0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #900 -: Декември 27, 2011, 11:28:41 am »
Нямало да имаш кърма като храниш през 3 часа - не го вярвам. Стандартно десетилетия наред това е била схемата, по която майките са кърмели (по лекарски съвет)и не само в България, а на много места и пак са успявали. Не се притеснявай, а прави това, което чувстваш, че трябва да направиш. Ти си познавай най-добре и бебето и ситуацията. Майката някакси ги усеща тези неща по-добре от всеки друг. Пожелавам ти успех и повече спокойствие, защото то е най-важното за успешното  кърмене.

Боби, факт е че този режим е бил наложен, ведно с ранното захранване на 40 дни, с цел майката да се върне по-рано на работа. Кърменето на поискване и късното захранване са били несъвместими с идеала за работещата жена. Затова и кърменето постепенно е станало "демоде". Много от жените обаче не са го спазвали - майка ми например. Кърмена съм на поискване, а на посещаващата дома ни медицинска сестра е казвано, че съм на режим. Майка ми е имала много кърма и е следвала инстинкта си. Поради същата причина съм захранена и късно - пак заради многото кърма. Бабите ни също не са спазвали режим и са захранвали късно - къде ти е имало пюрета, сокове и каши по селата едно време. Бебето в цедилката и на полето. Като ревне - на гърдата и после пак в цедилката.  :lol:
За другото си права - майката трябва да слуша инстинкта си. И да е спокойна. Ако ще е по-спокойна ако дава АМ, да дава. Още повече, че хормоните я правят доста емоционална, лабилна и депресивно настроена в този момент. Ако наистина не й стига кърмата - има схеми за дохранване и поддържане на лактацията. Така детето няма да е изцяло на АМ, а ще получава и майчиното мляко.   
Пак давам за пример моя близка с идентична на Къди ситуация с първото и второто дете - с първото не настоя с къменето и под натиска на околните даде АМ и приключи с кърменето за 2 месеца. С второто обаче вече беше с опит, по-спокойна и упорита и успя да кърми до годинката.

Много ми е неприятно, че постоянно се стига до спорове в тази хубава тема. Влизам тук единствено с идеята да помогна от собствен опит - кърмя успешно децата си вече трета година, а само се натоварвам.   

Предполагам, че даващите съвети се ядосват, защото се забелязва една тенденция - всички дават съвети, отделят от времето си за почивка, за детето или от работното, а накрая резултат няма. Докато пишех съветите към Къди си мислех колко искам тя да се похвали после, че е успяла, да има смисъл от тях...

Съжалявам за накъсаната мисъл, но съм на работа и пиша от време на време по изречение. Вкъщи пък обикновено децата не ме оставят да се задържа на компа за повече от 5 мин. Извинявам се ако някой се е почувствал засегнат от мой постинг, не съм целяла нищо подобно.   
     
Ще отблъснем новите кърмачки,никой няма да смее да зададе въпрос и да сподели страховете си,от страх,че ще е нахокан и оценен в тази тема.

По същата логика скоро и никой няма да иска да дава съвети май...
  09.11.2007
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #901 -: Декември 27, 2011, 12:24:56 pm »
Защо наистина когато някой потърси помощ тук веднага се започват едни спорове и разтягане на локуми?Момичето точно и ясно си казва , че иска да кърми , ако не искаше нямаше да пише в тази тема за "кърменето", освен това тя осъзнава че прави грешка като дава АМ , но така е приценила .Щом като търси помощ от нас за да продължи да кърми , то е ясно че трябва да е готова на всичко за да успее, най-лесно е да й се каже,абе я не се занимавай с това кърмене , давай АМ и спи спокойно!Не мили момичета тук става въпрос за желание да кърми дадена майка ,никой не е казал че е лесно да се кърми , напротив ,на мен самата както казах вече не ми е било лесно да кърмя , все се изкушавах да дам АМ , но вътрешния ми глас ми подскавзваше друго-детето е най-важното в случая , а не на мен да ми е лесно , ако съм искала лесно нямаше да се мъча толкова години да забременея за да имам детенце.Тук не става въпрос за това дали сме съгласни или не тя да дава АМ , това е нейно желание , важен е правилния съвет в случая , а той е -Къди не се отказвай от кърменето ако все още имаш желание и , ако все още кърмата не ти е спряла тотално  и също така , ако искаш да кърмиш слушай съветите на опитните кърмачки , които в никакъв случай няма да ти навредят на теб и на твоето бебче!
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #902 -: Декември 27, 2011, 12:52:25 pm »
Момичета здравейте,

пак съм аз с моите неволи. След дълга борба се кърмим, но от 3 дни Ева отказва добавката, която щастливо ядеше до сега. Просто я плюе, мръщи се, реве. Само суче от три дни. Меря я преди и след ядене и максимума, който изяжда са 80 мл. от двете гърди общо. По предписанията на нашата възраст рябва да изяжда над 100 мл. на ядене. Тя яе по 50-60 до 80 мл.
От три дни, откакто яде само кърма, не е акала. Изпишква, според мен, достатъчно - поне 7-8 пъти на ден пиша. Пробвах с термометъра - нищо. Пръцка, но не ака. Кожата на гърдите и коремчето е много суха, не знам дали има връзка. Фонтанелката е добре, не е хлътнала. Детето изглежда спокойно. Но това неакане адски ме притеснява.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #903 -: Декември 27, 2011, 13:56:32 pm »
Зай,може би кърмата вече й стига?Това теглене...По-добре недей тегли извстно време.Щом детето е добре видимо,всичко най-вероятно е ок.Изцяло на кърма може да не се ака доста по-дълг от 3-4д.Ако се тревожиш,пробвай със глицеринова свещичка,продават се в аптеките.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #904 -: Декември 27, 2011, 15:09:41 pm »
 Изобщо не смятам, че въпроса е безсмислен...
... до преди да прочета в друга тема, че бебчо примерно може да плаче от това, че нещо го сърби, но не може да се почеши, никога нямаше да се сетя за такава причина...Или пък,че около пръстчетата на крачетата може да има някое усукано конче, което да му причинява болка.

 В периода на колики, много често се получава омагьосан кръг именно от това, че поведението на бебето  е сходно с това като при глад...
 Именно за това я попитах. Можеше пък да изкажа някое предположение, което видиш ли да и помогне.
 ... и да, точно, както и Боби е написала, дохранила е - спокойно бебе. Ето, това е едно доказателство, че бебето е било гладно

 Зай, ако бебчо е спокойно, опитай да не се обременяваш с някакви си грамове... Откликвай, когато бебончо иска да суче и всичко ще е наред. Не винаги при всяко хранене, количеството кърма е едно и също. Именно и по тази причина е възможно веднъж да направите пауза от 3ч, а друг път от 1,5ч . Аз бих мерила веднъж седмично...
 Спомням си как в болницата имаше кантар и винаги като слагах Калоян да го премеря, изглеждаше сякаш не е ял, а всъщност се оказа, че за 10 дни сме качили 320гр
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #905 -: Декември 27, 2011, 15:30:58 pm »
Зай, не е проблем, от триседмична възраст нататък е възможно кърмачетата да се изхождат по веднъж на няколко дни, дори веднъж седмично, защото усвояват всичко в кърмата. Аз го чакам още този момент, за да са по-спокойни нощите, но педиатръката ми се подсмихна и обясни, че при всяко бебе е различно. Радвай се, че по-рядко миеш мръсно дупе. :)
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #906 -: Декември 27, 2011, 16:12:45 pm »
Зай, не е проблем, от триседмична възраст нататък е възможно кърмачетата да се изхождат по веднъж на няколко дни, дори веднъж седмично, защото усвояват всичко в кърмата. Аз го чакам още този момент, за да са по-спокойни нощите, но педиатръката ми се подсмихна и обясни, че при всяко бебе е различно. Радвай се, че по-рядко миеш мръсно дупе. :)

Права е,ние сме почти на 2г и все още сме с по 2-3 мръсни дупета на ден :lol:
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #907 -: Декември 27, 2011, 17:26:25 pm »
Между 2-рия и 5-тия месец моите бебета бяха само на кърма. Имаше период, в който акаха по веднъж седмично - винаги в неделя :-) Емо веднъж би рекорда с 3 седмична пауза!!! Не е показвал да му е дискомфортно, след като си свърши работата най-накрая, дори нямаше признаци да е бил запечен - акото беше с нормалната консистенция.
А бяха на кърма само през този период, просто защото винаги съм имала проблем с лактацията. Пробвах всички илачи, за които чух, но ефект нямаше. Млякото стигаше за 80% от консумацията им. Не съм се притеснявала, че дохранвам с АМ. Дори и сега е така - кърмя ги 3 пъти на ден, но и дохранвам в някои дни. На всичкото отгоре, при мен само едното бебе суче без проблем - по-малкия винаги се дърпа, прави драми. Може би ако той беше единствено бебе, щях да се откажа много рано да опитвам да кърмя. Но ето че вече 9 месеца борбата продължава - цедя по 3-4 пъти на ден, дори и нощем. Понякога съм адски изморена и се случва да пропусна нощното ставане - тогава давам АМ. И през ум не ми минава да се обвинявам - и аз съм човек, а децата ми имат нужда освен от кърма, най-вече от адекватна майчина грижа все пак.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #908 -: Декември 27, 2011, 18:13:29 pm »
Zai, колко пъти на ден хапва малката? Да не би общото количество да й е достатъчно пък, ако я храниш по-често?
Аз изобщо не се имам за успешно кърмеща, но все пак реших да се изкажа, понеже имаме същия проблем. Вече пет месеца и половина, но количествата ни са като при вас, макар кърма да си има в повечето случаи. Ако случайно се излъже да дръпне над 100, следва повръщане... Просто не иска да яде детето, как да го накарам?!
И аз меря непрекъснато, с и без кантар, все се побърквам, та поне да си знам какво се случва. Но го има и това, че кантарите не са особени точни...
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #909 -: Декември 27, 2011, 18:41:03 pm »
 Аз понеже изключително вярвам в интуицията на детето... възможно е детето да не иска да поема по-голямо количество на едно хранене по физиологични причини. Може да му става тежко и да му се връщат повече мляко и киселини, което да му създава дискомфорт
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #910 -: Декември 27, 2011, 18:48:26 pm »
Винаги съм се чудила какво значи 5-6 добре напишкани памперса!? Чак съм стигала до там да ги тегля на ден съдържанието на памперсите ни е около и над 600гр това достатъчно ли е?
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #911 -: Декември 27, 2011, 18:59:57 pm »
Зай, Тереза винаги е яла по - малко количество кърма от препоръчителните, но качваше между кило и кило и половина на месец, докато беше само на кърма. Бебето спокойно ли е между храненията?
« Последна редакция: Декември 27, 2011, 19:02:16 pm от elle22 »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #912 -: Декември 27, 2011, 21:58:51 pm »
здравейте и весели празници на всички ви.

ние пътувахме и аз само четях, нямах възможност да пиша, макар че много исках да се включа, повече неща са казани вече сто пъти, но само искам да напомня - стомаха на детето ви е горе-долу колкото юмручето му, къде да побере всичкото това количество. особено по-малките (до към 2м) капацитета им е 30 грама, така поне аз четох и моята консултантка по кърмене каза, след като е спокойно бебето всичко е наред, зай. а колкото до сухата кожа, май доста хора сме така, в това число и ние - мажа я два пъти на ден и за няколко дни всичко утихна, а също така и не всеки ден я къпя, но това е повече от мързел  :wink:

къди, пиши как си, надявам се не си се отказала, разгорещените страсти тук са точно това - страсти, защото всички сме много запалени по темата.

а по темата с кантарите - аз съм много благодарна, че мъжа ми не ми се върза преди да се роди бебето да купи кантар, мисля, че основната му функция е да побърква майката. можете да направите експеримент да мерите себе си преди и след хранене да видим дали ще има някаква разлика.

м-и струва ми се съвсем наред, сега погледнах в материалите си от училището за родители - "тежка пелена" означава пелена с три супени лъжици вода в нея - казват 45 мл. течност. така че - спи спокойно.

лека нощ
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #913 -: Декември 27, 2011, 23:10:22 pm »
Къди,малката месец и половина не слезна от гърдите ми,беше едно денонощно сукане.Като ти чета поста,се връщам 4 месеца назад ;) С тази разлика,че аз бях убедена,че имам кърма(след всяко кърмене стисках гърдата да проверя пуска ли още мляко и винаги имаше). Това,което мога да те посъветвам и аз,е да се довериш на инстинкта си.Аз така направих - на мен почти всички близки ми разправяха,че съм нямала кърма и да съм дохранвала.Много се радвам,че не ги послушах.Но на мен това ми подсказваше инстинкта ми.
Зай,ако не си личи на бебето да му е дискомфортно,няма проблем че се изхожда толкова рядко.И ние акаме веднъж на няколко дни,но това си е нормално.
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #914 -: Декември 28, 2011, 08:17:50 am »
Вчера пък Йоана за пръв път вечеря от шише :D.След дълга игра с тати,каталясала,но не и се искаше той да спре да я гуши и все пак много гладна вече.В началото гледаше учудена шишето,а към края взе да го блъска да пусне повече 8O.Много ми е смешна бузана!
Успяхме с каучуков биберон(сплескан)единица.
Мисля си,че просто е трябвало да дорасте до този момент.Вчера дадохме изцедена(прясна)кърма.А с мляко не знам как ще е.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #915 -: Декември 28, 2011, 08:27:05 am »
Elena B благодаря ти, аз вече не се притеснявам, но това 45мл изобщо не е много мокър  и тежък памперс. Значи и преди е нямало за какво да се притеснявам  :D
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #916 -: Декември 28, 2011, 09:49:56 am »
Винаги съм се чудила какво значи 5-6 добре напишкани памперса!? Чак съм стигала до там да ги тегля на ден съдържанието на памперсите ни е около и над 600гр това достатъчно ли е?

Ох, отдъхнах си, не съм само аз  :lol: Еми неподвижни памперси се теглят далеч по-ледно от бушуващо бебе...  :wink: При нас е около 500. Знам, че не е съвсем достатъчно, но както писах, няма какво да направя - беба отказва шишета. От втора гърда яде само вечер, през деня не ще. Може пък да се нахранва с по-малко :?. Вярно, че и не качва особено за жалост, но...
Четох в една доста популярна статия за достатъчното количество мляко при кърмени бебета, че някои бебета изяждали по 570. Ами казвам си, че не сме чак толкова под минималното количество и така...
Ще опитам тези дни пак с шишето, дано й е дошъл нов акъл :), макар да ме съмнява да яде повече така. То дали гърда или шише, ако не иска повече, пак до там ще сме.
« Последна редакция: Декември 28, 2011, 10:32:46 am от vanyush »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #917 -: Декември 28, 2011, 10:54:44 am »
vanyush моя мрънка изглежда заради рефлукса по цял ден, но искам да съм убедена че е от това, а щом има 500гр в памперса си мисля, че се е изпило повече, значи е добре.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #918 -: Декември 28, 2011, 11:18:11 am »
И ние сме с рефлукс :(. Може и това да допринася да не искат да се тъпчат горкичките.
Иначе колко повече да изяжда - 10-20 гр. не са кой знае каква разлика, пък и тя щом не качва, значи каквото влиза, толкова излиза горе-долу :). Нали е здравичка, няма повече да мрънкам :) Дано поне пюренцата й се усладят, та да си отдъхна  :D
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #919 -: Декември 28, 2011, 15:51:57 pm »
С акането се оправихме, но съм сигурна, че има проблем. Не я тегля за удоволствие, за съжаление. Яде малко и иска да суче постоянно. Нямам представа кога е ден и кога е нощ вече, просто съм на ръба на нервна криза. Вечер е най-големия кошмар - от 10 до 2 през нощтта иска да суче постоянно, а като я откача от гърдата реве до скъсване. От 10 часа вчера почти не е спала, ако заспи е на ръцете ми. От сутринта в 10 до сега е изяла 100 мл. общо, като е сукала поне 20 пъти, ако мога да ги отгранича така. Не мога да й дам и добавка вече, за да поспя, защото не я иска. Просто съм отчаяна.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!