуката може да забрави, камо ли правописа...
За в бъдеще насочвайте яда си в правилната посока - така само ми губите времето а и вашето.

Поздрави
Здравейте, нова съм във форума, пламен ме провокира да се регистрирам  :) Разбира се, че съм благодарна на фонда, на клиниките, на лекарите и т.н, но при наличието на толкова много секретарки предполагам, че има начин да се организират нещата така, че да не "прегряваме" телефоните за да си запишем час, а например по реда на постъпване на одобрените заповеди - клиниките да си правят графици и те да се обаждат на пациентките, които вече са приели за свои. Точка N:6 от поста на beast - право в целта.
Фонд АР не се е изплатил на клиниките! Това трябва да се каже ясно и категорично. Интересно защо никой не го казва. Не само на нашата, на повечето клиники в страната Фондът дължи значителни суми. Няма как да се започне стимулация, при условие че няма хормонални препарати. Фармацевтичните фирми даваха известни количества на разсрочено плащане, но вече отказват да дават, докато не им се изплатят старите. А те няма как да бъдат изплатени, преди да си получим парите от Фонда. Влизам в положението ви, но е безсмислено да се търси вина в клиниките. Просто няма как да стане без пари за стимулация, среди, консумативи и т.н. Не коментирам даже въпроса, че отдавна сме забравили какво е това "заплата". Така че въпросите и обвиненията ви следва да са отправени към Фонда. А за това че продължават да одобряват, без да имат пари да платят - разглеждат и одобряват документи, защото са заинтересовани. За миналата година за всеки разгледан документ членовете на фонда са получили по 60лв (слава богу, не от парите на фонда, а от бюджета на МЗ). Смятам, че вашите представители във фонда могат по-добре да обяснят за какво става дума, а не да се говори, че фондът одобрява, а клиниките "нямат капацитет" или не искат да поемат одобрените жени. Ако преведат пари, повярвайте, желание и "капацитет" ще се намерят!
Здравейте,

от поста ви разбирам следното:
1. Има забавяне на плащанията от фонда към клиниките.
2. Търси се виновен за това забавяне.
3. Хората от фонда работят съвестно на пълни обороти - въпреки липсата на пари.
4. Хората от фонда получават заплати - хората в клиниките не получават заплати.
5. Фармацевтичните компании не отпускат лекарства без да им се плаща.
6. Клиниките са готови да приемат хора над капацитета си ако им се плати.

Сега да поразсъждаваме:
1. Има забавяне на плащанията от фонда към клиниките.
Така е забавяне има, но не плащания от фонда (фонда не борави с пари директно), а плащанията от МЗ. Процедурата за обработка на документите и изплащане на парите от МЗ (не от фонда) е добре описана в закона и правилника на фонда и се спазва стриктно от служителите на фонда. Фактурите от клиниките се предават на МЗ за изплащане по ясно дефинирана схема FIFO (First In First Out - по известна на хората като опашка). Т.е. фактурите са подредени по дата и се изпращат последователно на МЗ за изплащане.
Сумите са одобрени в бюджета и пристигат на части в МЗ - трябва да стане ясно че парите са в МЗ а не във фонда, не са на купчина и не се държат някъде от фонда на пук на клиниките.

2. Търси се виновен за това забавяне.
Очевидно виновни сме всички ние (все пак държавата - това сме ние). Но все пак за да сме по конкретни - нека обвиним МЗ или още по добре правителството. Ако искате може дори и да го свалите. И все пак - това е правителството което създаде фонда и до сега няма нито едно негативно изказване за фонда от негова страна. Също така няма отказ за плащане и има стремеж за подобряване работата му (скоро дори се правиха поправки по закона или правилника на фонда).

3. Хората от фонда работят съвестно на пълни обороти - въпреки липсата на пари в МЗ.
Работата на хората в съвета е да одобрява документи. Не е тяхна работа да осигуряват пари. Тяхно задължение е да преглеждат по 400 документа месечно, защото при капацитет 4000 процедури годишно и 2 месеца почивка те трябва да обработят точно по толкова за да си свършат работата.
Може би предпочитате да спрат да приемат документи и да обработват само когато МЗ каже че има пари?
Нека да разпишем как би изглеждала схемата тогава за първите 4 месеца от годината.
 - Януари месец - няма пари. Лабораториите са празни, клиниките не работят.
 - Февруари месец - няма пари. Лабораториите са празни, клиниките не работят.
 - Март месец - няма пари. Лабораториите са празни, клиниките не работят.
 - Април месец - на МЗ се прехвърлят 5 милиона (1/4 от 20 милиона покриващи процедурите за 1/4 от годината).
 - Съвета се събира и започва да приема молби. Клиниките започват да подготвят документите на пациентите си. Получават се навалици в клиниките и лабораториите. Разбира се и навалица пред фонда за да се подадат молбите.

Вие сте лекар (доколкото се разбира от поста ви). Смятате ли че тази схема наистина е добра за вас, за клиниката ви, за лабораториите, за пациентите?
Не смятате ли че е много по добре схемата която работи в момента?

4. Хората от фонда получават заплати - хората в клиниките не получават заплати.
Това е съвсем нормално. Работиш - плащат ти, не работиш не ти се плаща. Защо клиниките не раздават заплати на служителите си е въпрос на който вие трябва да отговорите - и то не на нас а на вашите служители. Ако не можете при тези цени и при тази запълненост на капацитета ви да отделите пари за заплати на служителите си - най вероятно става дума за лошо счетоводство? Но пак да подчертая - става дума за лош мениджмънт на болниците и не мисля че тук е мястото където те трябва да се обсъждат.

5. Фармацевтичните компании не отпускат лекарства без да им се плаща.
Това не е съвсем така. Работил съм известно време в системата за дистрибуция и продажба на лекарства (обезпечавахме най големите дистрибутори на лекарства в БГ със софтуер) от където имам и малко поглед върху това какво става в "кухнята". Определено фармацевтичните дистрибутори няма да откажат доставки, освен ако някой много лошо не си е оцапал положението при тях (с перманентно не плащане на задълженията).

6. Клиниките са готови да приемат хора над капацитета си ако им се плати.
Тук по-добре да не коментирам. Звучи ми като бих натоварил и 200 човека в микробуса стига да платят. Грозно ми звучи и смятам че вие трябва да се обидите от думите си.

И малко разяснение за парите които члена на обществения съвет от страна на Зачатие е получил. Над 70% от тях са постъпили като дарение в сдружението и са раздадени като ваучери за процедури (отново пари които отиват в клиниките) на събитията организирани от Зачатие.

Пиша ви от позицията на човек, който губи от личното си време и средства за да помогне с каквото може на хората с репродуктивни проблеми, човек който не е пропуснал нито един протест на Зачатие, човек който се бори с всички сили клиниките (като вашата) да имат работа за да може качеството на процедурите тук да е на световно ниво.

...като се ядоса човек, и азбуката може да забрави, камо ли правописа...
За в бъдеще насочвайте яда си в правилната посока - така само ми губите времето а и вашето.

Поздрави

Ембриолог съм, не лекар, но това е без значение в случая. А по отношение на забележките Ви (ако не друго, като нямаме работа в момента, поне имаме време да си пишем по форумите :)
По т.1 - да, има, и то много сериозно забавяне на плащанията. Говорим вече не за забавяне, а за "НЕПЛАЩАНЕ" за извършени процедури. Ншата клиника работи до последно, но действително вече няма възможност.
По т.2 - ние не търсим виновен, а си търсим парите. Фонда е институцията, с която контактуваме. Съответно Фондът би трябвало да си ги търси от министерството, Дянков - т.н.
По т.3 - моля да коментирате ситуацията със въпросните 60лв за разгледан пакет документи. Ако на едно събиране се разглеждат над 100 - .... Бяха си гласували да вземат даже по 80, но нещо ги резнаха от Министерството. Нормално е да се плаща за труда им, действително отнема време - но нека да се каже, да не мислят хората, че във Фонда работят безвъзмездно
по т.4 - Аз не съм работодател, а служител. Нормално е като не работиш, да не получаваш. Не е нормално когато работиш с пациенти по фонда до 24 декември да не получиш заплата за декември. Попитах - обяснението на шефа беше просто - не са ни преведени пари от Фонда.
по т.5 Не казвам, че не отпускат, а че като поръчваме нови, ВЕЧЕ не ни отпускат, докато не оправим минали плащания. А относно срока на нашите плащания към фирмите - в момента, в който ни се превеждаха пари от Фонда, плащахме незабавно.
По т.6 Или не те ме разбрали, или може би аз не съм се изразил правилно. Идеята ми е, че преди да се коментира "капацитетът" на клиниките, би трябвало да се изиска такава информация, не да се говори голословно по телевизията. Има международно утвърдени стандарти - количество пациенти на лекар, ембриолог, инкубатор, ламинар и т.н., които се спазват и в Б-я. Правят ни достатъчно често проверки и от ИАТ, и от МЗ, така че не се притеснявайте, няма да е "тясно" на ембриончетата!
Като цяло, предлагам да прекратим тази дискусия, защото действително нищо не зависи нито от нас, нито от вас. Просто изнесох информация с цел да бъда полезен. Ако съм засегнал някого - Извинявайте!