0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #720 -: Юли 04, 2011, 23:30:14 pm »
Направете една консултация и с генетик. Защо не отидете и при проф. Кременски, за да обсъдите проблема-намира се на 14 етаж на МД Национална генетична лаборатория.
Дано се включи и Вера, мисля че при тях имаше нещо генетично и да сподели какво са предприели.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #721 -: Юли 08, 2011, 17:50:53 pm »
Здравейте отново! Бях писала преди няколко седмици за нашия случай - азооспермия с неизяснена до преди една седмица причина. За съжаление ни излязоха резултатите от генетичните изследвания - делеция на локус AZFc върху Y, обхващаща проксималната и дисталната му част. Казват, че това е причината за липсата на сперматозоиди - т.е. още при зачеването му се е получила мутация на ембриона. И сега дори да се намерят сперматозоиди при биопсията, този генетичен проблем ще се предаде на детето, ако е момченце. Днес излезе и резултата от изследването на Инхибин В - 106 pg/ml при референтни граници 140-300. Ще се радвам някой запознат с тези проблеми да коментира какви са шансовете за наше дете...

...  и Вера долетя :wink:.

Съжалявам за новините, но дори лошите новини са диагностичен напредък. При нас има генетичен фактор, но от друго естество. При вас наистина ако детето е от мъжки пол, ще наследи тази мутация. И ти не си фактор в случая. При нас, значение имаше дали аз съм носител на мутации, но тук това не е така.
Можеш да говориш с Кременски или със Савов, те ще ви дадат най-добра насока. Също е удачно да коментирате в клиниката, в която сте за предимплатанционна диагностика. Мисля, че за кариотип и определяне на пол, ще е по-лесно, отколкото анализ на ДНК. Но това в клиниката и Кременски ще ти кажат.
Другото, което можете да обсъдите и съм чувала, но не е потвърдено от специалист е, че ембриолозите си познават спермитата кой е "мъжки", кой е "женски". Но може да се окаже и то от градските легенди.
« Последна редакция: Юли 08, 2011, 17:53:49 pm от *vera »
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #722 -: Юли 08, 2011, 18:17:35 pm »
Не са, прави се още на фаза сперматозоид, нарича се сексинг. Дори е написано в наредбата, че е забранено ако няма показания, както в случая, за това.

Цитат
3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава: ....

3.13. използването на методи за селекция на пола (сексинг), с изключение на случаи, в които са налице специфични медицински показания (полово свързани генетични заболявания);

Summerday, защо не си направиш една консултация с Мели? Тя може да ти обясни доста неща, все пак е специалист по мъжки фактор на стерилитет.
Дано да е успешна биопсията и по-бързо тези проблеми да останат зад вас.
Успех ти пожелавам от сърце!
« Последна редакция: Юли 08, 2011, 18:30:46 pm от cygnus »
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #723 -: Юли 08, 2011, 22:38:02 pm »
Хей, много се радвам, че и Вера и Сигнус са "долетели", за да помагат с каквото могат-дано информацията е от полза и случаят има щастлива развръзка.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #724 -: Юли 09, 2011, 13:51:38 pm »
Здравейте,

да се отчета и аз. Нашият опит завърши с биохимична бременност /според мен/. Вчера на 10ти ден реших да си направя уринарен тест, който за мое учудване се оказа положителен /не вяравам да се е повлиял от Овитрела, т.к. ми го биха веднъж преди пункцията/.Днес реших да повторя, дори да потретя теста и вече е отрицателен. Вероятно е имало имплантация за малко и ембрионът е спрял развитието си. Утре ще отида на кръвен, не че има смисъл, но ей така за протокола и за тази година приключихме. ..... догодина пак, вече със свеж материал и нови сили!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #725 -: Юли 10, 2011, 10:38:23 am »
ми аз май съм бременна, ЧХГ на 12 ден 50,65. Малко ниско ми се струва, ще се маложи да направя още един тест след 48 часа, за да видя дали расте :oops:
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #726 -: Юли 10, 2011, 10:45:45 am »
  Здравейте! Биопсията ни мина в сряда. Откриха 30 сперматозоида и ги замразиха. Друг е въпроса колко от тях ще оцелеят при размразяването. Евентуално може да се наложи втора биопсия в деня на пункцията. Д-р Кацаров като погледна резултата от генетичните изследвания каза, че той няма практика да пуска генетични, защото дори и да има проблем в повечето случаи се намират сперматозоиди и че тази Y-делеция е доста рядко срещана. Материала е замразен в клиника Малинов/Надежда/ и сега ще чакаме да ни дойде часа за първичен преглед при д-р Стаменов. Ще се радвам ако някой сподели дали предварително аз не трябва да си направя някои изследвания, за да стане по-бързо. Д-р Шефкетова/от клиника Малинов/ на консултацията с нея в Деня на репродуктивното здраве във Варна ни каза, че мога да си направя цветна снимка предварително, където си реша. Дали ги признават наистина от друго място?
  Колкото до предаването на тази мутация на момчето, повечето специалисти са на различно мнение. На тези консултации говорихме с д-р Владимиров,  д-р Монастирска, д-р Шефкетова, д-р Николов, д-р Мариела Даскалова и екипа на д-р Георги Козовски . Д-р Владимиров каза, че в България е забранено такова разделяне на мъжки и женски. Д-р Георги Козовски каза, че не е сигурен дали е забранено, но той не би го направил, защото се уврежда самия ембрион /взимали се някакви клетки от него, за да се изследват и имало риск да се увреди/. Същото ни каза и д-р Николов, но той каза, че медицината и в частност генетиката, толкова бързо напредват, че след няколко години може да има решение и на този генетичен проблем – един вид да не ги разделяме, а на риск-каквото се получи. Изглежда само в клиниката на Стаменов го правят това разделяне – поне така каза д-р Шефкетова, но не ни обясни точно в какво се състои – може би като отидем на прегледа ще ни обяснят по-добре. Самата процедура се нарича PGD /Преимплантационната генетична диагностика/. Всичко изглежда много сложно и объркано, но надявам се в най-скоро време да се подреди – важното е, че се откриха сперматозоиди, дори и малко... Благодаря за подкрепата на всички, които се включиха!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #727 -: Юли 10, 2011, 14:46:32 pm »
Стискам палци и на ръцете и на краката и за двете, дано всичко се оправи. Bekhata, надявам се да се удвои и все по-стабилно да нараства ЧХГ-то osi_9
Самър дей, страхотна новина е че имате спермита. Относно делецията, пак ти повтарям-консултирайте се с проф.Кременски. Иначе както момичетата са ти писали, деленето по пол се прави при нужда и щом си в Малинов може да се направи,  стискам палци всичко да е наред.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #728 -: Юли 10, 2011, 17:48:56 pm »
summerday страхотно е, че имате сперматозоиди! Поздравления!

А сега по въпросите - със Сигнус ти говорим за сексинг, не за предимплантационна диагностика. При сексинга, нещата се решават още на ниво сперматозоид, още преди оплождането. Тоест ембриологът, ако има показания за генетично заболяване може да прецени дали да искира с "мъжки" или "женски" сперматозоид.
За предимплантационната, на определен стадий на ембриона /вече е минало оплождането/ се взима една клетка и така се прави генетичен анализ /за даун например, определяне на пола на ембриона/ и т.н. по-прости анализи.
Цветна снимка, репродуктивни хормони на 3-5 ти ден от менструационния цикъл, биха били добро начало и изчистили картинката при теб. Признават изследванията и манипулациите от друго място. Можеш във форума да прочетеш за утвърдените специалисти във вашия град.

bekhata, дано миличка! Стискам палци.
« Последна редакция: Юли 10, 2011, 17:55:51 pm от *vera »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #729 -: Юли 23, 2011, 22:28:47 pm »
Здравеите! Днес беше нашата ТЕSЕ, направи я доц.Симеонов, но за голямо наше съжаление не откриха нито един сперматозоид. Отрязали са доста голямо парче от тестиса и го изпратиха за хистология да се види изобщо има ли клетки които да произвеждат сперматозоиди. Пожелавам Ви здраве и много късмет в борбата.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #730 -: Юли 23, 2011, 22:46:12 pm »
 :bighug: медунка дано се намери нещо, в двата ли търсиха или само в единият? дано на друго място се намерят  :( стискал палци мила  :crossfingers: много тежка ситуация  :(

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #731 -: Юли 24, 2011, 13:52:19 pm »
Ами започнали са първо с пункция, с нея не е имало резултат и тогава са отворили десният тестис, там като не са намерили нищо и доцента  е решил, че е не е нужно двоина травма да му нанася и за това не е ровил и в левият, логично било щом в единия няма, да няма и в другия. Не знам за наше успокоение ли го каза, но ако след хистологията има резултат за наличие на клетки, ни предписа Фертил аид мен за 3 месеца, 2 мес. почивка след това контролна СГ, ако не даде резултат, пак 3 мес. фертил аид, пак СГ и ако пак не даде резултат отново биопсия, въобще не знам дали да разчитаме на този фертил, и пак това чудо с рязането, направо ми се срина света  :( .   
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #732 -: Юли 24, 2011, 16:36:06 pm »
 osi_10 така ли било логично?!  :x нали точно симеонов обясняваше на мецан, че ако няма в единия ще му бъркат и в другия  osi_10 пък знам ли да не зависи и от метода. мецан избегна за щастие биопсията, иначе го пи няколко пъти фертил аид-а, незнам колко му е помогнал, ликотен, селен, бърканицата с меда, инжекции, сиофор... изследвахте ли нещо друго освен хормони? и всъщност лекувахте ли го преди да се пристъпи към биопсия?  :bighug: горе главата, кога ще е готова хистологията?

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #733 -: Юли 24, 2011, 18:19:45 pm »
Мецинка, освен инхибин, хормони и микробиология никакви др. изследвания не е правил, а относно лекарства до сега нищо не е пил. Аз се изненадах като казаха направо биопсия ама нали тр. да се доверяваме на специалистите. Аз мисля какъвто и да е резултата от хистологията да почне фертила и да му направя бъркъницата на Хоуп, пък да видим може и чудо да стане.
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #734 -: Юли 24, 2011, 21:36:13 pm »
Идете за второ мнение на друго място и на нас ни бяха отрязали крилата, че нищо не може да се направи, пък сега имаме юнак. За съжаление е много важно и кой гледа биоптичния материал т.е. резултата от хистологията зависи от този човек. За нас този човек, който още преди години беше преценил правилно се казва Д-р Мавров и последното, което узнах е че работи в Токуда. Благодарение на правилната преценка на този човек още преди много време, не се отказах.
« Последна редакция: Юли 24, 2011, 21:45:10 pm от shanoar »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #735 -: Юли 24, 2011, 23:00:32 pm »
Medunka5, съжалявам за резултатите ви :?.
Мисля, че е добре да продължите с пакета  за диагностика, защото пак го казвам азоосперията е състояние, трябва да се търси причината. За съжаление не винаги се намира, но трябва да се направят основните неща. Не веднъж съм ги писала и мисля, че в началото на темата ги има. С биопсията се дава отговор относно решенията вида на действията при АРТ. Направете генетична консултация.
Всичко е скъпо, тежко и ужасно бавно във времето, та всяка една диагностична процедура е от полза преди да се пристъпи към АРТ.
Бърканицата с мед, пшеничен зародиш и пчелен прашец я изписваше д-р Кацаров :wink:.
Отделно се сещам, че Кацаров предпочита първо да провери левия тестис. Също той ни сподели, че методът песа с изтегляне на игла отдавна не е предпочитан.
« Последна редакция: Юли 24, 2011, 23:02:37 pm от *vera »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #736 -: Юли 25, 2011, 09:25:51 am »
Добро утро и успешна седмица! Аз няма да се отказвам, но за сега ще оставя любимия да си почине малко, че много му се насъбра. Мисля да отидем на консултация при Кацаров, да видим той какво ще каже. Относно хистологията изпратихя я веднага някъде и споменаха името доц.Маринов, но казаха че дори и най малкиат шанс да има веднага ще каже, така че стискаме палци и се надяваме.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #737 -: Юли 25, 2011, 13:03:50 pm »
 :bighug: ох медунка-сладунка, такива са докторите - бързат да режат. незнам дали д-р бъчваров /щерев/ се е върнал, да се консултирате с него, хвалят го. симеонов искаше да реже мецанчо  :( но ние вече бяхме обиколили няколко специалиста. а в крайна сметка  :lol: гинеколог оправи мецан. нека почива твоят човек, трябва да се опитате да го лекувате - да пие, да яде каквото може, може пък да стане като нашето чудо, и други момичета знаят, че чудеса стават понякога  :wink: само трябва леко да ги побутнем нещата

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #738 -: Юли 26, 2011, 10:47:25 am »
че методът песа с изтегляне на игла отдавна не е предпочитан.
==========================
  Не е предпочитан, ама благодарение на него сега лудее още едно българче. Така че много е важно към всеки конкретен пациент да се подхожда индивидуално и да се намери оптималното решение.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #739 -: Октомври 16, 2011, 11:24:59 am »
Здравейте и от мен, търсих къде да пиша, но на тази тема се спрях, никой не е писал от юли месец, надявам се да не съм сбъркала. И ние сме с азоспермия и малки тестиси - 5мм, д-р Кацаров каза, че няма смисъл и да преминем към донор, но както всяка жена, която обича мъжа си и най-голямото и богатство, ще е да му роди дете, така и аз си мечтая за това. Изследванията на хормоните са доста странни, а аз не спирам да чета и да се интересувам, та затова съм тук. ФСХ - 24, другите са с нормални стойности. Някой може ли да ми даде съвет; Какво да предприема? Защото аз преминах през ада и нервите ми се съсипаха, качила съм 17 кг. от стрес, а за мъжът ми не знам как издържа? Направих всичко, за да стигнем до донорска инсеминация, но още не съм загубила вяра и надежда...