0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #40 -: Октомври 09, 2007, 11:47:37 am »
Вени, предната ми кърма е ужас и иимахме проблеми с детето  :( газове, колики, повръщане. Обсъдихме с доктора и цедях малко преди кърмене.

За тортите - тези на "100 грама сладки" са много хубави, поне на мен много ми харесват. "Неделя" май също не са идеално лоши.

И аз не съм си търсила още 200 лева, но може би трябва да ги взема, че после да не викам нищо не дават, а аз не съм си взела и малкото. Ама незнам как става, трябва да ровя, а тая бюрокрация  :?
*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #41 -: Октомври 09, 2007, 11:51:15 am »
Аууууу
Не си падам по Милен Цветков, обаче вчерашното му предаване за дома в Могилино простооооо - умрях от кеф
В очакване ....
*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #42 -: Октомври 09, 2007, 11:53:43 am »
Това открих аз за еднократната помощ:

Попълва Молба-декларация за отпускане на еднократната помощ в службата по социално подпомагане по адресна регистрация на майката. Към нея се прилага Удостоверение за семейно положение и актът за раждане на детето и копия от личните карти на родителите, като носите и оригиналите за сверка. Не забравяте да си напишете номера на банковата сметка /IBAN/ в молбата. Тази помощ може да се поиска до три години от раждането. Сумата се изплаща около 15-17 число на месеца, следващ този на подаването.Оригиналът на акта за раждане остава в Социалната служба до изплащането на помощта и затова ви съветвам да си направите копие за всеки случай.


*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #43 -: Октомври 09, 2007, 12:18:27 pm »
Нина, позабравила съм как точно ставаше вземането на тази еднократна помощ, но си спомням, че идея нямах, затова отидох в нашата община в Изгрев и просто попитах - как и откъде да си получа тази помощ и как и откъде да си взема акта за раждане на детето. Обясниха ми, после имаше попълване на документи, ходене тук таме, после ходене и до пощата след около месец ( щото аз избрах от там да си ги взема в брой, иначе и по сметка ми предложиха) - изобщо да, разкарване си беше.
Та идеята ми беше - питай при вас на място.
« Последна редакция: Октомври 09, 2007, 12:20:31 pm от tzvetenze »
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #44 -: Октомври 09, 2007, 12:57:25 pm »
Аз с еднократната помощ не съм се разкарвала, но за 18 лв. детски месечно, миналата година ходих 5 пъти, тази само 3. Направо не си заслужава усилието, ама пък от друга страна наистина защо да не вземем и малкото, което дават. Мари, абсолютно ти е вярна информацията, че не всяко дете получава тази огромна сума от 18 лв. Моето ги получава само поради факта, че с баща й нямаме официален брак, иначе няма начин. Ако не се лъжа, за еднократната помощ имаше изискване, че може да се подадат документи  до 3 години от раждането на детето, ама не съм сигурна.
<br />[link=http:
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #45 -: Октомври 09, 2007, 13:29:37 pm »
Здравейте мили момичета.От доста време не съм се появявала и можеби сте ме забравили.След раждането на Никола бяхме в провинцията и имах затруднения с нета. Е сега малко за нас.Преди 6 месеца се роди нащият дълго дълго (7 години)чакан син.За сега е само на кърма и вече започва захранването,има два зъба, които забелязах съвсвм случайно е имаше малко пповече мрънкане от обикнобено, но аз не очаквах толкова рано.Като цяло е мрънкащо бебе не спи много и трябва някой постояно да се занимава с него.От известно време е хремав и нищо не помага за сега.Взеха му секрет от носа резултати в петък дано не са коки.За сега е това ,че се размрънка яко.
Пожелавам успешна седмица на всички.
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #46 -: Октомври 09, 2007, 13:46:48 pm »
какво си мисля напоследък: кога и как започваме внедряването на гърнето? около 20 тези срещнах вече :( Криско ме напишва почти всеки път като му сваля пампата. преди няколко месеца акаше в ръцете ми като го бършех 8O добре, че вече не го прави. и така, някакви идеи?
*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #47 -: Октомври 09, 2007, 14:36:04 pm »
Отностно еднократната помощ си спомням, че само подадох една молба (типов формуляр) и си написах банковата сметка, и след два месеца ми я преведоха, учудващо бързо и лесно стана :lol: за детските е така, 200 лв. е максималния доход на член от семейството, за да ги взимаш прословутите 18 лв.
Манчо, за гърнето е малко раничко, четох че след годинка и половина. Аз съм на мнение, че няма смисъл да се напъваме, то като му дойде момента ще си покаже детето :)
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #48 -: Октомври 09, 2007, 14:39:46 pm »
Относно еднократната помощ - значи попълнихме 2 декларации + копия от личните карти на двамата родители и оригинал на Акта за раждане. Задължително сметка в ДСК и сега искат някакви нови 2 декларации, та днес ще дооправям документите, да видим кога ще ги вземем тези 200 лв.
*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #49 -: Октомври 09, 2007, 14:46:12 pm »
Относно еднократната помощ - значи попълнихме 2 декларации + копия от личните карти на двамата родители и оригинал на Акта за раждане. Задължително сметка в ДСК и сега искат някакви нови 2 декларации, та днес ще дооправям документите, да видим кога ще ги вземем тези 200 лв.

Мари, трябва ли и двамата родители да присъстват при подаването на документите? Казват, че някъде искат и личните карти, за да сверят с копията им. А и защо пък сметката трябва да е в ДСК?
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #50 -: Октомври 09, 2007, 15:05:06 pm »
Сметка може навсякъде. Моята е ПИБ, оттам ми издадоха една специална бележка за социалните с номера на сметката. Имат си в банката образец и знаят за какво става въпрос. На мен ми искаха и двете лични карти, на място попълвах и някакви декларации. Оригиналният акт за раждане остава там докато не ти преведат парите. После пратих сестра ми с моята лична карта да вземе акта, нямаше проблем.
Гърне имаме от известно време, да свиква Симеон с присъствието му. Веднъж го сложих и не повторих - толкова му беше любопитно на какво седи, че направи плонж към паркета само за да огледа гърнето отвсякъде. Май за на пролет ще оставя тези занимания.

Събитието първи рожден ден наближава, баби и роднини трепнат в очакване, та споделете кои подаръци са най-удачни. Сдобихме се с триколка (като на Jam, мерси за подробното инфо), сега ще поръчваме вероятно стол за кола от чужбинско и искаме да комбинираме поръчката с нещо за дечко. Идейки?

п.п. растат му пети и шести зъб, този път отдолу. С четирите отгоре си чеше долния венец, физиономиите са неописуеми :lol:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #51 -: Октомври 09, 2007, 15:17:58 pm »
Анче, най-любимите играчки на Никола - точно подаръци от 1я му рожден ден - едни кубчета на Фишер Прайс дето дрънкат и можеш да си ги строиш и една играчка - рингчета, които се нанизват в-у една пръчка и свирят. Иначе казано - играчки, които се подреждат . Може да се занимава даже половинчас с тях, каето за нас си е постижение
В очакване ....
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #52 -: Октомври 09, 2007, 15:21:40 pm »
Мари, нашите нали са родени в чужбинско, та и аз си имах притеснения, ама нямаше проблем за тези 200 лв. еднократна помощ. Това, което ти е написала Коки са документите. При нас - аз си казах, че бащата е в чужбина и не може да дойде лично. Занесох копие от личната карта, даже мисля че и оригинала беше с мен. Отидох в Социални дейности, там се подава тази декларация. Носех и Акта за раждане на малчо. При мен се правиха на интересни за сметката, било им по-лесно те да ми направят нова сметка, ама аз казах, че си искам моята си, та вписах тази, която аз имам. Акта за раждане остана в Социалното, докато изплатят парите, после му удрят един печат на гърба, че са ти дали тези 200 лв. След като ти преведат парите, можеш да си го прибереш. На мен ми дадоха от ЕСГРАОН-а 2 акта, така че бях спокойна. А и като си вземаш самия Акт, след като е готов, служителките от ЕСГРАОН обясняват любезно къде да отидеш, защо не трябва да си ламинираш Акта и как да си вземеш паричките.
За майчинските не мога да кажа нищо, понеже при мен всичко мина през фирмата, в която работех и от там си ми ги теглят и се занимават с тях.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #53 -: Октомври 09, 2007, 15:23:42 pm »
За гърнето....майка ми е голяма режимлийка и е започнала да ни слага на гърне още на 6 мес. възраст  :? и то доста често, от къде е имала нерви незнам. Но казва, че и аз и сестра ми след 1 годинка сме си казвали и не сме пикали и акали в гащите.Нали отделно, че аз от инат и за да свърша някоя магария и да направя на пук аках в гащите и като бях на 3 години  :oops:
Един наш приятел има близнаци на 2,5 години и каза: щом се научи да сяда - слагай веднага на гърне. Неговите още са с памперси и отказват гърне, много му идва във финансово отношение.
Иначе на нас ни е рано да мислим за гърне.

За тия 200 лева - ще си ги потърся.
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #54 -: Октомври 09, 2007, 15:43:24 pm »
Ани, за сметката в ДСК е инфо от вчера! Поне в Пазарджик е задължително да е там, защото занесох документ със сметката ми в ПИБ, но соц.работничка каза задължително в ДСК :x
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #55 -: Октомври 09, 2007, 16:30:44 pm »
Има ли някой, който да живее в Обеля до цеха за сладкарски изделия "Гаврош"?

Този цех не го знам, но дай адреса и ще отскоча да видя за кво иде реч.

Нашите торти бяха от "Гаврош" и съм много доволна. Не знам точния адрес, ще се опитам да ти обясня. Срещу последната спирка на автобуси 11,60,73,102 има пряка/излиза на Болница Доверие/, успоредно на улицата има блок след блока в дясно има трафопост, в този трафопост е цехът. На него пише "Сладкарници Гаврош".

Ето и страницата: http://www.radistambolov.eu/gallery/index.php?cat=5
*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #56 -: Октомври 09, 2007, 16:38:21 pm »
За гърнето
Благодарение на редовния стомах на Николата, съответно моето знание кога ще настъпи заветния миг на акането  :lol:, бай ви Кольо си ака в гърнето от 1 годинка. За да не му нарушавам режима, ходехме и с гърне на плажа  :oops:. Добре че нямаше много хора.
Колето никога не е протестирал, нито е плакал от гърнето. Освен това когато е празно, най-редовно, победоносно го разнася от стая в стая като тракийското съкровище
В очакване ....
*
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #57 -: Октомври 09, 2007, 17:43:18 pm »
победоносно го разнася от стая в стая като тракийското съкровище

 :lol:
Alexandra
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
« Отговор #58 -: Октомври 09, 2007, 18:12:47 pm »
както ти е казала мини от българския лактогонен чай, пиех страшно много вода [/quote] Какъв е този българския? Аз пия от този на ХиПп!
 
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
« Отговор #59 -: Октомври 09, 2007, 18:20:29 pm »
Привет и от нас с Вики!
За прословутите 200 лв наистина е голямо ходене по мъките! Аз обаче реших, че ще ги взема  - няма само малцинствата да се възползват от парите на държавата! С тях ще и купя от хубавите ваксини поне да знам, че съм ги дала за здравето на детето си! Не ги превеждат по каква да е сметка! При нас искаха удостоверение за родствени връзки от кметството по постоянен адрес на майката! Взеха оригинала на акта за раждане! След това трябваше да отида да го взема от едно място от друго парите! Добре че се съгласиха с личните карти на двамата мъжа ми да я свърши тази работа!
По отношение на храненето и ние сме на кърма надявам се да продължим дълго време така! Понякога мъника иска да яде на 2,5 часа, последно време изтърпява до 3 часа! Вечер понякога прави интервали от 4-5 часа веднъж два пъти и по 6 часа, но има и такива когато пак си кара на 3 часа! Само дето вече не иска изобщо да спи през деня дремва по 10-15 минути и то докато се приспиваме и като я сложа в кошарата и облещва очите! Иска да я разхождам да гледа навсякъде да и говоря и тн.