0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #700 -: Май 05, 2011, 13:31:01 pm »
Прочети по-внимателно правилника на фонда-финансира се опит при който са налице данни за достатъчна сперматогенеза-цитирам по памет. Най-общо казано, твоя човек да се готви психически за биопсия, а инжекциите са нищо.Моят съвет е да намерите читаво място за биопсията защото в България има много малко андролози и още по-малко такива които гледат мъжки биоптичен материал като хората.
« Последна редакция: Май 05, 2011, 13:36:26 pm от shanoar »
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #701 -: Май 08, 2011, 15:54:02 pm »
Здравей Medunka 5,

присъединявам се към Shanoar, че Правилникът не отхвърля категорично, ако има данни (хистологични) за наличие на сперматогенеза. Категоричните отхвърляния са само 2 (чл. 27). Съжалявам ако мой пост в друга тема е станал причина да мислиш, че ако е необструктивна азооспермията нямате шанс по фонда. Изглежда, че ако има намерени сперматозоиди, документите се разглеждат. Ще се опитам да го редактирам, за да не се заблуждават други момичета.
Присъединявам се също към съветите на другите момичета, по-специално и на Vera* за генетичните.Все пак от тях и аз се учих :wink:
Много е трудно, вече си наясно. Звучи изтъркано, но стъпка по стъпка и двамата заедно се върви към успех!
Пожелавам ви го от сърце! :bighug: 
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #702 -: Май 09, 2011, 10:44:50 am »
Благодаря отново от все сърце на всички Вас !  :bighug:
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #703 -: Май 09, 2011, 12:06:33 pm »
Здравейте момичета!
Попаднах на една книга на Сара Брауър - Всичко за здравето на мъжа.Намерих там доста интересни и полезни неща относно процесите които се случват в мъжкото тяло. Може би и други са попадали на нея.
Само исках да споделя, книгата е в .pdf и ако някой иска ще му я пратя на мейл.
Моя мейл е petia11@net1.cc
Хубав и успешен ден на всички!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #704 -: Май 11, 2011, 13:28:22 pm »
Medunka5 ,
 
  Като един от малкото мъже тук, а и като човек минал по този път искам и аз да кажа няколко неща. Първо - знам как се чувства партньорът ти. Не му е лесно, сигурен съм. Но пред Вас стои доста трънлив път и единствения начин да го преминете е да участвате съпричастно и двамата в това.
  Пожелавам ви - вяра и сила, за да вървите напред. Изберете екип, който да ви помага в тази кауза и им се доверете. Работата на медицинския екип е изключително важен.
  Успех и смело напред!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #705 -: Юни 03, 2011, 17:49:36 pm »
Здравеите! Излезнаха ни кръвните изследвания : inhibin-b 26.60 -  FSH 25.35  - LH 3.59  -  Testosteron 3.06  -  хламидиите и двете са отрицателни! Положението никак не е розово, нисък инхибин и високо ФСХ, наи-лошият вариант ни се падна, но ще се борим. Целувам всички Вас и Ви пожелавам приятен завършек на седмицата!   
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #706 -: Юни 11, 2011, 13:38:25 pm »
Здравейте и от мен! От няколко месеца и ние тръгнахме по пътя на проблемното забременяване. След като установихме, че при мен няма проблем /хормони, микробиологии, цитонамазки, установена овулация с тестове, графики и лекарски преглед/, направихме спермограма при д-р Александров във Варна. Резултата беше крайно тежка форма на олигозооспермия, като беше открит 1 сперматозоид на снимката.Коментар към спермограмата-концентрацията на сперматозоидите в еякулата е драстично намалена при нормални останали показатели. При консултация с д-р Александров той ни посъветва да отидем на специалист в София/поради липса на такъв във Варна/-д-р Кацаров или в клиниката на Щерев. Отидохме и при двамата - за по-сигурно. Д-р Кацаров след преглед с ехограф постави диагноза хипопластични тестиси, по-малки от нормалното/по ок.10мл.всеки/ и назначи изследвания. Д-р Бъчваров/кл.Щерев/ е казал, че има нормално развита полова система/но не го е гледал на ехограф/ и също му е назначил изследвания и нова спермограма при тях. Резултата от изследванията: LH, FSH, пролактин, естрадиол и тестостерон-в границите; Хламидия - отрицателен; трихомони, кандида, патогенни микроорганизми, микоплазма, уреаплазма - отрицателни; нова спермограма - Азооспермия. Т.е. от всички изследвания не се установява причината за липсата на сперматозоиди. При втория преглед д-р Кацаров е препоръчал биопсия и не му е предписал никакво лечение, като му е дал 50 на 50 шанс да се открият сперматозоиди, защото FSH му е в норма. Д-р Бъчваров е изписал Pregnyl 5000 по 1 на седмица и Menogon по 2 на седмица за 3 месеца и след това нова спермограма и чак тогава евентуално биопсия. Поискал е и генетични изследвания. Генетичните ги пуснахме и след 3 седмици ще са готови. Много се чудихме на къде да тръгнем и накрая си запазихме час за биопсия при д-р Кацаров, тъй като преценихме, че след като хормоните са в граници значи проблема не е там - а тези инжекции доколкото разбрахме са за хормонални проблеми /ниско FSH и LH/. Междувременно започна да пие Fertilaid. Още не сме сигурни дали това е правилното решение и ще се радваме тези, които са минали по този път да ни дадат съвет...
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #707 -: Юни 11, 2011, 14:15:55 pm »
 :( съмърдей жалко, че и вие се нареждате в тази тема... от личен опит ще кажа да не пренебрегваш тези хормони, които  са в норма според някой лекар, и при мецан уж бяха  :?, но щерев прецени, че са ниски и му бихме точно тези препарати. ако сте решили направо биопсия ако д-р симеонов е все още в щерев ви го препоръчвам /нищо, че ние избегнахме тази интервенция  :)/. смятам, че е добре стигайки до тази крайност /биопсията/ е хубаво направо да замразите намереното  :pleasantry:. твоят човек пуши ли, пие ли? как е с килата? диабет? генетичните също са добра насока.

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #708 -: Юни 11, 2011, 14:40:02 pm »
Д-р Симеонов не излиза в списъка с лекари в клиника Щерев. За хормоните точно това ни притесни, че тези препарати ги изписват при ниски нива на хормоните, а при него FSH e 12.49 при граници 1.4-18.1. Т.е. по-скоро му е към горната граница. Иначе за биопсията д-р Кацаров е обяснил, че се взимат 2 проби – едната отива в клиника за Инвитро, установява се дали има годни сперматозоиди и се замразява, а другата отива в клиника по патология. Не пуши и никога не е пушил, пие рядко – обикновено по 1 бира, килограмите са нормални, нямаме информация да има диабет, като 5 годишен е изкарал заушка, но без да е имало възпаление.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #709 -: Юни 13, 2011, 14:39:37 pm »
summerday,
  без да искам да се правя на особено компетентен, но ако и генетичните изследвания са добри, много прилича на обструктивна азооспермия. Т.е. евентуална пункция, при която да се търсят сперматозоиди по метода PESA/TESE, които да бъдат замразени на мига ми изглежда като най-логично продължение на вашия случай. Не подценявайте хормоналния баланс. За нивото на FSH - нормално е, аз бях със сходно ниво. От значение е и отношенoшението с LH. Ако партньорът ти няма операции под пъпа, то и прекараната заушка без усложнения може да доведе до обструкция.
 Лично аз съм респектиран от професионализма на д-р Бъчваров. Ако е препоръчал нещо, то това си има логично обяснение.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #710 -: Юни 28, 2011, 16:38:22 pm »
Здравейте и от мен, ние също сме с диагноза азооспермия от 2008 година. До скоро бяхме пациенти на клиника Щерев, там е правена една биопсия при доц. Симеонов и не е открит нито един сперматозоид. Сега сме при Кацаров. Според него имаме възможност само с ИКСИ + ТЕСА, не знам дали го изписах правилно, аз ходя при д-р Персенска в клиниката на Стаменов, предстои ми цветна снимка и след това ще видим накъде? Включвам се, само за да кажа, че сбедя темата с интерес и желая много късмет на всички!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #711 -: Юни 28, 2011, 16:45:33 pm »
Стискаме палци всичко да е наред.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #712 -: Юни 28, 2011, 19:03:09 pm »
veli4ka_10, в Надежда имат не малко случаи с добър финал по тази методика.
Но мисля, че е добре да направите нова биопсия с д-р Кацаров, евентуално да замразите. Защото иначе сте  притиснати, ти да си стимулирана, при него тепърва да се търсят сперматозоиди. Обикновено при такива тежки диагнози, стимулацията на жената е силна с цел повече яйцеклетки, евентуално ембриони и за замразяване да има. Обсъдете ги тези неща допълнително, прочети изследванията на него и на теб, каквото има непуснато, направете го. Докторите са много претоварени и понякога фокусирани в определена посока, което може да доведе до пропуск.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #713 -: Юли 02, 2011, 12:27:04 pm »
Здравейте момичета...и момче/ май само един мъж си имаме в темата/!

Днес ми е 4ти ден след трансфер и след като изчетох всички възможни статии за успешен опит при азооспермия и оплождане с размразен материал/какъвто е нашия случай/, за- почнах да се питам има ли въобще успели. От общо 12 яйцеклетки, док каза, че 10 са супер!Не пожелаха да направят биопсия на мъжа ми, в деня на моята пункция, защото още в първата капка размразен материал, намерили читав плувец. В крайна сметка резултата: 3 ембриона, от които 2а с перфектно качство и един с фрагментации под 10%. Върнаха ми ги и трите и сега чакам. През ума ми, чакайки минават хиляди неща и добри, и лоши, май повече лоши :(,та реших да попитам има ли такива случаи или, ако се случи при нас, ще съм първата  :lol:
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #714 -: Юли 02, 2011, 15:39:47 pm »
Хайде, чак пък първата не си :D
Имам почти 11месечен син след аналогична ситуация. Порови в темата и ще видиш че и бебето на Лора20 е родено по същия начин и на други също. Желая ти успех и по-малко черни мисли до теста.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #715 -: Юли 02, 2011, 15:45:04 pm »
 :P ей супер, рзведри ми деня  :P , дано и аз да се похваля скоро!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #716 -: Юли 03, 2011, 22:08:33 pm »
Успели има след аналогична схема. След пункцията ми бе замразен материал, в последствие бяха оплодени 3 яйцеклетки, от които само 1 се разви и бе върната, за да се радваме днес на 8-месечната ми дъщеря... Успели има, така че смело напред! Стискаме палци!!!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #717 -: Юли 04, 2011, 17:04:22 pm »
Здравейте отново! Бях писала преди няколко седмици за нашия случай - азооспермия с неизяснена до преди една седмица причина. За съжаление ни излязоха резултатите от генетичните изследвания - делеция на локус AZFc върху Y, обхващаща проксималната и дисталната му част. Казват, че това е причината за липсата на сперматозоиди - т.е. още при зачеването му се е получила мутация на ембриона. И сега дори да се намерят сперматозоиди при биопсията, този генетичен проблем ще се предаде на детето, ако е момченце. Днес излезе и резултата от изследването на Инхибин В - 106 pg/ml при референтни граници 140-300. Ще се радвам някой запознат с тези проблеми да коментира какви са шансовете за наше дете...
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #718 -: Юли 04, 2011, 21:17:12 pm »
 За съжаление генетичните изследвания са важен момент от определянето на причината за мъжкия стерилитет и макар относително рядката си проява се случват.
  Единственото което знам е, че при определени делеции на Y хромозомата може да се очакват единични зрели сперматозоиди в семенните канали, а при други типове - не. Остава консулатация с ембриолог и разбира се - биопсия. Един добър ембриолог би могъл да ви каже, дали делеция тип AZFc предполагат шанс за наличие на сперматозоиди ли не, или казано по-общо дали водят до олигоспермия или азооспермия.
  Относно предването по генетичен път на мъжко поколение - има го в картите. Предаваме на децата си стотици предопределености и това е едно от тях.След години, медицината може да намери решение и да отключи механизъм този проблем да бъде преодоляван в следващите поколения.
  Мисля, че една консултация с ембриолог и изобщо специалисти в областта могат да ви насочат. При всички случии ми се струва, че биопсия трябва да се направи.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #719 -: Юли 04, 2011, 21:52:55 pm »
Благодаря ти за отговора, Redmir! Вече имаме час за биопсия и след два-три дена би трябвало да разберем истината. Така се надяваме да се открият много сперматозоиди, но при този проблем, ми се струва, че по-скоро ако се открият ще са единични бройки. В началото като разбрах, че причината за азооспермия е генетична, се отчаях. Защото дори ако се намерят сперматозоиди и са годни за оплождане, ще трябва да се изправим пред една много трудна дилема - дали да рискуваме при евентуално ИКСИ детето да е момче и да е носител на същия генетичен дефект. Но вече няколко човека, както и ти, ни казват, че медицината и в частност генетиката, се развиват непрекъснато и след толкова години може това да не е такъв проблем. Сега ни остава само да чакаме да мине биопсията и да има положителен резултат от нея - много се надяваме да е така!