0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

сок за бебе
« -: Март 03, 2010, 08:34:41 am »
Здравейте мами!
Преди 2 дни ходихме на първата си консултация при педиатъра и той ни посъветва да започваме да даваме сок от ябълка и морков (в началото по 1 лъжичка), обаче аз се притеснявам че бебка е много малка и е много рано за това. Храня я с адаптирано мляко- аптамил хипоалергично (за всеки случай). А и бебка е на почти 40 дни.
Благодаря ви предварително за съветите които ще ми дадете :-)
*
Re: сок за бебе
« Отговор #1 -: Март 03, 2010, 09:02:41 am »
Според мен не е рано,от средата на втория месец се започва с по 1ч.л. сокче.
Ето виж тук:
http://www.bg-mamma.com/articles/full/131
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #2 -: Март 03, 2010, 10:11:21 am »
това са остарели схващания. писали сме многократно по тези въпроси - Световната здравна организация вече препоръчва захранване най-рано след навършени 4 месеца, а ако бебето е на кърма - най-добре след 6-тия месец.

отделно от това, сокчетата вече се отричат от гастроентеролозите като подходяща за бебета храна, защото са киселинни и агресивни към нежната и недоразвита храносмилателна система на бебето.

бих ти препоръчала да изчакаш бебето да навърши поне 4 месеца и после да си избереш някоя съвременна схема за захранване. някои майки предпочитат да започнат с плодово пюре, други със зеленчуково пюре, а трети - с оризова каша. имаме 2 големи теми в началото на този подфорум, в които сме описали много различни схеми за захранване - всичките са добри, която си избереш по желание...

но не бързай със сокчета и захранване.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #3 -: Март 03, 2010, 13:01:48 pm »
Подкрепям написаното от Джам 100%!

Захраних сина си на 5 м с плодово пюре, сок дадох след 6 навършени месеца, но не се  прие!
След месец дъщеря ми става на 5 м с нея обаче ще започна със зеленчук,
просто така съм решила!

Ето една от темите която ще ти даде отговор на много въпроси -

ЦЪК-Захранване и хранене на нашите дългоочаквани бебета. Рецепти и съвети.

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: сок за бебе
« Отговор #4 -: Март 03, 2010, 22:04:36 pm »
по съвет на моята педиатърка започнах със сок от морков и ябълка, когато синът ми беше на 2 месеца и 12 дена и до днес му давам , понася го много добре, даже с огромно желание го пие.Страхувах се да не се появят колики, които ние никога не сме имали, но за щастие не се получиха. Аз също го храня само и изцяло с адаптирано мляко, но се радвам ,че послушах педиатърът и го запознах със сокчето, а от този месец ще започнем и пюретата.Сама прецени кое е най- добре за детето, това е само мое мнение. Успех  :D
Отначало започнах с 5 мл, като до края на седмицата стигнахме до 50 мл и така до днес
« Последна редакция: Март 03, 2010, 22:07:09 pm от ceci6ceci »
Re: сок за бебе
« Отговор #5 -: Март 03, 2010, 22:05:29 pm »
Според мен е най-добре да следваш съветите на педиатъра, понеже той ще ти казва от кога какво да въвеждаш като храна. Аз също за първи път дадох сокче когато Ники беше на месец и половина по съвет на педиатърката и съм много доволна. А това със въвеждането на сокчета и нови храни си е до самото детенце как се развива.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #6 -: Март 03, 2010, 22:10:26 pm »
А как по точно и от какво сте "много доволни" от даването на сокче на 1м.? Не се заяждам, просто ми стана интересно, да не би моите деца да са изпуснали нещо много ценно като не пият сокове и до сега - голямата е на 3г. и 5м., а малката на 1г.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: сок за бебе
« Отговор #7 -: Март 03, 2010, 22:10:58 pm »
абе я не ограничавай детето- сокчета ще даваш
мятай кебапчетата на скарата и му отвори една изпотена бира, чиста работа, знаеш ли ква е занимавка това да правиш сок за бебе  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: сок за бебе
« Отговор #8 -: Март 03, 2010, 23:14:29 pm »
Аз също не съм давала сок. Започнах захранване с пюре от картофи на 5 м. и 10 дена. Според мен педиатрите в България изобщо не са се актуализирали от десетилетия (или поне голяма част от тях). Живея в чужбина и за сокчета нищо не ми е споменавала педиатърката. Каза ми да започна захранването с ябълково пюре след навършване на 5 м., но преди да е станал на 6.
От момичетата във форума съм получила много ценни съвети в тази насока, а и не само. Почети из темите, ако имаш време и сама ще прецениш.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #9 -: Март 04, 2010, 07:46:57 am »
Самоцъкнах на линка който дадох в предишния си постинг и ви предлагам този текст!
Ще ви отнеме 3 минутки, а аз ще прибавя към мешаната скара на Мини и един бирен фастък!


Специално за Cygnus - за плодовите сокчета!
Копирано от бг-мамма.

Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно употребата и злоупотребата с плодовите сокове в педиатричната практика
(със съкращения)

(RE0047)
01 Май 2001

Въведение
В историята на педиатрията, плодовите сокове се препоръчваха от педиатрите като източник на витамин С и на допълнителен източник на вода за здравите бебета и малки деца. Плодовите сокове се представят като здравословен, естествен източник на витамини и в някои случаи калций. Соковете имат приятен вкус и децата с готовност ги приемат. Въпреки че консумацията на сокове има някои предимства, тя носи и потенциални вредни ефекти. Педиатрите трябва да са добре запознати със соковете и да информират родителите и пациентите за правилната им употреба.

Състав на плодовия сок
Основната съставна част на соковете е водата. Въглехидратите, вкл. захароза, фруктоза, глюкоза и сорбитол, са следващата най-голяма съставна част на соковете. Съдържанието на въглехидрати варира от 11 гр на 100 мл (0,44 ккал/мл) до над 16 гр на 100 мл (0,64 ккал/мл). Кърмата и повечето адаптирани млека съдържат 7 гр въглехидрати на 100 мл.

Соковете съдържат малко протеини и минерали. Соковете, обогатени с калций (каквито у нас няма), съдържат приблизително толкова калций, колкото млякото, но не съдържат другите хранителни вещества, намиращи се в млякото. Някои сокове съдържат голямо количество калий, витамин А и витамин С. Някои сокове са обогатени с витамин С. Витамин С и флавоноидите в соковете могат да имат дългосрочен здравословен ефект като намаляване на риска от рак и болести на сърцето. Соковете, съдържащи аскорбинова киселина, могат да увеличат усвояването на желязото до два пъти.

Усвояване на въглехидрати от плодовия сок
Четирите основни захари в соковете са захароза, глюкоза, фруктоза и сорбитол. Захаозата се разпада на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се усвоява от организма лесно в тънките черва. Усвояването на фруктозата се подпомага от подходяща концентрация на глюкоза в сока. Максимално усвояване има, когато фруктозата и глюкозата са в съотношение 1:1. Сорбитолът се усвоява бавно чрез пасивна дифузия. Резултатът е невъзможност, той да бъде абсорбиран. Въглехидрат, който не бъде усвоен в тънките черва, ферментира в част от дебелото черво, наречена колон. В резултат от ферментацията се получават водород, въглероден диоксид, метан и късоверижни мастни киселини. Част от тях се реабсорбират в дебелото черво, но неусвоените натоварват храносмилателния тракт. Недоброто усвояване на въглехидратите в соковете може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Най-често срещаната причина за това са фруктозата и сорбитолът, но е важно и съотношението на различните въглехидрати. По тази причина много лекари препоръчват соковете за лечение на запек.


Сокът в хранителната пирамида
Плодовете са една от петте големи хранителни групи в Хранителната пирамида. Препоръчва се децата, консумиращи приблизително 1600 ккал/ден (в зависимост от ръста, 1-4 години) трябва да получават 2 порции плод и тези, консумиращи 2800 ккал/ден (в зависимост от ръста, 10-18 години) трябва да консумират 4 порции плод. Половината от тези порции могат да се осигурят под формата на плодов сок (не плодови напитки). 170 мл плодов сок е еквивалентът на цял плод. Килокалория след килокалория, плодовият сок може да бъде изконсумиран по-бързо от целия плод. Да се разчита на плодовия сок, вместо на цял плод, да осигури препоръчителния дневен прием на плодове, не насърчава поведение при хранене, което се асоциира с консумацията на цели плодове.

Бебета под годинка
Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва, на деца до 4-6 месечна възраст да се дава само кърма. За майки, които не могат да кърмят или са избрали да не кърмят, може да се използва готово адаптирано мляко и то е пълноценен източник на храна. Няма нужда от допълнителни хранителни вещества. Няма показания да се дават плодови сокове на деца под шестмесечна възраст. Даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това – до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк). Недохранването, прехранването и ниският ръст се свързват с прекомерната употреба на сок.

На приблизително 4-6 месеца храната на бебето може да бъде обогатена с каши и пюрета. Добър избор за първа храна са обогатените с желязо каши или пюрираното месо. Кариесът също е свързан с употребата на сок. В миналото съществуваше загриженост, че бебета, на които се дава портокалов сок, могат да развият алергия от него. Появата на обриви при някои бебета след приемане на прясно изцеден портокалов сок е по-вероятно реакция на контактен дерматит, който може да се отдаде на маслата в корите. Причина за диарията и за други гастроинтестинални симптоми е вероятно недоброто абсорбиране на въглехидратите. Въпреки че в ранните години от живота могат да се развият алергии към плодове, те са рядкост.


ЗАКЛЮЧЕНИЯ

1. Плодовите сокове нямат хранителна стойност (не носят ползи) за бебетата под 6 месеца.
2. Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месеца (да се предпочитат целите плодове – на пюре или малки парченца – пред соковете).
3. Натуралният сок (100%, без добавки) може да бъде здравословна част от добре балансирана диета. Плодовите сокове с добавки (от захар и др.) обаче не са равностойни по хранителната си стойност на 100% плодови сокове.
4. Соковете не са подходящи при лечение на обезводняване или диария.
5. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с проблеми в храненето (прехранване или недохранване).
6. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с диария, метеоризъм, подуване на корема и зъбен кариес.
7. Непастьоризираният сок може да съдържа патогени, които могат да причинят сериозни заболявания.
8. Разнообразието от плодови сокове, дадени в подходящо за възрастта на детето количество, е малко вероятно да причини някакви проблеми.
9. Соковете, обогатени с калций, са биоекивалентен източник на калций, но в тях липсват другите хранителни вещества, намиращи се в кърмата, адаптираните млека или кравето мляко.


ПРЕПОРЪКИ

1. Соковете не трябва да бъдат включвани в диетата на бебетата преди навършване на шест месеца.
2. На децата не трябва да се дава сок от шише или в лесно преносими покрити чаши, които им позволяват лесно да пият сок през целия ден. На бебетата не трябва да се дава сок преди заспиване.
3. Приемът на плодови сокове за децата от 1 до 6 години трябва да бъде ограничен до 120-180 мл на ден. За децата от 7 до 18 години, приемът на сокове трябва да бъде ограничен до 220-360 мл.
4. Децата трябва да бъдат насърчавани да ядат цели плодове, за да покриват дневните си нужди от плодве (2 порции на ден).
5. Бебетата, децата и възрастните не трябва да консумират непастьоризиран сок.
6. При оценяване на положението при деца с проблеми в храненето (прехранване или недохранване), здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
7. При оценката на деца с хронична диария, силно изявен метеоризъм, абдоминални болки и подуване, здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
8. При оценка на зъбния кариес, трябва да бъдат определени количеството и начините (от шише и др.) на консумиране на плодов сок.
9. Педиатрите трябва да обсъждат проблема с плодовите сокове и плодовите напитки и трябва да образоват родителите за разликите между двата вида.



Материалът е преведен (със съкращения) от Петя Личкова и предоставен от tedi_b
http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;107/5/1210


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: сок за бебе
« Отговор #10 -: Март 04, 2010, 08:59:51 am »
Не съм включвала никакъв сок в захранването на дъщеря си, не мисля че съм я лишила от нещо - яде всякакви плодове и зеленчуци. Сега е на три и предпочита за пиене вода, сок също й се дава, когато пожелае, но само по време на храненията.
Не разбирам защо е смятан за толкова задължителен сокът в отглеждането на малкото дете - по градинките е много честа следната ситуация - в поставката за чаша/бутилката по количките, задължително имашишенце със сок и от време на време той се предлага на детето, ей тъй - да си пийне. Размрънка се - хайде сока.
Съседското дете пие сокче от едномесечно. Пристрастено е към него, консумира го както казах от едномесечно - денонощно. Сега е на три - два кътника и един резец са с огромни черни дупки, може би има поражения и по другите зъбки, но това е, което се вижда засега с просто око :?
След няколко седмици ще захранвам и сина си. Не възнамерявам да давам сокове, ще се яде плодови и зеленчуови пюрета, а понатам - плодове и зеленчуци. И дано да продължим да се кърмим :)

П.П. Сега си спомних - на дъщеря ми давах по изключение за няколко дена червения сок на хипп с желязо, заради нисък хемоглобин. Но общо взето аз й го изпивах, предпочиташе да гризе плод, вместо да пие сок.
Re: сок за бебе
« Отговор #11 -: Март 04, 2010, 14:59:39 pm »
Този форум май е за заяжданки  :lol:, отколкото да се дават мнения и опит на майки които са минали по този път.

Момичето е поискало да чуе нашите мнения и опит, а не незавършили образование педиатри.

По въпроса за приготвянето на сокчетата никой не е казал че е лесно /но някои мами които ги мързи да направят на детето си сокче им е по-лесно да кажат че е трудно и сложно и че не е полезно, а по-скоро вредно/.

Я ми кажете компетентни мами как едно бебе се захранва докато е по-малко и едно което е по-голямо да речем на 8 месеца/приема ли новите неща или твърдо отказва/, при положение че то трябва да приема разнообразна храна, различна от АМ и кърмата.

Не че нещо, но за да се гледа едно детенце трябва да се слуша предимно педиатъра при който е записано то, защото е най-запознат със състоянието и развитието на детето. Със сигурност той ще вземе по правилно решение за детето, отколкото биха помогнали нашите разнообразни объркващи мнения.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #12 -: Март 04, 2010, 15:08:23 pm »
snv_balcheva, никой не го мързи да прави сок. Повечето майки дори правят пюретата сами. Просто аз лично не виждам полза от него - само захар и продължава да смуче от шише. За мен това не е захранване. Захранването става с лъжичка. Там и консистенцията е друга. Да не говорим, че ранното захранване може да доведе до алергии. А и няма нужда да се преувеличава с възрастта, на която да става това - никой не съм чула тук да е захранил детето си на 8 месеца.
 
Явно е, че момичето не е убедено в думите на педиатъра си. Иначе нямаше да я има тази тема.

Ето и една статия във връзка с педиатрите: http://www.glasove.com/article-6702.php

Re: сок за бебе
« Отговор #13 -: Март 04, 2010, 15:12:30 pm »
По въпроса за развалените зъбки причините може да са най-разнообразни, а не както се каза че е от даването на сокче от едномесечна възраст. Освен педиатри, някои майки се оказаха и стоматолози. Най-често кариеса на тези зъбки е биберонен и е в следствие на по дълго даване на млякото от биберон, а не от даване на сокчета. Има теми за зъбките на децата и за тяхната грижа. Ти не почиствай зъбките на детето и чакай те да са здрави. Предполагам сте запознати, но все пак - с въеждането на пюретата и най-вече на местните пюрета се започва с грижата по почистването на зъбките.Четете повечко и се консултирайте със зъболекар за това.

Нямам какво повече да коментирам и нямам намерение да се заяждам, както някои започнаха.

ИЗКАЗВАМ САМО МНЕНИЕТО СИ.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #14 -: Март 04, 2010, 15:14:51 pm »
Я ми кажете компетентни мами как едно бебе се захранва докато е по-малко и едно което е по-голямо да речем на 8 месеца/приема ли новите неща или твърдо отказва/, при положение че то трябва да приема разнообразна храна, различна от АМ и кърмата.

аз не разбрах въпроса.

сок не съм давала, не защото изпитвам мързел да го приготвя. ако беше така - щях просто да давам купен сок - има предостатъчно предлагане на пазара. не съм давала, защото не виждам предимствата му пред това детето да яде плодове и зеленчуци.

по отношение на захранването - има толкова изписано за различните схеми, за подходящите и неподходящите храни и т.н. - един родител лесно  може и сам, на базата на тази полезна информация, да реши как ще процедира. Това не е като да поставиш сам диагноза и да самолекуваш детето си, т.е. не е случай, който изисква непременното и стриктно следване насоките на педиатъра.

Та по същата логика и аз мога да кажа - нека, който го мързи да чете и се образова по отношение храненето на детето си, да слуша чинно педиатъра, защото така, разбира се е по-лесно, отколкото да си направиш труда да научиш повече по въпроса! А жалкото за една не малка част от педиатрите ни е, че не смятат за неободимо да научават нови неща!
« Последна редакция: Март 04, 2010, 16:24:46 pm от tzvetenze »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #15 -: Март 04, 2010, 15:16:52 pm »
Този форум май е за заяжданки  :lol:, отколкото да се дават мнения и опит на майки които са минали по този път.

Момичето е поискало да чуе нашите мнения и опит, а не незавършили образование педиатри.

теб май по-скоро не ти хареса, че ти разкритикуваха мнението, затова изведнъж форумът стана за заяжданки :P

именно нашите мнения и опит сме дали, какво критикуваш? дали сме достатъчно материал за размисъл, но за тебе явно мнението на Американската асоциация на педиатрите не е по-важно от това на кварталния педиатър, дето кара по руските учебници от преди 50 години...

по цял свят хората захранват бебетата вече след поне 4 месеца, само ние тука продължаваме да слушаме дърти акушерки, медсестри и "педиатри", които не са прочели една книжка, откакто са завършили преди 30 години!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: сок за бебе
« Отговор #16 -: Март 04, 2010, 15:18:08 pm »
blue_sky, безспорно захранването /а това е друга тема/ става с лъжичка, и се прави постепенно. Но сокче може да се дава и с чашка, на по-голямо дете. Докато е по-малко се дава с биберон.
Re: сок за бебе
« Отговор #17 -: Март 04, 2010, 15:22:06 pm »
jam,
има сравнително млади педиатри не само завършили преди 30 години. Казваш Американската асоциация, а в Европа как е? А и нали сами казахте че със сокче не се захранва.....Какъв е проблема да се даде преди 4 месечна възраст?
*
Re: сок за бебе
« Отговор #18 -: Март 04, 2010, 15:22:36 pm »
Освен педиатри, някои майки се оказаха и стоматолози.

Тука си права :) И педиатри сме, и гинеколози, и стоматолози :wink: Тука сме така.

Papilio, най-доброто, което можеш да направиш е, освен да вземеш предвид аргументите на педиатъра, да прочетеш какво има писано по въпроса и да вземеш решение как ще захранваш детенцето си. Ако решиш да даваш сок - то поне, според мен, изчакай още някой друг месец. Помисли - какво реално му набавяш с една лъжичка сок, какво по-ценно от кърмата/АМ има в една лъжичка сок? А вероятността да се раздразни нежното стомахче е голяма.
Re: сок за бебе
« Отговор #19 -: Март 04, 2010, 15:27:45 pm »
Най-накрая някой да каже и за аргументите на педиатъра. Именно затова се започва с лъжичка сок за да се разбере как ще го понесе стомахчето.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #20 -: Март 04, 2010, 15:30:39 pm »
Аз живея в Западна Европа и, както казах, за сокче нищо не ми е споменавала педиатърката. А е към 60 г. жената. Просто не е практика тук.
Аз също мисля, че храносмилателната система на бебе на 40 дена е още твърде незряла за нещо различно от АМ или кърма.


*
Re: сок за бебе
« Отговор #21 -: Март 04, 2010, 15:34:54 pm »
Именно затова се започва с лъжичка сок за да се разбере как ще го понесе стомахчето.

Хубаво, започва се с лъжичка сокче, за да видим как ще реагира стомахчето. А каква е идеята, какво му се доставя на бебето с малко сокче, което го няма в кърмата/АМ, кое е ценното в сока, без което развитието на този етап на детето не би било добро? Какви са аргументите да се дава сок на 40 дневно бебенце?

И аз ще захранвам след 3 седмици, та събирам информация за ползите от сока...
« Последна редакция: Март 04, 2010, 16:06:28 pm от tzvetenze »
Re: сок за бебе
« Отговор #22 -: Март 04, 2010, 16:12:21 pm »
Папилио,
когато моето дете бе на 1 месец и моето Джи Пи, което не е педиатър, ми се изцепи да давам сок. Взех, че го написах тук. Естествено, тук Джам, СтефиЗ и още куп други момичета ми "размахаха силно пръст". Разкритикуваха ме. Сега съм им благодарна.  :) Тогава попрочетох доста по темата и се превърнах във върл противник на ранното захранване със сок. На практика да даеш лъжичка сок на 3 или 4-месечно бебе означава, че вече си го захранил. Луд привърженик съм на кърменето (ако може, разбира се, не на всяка цена). Захраних детето си с каша ориз на 5,20 мес. коригирана възраст, но реално беше на 6,26мес. После въведох плодови пюрета, апосле зеленчукови и т.н. Сама ги приготвях, т.е. не ме е мързяло. Сок (фреш, приготвен от мен) предложих за пръв път някъде на около 1,6г, но детето отказа. Пропи сок на около година и 9 месеца, когато беше болна и реших да и давам витаминозни коктейли. Купих и нова чаша със сламка и сега тази чаша е само за сок и детето заобича сокове.
Но аз така или иначе, всеки ден задължително и давам пресни плодове. по някой път вместо пресни плодове, за разнообразие, и приготвям една голяма чаша пресен сок. но, сравнително рядко.
Целият плод е много по-полезен от сока. Витамините са повече в плода, от колкото в сока му!

Към днешна дата темата "сок за бебе" ми звучи толкова абсурдно, колкото "морковче за вашето куче!"  :)

Джам, Стефи, Цвете и др., Благодаря ви! :D

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #23 -: Март 04, 2010, 16:15:22 pm »
Цветенце, какво съвпадение и аз ще захранвам след 3 седмици! :lol:


Сока, едно е изключителна бомба за крехкия бебшки стомах
който още не се е справил с коликите, а второ променя и PH на урината!
Бебето на мои близки поено ударно със сок на 40 дни
имаше най-зверското подсичане което съм виждала!
Е, опитах се да подметна, че е от сока, не се прие!

snv_balcheva тук късно захранваме, дала си сок, така си преценила!

На моята педиатърка като и говорих за Превенар преди година
ми искаше писменно разрешение от ХЕИ за да го сложи на сина ми!
Сега сама ми предлага да го сложи на дъщеря ми, напредък има, бавно и славно!


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: сок за бебе
« Отговор #24 -: Март 04, 2010, 16:22:37 pm »
jam,
има сравнително млади педиатри не само завършили преди 30 години. Казваш Американската асоциация, а в Европа как е? А и нали сами казахте че със сокче не се захранва.....Какъв е проблема да се даде преди 4 месечна възраст?


Първо и младите педиатри учат по стари учебници. И някои не желаят да научат нещо ново. Но има и такива които четат не само учебника който се преиздава от 30 години, а и новости в областта която са избрали.
Второ, понеже питаш за това как е в Европа - Блу скай ти каза, ще ти кажа и аз какво ми каза братовчедка ми която живее в Англия - " не само никакви сокове, но и се препоръчва захранване със зеленчуково пюре или каша. Там приема на сладки храни се отлага максимално.
Та както се каза - сега има много информация - който не го мързи може да чете. Пък и всеки носи глава на раменете си - четем и преценяваме.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #25 -: Март 04, 2010, 16:25:02 pm »
По повод на незавършилите педиатрия съфорумки,да попитам момичето даващо сок на 1месечно бебе паралелно с антиколиковите препарати ли дава сока и нейната педиатърка преди век ли е завършила педиатрия.Всеки себеуважаващ се педиатър не би казал такова нещо,пък ти ако искаш и боб можеш да му свариш.Колкото до това кой го мързи и кой не -не е голяма философия да изцедиш един сок
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #26 -: Март 04, 2010, 16:50:17 pm »
jam,
има сравнително млади педиатри не само завършили преди 30 години. Казваш Американската асоциация, а в Европа как е? А и нали сами казахте че със сокче не се захранва.....Какъв е проблема да се даде преди 4 месечна възраст?

има становище на Световната здравна организация - World Health Organization по въпроса. написах ти го. няма директива на Европейската комисия по въпроса, щото не й е работа.

а за другото ти питане - ти не си разбрала какво се казва. казали сме, че със сокче не се захранва - тоест, сокче НЕ СЕ ДАВА, а не, че сокчето не се брои за храна. въпросът ти звучи като "нали кокаинът не е храна, що тогава да не го давам на 40-дневна възраст? няма да захраня с него..."  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: сок за бебе
« Отговор #27 -: Март 04, 2010, 17:03:21 pm »
eliq, моето дете нямаше колики и никога не е имало проблем с коликите и със стомахчето, също така не ми се е налагало да давам каквито и да е антиколикови препарати. Мога да кажа че съм една щастлива майка и се гордея с детето си. Нямам време да се занимавам със форуми и най-вече с майки които трудно приемат друго мнение освен тяхното, предпочитам да се радвам на детето си. ОСТАВЯМ ВИ НА ВОЛЯ ДА СИ ДАВАТЕ КОМПЕТЕНТНОТО МНЕНИЕ. Та нали за това са форумите, да взема да вляза в затвора за престъплението че съм дала сок на детето ми на МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА.
Всеки родител взема най-правилните решения за детето си.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #28 -: Март 04, 2010, 17:18:41 pm »
виж, драга...

при положение, че в тази тема са писали над 10 души на едно и също мнение и само 1 човек на противното, като този човек пуска вече 5-ти постинг, за да оспорва чуждото общо мнение - явно е, че майката, която трудно приема друго мнение освен своето, си именно ти.

и трябва да ти кажа, че това е видно от самолет. тва световна здравна организация, тва американска педиатрична организация, тва статии, тва книги, тва Интернет - нищо не помага. ти дори не опитваш да вникнеш в аргументите, които ти се дават.
не! котка по гръб не пада. а всичкото това е, защото ти си постъпила така и естествено няма как да признаеш, че може би си сбъркала и си изложила на риск детето си поради незнание.

радвам се, че нямате проблеми със стомахчето засега. дано да нямате и занапред. дано да ви подминат и алергиите и астмите в по-късна възраст, които се свързват с ранното и неправилно захранване. късмет извадило детето, живо и здраво да е!

ти си каза вече мнението, никакви аргументи не приведе в подкрепа на постъпката си, освен че педиатърът така казал, смятам, че 5 постинга са достатъчни по темата.
надявам се авторката на питането да е по-отговорна и да вземе решение поне след като попрочете малко информация.

най-голямата глупост, която съм чела по Интернет форуми е, че всеки родител най-добре знаел за детето си! и убиеца на децата си онзи ден сигурно и той беше взел най-правилното решение за децата си, а? щото им е родител....

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: сок за бебе
« Отговор #29 -: Март 04, 2010, 17:18:49 pm »
Вредата от ранното даване на сокчета не е само в появата или не на колики, а се проявява доста по-късно. Предполагам си чула за гастрит, язва и т.н.
Давай сок смело, ти си майката и знаеш най-добре. На един месец само със сок можеш да го храниш ако искаш :wink:
Re: сок за бебе
« Отговор #30 -: Март 04, 2010, 17:51:59 pm »
Медицински малко по запозната съм от вас със заболяванията!!! За рисковете и т.н. В този форум сте се събрали една общност от хора с едно и също мнение и подкрепящи хора с мислене сходно на вашето, които по никакъв начин не приемате чуждото мнение.
Има майки които също са дали сокче като мен на месец и половина, но точно заради такива форумни майки като вас не смеят да изкажат мнение. Та би ли ми обяснил някой след като вие не приемате моето мнение за какво да си правя труда да прилагам аргументите които са за сокчетата.
За накрая имах предвид че родителеите вземат най-правилните решения за тяхното дете, така съм преценила това съм направила, които не го приема да си гледа работата. /не говоря за изродите които изнасилват и убиват децата си/.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #31 -: Март 04, 2010, 18:13:05 pm »
Медицински съм по запозната от вас-от къде знаеш кой какъв е,първо и второ остави на другите да преценят каква си (в смисъл някой друг не ние сектантките),много е грозно човек да се самоквалифицира отстрани.Колкото за медицинските ти познания предполагам какво имаш предвид
*
Re: сок за бебе
« Отговор #32 -: Март 04, 2010, 18:33:42 pm »
Мда, всички ние си направихме труда да ти приложим информация, която ясно показва вредата от сокчетата, но ти си по-висше съшество от нас "форумните майки" и няма нужда да си правиш труда да ни приложиш съответно информация в подкрепа на пиенето на сокчета от 1м. възрст.
Това ми изказване беше като майка, сега като модератор, и ще ти го направя в червено, за да го видиш - при още един не до там приятен постинг от твоя страна, с който правиш квалификации и обиждаш потребителите на форума, ще получиш време за размисъл.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #33 -: Март 04, 2010, 18:50:20 pm »
Е, жената няма време да чете по форумите, сигурно няма време да чете и друга информация, защото е заета да цеди сокчета  :wink:
А по въпроса със сокчетата, на моите деца за първи път на р.д. на 1 год.дадох сок, но го изплюха  :lol:  и до ден днешен предпочитат плода вместо сока. Аз съм много доволна от факта, не защото ме мързи да цедя, а защото полезната целулоза за храносмилането е в плода не отива в сока. Отделно още един довод - на бебета се дават само термично обработени плодове и зеленчуци.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #34 -: Март 04, 2010, 19:01:47 pm »
Я ми кажете компетентни мами как едно бебе се захранва докато е по-малко и едно което е по-голямо да речем на 8 месеца/приема ли новите неща или твърдо отказва/, при положение че то трябва да приема разнообразна храна, различна от АМ и кърмата.

Да се изкажа и аз компетентно  8) така: на 6 месеца синът ми тежеше 10 кг - ядеше само и единствено кърма. отказваше биберони и всякакви неща в лъжица. Мисля си, че ако не наддаваше така добре, всеки един педиатър би ме "изял с парцалите" защо това дете не е захранено  :lol: след 6 месец бях посъветвана да опитам все пак захранване, но детето не искаше - и така, карахме си само на майчино млекце до към 9 месец, когато човекът удари 12кг.... прояде ( с променлив успех) други храни чак след 1 год, а сок не иска - плюе го, защото му е кисел..
мисля си, че ако "голата, постна, синкава" (както я наричат някои) кърмица беше тоооолкова еднообразно ядене, детето не би постигнало тези резултати. Да вметна само, че кърма имаше, и сега има, нищо че съм бременна отново, и хич не е синкава, ми си е направо жълта - демек - хранителна. Едновременно с кърменето на сина ми, станах свидетел на мъките на мои приятелки да накарат децата си да поемат сокчета, пюренца и т.н... без особен успех. Да не говорим за ефекта от сокчето в/у храносмилателната система на бебенцата - разстройства, подсечено дупе, което не можеше да мине със седмици...
Извинявам се за дългият пост - решението си е твое, детето си е твое, ние можем да споделим само опит. Успех и здраво детенце!!!
« Последна редакция: Март 04, 2010, 19:05:17 pm от dianka »
*
Re: сок за бебе
« Отговор #35 -: Март 04, 2010, 19:17:18 pm »
snv_balcheva, много угодно - няма да ни кажеш аргументи, защото ние не сме искали да чуем друго, различно мнение от нашето.

Напротив, аз поисках да ми кажеш какви са аргументите за даването на сок, какви са ползите от сока, с какво спомага за развитието на детето. Още повече, казваш, че си по-запозната от нас - значи имаш какво да споделиш! Ами аз искам да чуя.
Защо поне в един пост не се аргументира?
Re: сок за бебе
« Отговор #36 -: Март 04, 2010, 19:30:43 pm »
StefiZ, незнам какво точно от това което написах не ти хареса, на останалите потребители също при положение че изказах мнение. Но давай, направи си кефа като модератор, аз лично ще съм доволна, както и всички останали....
За последно преди заканата на StefiZ въпреки че не заслужавате:
Българската педиатрична школа /понеже сме българи и живеем в българия/ препоръчва в края на 2-ия месец /или така да се каже на месец и половина/ детето да започне да получава пресни плодови или зеленчукови сокове в количество съответстащо на възраста на бебето, умножено по 10, в зависимост от апетита на бебето и индивидуалните му нужди.
С плодовите сокове се внасят витамини и минерали и се регулира храносмилането - някои сокове действат запичащо, а други разхлабващо. Прибавянето на плодовите сокове не променя начина на хранене на бебето - те се дават еднократно след кърмене или на 2-3 пъти според количеството.
Плодовете трябва да са зрели, пресни и според сезона. Преди да се приготвят сокчетата плодовете трябва да се обелят добре. Естествено има някои плодове, които не се препоръчват да се дават на детето преди 9 месечна възраст.
Мога и още да пиша в моя защита и защо са полезни сокчетата, но прекалено много хора ме нападнахте и няма смисъл да продължавам.
Благодаря на модераторите за краткото ми присъствие във форума и все пак ще продължавам да следя темите понеже има доста такива които ми помагат и са интересни.
Направих си труда да се регистрирам, понеже zachatie ми допада.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #37 -: Март 04, 2010, 19:46:26 pm »
Хайде и аз да се включа.Големият ми син пропи сок на месец и половина по съвет на педиатърката.Резултат-страхотна алергия която си я влачим и до днес.Сега малкия му дадох на навършени 8 месеца-не се прие изобщо.С него до момента алергии никакви.Та...страшно съм доволна че ги има пък форумите,защото ако не бях изчела почти всичко оттук за захранването,щях пак да съм дала сок на месец и половина-педиатърката ми е същата.Не казвам в никакъв случай че задължително всички деца ще направят алергия от ранно "захранване" със сок,но вероятността е доста по голяма.Между другото и бебето ми предпочита намачкани пресни плодове :)
« Последна редакция: Март 04, 2010, 19:48:51 pm от parsi »

*
Re: сок за бебе
« Отговор #38 -: Март 04, 2010, 20:32:21 pm »
Кои са витамините и минералите, налични в сока и отсъстващи в кърмата?
Не питам да се заяждам, нека поразсъждаваме над темата.
Ако едно бебе се кърми, но не приема сокове - кои витамини и минерали ще са му в недостиг?

А за запичащото/разхлабващо действие - такова действие не се ли търси при нужда, т.е. ако едно малко бебе няма необходимост от запичане или разхлабване, тогава защо?
Моите бебета са кърмени и не е имало нужда от допълнително регулиращи средства.



« Последна редакция: Март 04, 2010, 20:39:18 pm от tzvetenze »
*
Re: сок за бебе
« Отговор #39 -: Март 04, 2010, 21:20:32 pm »
Аз лично не виждам недостиг на витамини и минерали нито при кърмените нито при хранените с АМ деца.При едните си го набавят с кърмата,при другите-с обогатените АМ.

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: сок за бебе
« Отговор #40 -: Март 04, 2010, 21:26:30 pm »
едно време баба разправя сок не е давала, а тя е мъдра жена, аз я слушам  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: сок за бебе
« Отговор #41 -: Март 05, 2010, 00:08:37 am »
До сега съм дала само сок от диня, защото нямаше начин да и я въведа на резани. :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: сок за бебе
« Отговор #42 -: Март 05, 2010, 10:38:25 am »
Здравейте момичета!!!
Първо искам да благодаря на всички ви за изказаните мнения, но наистина не исках да се изпокарате заради различните мнения които сте изказали.
Напротив точно за това пуснах темата за да разбера какви са вашите виждания.
Сега мисля и аз да се изкажа с моето решение. Мога да кажа че за сега имам щастието детенцето ми да е пожалено от гадните колики и донякъде това ме притеснява давайки сок да не и причиня колики. От друга страна в прясно изцедения сок има витамини, които могат само да бъдат полезни. Ако дам сок- има 2 варианта или да има положителен ефект и да продължа да го давам или съответно ако е обратното да го спра и да продължа с него след няколко месеца.
Има и още нещо- в момента има наистина страшно много информация и човек рискува да се обърка. Но ако се замислите нас как са ни гледали и захранвали- ние май сме живи напук на цялата медицина и истината е че сега има много повече алергии отколкото когато ние сме били бебета.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #43 -: Март 05, 2010, 11:05:54 am »
Когато сме били бебета, храните са били с различно качество от сегашното. Едно време и на нивата са раждали, а сега всяка четвърта двойка има проблем със забременяването. Когато на мен ми казаха на 4м бебе при това изключително кърмено да давам сок, се замислих. Ябълките и морковите от магазина едва ли са най- полезното нещо. Всеки сам взема решение, ние сок и сега не щем да куснем.  
Доволна съм, че се доверих на написаното от форумските майки.
« Последна редакция: Март 05, 2010, 11:10:15 am от ЕVIQ »

[/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: сок за бебе
« Отговор #44 -: Март 05, 2010, 11:09:45 am »
А майките ни пък са гледани по друг начин, бабите ни пък по съвсем различен и така .... до Адам и Ева. :wink:
Попита ни - казахме си. Ти решаваш какво, как и кога ще яде твоето дете.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #45 -: Март 05, 2010, 11:27:49 am »
Интересно ми е само какъв положителен ефект очакваш да има от 10гр. сок и заслужава ли си риска - да поеме някакво миниатюрно количество витамини за сметка на алергия или раздразнен стомах и т.н. имай предвид и че не всички последствия от захранването са моментни, някои може да се проявят на по-късен етап. Достатъчно се изписа, че тези витамини ги има в млякото - кърма или АМ. Като искаш толкова да поеме повече витамини, изяж ти едно кило ябълки и си накърми бебето  :wink: Какъв по-хубав сок от това...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #46 -: Март 05, 2010, 11:51:29 am »
От друга страна в прясно изцедения сок има витамини, които могат само да бъдат полезни.

в кърмата и адаптираното мляко има всички витамини, които са нужни за бебето на тази крехка възраст. не му е необходим допълнителен прием на витамини. витамините не са панацея, нито самоцел. отделно от това, плодовият сок е концентрирана киселина, която е много агресивна към недоразвитата храносмилателна система на бебето - това е описано подробно в статията, която mishanta копира тук. дори и да нямате колики сега, това не значи, че си застрахована срещу гастроентерологични проблеми в бъдеще, вследствие на неправилно захранване.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: сок за бебе
« Отговор #47 -: Март 05, 2010, 12:33:03 pm »
Но ако се замислите нас как са ни гледали и захранвали- ние май сме живи напук на цялата медицина и истината е че сега има много повече алергии отколкото когато ние сме били бебета.
Мисля, че не си даваш сметка колко висока е била смъртността преди години. Такива сравнения с методи на отглеждане са безпочвени.
Детето не е като операционна система - като направиш грешка да ти излиза предупредително съобщение. Вредите, които нанасяме на децата си заради лекомислени решения, могат да се окажат непоправими в бъдеще.
Иди в аптеката и попитай има ли витамини за двумесечно бебе, може да промениш гледната си точка тогава.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: сок за бебе
« Отговор #48 -: Март 05, 2010, 12:42:32 pm »
Храносмилателната система на бебето е незряла преди 4ия му месец. Неслучайно активното слюнкоотделяне започва около 4ия месец от живота на бебето. Сокът е прекалено агресивна първа храна за стомахчето, подходящ е чак след навършване на 8месечна възраст.
В кърмата има всичко необходимо за бебе на тази възраст дори майката да не се храни пълноценно.
Адаптираното мляко затова се нарича адаптирано - пригодено е за нуждите на бебешкия организъм.
Няма нужда от допълнителни витамини.
А по-регулираща храносмилането храна от кърмата, аз не познавам. Усвоява се почти напълно, чрез нея бебето усеща вкуса на майчината храна. Ако изям няколко круши, кърменото ми бебе ще се изходи без проблем. Ако захранено бебе има запек, мога да го оставя само на кърма за ден-два и това е достатъчно да му регулира храносмилането.
  09.11.2007
Re: сок за бебе
« Отговор #49 -: Март 05, 2010, 12:53:49 pm »
Дразня се от изказвания от сорта "Нас като са ни гледали еди как си, какво ни има". Ей богу, нищо ни няма, нация облна, всеки втори умира от инфаркт, начело на статистиките по онкологични заболявания, диабет, затлъстяване, нездравословен начин на живот. Това не е ли аларама,  че децата ни трябва да живеят иначе!!! Нямало алергии преди?? Такива се предизвикват от алергени, които не постъпват в тялото ни само чрез храната, помислете за въздуха който дишаме, материалите от които са направени вещите в ежедневието ни. Апропо същото важи и за пестицидните плодове от пазара, допълнително обработени и с химикали за трайност. И каква е тази витаминозна ябълка, която ще дадеш на детето си през март? При всички положения не свежо откъсната от дървото преди нялколко минути. Витамин С отадвна е изфирясал, докато купешката ябълка стигне до теб от Турция.
 


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
Re: сок за бебе
« Отговор #50 -: Март 05, 2010, 13:14:07 pm »
Аз няма да се изказвам  за соковете, но може ли тук да ви попитам следното: Моето бебе е на 4м и половина, но не иска да пие изобщо вода. Предлагам, опитва  една-две глътки и повече не иска. Ако изпие 20гр. на ден е добре. Храним се с АМ.
Благодаря.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #51 -: Март 05, 2010, 13:27:06 pm »
Детето само си показва ако има нужда от вода.Важното е че предлагаш,а щом то не желае значи няма проблем.

*
Re: сок за бебе
« Отговор #52 -: Март 05, 2010, 13:27:19 pm »
Доста ободряващо ми подейства темата. Благодаря, посмях се от сърце.

Сладко, щом не иска вода, значи няма нужда от нея. Обикновено пропиват вода след като имат поне едно заместено ядене.

За витамините -  в кърмата единствето витамин Д няма и се набавя допълнително под формата на капки ежедневно. :wink:

А кат са толкоз полезни сокчетата, що ги бавите, ми не ги давате още от начало. Ми така де, за да може вече кат станат на по месец да са готови за биричка с кебапчета, както предложи Мини. Пък квот им остане, дояждате вие и те така.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: сок за бебе
« Отговор #53 -: Март 05, 2010, 13:35:05 pm »
моите и двете не са пили вода до годината
Преслава все още суче и вода не пие
майка беше много притеснена, че ще обезводня Стефания като се роди, защото детето категорично отказваше да пие вода  :lol: :lol: :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: сок за бебе
« Отговор #54 -: Март 05, 2010, 13:35:55 pm »
Здравейте!И моята лекарка ме накара да дам на Емил сок от ябълка при навършени три месеца и половина.Казах и добре защото не исках да се разправям , но изобщо нямам намерение да давам такова нещо.Предимно на кърма е и много рядко дохранвам с АМ и за мен лично няма никаква витаминозна стойност сока.Каквото му трябва мисля че достатъчно му го набавям с кърмата.Аз самата не обичам сокове ,а предпочитам плод и зеленчук в натуралния им вид.Мисля да захраня при навършени поне пет месеца.
п.п.Имам си домашна ябълка от собствената си градина, но пак не бих дала.
Sladko и моето дете не иска да пие вода.Не знам как трябва да е  при теб като е основно на АМ.

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: сок за бебе
« Отговор #55 -: Март 05, 2010, 14:20:28 pm »
Днес купих кило лимони.
Ще ги изцедя НА РЪКА и ще им дам на децата. Има много витамин С в тях.
Дано им хареса.

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: сок за бебе
« Отговор #56 -: Март 05, 2010, 14:31:23 pm »
Сложи и малко киви, само лимони не е достатъчно за витамин С. А и от киви се получава по-бързо алергия :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: сок за бебе
« Отговор #57 -: Март 05, 2010, 14:32:25 pm »
Sladko, моята дъщеря пропи вода на 11мес. А съм предлагала - все пак лятото беше 40градусова жега, но изобщо не желаеше. След 7мия месец спряхме да се кърмим и минахме изцяло на АМ, но както казах - вода пожела да приеме на 11мес.
И аз имах размишления относно водата, все пак вече беше захранена, имаше заместени хранения, но коментарът на педиатъра беше - няма живо същество, което да е жадно, да му предлагаш вода, а то да не пие.
« Последна редакция: Март 05, 2010, 14:33:56 pm от tzvetenze »
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: сок за бебе
« Отговор #58 -: Март 05, 2010, 14:39:15 pm »
... но коментарът на педиатъра беше - няма живо същество, което да е жадно, да му предлагаш вода, а то да не пие.

 :D А,точно от това изречение имах нужда! :wink: Аз нали все се жалвах,че нашето момченце не си пада много по водата...Много точно казано.  :good_post:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #59 -: Март 05, 2010, 14:49:50 pm »
Откакто започна темата, търся един материал от "На Кафе" при Гала.
Защото мразя да говоря отгоре отгоре, а медицинските термини не ми се отдават!
(ами така де, повечето руси лекарки са изрусени)
За съжаление не го открих, темата беше за тежък гастроентерологичен проблем
за когото предпоставка бе именно ранното захранване.
Лекаря гостуващ по темата подчерта дебело това!
А майката чието дете бяха спасили с операция каза, че е захранила много рано
именно по-съвет на педиатъра си.
Лекаря в студиото отново подчерта, че тези приоми са много остарели
и безкрайно опасни!

Лисе бре, ще стискаш на ръка, я дай на децата по един лимон да ръфат!
И да не забравиш Бари  :lol:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: сок за бебе
« Отговор #60 -: Март 05, 2010, 15:09:51 pm »
Понеже се спомена по-нагоре, че даването на сок не било захранване - не е ли даването на каквото и да е различно от кърма/АМ - захранване? Поне това е моята логика...
*
Re: сок за бебе
« Отговор #61 -: Март 05, 2010, 15:12:14 pm »
Ма, лисо ма, нали ти казах и мед в сока да сложиш, че много кисел тоз лимон :lol:
*
Re: сок за бебе
« Отговор #62 -: Март 05, 2010, 15:28:18 pm »
Ох, спамаджийки такива, ще ме уморите от смях.  :lol: :lol: :lol:

сладко, моят син също не пие вода, а е дохранван от 3-седмична възраст и от четвъртия си месец остана само на ам. Понякога му давам чай от копър, но невинаги го пие. И на мен все ми обясняват разни познати, че щом яде пюре, трябва и вода да пие. Ама как да го накарам?! Оставила съм го за момента.

*
Re: сок за бебе
« Отговор #63 -: Март 05, 2010, 16:06:48 pm »
Ние пропихме вода на 9м и то с много зор. Сега вече сама си иска.

[/url]
Re: сок за бебе
« Отговор #64 -: Март 05, 2010, 16:09:48 pm »
Сладко, моите пропиха вода чак сега, на 11 месеца. Преди това съм предлагала, но не искаха. Захраних на 6 месеца и 5 дни със зеленчуково пюре, преди това са били само на кърма.
  09.11.2007
Re: сок за бебе
« Отговор #65 -: Март 05, 2010, 17:20:05 pm »
А, лоши форумджийки такива! Не дават на децата витамини и сокЧЕта, и водиЧка!
Майтапът на страна, като човек с инсулинова резистентност потвърждавам лошия ефект на сока и върху инсулина и захарта в организма- води до резки скокове, а на малко бебе това не му е никак нужно. При целия плод целулозата тушира ефекта.
За водата, моят син вода не желае. От четвъртия месец се дохранваме с АМ и попитах нашата педиатърка дали сега да го тикам да пие вода, а тя ме попита това АМ с какво го разбърквам...с вода, значи няма нужда от допълнително, особено щом детето не иска.Щом има достатъчно пълни памперси и сочни лигавици, значи вода не му липсва.
Свекърва ми непрекъснато мърмори как нямало живо същество, което да не пие вода,но мъжът ми я тушира като я пита виждала ли е животинче, което още суче да пие и вода!
Лошото, бих казала страшното е, че вън от форумите, масово се продължават старите практики със соковете, подсладената вода и пюрета на тримесечна възраст, винаги с аргумента, че нас като така са ни хранили какво ни е!
Моя приятелка си захрани детето с пюре на 3м., защото на пюрето пишело от 4м. и той сега, ведиш ли, започвал четвъртия месец 8O !
По градинките сме аз и още една мама(сериозно овикана и назидана от педиатъра им, че на 6м. детето й е изключително кърмено),  чиито деца не маат пюрета.
Трябва да се говори за това повече, дано има кой да чуе!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #66 -: Март 05, 2010, 20:29:38 pm »
винаги ме е учудвал консерватизма на младите хора в някои отношения. собствената ми младичка братовчедка захрани бебето си на 3 месеца, въпреки, че положих доста усилия да я убедя да не го прави. нейният аргумент беше - ами мама има една позната акушерка, тя е с 40-годишен стаж и така посъветва. щом така са правели от край време, значи така е правилно.

да, ама едно време и мобилни телефони не са имали, и Интернет, и памперси... защо в някои области приемаме охотно новото и хвърляме старото, а именно в медицината, която като наука се е развила много, оставаме на ниво от преди десетилетия? схващанията се менят, излизат нови и нови проучвания, нормално е това.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: сок за бебе
« Отговор #67 -: Март 05, 2010, 20:47:36 pm »
Цитат
Моя приятелка си захрани детето с пюре на 3м., защото на пюрето пишело от 4м. и той сега, ведиш ли, започвал четвъртия месец Shocked !
По градинките сме аз и още една мама(сериозно овикана и назидана от педиатъра им, че на 6м. детето й е изключително кърмено),  чиито деца не маат пюрета.

В парка бяхме само 3 деца ( и трите след стерилитет) които не ги къпехме с яйца, сол или бакпулвер, да не казвам за извращенията с храненията. Не грамотни и нежелаещи да се ограмотят са повечето лични лекари. А оправданието "цели поколения са били захранвани на 40-я ден" отдавна не би трябвало да хващат декиш.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: сок за бебе
« Отговор #68 -: Март 05, 2010, 22:51:17 pm »
За водата ние винаги- сме пили много вода,особено лятото,но сме много кинетични и аз на това отдавам пиенето .Колкото до сокчета цеден сок давам само  от портокал и то след 1 година ,всичко друго го ядем на едро нарязани парчета и тя си гризе и чеше зъби.А купени сокове до сега не съм давала.Аз искам да отворя една друга тема за хигиенните навици и приучаването на гърне.Тея преди по се излъгваше исвършваше някои работи ,а сега сутрин рита гърнето или го връща обратно в банята.А си пиша сутрин като стане и след следобеден сън.До преди един месец ми пишаше в гърне
*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: сок за бебе
« Отговор #69 -: Март 07, 2010, 00:12:40 am »
Сок пие,но  "Бушмилс" обожава.Такъв рев не съм чувала.
Вуйчо му  му подаде пръст ,ей тъй за здраве на рождени ден на вуйна,а той нашия откачи.
Види ли обаче днес оранжево шишееееееее,бягаааа.
Кайсиев компот е наред. :lol:


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: сок за бебе
« Отговор #70 -: Март 07, 2010, 13:02:30 pm »
ще ми се да ти пусна снимки с алергични реакции при малки бебета, но ще е прекалено брутално
ако смяташ, че имаш нервите, пусни си търсене в гугъл, ще излезе прекрасна картина, обещавам ти
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: сок за бебе
« Отговор #71 -: Март 07, 2010, 14:00:54 pm »
Аз искам да питам нещо, сори за офф топика.
Кивито като е алерген, това означава ли, че ако кърмачката го яде, бебето може да направи алергия към него? Нали всичко преминава в кърмата и затова питам. Че аз досега като бременна ям поне по килограм киви на седмица и ще ми е трудно да го откажа после :lol:
По въпроса за сокчетата, все тръгвах да пиша, но все се отказвах. Мен са ме захранили на месец и половина със сокче, по съвет на педиатъра и после в картона ми, в течение на три-четири седмици има отбелязани:
колики, повръщане, тежка форма на подсичане, и малко по-късно като голяма - тежка форма на гастрит, който и до днес си нося. Затова съм против тях за бебе.

Джам, права си, че хората не четат, независимо на каква възраст са и за какво иде реч. За жалост няма и как да ги накараш да четат щом не желаят да се образоват.
[/url][/url]
*
Re: сок за бебе
« Отговор #72 -: Март 07, 2010, 14:28:42 pm »
 jasmin_veni,според мен ще се наложи да го спреш.Така мисля аз поне :)

*
Re: сок за бебе
« Отговор #73 -: Март 07, 2010, 14:40:09 pm »
Bushmils вкъщи пие само мъжа ми ,но сега понеже е криза е доволен и на ракийка,аз съм любител и ценител на вина и пия във винена чаша.Тея като види иска и тя ,вадя още една чаша и наливам вода.Няма по шастлив човек от нея.Бях на упражнения по патофизиология  като студент и докараха едно детенце с алкохолно натравяне и ми е пред очите.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #74 -: Март 07, 2010, 17:47:31 pm »
А аз помислих, че Бушмилс е някакво бебешко сокче.  :lol: Започнах да търся в нета, а то се оказа уиски.

[/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: сок за бебе
« Отговор #75 -: Март 07, 2010, 18:45:40 pm »
И аз :oops:.
Току що ми разясниха какво е.
Re: сок за бебе
« Отговор #76 -: Март 08, 2010, 09:53:47 am »
А аз помислих, че Бушмилс е някакво бебешко сокче.  :lol: Започнах да търся в нета, а то се оказа уиски.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Голям майтап! Накара ме да се смея! Това е луксозно ирландско бебешко сокче! :lol: :lol: :lol:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: сок за бебе
« Отговор #77 -: Март 08, 2010, 10:41:10 am »
Хайде "Наздраве" тогава и честит празник. Извинавам се за спама.

[/url]
*
Re: сок за бебе
« Отговор #78 -: Март 08, 2010, 16:07:54 pm »
Вале, извинявай, ама ти къде беше вуйчо му като му подаде пръста? Ще му отрежа пръста барабар с ръката...
Сори, не се стърпях...
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: сок за бебе
« Отговор #79 -: Март 09, 2010, 01:13:52 am »
То вече разискването приключило, но да кажа и аз.Горе-долу по времето на захранването, при нас почти на 5 месеца, предложих сок от ябълка.Първо детето не искаше, второ появиха се колики а ние нямахме.Бързо-бързо спрях предлагането и до сега не пие сок, плодове яде сурови вече.Вода пропи след 6 месец, но кога точно не ми се рови сега.
Някои педиатри пък много се опитват да четат нови работи, но в грешна според мен посока.Нашата пък се ограмотява в хомеопатията.Сори за оф-а
Re: сок за бебе
« Отговор #80 -: Март 14, 2010, 12:14:06 pm »
Аз искам да питам нещо, сори за офф топика.
Кивито като е алерген, това означава ли, че ако кърмачката го яде, бебето може да направи алергия към него? Нали всичко преминава в кърмата и затова питам. Че аз досега като бременна ям поне по килограм киви на седмица и ще ми е трудно да го откажа после :lol:
Здравей, и аз не по темата , но да ти отговоря за кивито. От опита си на кърмачка съдя, че няма голямо значение какво ям , за това дали детето ми е алергично, с колики и т.н. Единственият проблем е да не стоя гладна и жадна. Затова мога да ти кажа, че съм яла и кивита, и портокали и бобови, дори прясно мляко пия. Прикачам ти един линк към статия, която може да ти е полезна. Важно е да се храним балансирано и здравословно. Желая ти успех с кърменето ,като се появи бебчо. http://missby.wordpress.com/2008/01/26/bf-food/
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: сок за бебе
« Отговор #81 -: Април 21, 2010, 00:04:30 am »
И аз сглупих със сока от рано, ама бързо го спрях, давала съм не повече от седмица-две, после предпочитах да си давам водица, не че много я пиеше :)
Пропи я чак сега (1г.и5м.) и то с голям кеф търси шишето. Явно преди не е имала нужда, но забелязвам, че откакто започна да пие повече през деня, престана да се буди нощно време :) иначе понякога ставаше - само за водица.
Иначе, ако имам второ дете ще започна максимално късно със захранването. Голям зор беше с Кате и аз нали четох четох, че се захранва с лъжица - щом с лъжица с нея, ама то като не ще :( чак към 10м. започна да се храни що годе добре.

И в кръга на шегата - освен лимоните що не метнем и по една люта чушка, по отношение на съдържание на вит. С, в лютите чушки е най-много - давайте на децата от родилното още :) Едно време свеки е захранила мъжо със бопррррр на 4месечна възраст, защото се прибрали от село и нямали мляко у дома :( що за майка се чудя от време на време, но и това е оффф топик :)
Re: сок за бебе
« Отговор #82 -: Април 21, 2010, 18:27:04 pm »
ето ме пак в темата която започнах.
И така започнах със сока от повече от месец и детето го прие даже много добре.
За сега и давам само прясно изцеден на сокоизтисквачка сок от ябълки и морков.
От самото начало детето не е имало колики, а и сока не и ги причини. Пие го с голямо удоволствие и изчезва за секунди. Не съжалявам че послушах педиатъра си.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: сок за бебе
« Отговор #83 -: Април 21, 2010, 18:34:49 pm »
супер, довечера му налей и малко водка  :D
 
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: сок за бебе
« Отговор #84 -: Април 21, 2010, 19:51:24 pm »
сега се моли след 15-на г. да не се обзаведе с гастрит  :wink:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #85 -: Април 21, 2010, 20:09:02 pm »
да сме здрави, след 20-тина години ела пак да ни дадеш информация как е със здравето дъщеря ти.

не разбирам защо такива хора като теб изобщо пускат теми и ангажират времето и енергията на околните да ги съветват. ти започна като уж чудеща се майка, писаха сума хора, приведоха аргументи от къде ли не, но се оказва, че това е било безсмислено.
ти от самото начало си знаела много добре как ще постъпиш и че ще послушаш идиотския съвет на педиатъра си. защо тогава ни загуби времето?

аз мисля, че е редно да се извиниш.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: сок за бебе
« Отговор #86 -: Април 21, 2010, 20:10:04 pm »
сега се моли след 15-на г. да не се обзаведе с гастрит  :wink:
Ммм даа...

*
Re: сок за бебе
« Отговор #87 -: Април 21, 2010, 22:42:52 pm »
ами на тази възраст и аз се "обзаведох" с гастрит, от който и досега си страдам ... и поради тази причина сокчета не съм предлагала до годинката. после пък йонито не пожела да ги пие. и досега е само на вода (1г 8м). за съжаление и "истински" плодове не яде, нито зеленчуци, само обработени. не знам дали да го отдам на късното захранване или защото аз умишлено не съм й давала "сокчета", които уж са лесният преход. сокове аз самата не пия, доста агресивни за моя стомах са и после задължително си ги изстрадвам. но може и всичко да е индивидуално, знам ли ???
*
Re: сок за бебе
« Отговор #88 -: Април 21, 2010, 23:32:50 pm »
Вчера четох темата за ягодите, днес за сока /отново/. Не мога да разбера, защо се бърза толкова много. Нито ягодите ще свършат, нито сока. Щадете децата си, те са ваши.

[/url]
*
Re: сок за бебе
« Отговор #89 -: Април 22, 2010, 15:03:19 pm »
Не мога да разбера, защо се бърза толкова много.

и аз. цял живот имат пред себе си всякаква храна да ядат, и сокове да пият, а защо ние толкова бързаме да им атакуваме нежната и нодаразвита храносмилателна възраст седмици след като са се родили? недоумявам, за къде това бързане, за какво?
Re: сок за бебе
« Отговор #90 -: Април 22, 2010, 16:06:47 pm »
Eeх, момичета, на човек можеш да му вземеш насила, но не и да му дадеш, особено пък акъл :(.


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #91 -: Април 23, 2010, 08:11:43 am »
Ама зор беше, чудо на чудесата!
Дядо ми, мъдър човек, казваше - На тая ливада, това Бог дал!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: сок за бебе
« Отговор #92 -: Април 24, 2010, 15:14:02 pm »
Ама зор беше, чудо на чудесата!
Дядо ми, мъдър човек, казваше - На тая ливада, това Бог дал!

Ехх, Мише, мъдър човек е дядо ти!

Викето, не се  притеснявай, Боян е захранен късно, сокове не е пил, но обожава плодове и зеленчуци.