0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Не знам дали е мястото в тази тема да питам, но моето дете не иска да ядее ,ако не му пасирам храната. Утре ставае на 1г и 7месеца и имаме почти всички зъби, качваме се и се спускасме сами на пързалката ,играеме си с по-големи деца защото така иска, а храната трябва да е пасирана :lol:Не знам просто как да го отуча.Иначе ръфа всичко с зъбите от фелийки с кашкавал до сандвичи.
Имали мами с такива деца? А, може би тябва да спомена, че още се кърмим сутрин,обед и вечер, но не мисля това да е проблемът. Той просто отказва храната, ако не му я пасирам :( Как да постъпя?
Приятен и хубав ден !
*
Ваня, калпазани бе! Моят син предпочита кайма пред месо, а на лято ще стане на 3г., често иска да му пасирам храната.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ваня, от здравословна гледна точка няма никакво значение, ама си е хамалогия за теб. Според мен можеш плавно да минеш към по-твърда храна, като започнеш да намачкваш с вилица, после да даваш мека храна и накрая обикновена. Той първоначално може да не иска, ама като огладнее и ако е достатъчно близко ( както е намачканата примерно) според мен ще прояде. Вероятно няма да се остави гладен прекалено дълго  :-)


  
Адаш, аз все още (две и половина) имам същата дилема...
Мерси, Боби, за успокоението, че поне от здравословна гледна точка няма проблем, защото и това съм се чудила - не е ли зле за стомаха да приема само храна на каша.
Понякога се заинатявам и отказвам да пасирам, но казано честно, по ми е лесно да пасирам и да приключа храненето, отколкото да се боря и да затрия двойно повече време и нерви. Гладна може доста да издържи, а и това пак няма да реши проблемът, понеже просто ще си живее на следобедните кремчета, ако откажа да пасирам обяда примерно. Забелязала съм, че като не й е особено вкусно, тогава мрънка да го пасирам. На всичко отгоре, пасирането не винаги е последна фаза: често се налага и да почистя частиците, които не могат да се пасират - семки от домати например  :( Чудо! Май е по-скоро особеност на характера, а не способност да сдъвче това или онова. Като тръгне на градина, ще й се наложи да се научи, няма какво да се главоболя от сега май :(
Бях попадала на теории, че щяло да има проблем с изговарянето на звуци, ако не дъвче до късна възраст, но нищо подобно не се случи на практика. Още на две години, че май и доста преди това (забравила съм вече) не само си беше цял професор и обясняваше съвсем ясно и недвусмислено какво иска, вижда, се случва и пр., ами и идеално й се разбираха думите :)
« Последна редакция: Февруари 23, 2014, 16:14:55 pm от vanyush »
И моята дъщеря не обича да яде , ако не е пасирано . Яде го примерно да е намачкано , но има ли нещо по -голямо и почва да се дави.Има доста зъби в устата , но не дъвче диването и това е .Мисля , че я мързи по -скоро ... знам ли и аз .
Аз не знам причината ,защо манджата я иска само пасирана. Иначе, диването дъвчи много неща сам. Не мисля,че има проблем с дъвченето или гълтането на непасирана храна.Той от малък си ядееше онези бурканчета на хип и бебевита кдето са пасирани на по-големи парчета без проблем. Само супите не ги иска дори намачкани или някое зеленчукова манжа,например спанак с ориз или елда трябва пак да го пасирам.Иначе ,ако се опитам на сила да му дам, почва да имитира даването и дори повърна като го насилвахме да ядее мандарин :(.Плодовете също ги иска само пасирани.Следобедните каши също са пасирани или купените онези в бурканчета.Та не знам до кога ще купя още буркани :?Казват, че трябва да го остана гладен, но на мен ми е жал, защото като огладнее и реве та се скъса да му дам шоколад или разни там буклуци като солети,заю баю и др.Той знае точно в какви шкафове ги държа и седи пред шкафа и реве докато не му давам :lol:и показва с ръчичката къде са :lol:

*
Ами Ваня спри да му купуваш тези солети, зайчета и т.н. Като отвори шкафа и види че няма, предполагам ще спре да реве. Иначе за останалото не знам как да помогна - при нас някак постепенно стана. Но нито помня кога нито как стана. :ask:


*
Много са хитри тези дребосъци. Значи солетите не ги яде пасирани, но всичко останало - да.  :lol:

Много са хитри тези дребосъци. Значи солетите не ги яде пасирани, но всичко останало - да.  :lol:

хаха, да ,бе така си е . Даже знае къде са в чантата , бърка и ръфа ... 
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Свате, нищо не знаеш ти. Племенника ми преживяши парче пилешко, докато стане на трици и не искаше да го преглътне. И снаха ти понякога се пробва така. Но виж със салами и кебапчета нямаха проблеми с преглъщането. И луканката я ядат не пасирана. :lol:
*

 И луканката я ядат не пасирана. :lol:

хахаха моето пък не ще луканка, но виж салам ако докопа няма нужда от помощ  :lol:
*
Луканката и аз я ям без да я пасирам.  8)
Моята яде пюре с парченца. Давам й и ябълка, круша, банан, хляб и сама гризе и дъвче. Така че, не мога да помогна със съвет.

Местим се в темата за захранването от бебешката тема  :lol: Копирам си Post-a

"Относно захранването и аз мисля да задържа (най-вече заради коликите - бебо сега се превива, а какво ли ще е ако вкараме друг вид манджа).
А знаете ли защо не се почва със сокове? Кое му е неправилното. Ако някъде сте чели защо, моля за линк. Моят мъж нищо не приема без подобаващо доказателствено обяснение  :lol:

По схемата на д-р Бърди пак се почва с плод, а Маги и Авалон пишат, че ще почват със зеленчуци  :ask: "
*
Аз от много четене стигнах до този тип захранване едното е със зеленчукови пюрета, а другото е с плодови.Е ако искаш може да правиш ЗВБ, ама аз нямам нерви за това.Аз за себе си избрах да започна със зеленчукови, като първото което ще и дам е от морков, той е леко сладникав пак.

Защо не се почва със сокчета бях чела, ама като издиря статията пак ще ти я пусна.

*
Не се започва със сок заради киселините, а и защото витамините в самия сок се унищожават за кратко време след изцеждането. Също плодовете съдържат фибри, които пък са полезни за храносмилане, изхождане и т.н., а сока не. Някой майки предпочитат захранване със зеленчуци, защото се страхуват, че ако са яли първо сладки вкусни плодове бебетата няма да искат зеленчука :)
Много популярно мисля е захранване с тиква-тя върви и като плод и зеленчук, също е добре да е от първите храни, защото се води регулираща и дори разхлабваща, а след захранването всички разбираме какво наистина е запек като сменим памперс с търкалящо се нещо  :D и настава паника и скоростно захранване със сливи и круши  :D
Аз бях решила да захранвам с оризова каша(заради рефлукса), но моят син не я хареса и след повече от 2 седмици опити да изяде някакво количество, преминах на друго :) та реално пак се водим по бебето, защото то ги разбира по различен начин нещата  :wink:
*
А бе доколкото разбрах по ЗВБ му даваш примерно краставица и той сам си я ближе.По същия начин и с други зеленчуци и плодове.Аз не съм търпелив човек, знам си, и просто ням ни е поучи по тоя начин.

*
Започнах с пащърнак, после тиква, морков, картоф, спанак, броколи всичките им комбинации, добавям ново още каквото видя, без бобови за сега.. Сега сме на вилата и днес за пръв път добавих и пресен морков сварен на пара, доста е високо тук и тепърва ще излизат морковите (сега са още съвсем малки) скоро картофи и така, знам че с нищо не са торени нито пръскани. Веднага след обед ще "компенсирам" с плод слива, защото моркова запича. И вода.
Само да кажа,  че схемата на педиатърката не я следвам, тя е от така наречената стара школа - ранното захранване, спешна работа нямам. Когато реших как , с какво ще започна, последователността и принципите на захранване спрях да чета и да се интересувам, защото има голям разнобой въобще по темата.  Избрах 5ти месец защото е между 4 и 6ти посочен като горна граница за захранване,  детето само прояви интерес към храна, допълнение и на това ,че към 6ти месец започват да се изчерпват запасите (съвсем лаишки казано) на детето, които с АМ не могат да се доставят, ... долу горе това са ми мотивите.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
И аз се записвам да следя темата. Макар че вече съм с опит в тази област, обмяната на опит не е излишна. :D Ние се захранихме на времето с баткото на 5м. и 27дни, той сам показваше интерес към храната. Започнахме със зеленчук: морков, тиква, сладък картоф, картоф.


Само да кажа,  че схемата на педиатърката не я следвам, тя е от така наречената стара школа - ранното захранване, спешна работа нямам.
А на нея какво казваш?
*
Нищо. не й казвам, на всеки преглед тя казва, аз клатя главата и това е. Знае че я захраних по-късно. Детето е добре, захилено, здраво,  наддава доволно, че и в повече предния месец. За нея това е важно и самата тя добре знае че захранването е твърде щекотлива тема, както и че повечето майки със захранването процедират не точно по нейното. Добър лекар е важното. На последния преглед казвайки ми да запазя схемата 5кратно хранене на 3,5-4 часа, й отговорих,  че няма как да стане при положение че Нора става сутрин в 9 и ляга към 10, та. просто няма как да е такъв интервала между храненетата. Тя ми каза да я будя сутрин по-рано.... ами не мисля сутрин да тормозя детето си да го будя, кога спи като ангел, за да му натикам биберона, а и себе си да тормозя, ако случайно се събуди по рано разбира се давам, но то ще е примерно половин час по-рано, айде 1 да е, и пак не ми върши работа,  трябва да я вдигам в 6 , тц няма как да стане. Е ако не върви добре с наддаването щях да му мисля, сега не.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.