0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #940 -: Април 17, 2012, 12:53:00 pm »
абе не знам с какво се правят козунаци, ама този на мини от вчера вече свърши :lol:
и вида му и вкуса му бяха перфектни :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #941 -: Април 17, 2012, 13:45:39 pm »
абе не знам с какво се правят козунаци, ама този на мини от вчера вече свърши :lol:
и вида му и вкуса му бяха перфектни :)

тъй, тъй - хвали, че догодина пак да ти дадат  :P
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #942 -: Април 17, 2012, 13:47:22 pm »
ми да, ти само се хвалиш ама не даваш да диагностицираме :lol:
как да съм сигурна, че са ти хубави :P
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #943 -: Април 17, 2012, 13:51:07 pm »
ми да, ти само се хвалиш ама не даваш да диагностицираме :lol:
как да съм сигурна, че са ти хубави :P

о, не - аз не се хваля изобщо с нищо, особено пък тук. и не - не са ми хубави, бъди сигурна.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #944 -: Април 17, 2012, 16:58:35 pm »
еййй и това само и само да не ми дадеш да опитам :lol:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #945 -: Април 17, 2012, 20:29:39 pm »
о, Боби, не става толкова лесно запалването :)
знаеш ли колко българки си покриваха баницата с вестник, за да не изгори при печенето, преди алуминиевото фолио да стане общодостъпно на пазара... :)

Да вярно, бях забравила, че съм го виждала това, така беше.


  
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #946 -: Май 02, 2012, 14:16:48 pm »
momi4eta ,zdrawejte.da vzema i az da pusna edna recepta,mnogo vkusen hliab  stava i to vinagi puhkav
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #947 -: Октомври 23, 2012, 06:03:36 am »
Повдигам темата с рецептата на една питка подарък , която направих преди няколко дни:

* Питка Цвете с Калинка * :photo: :photo:

Рецептата за тестото е събирателна от няколко
които намерих из кулинарните блогове!

При мен се получи така, последователността
е важна ако се меси в машината за хляб!

* 3 яйца/ 2 + белтък
* 1 жълтък се оставя за намазване
* 250 мл. прясно мляко
/при мен се получи смес прясно с кисело,
защото се оказах със 150 мл прясно и остатъка сложих кисело,
това никак не попречи на втасването и вкуса на питката/
* 125 мл. олио
* 1 ч.л. захар
* 2 ч.л. сол
* 760 гр. брашно/ пресято/
* 10.5 гр. суха мая / 1 и 1/2 пакетче мая д.р Йоткер/

Продуктите в тази последователност се слагат
в машината за хляб на програма месене с втасване 1час и 30 минути.
След като процеса свърши се моделира, аз ползвах указанията от
тези линкове:

- http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/

- http://ilrai.blogspot.com/2010/08/blog-post_31.html#ixzz0yGl7mi81

Полученото тесто разделих на две, като едното парче бе по-голямо
и от него направих 5 топки!
Предварително покрих с хартия за печене плоската тавичка на фурната.
Разточих първото кръгче с диаметър 24 см.../тук особено ми помогна,
силиконовото килимче за което преди време коментирахме,
благодарение на неговите разграфени кръгове ми се получи точно,
защото аз точа правилни кръгове за първи път/


Получения кръг поставих в средата на тавата и намазах с масло.
Следващия по-същия начин и поставих върху предишния.
Само последния 5 кръг не се маже с масло!
Режем с остър нож като за торта на 8 триъгълника, като не стигаме до края.
Триъгълниците внимателно се обръщат назад , като в средата остава отвор.

Взимаме останалото тесто отделяме една топка за средата на питката
и пак делим на 5/ има рецепти в които се дели на 3, но с 5 сякаш цветето
е по-пищно/ сега разточваме по-малки кръгове около 18-20 см и повтаряме
същата процедура, като отново пропускаме да намажем последната кора.
Слагаме така поучената малка питка в средата на голямата
и отново режем на 8 триъгълника, ВАЖНО! - 
като този път разрезите трябва да се направят така,
че като се отворят триъгълниците да се падат между другите.

В средата се поставя отделената по-рано питка.
Мажем с разбит жълтък поръсваме със сусам и печем на 180-190 градуса.
В случая аз направих калинка в средата, но може средния кръг да се поръси със тъмни семена
/мак или ленено семе/ за да се получи същинско цвете след изпичане!

Може би звучи сложно но се оказа, че не е така,
нужен ми бе само около половин час след като машината омеси тестото
и се получи много ефектен и вкусен резултат!

:eat: Да Ви е сладко!
« Последна редакция: Септември 22, 2015, 23:09:36 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #948 -: Октомври 23, 2012, 07:09:23 am »
Ейййй Мишеее страхотно изглежда, сигурно е била и много вкусна питката! Майстор си  :balk_47: а калинката е суперидейна
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #949 -: Октомври 23, 2012, 10:21:32 am »
Цоп и аз тук след като наскоро се обзаведох с подобна машинка.  :lol:
Засега съм правила само бял хляб и опит за нещо като кифла, но нещо захарта ми се стори малко. Изяде се де.
  09.11.2007
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #950 -: Ноември 05, 2012, 21:27:19 pm »
Много ми се хапва царевичен хляб....някой има ли рецепта?
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #951 -: Ноември 07, 2012, 08:20:36 am »
Много ми се хапва царевичен хляб....някой има ли рецепта?

DariD, някъде в началото на темата beast,
бе дал рецепта за царевичен хляб...
Ей, голям съм мишок, изрових я  :lol:


Да се отчета с царевичния хляб :-)
Значи рецептата е като за млечния хляб просто подменям 2/5 от брашното с царевично.

Значи в началото го бях сложил 1:1 бяло : царевично, но се наложи да добавя още малко бяло допълнително за да се сгъсти тестото.

Хляба стана супер ароматен, жълт :-) много хрупкав и вкусен.
На вид е като нормалния хляб, но според мен за следващия път трябва да се намали малко царевичака и да се увеличи дела на бялото брашно, за да бухне още по добре :-)

Следвайки съветите му аз го правя като заменям 1/3 от бялото брашно с царевично,
но имай едно на ум, става по-сбит от другите хлябове, но е много вкусен.
Също на звуковия сигнал слагам и ядни, но може и без тях.

Рецептата за хляб която ползвам е тази:

вода 245мл
олио 1с.л.
сол 1 ч.л.
захар 1 ч.л.
брашно 455 г./ 2 и 1/2 мерителна чаша от комплекта

/ тук за да стане хляба царевичен, типов, пълнозърнест
заменям една чаша бяло брашно с някое от горните/
мая 1ч.л.

това за 750 гр


Приятно творене!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #952 -: Ноември 12, 2012, 20:23:55 pm »
Мерси Мишанке!Ще го направя!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #953 -: Декември 05, 2012, 10:18:56 am »
Здравейте на всички. Искам да попитам за някаква изпитана рецепта за питка или хляб за бъдни вечер? Благодаря предварително.
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #954 -: Декември 13, 2012, 23:12:38 pm »
Идва сезона на домашните питки и май често надничам тук  :oops:
Лятото правих само официални погачи: за прощъпулника на Марти; за църквата за кръщенето; за гостите на кръщенето; и за кръщението на приятелче. Рецептата не е нещо особено - обичайните неща, наблегнах на украсата
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #955 -: Декември 14, 2012, 06:06:21 am »
Много са красиви.


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #956 -: Декември 14, 2012, 07:00:36 am »
Кафенце чудесни, много майсторски, тематични и изящни, браво!
 
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #957 -: Декември 29, 2012, 15:42:23 pm »

Милата ми Изаура, моята любима помощничка,
е причината да започна да правя питки!

Последните два месеца от годината в нашето семейство
има букет от поводи и след Цветето с Калинката при
всеки следващ празник с малко помощ от интернет + доза въображение
се родиха следните "ръкоделия".

Тестото е все същото като за питка "Цвете"...
РЕЦЕПТАТА я има малко по-назад, но ще я приложа и тук,
защото тестото се оказа универсално за машини
с капацитет до килограм и успеваемостта с него поне при мен е 100%.

Тесто за питки

Последователността при продуктите е
важна когато се меси в машина за хляб:

* 3 яйца/ 2 + белтък
* 1 жълтък се оставя за намазване
* 250 мл. прясно мляко
/може смес прясно с кисело, може също и само с кисело/
* 125 мл. олио
* 1 ч.л. захар
* 2 ч.л. сол
* 760 гр. брашно/ пресято/
* 10.5 гр. суха мая / 1 и 1/2 пакетче мая д.р Йоткер/

Продуктите в тази последователност се слагат
в машината за хляб на програма месене с втасване 1час и 30 минути.
След като процеса свърши се моделира така както желаете.


 * Пита Маргарита
:photo:

Начин на моделиране -
От тестото се разточва голяма кора която се маже с масло,
и се навива на руло не много стегнато. Краищата се отрязват/ те са по тънки и се слагат в средата
на тавата, а останалата част се реже едно на право, другото под диагонал....докато свърши рулото. След това се нареждат в тавата с острата част навън. Може леко с пръсти да разтворите
крайчетата на цветлетата за да станат по - изразени.
Слага се във фурната на 50/60 градуса за 30 минути, да довтаса.
После се маже с жълтък, поръсва се със сусам и се пече на 180 градуса до готовност.

* Никулденска питка :photo:

Идеята беше две рибки да плуват във вълни,
но докато се обърна да взема фотото едната изчезна....таралите/гевречетата спасиха снимката!
А докато я подарим на именника изчезна и втората рибка :)
Луд умора няма...направих нови от хляб!

Начина на моделиране взех от ТУК, но направих само един голям възел!

* Питка Дядо Коледа  Скъп повод Коледното парти на Зачатие!
:photo: 1
:photo: 2
:photo: 3

Начин на моделиране ТУК Брадата и лицето за намазани със жълтък,
След това брадата е посипана със сусам, очите са натопени в маково семе.
Акцент е червения цвят, знаех че вероятността да я опитат малки бебаци е голяма, както й стана-
Жорко на Меци я одобри най-много, не посмях да ползвам готварски бои.
Намазах шапка, нос и бузки с домашна лютеница!
Не стана така изящно, но пък здравето на децата е по-важно от визията на моята мешавица!
След оформяне оставих на 60/70 градуса във фурната
да довтаса 30 минути и после увеличих на 180/190
и пекох до готовност!

* Колачета за едно Коледарче * :photo:

Тук тестото е от рецептата за хляб с кисело мляко и яйце на linko5
200мл кис.мляко+ 100мл вода
 1 яйце - разбито
 2-3 с.л олио
 1 ч.л сол
 4 ч.л захар
 550 гр. брашно
 1,5 ч.л мая

Също замесено на програма за тесто с втасване/ за пици и мекици/.

Начин на моделиране ТУК От него се получиха 20 тина колачета.
Нашите са без сусам, заради естеството на употребата им, но бяха много вкусни,
след тържеството в децата от групата на Митака искаха рецепта!  :P

 :flower: Благодаря за търпението!

 ornaico1 Весела Коледа и Щастлива 2013 година!
Много поводи да творим с ръцете си
и с тези си умения да радваме любимите хора!

Бъдете Щастливи!

П:П - всяко  :photo: е фото ...а ТАКА и ТУК линкове







« Последна редакция: Септември 22, 2015, 08:11:03 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #958 -: Декември 29, 2012, 19:07:48 pm »
Мише, перфектна си, както винаги, но разваляш дисциплината пак... ;)
Питките ти много ми харесаха, особено Никулденската, ще се опитам да направя оригинала и, а така също и гевречетата. Тесто с втасване и аз в машината правя. Тя моята нещо се поразвали, но тесто с втасване поне прави. :) Как правите обаче тесто без втасване? На някоя от програмите и спирате или...?


*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #959 -: Декември 30, 2012, 07:49:27 am »
Душе, аз само "меся" в машината. Слагам продуктите и пускам основната програма, два пъти за по 7-8 минути (като изтекат 7-8 минути от програмата, спирам и пускам от начало пак за толкова). После си местя тестото в някакъв съд и го оставям да втасва във фурната, като включвам само осветлението и. За около 30 мин е готово.