0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #160 -: Април 16, 2014, 14:57:50 pm »
Здравейте, момичета! Не съм чела цялата тема, но мисля, че не е споменавано никъде. Аз винаги съм имала проблеми с лигавицата, слагала съм глобули Виагра( без ефект), пила съм Естрофем( с минимален, но за щастие достатъчен ефект),а сега се възползвах и от физиотерапията. Става въпрос за вагинални нагревки с Термоген, които се комбинират с глобулите. Аз научих за това късно и ходих само два пъти, но съм чувала че наистина има ефект. При мен на 7 ден лигавица - 5,8мм, на 10 ден - 9,2мм. За съжаление разбрах, че този апарат го има само в Русе и София. Пиша това с надеждата да е от полза за някого.
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #161 -: Април 18, 2014, 13:05:14 pm »
Здравейте на всички! nellykery, би ли споделила малко повече за тези нагревки с Термоген. Не успях да открия инфо в нета. Аз също доста време се боря с тази лигавица. Забременях от раз спонтанно преди две години, но последва мисед аборт, след това синдром на Ашерман, 8 месеца без цикъл, съответно хистероскопия и сега цикълът ми е редовен, но много оскъден. В момента съм в клиниката на Щерев, на естрофем, като добавихме и виагра. Един въпрос и за виаграта, бях чела, че глобулите са бели със сини точици, а моите са си чисто бели, без какъвто и да било син оттенък, пък нали уж виаграта е синя. Притеснявам се да не са ми дали нещо друго. Дано не съм ви отегчила с поста си и искрено се надявам на вашите отговори. Изчела съм почти всички публикации във форума за тънката лигавица, пия Омега 3 с вит. Е, пила съм и чай от малинови листа, но засега без никакъв успех. Максимума, който стигам е 6,4мм.
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #162 -: Април 18, 2014, 13:13:26 pm »
И aз дa се включa в темичкaтa :P Януaри месец имaх мaнипулaция(лезии нa еднометриумa)нaдрaсквaне нa мaткaтa.След мaнипулaциятa пих 10денa Дуфaстон и чaкaх ме цикaлa,зa дa почнем ЗЕТ.Нa втория ден от цикaлa почнaх Естрoфем 3 денa по1тaб.,3денa по 2тaб.,3денa по 3тaб.+aспирин протект.И нa 14 ден лигaвицaтa ми беше 8.5мм.Aз успях ще стaвaм мaмa osi_9 с цялото си сърце ви го пожелaвaм и вaс нaй-скоро време :bfp: дa ги видите :party: :bighug:

Здравей, би ли споделила коя клиника посещаваш. Аз също се боря с тънката лигавица, засега не особено успешно.
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #163 -: Април 22, 2014, 16:25:57 pm »
NellyKerry напиши нещо повече за процедурата. Върна много надежда в мен с поста си. Къде в София се прави, какво представлява процедурата?
*
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #164 -: Април 22, 2014, 20:44:35 pm »
LEI - локални лезии на ендометриума. Подложих се на тази манипулация в клиника Щерев. Направихме я в началото на месец март. На следващия цикъл на 3 ден лигавицата беше 4,8 мм, тип L. През априлския цикъл на 2 ден (към трети) лигавицата беше 5 мм, а днес 9-и ден е 8 мм.

Имам проблем с лигавицата след направени 3 хистероскопии. В друга клиника пробвахме  с Естрофем- нямаше голям напредък, но добре ми подействаха лепенките Климара.
В момента не приемам добавки за лигавицата.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #165 -: Април 24, 2014, 15:39:01 pm »
Здравейте отново! Самата процедура трае около 30-40 мин. Вкарват ти един накрайник,който се нагрява около 39-40 градуса, може преди това да си поставиш глобула с цел по- добре да се абсорбира лекарството. Струва 5 лв на процедура. Момичето, което ми го препоръча е имала на 5 ден лигавица 5мм, на 10 ден -10 мм. Физиотерапевтката ми каза,че ходели немалко жени и наистина помагало. Само предавам чужди думи, не искам да подвеждам никого. Според мен си струва да се опита. Колкото до апарата, не видях какво точно пише на него, изглеждаше доста старичък, сигурно има подобни на него по-съвременни. Според мен може да се консултирате с физиотерапевт. А за София не знам къде го има, просто физиотерапевтката ми каза, че го имало само в София и Русе. В Русе е в ДКЦ 1 ,  физиотерапията на "Медика", партерния етаж.
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #166 -: Май 12, 2014, 13:00:05 pm »
Здравейте, бих искала да попитам някой чувал ли е за лечение на маточната лигавица чрез вземане на стволови клетки от матката за регенерация на маточната лигавица?
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #167 -: Май 12, 2014, 14:15:33 pm »
Аз лично - не, но ми е интересно да науча повече  8O
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #168 -: Май 18, 2014, 15:36:29 pm »
Здравейте, бих искала да попитам някой чувал ли е за лечение на маточната лигавица чрез вземане на стволови клетки от матката за регенерация на маточната лигавица?
[/quote

« Последна редакция: Май 18, 2014, 15:46:52 pm от Ciguena »
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #169 -: Май 18, 2014, 15:49:45 pm »
Здравей, ако е това, което си мисля, казва се кокултивиране на клетки от маточната лигавица. Накратко взимат се клетки от маточната лигавица, които се размножават и след това там се поставя ембриона за известно време преди да се трансферира в матката, т.е според е подходяща само за инвитро. Доколкото съм чела не е доказано да има много голям успех и се препоръчва след няколко неуспешни опита инвитро(не знам защо). Процедурата я има подробно описана в сайта на Щерев (може би и на други места, но аз съм чела там за нея). Което не означава, че ги препоръчвам (клиника Щерев) за лечение точно в тази област. За мен са абсолютни некадърници в това отношение. Аз съм ходила при няколко лекари там. Тъпчат с естрофем до безобразие и другия абсурд, който ти предлагат е да ти сложат спирала!!! Аз съм със синдром на Ашерман след абразио там. 8 месеца без цикъл, естрофем до припадък, след като изчетох доста литература ги попитах нямат ли съмнения за сраствания, те ми казаха първо ще ти сложим спирала и след това, ако не ти дойде, ще ти направим хистерокопия. Естествено не се съгласих, направих хистероскопията при Тюфекчиева, след което нещата се нормализираха за известно време. Сега цикъла ми е редовен , но много оскъден. Направих цветна снимка, ходих в Щерев при друга лекарка, която с опитното си око изобщо не видя,че имам нови сраствания и разбира се отново ми предписа естрофем. Сега се подготвям за нова операция, не при Щерев разбира се, предложиха ми трансвагинална лапароскопия, което съчетава хистеро и лапаро, и аз не съм много наясно, но доколкото разбрах е по-доброто. Ще пиша след като мине. За борба с тънката лигавица, момичета, ако сте имали аборт или друга операция , моят съвет е задължително направете хистероскопия, защото ако има някакви сраствания, те не позволяват на лигавицата да расте, а от моето ходене по клиники оставам с впечатление, че лекарите не обръщат много внимание на този факт. И другото, което на пазара вече има един гел, който се слага за да се избегнат повторни сраствания. Не разбирам защо не го предлагат него, а вместо това ти слагат спирала, която още повече усложнява нещата.


*

    Veselia

  • ***
  • 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #170 -: Май 18, 2014, 17:06:36 pm »
.......... И другото, което на пазара вече има един гел, който се слага за да се избегнат повторни сраствания. Не разбирам защо не го предлагат него, а вместо това ти слагат спирала, която още повече усложнява нещата.
Кога и как се прилага този гел, имаш ли информация?
Моя случай е като твоя - тежък Ашерман, 2 хистероскопии, аденомиоза, много Естрофем. При втория ми опит доктора ми изписа и виагра. Повлиях се,  но явно не е било достатъчно. Другия месец  ми предстои 3то хистеро, 1-2 цикъла на лечение с естрогени и виагра, след това връщане на замразени ембриончета.
Кокултивирането може ли да се прилага при замразени ембриони?
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #171 -: Май 18, 2014, 19:49:59 pm »
Здравей, Veselia,

гелът се казва hyalobarrier gel и се слага веднага след операцията. След около месец се разгражда сам. На мен ми го предложиха в клиника Малинов, иначе в нета също има инфо. Интересно защо не го предлагат, дори казват, че го няма в БГ, а това не е така. Разбира се, аз не знам колко е ефективен, но ми се струва от всички възможности най-разумното решение. На теб защо трето хистеро ти правят, какво стана с първите две? Аз ще си правя манипулацията след около две седмици, ще сложа този гел и чак след това ще пиша вече от опит какъв е резултата, надявам се положителен :)

По втория ти въпрос копвам инфото от сайта на Щерев, информирала съм се само от там и не съм много наясно, най-добре е да се обадиш по тел. и да питаш каквото те интересува.

Какво преставлява Ко-култивирането?

Процедурата представлява взимане на малко количество клетки от матката на жената един или няколко месеца преди стимулацията. Тази манипулация стимулира развитието на лигавицата на матката, което допълнително спомага за увеличаване на възможността за имплантиране на ембрионите. Следва обработка и отглеждане на клетките с цел да се размножат. При достигане на необходимото количество, те се замразяват и се съхраняват на -196 С в течен азот.


 Жената се подлага на хормонална стимулация и няколко дни преди пункцията на фоликулите и добиването на яйцеклетките, замразените клетки се размразяват и отново се „посяват” в петрито, където ще се отглеждат ембрионите. След извършване на ин витро оплождане или ИКСИ получените зиготи - оплодени яйцеклетки се поставят при клетките. Култивирането им заедно продължава до деня на ембриотрансфер, когато само ембрионите се поставят в матката на жената.
*

    Veselia

  • ***
  • 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #172 -: Май 18, 2014, 21:06:45 pm »
Здравей, Veselia,
......................
Имах много сраствания в резултат на много кюретажи. Първото ми хирстеро беше преди повече от 2 години. Доктора е махнал мнооооооого сраствания. След него лигавицата не се възстановяваше както трябва и ми направиха второ. При второто ми махнаха само едно полипче. Миналата година имах едно неуспешно инвитро. Края на миналата година ми откриха аденомиоза (в резултат на всичките интервенции). Моя цикъл след първото хистеро стана обилен, а в резултат на аденомиозата доста обилен и болезнен.
Наскоро приключи и втория ми опит. Доктора отдава неуспеха изцяло на лигавицата. Сега иска да направи ново хистеро за да види дали не са се получили нови сраствания. Чувала съм, че слагат някакъв балон. Мисля да попитам доктора за гела.
Пожелавам ти успех! Пиши как вървят нещата.
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #173 -: Май 18, 2014, 21:33:54 pm »
За този балон съм чела и аз из чуждите сайтове, но не съм открила в БГ някой да го прилага. Слагат спирала като алтернатива, което си е чисто безумие, защото тя дразни и доколкото знам самата спирала може да предизвика сраствания. На мен Тюфекчиева ми сложи за един месец след хистерото и сега отново съм със сраствания.  Гела е по-новото откритие, надявам се да има ефект. Ще обменяме опит във форума, защото явно не всички лекари се интересуват от новостите, за съжаление. Успех и на теб!
*
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #174 -: Май 20, 2014, 20:23:25 pm »
Ето и моя опит с лигавицата от последната половин година. Загуба на бременност в 6г.с., установени полип и аденомиоза, направени две хистероскопии. За възстановяване на моята лигавица се оказа много важно да улучим точните медикаменти.
В началото започнах с Естрофем+Дуфастон, но се оказа, че не ми действат. Различни признаци (да не влизам в подробности) показаха, че и двата медикамента не са достатъчно ефикасни за мен.
След това един месец Фемостон, от него пък имах силни странични реакции (световъртеж и болки в стомаха). И накрая Климара+Утрогестан, едва сега и цикълът, и лигавицата са вече относително добре.  Успех, момичета!
« Последна редакция: Май 20, 2014, 20:50:26 pm от marsi »

Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #175 -: Май 21, 2014, 13:20:51 pm »
Марси, това е много полезен опит, защото и при мен нямаше никакъв ефект от естрофема, друг е въпроса, че не ми беше диагностициран и отстранен и септома. Сега чакам да мине поне още един месец след хистерото, за да видим как се движи лигавицата и да направим ЗЕТ.
*
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #176 -: Май 21, 2014, 16:00:23 pm »
tsvety_t, на мен също ми предстои ЗЕТ, но преди това ще направя биопсия. За съжаление изгубих няколко месеца докато улучим точната терапия, още повече до един момент Естрофем и Дуфастон ми действаха, възможно е да се получава привикване, знам ли ...
Климара включих в предходния цикъл и веднага се усети разликата (на прегледа седмица по-късно), в същия месец л. стигна до към 8мм . Сега съм в началото на новия цикъл, на преглед съм следващия вторник, ще пиша след това. Твоята биопсия при колко мм. лигавица беше направена, имаш ли вече резултат от изследването?
« Последна редакция: Май 21, 2014, 16:02:41 pm от marsi »

Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #177 -: Май 21, 2014, 17:32:55 pm »
Биопсията беше миналия цикъл, т.е цикъла след хистерото при 7 мм лигавица, но резултатиет не са добри и сега ще се явявам на 10-ти ден за лекарство или проследяване, не съм сигурна. Но аз пак съм обнадеждена въпреки 7-те мм, защото в клиниката на Владимиров дори при стимулацията лигавицата стигна едва 7 мм, а на естрофем - 6,4 мм. надявам се да се възстанови още малко и да стигнем заветните 8 мм.
*
Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #178 -: Май 21, 2014, 18:55:35 pm »
tsvety_t, благодаря за подробния отговор, много ми е полезно. Всъщност лигавицата ми беше към 8мм. на места, но на други към 7.5мм. , не беше равномерна, затова док. прецени, че е най- добре да изчакаме още, да видим този месец ....

Re: Тънка лигавица- коментари и решения
« Отговор #179 -: Май 26, 2014, 09:18:04 am »
На мен проблема с лигавицата ми се появи след първото инвитро 2011 г., когато в 8 г.с. се наложи да ми се направи абразио, защото плода спря развитието си, а и се беше закрепил уж в матката, но на входа на една от тръбите и това се разглеждало като извън маточна бременност, след няколко месеца правихме и хистероскопия, при която били разширили кухината на матката, защото още на цветната ми снимка от година по-рано се виждаше, че е доста малка. Та от тогава цикъла ми е супер оскъден и лигавица почти никаква. Миналата година имам още една хистероскопия, която се оказа само диагностична и уж проблем няма. Сега обаче преди третия ми опит по фонда Стаменов искаше да направим отново хистероскопия, за да е по-наясно с нещата. Това беше на 17 май и след операцията ми обясни, че пак е работил по разширяване на кухината и е сложил някакъв гел, който не позволявал да се получат сраствания. На 29 ми е контролния прегледи и тогава ще говорим по-подробно за начина по който ще работим за растежа на лигавицата ми и ще ви пиша с повече информация. Но и гела и балона се ползват в клиника Малинов, защото миналата година на едно от момичета, с което бяхме заедно на операция му бяха сложили балон.