0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мерси Авалон  :P
И аз не бих си будила детето ...
*
Ако искате да проучите всички въпроси и отговори, с факти и обяснения, тази тема и предишната са пълни с информация. Знам, че е досадно, но ще кажа - четете. Не че миналите през това не щат да съветват, просто подробностите се забравят бързо. Кое първо, което второ...

Ако искате просто да захраните, малко са правилата:
Кога: късно (5-6 месец).
Колко: по малко и колкото бебето поеме, на този етап не е важно количеството, а разнообразието и приучването към нови вкусове и консистенция. До първата година основният калориен източник е млякото, точка.
Какво: почти всичко може да се даде с малки изключения - зърнена каша, плод, зеленчук, месо (да, дори месо, заради желязото).

В крайна сметка резултатът зависи от апетита и любопитството на бебето. На моето му дадох първо оризова каша, 5 лъжици. Като я изяде и разбра, че няма повече, ревна кански. Дадох втора порция от 5 лъжици. После трета. И пак не беше доволен, като отсякох, че стига. От първия ден не е изплюл една капка и е ял всичко поденесно. Но не си правя илюзии, че е моя заслугата, просто си е ящно детето.
*
А бе доколкото разбрах по ЗВБ му даваш примерно краставица и той сам си я ближе.По същия начин и с други зеленчуци и плодове.Аз не съм търпелив човек, знам си, и просто ням ни е поучи по тоя начин.
Ма то нали знаеш и какво мазало може да стане  :lol: Сега намерих това https://www.youtube.com/watch?v=A4QbO7RTOrM
Давала съм плодове на кубчета, мисля около годината, просто моят син отказваше да яде и вместо да предлагам сто неща давах купички с различни нарязани неща с цел да яде, което иска, общо взето всичко се омазваше, аз пък това не мога да трая  :lol:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
А знаете ли защо не се почва със сокове? Кое му е неправилното. Ако някъде сте чели защо, моля за линк. Моят мъж нищо не приема без подобаващо доказателствено обяснение  :lol:
Защото вместо да си пие полезното мляко, ти му даваш нещо, което съдържа по-малко хранителни вещества. Щото нали знаеш, че то си има капацитет на стомахчето, ако пие сок, ще пие с толкова по-малко кърма или АМ. Няма какво да получи кой знае колко от сока от моркови, че да смениш млякото с него.





  
*
Боби, не става дума за това със сок да се замества каквото и да е количество от млякото, дава се сок между храненета, на същия принцип и както се дава плодово пюре също между две храненета, без да се променя количеството на млякото.
Не, че съм фен на соковете, не давам.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, не става дума за това със сок да се замества каквото и да е количество от млякото, дава се сок между храненета, на същия принцип и както се дава плодово пюре също между две храненета, без да се променя количеството на млякото.
Не, че съм фен на соковете, не давам.
Ми тогава значи ще му вземе от храненето. То си има  някакъв капацитет все пак. Е, ако дават вода и вместо нея сок, вероятно няма да промени кой знае колко.Аз понеже вода не съм давала въобще на тази възраст и затова така предположих.



П.П. Аз лично на моите сок и сега не им давам, а и докато имам някакъв контрол няма да им давам.


  
П.П. Аз лично на моите сок и сега не им давам, а и докато имам някакъв контрол няма да им давам.
Защо, Боби?
Нали ние пием фреш, защото е много полезен, а пък на големи деца да не даваме???
"Изкопах" мнението на д-р Бърди за соковете:

"Плодовите сокове са концентрирани въглехидратни разтвори.
Плодът е балансиран продукт.
Има много причини за да се избягват плодовите сокове преди 12-16 м възраст като рутинно даване.
Пристрастяване към сладко, хипоглигемии, подтискане на апетита (или усилването му) са някои от тях.

Даването на "сокчета" под 7-8м възраст е недопустимо.
Започването със "сокчета" при захранването е също недопустимо-захранването има за цел детето да започне да се храни с твърда храна, а не да пие-то знае да пие :) (АМ и/или кърма).
По принцип на захранването се гледа като на голяма стъпка напред от позиция на психо-моторното развитие, а не като проста смяна на вид храни. В този аспект, лъжичката е инструмента за постигането на тази цел. Друг аспект на този въпрос е вкуса. АМ или кърмата са малко или повече еднообразни. Докато предлаганото с лъжичката е разнообразно по вкус и много различно. Ето защо при захранването се поставя ударение на даването на пюреобразна храна с лъжичка, а не на пиене на безкрайни количества "сокчета" и "кисели", с което никакъв напредък в храненето на детето не се постига.

Лъжичката е процедура,траеща с месеци. При някои деца е по-бързо, при други-по-бавно.
Това не се разбира достатъчно, и бързо се прави грубата грешка-"принуда за хранене". После следва гонене с лъжичка, театрални представления при хранене, наднормено тегло.
А просто трябва да се следват и рзвиват вкусовете на детето с ДОМАШНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА. "
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Аз сокове съм предлагала след годинката.Баткото отказваше категорично и до сега не обича,пие вода и у нас и на заведение.Малкото харесва някои сокчета,но и той не е кой знае ,какъв фен.
 И двамата са захранени на 6м с оризова каша.Била най-близка до това ,дето са яли до сега и освен това ориз има в почти всички пюрета. Продължих със зеленчуци- морков, картоф,тиква,тиквичка и пащърнак.Чак тогава предложих плод - ябълка,после круша и после редувах нов зеленчук и нов плод.
Месо предложих в края на 7-ми месец,като започнах с пуешко,после заешко,пилешко,телешко.Глутен на 8 месеца - започнах с овес,след това ръж,ечемик и накрая пшеница.Жълтък на 10 м.
Нова храна давах на 5 дни .
<br />
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
П.П. Аз лично на моите сок и сега не им давам, а и докато имам някакъв контрол няма да им давам.
Защо, Боби?
Нали ние пием фреш, защото е много полезен, а пък на големи деца да не даваме???
Аз не пия от доста време, защото не вярвам, че е по-полезен, от колкото да си изядеш плода. Как е възможно сока да е по-полезен от целият плод. Освен това не е особено полезно да изядеш 4 портокала наведнъж, знаеш ли какво ти става с кръвната захар и инсулина?  На децата не давам, защото искам да пият вода, а не все да търсят да пият сладко. Нито  хубаво по цели дни зъбите им да се къпят в сладко, нито е добре да не харесват вкуса на водата.  От там, до пиенето на безалкохолни е една крачка растояние, в момента в който нямам контрол, ще се случи. А ако знаят, че те въобще нищо сладко не пият, имам по-голями шансове. За сега знаят, че сок се пие само на рожден ден и само по един Иначе пият мляко ( и то само сутрин и вечер) и вода през деня.  Освен това и за тях важи правилото, че 4 портокала наведнъж не е кой знае колко полезно, щото са бъкани с захар ( а няколко чаши сок са горе-долу толкова портокала). За организма няма значение дали е плодова, пак е захар, пак се складира като мазнини, пак се разгражда с инсулин. Въобще моето виждане е, че няма абсолютно никаква причина да си изстисквам плодовете, а не да си ги ям цели. Дори подарих сокоизтисквачката си на една друга мама, да си правят сокове, щом ги влече.


  
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Аз за соковете се водех по себе си. Често като ми прегладнее пийвам някакъв сок и ми минава. За мен логично е, че и при детето сок=залъгване на глада. Освен това съм с гастрит и сок, независимо какъв, на гладно направо ме убива. То и за това спрях да пия сок, вместо да хапна нещо. Смятам, че бебешкото малко и нежно стомахче много прилича на моя стомах с гастрит. Значи щом на мен не ми понася добре, смятах, че  и на беба няма да ѝ се отразява добре и не давах. Иначе сега пие сок, когато сме на заведение (1 път седмично най-много). Но основно пие вода (и айрян :lol:).
Момичета, днес бяхме на консултация.
Док отново каза, че може да захранваме. Аз питах може ли след 5-тия месец.
Тя каза, че я притеснява това, че бебо много дебелее от това АМ и само се помпа излишно. Затова е добре да почнем постепенно да въвеждаме други храни. Но принципно каза, че може да отложим и след 5-тия месец.
Предложи също да минем на Аптамил 2 (сега сме на Аптамил 1). Това също ме учуди, защото на кутията пише 6-12 месеца, но тя каза, че щом е минал 7 кг може. То било по-засищащо и може да изяжда по-малко от него.

За сведение Дани се роди 2700, сега на 4 месеца е 7150 г. Т.е. наддавал е средно с малко повече от кило на месец.

Вие какво мислите?
*
Аз мисля, че както сега наддава с кило на месец след 3м като почне да се движи и може хич да не качва  :lol:
За преминаването към 2 аз си представям така нещата: Сега ти яде примерно по 100мл, той няма да почне да яде по 80, щото ти му даваш по калорично АМ и ще качва дори повече. Може да ми е грешна логиката, но силно се съмнявам, че можеш да му намалиш количествата. По вероятно ми се вижда да намалиш калориите като слагаш повече вода в АМ, но на кутиите пише, че не е препоръчително. Нямам таблица пред мен, но ми се струва, че е в нормата, макар и да е към горна граница. Знам, че в други държави захранват от 4-ти месец и дали по това дали по старата школа се водят някой лекари не знам, но ти реши.
Ти прецени ако проявява интерес към вашата храна, облизва се, млящи, ок, но ако като моят син, който плюеше храната поне до 7-ми месец, що да се вкарваш в тоя филм от сега?
*
На твое място не бих захранила и не бих минала на следващото мляко преди детето да стане на 6 м.
Като започне да пълзи и да ходи, ще спре да качва така.
Какво количество изяжда сега дневно?

Какво количество изяжда сега дневно?
Около 750 мл на денонощие
*
Аз мисля (щото питаш кой какво мислел  :lol:), че нямаш причина да бързаш да захранваш, ако не желаеш. Мисля също така, че бих забранила детските консултации, ако съм здравен министър и бих им натикала да не казвам къде таблиците за всичко с "долна и горна граница".  :lol:
Нямам идея генетично как сте с габаритите ти, съпругът ти и двата ви рода, но ако детето ти "шишкавее", което не виждам на каква база се твърди при тези му килограми - това не е, защото АМ го "помпело". Дани (както съм споделяла) пиеше на 4-5 месеца по 220-240мл. АМ на хранене, при интервали от по 4 часа + нощно хранене до 10-я месец. Разбирай, че хранителният му режим си беше 24/7 като на новородените. Изписаха го 2600 (роди се 2830). Само, че с "клечавия" си ген и от двете фамилии + тънките костички наследени от мама - Дани е само мускули и изобщо не би допуснала, че тежи 20 кила, ако го видиш.  :lol: Пък си е ящен човека, не се спира и с яденето и с движението обаче.

Всъщност, повечето наистина угоени бебета, които аз съм виждала са именно кърмените, а не хранените с АМ, не по друга причина, ами защото кърмата я усвояват по-добре и пълноценно от кое да е АМ. Когато тях ги захранят пък - рязко се "вталяват" и те. Възрастта - също има значение за тези неща, от гледна на това колко се движи изобщо детето т.е. колко от хапването изгаря при движение и пр. Факторите са много и действат комбинирано.

Аз никога не бих ограничила храната като вид и количество на БЕБЕ, но това за мен. Що се отнася до мненията на педиатрите - НИКОГА не се случи нашата да каже за каквото и да било, че е съвсем ОК според нея.  :lol: Или малко ядял, или много ядял и да й влиза в таблиците идеално като ръст и тегло - СПОРЕД НЕЯ бивало малко по-нагоре да са килограмите, или по-надолу ръста му. Че как да му е ръста като на приятелка на щерката, която е на същата възраст, ама хем момиче, хем и в двата рода всички са им по 160 см.  :lol: В моята фамилия мъжете са по 2 метра и това е нормата, аз самата съм 171 см. и съм от "нисичките" все пак. Той Дани на кого да прилича, на родата на тази приятелка ли? Ми няма начин.  :lol:

До педиатърката апропо съм ходила само за поставяне на ваксини, пък сега не ходя по никакъв повод. С "консултирането" приключих още на втория му месец, поради липса на нерви да слушам глупости - нейните и на сестрата, вкл. как трябва да му забелвам пишката и да продължа да си го кърмя, ако и да драйфа като райски фонтан и пр. Ако за нещо сме били някога на една позиция - то беше, че до 6 месеца детето се кърми, или храни с АМ. САМО! От позицията на изминалото вече време - мога да кажа категорично, че за всичко останало, за което не бяхме на едно мнение - оказах се права аз, а не тя. И кантар и метър си имам в къщи, ако реша, че искам котролно ПКК - лаборатории бол, за всичко друго по отглеждането на бебе - информация има колкото искаш. При някакъв сериозен проблем - водя при специалист по този проблем баш, не съм фен на докторите "по всичкология" просто.

П.П. Педиатърката на Дани е млада, на 42, с две специалности, относително в час с всички съвременни тенденции. Не някой "динозавър в бранша" да кажеш и пак и пак залита по уравниловки и прийоми на соц-школата де. Та съм "мерси" от услугите й. За щастие живеем в България и имаме достъп до всякакви тесни специалисти по какво ли не, ако се наложи.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Смайли, станах да погледна дневника на Ники. Родена е 2,560, изписаха я 2,500 и на 4 м. е била точно килограм под твоя бебок.
Обаче както каза и Jbrul гените си казват думата, а ние с баща ѝ сме леко клечави (особено той :lol:). Не мисля, че с тези килограми е твърде пухкав.
Та аз мисля да си го храниш както ти смяташ за правилно и по-малко да слушаш педиатърката си баш за храненето.
Благодаря ви момичета  :P
И аз така мисля, ама мъжът ми е недоволен, че не слушам лекарката, а чета форума  :lol:
Вика ми, защо ходим при нея като си правя, каквото си искам.

И ние сме тънкофаи с таткото, хеле той. Аз съм 52 кг 170 см, а той 64 кг 171 см.
*
Високи сте това е истината :)  Нашата девойка я захраних почти на 6 месеца, без една седмица и то защото почна да ме гледа в устата и да преглъща с мен.Изчакай детето да е готово, да видиш ясно, че иска да яде друг храна.Иначе ще плюе и ще се вкараш във филма той това не го иска, плюе  т.н. А и инстинкта за избутване с език отшумява към 6-тия месец.

Моя мъж знаеше че ще я захраня аз като реша че е готова.За щастие случих и на педиатър дето ме пита и изслушва и не ме е натискала за тези неща.

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Никола първият месец качи 1 600 ,вторият 1 450 . :lol:Не са ми споменавали да захранвам по-рано.Захраних и двамата на 6м.Никола го кърмя,Георги от 3-тият месец беше на АМ ,но му смених с 2-ка на 6м.
<br />