0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #40 -: Януари 21, 2010, 14:49:34 pm »
Да ви питам с по-големите дечица - как ви се вижда идеята да се дава чай с успокояващ и отпускащ ефект вечер преди лягане?

не я одобрявам.

Мона спи ли следобяд? ако да- от колко до колко? излиза ли на чист въздух? по колко време? физическа активност каква има през деня? на градина ходи ли?

търси начини за оптимизиране на дневния режим така, че детето вечер да е поизморено и да се въвеждат постепенно релаксиращи и успокояващи дейности, водещи логично до заспиване. спазването на ритуали също е важно.

успокояващи прахчета са мижи да те лажем. реален седативен ефект имат седативите, а такова нещо да се дава на малко дете е грехота. още ми е в главата примерът с изчезналото англичанче Маделин, дето родителите й даваха на децата си Панадол, за да заспиват по-бързо и дълбоко, а те да отидат спокойно на ресторант...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #41 -: Януари 21, 2010, 15:08:00 pm »
Цвети, дай- не пречи
Стефания иска да й давам ама на мен ми се свиди  :P
тя от край време е с такова приспиване в един момент вдигнах ръце
последно заспива като загасяме всичко- телевизори, лампи, компютри и точно за 5 минути е в страната на сънищата


Ние пък само и единствено така заспиваме независимо от часа. Е когато виждам, че му се спи гасим всичко докато заспи /а това става за 5 минути/ и купона продължава след това. :wink: :D Заспива рано ако не е спал следобеден сън, ако е по рано от 22 ч. не мога и да искам да го накарам да легне.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #42 -: Януари 21, 2010, 15:17:08 pm »
Като сте заговорили за съня да си кажа болката и аз  :)
Боян отказва да спи обеден сън. Само докато кажа хайде да лягаш и се започва - Не не искам, рев и хиляди молби.
Ще стане месец от как е така. В повечето дни си изкарва до вечерта и в 9 е в леглото, но два три пъти заспива по дивани и фотьойли, а ако се опитам да го преместя спейки вика - Няма да спя, няма да спя  :lol:
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #43 -: Януари 21, 2010, 15:55:41 pm »
И ние сме от тези с проблемното заспиване и неспокойния сън. Ами нищо не помага, нито по-ранното събуждане сутрин, непрекъснатото висяне навън, на следобедния сън пак го събуждаме, на градина тръгна и дори още по-зле стана положението. Както каза нашата педиатърка - ще изчакате да стане достатъчно голям, че да може да го оставяте сам да играе и тогава ще си отспите.

Да ви разкажа за нещо, което вие може и да знаете, но ние останахме меко казано изумени. Тодор тръгна на градина ведната след Нова година, една седмица по-късно и аз се върнах на работа. Ходи детето две седмици на градина, много е зле положението, но няма друг начин и ще ходи, и на третата седмица се разболя. Дори не е виновна градината, ние с баща му изкарахме на крак естествено някакъв вирус и най-вероятно от нас се е заразил. Решаваме, че за да не взимам болнични още от втората седмица, баща му ще го заведе на лекар и той ще вземе болничен. Да, ама не. Понеже нямаме брак, според здравната система в Бг те не били роднини и съответно бащата не може да ползва болничен да гледа това дете. Болничен можело да ползваме само аз или моята майка. Значи това дете му носи имената, за да тръгне на градина баща му си подава декларация за дохода и декларация за липса на данъчни задължения, да не говорим, че като признато дете е пълноправен наследник на баща си, но според ЗК те не са никакви. А пък и каква е тази презумпция, че като нямаме брак, аз съм тази, която гледа детето, е отделен въпрос. Та дето вика мъжът ми, заради един болничен ще трябва сега на стари години и да се женим.


Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #44 -: Януари 21, 2010, 16:07:07 pm »
Гушкаме се, четем приказки с тих равен глас, на приглушена светлина. И ритуалче си имаме - баня, зъбки, мием едни играчки и ги слагаме и тях да спят.
Колкото до излизането - тук определено имаме слабо място, да. Не всеки ден успявам да я изведа. Ето сега Антон е болен и няма как да я изведа навън. Вечерта, като си дойде баща й, ще я изведе да глътне въздух, но не е същото като една хубава дневна разходка. Но преди да се роди Антон съм я извеждала всеки ден с много редки изключения само при наистина много лошо време, да не говорим че 5 месеца лятото сме във Варна, където след събуждането и е директно на двора и изкарва там целия ден. И пак същата история с приспиването. Сега изкараха двамата с баща си 10 дена на ски - планина, чист въздух, активно движение - без резултат по отношение на заспиването.
Следобеден сън има за около час, пак след трудно приспиване, м/у 14 и 15ч обикновено. Опитвала съм и варианта да не спи следобед, но няма подобрение при вечерното заспиване, а и ми се струва, че дете на нейната възраст си има нужда от следобеден сън.
На градина не ходи. Само два дена е ходила, та не мога да направя някакъв извод.
След месец става на три и за това време съм опитвала какви ли не варианти. Има вечери, в които става по-лесно, но те са голяма рядкост.
Не съм опитвала това, което Мини писа и довечера мога да пробвам. Когато я приспивам, ние не си лягаме заедно с нея - баща й поработва на компютъра, а аз съм в готовност да се върна и приключа с някои домакински задължения, телевизор не работи, нито е шумно, но може би трябва да пробваме да облечем и ние пижамите, да изгасим всичко и да видим какъв ефект ще има :)

Знаех аз, че Джам ще отсече "не" на билковия чай :lol: Хубаво, барем аз да си правя по едно чайче от лайка тогава за подобряване на семейната атмосфера вечер... :lol:

Дори не става въпрос толкова ние да си отспим, въпреки че цялата тази одисея с късното и трудно заспиване е и изнервящо, и изтощаващо психически и физически. Просто ми се струва не добре за детето всичко това.
« Последна редакция: Януари 21, 2010, 16:12:20 pm от tzvetenze »
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #45 -: Януари 21, 2010, 16:15:00 pm »
mariposa за подобен казус чувам за първи път  8O.И аз с съм изумена.В такива случаи, за да излъжем системата болничен за самия татко, че е болен и така.
« Последна редакция: Януари 21, 2010, 16:18:06 pm от _Elfita_ »
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #46 -: Януари 21, 2010, 16:33:19 pm »
Цвети, пробвай я да пак да не спи на обяд.
Със сестра ми твърде рано сме отказали следобеден сън, за сметка на което мама ни е слагала рано да лягаме. В 20,00 часа сме били в леглото за сън, с приключени всякакви мурафети. 20,00 и това е положението, ни минута повече.

Четох някъде, но не помня къде. Относно следобедният сън. Пишеше, че ако той се превърне в изтощително занимание, съпроводено с истерии и плач, тормоз по час, час и половина или пък дори само нервно въртене на детето в леглото, то не е нужно това. Съветваха да се легне с детето на леглото, да му се пусне музика, да се чете приказка, да се говори или играе на някаква лек, не физически изтощителна игра. Детето пак отпочива и то доста по-добре от колкото ако се мъчим да го приспим.

Да, Криситина също заспива на приглушена светлина, никакви телевизори и други глъчки. Е, като се приспиват с баща й нарушават дисциплината и се боричкат, при мене няма 5-6, ама само това. Наистина никакъв телевизор и прочие.
« Последна редакция: Януари 21, 2010, 16:39:45 pm от Nina »
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #47 -: Януари 21, 2010, 16:34:09 pm »
За следобедният сън. д-р Бърди писа, че не е фатално дете на 2-3 г. да не спи такъв, просто ще си легне по рано вечерта. Е това става със смяната на режима поне 2 седмици за да проработи, но от Тони изхождам. От както ходи на градина не спи там, лежи си кротко и чака да станат всички /в яслата е спал/. После като го взема е ад, защото е изморен и му се спи и е едно кисело човече. Вечеря в 19 ч. и около 20 ч. започва ритуала за сън, като вече той сам ми казва "мамо искам да спим"
Ако е спал там, последните няколко дни, заспива пак към 22 ч., но си е изградил режима на градината, сутрн става в 7-7.30 ч.,а преди 8.30-9.30 ч.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #48 -: Януари 21, 2010, 17:04:48 pm »
Понеже нямаме брак, според здравната система в Бг те не били роднини и съответно бащата не може да ползва болничен да гледа това дете. Болничен можело да ползваме само аз или моята майка.

това кой ви го каза? проверихте ли достоверността на това твърдение в НЗОК? болничен се дава за гледане на дете или друг болен член от семейството. това дете има акт за раждане, в което е записано името на бащата. няма никакво значение дали имате брак - детето си има баща, следователно, бащата може да ползва болничен, за да си гледа детето.

ето линк към наредбата, която урегулира издаването на болнични:
http://www.nssi.bg/content/laws/normativni/NME.html

никъде не пише, че трябва да има брак между майката и бащата. това са пълни глупости и не се доверявайте на първата глупост, която ви стръска някой невежа...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #49 -: Януари 21, 2010, 17:09:43 pm »
цветенце,

билковия чай го пийте вие с мъжа ти, за успокояване на нервите :)

опитай да лягаш с нея да се приспивате вечер - или мъжът ти. прочитате приказката, след това замълчавате и просто лежиш до нея, докато заспи, като не даваш да шава и да приказва. ние правим така. ако оставим Мартин да заспива сам, ще се врътка и ще става още 2 часа, а ако съм легнала до него, може да заспи за 10 минути.

същата е историята при нас със следобедния сън. аз си го приспивам по описаната горе метода за 10-15 минути максимум. обаче, в градината никой не лежи до него да го приспива и да му шътка, поради което той там почти никога не спи следобяд. това ми говори на мене, че не детето е отказало следобедния сън, а просто си има "хватки" и "трикове" за приспиване на конкретното дете, които трябва да се прилагат.

любопитно ми стана - качихте ли Симона вече на ски и как беше? и как се справи баща й сам с нея 10 дни :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #50 -: Януари 21, 2010, 17:20:38 pm »
И ние сме в отбора с трудно заспиващите. Приспиваме се около 2 часа. Понякога повече, рядко за около час. Без следобеден сън не става, приспива й се. Тогава пак се приспиваме, но около 30 мин. Пробвали сме какво ли не - много игра навън, вечер много гонене, малко игра вечер, да не се превъзбужда е, не става и не става. Даже да е уморена иска по 2-3 приказки, после тя почва да разказва, после се започват хиляди въпроси....
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #51 -: Януари 21, 2010, 17:55:46 pm »
любопитно ми стана - качихте ли Симона вече на ски и как беше? и как се справи баща й сам с нея 10 дни :)

Да, качила се е. Ние не сме имали амбицията да се научи да кара тази година, а по-скоро искахме да я заведем заради възможността да бъде повечко дни на чист въздух в планината, а ските - колкото ей така да се качи. Малко се е оплаквала в началото, че било много хлъзгаво :lol:, но после много й е харесало. В началото на пистата тръгват заедно с татко си - той я слага между неговите ски, тръгват заедно, по някое време я пуска да продължи сама и после я пресреща, или баба й я чака долу. Но говорим за лесна и не много стръмна писта, разбира се. "Ралото" ще го учим догодина, засега - толкова :)

Иначе добре са се спогаждали с баща си, те не за първи път ходят някъде без мен. А и не са  били сами, а цялата италианска фамилия - баба, дядо, лели, чичовци, братовчеди. Тя поне по отношение на пътувания и почивки е много безпроблемна - леко пътува дори и големи разстояния, бързо се адаптира на непознати места.
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #52 -: Януари 21, 2010, 19:07:10 pm »
Боян до сега го приспивах като Джам, и през деня и вечерта.
Но, вече в момента, в който усети че му се пише обеден сън започва да реве. Онзи ден рева така един час и накрая заспа от умора, целия мокър и подпухнал. На всичкото отгоре се събуди с репликата - Моля те мамо не искам да спя, и беше готов пак да ревне  :?
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #53 -: Януари 21, 2010, 22:13:23 pm »
И аз да кажа за приспиването. На обяд много трудно заспива, но той е много активен и се уморява доста. Въпреки това е голямо боричкане на обяд - повече от час се премятаме и изхвърляме всичко от леглото-чаршафи, възглавницата, завивката.. Няма как да го оставя сам да заспи, защото се разхожда и започва да вади разни неща от чекмеджетата и да дърпа кабелите.. Абе ужас! Вечер като го сложа в чувала и го нацелуваме хубаво му казваме лека нощ! Той си поревава известно време и после си заспива като си дърпа сам одеялото и се завива. Иначе седи в леглото и реве горчиво, че сме го оставили сам.. Днес например плака само около 2 мин. Времето на реване намалява. Преди ревеше много и се глезеше, но трябваше да направим нещо с това заспиване. По цяла вечер стоях в тъмната стая с часове-2 часа и повече и като стана и той веднага надуваше гайдата.. Сега въобще не седя при него. Слагам го и той първия ден доста рева, но после станаха 10 мин. реване и сега само 2 мин. Това го правя от седмица някъде, но не ми издържаха нервите и оставах при него докато заспи. Трябваше едва ли не да си легна с него или да лежа в тъмното цяла вечер докато дойде време и аз да си легна. Така не можех да се видя с мъжа си. Ужас направо. Затова реших да го оставя да поплаче няколко дни и да свиква да заспива сам. Мисля, че вече имам резултат.
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #54 -: Януари 21, 2010, 22:32:13 pm »
Delica, едва сега прочетох за вашата случка, ужасна работа, представям си какво ти е на теб. Бързо и безпроблемно възстановяване на детенцето.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #55 -: Януари 21, 2010, 22:43:44 pm »
Момичета, моля за акъл.
Става въпрос за системата за кандидатстване в детски градини. В момента намеренията ни за Марти, набор 2008, са да го гледа баба му, докато дойде време за детска градина - за нея да се борим. Няколко човека ми дадоха съвет да го регистрирам в системата от сега, опитаха се да ми обяснят хората защо, но честно не схванах :oops: все пак днес направих регистрация и сега ме интересува какво трябва да правя.
Значи, удобната за нас градина, за която ще се борим, е ЦДГ (кога ще кандидатстваме за ЦДГ и има ли значение кой месец е родено детето?). Пак да питам какъв е смисълът да се регистрирам по-рано, номер за конкретната ДГ се генерира с датата, на която добавя кандидатурата за тази ДГ? А това ще е след време? И всички ще добавяме кандидатури в първия възможен ден? Ще сме е една и съща дата?

Сега за проба направих кандидатура за едно ОДЗ, малко по-далече от нас, появихме се 108-ми номер в чакащите :lol: Да си я оставя ли тази кандидатура, така да си я гледам, при положение, че нямаме намерение за ясла сега, то няма и шанс да ни класират? Ако изтрия сега кандидатурата, след време ако опра пак до това ОДЗ, ще ми генерира нов номер?

Освен това така и не разбрах при равен брой точки последно с жребий  ли се прави класиране, или по време.
Благодаря ти, Бени!







Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #56 -: Януари 21, 2010, 22:50:24 pm »
Аз ни в клин, ни в ръкав - докога кърмихте?Вече се изморявам - поне веднъж ставаме за хранене през нощта и с вечерното, и сутрешното общо 3 кърмения.
Като започне да вечеря няма да ставаме нощем, надявам се.От друга страна, такова удоволствие изпитва мъника.Ето и сега доволно заспа.Не знам дали е за друга тема.


Аз до 1 г. и няколко дни. Ама нашият юнак от възраст 1м през нощта не се е будил. Та специално към края ми беше кеф (за разлика от първите 3-4 месеца, мъкааа). Пък и вечеря започна да яде от по-рано, не помня точно откога, ама да е бил 7м?
Благодаря ти, Бени!







*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #57 -: Януари 21, 2010, 23:07:11 pm »
Дели, пиши как е Бори?
Бързо възстановяване и на двете ви! :bighug:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #58 -: Януари 22, 2010, 00:44:46 am »
само за сведение на заинтерисованите- Стефания днес спа до 10, следобед легна в 3 и я събудих в 5
оправихме леглото в 9 и половина и до настоящия момент не е заспала, и приказки, и детски, и игри на лаптопа за 15 минути всичко изредихме
следват шамарите ако до 15 минути не е заспала  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Нова седмица-18.01.10-24.01.10
« Отговор #59 -: Януари 22, 2010, 10:51:38 am »
Айде и аз да си кажа за спането - ние спим 2 пъти дневно общо около 3 часа - преди обед от 11 до 12,30 и следобед от 16 до 17,30, това ориентировъчно, разбира се. Вечер си лягаме към 21 часа, оставям я в кошарата, загасям всички лампи и оставям тв намален докрай, само колкото да свети. Така си запива сама с много редки изключения. Приказки още не сме почнали да четем. Но напоследък спи много неспокойно - през около час-два ми се буди, реве, даваме вода, биба...незнам дали не спи прекалено много през деня и нощем затова да се буди :ask:  Да не говорим, че от 2 месеца са ни тръгнали 4-те горни резеца и все още не могат да пробият, може и това да я мъчи...
Фреши, и аз вече съвсем се обърках с тия детски градини, но поне като разглеждах сега в ЦДГ приемат набор 2006, т.е. вие не може да кандидатствате, би трябвало да кандидатствате в годината, в която навършвате 3 години. Ние чакаме пък да обявят приема за набор 2009-та в ОДЗ за да кандидатстваме, не че тая големи надежди, разбира се... Иначе в най-близката ясла сме номер 19 и все се надявам да влезнем, но ще видим....
Мини, мисля ти беше споменавала, че сте кръщавали Преслава в Соколския манастир? Можеш ли да ми дадеш малко подробности как е било, ако може и актуални телефони, ако не те затруднявам много! На мен ми се иска да кръстим Дари някъде във Великотърновско, че нали цялата рода е там, няма къде да ги настанявам ако трябва да дойдат в София, мислех си за Дряновския също, но ми се струва много комерсиално мястото и май ги карат много набързо кръщавките там.