0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #60 -: Януари 22, 2010, 10:59:20 am »
Mini, a ние вчера последвахме вашия пример - изключихме всичко, загасихме лампите, взех ги двамата в спалнята, защото в детската стая няма как удобно хем да я приспивам, хем да кърмя бебето (а Мона категорично отказва баща й да я приспива, щом и аз съм налице). В 22 легнахме, в 23:30 заспа, като нямаше истерии, само тихичко занимаване със странични неща, за да отложи заспиването, но правех забележки с по-твърд тон. Та добре мина :) После баща й я пренесе в леглото - не че посред нощ не се върна обратно, но това е друга тема - толкова хубава детска стая им направихме, ама никой не желае да я обитава засега.

Да видим довечера как ще е, дано снощи не е било единичен случай.

Delica, надявам се Бори е по-добре вече!
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #61 -: Януари 22, 2010, 11:38:05 am »
Момичета, моля за акъл.
Става въпрос за системата за кандидатстване в детски градини...

Фреши, да почнем от тук:
Значи, ако искаш ясла, Марти може да кандидатства и сега, за набор 2008 това вече е възможно. Ако искаш направо ЦДГ, тогава ще кандидатствате в голямата кампания за прием през септември 2011. Ако е по сегашните или сходни правила, тази кампания ще стартира в началото на 2011 г. В момента в нисък старт са родителите на набор 2007 за ЦДГ и 2009 за ясли. Календарът за тази кампания ще бъде обявен в началото на февруари, така пише тук http://kg.sofia.bg/?page=news&id=342.

Защо да си направиш ранна регистрация - няма причина, ако няма да кандидатстваш. Важна e датата на кандидатурата за съответното детско заведение, регистрацията няма никакво значение. Приятелките ти може да те съветват така заради горчив опит от 4.02.2008, когато стартира ИСОДГ и веднага се срина. Правилникът вече е тотално променен, този риск не е валиден.

Важното сега: всяка кампания започва с период за предварително кандидастване, когато системата е отворена за регистрация на кандидатури, но класирания няма. Така се избягва претоварване на системата. Миналата година този период беше поне 2 седмици. Тогава родителите попълват ОДЗ/ЦДГ, указват реда на желанията и поне веднъж на ден излиза класиране, което показва кои деца влизат, ако класирането беше днес. Това класиране е само тестово – хем Сирма си тестват алгоритъма, хем родителите виждат как се движат спрямо останалите в опашката и си пренареждат кандидатурите.
Класиране:  точките са  първичен критерий, деца с повече точки винаги са преди тези с по-малко. В гранична група с равни точки (например има 15 места, 10 деца с много точки и после 70 деца с 8.0 точки. Тези с равните са граничната група, от тях ще влязат 5), се прави класиране по дата ГГММДД-ЧЧММССМсМс (дата – час, мин, сек, милисек). Датите се формират така – децата, които са кандидатствали в периода на предварително кандидатстване, преди първото класиране, получават еднаква дата (например 22 май 2010, номерът е 20100522), а ако попаднат в гранична група, се тегли произволен 8-цифрен номер за всяко дете, т.е. жребий, и се класират по възходящ ред, т.е. ако ти се падне нещо с 0 или 1 в началото, си късметлия.  За всяка детска градина се тегли отделно число, ако детето два или повече пъти попадне в такъв жребий. За децата, кандидатствали след това първо класиране, се присъжда реална дата-час... с точното време на кандидатстване, не е генерирано число. Така че при равни точки, тези деца винаги са след тези, които са били на опашката на 1 класиране. Bottom line – важно е да си на всички евентуално желани опашки още преди първото класиране.

Дали да оставиш сегашната кандидатура в ОДЗ – ако искаш да си я гледаш, остави я. НО не и ако имаш реален шанс да влезете, а това не е желано ОДЗ. Ако ви класират и откажете записване, губите една точка, защото не може да ползвате втори път тези 3т за първо желание.
Ако има още нещо, питай, аз втора година съм в този филм  :wink: Но най-добре да изчакаме да излезе календара, кой знае какво ново ще има тази година...
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #62 -: Януари 22, 2010, 11:45:31 am »
nunu, за да не спамим другата тема, ще ти кажа тук. В църквата бяха запалили печка, не че беше кой знае колко топло, но все пак, не беше и декемврииска температурата. Преди Стефан кръщаваха 40 дневно бебе, не знам дали съвсем голо са го събличали, ама попа си държи да си ги топи голички (може по памперс) децата в казана :).
А като ви гледам режима, е същия като на Стефан с изключение, че вечер ляга към 11 и сутрин спи до към 9... А за събуждането, може някой зъб да излиза, а и по принцип на тази възраст и моите така спяха, а и Стефан все още си промрънква или по точно почва да "забива пирони" с глава и това е сигнал да дам мляко ;)


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #63 -: Януари 22, 2010, 12:19:52 pm »
Затова реших да го оставя да поплаче няколко дни и да свиква да заспива сам. Мисля, че вече имам резултат.

не знам... на твое място не бих правила това. детенцето е малко, има нужда от някой до него, страхуват се, чувстват се самотни и изоставени.
с мъжа си сте се гледали доста, преди да имате дете, извинявай за пряката реч. и ние 3 години вечеряме в 23 часа и се трупираме да спим веднага след това...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #64 -: Януари 22, 2010, 12:20:48 pm »
Гери, аз понеже също държа да я тпнат цялата, а не само краката си мислех да изчакам по-топло време и понеже, малко спорно е, но решихме да празнуваме именния ден на Божидара на Тодоровден /някои твърдят че е на Богоявление/, си мисля, че и тогава ще е студено още...Аз обмислям вариант за Соколския манастир, но чакам Мини да се включи :D Виж пък за катедралата не ми беше идвало на ум - също е добър вариант. Още си го мисля де, дали да не го направим след Великден - хем ще е по-топло, а и има много хубави празници също тогава /Гергьовден например/.
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #65 -: Януари 22, 2010, 12:51:35 pm »
Момичета благодаря за вниманието.Борето е добре днес е на ясла и всичко е наред здравословно с нея само дето се държала все едно не е падала бесняла без умора цяла сутрин.Ох много ми е палава щерката да ми е жива и здрава.Вчера докопа при това на доста високо флакони с мастило за принтер и да не ви казвам каква беше тя и какво беше около нея.
За спането и ние сами не заспиваме или лягам до нея в детската или с нас на спалнята после я местим но почти винаги осъмвам при нея..........
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #66 -: Януари 22, 2010, 12:59:58 pm »
Delica, жива и здрава да е, хубаво е че подхождаш философски към нещата.
Аз да се оплача- след 10 дена отново се връщам на работа, много ми е криво, но трябва.
Нуну- препоръчвам Соколския манастир с две ръце, малък и много поддържан храм, церемонията си им е много хубава и по канона, за разлика от Бачково, където претупват нещата. На Бачково кръстихме Стефания и да ти кажа, на Соколския манастир повече ми хареса. Неудобство е, че няма заведение, ние слязохме в Габрово и там се черпихме с гостите и кумвете.
Трябва да се обадиш около 10 дена предварително
за кръщене се носи-бутилка червено вино, пакет жито, хавлия и сапун за попа, бутилка олио
за детето- хавлия, дрешки и акта за раждане/ние бяхме забравили на Преслава, но то е заради ЕГНто и не ни върнаха, че й го зная/, и на кръстниците свидетелствата за свето кръщене. Телефон изрових от интернет някъде- (359 66) 801 763; (359 887) 729 906 
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #67 -: Януари 22, 2010, 13:04:59 pm »
Мини, много благодаря! Ще говоря с мъжа ми и живот и здраве май натам се насочвам и аз. По принцип и аз съм чувала, че в големите манастири какъвто е Бачковския претупват нещата, може би защото имат много кръщавки, поради тази причина се отказах и от Дряновския, а за заведението няма проблеми - наблизо също е и Трявна, един от любимите ми градове в Бг, все ще измислим нещо :D
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #68 -: Януари 22, 2010, 13:21:13 pm »
Аз тихичко да се похваля, че моето дете пак си заспива сама в леглото. Е, не чак сама, защото Дядо Коледа и донесе Мечо Пух и Тигър с почти нейния ръст, та тримата се гушкат вечер в леглото й 120 на 60. :Lil: Малко го избих на чест и й казах, че големите момичета не спят заедно с мама и татко. И тя учудващо дори и за мен прие доводите ми. Заспива на нощна лампа, защото я е страх от тъмното, а и след като аз свърша с приказката или песничката, после Алекс чете книжки на приятелите си, та и трябва светлина.  :lol:

И да питам нещо свързано, макар и косвено, с детските градини. Сградата ни няма акт 16 и не се знае кога ще има, а на мен за кандидатстване в детска градина ми трябва адресна регистрация в района, че носи допълнителни точки. Иначе нямаме никакъв шанс за прием. Та, знаете ли начин как да си направя адресна регистрация на адреса без да имаме разрешение за ползване.
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #69 -: Януари 22, 2010, 13:33:41 pm »
Хм, Сиа има ли такова изискване?
Преди 3 години никой не е искал А16 за смяна на адресна регистрация /това във Варна/
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #70 -: Януари 22, 2010, 13:35:20 pm »
Затова реших да го оставя да поплаче няколко дни и да свиква да заспива сам. Мисля, че вече имам резултат.

не знам... на твое място не бих правила това. детенцето е малко, има нужда от някой до него, страхуват се, чувстват се самотни и изоставени.
с мъжа си сте се гледали доста, преди да имате дете, извинявай за пряката реч. и ние 3 години вечеряме в 23 часа и се трупираме да спим веднага след това...

Не мисля, че е толкова малко детето. Преди около 3 месеца заспиваше само. От известно време го има този проблем, но не мисля, че трябва да стоя по 2,3 часа да разказвам по 5 приказки и повече. Детето не заспива за 10,15 мин както е при повечето, а като остана и иска да разказвам много приказки просто не заспива и започва да се превъзбужда и да говори нещо и вероятността да заспи е почти никаква. Ядосва се като свърши поредната приказка и има вероятност да си разказвам до посред нощите. Затова минах на другия вариант. Аз така или иначе съм непрекъснато с него. Едва ли се чувства изоставено. Няма баби и не го оставям на никого освен докато спи и баща ми е с него та излизам за по 2 часа :). Пък и той се лигави и ни разиграва. Поне това виждам в усмивката като вляза при него.. Той много добре знае, че го проверявам непрекъснато и съм там.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #71 -: Януари 22, 2010, 13:36:19 pm »
Вики спи с плюшени Макуин, Матю, Сали и Док. Петнадесет минути си ги подрежда, говори им и после гът. В интерес на истината от новороден  си го оставях да заспива сам в леглото. Приспивала съм го няколко пъти при зъбоникнене или болест.
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #72 -: Януари 22, 2010, 13:40:29 pm »
Коки, би трябвало да има връзка, защото сградата няма разрешение за ползване, а тъй като е малка, такова се дава именно от общината. Също така, не плащам данъци за имота, защото не съм го регистрирала, а мога да го направя една като получа тоя пуст акт 16. Честно казано, не съм проучвала детайлно въпроса, но сега отивам да ровя.
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #73 -: Януари 22, 2010, 13:49:45 pm »
Джам, в книгите на д-р Додсън точно метода на Tutto_bene се препоръчва за привикване на децата да спят сами. Даже пише да не се поддаваш първия ден, ако ще много да плаче. Така им ставали ясни правилата и не се противят после.

Обаче аз съм много мека Мария и все още един от нас спи при децата, една вечер аз, една тате. Не се превъзбуждат, имат си ритуал - баня, зъби, четене на 2 приказки, и песни на заспиване. Дани вече спи цяла нощ, ама Дими все още се буди поне 2-3 пъти на нощ и ако няма никой възрастен, се разплаква и буди и батенцето. Толкова време сме изкарали досега, ще почакаме до лятото да почне и тя да спи цяла нощ и тогава трайно ще се изнесем. Пък и като знаем, че скоро няма да ни мирише така сладко на бебешки главички, не ни тежи толкова...
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #74 -: Януари 22, 2010, 13:58:08 pm »
О, Сиа в София май ви вършеше работа бележка от общината за адресна регистрация, а?
Тогава не знам, но пак си мисля че А16 няма да е пречка.
Тук трябва адрес по лична карта, а в Кат никога не са проверявали каква аджеба е сградата на този адрес.
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #75 -: Януари 22, 2010, 14:08:34 pm »
Джам, в книгите на д-р Додсън точно метода на Tutto_bene се препоръчва за привикване на децата да спят сами. Даже пише да не се поддаваш първия ден, ако ще много да плаче. Така им ставали ясни правилата и не се противят после.

Абе в книгата пише, не само да го оставиш да плаче, ами и да му залостиш вратата, така че да разбере, че ти затискаш от другата страна. И да не се притесняваме, че можело тая нощ да спи на земята. Щяло да свикне и да не се отрази на психиката му.
Ами мерси ще му кажа аз на Додсън. Има наистина съвети, които играят, ама тоя е ... нямам думи.
А и си е до дете. Оставяла съм Александра да се тръшка за глупости и да реве. Е да, ама тя не спира, а продължава докато почне да се дави и не си повърне яденето от три хранения насам.
Та затова стоически си я издържах да спи при нас. Имаше леки размествания в процеса на привикване да спим на ръба на леглото докат детето се шири от край до край, ама все пак успяхме с блага дума да й обясним, че е голяма и заслужава да си има нейно си легло. :lol:
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #76 -: Януари 22, 2010, 14:19:43 pm »
Сия, нашия апартамент няма акт 16, но брат ми е регистриран на този адрес и си живее без проблеми, така че предполагам няма да имаш проблем да го впишеш като адрес. Той като сменя адресната регистрация, само каза адреса и толкова.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #77 -: Януари 22, 2010, 14:32:03 pm »
Ами ще се пробвам и аз така. Пък ако мине номера мине. Иначе хич не ми се мисли какво ще я правя в къщи тая малката. А и ми се почва работа вече.
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #78 -: Януари 22, 2010, 14:46:10 pm »
Sia, онеже скоро си сменях личната карта /мисля, че за София питаш/ ще ти кажа как беше - искат да докажеш, че живееш на този адрес било то с нотариален акт, договор за наем или нещо от този сорт. А нотариален акт няма как да ти издадат без да има акт 16 сградата. Ние, понеже не се водим точно под наем, по-скоро нямаме договор за наем трябваше да носим и декларация от собствениците, че са съгласни да живеем на този адрес и също така те носиха нотариалния акт на жилището. Много тъпо са го измислили, но доколкото съм чувала, това е отскоро, за да се избегнат злоупотреби, т.к. някакъв се бил регистрирал на адреса на президента :lol: Лично аз така се бях регистрирала на стария си адрес и никой нищо не ми е искал. Но мисля, че това е само за постоянен адрес, ако е само настоящ нищо не искат, доколкото знам. Стига да има улица и номер, които да посочиш :D
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #79 -: Януари 22, 2010, 14:55:51 pm »
Вчера писах за нашия проблем с болничния с цел да информирам хората, които могат да попаднат в същата ситуация (може би не всички във форума имат сключен брак). Затова ще си позволя да досадя още малко и да обясня докрай.
Нещата стоят точно така, както съм ги описала и точно това е парадоксалното. Но...законът определя реда за издаване на болничен за "гледане на член от семейството", а след като майката и бащата нямат сключен брак, семейството се състои само от майката и детето, бащата не е член на това семейство и няма право да ползва болничен лист за гледане на член от семейството. Същото важи и в случай на развод между родителите - бащата автоматично губи право да ползва болничен, ако детето му се разболее.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.