0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: пролактин
« Отговор #140 -: Юни 11, 2010, 19:39:10 pm »
Да променя се дозата и се следят редовно стойностите докато се намери правилната доза която да го държи в границите нито нисък нито висок !
[/url]
*
Re: пролактин
« Отговор #141 -: Юни 22, 2010, 10:35:14 am »
След два приема на Достинекс по 1/2 таблетка на седмица пролактина ми падна от 680 до 30.64 mlU/l .. 8O Сега пък съм далеч под долната граница. Референтните стойности са 102-496  8O  Случвало ли му се е на някой ? Колко по малка доза да пия по 1/4 ? То е ясно ,че пак ще ходя при ендокриноложката,но възможно ли е толкова рязко и бързо да падне ? Предполагам,че и с такива стойности неможе да се забременее. Сега трябва да го вдигам сигурно  :oops:
« Последна редакция: Юни 22, 2010, 10:52:18 am от wish »
Re: пролактин
« Отговор #142 -: Юни 22, 2010, 11:16:42 am »
да, и на мен ми се е случвало да ми падне пролактина до 2.9 при долна граница 24, в този случай не се спира лечението, променя се дозата.
Да променя се дозата и се следят редовно стойностите докато се намери правилната доза която да го държи в границите нито нисък нито висок !
Wish, трудното с пролактина е да се определи точната доза, която да го държи в норама. Понякога отнема време, имай търпение. Успех :)
Re: пролактин
« Отговор #143 -: Юни 22, 2010, 14:02:34 pm »
Аз също взимам по 1/2 хапче седмично и пролактина пада понякога до долната граница понякога стойността му е към средната граница така че явно трудно може да се определи точната доза.Моят когато беше много се понижил разредих приема не на седмица ами до 10-на дни.Но за всеки си е строго индивидуално.Защото колкото и смешно и несериозно да ви звучи аз сама си определих приема и дозата защото в нашия град така и не намерих добър ендокринолог.И след всички изследвания който правих и ЯМР отговорът на моята "ендокриноложка" беше ще ги пиеш докато забременееш.Това съвсем ме довърши-толкова компетентен отговор не бях получавала.Няма да определи доза нищо.И след време отивам да направление да изследвам пролактина и за мой късмет ми отказа.Така че ви препоръчвам горещо да се пазите от такива лекари.
Re: пролактин
« Отговор #144 -: Юли 07, 2010, 22:10:56 pm »
Момичета,как ви е цикълът след приема на достинекса?При мен е само 1-2 дни а след това имам само кафеникаво зацапване?Моля споделете как е при вас?
*
Re: пролактин
« Отговор #145 -: Юли 13, 2010, 10:28:44 am »
Аз го пия втори месец и само един цикъл съм имала досега през това време ,сега чакам втория,но ми беше по същия начин ,както и преди Достинекса - 5 дни ,доста обилен както винаги на 2-3 ден и инъче в началото и в края по-слабо. Не съм чувала досега за смущения в цикъла от Достинекс. То е индивидуално при всеки ,де ,но при мен специално ,като страничен ефект е ,че ми пада много кръвното ,което и без това е ниско и ми се вие свят на другия ден след приема.
*
Re: пролактин
« Отговор #146 -: Юли 14, 2010, 16:16:46 pm »
 :oops:
Re: пролактин
« Отговор #147 -: Септември 14, 2010, 15:50:13 pm »
Момичета чувам противоречеви мнения относно приема на Достинекс,че по време на бебеправене не трябва да се приема,че се почива през определен период?На мен док. нищо не ми каза  за това искам да отида при специалист.Някой ако има координати на доктор Катя Тодорова от Майчин дом моля да ми ги даде да си запиша час.Разбрах само че има частен кабинет някъде.
Не съм от София но ще ида за още едно мнение,надявам се да е компетентно.
Благодаря ви
Re: пролактин
« Отговор #148 -: Септември 14, 2010, 19:19:21 pm »
desislavajekova, много е странно това, което си чула.
Ако Достинекса се приема заради високия пролактин, то по-скоро е обратното, ако не се приема по време на опитите, може и да няма смисъл от самите опити.

Той се пие и при бременност до към 4-я месец, няма с какво да вреди на опитите.

А за приема, може би се има предвид, че не се пие всеки ден, а един път седмично.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Re: пролактин
« Отговор #149 -: Септември 14, 2010, 21:46:44 pm »
Но д-р Владимиров   изрично подчерта -след 11.
Сега си позволих да го попитам  по телефона - каза след  11 ,защото сутрин по правило бил висок .
Наистина пролактинът, който ми е взиман към обяд, е с около 100 единици по-нисък от сутрешния. Хиляди благодарности, много полезна информация!

Темата е стара, но нека и аз да споделя.
От доста време се канех отново да пусна пролактин, но към 10.30 сутринта.

Стари резултати в 7.30 -515 / max 496/

нови, в друга клиника, с почивка 10мин. - 288/ max 511/, след една безсънна нощ, и бях неспокойна за резултата, а той излезе повече от чудесен.
Но, сега пък започвам да се чудя "Къде е истината за този пусти пролактин" :wink:
« Последна редакция: Септември 14, 2010, 21:49:46 pm от Breiv »
Re: пролактин
« Отговор #150 -: Септември 14, 2010, 22:13:51 pm »
Аз от както го изследвам сутрин на гладно и жадно (особено пък без кафе) и без цигари, след 10-тина минути седене на стол в коридора пред лабораторията излиза винаги в граници, даже на долна граница (затова и спрях достинекса). Сега си чакам да минат 6 седмици без лекарства и да пусна контрола.

Има и друго, смених лабораторията, промяната в резултата не смятам, че е от това, че лабораторията е друга, а по-скоро на това къде се намира.
При ходех в много натоварени лаборатории, чакам поне по 20мин за ред и при двете се чака отвън, или на жегата лято или на студа зимата, при това стърчиш прав навън и потропваш с карк и при двете лаборатории не ме карат да си полегна или поседна 10-тина минути преди да ми вземат кръв.
А в тази която ходя сега е точно обратното, лабораторията е в поликлиника, вътре винаги е приятно топло или хладно, сутрин няма много хора и винаги ме карат да поседна, ама аз го правя още в чакалнята :wink: и чак тогава ми вземат кръв.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Re: пролактин
« Отговор #151 -: Септември 14, 2010, 22:22:03 pm »
 :D И, да пишеш после radostinka, че много ми се иска резултатите на "Статус" да се верни :wink:
Re: пролактин
« Отговор #152 -: Септември 14, 2010, 23:06:50 pm »
Като написах чух-имах впредвид момичета от форума на бг мама така ми пишат а аз много се учудих тъй като на листовката на достинекса не пише нищо такова.Но явно аз не го написах правилно като написах чух.Но лошото при мен е че лекарката след ЯМР ми каза няма нищо на хипофизата но достинекса ще пиеш докато забременееш но схема не даде жената.Тя дори ми каза да вземам по цяло веднъж седмично но пролактина много беше паднал и аз сама си го намалих на половинка седмично-може би не е трябвало но така реших.След месец прием на лекерствата пак пуснах след това пак и сега след 2 опаковка на достинекса пак ще пусна.Но искам да отида на консултация при друг лекар,тъй като съм подала документи във фонд инвитро и сега докато чакам резултата искам да овладея това с пролактина.
Re: пролактин
« Отговор #153 -: Септември 15, 2010, 10:18:46 am »
desislavajekova, определено ти трябва консултация с още едни (добър) лекар.

Какви са били стойностите на Пролактина преди да ти назначат терапията.
А и терапията трябва да се проследява, при мен в началото имаше колебания в стойностите и няколко пъти коригирахме дозата, така че да е по средата на референтните.

А и беше леко завишен, нищо фрапантно, та и затова не съм правила ЯМР.
Последната лекарка при която ходих, каза че не е трябвало изобщо да пия Достинекса и Бромокрипнина (че и от него съм пила), защото Пролактина не бил много висок, а и сме го изледвали веднъж и от там на татък всяко изследване е било вече след прием на лекарства и можело просто да е нещо моментно (да не казвам, че тогава изобщо не знаех за изискванията преди вземане на кръв!).

Та затова и сега ми спря лекарствата, за да го проследим малко на чисто :wink:

Breiv, ще пиша :), че и на мен ми е любопитно.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Re: пролактин
« Отговор #154 -: Септември 15, 2010, 10:27:04 am »
Да се включа и аз по темата за пролактина. Аз също пия Достинекс и сега ми намалиха дозата на 1/4 таблетка на две седмици ,защото пролактина ми падна до стойност 14  8O  от 680 за два месеца прием на 1/3 таблетка веднъж седмично.Направо на изчезване беше. Сега последния ми резултат е 266 ,което е супер /не че съм забременяла ,де/ .Та се чудя направо дали има смисъл наистина от лекарства ако не ти е завишен много . Д-р Козовски например ми каза,че до около 500-600 няма проблем да се забременее, а Сарджева ми беше казала,че трябва пролактина да е около 260 ,за да може да се получи бременност. Всеки различно.  8O НО факт е,че от Достинекса ,дори и в малки дози пролактина много бързо пада.
Re: пролактин
« Отговор #155 -: Септември 15, 2010, 10:52:10 am »
До колкото знам трябва да е около 200 и нещо, това е идеалното :)
Но не пречи и да е по-висок, въпроса е да не е многооо над горна граница, говоря за 2-3 пъти над нея.

Аз имам чувството, че с този Достинекс, въпреки че е по-хубав, по-речистен, по-трудно се регулира дозата от колкото с Бромокриптина например.

Бромо-н пих повече от две години, накрая пиех по 1/2 на ден и доста дълго време Пролактина си беше около 300-400, но изведнъж падна на долна граница, тогава го намалихме на 1/4, а аз взех че го спрях на своя глава и взех че забременях :o

Сега след аборта пих Достинекс, понеже ми го изписаха още в болницата, за да не ми тръгне кърма и отново много бързо падна на долната граница, въпреки че отново намаляхме няколко пъти дозата от 1 на седмица до 1/4.

Сега чакам да видя какво ще излезе след като не го пия :)
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: пролактин
« Отговор #156 -: Септември 20, 2010, 12:19:59 pm »
Най-сетне излезе причината за моя завишен пролактин  :? - направих ЯМР и се оказа че имам 3-4мм. аденом на хипофизата. Това можех да го разбера една година по-рано ако ендото или АГ ми го бяха назначили  :(
При последното изследване през февруари беше в норма, но близо до горна граница. След като от една година пия бромо по таблетка вечер, след 3 мисед през април реших, на своя глава  :oops:, да намаля дозата си на 1/2 вечер... Сега си мисля че не трябвало да го правя...
Пуснах мин. седмица ново изследване и сега чакам да ми вземат резултата...
Замислям се дали изобщо имам Ову защото от май месец нямам никакви симптоми за това, а преди това знаех дори кой Я ми овулира  :( Тестовете за Ову също са ми отрицателни... Иначе М ми е редовен 28-30...


Re: пролактин
« Отговор #157 -: Септември 20, 2010, 16:47:40 pm »
Надеж, след като е бил близо до горна граница през февруари, защо реши да си намалиш дозата? Според мен не е трябвало да я намаляш, при мен док ми я намаля ако е паднал близо до долна.

А и аз не съм правия ЯМР, но мисля, че щом излезе проблем с пролактина, ендокринолозите трябва да го проверяват задължително. На мен Сарджева ми каза, че понеже не бил много завишен, нямало нужда :o, така и не съм правила :?.
Но си спирам и почвам лекарствата като ми дойде до гуша и док все ми се кара :oops:, защото така само обърквам всичко...

Хубаво е че си пуснала ново изследване, тъкмо ще видиш на къде е сега.
Ама защо толкова дълго чакаш резултата? (или не го правиш в БГ)
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: пролактин
« Отговор #158 -: Септември 20, 2010, 17:19:09 pm »
Радостче, намалих го защото ми и на мен ми писна от шепата лекарства която пиех  :x , тогава спрях и неоксид-а и фк , сега пак ги започнах...
А и защото когато беше над горна АГ-то ми каза да пия 1/2, а като влезе в норма по 1  8O... 
Тогава ендото дори неискаше да ми изписва бромото  :? , а камоли ЯМР - нямало смисъл, това било стресов хормон и вероятно било от стреса  :?

Изследването го пуснах докато бях в Бг, и засега няма кой да ми вземе резултата. По нета не става и затова утре ще им звънна поне да ми го кажат.
Притесненията са ми свързани с това дали имам Ову, теста не ми отчита нарастване на ЛХ, а е дигитален...

Ти кога ще изследваш твоя?

Re: пролактин
« Отговор #159 -: Септември 20, 2010, 17:32:50 pm »
Чакам тези дни да се появи цикъла и тогава, защото имам още 3 хормона да пускам (ЛХ, Андростендион и ДХЕА-С), че не искам да ходя сто пъти да ме бодат :?

И след като отново го спрях, първо защото не ми се пиеше и второ защото едното, каза че може :wink:, да видим какво се е получило и каква ще е новата доза.

Ама твоето АГ ме застреля, каква е тази обратна логика 8O, да пиеш по-ниска доза докато влезе в граници, пък после да я увеличавате???

А за Овуто, не знам дали защото се е повишил отново, няма да ти засече теста.
Моят в началото когато беше висок, просто фоликула не се пукаше, но предполагам е имало пик на ЛХ-то. Не знам със сигурност де, тогава бях новобранка в меренето на БТ и тестовете, даже май тестове почнах да правя по-късно. Че тъй де картинката още не ми беше много ясна :wink:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!