0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: сок за бебе
« Отговор #20 -: Март 04, 2010, 15:30:39 pm »
Аз живея в Западна Европа и, както казах, за сокче нищо не ми е споменавала педиатърката. А е към 60 г. жената. Просто не е практика тук.
Аз също мисля, че храносмилателната система на бебе на 40 дена е още твърде незряла за нещо различно от АМ или кърма.


*
Re: сок за бебе
« Отговор #21 -: Март 04, 2010, 15:34:54 pm »
Именно затова се започва с лъжичка сок за да се разбере как ще го понесе стомахчето.

Хубаво, започва се с лъжичка сокче, за да видим как ще реагира стомахчето. А каква е идеята, какво му се доставя на бебето с малко сокче, което го няма в кърмата/АМ, кое е ценното в сока, без което развитието на този етап на детето не би било добро? Какви са аргументите да се дава сок на 40 дневно бебенце?

И аз ще захранвам след 3 седмици, та събирам информация за ползите от сока...
« Последна редакция: Март 04, 2010, 16:06:28 pm от tzvetenze »
Re: сок за бебе
« Отговор #22 -: Март 04, 2010, 16:12:21 pm »
Папилио,
когато моето дете бе на 1 месец и моето Джи Пи, което не е педиатър, ми се изцепи да давам сок. Взех, че го написах тук. Естествено, тук Джам, СтефиЗ и още куп други момичета ми "размахаха силно пръст". Разкритикуваха ме. Сега съм им благодарна.  :) Тогава попрочетох доста по темата и се превърнах във върл противник на ранното захранване със сок. На практика да даеш лъжичка сок на 3 или 4-месечно бебе означава, че вече си го захранил. Луд привърженик съм на кърменето (ако може, разбира се, не на всяка цена). Захраних детето си с каша ориз на 5,20 мес. коригирана възраст, но реално беше на 6,26мес. После въведох плодови пюрета, апосле зеленчукови и т.н. Сама ги приготвях, т.е. не ме е мързяло. Сок (фреш, приготвен от мен) предложих за пръв път някъде на около 1,6г, но детето отказа. Пропи сок на около година и 9 месеца, когато беше болна и реших да и давам витаминозни коктейли. Купих и нова чаша със сламка и сега тази чаша е само за сок и детето заобича сокове.
Но аз така или иначе, всеки ден задължително и давам пресни плодове. по някой път вместо пресни плодове, за разнообразие, и приготвям една голяма чаша пресен сок. но, сравнително рядко.
Целият плод е много по-полезен от сока. Витамините са повече в плода, от колкото в сока му!

Към днешна дата темата "сок за бебе" ми звучи толкова абсурдно, колкото "морковче за вашето куче!"  :)

Джам, Стефи, Цвете и др., Благодаря ви! :D

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: сок за бебе
« Отговор #23 -: Март 04, 2010, 16:15:22 pm »
Цветенце, какво съвпадение и аз ще захранвам след 3 седмици! :lol:


Сока, едно е изключителна бомба за крехкия бебшки стомах
който още не се е справил с коликите, а второ променя и PH на урината!
Бебето на мои близки поено ударно със сок на 40 дни
имаше най-зверското подсичане което съм виждала!
Е, опитах се да подметна, че е от сока, не се прие!

snv_balcheva тук късно захранваме, дала си сок, така си преценила!

На моята педиатърка като и говорих за Превенар преди година
ми искаше писменно разрешение от ХЕИ за да го сложи на сина ми!
Сега сама ми предлага да го сложи на дъщеря ми, напредък има, бавно и славно!


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: сок за бебе
« Отговор #24 -: Март 04, 2010, 16:22:37 pm »
jam,
има сравнително млади педиатри не само завършили преди 30 години. Казваш Американската асоциация, а в Европа как е? А и нали сами казахте че със сокче не се захранва.....Какъв е проблема да се даде преди 4 месечна възраст?


Първо и младите педиатри учат по стари учебници. И някои не желаят да научат нещо ново. Но има и такива които четат не само учебника който се преиздава от 30 години, а и новости в областта която са избрали.
Второ, понеже питаш за това как е в Европа - Блу скай ти каза, ще ти кажа и аз какво ми каза братовчедка ми която живее в Англия - " не само никакви сокове, но и се препоръчва захранване със зеленчуково пюре или каша. Там приема на сладки храни се отлага максимално.
Та както се каза - сега има много информация - който не го мързи може да чете. Пък и всеки носи глава на раменете си - четем и преценяваме.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #25 -: Март 04, 2010, 16:25:02 pm »
По повод на незавършилите педиатрия съфорумки,да попитам момичето даващо сок на 1месечно бебе паралелно с антиколиковите препарати ли дава сока и нейната педиатърка преди век ли е завършила педиатрия.Всеки себеуважаващ се педиатър не би казал такова нещо,пък ти ако искаш и боб можеш да му свариш.Колкото до това кой го мързи и кой не -не е голяма философия да изцедиш един сок
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #26 -: Март 04, 2010, 16:50:17 pm »
jam,
има сравнително млади педиатри не само завършили преди 30 години. Казваш Американската асоциация, а в Европа как е? А и нали сами казахте че със сокче не се захранва.....Какъв е проблема да се даде преди 4 месечна възраст?

има становище на Световната здравна организация - World Health Organization по въпроса. написах ти го. няма директива на Европейската комисия по въпроса, щото не й е работа.

а за другото ти питане - ти не си разбрала какво се казва. казали сме, че със сокче не се захранва - тоест, сокче НЕ СЕ ДАВА, а не, че сокчето не се брои за храна. въпросът ти звучи като "нали кокаинът не е храна, що тогава да не го давам на 40-дневна възраст? няма да захраня с него..."  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: сок за бебе
« Отговор #27 -: Март 04, 2010, 17:03:21 pm »
eliq, моето дете нямаше колики и никога не е имало проблем с коликите и със стомахчето, също така не ми се е налагало да давам каквито и да е антиколикови препарати. Мога да кажа че съм една щастлива майка и се гордея с детето си. Нямам време да се занимавам със форуми и най-вече с майки които трудно приемат друго мнение освен тяхното, предпочитам да се радвам на детето си. ОСТАВЯМ ВИ НА ВОЛЯ ДА СИ ДАВАТЕ КОМПЕТЕНТНОТО МНЕНИЕ. Та нали за това са форумите, да взема да вляза в затвора за престъплението че съм дала сок на детето ми на МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА.
Всеки родител взема най-правилните решения за детето си.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: сок за бебе
« Отговор #28 -: Март 04, 2010, 17:18:41 pm »
виж, драга...

при положение, че в тази тема са писали над 10 души на едно и също мнение и само 1 човек на противното, като този човек пуска вече 5-ти постинг, за да оспорва чуждото общо мнение - явно е, че майката, която трудно приема друго мнение освен своето, си именно ти.

и трябва да ти кажа, че това е видно от самолет. тва световна здравна организация, тва американска педиатрична организация, тва статии, тва книги, тва Интернет - нищо не помага. ти дори не опитваш да вникнеш в аргументите, които ти се дават.
не! котка по гръб не пада. а всичкото това е, защото ти си постъпила така и естествено няма как да признаеш, че може би си сбъркала и си изложила на риск детето си поради незнание.

радвам се, че нямате проблеми със стомахчето засега. дано да нямате и занапред. дано да ви подминат и алергиите и астмите в по-късна възраст, които се свързват с ранното и неправилно захранване. късмет извадило детето, живо и здраво да е!

ти си каза вече мнението, никакви аргументи не приведе в подкрепа на постъпката си, освен че педиатърът така казал, смятам, че 5 постинга са достатъчни по темата.
надявам се авторката на питането да е по-отговорна и да вземе решение поне след като попрочете малко информация.

най-голямата глупост, която съм чела по Интернет форуми е, че всеки родител най-добре знаел за детето си! и убиеца на децата си онзи ден сигурно и той беше взел най-правилното решение за децата си, а? щото им е родител....

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: сок за бебе
« Отговор #29 -: Март 04, 2010, 17:18:49 pm »
Вредата от ранното даване на сокчета не е само в появата или не на колики, а се проявява доста по-късно. Предполагам си чула за гастрит, язва и т.н.
Давай сок смело, ти си майката и знаеш най-добре. На един месец само със сок можеш да го храниш ако искаш :wink:
Re: сок за бебе
« Отговор #30 -: Март 04, 2010, 17:51:59 pm »
Медицински малко по запозната съм от вас със заболяванията!!! За рисковете и т.н. В този форум сте се събрали една общност от хора с едно и също мнение и подкрепящи хора с мислене сходно на вашето, които по никакъв начин не приемате чуждото мнение.
Има майки които също са дали сокче като мен на месец и половина, но точно заради такива форумни майки като вас не смеят да изкажат мнение. Та би ли ми обяснил някой след като вие не приемате моето мнение за какво да си правя труда да прилагам аргументите които са за сокчетата.
За накрая имах предвид че родителеите вземат най-правилните решения за тяхното дете, така съм преценила това съм направила, които не го приема да си гледа работата. /не говоря за изродите които изнасилват и убиват децата си/.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #31 -: Март 04, 2010, 18:13:05 pm »
Медицински съм по запозната от вас-от къде знаеш кой какъв е,първо и второ остави на другите да преценят каква си (в смисъл някой друг не ние сектантките),много е грозно човек да се самоквалифицира отстрани.Колкото за медицинските ти познания предполагам какво имаш предвид
*
Re: сок за бебе
« Отговор #32 -: Март 04, 2010, 18:33:42 pm »
Мда, всички ние си направихме труда да ти приложим информация, която ясно показва вредата от сокчетата, но ти си по-висше съшество от нас "форумните майки" и няма нужда да си правиш труда да ни приложиш съответно информация в подкрепа на пиенето на сокчета от 1м. възрст.
Това ми изказване беше като майка, сега като модератор, и ще ти го направя в червено, за да го видиш - при още един не до там приятен постинг от твоя страна, с който правиш квалификации и обиждаш потребителите на форума, ще получиш време за размисъл.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #33 -: Март 04, 2010, 18:50:20 pm »
Е, жената няма време да чете по форумите, сигурно няма време да чете и друга информация, защото е заета да цеди сокчета  :wink:
А по въпроса със сокчетата, на моите деца за първи път на р.д. на 1 год.дадох сок, но го изплюха  :lol:  и до ден днешен предпочитат плода вместо сока. Аз съм много доволна от факта, не защото ме мързи да цедя, а защото полезната целулоза за храносмилането е в плода не отива в сока. Отделно още един довод - на бебета се дават само термично обработени плодове и зеленчуци.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #34 -: Март 04, 2010, 19:01:47 pm »
Я ми кажете компетентни мами как едно бебе се захранва докато е по-малко и едно което е по-голямо да речем на 8 месеца/приема ли новите неща или твърдо отказва/, при положение че то трябва да приема разнообразна храна, различна от АМ и кърмата.

Да се изкажа и аз компетентно  8) така: на 6 месеца синът ми тежеше 10 кг - ядеше само и единствено кърма. отказваше биберони и всякакви неща в лъжица. Мисля си, че ако не наддаваше така добре, всеки един педиатър би ме "изял с парцалите" защо това дете не е захранено  :lol: след 6 месец бях посъветвана да опитам все пак захранване, но детето не искаше - и така, карахме си само на майчино млекце до към 9 месец, когато човекът удари 12кг.... прояде ( с променлив успех) други храни чак след 1 год, а сок не иска - плюе го, защото му е кисел..
мисля си, че ако "голата, постна, синкава" (както я наричат някои) кърмица беше тоооолкова еднообразно ядене, детето не би постигнало тези резултати. Да вметна само, че кърма имаше, и сега има, нищо че съм бременна отново, и хич не е синкава, ми си е направо жълта - демек - хранителна. Едновременно с кърменето на сина ми, станах свидетел на мъките на мои приятелки да накарат децата си да поемат сокчета, пюренца и т.н... без особен успех. Да не говорим за ефекта от сокчето в/у храносмилателната система на бебенцата - разстройства, подсечено дупе, което не можеше да мине със седмици...
Извинявам се за дългият пост - решението си е твое, детето си е твое, ние можем да споделим само опит. Успех и здраво детенце!!!
« Последна редакция: Март 04, 2010, 19:05:17 pm от dianka »
*
Re: сок за бебе
« Отговор #35 -: Март 04, 2010, 19:17:18 pm »
snv_balcheva, много угодно - няма да ни кажеш аргументи, защото ние не сме искали да чуем друго, различно мнение от нашето.

Напротив, аз поисках да ми кажеш какви са аргументите за даването на сок, какви са ползите от сока, с какво спомага за развитието на детето. Още повече, казваш, че си по-запозната от нас - значи имаш какво да споделиш! Ами аз искам да чуя.
Защо поне в един пост не се аргументира?
Re: сок за бебе
« Отговор #36 -: Март 04, 2010, 19:30:43 pm »
StefiZ, незнам какво точно от това което написах не ти хареса, на останалите потребители също при положение че изказах мнение. Но давай, направи си кефа като модератор, аз лично ще съм доволна, както и всички останали....
За последно преди заканата на StefiZ въпреки че не заслужавате:
Българската педиатрична школа /понеже сме българи и живеем в българия/ препоръчва в края на 2-ия месец /или така да се каже на месец и половина/ детето да започне да получава пресни плодови или зеленчукови сокове в количество съответстащо на възраста на бебето, умножено по 10, в зависимост от апетита на бебето и индивидуалните му нужди.
С плодовите сокове се внасят витамини и минерали и се регулира храносмилането - някои сокове действат запичащо, а други разхлабващо. Прибавянето на плодовите сокове не променя начина на хранене на бебето - те се дават еднократно след кърмене или на 2-3 пъти според количеството.
Плодовете трябва да са зрели, пресни и според сезона. Преди да се приготвят сокчетата плодовете трябва да се обелят добре. Естествено има някои плодове, които не се препоръчват да се дават на детето преди 9 месечна възраст.
Мога и още да пиша в моя защита и защо са полезни сокчетата, но прекалено много хора ме нападнахте и няма смисъл да продължавам.
Благодаря на модераторите за краткото ми присъствие във форума и все пак ще продължавам да следя темите понеже има доста такива които ми помагат и са интересни.
Направих си труда да се регистрирам, понеже zachatie ми допада.
*
Re: сок за бебе
« Отговор #37 -: Март 04, 2010, 19:46:26 pm »
Хайде и аз да се включа.Големият ми син пропи сок на месец и половина по съвет на педиатърката.Резултат-страхотна алергия която си я влачим и до днес.Сега малкия му дадох на навършени 8 месеца-не се прие изобщо.С него до момента алергии никакви.Та...страшно съм доволна че ги има пък форумите,защото ако не бях изчела почти всичко оттук за захранването,щях пак да съм дала сок на месец и половина-педиатърката ми е същата.Не казвам в никакъв случай че задължително всички деца ще направят алергия от ранно "захранване" със сок,но вероятността е доста по голяма.Между другото и бебето ми предпочита намачкани пресни плодове :)
« Последна редакция: Март 04, 2010, 19:48:51 pm от parsi »

*
Re: сок за бебе
« Отговор #38 -: Март 04, 2010, 20:32:21 pm »
Кои са витамините и минералите, налични в сока и отсъстващи в кърмата?
Не питам да се заяждам, нека поразсъждаваме над темата.
Ако едно бебе се кърми, но не приема сокове - кои витамини и минерали ще са му в недостиг?

А за запичащото/разхлабващо действие - такова действие не се ли търси при нужда, т.е. ако едно малко бебе няма необходимост от запичане или разхлабване, тогава защо?
Моите бебета са кърмени и не е имало нужда от допълнително регулиращи средства.



« Последна редакция: Март 04, 2010, 20:39:18 pm от tzvetenze »
*
Re: сок за бебе
« Отговор #39 -: Март 04, 2010, 21:20:32 pm »
Аз лично не виждам недостиг на витамини и минерали нито при кърмените нито при хранените с АМ деца.При едните си го набавят с кърмата,при другите-с обогатените АМ.