www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: venus_melena в Октомври 08, 2007, 08:41:03 am

Титла: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 08, 2007, 08:41:03 am
Привет в новата тема!

Мда, явно имате случая на Лора - палаво, хиперактивно дете, което неможеше да задържи и миг вниманието си на нещо / не казвам, че вашите са такива, а че тя беше/ и ви разбирам. С нея бях така и нямах мира цял ден! Сега съм компенсирана с дете, което си играе само и това не е от вчера! Явно е въпрос на темперамент.

Нашата кухня също е хубава - особено манджите, а кремовете щом Матей ги харесва, значи са добре. Аз не си падам по кремове и не бих ги яла, ама той си ги харесва. Но вечер иска да хапва, каквото и ние ядем.

Как сте с спането - приспивате ли се?

Ман, все забравям - сори, че не дойдохме на РД, но ме беше страх да не ливне дъжд, а и закъсняхме за другото мероприятие и съвсем...Много ме е яд, че така съвпаднаха нещата!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 08, 2007, 09:23:49 am
Здравейте и от нас след една тежка нощ :(
В 3.30 снощи Деси пак имаше температура, е не беше висока, но диването мрънка, въртя се, става, ужас. Решихме че може да е от зъбите, баща й пробва да я намаеже, а като си стисна устата и започна да се мята, представям си колко го боли. Е сега тя спи, а аз клюмам :)
Моля ви кажете имали ли сте случай на вдигане на Т при зъби, защото аз съм малко скептична към тая диагноза, ама много ми се ще да са те този път, защото няма никакви други симптоми на болест?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: gabi32 в Октомври 08, 2007, 09:37:03 am
Stefi, при Юлия не се е случвало. Аз също съм доста скептична относно вдигането на температура от зъби. Само че племеника наскоро влезе дори в болница заради много висока температура. Според майка му от зъби. Не знам дали е така, ама тогава извади 4 кътника наведнъж.

Юлия също има склоност да се заиграва само, но все пак не бива да се оставя сама. Наскоро реших, че вече е по-голяма и не я вързах в количката докато мия пода. Е резултата беше, че ми топна мобилния телефон в кофата с вода(за щастие още работи :) ) и бутна една стояща лампа.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 08, 2007, 09:50:36 am
Стефи, от 14 зъба в устата на Матей поне 8 са излезли след температура, останалите с разстройство или просто голямо мрънкане. Не, че от зъбите вдига, а имунитета пада при зъбоникненето и детето е по-податливо на вируси. И аз бях скептична преди - с Лора не съм имала такива проблеми, но опита показва, че може и така. Имала съм случай на 40 градуса, които не могат да бъдат свалени по никакъв начин и накрая прибегнах до течен аналгин, за да свали, защото беше нощ и ме беше страх от гърч. На другия ден имахме пробил зъб и се приключи.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: Bora82 в Октомври 08, 2007, 09:53:36 am
Привет и от нас  :D В тоя дъжд какво ли ще се прави...

По повод заиграването на децата - до кога ви вършат работа кошарите?

А, за детските кухни - то си зависи от самите жени, дето готвят също. На моя приятелка детето не ще да яде храната от една от кухните в града, но пък омита всичко от другата  :)
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: mpia в Октомври 08, 2007, 09:57:02 am
ПРИВЕТ И УСПЕШНА СЕДМИЦА!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 08, 2007, 10:05:19 am
Аз направо се моля в момента да е от зъб, че незнам какво друго вече да изследваме :(
Тя има само 2 долни, 4-те горни са буквално очертани набъбнали, но не са пробили, дано след снощния екшън поне един да излезе, че да се успокоя малко :(
Иначе и Деси се заиграва сама, вади си играчки от коша, разнася ги из цялата къща, пред огледалото може да седи 10-15 мин. и да си говори :lol: Аз много не се притеснявам да не направи някоя беля щото то в къщи няма какво да счупи, само шкафовете на кухнята отваря, но й минава бързо мирака и поема на някъде другъде :) Абе общо взето ми е на една ръка растояние винаги, дори и да правя нещо :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: Cvetelina в Октомври 08, 2007, 10:15:51 am
За зъбите: ние имаме засега само три/вчера изби третия/, но не сме вдигали Т. Единственото нещо което ми показва че на детето му е дискомфортно е че отказва някои храни. Но това е само около 2 дни и след това зъбчето е избило.

За кухнята: ами държавната моят син не иска и да я помирише, докато частната излапваше всичко. Въпреки всичко реших да му готвя сама, защото не наддаваше добре и сме в долната граница/на 1год. тежеше 9кг/. За един месец, откакто му готвя, има по-добро наддаване. Времето не стига никога, но реших да махна сутрешното излизане и така успявам да му готвя всеки ден.

За заиграването: и ние си ходим по петите. Например сутринта, на масата бях оставила кутия с бисквити, нашият малък разбойник се надигнал на пръсти взел висквитите и си напъхал една цяла такава в устата. Това се случи непосредствено след като закусва и се сещате какво последва, повърна. Не мога и до нулата да отида. :lol:

Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: nia72 в Октомври 08, 2007, 10:19:12 am
Привет в доста дъждовната седмица. в Русе не е спирало от 2 дена да вали.ние се спасяваме по детските центрове.в русе има ново изискване деца под 3години не приемат.Относно кухня нищо не мога да кажа - не съм ползвала такава до сега.Ели си хапва от наще храни, така че кой знае какво време не ми отнема.Или отделям преди да съм сложила всяка една подправка.или готвя в малката тенджерка от детския комплект.При нас кошарата вършиши чудесна работа до към година и половина, след това почна мрънкане за излизане извън нея.пускам играчките една по една, а не всичките за да не губи интерес.заиграваще се час-два.ей ,тези шкафове са явно любима цел за всички.и досега Ели се сеща понякога и току ги отвори за ревизия,но мерака минава бързо.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: Хера в Октомври 08, 2007, 12:02:00 pm
Слави също е доста будно, активно и ужасно дете :lol: Нашият режим е горе долу като на Джам. Ставане 7-8ч...бясна игра до 11,30-12ч...ядене /обикновенно се опитвам да дам пюре, супа, манджа но накрая завършваме с пиене на мляко/ и спане около 2-3 часа...ставане и ядене пак..игра и беснеене до към 21ч. Последно ядене и ако имам късмет заспива бързо. Сега май е на етап един сън му е малко, два са му много и е доста кисел.
Стефи да си чукам на тиквата но Слави не ми е вдигал Т за зъби но племецитата изкара кътниците с 40 градуса три дена подред :? Горните зъби пробиват по-трудно защото са плочковидни а не малки и остри като долинет. Дано скоро се озъбите. :)
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: tanja в Октомври 08, 2007, 12:42:39 pm
Здравейте,
лека и добра седмичка и от нас  :D!
Благодаря ви zа успокоението, че явно се раzвиваме нормално, Щом детето е "осъzнало", 4е от сън спомени няма и вече Ще имам по_малко свободно време...
НаШият режим не е много по_раzличен от тоzи, на другите деца. Ставане в 6,30-7 ч., zакуска, игра, обяд в 12, раzходка, спане, 16 ч. следобедна zакуска, игра, вечеря в 20 ч. и сън в 21 ч. Раzходката ни е след обяд, zаЩото сутрин е много студено и мрачно.
Имам свободно време, zаЩото Мелани оЩе не ходи и не се налага навсякъде да я следя. Все оЩе се zаиграва сама в коШарата, zалисва се на проходилката или и харесва да отваря Шкафовете. Имам въzможност да готвя докато тя си играе (кухнята и хола са zаедно) и едновременно с това я наблюдавам. Чистя когато тя спи. Нямам други ангажименти, zанимавам се само с детето. БаЩа и иzлиzа сутрин в 6,30 zа работа и се връЩа в 19,30.
В последно време чак zапочнах да бродирам един елементарен гоблен...  Мисля, че началото на ходенето Ще е краят на свободното ми време  :).
Забравих да кажа (мисля, че някой питаШе по_горе) _ не се приспиваме. Слагам я в леглото, бибата, играчката, одеалцето и пускам тихо детски песнички. Заспива си сама. Вечер съЩо.

Стефи, до сега Т от zъби не сме имали. Ама и ние имаме само 5, така че не сме покаzател. Дано се оправите бърzо.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: Марито в Октомври 08, 2007, 12:55:45 pm
Весела седмица и от нас (макар че с това дъждовно време май няма да е много весела), бързо оправяне на малчовците и повече свободно време за мама :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: meshko106 в Октомври 08, 2007, 13:18:35 pm
Стефи, при зъбоникненето на Мия не е имало температура или разстройство, но на два пъти щях да я водя в спешното, защото си мислех, че я боли коремче. Много пищеше и се мяташе и риташе с крака неистово и впоследствие се оказа, че зъбчета я мъчат. При нас става въпрос за кътници, които още не са излезли въпреки зверските болки. При всяко дете е много индивидуално.
Приятна седмица от нас.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: mini в Октомври 08, 2007, 13:27:45 pm
Здравейте и от нас, ние продължаваме да се будим през час и полвина, макс. два през нощта, през деня най-големия интервал на несукане е бил 4 часа и то мнооооооого рядко, онзи ден изяде едно хипско /125/ и едно герберско /130/ пюре на обед и плюс това докато заспи сука още два пъти за по около 10 минути. Да ви кажа какво направих онази вечер- направо не мога да се понасям- събуди се детето да суче, дадох й- заспа, преместих я в кошарата, аз отидох до тоалетна и като се върнах тя мрънкотеше. Гушнах я в мен да се успокои и понеже много ми се спеше полегнах и аз с мисълта да я преместя, ама веднага съм заспала и по едно време се събудих от рева й- гледам в кошарата я няма, а тя милата на земята паднала.  :?
Тази вечер съм се стряскала поне 50 пъти и все надолу към земята поглеждам да видя, дали не съм я изтървала пак.
Зъби още нямаме :(
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: Хера в Октомври 08, 2007, 13:44:53 pm
Мини като я кърмиш вечер в леглото защо не я слагаш между теб и Ник...поне така той ще я пази от едната а ти от другата страна. Иначе си представям как се стряскаш щото и аз съм същата паника.
И наче за яденето...ами да си яде чеде...мойто като не ще пък...на Аптамил до абитюренската вечер  :x
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: Nina в Октомври 08, 2007, 15:40:57 pm
Весела седмица и от нас с Криска. "Няма нищо по-хубаво от лошото време!"  :P
Хора, като кърмите бебоците и заспиват на гърдата не ги ли оригвате? В смисъл премествате го без да се оригне ли? Защото наша Кристина почти никога не заспива докато суче, но ако се случи, аз пак я вдигам да се оригне и тя се разсънва? После не е много лесно да се приспим.
Обаче сме със силиконов протектор и явно гълта много въздух, защото оригва мощно като каруцар  :oops: и си представям, че ако не го направи, няма да спи спокойно и ще се буди.
mini, кажи някакъв трик за по-дълго кърмене, някак да стимулирам кърмата? Може би "на поискване" като е детето и повече се стимулира.... :?
И други майки ако се включат, ще се радвам.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: mini в Октомври 08, 2007, 16:27:28 pm
Нинка, аз кърмех до 3 месец с протектори- Стефи не се отби, предлагам първо гърда винаги, когато се разплаче. Едва ли аз съм най-добрия пример за кърмачка, при все че в началото /до 3 месец/ дохранвах Стефания, да речем едно следобедно и едно вечерно хранене, след това явно е почнала вече да ми се регулира кърмата спрямо нуждите на бебка. Така и не разбрах какво е това да замръзяваш кърма, а си представях че ще имам и за това. Това, което ми препоръча СтефиЗ- българския лактогонен чай, много сокове, вода, никаква диета или силови упражнения на този етап- ще ти трябват сили.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 08, 2007, 17:29:31 pm
Ами то едва ли и аз мога да бъда давана за пример сред кърмачките, в сравнение с бгмамите дето кърмят до 1-ви клас :wink: аз с моите 9м. къде се бутам :lol:
Сокове не съм пила, защото не обичам, пиех до към 40-50 ден, както ти е казала мини от българския лактогонен чай, пиех страшно много вода и ядях неизмерими количества храна, чувствах постоянен глад :oops:
Не съм кърмила на поискване, а на 3 часа в началото, но това зависи от самото дете. В нашия случай аз предлагах на 3 часа или като се събуди, защото тя до 2.5 м. почти постоянно спеше. Може би затова свикна така.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: lady_11 в Октомври 08, 2007, 17:34:57 pm
Цитат
Хора, като кърмите бебоците и заспиват на гърдата не ги ли оригвате? В смисъл премествате го без да се оригне ли?

Нина, зет ти си заспива и с топ не можеш да го събудиш. Виси, тоест спи по половин час на рамото на баща си и ефекта е нулев.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: sia в Октомври 08, 2007, 17:51:51 pm
Здравейте и от нас с Алекс :D

Нина, ние сме изцяло на кърма и явно въобще не засмуква въздух, защото почти никога не се оригва след ядене. Единствено като й давам вода от шишето(заради жълтеницата), това се оригва яко.
Като стана въпрос за кърменето, да питам и аз. Александра се буди сама на всеки 3 часа, за да яде.  При вас кога се престанаха бебчовците да се будят през нощта за нощното хранене? Аз ли трябва да я свиквам или тя сама ще престане да се буди?
И още - докато кърмехте, доизцеждахте ли изцяло или напротив? Всъщност питането ми е свързано с регулирането на кърмата спрямо нуждите на детето. Значи след като се нахрани и заспи, с помпата доизцеждам бая кърма като съм стигала и до 150 мл.  Пробвала съм и да не се изцеждам, но тогава имам чувството, че ще експлоадирам. В  случай, че непръснато се доизцеждам как ще се регулира кърмата до потребностите на детето така че да не се налага след всяко ядене да скърцам с помпата. Дайте съвет, вашия опит е безценен!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: Nina в Октомври 08, 2007, 19:10:54 pm
Мерси за съветите отново.
mini, абе като гледам добре си се справила с кърменето и се справяш де  :wink:
Лейди, снаха ти за оригването е отличник. Няма грешка, най-много 2 мин. и Везувий изригва, голема простакеска е, некултурна работа, да му мисли мъжа й  :P
СтефиЗколко да ям бе душа, то от това повече....ше почна да повръщам.
Днес беше кошмар - пищене на гърдата яко, квича докато не и дадох шише, а съм я дохранвала много малко пъти. Явно много се е раздразнила от липсата на кърма и се страхувам, че ще се отбие. Но съм решена да я каня на гърда /на ресторант "Двете Фукли" както казва баща и/ докато категорчино не ми покаже, че спираме със сукането.
Сия, аз не съм се изцеждала много, защото Кристина си сучеше явно всичко и не ми се е налагало след първите седмици. Но ако имаш - изцеждай. Една приятелка пък ми говореше за свръх лактация /така и казал лекар/ и ме съветваше да не изцеждам до последна капка, а само докато премине напрежението. Защото и свръх лактацията си е кофти.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 08, 2007, 19:31:40 pm
И аз не съм цедила - само в началото, когато още не бях сигурна в количествата и дали му стига, защото много начесто сучеше. Но след като качи два месеца по кило и двеста спрях да го мисла! И оригването  не съм го практикувала, защата иначе би се събудил, а той най-редовно заспиваше на гърдата!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 08, 2007, 21:56:29 pm
Сийка, нали ти казах, мило, изцеждаш само докато омекне и няма напрежение.

за кърменето на поискване, отдавна съм се убедила, че не е добре за нито една от страните. направо не ми се пише по темата и трудно си обяснявам практикуването му...
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: lidia в Октомври 08, 2007, 22:36:08 pm
за кърменето на поискване, отдавна съм се убедила, че не е добре за нито една от страните. направо не ми се пише по темата и трудно си обяснявам практикуването му...

Ами подкрепям казаното с две ръце. Не мога да ви опиша навика навсякъде и по всяко време да иска да суче. Ако сме навън рева е неописуем. Около два месеца ми трябваха да я отуча от тея ми ти навици, като сега се кърмим само три пъти на ден преди да заспи за по 5 мин, не повече. Ако не е заспала я вдигам и не давам да ме ползва за залъгалка.
Нали се сещате, че когато не и е добре виси денонощно на гърдата, а когато има и зъби и растат чудото е неописуемо. Когато не дадеш рева и тръшкането са страшна работа. С две думи, повече никога.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: sia в Октомври 08, 2007, 22:48:08 pm
Сийка, нали ти казах, мило, изцеждаш само докато омекне и няма напрежение.

Това добре, ама напрежението докато изчезне аз с вече съм изцедила минимум 100 мл. И то след като се е нахранила адашката ти. Ще се пробвам да се изцеждам само преди кърмене, пък да видим кво ще стане.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: mini в Октомври 08, 2007, 22:53:45 pm
Сия, а от едната гърда ли даваш  
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 08, 2007, 23:38:33 pm
И от двете. Като престане да суче от едната, я вдигам да се оригне и след това предлагам другата. Никога не я отказва. Камерата вече е пълна със замразена кърма.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Silwi25 в Октомври 09, 2007, 07:48:44 am
хайде и аз да се включа с моя кратък опит в цеденето и даването на кърма от шише.
Сия, недей да цедиш прекалено старателно, че после става направоооооо...........Ще има да цедиш денонощно с помпата.Аз така с много старание си докарах супер лактация и след хранене съм изцеждала от 260 до 300мл.Смятай какво ми беше.Не пръсване , а изригване на вулкан бях на моменти.
Стреми се щом бебката си задоволи потребностите да се мъчиш с помпата минимално, че в другия вариант после ще ти се наложи да купуваш нов фризер:)))))))))))))
Мацки, аз имам един проглен дето тия дни мира не ми дава.На 23.10 малката ще направи годинка и естествено трябва да се правят приготовления и торти да се избират и какво ли още не.Искам да питам за рождените дни на Вашите деца от къде сте поръчали тортите си?Доволни ли сте?Има ли някой, който да живее в Обеля2 до цеха за сладкарски изделия "Гаврош"?/последното питам защото в Нета имат огромна галерия с торти,но няма цени, а пък нямат направена страница и нещо ми е сложно да се ориентирам/.За Гавроша ме интерсува дали правят и торти по идея на клиента, защото аз искам торта с фея, която е докоснала с пръчицата си малко дете, а такава не видях никъде.
Дайте някакви оригинални идеи за малко пространство/1 стая/ за забавление на дребчовците, които очакваме.
Аз бях замислила за всяко бебе гостенче почерпка с пюре, което то яде, да купя балони и гирлянди, по една колоунска шапка и много други цветни джунджурии и такааааааааааа. За майките вече имам ясна картинка какво да правя,но нещо с тортата колебанията са ми големи защото искам да е нещо много красиво, а нямам време и възможност да обикалям.Растат ни няколко зъба на куп и просто е невъзможна.Реве и се дере по цял ден.
И друго.Интерсува ме Вие къде сте ходили на момолог и цени ?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: lady_11 в Октомври 09, 2007, 08:59:14 am
Има ли някой, който да живее в Обеля до цеха за сладкарски изделия "Гаврош"?

Този цех не го знам, но дай адреса и ще отскоча да видя за кво иде реч.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 09, 2007, 09:19:32 am
А бе защо не ми се публикува постинга?
Пак пиша.

ПО вода да е седмицата за форумите ни: много леки бременности и много здрави деца!

Четих ви джафкането за кухнята...Аз пък ви се чудя как ви стига времето за Интернет! Аз едва успявам да прочета тази тема и да отговоря на 1-2 лични. А така ме човърка да почета малко из другите форуми, да понапиша малко философски и смислени работи, да си изцедя фантазната жлеза, да замразя малко идеи за зор-заман за напред, но няма време. У дома сме две жени и двете вече чакаме мъжът ми да си идва от Бангкок-Мангкок и да се вклЮчва в купона! Дето вика вуйна ми-сигурно се престараваме, но такова престараване, дай, Боже, всекиму! От умора прави да заспиват всички жени в "Зачатие" до главиците на децата си, от разнасяне и гушкане да те болят ръцете, от разходки да са ти откачени краката, да се научат всички тук да ходят немити и несресани, пикочните мехури да се разтеглят изкуствено от стискане да дойде по-подходящ час, мебелите ни да са разбити от детска ръка, къщите ни да са на вили и могили от детски игри, сънят от 5 часа да ти е най-сладкият в живота, игрите с бебето да са ти най-интересните в живота! От какво друго, кажете ми, да умре човек освен от лЮбов по децата си?!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 09, 2007, 09:30:17 am
хехехе, Мари, разбра ли ти сега от к'во се най-сладко умирга :D
за мен първите 3-4 месеца бяха най-трудни. безсънието беше зловещо. няколко пъти съм припадала от умора :( аз тогава, ако помниш, не влизах тук. после става по-лесно, някак се нареждат нещата. а


Силви, имам сведения, че децата се страхуват от клоуни. аз торта взех от Неделя.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: mishanta в Октомври 09, 2007, 09:44:04 am
  :balk_16:Хубава и здрава седмица на мами и бебета!

- дай, Боже, всекиму! От умора прави да заспиват всички жени в "Зачатие" до главиците на децата си, от разнасяне и гушкане да те болят ръцете, от разходки да са ти откачени краката, да се научат всички тук да ходят немити и несресани, пикочните мехури да се разтеглят изкуствено от стискане да дойде по-подходящ час, мебелите ни да са разбити от детска ръка, къщите ни да са на вили и могили от детски игри, сънят от 5 часа да ти е най-сладкият в живота, игрите с бебето да са ти най-интересните в живота! От какво друго, кажете ми, да умре човек освен от лЮбов по децата си?!

:rainbow:Ех Мари, как ми липсваше!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 09, 2007, 09:48:37 am
Торта от Неделя - имат много нови и хубави модели.

Сия, в никой случай не цеди преди хранене  - ще лишиш детето от хранителната предна кърма и ще му дадеш по-течната задна кърма, която служи за утоляване на жаждата, а не за нахранване. Съвета ми е да спреш да цедиш и постепенно ще намалее количеството до необходимото. Като цедиш ти само предизвикваш увеличаване на лактацията, което води до излишна хамалогия по цеденето. Започни да намаляваш количеството на цеденото - например, ако до сега си цедяла по 100 гр, днес изцеждай до 80 гр, утре до 60 и т.н и до няколко дни ще редуцираш до необходимото за бебето количество.

За храненето до поискване - не съм съгласна - само в началото е хаос, после детето си прави само режим. И какво като иска и навън - сядаш някъде и кърмиш!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 09, 2007, 09:50:12 am
Не съм оригвала, щом бебето заспи, поне при нас това беше мисия невъзможна.
Първите месеци и за мен бяха най-трудните, докъм третия. После успях да се организирам, да вляза в ритъм, а и бебока става по-комуникативен. моето дете поне след третия месец започна да спи само и по цяла нощ и така и аз започнах да спя.

Силви, аз харесвам външния вид на детските торти на 100 грама сладки, но не съм опитвала.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 09, 2007, 09:54:07 am


Сия, в никой случай не цеди преди хранене  - ще лишиш детето от хранителната предна кърма и ще му дадеш по-течната задна кърма, която служи за утоляване на жаждата, а не за нахранване.

...

За храненето до поискване - не съм съгласна - само в началото е хаос, после детето си прави само режим. И какво като иска и навън - сядаш някъде и кърмиш!

Хм...Пък в моите книги пише, че предната кърма е за утоляване на жаждата, а по-накрая е маслената, по-гъста, която държи ситост по-дълго време...Вече на кого да вярва човек...

Ама, Вени, правят се режим, но си зависи от детето. Едно си прави режим, а друго се обърква още повече и съвсем излиза извън контрол положението.

Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: ultra в Октомври 09, 2007, 10:28:20 am
Задната кърма е хранителната.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: meshko106 в Октомври 09, 2007, 10:53:15 am
Мари, на мен ми остава време за интернет само в офиса, защото работя с интернет, когато съм вкъщи въобще не мога да намеря сили и време да седна пред компютъра. Някой питаше за отказването от нощно хранене -при нас стана, когато Мия беше на 2,5 месеца. Не съм я учила, стана както й беше удобно на нея. Просто спря да се буди през нощта. Мисля, че има разлика между хранене на поискване и последната кърмаческа мода -детето да ти виси нонстоп на гърдата до 4 годишна възраст. Не мога да се съглася, че всеки път като се разплаче едно бебе, то винаги е гладно и трябва да му буташ я гърда, я биберон в устата. Бебетата плачат и по много други причини. И Мия е яла винаги на поискване -веднъж пробвах да я нахраня заспала и повече не повторих, защото за 1час беше изяла само половината количество. сега, при нас имаше момент, че тя не искаше да суче от гърда изобщо, така че се цедях, но съм й давала да яде когато е била гладна и това в никакъв случай не е било на всеки 20 минути, както правят кърмещите на поискване. За режима, тя си го изгради сама наистина към 4 месечна възраст, без усилия от моя страна. Винаги съм се водила по нея и нейните желания и нужди.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 09, 2007, 11:20:01 am
О, да извинете! :ask:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 09, 2007, 11:26:22 am
Момичета,
да ви разпитам за малко административно-институционни неща! Дочух, че вече не се плащало детски на всички деца! Само на тези, чиито родители докарват доход под 200 лева на човек в семейството. По мое време имаше за всички, бре! Сега защо така? Вярно ли е? Т.е. аз и да започна да работя у нас, да си плащам осигуровки, данъци тук, за детето няма да има капки в детска спестовна сметка, така ли? Еее...После друго да ви питам: слушам по градинките говорят за някакви 200 лева еднократна помощ. Кой има право на това? Моето дете има ли право-то ще има българско ЕГН след няколко дни. Майките в чужбина чували ли са такова нещо? Една жена в градинката каза, че на етърва й й дали 2000 евро еднократна помощ за родено в Кипър тяхно бебе, в България се давало по 200 лева. Я ме светнете, моля ви! Ние смятаме да оставаме тук, да си работим тук, да живеем тук, и искам да знам Али какви права има.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tanja в Октомври 09, 2007, 11:40:17 am
Мисля, че 200 лева еднократна помоЩ могат да получат всички български деца, неzависимо къде са родени. Само трябва да бъдат подадени необходимите документи. Аz моите не съм ги търсила.
В Германия такива помоЩи не се полагат. Тук детски се дават на всяко дете, неzависимо от финансовото положение на семейството. При майчиството сумите варират, в zависимост доходите на майката преди да роди.
А това с 2000 ? помоЩ ми е малко невероятно, ама zнае ли човек  :D. Много богата страна Кипър. И Щедра  :lol:.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Nina в Октомври 09, 2007, 11:47:37 am
Вени, предната ми кърма е ужас и иимахме проблеми с детето  :( газове, колики, повръщане. Обсъдихме с доктора и цедях малко преди кърмене.

За тортите - тези на "100 грама сладки" са много хубави, поне на мен много ми харесват. "Неделя" май също не са идеално лоши.

И аз не съм си търсила още 200 лева, но може би трябва да ги взема, че после да не викам нищо не дават, а аз не съм си взела и малкото. Ама незнам как става, трябва да ровя, а тая бюрокрация  :?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 09, 2007, 11:51:15 am
Аууууу
Не си падам по Милен Цветков, обаче вчерашното му предаване за дома в Могилино простооооо - умрях от кеф
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: к(Р)оки в Октомври 09, 2007, 11:53:43 am
Това открих аз за еднократната помощ:

Попълва Молба-декларация за отпускане на еднократната помощ в службата по социално подпомагане по адресна регистрация на майката. Към нея се прилага Удостоверение за семейно положение и актът за раждане на детето и копия от личните карти на родителите, като носите и оригиналите за сверка. Не забравяте да си напишете номера на банковата сметка /IBAN/ в молбата. Тази помощ може да се поиска до три години от раждането. Сумата се изплаща около 15-17 число на месеца, следващ този на подаването.Оригиналът на акта за раждане остава в Социалната служба до изплащането на помощта и затова ви съветвам да си направите копие за всеки случай.


Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 09, 2007, 12:18:27 pm
Нина, позабравила съм как точно ставаше вземането на тази еднократна помощ, но си спомням, че идея нямах, затова отидох в нашата община в Изгрев и просто попитах - как и откъде да си получа тази помощ и как и откъде да си взема акта за раждане на детето. Обясниха ми, после имаше попълване на документи, ходене тук таме, после ходене и до пощата след около месец ( щото аз избрах от там да си ги взема в брой, иначе и по сметка ми предложиха) - изобщо да, разкарване си беше.
Та идеята ми беше - питай при вас на място.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: meshko106 в Октомври 09, 2007, 12:57:25 pm
Аз с еднократната помощ не съм се разкарвала, но за 18 лв. детски месечно, миналата година ходих 5 пъти, тази само 3. Направо не си заслужава усилието, ама пък от друга страна наистина защо да не вземем и малкото, което дават. Мари, абсолютно ти е вярна информацията, че не всяко дете получава тази огромна сума от 18 лв. Моето ги получава само поради факта, че с баща й нямаме официален брак, иначе няма начин. Ако не се лъжа, за еднократната помощ имаше изискване, че може да се подадат документи  до 3 години от раждането на детето, ама не съм сигурна.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: higorb в Октомври 09, 2007, 13:29:37 pm
Здравейте мили момичета.От доста време не съм се появявала и можеби сте ме забравили.След раждането на Никола бяхме в провинцията и имах затруднения с нета. Е сега малко за нас.Преди 6 месеца се роди нащият дълго дълго (7 години)чакан син.За сега е само на кърма и вече започва захранването,има два зъба, които забелязах съвсвм случайно е имаше малко пповече мрънкане от обикнобено, но аз не очаквах толкова рано.Като цяло е мрънкащо бебе не спи много и трябва някой постояно да се занимава с него.От известно време е хремав и нищо не помага за сега.Взеха му секрет от носа резултати в петък дано не са коки.За сега е това ,че се размрънка яко.
Пожелавам успешна седмица на всички.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 09, 2007, 13:46:48 pm
какво си мисля напоследък: кога и как започваме внедряването на гърнето? около 20 тези срещнах вече :( Криско ме напишва почти всеки път като му сваля пампата. преди няколко месеца акаше в ръцете ми като го бършех 8O добре, че вече не го прави. и така, някакви идеи?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 09, 2007, 14:36:04 pm
Отностно еднократната помощ си спомням, че само подадох една молба (типов формуляр) и си написах банковата сметка, и след два месеца ми я преведоха, учудващо бързо и лесно стана :lol: за детските е така, 200 лв. е максималния доход на член от семейството, за да ги взимаш прословутите 18 лв.
Манчо, за гърнето е малко раничко, четох че след годинка и половина. Аз съм на мнение, че няма смисъл да се напъваме, то като му дойде момента ще си покаже детето :)
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 09, 2007, 14:39:46 pm
Относно еднократната помощ - значи попълнихме 2 декларации + копия от личните карти на двамата родители и оригинал на Акта за раждане. Задължително сметка в ДСК и сега искат някакви нови 2 декларации, та днес ще дооправям документите, да видим кога ще ги вземем тези 200 лв.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 09, 2007, 14:46:12 pm
Относно еднократната помощ - значи попълнихме 2 декларации + копия от личните карти на двамата родители и оригинал на Акта за раждане. Задължително сметка в ДСК и сега искат някакви нови 2 декларации, та днес ще дооправям документите, да видим кога ще ги вземем тези 200 лв.

Мари, трябва ли и двамата родители да присъстват при подаването на документите? Казват, че някъде искат и личните карти, за да сверят с копията им. А и защо пък сметката трябва да е в ДСК?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: ultra в Октомври 09, 2007, 15:05:06 pm
Сметка може навсякъде. Моята е ПИБ, оттам ми издадоха една специална бележка за социалните с номера на сметката. Имат си в банката образец и знаят за какво става въпрос. На мен ми искаха и двете лични карти, на място попълвах и някакви декларации. Оригиналният акт за раждане остава там докато не ти преведат парите. После пратих сестра ми с моята лична карта да вземе акта, нямаше проблем.
Гърне имаме от известно време, да свиква Симеон с присъствието му. Веднъж го сложих и не повторих - толкова му беше любопитно на какво седи, че направи плонж към паркета само за да огледа гърнето отвсякъде. Май за на пролет ще оставя тези занимания.

Събитието първи рожден ден наближава, баби и роднини трепнат в очакване, та споделете кои подаръци са най-удачни. Сдобихме се с триколка (като на Jam, мерси за подробното инфо), сега ще поръчваме вероятно стол за кола от чужбинско и искаме да комбинираме поръчката с нещо за дечко. Идейки?

п.п. растат му пети и шести зъб, този път отдолу. С четирите отгоре си чеше долния венец, физиономиите са неописуеми :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 09, 2007, 15:17:58 pm
Анче, най-любимите играчки на Никола - точно подаръци от 1я му рожден ден - едни кубчета на Фишер Прайс дето дрънкат и можеш да си ги строиш и една играчка - рингчета, които се нанизват в-у една пръчка и свирят. Иначе казано - играчки, които се подреждат . Може да се занимава даже половинчас с тях, каето за нас си е постижение
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 09, 2007, 15:21:40 pm
Мари, нашите нали са родени в чужбинско, та и аз си имах притеснения, ама нямаше проблем за тези 200 лв. еднократна помощ. Това, което ти е написала Коки са документите. При нас - аз си казах, че бащата е в чужбина и не може да дойде лично. Занесох копие от личната карта, даже мисля че и оригинала беше с мен. Отидох в Социални дейности, там се подава тази декларация. Носех и Акта за раждане на малчо. При мен се правиха на интересни за сметката, било им по-лесно те да ми направят нова сметка, ама аз казах, че си искам моята си, та вписах тази, която аз имам. Акта за раждане остана в Социалното, докато изплатят парите, после му удрят един печат на гърба, че са ти дали тези 200 лв. След като ти преведат парите, можеш да си го прибереш. На мен ми дадоха от ЕСГРАОН-а 2 акта, така че бях спокойна. А и като си вземаш самия Акт, след като е готов, служителките от ЕСГРАОН обясняват любезно къде да отидеш, защо не трябва да си ламинираш Акта и как да си вземеш паричките.
За майчинските не мога да кажа нищо, понеже при мен всичко мина през фирмата, в която работех и от там си ми ги теглят и се занимават с тях.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Nina в Октомври 09, 2007, 15:23:42 pm
За гърнето....майка ми е голяма режимлийка и е започнала да ни слага на гърне още на 6 мес. възраст  :? и то доста често, от къде е имала нерви незнам. Но казва, че и аз и сестра ми след 1 годинка сме си казвали и не сме пикали и акали в гащите.Нали отделно, че аз от инат и за да свърша някоя магария и да направя на пук аках в гащите и като бях на 3 години  :oops:
Един наш приятел има близнаци на 2,5 години и каза: щом се научи да сяда - слагай веднага на гърне. Неговите още са с памперси и отказват гърне, много му идва във финансово отношение.
Иначе на нас ни е рано да мислим за гърне.

За тия 200 лева - ще си ги потърся.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 09, 2007, 15:43:24 pm
Ани, за сметката в ДСК е инфо от вчера! Поне в Пазарджик е задължително да е там, защото занесох документ със сметката ми в ПИБ, но соц.работничка каза задължително в ДСК :x
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Cvetelina в Октомври 09, 2007, 16:30:44 pm
Има ли някой, който да живее в Обеля до цеха за сладкарски изделия "Гаврош"?

Този цех не го знам, но дай адреса и ще отскоча да видя за кво иде реч.

Нашите торти бяха от "Гаврош" и съм много доволна. Не знам точния адрес, ще се опитам да ти обясня. Срещу последната спирка на автобуси 11,60,73,102 има пряка/излиза на Болница Доверие/, успоредно на улицата има блок след блока в дясно има трафопост, в този трафопост е цехът. На него пише "Сладкарници Гаврош".

Ето и страницата: http://www.radistambolov.eu/gallery/index.php?cat=5
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 09, 2007, 16:38:21 pm
За гърнето
Благодарение на редовния стомах на Николата, съответно моето знание кога ще настъпи заветния миг на акането  :lol:, бай ви Кольо си ака в гърнето от 1 годинка. За да не му нарушавам режима, ходехме и с гърне на плажа  :oops:. Добре че нямаше много хора.
Колето никога не е протестирал, нито е плакал от гърнето. Освен това когато е празно, най-редовно, победоносно го разнася от стая в стая като тракийското съкровище
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 09, 2007, 17:43:18 pm
победоносно го разнася от стая в стая като тракийското съкровище

 :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14,10!
Публикувано от: yana-v в Октомври 09, 2007, 18:12:47 pm
както ти е казала мини от българския лактогонен чай, пиех страшно много вода [/quote] Какъв е този българския? Аз пия от този на ХиПп!
 
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: yana-v в Октомври 09, 2007, 18:20:29 pm
Привет и от нас с Вики!
За прословутите 200 лв наистина е голямо ходене по мъките! Аз обаче реших, че ще ги взема  - няма само малцинствата да се възползват от парите на държавата! С тях ще и купя от хубавите ваксини поне да знам, че съм ги дала за здравето на детето си! Не ги превеждат по каква да е сметка! При нас искаха удостоверение за родствени връзки от кметството по постоянен адрес на майката! Взеха оригинала на акта за раждане! След това трябваше да отида да го взема от едно място от друго парите! Добре че се съгласиха с личните карти на двамата мъжа ми да я свърши тази работа!
По отношение на храненето и ние сме на кърма надявам се да продължим дълго време така! Понякога мъника иска да яде на 2,5 часа, последно време изтърпява до 3 часа! Вечер понякога прави интервали от 4-5 часа веднъж два пъти и по 6 часа, но има и такива когато пак си кара на 3 часа! Само дето вече не иска изобщо да спи през деня дремва по 10-15 минути и то докато се приспиваме и като я сложа в кошарата и облещва очите! Иска да я разхождам да гледа навсякъде да и говоря и тн.
 
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: lady_11 в Октомври 09, 2007, 18:52:22 pm
Цитат
Нашите торти бяха от "Гаврош" и съм много доволна. Не знам точния адрес, ще се опитам да ти обясня. Срещу последната спирка на автобуси 11,60,73,102 има пряка/излиза на Болница Доверие/, успоредно на улицата има блок след блока в дясно има трафопост, в този трафопост е цехът. На него пише "Сладкарници Гаврош
".

Ма това е в ОВЧА КУПЕЛ,, не в Обеля, както питаше тук:

Цитат
Има ли някой, който да живее в Обеля до цеха за сладкарски изделия "Гаврош"?

Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 09, 2007, 19:34:53 pm
Български лактогонен чай - продава се в картонена кутийка в аптеките, струва 90 ст. :D
аз също пробвах с Хип, но нямаше ефект.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 09, 2007, 20:17:43 pm
Ванче, много се радвам за тебе!

Фани, браво на тебе, моя Матей избирателно сяда на гърнето, най-вече у свеки го прави, у нас неще! Може и да не харесва нашето гърне - знам ли? 8O

Аз май ще почвам работа на половин ден!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: kassi в Октомври 09, 2007, 20:52:05 pm
Здравейте. Понеже ми остава много малко време до раждането и се страхувам, че после няма да имам време да чета подробно искам да питам три неща/засега :wink:/:
Относно:
- кърмата. Гърдите ми почти не са пораснали, само леко промениха формата си. Знам че това нямало значение, защото и друг път сме го обсъждали тук, но все пак. Ако нямам кърма, с помпата ли да е предизвикам в болницата и какво да пия там! Чета за този лактогенен чай, това достатъчно ли е?
- ваксините. Знам че е рано, но ви моля да ми дадете съвет. Казвате, че всички ползвате пентаксим. А пък него го няма сега в мрежата. Мога ли да купя инфанрикс? Слагала се както пентаксима, обаче струва 30лв. едната. Разбрах, че, пентаксима се слага също три пъти, като всяка струва около 60лв. тоест 360лв. общо?? Какво да направя ако до тогава се появи пентаксим на пазара, но пък той наистина бая скъпо излиза. Изобщо знаете ли каква е разликата между пентаксима и останалите ваксини? Какво ще ме посъветвате?
- за банята. Сапун или душ-гел? Масажно олио, тоал. мляко или преварен зехтин. Според педиатърката ни, преварен зехтин 8O! Знам че сме обсъждали тези неща, но сега ви моля отново за съвети. Благодаря ви много.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 09, 2007, 21:00:42 pm
Касси, имаш още някой друг ден-сядай си на д-то и чети! Сама трябва да решиш как, кое, защо. И все пак моите съвети:
1. гърдите ти веднага след отстраняването на плацентата ще набъбнат много, ще се променят и ще ти дойде кърма. Зависи кога ще ти дадат да кърмеш бебетата в болницата: ако ти ги дадат веднага-слагай ги често и те ще те стимулират. Ако ти ги дадат след няколко дни за кърмене-цеди се, за да стимулираш кърмата.
2. скъпо-не скъпо, ваксините са ЗДРАВЕ за децата ти. Както каза едно момиче по-горе-200-тата еднократни лева ще ги оползотвориш за това! Инфанрикса е само за 3 болести, пентаксима-за 5!
3. Купи си на Мустела шампоан за малки бебета. Малките много често страдат от суха кожа.
Успех, леко раждане и здрави бебенца!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: kassi в Октомври 09, 2007, 21:05:40 pm
Мари, благодаря ти за бързите отговори.
Относно ваксините, хич не съм наясно, та затова и питах каква е разликата. След като има такава разлика-ок. Ще търся пентаксим. :D
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Cvetelina в Октомври 09, 2007, 21:07:45 pm
Цитат
Нашите торти бяха от "Гаврош" и съм много доволна. Не знам точния адрес, ще се опитам да ти обясня. Срещу последната спирка на автобуси 11,60,73,102 има пряка/излиза на Болница Доверие/, успоредно на улицата има блок след блока в дясно има трафопост, в този трафопост е цехът. На него пише "Сладкарници Гаврош
".

Ма това е в ОВЧА КУПЕЛ,, не в Обеля, както питаше тук:

Цитат
Има ли някой, който да живее в Обеля до цеха за сладкарски изделия "Гаврош"?



 :oops: :oops: :oops: :oops: Нещо май не довиждам.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: borovinka в Октомври 09, 2007, 21:33:30 pm
Здравейте. Понеже ми остава много малко време до раждането и се страхувам, че после няма да имам време да чета подробно искам да питам три неща/засега :wink:/:

- кърмата: и моите гърди изобщо не се промениха; слагах бебето, то си сучеше на сухо и кърмата постепенно дойде; помпата на Авент е много щадяща и върши чудесна работа, непременно ползвай мекия накрайник; опитай с българския лактогонен чай, айрян, вода.

- ваксините: препоръчвам ти пентаксима.

- за банята: много икономични са Мустела - на първо време ще ти е достатъчен "Dermo-Cleansing" (почистващ гел за тяло и коса), с помпа е, 500 мл, около 17 лв. Ползвам и "Massage oil", спрей 100 мл, около 15 лв, с него почиствам и нослето, като омазнявам малко клечките.

Успех!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 09, 2007, 21:56:31 pm
Каси, аз със своя скромен стаж кво ли се бутам, ама да си кажа :lol:

За кърмата - Аз лично не пия нищо, а пък кърма бол, в момента даже хвърлям на поразия. А иначе както са те посъветвали, слагай ги още като ти ги дадат на гърдите да сучат - коластрата е ужасно полезна и е нещо като естествена имунизация за децата.

За ваксините - аз лично предпочитам Пентаксима пред другите ваксини. По касата ти се полага безплатна жива ваксина, но лично аз не бих рискувала. Вярно, че при теб всичко е по две, но си струва заради здравето на децата.

За банята - аз ползвам душ гел, бариерен крем и кремче за суха кожа, защото на места се олющваше кожичката - всичките на Бюбхен. Имам и колд крем за лошото време, но не съм го ползвала още. Относно зехтина - казват, че запушва порите и кожата не може да диша. А и ако кожата е мека и нямаш проблеми, не е нужно да се маже с нищо, камо ли със зехтин или пък с мас. Колкото и да ти говорят бабите, че са полезни, ти не ги слушай. :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: gabi32 в Октомври 09, 2007, 22:23:04 pm
Каси, аз със своя скромен стаж кво ли се бутам, ама да си кажа :lol:

За кърмата - Аз лично не пия нищо, а пък кърма бол, в момента даже хвърлям на поразия. А иначе както са те посъветвали, слагай ги още като ти ги дадат на гърдите да сучат - коластрата е ужасно полезна и е нещо като естествена имунизация за децата.



sia, не хвърляй кърма! Замръзявай - ще ти трябва когато решиш да излезеш или когато ти намалее. Кърмата може да издържи 3-6 месеца във фризер.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 09, 2007, 22:33:03 pm

sia, не хвърляй кърма! Замръзявай - ще ти трябва когато решиш да излезеш или когато ти намалее. Кърмата може да издържи 3-6 месеца във фризер.

Ами фризер нямам, а само камера, и вече единия рафт е пълен с контейнери и бурканчета. Та вече нямам място да замразявам повече.

Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 09, 2007, 22:34:26 pm
Каси, в началото след секциото по принцип няма да тръгне веднага кърмата. Имай предвид, че можеш да си чувстваш гърдите болезнени, напрегнати, да имаш усещането за бучки. Приготви се да си направиш топли компреси в болницата, слагай на гърдата, за да може по-лесно да тръгне млякото. Според зависи кога ще ти дадат бебетата - слагай ги, дори и да няма нищо. При мен още след раждането ми го дадоха и ме накараха да опитам да го накарам да суче. Вземи си и помпата, с нея ще помогнеш малко на млечните жлези да си свършат работата по-лесно. Лактогонния чай можеш да си вземеш от аптеката, има едни сокчета на Хип, които са за майката, те също помагат да се поддържа количеството на кърмата. Хубаво е да пиеш също портокалов сок - така им даваш малко витамини :wink: Можеш да пиеш айрян, повече вода. От лактогонния чай може да ти се вие малко свят, да имаш усещане за сухота в устата. Гледай да пиеш много течности.
За банята - аз ползвам на Пенатен шампоана с лавандула вътре и не съм го сменяла откакто се е родил. Ползвах бариерен крем на Бюбхен, този, който е с невен вътре - много съм доволна, до сега не сме имали проблеми с подсечено или изринато. Иначе за тяло и суха кожа - олиото на Пенатен, но не ми влезе кой знае колко в употреба. Беше само за първия месец и по време на масажите. Така си и стои шишето. Ползвах много време и на Пенатен крема за ранички, с него мажех напуканата кожичка, по препоръка на акушерката, която ми помагаше.
За ваксините, за съжаление не мога да помогна, тъй като тук всичко е по каса, има си стандарти и не мога да си избирам какво и как да се слага.
Леко раждане и здрави бебета!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 09, 2007, 22:51:22 pm
Каси, за кърмата и ваксината мога да ти кажа същото.
за банята-имам категоричното мнение, че Мустелата премива и без това сухата бебешка кожичка. от раждането ползвам душ гела на Бюбхен-нежен и деликатен, оставя кожата мека. опитах някои други неща, но не ми харесаха.

съветът ми е-довери се на инстинкта си! той е по-силен и от най-добрия съвет! като по чудо ще разбираш всичко, ще знаеш как. но за това, трябва да си спокойна и да си вярваш! :D
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: ultra в Октомври 09, 2007, 22:55:49 pm
Ани, за сметката в ДСК е инфо от вчера! Поне в Пазарджик е задължително да е там, защото занесох документ със сметката ми в ПИБ, но соц.работничка каза задължително в ДСК :x
Ама това е възмутително! Нямат право да налагат такова ограничение. Подозирам, че служителката е некомпетентна.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 09, 2007, 23:05:23 pm
Мари, абсурд! или е тотална некомпетентност, или умишлена злонамереност!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 09, 2007, 23:12:36 pm
В интерес на истината и на мен се опитаха да ми го приложат тоя номер със сметката, но аз направих панаир и се оказа, че можеш да си напишеш каквато си сметка искаш и съответно да ти преведат по нея парите. Така че, Мари, настоявай си, ако си имаш сметка да си ти ги преведат по нея. На самия образец, който попълваш има да укажеш собствена сметка, така че не могат да те задължат.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 10, 2007, 00:04:07 am
Каси, нямам какво да допълня, момичетата са ти казали всичко, само с пиенето на портокалов сок или какъвто и да е сок от цитруси не съм съгласна. Напротив, трябва да ограничиш пиенето на сокове, защото могат да доведат до повече колики, до изриване на дупенцето и т.н., предвид различната и по-висока киселинност. Абе по принцип не бива да се прекалява с нищо докато се кърми, всичко в умерени количества, само вода може бол :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: cygnus в Октомври 10, 2007, 06:31:56 am
Здравейте. Понеже ми остава много малко време до раждането и се страхувам, че после няма да имам време да чета подробно искам да питам три неща/засега :wink:/:
Относно:
- кърмата. Гърдите ми почти не са пораснали, само леко промениха формата си. Знам че това нямало значение, защото и друг път сме го обсъждали тук, но все пак. Ако нямам кърма, с помпата ли да е предизвикам в болницата и какво да пия там! Чета за този лактогенен чай, това достатъчно ли е?
- ваксините. Знам че е рано, но ви моля да ми дадете съвет. Казвате, че всички ползвате пентаксим. А пък него го няма сега в мрежата. Мога ли да купя инфанрикс? Слагала се както пентаксима, обаче струва 30лв. едната. Разбрах, че, пентаксима се слага също три пъти, като всяка струва около 60лв. тоест 360лв. общо?? Какво да направя ако до тогава се появи пентаксим на пазара, но пък той наистина бая скъпо излиза. Изобщо знаете ли каква е разликата между пентаксима и останалите ваксини? Какво ще ме посъветвате?
- за банята. Сапун или душ-гел? Масажно олио, тоал. мляко или преварен зехтин. Според педиатърката ни, преварен зехтин 8O! Знам че сме обсъждали тези неща, но сега ви моля отново за съвети. Благодаря ви много.

Абсолютно си права, след малко ще запиша това в темата на Marie за пропуските. От страх ли  през цялата бременност не прочетох нищо за отглеждането на бебето, ваксини, захранване и т. н. След това ми излезе през носа - нямах време да прочета и да се поинтересувам. Добре, че с jam вървях успоредно та много се осланях на нейните проучвания по всеки въпрос, макар че тя изпада малко в крайности по вманиачаване, но аз съм я усетила горе долу къде е баланса за мен.

1. за кърмата - нямах никакви признаци от самото начало до раждането - по принцип съм като гимнастичка от кръста нагоре или поне бях. Промяна имаше минимална, пак така и не сложих сутиен до раждането. На петия ден от секциото сутринта се събудих от температура в областта на гърдите, напрежение и болка - тогава всъщност слезе кърмата. В момента в който се събудиха и Мимата засука. Аз я бях слагала и предните 2 дни, но не знам какво е дърпала тогава. Помпа ми потрябва чак в къщи. Мъжът ми веднага купи някакъв боклук. Три дни се измъчих, разраних, омалях и накрая пак по съвет на jam (даже нямах време да й се обадя по телефона, какво остава време да ям и т.н. )си купух ръчната на AVENT. С нея и в началото самите те сучеха 2-3 месец кърмих (ако цеденето се брои за кърмене) повече от 8 месеца. Заспивала съм на помпата вечер.
2. За ваксините - прочети малко, вече не се слагат живи ваксини - само ММР (на година 1 месец е все още жива), но там няма друг избор. Аз лично не успях да се консултирам тогава навреме, а а и все още мненията на лекарите бях други и предпочитаха живите ваксини.
3. Мисля, че съм писала за банята - първите 2 месеца къпех само с Мустела олио за баня - което се слага във водата и не се изплаква. След това вече използвам 2 в 1 на Мустела шампоана за глава и тяло.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Silwi25 в Октомври 10, 2007, 08:17:35 am
Касси, пожелавам ти успех и съм сигурна, че всичко ще е ОК.Повярвай каквото и да питаш сега едва ли ще успееш да се сетиш за всичко, пък и като се родят бебетата с практиката ще видиш какво те интерсува точно.Важното е само да караш спокойно.Последното го казвам, защото ние от началото до сега се гледаме предимно двете и точно като се роди Габи независимо от многото четено, видяно и т.н. бях в пълен шах и мат, чудех се кое как става и се въртях като пумпал из цялата къща.
ladi, cvetelina извинявайте за тъпата грешка с обърквацията Обеля и Овча купел.Адреса е: цех: Овча Купел 2, след бл.11.Е, понякога се случват и такива инфекции:) :oops:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 10, 2007, 08:48:18 am
Каси, кога е деня?
Нямам какво да добавя - сучене му е майката - дано бебетата да са при теб от рано и да засучат.
Къде ще раждаш и колко големи ги мерят?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 10, 2007, 09:32:05 am
Сия, ти къде живееш?

Бях ти писала как да намалиш кърмата постепенно!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 10, 2007, 10:43:04 am
Сия, ти къде живееш?

Бях ти писала как да намалиш кърмата постепенно!

В какъв смисъл къде живея? В София, Бели брези, ако това имаш предвид. А иначе благодаря за съвета ти. Опитвам се да я намалявам, само че се изцеждам преди кърмене по малко, пък да видим. :) Ама нощно време не успявам, щото чакам девойката да ме събуди и тогава няма време за помпата.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 10, 2007, 10:52:07 am
Сия, ти къде живееш?

Бях ти писала как да намалиш кърмата постепенно!

В какъв смисъл къде живея? В София, Бели брези, ако това имаш предвид. А иначе благодаря за съвета ти. Опитвам се да я намалявам, само че се изцеждам преди кърмене по малко, пък да видим. :) Ама нощно време не успявам, щото чакам девойката да ме събуди и тогава няма време за помпата.

Ама според мен като изцеждаш преди храненето, не си помагаш! Какво се получава: ти изваждаш определено количество Х, бебчето след това изпива У, останалото, и най-вероятно изпива почти до края всичко. Тогава се подават сигнали до гърдата да произведе отново същото количество Х + У, защото то е било ополозотвоерно, следователно е нужно. Първо давай на бебето си да пие достатъчно, колкото иска. А след това, ако все още гърдите ти са много, много пълни, се изцеди, но не до края! Извадиш ли всичкото мляко до край, гърдата ще се напълни пак с толкова. Ако остава вътре по малко, тогава ще намалее. Фатката е да оставаш по малко в гърдата, за да се подават сигнали, че това е излишък и да спре да се произвежда.

Аз не се справих с кърменето. Но туй както виждате не ме спира да давам акъл!  :oops:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 10, 2007, 11:01:11 am
Ами, Мари, точно това се опивам да направя - намалявам постепенно количеството на изцедената кърма, но понякога е трудно, защото напрежението в гърдите е убийствено. Ама дано да се справя.

Я да ви питам - какви може да са причините да повръща детето на фонтан? Днес ми спретна този номер точно след като я държах да оригне след хранене. Вчера пак на фонтан, само че 1 час след хранене. Възможно ли е да е изстинала или просто още коремчето не се е нагодило както трябва? Или пък е нещо по-сериозно?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 10, 2007, 11:24:09 am
Сия и ние от два дни сутрин повръщаме на фонтан, но сме на кърма + АМ. Освен това от снощи е много нервна, направо не спира да рита с крачета, да маха с ръце и да скимти и плаче. Почти не сме спали от снощи до сега. Ако някой може да да де съвет, ще бъда много благодарна :?

Относно прословутите 200 лв, нямам нерви да ходя да се разправям, дадох на майка ми да открие сметка в ДСК, за да ги получи там и това е! Омръзна ми от тази бюрократщина.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: meshko106 в Октомври 10, 2007, 12:27:03 pm
Каси, за баня в началото ползвах едно крем -сапунче на себамед, но то в един момент стана на каша и тогава си купих душ гел на бюбхен, много е хубав и нямаме никакви оплаквания. За след баня редувах олио и мляко пак на бюбхен. На кожата на Мия й понасят много добре. И досега ги ползваме без оплаквания. За ваксините вече са ти казали. При мен кърмата дойде на трети ден -гърдите ми се бяха уголемили и през бременността, но не чак толкова много. На третия ден станаха твърди и ми казаха да почвам да изцеждам в часовете когато другите майки кърмят, за да спася кърменето, че бебка беше в кувиоз. Дадоха ми я чак на шестия ден, тя естествено не засука и продължихме с цеденето докато имаше. При мен кърмата си беше малко от самото начало -това го разбрах впоследствие като обменях опит с други майки, а и като изцеждаш виждаш колко има. На мен чаят на хип ми действаше доста повече от българския, така че предпочитах него. освен да ти пожелая успех и леко раждане, друго не се сещам.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: denito в Октомври 10, 2007, 12:32:22 pm
Sia, супер е с бебка нали?!  :D  :D  :D
Не се притеснявай от повръщането на фонтан, това е напълно нормално. Ако даваш + кърмата и АМ, можеш да преминеш към такова, което е за по-добро храносмилане /напр. аз давам на моята бебка Фризовом/ и тогава фонтаните ще намалеят. Другото, което аз правех /и все още правя/ беше, че след като си изпиваше "порцията" не я вдигах веднага да оригне, а известно време я държах в същото положение, в което е била по време на храненето.

Ние заминаваме за Банско до края на седмицата, дано временцето поне малко да се оправи  :lol: Иначе лекуваме стафилококова инфекция в нослето - както и предполагах тези сополки, които я дразнят почти от раждането не са нещо "нормално" както ме успокояваха. Дано се разминем само с тези 10 дни на лечение и след това всичко да е наред.

Целувки на всички бебчета и дано има повече слънчице до края на седмицата.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: denito в Октомври 10, 2007, 12:34:58 pm
kassi, стискам палци за леко раждане и ти желая скорошна среща със сладуранчетата  :D. Не се тревожи, всичко ще бъде наред  :)
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 10, 2007, 13:10:24 pm
Ползвам козметиката на Бюбхен - лосион, олио, душ-гел, шампоан, бариерен крем и др. и съм много доволна, а бебка също :wink:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 10, 2007, 14:59:26 pm
За повръщането на фонтан и ако е често и голямо количество ( казват по - голямо от мъжка длан) по - добре се консултирайте все пак с лекар. Иначе, моето бебе също връщаше много храна - веднага след хранене, час след хранене - по различно време. При всяко преобличане от самото повдигане и местене на - също. Понякога повече, понякога по - малко. След третия месец драстично намаля и после спря. Последното повръщане беше, когато беше болна, с почти 40 градуса температура, но то не можеш да го сбъркаш - вижда се как му се повдига на детето, после буквално бълва, и като количество е огромно.

Каси, на теб успех!
В началото и аз ползвах сапунче на СебаМед, но наистина последствие става на каша! Иначе имат и душ - гел - хубав е! Имат и едно олио за баня, дето се разтваря във водата.
От Мустелата съм ползвала ( още ползвам!) един шампоан пяна за новородени, много икономичен, 7ми месец го ползваме, има още доста, мия главата през ден с шампоан, а ние имаме мнооооого коса.
Преварен зехтин не бих ползвала, много има изписано за това, да кажем, че това е моето "вътрешно усещане." Всички хубави марки имат олио за баня. Аз го ползвах първите два месеца, после стана топло и спрях изобщо да мажа с каквото и да е. Само малко крем на дупето.
Според акушерката, която водеше лекциите в училището за бременни, трябваше да се заредя с цял куп козметики, да го мажа сутрин с мляко, вечер с олио и не знам още какво, общо взето целия ден нямаше да ми стигне само да мажа :)
та като цяло, според мен, в мначалото ти е достатъчно едно такова олио за къпане, дето се разтваря вув водата, едно олио за мазане и кремче против подсичане, ако се налага.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 10, 2007, 15:37:11 pm
Сия, питах те, защото има банка за майчина кърма в София и можеш да даваш там, вместо да хвърляш! Другото е да намериш някой да ти я взима за бебето си, ако си навита!
Иначе Мари ти го е написала много добре за намаляването. За фонтана - може би преяжда - имаш ли как да разбереш по колко хапва?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 10, 2007, 15:53:57 pm
Сия, аз малко съм повманиачена на тази тема,(а и още ми е тежко заради инцидентното спиране да се кърмим) но не хвърляй наистина кърмата!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 10, 2007, 16:58:58 pm
За фонтана - може би преяжда - имаш ли как да разбереш по колко хапва?

Опитвах няколко пъти да й давам от шише, но тя така лакомо гълта и всеки път се дави и повръща, че се отказах. С педиатърката щяхме да правим и пробно хранене, но така се случи, че тя дойде точно след като Алекс се беше наяла. Така че само я премери и се оказа, че добре си наддава и бая е порастнала в см.
Благодаря ви за помощта. Ако още веднъж повърне, ще звънкам вече на лекарката.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: lady_11 в Октомври 10, 2007, 18:43:53 pm
Аз да се включа за лактогонния чай: ползвах такъв, купен от любимата ми аптека от Поп Богомил. Освен копър и анасон в него има още пет-шест билки и действа, поне при мен подейства.

Днеска сложихме първата ваксина Пентаксим. Вики си порева порядъчно, сега хлипа в съня си, а аз съм на тръни ...
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 10, 2007, 19:13:24 pm
Сиа и Мари_ПЗ, ха добро пажаловат в света на коликите! Тез фонтани не ги подценявайте, наблЮдавайте си бебетата! Ако е така след всяко ядене и по много, поговорете с педиатърките за рефлукс. Съвети: бебетата да се хранят като правят възможно най-добър вакуум с гърдата или шишето, в полулегнало-полуседнало състояния, нищо да не претиска коремчето, оригвайте добре, масажче час след ядене на коремчето, за да пръцкат, малко диетка за кърмата-без лук, зеле и т.н..., по-малко балночета в АМ, и т.н....
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: joshi в Октомври 10, 2007, 20:12:21 pm
Момичета, ще ви бъда благодарна,ако ми кажете къде мога да прочета за бебешки масажи и гимнастика при бебетата.Дано не съм объркала нещо.
И как мога да знам дали водата ми е изтекла,докато съм била под душа :oops:?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 10, 2007, 20:54:00 pm
Мммда, относно коликите така ще е май. Ми за повръщането го наблюдавам, но то се случи вчера за сефте веднъж и днес веднъж. Май ще сменяме храната. А за коликите, че щом другите са ги преживяли ние ли няма :wink: :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: sia в Октомври 10, 2007, 21:51:43 pm
Момичета, ще ви бъда благодарна,ако ми кажете къде мога да прочета за бебешки масажи и гимнастика при бебетата.

Ето малко за гимнастиката и масажите.
http://www.letsgym.com/2007/03/05/bebe-1-6/#more-58
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/474/51/

Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 11, 2007, 09:23:00 am
Джоси, няма да се объркаш!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: joshi в Октомври 11, 2007, 10:06:31 am
Сия,благодаря за линковете :).
Вени,да се надяваме, че няма да се объркам.Абе,и аз ги мисля едни :ask:.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 11, 2007, 10:32:25 am
Няма, различно е, много е различно!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 11, 2007, 11:28:05 am
Никога не казвай никога ... това ще си го напиша с постоянен маркер на челото!
Аз дето го раздавам Желязко Ламаринчев и се чудех на тези майки, дето им е мъчно задецата като се заразделят за по ден два... и така леко иронично се подсмихвам - хи хи...

Майко мила! Онази вечер бяхме на гости на вечеря у свекърите ми и Николата остана да спи у тях естествено, за да може вечерята да си протече нормално. Играхме си двамата, гушкахме се, изкъпахме го и човека си заспа като пич. Приключи вечерята и ние със сКалата си се прибрахме по живо по здраво. сКалата си заспа като една скала, а кака ви като се облещи... Бродих из къщата, разхождах се мирисах му пижамката, спи ли, не спи ли, добре ли е и защо по дяволите го оставих да спи там. На сутринта вече ревнах  :lol: толкова ми беше мъчно  :lol: :lol:

Ужас - лигла и ревла съм аз е тва е. Подигравам се на хората, че им е мъчно след два дни раздяла, аз една нощ не можах да устискам, за два дни хич и не помислям
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 11, 2007, 11:40:28 am
Фусинка :D
Аз, докато се кърмехме ( ееееех) и си виках, ето, към годинка като направим и спрем кърменето( нали - илюзии:)) и ще мога да я оставя с чиста съвест на свекърва ми , да го заведе детето на вилата в Рибарица, на хубав планински въздух, а аз да си почина тука, да си оправя къщата, да се видя с приятели...А сега, като така стана, че спряхме да се кърмим, детето е общително, обича с други хора, добре хапва, еййййй, не мога да го дам!
Иначе и аз лиглите не ги обичам уж, и аз се подсмихвам с леко иронична физиономия ама ей на сега :)
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 11, 2007, 11:57:25 am
Ние засмукахме биберен залъгалка! То не знам дали е за радост, ама аз се радвам, надявайки се, че така ще се отучи от бясното смукане на палчето.
Много е сладка, смучка си бибката, вади я, оглежда я, пак си я слага, после ми я подава аз да я смуча :D

При залъгалките има ли пак 0+, 6+ и т.н., че ние имаме 100вида още откак се роди, да не сме ги "израстнали" :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Bora82 в Октомври 11, 2007, 12:53:40 pm
Ох, Фусинка, аз едвам устисках 2 часа и половина в киното - знам, че тя си спинка сладко-сладко, да ама като не я чувам да диша  :oops: вярно - беше ми за първи път, но не знам как ще свикна да я оставям въобще  :oops: и на мен не ми се вярва, че ми се случва това...
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 11, 2007, 12:57:59 pm
Фуска, и аз бях така, ама като го оставих на мама за 2 дена и звънях през половин час да разбера какво става. :oops: И накрая мама ми вика, абе ти нали отиде да си почиваш, я стига си се обаждала. А мен ме чопли и гложди какво става с него. Та май е нормално да сме лигли и ревли :wink:
Цветенце, моите имаха номерация, ама то май гледаш по детето - ако й е удобна тази биберона, за какво ти е да я сменяш. Честито за палчето :lol:
Ох, да ви попитам - мамите на по-големите деца - абе само моя ли е екстремист и се катери като коза по мебелите и скача или има и други такива??? Изкара ми акъла миналия ден :? Хвърли се от масата върху дивана на разстояние почти метър и съответно се удари в ръба на дивана. То беше рев, то беше стрес... Дайте идея как мога да прекратя тези спортни занимания :( През живота си не съм изживяла такъв ужас като го видях да се мята от масата :(
Някой беше питал по-горе за хигиената - ние от 1 месец си имаме ритуал - всяка сутрин се става, пие се шишето мляко, после седим на гърне /къде свършил нещо, къде не/, после отиваме демонстративно до банята, пускаме водата в тоалетната и мием зъбите. Вечер след шишето също се мият зъби. Човека си знае вече ритуала и като го питаш какво ще прави, показва с пръстче, че ще мие зъбите. Та в тази връзка, майка ми беше чела, че гърнето е хубаво да се затопля преди да седне детето и ние го практикуваме доста. Моя сега си знае - пуска се сешоара и след това се сяда на гърне. Та това е също май един от начините за привикване. А днес успях да го задържа дълго време на гърнето с едни кубчета, че иначе губим бързо интерес и е една кандърма, едно чудо... :oops:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Lan в Октомври 11, 2007, 12:58:58 pm
При залъгалките има ли пак 0+, 6+ и т.н., че ние имаме 100вида още откак се роди, да не сме ги "израстнали" :lol:
Да има, на различните марки са различни. Авент са през 3 месеца.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: meshko106 в Октомври 11, 2007, 13:03:48 pm
Ние засмукахме биберен залъгалка! То не знам дали е за радост, ама аз се радвам, надявайки се, че така ще се отучи от бясното смукане на палчето.
Много е сладка, смучка си бибката, вади я, оглежда я, пак си я слага, после ми я подава аз да я смуча :D

При залъгалките има ли пак 0+, 6+ и т.н., че ние имаме 100вида още откак се роди, да не сме ги "израстнали" :lol:
Има да. То ние залъгалка не сме ползвали, ама доколкото си спомням тези на чико и на авент бяха от 0 до 3 месеца, от 3 до 6 и т.н., а тези на нук са от 0 до 6, от 6 до 12.
Ех, Фуси, умили ме с вашата раздяла  :). Така е в живота, докато не ти дойде нещо до главата, нямаш представа как е.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 11, 2007, 13:07:00 pm
Гане, ами такова ти е детето - не е лошо това да имаш динамично дете!

Момичета, не ходете по обществени места тия дни!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: nia72 в Октомври 11, 2007, 13:15:20 pm
Гане, нормално бе и все пак ти си имаш мъж.Аз уж девойка, но разлика не откривам.Качва се на масата и се хвърля върху дивана и вика - мамо плувам.....челото е цялото в цицини.Може би като порасне още година две няма да е така, знам ли.А за ритуала много хубаво.И ние сме така.Сутрин първо минава през банята и гърнето и тогава закусва.Де направил де не, но така ще свикне.Периода на гърнето стимулирах с нещо за рисуване или кубчета - няма задържане иначе да седи по дълго време.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Cvetelina в Октомври 11, 2007, 13:29:51 pm
Гане, Ниа вашите деца са поне по-големички, моя фарфалак от сега се мята по мебелите. От дивана по таборетките и обратно. Ако има и пусната музика се изправя/ в/у таборетката/ и започва да танцува. С баща му само ходим по него, а пък той се радва още повече.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tanja в Октомври 11, 2007, 13:36:01 pm
Това с раzдялата май само в началото е така. Ние когато бяхме на гости при майка (тогава детето беШе на 8 месеца), само първите пъти се притеснявах, когато я оставях zа час, два при баба и. След това обаче, като видях как се zабавляват двете (иначе детето е по цял ден само с мене и вероятно и омръzвам понякога), спрях да се притеснявам. Не бива да сме егоисти и да се радваме само ние на децата  :wink:.

 Гане, може пак да ми се смееШ, ама купи на Алекс една олекотена каска zа колело и му я слагай докато сте у вас. Не винаги ударите са беzобидни, а и ти не можеШ винаги да си му до дупето. Децата са толкова иzобретателни  8).
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 11, 2007, 13:37:19 pm
Фуси, Фуси... :)
Гане, и човеците-батмани, паяци, супермени и т.н. сигурно от вашите години са почнали да скачат от масата на дивана!  :D
Кой питаше за бибероните-имат размери, да!
По повод смученето на пръста да плЮвна малко по свеки: "ах, бабиното, искаш да си смучеш палчето ли? И не можеш да си го намериш? Ето го, миличко  (и й бута палчето към устата), ето го, ето го..."!  8O Природно било, моля ви се!  :bonk:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 11, 2007, 13:45:51 pm
Мари, само за смукане напръсти не ми говори, че ми е болна тема... Свекърва ти направо я ритни силно в глезена... Ужаааасна борба водим с Николата с тия пръсти.

А за раздялтата  :oops: аз и без друго по цял ден съм на работа, ама и през нощта много ми дойде  :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 11, 2007, 13:49:17 pm
Мдаааам, успокоихте ме, да не се кося, че само ние сме в ролята на батман :?
Мариии, много ми липсваше :bighug: Пък за палчето - кажи й че ще станат криви зъбите на детето и ако иска да й финансира нова усмивка, да продължава да го бута вътре в устата :wink:
Абе Цвети, няма да обяснявам какво танцуване пада - то е на маси, на столове, на дивана, където се сети. Научил се е да си пуска музика от рисийвъра и даже и контакта от къде се включва и изключва знае :? Ама това с мятането ми спира дъха...
Танче, аз каска да му купя, ама на ченето няма предпазна част. Трябва да е от тея на американските футболисти, с предпазна шина, че то иначе не мога да го опазя. Все е син някъде - крака, ръце, глава... Все се притеснявам да не ни арестуват с мъжа ми за побой над детето, толкова е син от екстремни преживявания :?
Вени, то хубаво динамично, ма малко мярка бе... Не може изобщо да бъде научен да се пази. Не знам какво трябва да се случи, че да схване. Вече разбра, че печката е къх, след като пипна гореща тенджера и сега заобикаля, ама все пак с останалото как да го накарам да е по-внимателен...
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: mini в Октомври 11, 2007, 14:06:01 pm
Стефито палец никога не е смукала, биберон просмука след 4 месец и то защото заспиваше на гърда само и аз й давах да засуче малко и като се унесе и бумках биберона в устата.
Мари- твоето свеки пак на детето дава негово си пръстче, аз какво да кажа като ходихме в Малко Търново и я оставих за 2 минути да отида да й взема памперс и връщайки се я намерих навряла си показалеца целия в устата на Стефания  8O 8O 8O- щото детето се успокоявало така, чешело си венците  :bonk: :bonk: :bonk:
Преди малко премерих Т на Стефи- има 38 градуса, дадох Панадол 4 мл, след малко отивам при личната да проверим какво е, стискайте палци да не е нищо сериозно.
Дали не е от това, че днес я пооблякох доста, спа с боди с дълъг ръкав, едно поларено елеченце и панталонче, а й премерих т 10-на минути след като се събуди
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: piera в Октомври 11, 2007, 14:15:25 pm
като ходихме в Малко Търново и я оставих за 2 минути да отида да й взема памперс и връщайки се я намерих навряла си показалеца целия в устата на Стефания  8O 8O 8O- щото детето се успокоявало така, чешело си венците  :bonk: :bonk: :bonk:

Е те тва ме разби, честно  :lol:  само си представих картинката и се смях с глас  :D пък си представям на теб какво ти е било  8O  :x

Преди малко премерих Т на Стефи- има 38 градуса, дадох Панадол 4 мл, след малко отивам при личната да проверим какво е, стискайте палци да не е нищо сериозно.
Дали не е от това, че днес я пооблякох доста, спа с боди с дълъг ръкав, едно поларено елеченце и панталонче, а й премерих т 10-на минути след като се събуди

Дано нищо да и няма на Стефи, може леко да е понастинала, то с това лудо време  :?  Не ми се вярва да е от по-дебелото обличане... аз моята често се случва да я пооблека повечко  :oops: , но Т не е вдигала от това.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 11, 2007, 14:18:01 pm
Мини, за съжаление от претопляне няма как да вдигне 38 Т, може да е пипнала и тя гадния вирус :(
не се притеснявай, да й видят гърлото, ушите и носа. купи си сироп нурофен, защото панадола при висока Т не действа.

А за буйни деца да не съм ви чула да се оплаквате, за гаменката Деси чували ли сте, в къщи се катери където може, където не си подлага една играчка-жираф, перфектното стъпало, в парка се катери по количките на децата, взима им играчките, храната, абе ужас. Хубавото за сега е, че знае как да слиза, но лощото е че от дивана се опитва през облегалката да слезе :?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 11, 2007, 14:31:56 pm
Мини, дано ви се размине гадния вирус!
Аз такава параноя имам за вис. температура, откакто бяхме с 40, че на ден по няколко пъти пипам, меря, оливам се знам.
От многото обличане няма ка=к да е, според мен.

Гане,  няма майтап, гледах някъде едни каски, дето пазят отдолу и брадичката, ма се чудя, как се оставя дете с каска на главата, то верно уж дишаща не знам си каква, ама...

Последните 10тина дни всеки ден имаме протекъл памперс. Мокрото е отстрани и нагоре към подмишничката. Да не е в мен грешката и да не ги слагам нещо както трябва? На Памперс сме, в момента с мейд ин Поланд
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 11, 2007, 14:54:39 pm
Хубавото за сега е, че знае как да слиза, но лощото е че от дивана се опитва през облегалката да слезе :?

Ами да й доведа Колето - за 3 минути ще я научи! Прави го от 2 месеца - напълно професиотално от всякакви височини - със странично претърколване по корем и краката надолу - после лек скок и така...... :x
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 11, 2007, 14:57:00 pm
Стефи, тва с облегалката от не знам колко време сме го овладели - слизане, качване... във всички посоки е движението. На няколко пъти се опита и с главата надолу да слезе :x
Цветенце, то добре, ама и аз от тая гледна точка не съм се засилила да търся каска. Как да го оставя цял ден с това чудо на главата 8O
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 11, 2007, 15:02:18 pm
да бе, и тя се научи много професионално да слиза по същия начин, претълкулва се, спуска краката и слиза, но от облегалката се мъчи с премятане напред с главата :lol:
имаме време де все пак няма годинка още...
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: kassi в Октомври 11, 2007, 17:52:10 pm
Момичета, не ходете по обществени места тия дни!

Защо? И в болница ли не може да се ходи?  8O
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 11, 2007, 18:11:48 pm
Момичета, не ходете по обществени места тия дни!

Защо? И в болница ли не може да се ходи?  8O

Айдееее... Касси ще ражда у дома!  :P
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: mpia в Октомври 11, 2007, 18:14:41 pm
Защо да си стоим в къщи-заради грип ли?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 11, 2007, 19:55:28 pm
абе, Вени, ти фърли бомбата и те занемА :(
що да не ходим по обществени места? тъкмо намерих нощна смяна за дребния, та и ние живот да видим...???
казвай, щот' ти звъня.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: mini в Октомври 11, 2007, 23:15:48 pm
момичета, да се отчета /за тези, които ги интерисува де/- температурата спадна след първото даване на Панадол, на няколко пъти я усетих пак доста гореща, но чак сега след баня дадох още една доза. Гърдите са чисти, гърлото- розово, няма неприятен мирис в пампито, според личната- най-вероятно имунитета е паднал от наближаващо изкарване на зъби.  :? ми а дано
Цвети, вие имате ли зъби вече?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: mecheto в Октомври 11, 2007, 23:44:20 pm
Здравейте, мами! Имам питанка-колко време може да стой АМ(на стайна темп.) преди да се даде на бебето? Извинявам се за ако това е ило обсъждано, но нямам време да се ровя за инфо  :oops:. Благодарско!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 11, 2007, 23:49:41 pm
На всички млека пише до 30 минути след като е направено можеш да го държиш, след това вече е негодно. За препоръчване е да го правиш почти непосредствено преди хранене, за да няма изненади :?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 12, 2007, 00:12:28 am
момичета, да се отчета /за тези, които ги интерисува де/- температурата спадна след първото даване на Панадол, на няколко пъти я усетих пак доста гореща, но чак сега след баня дадох още една доза. Гърдите са чисти, гърлото- розово, няма неприятен мирис в пампито, според личната- най-вероятно имунитета е паднал от наближаващо изкарване на зъби.  :? ми а дано
Цвети, вие имате ли зъби вече?

Мини, сигурно мен питаш - нямаме още, пробвала съм наскоро, не се опипва нищо.
Дано да се разминете и да не е сериозно. Знам, че ти е претиснено...
Ако обаче не спада темп, имай предвид да пуснеш и една урина.
А ушичките гледаха ли?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 12, 2007, 08:45:30 am
Ман, на лични ще ти пиша!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 12, 2007, 10:16:58 am
Ман, на лични ще ти пиша!

Уф, Вени, кажи и на нас, че ни хвърли в питанки?
Къде точно да не ходим - ето за днес имам пазаруване в супермаркета, ходене до банката - все с малката...

Тази нощ таткото ни го втресе, вдигна температура и отново болни в къщи :(
Изолирала съм го в нашата спалня, инструктирала съм го да не идва при нас, като влизам при него да го видя, слагам маска, проветрявам навсякъде, тази вечер мисля да спя в хола, нещо дали пропускам в опитите да опазя себе си и съответно Симона?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: mini в Октомври 12, 2007, 10:26:42 am
тази вечер Стефания спа много неспокойно, ако изобщо мога да кажа че спа- след баня заспа за около половин час и после като се събуди- до 2:30 редувахме игри с опити да се приспи, с триста зора най-накрая заспа при нас, в 5:30 пак с рев се събуди /по принцип не се е събуждала така от много време/, сука и пак заспа, до към 8:30, когато пак с рев- пак сука и окончателно се събуди в 9:30. Температура обаче нямаме- 36.7 в дупето, а забравих да кажа, че снощи накрая сложих една свещичка Панадол  :?
препатили да ме светнат- това ли е поведението при зъбоникнене или просто превъзбуда някаква  :?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 12, 2007, 10:37:11 am
Мини, моят мискинин има такива тридневни периоди. Досега 2 пъти ми се е случвало. Някъде из нета бях чела, че в подобни случаи, когато се появява такава проява в постоянното поведение, детето минавало в нов етап на развитие, ама ба ли му м... така ли е.
При нас нямаше температура по време на нощните будувания. Може и зъби да са - точи ли лиги буболечката?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: ultra в Октомври 12, 2007, 10:38:17 am
Мини, на зъбче ми прилича. И ние сме така като растат, сега пробиват 3 отдолу едновременно и цяла нощ се е будил - ту му се играе, ту плаче. Температура няма, но загуби апетит (не че някога е имал :lol:).
Давам една доза панадол ако плаче много сърцераздирателно и мажа венците с Калгел.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: mini в Октомври 12, 2007, 10:41:22 am
ми лиги няма- тя се беше амбицирала някъде към 2 месец с лиготоченето, ма към 5 месец й секнаха мераците, нито сополи има
ами ако са зъби-хайде да избиват вече, че се изтормозва така милата, апетит си има- дори и за Мони, той сигурно за това е без
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 12, 2007, 10:41:58 am
Аааа Вени никви лични - хвъряш ни в оркестъра пък после на лични ще обясняваш, никви такива, айде че чакаме  :kiss: :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 12, 2007, 10:47:41 am
апетит си има- дори и за Мони, той сигурно за това е без

Добре дошла в клуба  :lol: :lol:! Вчера Николата цяла сутрин тичал след баба си и си сочил раницата (в която му седят бурканчетата с продоволствията) и викал - "айде, айде"
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tanja в Октомври 12, 2007, 10:53:19 am
Здравейте, мами! Имам питанка-колко време може да стой АМ(на стайна темп.) преди да се даде на бебето? Извинявам се за ако това е ило обсъждано, но нямам време да се ровя за инфо  :oops:. Благодарско!
Аz zнам, че до 1 час е годно zа пиене (това от сестрите в болницата, където раждах). След това трябва да се иzхвърли.

мини, може и zъбки да са. Ние Т° от zъбки не сме имали. Иначе не се притеснявай, един ден и ваШите Ще иzлеzнат  :wink:. На нас първото иzби едва на 9 навърШени месеца  :D.

Вчера Николата цяла сутрин тичал след баба си и си сочил раницата (в която му седят бурканчетата с продоволствията) и викал - "айде, айде"
Ей, голяма скица твоят хубавец  :lol: :lol: :lol:! Гладен няма да остане  :wink:.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: meshko106 в Октомври 12, 2007, 11:48:47 am
Мини, защо не пробваш хомеопатичните свещички вибуркол? При нас действаха много успокояващо. Могат да се слагат сутрин и вечер, когато предположиш, че ти реве от зъби. Е, при кътниците не подействаха, ама за останалите беше добре. Мия се лигавеше от четвъртия месец нонстоп, а първите 2 зъба се появиха 2 седмици преди да направи годинка, така че не се притеснявайте.
За адаптираното мляко -на нашето пише, че може да се ползва до 1 час след като е приготвено.
Ей, Фуси Николата гладен няма да остане :D. Тя и Мия като огладнее или не си е дояла и започва да дърпа към кухненската маса. Много е смешна.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Fussii в Октомври 12, 2007, 11:59:27 am
А, Мини, душата, забравих! Камомила даваш ли? Успокоява доста
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: jam в Октомври 12, 2007, 12:25:02 pm
аз тази седмица видях показание от 40 градуса на термометъра...

Венера, ако още един път хвърлиш притеснение тук по тоя начин и после избягаш, ще те банна. сериозна съм.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 12, 2007, 13:35:23 pm
Не съм избягала, имам работа!

Просто не ходете на масови места - има сигнал в полицията! Явно нещо очакват!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: kassi в Октомври 12, 2007, 13:37:52 pm
Не съм избягала, имам работа!

Просто не ходете на масови места - има сигнал в полицията! Явно нещо очакват!

Е, това вече ме довърши...
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 12, 2007, 13:39:28 pm
Не съм избягала, имам работа!

Просто не ходете на масови места - има сигнал в полицията! Явно нещо очакват!
Това за София ли става въпрос?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 12, 2007, 13:43:31 pm
Не каза, но подозирам!

Сега да ви кажа, че на пазара Красна поляна има магазин за детски обувки има модели на Колев и колев от минали години на нормални цени - от 20 до 25 лева. Аз взех на Матей едни за 22 есенни, височки за това време от тук нататък. Имаше едни с каракулче, много топли, но немажах да му вкарам крака в по-малък от 25 номер, а той носи 22-23! Те бяха и по-съки - 36 лв.

Съжалявам, че внесох смут, но ми се струва, че такива неща конкретни по форуми не се пишат и затова само ви казах да не ходите, където се събират много хора.

Пак излизам - да не кажете, че съм се скрила - отиваме да вадят на Лора зъб, че и се клати!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 12, 2007, 13:59:34 pm
Вени, аз нищо не разбрах, ама както и да е - значи не е ясно дали е само за София, и тези няколко дни колко са - 2, 5 или 10???
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 12, 2007, 14:14:41 pm
А аз отивам да се гръмна...
пак сме с температура, е не е 40 градуса, но ми писна, 3-та седмица вече, 5 дни без прекъсване след това през 4-5 дни пак, нЕАм нерви, а за капак на всичко и сме сами два дни, бийста го няма :?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 12, 2007, 14:18:00 pm
Eeeeeeeee Стефи, това пък ващо на нищо не прилича ма душа. Кво става с таз Десита :?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 12, 2007, 14:21:15 pm
а де, и аз това се питам, тая седмица в неделя имаше малко Т и днес пак така от сутринта, вече незнам какво да я правя, иска ми се да са зъби, ама като хич не ми се вярва и направо се побърквам :(
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Марито в Октомври 12, 2007, 14:24:22 pm
Ходихте ли на док, пита ли Бърдито, некви идеи???
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: lady_11 в Октомври 12, 2007, 14:30:27 pm
Цитат
а де, и аз това се питам, тая седмица в неделя имаше малко Т и днес пак така от сутринта, вече незнам какво да я правя, иска ми се да са зъби, ама като хич не ми се вярва и направо се побърквам

Само предполагам: уро-инфекция? стерилна урина?
 
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 12, 2007, 14:38:31 pm
Ми стерилна не съм носила, носих обикновена и беше ок, предполагам че ако имаче инфекция поне левкоцитите ще са завишени, занм ли, всичко беше в норма :(
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: nia72 в Октомври 12, 2007, 14:51:19 pm
Стефи, пусни една стерилна зе всеки случай.може ли от зъби толкова време???
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 12, 2007, 14:58:23 pm
как да взема стерилна урина?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 12, 2007, 15:45:38 pm
трябва ти шишенце от лабораторията и в аптеката има едни специални торбички/ проклетото им име ми излезе от главата и това/, които се залепят на съответното място и като пишка то си влиза, а после го изсипваш в шишенцето!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 12, 2007, 15:53:57 pm
мерсимного, ще ходя да купя, а утре ще носим и урина :(
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 12, 2007, 16:57:53 pm
Стефи, да кажа и аз как вземам, нали носим всяка седмица.
Найлоновите колекторчета са два вида - едни с едно дунапренче в торбичката, немски май, около 1.50, а другите са турски - ок. 50ст. Първите са ми доста по -удобни, но почти никъде ги няма, нямало внос сега, та аз съм се заредила от един санитарен магазин с доста. Вторите ги имат и също стават. Търсиш за момиченца, че има разлика в отворчето.
Измиваш я много добре, аз сапун не ползвам, но хубаво измивам с топла вода, после доизмивам с влажно тампонче, ако се налага. Залепяш хубаво и чакаш :) После пресипваш в стерилно контейнерче за урина и е хубаво макс. до час да я занесеш.
Урина за изследване на мен и мъжът ми от години, а сега и на Симона, нося на едно единствено място - контролната лаборатория по микробиология в Центъра по заразни и паразитни болести, за дете е безплатно, все едно с направление или без, има и лекар, който ти дава и коментира резултата.
А друго - не знам за бебетата важи ли, сигурно, аз нося от Симона винаги първа сутрешна.
Ако не намериш такива колекторчета и таткото ви се върне, прати го, ще ви дам и колекторчета и контейнери, доколкото си спомням беше в Редута, ние сме на 15тина мин.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 12, 2007, 17:06:09 pm
Мерси цвтенце, ще ходим ей сега до аптеката, надявам се да има и да занеса утре.
аз нося във Вита, че работят и събота и ми най-близо, надявам се че им е добра лабораторията.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: lidia в Октомври 12, 2007, 17:07:39 pm
Здравейте и от нас. Проблемите при нас не стихват, с мъжа ми сме изнервени до максимум. Поне грипа го преборихме, сега дано не успее да ни покоси пак. Само за приспиването с малката не можем да се разберем хич. Иска си гърда, пък аз вече почти нямам мляко и когато суче по продължително време направо полудявам. :( След това съм изтощена до припадък. Незнам дали е нормално или аз вече тотално полудях.
Бабата на мъжа също не е добре. Тези две седмици 3-4 пъти тича бърза помощ и доктора до нас. Каза че е прединсултно и е от възраста. Даде уж още хапове, но не ми се струва хич добре. :(
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 12, 2007, 17:12:41 pm
Мерси цвтенце, ще ходим ей сега до аптеката, надявам се да има и да занеса утре.
аз нося във Вита, че работят и събота и ми най-близо, надявам се че им е добра лабораторията.

Стефи, занеси там, щом ти е удобно, а и наистина работят в събота, но ако нещо те съмнява резултата, Центъра ти е на 10мин от Вита.
Аз съм малко предубедена, че преди време на два пъти ми изолираха някакви неща ( дето последствие се оказа, че ги нямам) и един техен доктор такова лечение ми беше намислил....
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Nina в Октомври 12, 2007, 17:58:06 pm
Лиде, днес коментирах с една дама - тя кърмила до година и седем месеца нейния и казваше, че е луднала - ходел по улицата и си искал... Това преди десет години, тя имала кърма много, сега каза ако и било - до 6 месец, мах година и спира. Майка ми е кърмена до три години, взимала едно столче, излизала да търси баба ми на улицата, правела жест с пръстче и казвала на баба - "ела, че ми трябваш...."  :lol: Там работата е била много шантава. Неможе ли да отучиш бебето? Нещо с биба? А пък Кристина никога не ми е заспивала на гърда, никога. Успех...

Другарки, някоя от вас ако има уред на Авент за затопляне може ли да ми каже как стоят нещата, щото аз уж не съм индианец, ама да не попаря детето... Та за количество 150 мл. и включен уреда на 3 приготвям млякото за 4 мин., ама ми се струва топло. Моля да не ми се смеете :oops: ама нещо неможах да разбера далаверата с температурата...
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tanja в Октомври 12, 2007, 18:31:30 pm
Другарки, някоя от вас ако има уред на Авент за затопляне може ли да ми каже как стоят нещата, щото аз уж не съм индианец, ама да не попаря детето... Та за количество 150 мл. и включен уреда на 3 приготвям млякото за 4 мин., ама ми се струва топло. Моля да не ми се смеете :oops: ама нещо неможах да разбера далаверата с температурата...
Az съм другарка, иначе такъв уред на Авент нямам   :wink:. Та ако ти се струва наистина топло млякото, или намали степента или минутите. Опитвай и Ще нацелиШ правилната zа твоето дете. То иначе как реагира?
Някои деца дори откаzват топлото мляко, пият го със стайна Т°.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Nina в Октомври 12, 2007, 18:48:20 pm
Другарко Танче  :wink: топло го обича детето, но се е случва и със стайна да го дам и пак яде. Ние до скоро бяхме само на кърма, но нещо намалява, давах добавка, а сега вече и цели хранения са само с АМ, та ми се ще все пак да не варира темп. непрекъснато и да е горе долу една и съща и го купих тоя уред, и за после с пюретата и кашите бил удобен. Но този уред ми се вижда много опростен, аз  все под вола теле търся. Много лесно ми се вижда  :? А тука сме свикнали да ни е трудно.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 12, 2007, 18:56:31 pm
Нина, има една съвсем проста и лесна техника за проверка - обръщаш шишето надолу с биберона да ти капне на горната част на дланта, ако там ти е горещо, то значи и на детето ще му е горещо. За това на Авент не се сещам как изглежда, ама по принцип на моя има степен за шише и степен за бурканче. Слагам го на степента за шише и съм спокойна, че няма да е много горещо :lol: Другото, което аз правя - имам си един термос, в който си държа водата за млякото на малчо и в каната за преваряване винаги има студена преварена вода. Сипвам около 100на мл или при теб ще е около 50на от врялата вода и допълвам след това с хладката. Обикновено ми се получава идеална вода за АМ и не сме имали фалове.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Marie в Октомври 12, 2007, 19:21:04 pm
Таз затоплячка на Авент е голяма глупост. Аз по минутите не мога да се ориентирам, слагам вътре и после на 30 секунди проверявам колко е топло докато ми хареса и му се доверя. Моите длани и китки не са чувствители, не усещам колко е горещо. Какво пък съм такава... Сигурно съм си излЮщила сензорния дермослой, знам ли...

Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tanja в Октомври 12, 2007, 19:24:12 pm
Щом искаШ да имаШ една постоянна Т°zа млякото, но таzи ти е топла, топли го на съЩата степен, но 1 минута по_малко.
Аz го правех хладко и работех само с микровълновата. Имах преварена студена вода. Сипвах в ШиШето половината от водата, zагрявах я, слагах АМ, раzбивах и след това доливах останалото количество вода. Детето ни веднъж не се оплака  :lol:.
Щом и при вас няма въzражения, zаначи всичко е наред  8).

 Marie, къде го иzлюЩи дермослоя  :lol: :lol: :lol:?
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Nina в Октомври 12, 2007, 20:04:13 pm
Гане, аз съм малко дебелокожа :wink: , не съм много чувствителна и горещото ми е малко относително. Ше пробам.

Мари  :lol: дермослой.... хех, разведри ме. Аз тъгувам по затихващото кърмене. 
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tzvetenze в Октомври 12, 2007, 20:27:59 pm
Нина, и за мен е най-лесно, както ти е обяснила Гането - термос с топла и шише с хладка преварени води. Разтварям в 2/3 топла и дбавям 1/3 хладката и става точната за ядене при нас темп. На мен принципа ми е като капна, да не ми е нито топло, нито хладко.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 12, 2007, 21:39:14 pm
Нинка, просто е бе, душата. аз го слагам на 1 и малко и си седи с часове, примерно за сутринта и температурата е идеална. е, отнема повече от 2 минути за да се стопли, но пък няма да направи водата гореща и след 5 часа :D

Гане, още ли преваряваш вода ма мамо 8O
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 13, 2007, 00:10:15 am
Нинка, просто е бе, душата. аз го слагам на 1 и малко и си седи с часове, примерно за сутринта и температурата е идеална. е, отнема повече от 2 минути за да се стопли, но пък няма да направи водата гореща и след 5 часа :D

Гане, още ли преваряваш вода ма мамо 8O

Мацко, тука е такъв варовик, такова чудо, че ме е страх и за тва се варим все още. То ако требе да съм честна и шишета стерилизирам, ма аз съм друга луда :oops:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Anna_12_58 в Октомври 13, 2007, 00:13:00 am

 То ако требе да съм честна и шишета стерилизирам, ма аз съм друга луда :oops:


И аз, и аз.......
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: cygnus в Октомври 13, 2007, 10:32:55 am

 То ако требе да съм честна и шишета стерилизирам, ма аз съм друга луда :oops:


И аз, и аз.......
Леле имало по-луди от мен :) Аз стерилизирах до 11 месеца :)
Абе млякото се проверява с капка на вътрешната страна на ръката капваш 2 капки и не трябва да ги усещаш - нито топли нито студени. Стоплям на водна баня.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Ganka в Октомври 13, 2007, 10:35:49 am

 То ако требе да съм честна и шишета стерилизирам, ма аз съм друга луда :oops:


И аз, и аз.......
Леле имало по-луди от мен :) Аз стерилизирах до 11 месеца :)
Абе млякото се проверява с капка на вътрешната страна на ръката капваш 2 капки и не трябва да ги усещаш - нито топли нито студени. Стоплям на водна баня.

Дони, ма аз си признавам честно и почтенно :oops: Пък и моя стерилизатор само ми вади очите, за кво му е тая гаранция като не работи. Я марш на плантацията :lol:
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: manhattan в Октомври 13, 2007, 13:02:09 pm
хора без работа :D
мацки, аз за Н-ти път да кажа, че стерилизирането след 6 месец е вредно за децата!

Гане, не знам как да ти го кажа, ама с преваряването на водата не можеш да елеминираш варовик, метали и прочее съдържимо :( преваряването е за микроорганизмите и евентуалните бацили. нямате ли там от тези кани с филтър BRITA? аз сега използвам нея за водата. филтърът елиминира практически всичко.
другият вариант са изворните води за деца. аз ги редувам с каната.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: tanja в Октомври 13, 2007, 13:46:17 pm
Гане, ти направо ме раzби с това стерилиzиране :D!

И аz оЩе варя вода, но това Ще е оЩе няколко седмици, докато не минем на нормално прясно мляко. След годинката Ще го въвеждам. Не смятам да сме на АМ до така гореЩо препоръчваната 3 годиШна въzраст в мамата   :lol:.

manhattan, имаме си BRITA  (http://www.neckermann.de/bilder/201x232/8/87/876028_00_0012_zp55up35.jpg) :wink:.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: Nina в Октомври 13, 2007, 13:50:57 pm
Сватя Лейди, ние водихме Криси на ортопед при Алексиев, в ГБ. Видях му сайта в един твой пост. Доволни сме много, дето викаш - кратко и ясно обяснява човека, без излишни подробности. Ама не пропусна да спомене Драганов  :lol: щот му казах само, че имаме направление за друг лекар, но сме избрали него и той иронично подметна - "за Драганов ли? Ми той е най-известният."  :lol:
Мерси за инфото.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 13, 2007, 16:34:04 pm
Ман, го е казала много добре! Аз стерилизирах до 6 месец, а преваряване почти не ми се еналагало. Ползвам вода Демин - розова, а кана Брита имаме, но скоро не сме я ползвали!
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: StefiZ в Октомври 13, 2007, 16:36:09 pm
Мда и аз стерилизирах до 7м., а от 8м. мисля, давам розов девин или друга изворна вода.
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: lidia в Октомври 13, 2007, 17:43:38 pm
Лиде, днес коментирах с една дама - тя кърмила до година и седем месеца нейния и казваше, че е луднала - ходел по улицата и си искал... Това преди десет години, тя имала кърма много, сега каза ако и било - до 6 месец, мах година и спира. Майка ми е кърмена до три години, взимала едно столче, излизала да търси баба ми на улицата, правела жест с пръстче и казвала на баба - "ела, че ми трябваш...."  :lol: Там работата е била много шантава. Неможе ли да отучиш бебето? Нещо с биба? А пък Кристина никога не ми е заспивала на гърда, никога. Успех...

Другарки, някоя от вас ако има уред на Авент за затопляне може ли да ми каже как стоят нещата, щото аз уж не съм индианец, ама да не попаря детето... Та за количество 150 мл. и включен уреда на 3 приготвям млякото за 4 мин., ама ми се струва топло. Моля да не ми се смеете :oops: ама нещо неможах да разбера далаверата с температурата...

Ще се кърмим максимум до годинка. Искам не искам, януари тръгвам на работа и няма начин просто. Въпроса е постепенно да се отучим от тази дейност, за да не се травмира малката, но явно няма да стане. Пробвах какво ли не. Определено намалихме, но преди да заспим и сутрин в 4-5 или 6 не се отказваме. Пробвах АМ мина номера два три пъти и после само като го види полудява от рев. Същото и с вода. А залъгалки никога не сме цокали, колкото и упорито да съм и ги бутала в устата. Тя и биберони мрази.  Трагедия. Но над годинка не категорично, колкото и да реве. Пък камо ли да ме гони по улицата и да ми вдига фанелата :lol: Аз съм явно с остаряли разбирания. Не го приемам, колкото и да искам :(
Аз от два месеца давам водичка Девин -розов етикет. Не съм имала проблеми с нея. Стерилизирах до 8-9 месец. А млякото първо загрявах 30мл вода , разтварях млякото и досипвах студена. Аптамила се разтваря само във вряла вода. Пробвах на дланта си. Но само си го приготвях, щото мойта кокона не го щеше. Само като е умряла от глад вече и се е уверила за стотен път че в гърдата няма мляко тогава скланяше да го пие и то с паузи от плюене и ръмжане.  8O
Титла: Re: Малко дъжовна седмица - 8-14.10!
Публикувано от: venus_melena в Октомври 13, 2007, 22:47:47 pm
Лиде, все едно Матей описваш като сучеше. Отказах го от нощното по съвет на две педиатърки, едната от които психолог - посъветваха ме да поспя за малко в друга стая. Така мъжа ми остана в спалнята при него , аз поспах в хола. Оказа се по-лесно, отколкото си мислех. Като ме няма в стаята спря да се буди. Виж с приспиването на гърда беше проблем и накрая го заменихме с седене до него, докато заспи.