0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

сок за бебе
« -: Март 03, 2010, 08:34:41 am »
Здравейте мами!
Преди 2 дни ходихме на първата си консултация при педиатъра и той ни посъветва да започваме да даваме сок от ябълка и морков (в началото по 1 лъжичка), обаче аз се притеснявам че бебка е много малка и е много рано за това. Храня я с адаптирано мляко- аптамил хипоалергично (за всеки случай). А и бебка е на почти 40 дни.
Благодаря ви предварително за съветите които ще ми дадете :-)
*
Re: сок за бебе
« Отговор #1 -: Март 03, 2010, 09:02:41 am »
Според мен не е рано,от средата на втория месец се започва с по 1ч.л. сокче.
Ето виж тук:
http://www.bg-mamma.com/articles/full/131
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #2 -: Март 03, 2010, 10:11:21 am »
това са остарели схващания. писали сме многократно по тези въпроси - Световната здравна организация вече препоръчва захранване най-рано след навършени 4 месеца, а ако бебето е на кърма - най-добре след 6-тия месец.

отделно от това, сокчетата вече се отричат от гастроентеролозите като подходяща за бебета храна, защото са киселинни и агресивни към нежната и недоразвита храносмилателна система на бебето.

бих ти препоръчала да изчакаш бебето да навърши поне 4 месеца и после да си избереш някоя съвременна схема за захранване. някои майки предпочитат да започнат с плодово пюре, други със зеленчуково пюре, а трети - с оризова каша. имаме 2 големи теми в началото на този подфорум, в които сме описали много различни схеми за захранване - всичките са добри, която си избереш по желание...

но не бързай със сокчета и захранване.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #3 -: Март 03, 2010, 13:01:48 pm »
Подкрепям написаното от Джам 100%!

Захраних сина си на 5 м с плодово пюре, сок дадох след 6 навършени месеца, но не се  прие!
След месец дъщеря ми става на 5 м с нея обаче ще започна със зеленчук,
просто така съм решила!

Ето една от темите която ще ти даде отговор на много въпроси -

ЦЪК-Захранване и хранене на нашите дългоочаквани бебета. Рецепти и съвети.

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: сок за бебе
« Отговор #4 -: Март 03, 2010, 22:04:36 pm »
по съвет на моята педиатърка започнах със сок от морков и ябълка, когато синът ми беше на 2 месеца и 12 дена и до днес му давам , понася го много добре, даже с огромно желание го пие.Страхувах се да не се появят колики, които ние никога не сме имали, но за щастие не се получиха. Аз също го храня само и изцяло с адаптирано мляко, но се радвам ,че послушах педиатърът и го запознах със сокчето, а от този месец ще започнем и пюретата.Сама прецени кое е най- добре за детето, това е само мое мнение. Успех  :D
Отначало започнах с 5 мл, като до края на седмицата стигнахме до 50 мл и така до днес
« Последна редакция: Март 03, 2010, 22:07:09 pm от ceci6ceci »
Re: сок за бебе
« Отговор #5 -: Март 03, 2010, 22:05:29 pm »
Според мен е най-добре да следваш съветите на педиатъра, понеже той ще ти казва от кога какво да въвеждаш като храна. Аз също за първи път дадох сокче когато Ники беше на месец и половина по съвет на педиатърката и съм много доволна. А това със въвеждането на сокчета и нови храни си е до самото детенце как се развива.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #6 -: Март 03, 2010, 22:10:26 pm »
А как по точно и от какво сте "много доволни" от даването на сокче на 1м.? Не се заяждам, просто ми стана интересно, да не би моите деца да са изпуснали нещо много ценно като не пият сокове и до сега - голямата е на 3г. и 5м., а малката на 1г.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: сок за бебе
« Отговор #7 -: Март 03, 2010, 22:10:58 pm »
абе я не ограничавай детето- сокчета ще даваш
мятай кебапчетата на скарата и му отвори една изпотена бира, чиста работа, знаеш ли ква е занимавка това да правиш сок за бебе  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: сок за бебе
« Отговор #8 -: Март 03, 2010, 23:14:29 pm »
Аз също не съм давала сок. Започнах захранване с пюре от картофи на 5 м. и 10 дена. Според мен педиатрите в България изобщо не са се актуализирали от десетилетия (или поне голяма част от тях). Живея в чужбина и за сокчета нищо не ми е споменавала педиатърката. Каза ми да започна захранването с ябълково пюре след навършване на 5 м., но преди да е станал на 6.
От момичетата във форума съм получила много ценни съвети в тази насока, а и не само. Почети из темите, ако имаш време и сама ще прецениш.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #9 -: Март 04, 2010, 07:46:57 am »
Самоцъкнах на линка който дадох в предишния си постинг и ви предлагам този текст!
Ще ви отнеме 3 минутки, а аз ще прибавя към мешаната скара на Мини и един бирен фастък!


Специално за Cygnus - за плодовите сокчета!
Копирано от бг-мамма.

Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно употребата и злоупотребата с плодовите сокове в педиатричната практика
(със съкращения)

(RE0047)
01 Май 2001

Въведение
В историята на педиатрията, плодовите сокове се препоръчваха от педиатрите като източник на витамин С и на допълнителен източник на вода за здравите бебета и малки деца. Плодовите сокове се представят като здравословен, естествен източник на витамини и в някои случаи калций. Соковете имат приятен вкус и децата с готовност ги приемат. Въпреки че консумацията на сокове има някои предимства, тя носи и потенциални вредни ефекти. Педиатрите трябва да са добре запознати със соковете и да информират родителите и пациентите за правилната им употреба.

Състав на плодовия сок
Основната съставна част на соковете е водата. Въглехидратите, вкл. захароза, фруктоза, глюкоза и сорбитол, са следващата най-голяма съставна част на соковете. Съдържанието на въглехидрати варира от 11 гр на 100 мл (0,44 ккал/мл) до над 16 гр на 100 мл (0,64 ккал/мл). Кърмата и повечето адаптирани млека съдържат 7 гр въглехидрати на 100 мл.

Соковете съдържат малко протеини и минерали. Соковете, обогатени с калций (каквито у нас няма), съдържат приблизително толкова калций, колкото млякото, но не съдържат другите хранителни вещества, намиращи се в млякото. Някои сокове съдържат голямо количество калий, витамин А и витамин С. Някои сокове са обогатени с витамин С. Витамин С и флавоноидите в соковете могат да имат дългосрочен здравословен ефект като намаляване на риска от рак и болести на сърцето. Соковете, съдържащи аскорбинова киселина, могат да увеличат усвояването на желязото до два пъти.

Усвояване на въглехидрати от плодовия сок
Четирите основни захари в соковете са захароза, глюкоза, фруктоза и сорбитол. Захаозата се разпада на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се усвоява от организма лесно в тънките черва. Усвояването на фруктозата се подпомага от подходяща концентрация на глюкоза в сока. Максимално усвояване има, когато фруктозата и глюкозата са в съотношение 1:1. Сорбитолът се усвоява бавно чрез пасивна дифузия. Резултатът е невъзможност, той да бъде абсорбиран. Въглехидрат, който не бъде усвоен в тънките черва, ферментира в част от дебелото черво, наречена колон. В резултат от ферментацията се получават водород, въглероден диоксид, метан и късоверижни мастни киселини. Част от тях се реабсорбират в дебелото черво, но неусвоените натоварват храносмилателния тракт. Недоброто усвояване на въглехидратите в соковете може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Най-често срещаната причина за това са фруктозата и сорбитолът, но е важно и съотношението на различните въглехидрати. По тази причина много лекари препоръчват соковете за лечение на запек.


Сокът в хранителната пирамида
Плодовете са една от петте големи хранителни групи в Хранителната пирамида. Препоръчва се децата, консумиращи приблизително 1600 ккал/ден (в зависимост от ръста, 1-4 години) трябва да получават 2 порции плод и тези, консумиращи 2800 ккал/ден (в зависимост от ръста, 10-18 години) трябва да консумират 4 порции плод. Половината от тези порции могат да се осигурят под формата на плодов сок (не плодови напитки). 170 мл плодов сок е еквивалентът на цял плод. Килокалория след килокалория, плодовият сок може да бъде изконсумиран по-бързо от целия плод. Да се разчита на плодовия сок, вместо на цял плод, да осигури препоръчителния дневен прием на плодове, не насърчава поведение при хранене, което се асоциира с консумацията на цели плодове.

Бебета под годинка
Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва, на деца до 4-6 месечна възраст да се дава само кърма. За майки, които не могат да кърмят или са избрали да не кърмят, може да се използва готово адаптирано мляко и то е пълноценен източник на храна. Няма нужда от допълнителни хранителни вещества. Няма показания да се дават плодови сокове на деца под шестмесечна възраст. Даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това – до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк). Недохранването, прехранването и ниският ръст се свързват с прекомерната употреба на сок.

На приблизително 4-6 месеца храната на бебето може да бъде обогатена с каши и пюрета. Добър избор за първа храна са обогатените с желязо каши или пюрираното месо. Кариесът също е свързан с употребата на сок. В миналото съществуваше загриженост, че бебета, на които се дава портокалов сок, могат да развият алергия от него. Появата на обриви при някои бебета след приемане на прясно изцеден портокалов сок е по-вероятно реакция на контактен дерматит, който може да се отдаде на маслата в корите. Причина за диарията и за други гастроинтестинални симптоми е вероятно недоброто абсорбиране на въглехидратите. Въпреки че в ранните години от живота могат да се развият алергии към плодове, те са рядкост.


ЗАКЛЮЧЕНИЯ

1. Плодовите сокове нямат хранителна стойност (не носят ползи) за бебетата под 6 месеца.
2. Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месеца (да се предпочитат целите плодове – на пюре или малки парченца – пред соковете).
3. Натуралният сок (100%, без добавки) може да бъде здравословна част от добре балансирана диета. Плодовите сокове с добавки (от захар и др.) обаче не са равностойни по хранителната си стойност на 100% плодови сокове.
4. Соковете не са подходящи при лечение на обезводняване или диария.
5. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с проблеми в храненето (прехранване или недохранване).
6. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с диария, метеоризъм, подуване на корема и зъбен кариес.
7. Непастьоризираният сок може да съдържа патогени, които могат да причинят сериозни заболявания.
8. Разнообразието от плодови сокове, дадени в подходящо за възрастта на детето количество, е малко вероятно да причини някакви проблеми.
9. Соковете, обогатени с калций, са биоекивалентен източник на калций, но в тях липсват другите хранителни вещества, намиращи се в кърмата, адаптираните млека или кравето мляко.


ПРЕПОРЪКИ

1. Соковете не трябва да бъдат включвани в диетата на бебетата преди навършване на шест месеца.
2. На децата не трябва да се дава сок от шише или в лесно преносими покрити чаши, които им позволяват лесно да пият сок през целия ден. На бебетата не трябва да се дава сок преди заспиване.
3. Приемът на плодови сокове за децата от 1 до 6 години трябва да бъде ограничен до 120-180 мл на ден. За децата от 7 до 18 години, приемът на сокове трябва да бъде ограничен до 220-360 мл.
4. Децата трябва да бъдат насърчавани да ядат цели плодове, за да покриват дневните си нужди от плодве (2 порции на ден).
5. Бебетата, децата и възрастните не трябва да консумират непастьоризиран сок.
6. При оценяване на положението при деца с проблеми в храненето (прехранване или недохранване), здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
7. При оценката на деца с хронична диария, силно изявен метеоризъм, абдоминални болки и подуване, здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
8. При оценка на зъбния кариес, трябва да бъдат определени количеството и начините (от шише и др.) на консумиране на плодов сок.
9. Педиатрите трябва да обсъждат проблема с плодовите сокове и плодовите напитки и трябва да образоват родителите за разликите между двата вида.



Материалът е преведен (със съкращения) от Петя Личкова и предоставен от tedi_b
http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;107/5/1210


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: сок за бебе
« Отговор #10 -: Март 04, 2010, 08:59:51 am »
Не съм включвала никакъв сок в захранването на дъщеря си, не мисля че съм я лишила от нещо - яде всякакви плодове и зеленчуци. Сега е на три и предпочита за пиене вода, сок също й се дава, когато пожелае, но само по време на храненията.
Не разбирам защо е смятан за толкова задължителен сокът в отглеждането на малкото дете - по градинките е много честа следната ситуация - в поставката за чаша/бутилката по количките, задължително имашишенце със сок и от време на време той се предлага на детето, ей тъй - да си пийне. Размрънка се - хайде сока.
Съседското дете пие сокче от едномесечно. Пристрастено е към него, консумира го както казах от едномесечно - денонощно. Сега е на три - два кътника и един резец са с огромни черни дупки, може би има поражения и по другите зъбки, но това е, което се вижда засега с просто око :?
След няколко седмици ще захранвам и сина си. Не възнамерявам да давам сокове, ще се яде плодови и зеленчуови пюрета, а понатам - плодове и зеленчуци. И дано да продължим да се кърмим :)

П.П. Сега си спомних - на дъщеря ми давах по изключение за няколко дена червения сок на хипп с желязо, заради нисък хемоглобин. Но общо взето аз й го изпивах, предпочиташе да гризе плод, вместо да пие сок.
Re: сок за бебе
« Отговор #11 -: Март 04, 2010, 14:59:39 pm »
Този форум май е за заяжданки  :lol:, отколкото да се дават мнения и опит на майки които са минали по този път.

Момичето е поискало да чуе нашите мнения и опит, а не незавършили образование педиатри.

По въпроса за приготвянето на сокчетата никой не е казал че е лесно /но някои мами които ги мързи да направят на детето си сокче им е по-лесно да кажат че е трудно и сложно и че не е полезно, а по-скоро вредно/.

Я ми кажете компетентни мами как едно бебе се захранва докато е по-малко и едно което е по-голямо да речем на 8 месеца/приема ли новите неща или твърдо отказва/, при положение че то трябва да приема разнообразна храна, различна от АМ и кърмата.

Не че нещо, но за да се гледа едно детенце трябва да се слуша предимно педиатъра при който е записано то, защото е най-запознат със състоянието и развитието на детето. Със сигурност той ще вземе по правилно решение за детето, отколкото биха помогнали нашите разнообразни объркващи мнения.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #12 -: Март 04, 2010, 15:08:23 pm »
snv_balcheva, никой не го мързи да прави сок. Повечето майки дори правят пюретата сами. Просто аз лично не виждам полза от него - само захар и продължава да смуче от шише. За мен това не е захранване. Захранването става с лъжичка. Там и консистенцията е друга. Да не говорим, че ранното захранване може да доведе до алергии. А и няма нужда да се преувеличава с възрастта, на която да става това - никой не съм чула тук да е захранил детето си на 8 месеца.
 
Явно е, че момичето не е убедено в думите на педиатъра си. Иначе нямаше да я има тази тема.

Ето и една статия във връзка с педиатрите: http://www.glasove.com/article-6702.php

Re: сок за бебе
« Отговор #13 -: Март 04, 2010, 15:12:30 pm »
По въпроса за развалените зъбки причините може да са най-разнообразни, а не както се каза че е от даването на сокче от едномесечна възраст. Освен педиатри, някои майки се оказаха и стоматолози. Най-често кариеса на тези зъбки е биберонен и е в следствие на по дълго даване на млякото от биберон, а не от даване на сокчета. Има теми за зъбките на децата и за тяхната грижа. Ти не почиствай зъбките на детето и чакай те да са здрави. Предполагам сте запознати, но все пак - с въеждането на пюретата и най-вече на местните пюрета се започва с грижата по почистването на зъбките.Четете повечко и се консултирайте със зъболекар за това.

Нямам какво повече да коментирам и нямам намерение да се заяждам, както някои започнаха.

ИЗКАЗВАМ САМО МНЕНИЕТО СИ.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #14 -: Март 04, 2010, 15:14:51 pm »
Я ми кажете компетентни мами как едно бебе се захранва докато е по-малко и едно което е по-голямо да речем на 8 месеца/приема ли новите неща или твърдо отказва/, при положение че то трябва да приема разнообразна храна, различна от АМ и кърмата.

аз не разбрах въпроса.

сок не съм давала, не защото изпитвам мързел да го приготвя. ако беше така - щях просто да давам купен сок - има предостатъчно предлагане на пазара. не съм давала, защото не виждам предимствата му пред това детето да яде плодове и зеленчуци.

по отношение на захранването - има толкова изписано за различните схеми, за подходящите и неподходящите храни и т.н. - един родител лесно  може и сам, на базата на тази полезна информация, да реши как ще процедира. Това не е като да поставиш сам диагноза и да самолекуваш детето си, т.е. не е случай, който изисква непременното и стриктно следване насоките на педиатъра.

Та по същата логика и аз мога да кажа - нека, който го мързи да чете и се образова по отношение храненето на детето си, да слуша чинно педиатъра, защото така, разбира се е по-лесно, отколкото да си направиш труда да научиш повече по въпроса! А жалкото за една не малка част от педиатрите ни е, че не смятат за неободимо да научават нови неща!
« Последна редакция: Март 04, 2010, 16:24:46 pm от tzvetenze »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #15 -: Март 04, 2010, 15:16:52 pm »
Този форум май е за заяжданки  :lol:, отколкото да се дават мнения и опит на майки които са минали по този път.

Момичето е поискало да чуе нашите мнения и опит, а не незавършили образование педиатри.

теб май по-скоро не ти хареса, че ти разкритикуваха мнението, затова изведнъж форумът стана за заяжданки :P

именно нашите мнения и опит сме дали, какво критикуваш? дали сме достатъчно материал за размисъл, но за тебе явно мнението на Американската асоциация на педиатрите не е по-важно от това на кварталния педиатър, дето кара по руските учебници от преди 50 години...

по цял свят хората захранват бебетата вече след поне 4 месеца, само ние тука продължаваме да слушаме дърти акушерки, медсестри и "педиатри", които не са прочели една книжка, откакто са завършили преди 30 години!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: сок за бебе
« Отговор #16 -: Март 04, 2010, 15:18:08 pm »
blue_sky, безспорно захранването /а това е друга тема/ става с лъжичка, и се прави постепенно. Но сокче може да се дава и с чашка, на по-голямо дете. Докато е по-малко се дава с биберон.
Re: сок за бебе
« Отговор #17 -: Март 04, 2010, 15:22:06 pm »
jam,
има сравнително млади педиатри не само завършили преди 30 години. Казваш Американската асоциация, а в Европа как е? А и нали сами казахте че със сокче не се захранва.....Какъв е проблема да се даде преди 4 месечна възраст?
*
Re: сок за бебе
« Отговор #18 -: Март 04, 2010, 15:22:36 pm »
Освен педиатри, някои майки се оказаха и стоматолози.

Тука си права :) И педиатри сме, и гинеколози, и стоматолози :wink: Тука сме така.

Papilio, най-доброто, което можеш да направиш е, освен да вземеш предвид аргументите на педиатъра, да прочетеш какво има писано по въпроса и да вземеш решение как ще захранваш детенцето си. Ако решиш да даваш сок - то поне, според мен, изчакай още някой друг месец. Помисли - какво реално му набавяш с една лъжичка сок, какво по-ценно от кърмата/АМ има в една лъжичка сок? А вероятността да се раздразни нежното стомахче е голяма.
Re: сок за бебе
« Отговор #19 -: Март 04, 2010, 15:27:45 pm »
Най-накрая някой да каже и за аргументите на педиатъра. Именно затова се започва с лъжичка сок за да се разбере как ще го понесе стомахчето.