0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #880 -: Декември 21, 2011, 19:37:46 pm »
И Яна точеше лиги почти от 2ия си месец, но първите зъбки пробиха чак на 9 месеца и половина. Другата ми мома пък ме изненада със зъби на 5 и половина месеци без никакво точене на лиги.  :lol:
Около 4ия месец се развива храносмилателната система на бебето, тогава се появява и по-обилното слюноотделяне.

Аз не помня вече на около 4 месеца дали сме имали подобна криза. Помня, че едната ми се будеше много често около 5ия месец, но като се появиха 2 броя зъбки, ми светна защо е било.  :lol: Иначе с количествата кърма не съм имала проблеми, по-скоро имах проблем с хиперлактацията и захранването. Но ако наистина на детето не му стига кърмата, по-добър вариант от Ам е малко по-ранно захранване.
  09.11.2007
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #881 -: Декември 25, 2011, 09:48:36 am »
Момичета имам проблеми с кърменето. Почти нямам кърма, пия всякакви чайове, ям сурови ядки, жито, мляко и не и не. Обрънах се с молба за помощ към консултант по кърменето, но освен удобната поза за кърмене нищо друго не ми помогна. Храним се през три часа, като самото хранене продължава повече от час. Гледам да я държа поне 20мин. на всяка гърда, но тя се уморява и заспива. Дохранвам я с Хип мляко за кърмачета, знам че е грешка, но просто не мога да я оставя гладна. Имам везна в къщи и правя контролни мерения преди и след кърменето - изяжда не повече от 10-20мл. От полза ще ми бъдат всякакви съвети.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #882 -: Декември 25, 2011, 11:47:48 am »
Къди, здравей! Виждам, че си много притеснена. Опитай да се успокоиш на първо време.
1/ Не мери след всяко ядене. Не е показателно колко точно е изяло детето и освен да те стресира допълнително, с друго не може да ти помогне. Избери си един час от деня, когато да мериш детето - например преди или след къпане, но го прави веднъж. Така ще виждаш дали и колко е качило детето за едно денонощие, а това е по-важно и показателно.
2/ Не се опитвай да спазваш режим. На тази възраст може и по цял ден да сте като скачени съдове. Това е нормално. Ако детето покаже признаци на глад преди интервала от три часа - предложи му гърдата. Ако е неспокойно, пак.
3/ Гледай да не сменяш често гърдите - опитай да храниш на всяко хранене само от едната. Ако детето изпива само предното мляко, може затова да не се засища добре.
4/ Пробвай без да дохранваш. Ако огладнее бързо - пак предлагаш гърдата. Едната ми мома в началото се хранеше през час до два, изпиваше по малко и огладняваше бързо. Другата пък заспиваше докато суче и постоянно я будех. Трябва им малко време да закрепнат мъничетата, сученето много ги изморява. За около месец време ще се регулират вече нещата. Само спокойствие!
5/ Следи бройката напишкани и наакани пампи за денонощие - аз си водех бележки, коя кога е яла, акала, пикала.  :oops: Трябва да имаш поне 5-6 напишкани пампи и 2-5 наакани.

Доколкото разбрах си се обърнала веднъж към консултант по кърмене. Обади се пак и си кажи притесненията, ще ти дадат адекватни съвети.

Виж и тези линкове:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21140
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2019
« Последна редакция: Декември 25, 2011, 11:51:19 am от Жабче »
  09.11.2007
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #883 -: Декември 25, 2011, 12:54:34 pm »
Жабче,  :good_post:
Къди, наистина най-важното е да се успокоиш! Първите 20-30 дни са най-трудни, после ще видиш, че става наистина много лесно. И аз съм на мнение, че трябва да оставиш везната, ако можеш я изхвърли. Гледай си само пелените и общото състояние на детето.
Няма как за 10 дни да се регулират нещата, трябва време като за всяко нещо.
Предлагай колкото често е необходимо, в началото наистина става много бавно, бебето е още мъничко и бързо се изморява. Почивай колкото можеш повече.
Не се отказвай, кърменето изисква известно усилие в началото, но всичко си заслужава  :bighug:

*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #884 -: Декември 25, 2011, 13:18:44 pm »
КЪди,спокойно :) Съвсем нормални притеснения са това,за една свежа родилка.Поеми си дъх,успокой се(доколкото можеш) :) Не се чувствай виновна за добавката - чак пък грешка не е.Много от нас са давали добавки в един или друг момент.И повечето сме успели да кърмим доста дълго.Бих казала,че детето се учи и на шише,което в по-късен етап ще ти е плюс - в това бъди сигурна. Имах същия проблем,като теб - то и много често се среща -слабичко,сънливо бебче.Няма силици още.Кърмата тече трудно...и подобни.Аз лично дохранвах.Нямаше сила на света която да го събуди,когато се умори на гърда.В момента в който заякна,детето само си спря добавката.Просто се нахранваше от кърмата. В крайна сметка,каквото и да направиш,каквото и да решиш - дали ще кърмиш изцяло,ще дохранваш,ще минеш на АМ - най-важно остава спокойствието на майката и бебчето,докосванията и сферата която една щастлива мама създава. Гледай памперсите,преценявай бебчето как се чувства,тегли веднъж и най-вече си кажи "справям се отлично" :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #885 -: Декември 25, 2011, 16:33:22 pm »
 Къди, мила, приеми, че това е най-естественото нещо. Спри да мериш и слагай бебка да папка, колкото често иска. забрави за почивка на стомахче и тем подобни. Да си виждала някъде кучка да отказва на мъниците да сучат /е да, когато почнат да я хапят със зъби/
 Калоян в началото искаше да яде на 1,5ч, въпреки, че сучеше по 20мин, и в общи линии си прекарвахме нон стоп в ръцете и на гърдите. Абсолютно нормални неща...
 Мое мнение е, да дохранваш. ако наистина не ти достига кърма. Това, че иска често да суче,не означава, че е стояла гладна...
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #886 -: Декември 25, 2011, 16:49:10 pm »
Благодаря за отговорите, значи продължавам да дохранвам и слагам на гърди, такова решение взех. Като няма кърма не искам да държа детето гладно и изнервено от непрекъснато сучене на празни цици.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #887 -: Декември 25, 2011, 16:54:41 pm »
Къди, не е нужно да пиеш мляко, за да имаш мляко. Д-р Бърди съветва кърмачките да спрат млякото и всякакви ядки.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #888 -: Декември 26, 2011, 09:44:03 am »
Няма нужда да се спира млякото и ядките като кърмиш.  :lol: Общо взето не си налагайте ограничения на полезните храни. Яжте каквото ви се яде. Избягвайте дадена храна ако причинява колики на детето.

Къди, ако искаш все пак пробвай няколко дни без да дохранваш. Дори и по цял ден да се кърмите. Търсенето определя предлагането. Първите седмици са много важни за лактацията. После много по-трудно се регулират нещата. Прочети информацията от линковете, които ви пратих.
  09.11.2007
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #889 -: Декември 26, 2011, 15:38:24 pm »
Няма нужда да се спира млякото и ядките като кърмиш.  :lol: Общо взето не си налагайте ограничения на полезните храни. Яжте каквото ви се яде. Избягвайте дадена храна ако причинява колики на детето.
И аз така знам. Млякото се спира, ако бебето има симптоми на АБКМ, за да се види дали е от него. Това бебе е дохранвано с обикновено АМ. Ако имаше АБКМ, първото, което трябваше да се спре е АМ.

А не съм съгласна с това, да не дохранва няколко дни, ако е гладно. Това си е лично мое мнение, знам че специалистите по лактация съветват точно това, което и ти си написала. Обаче за мен не е редно. Ако някой каже, че ще си остави бебето гладно една-две вечери, че да  свикне да спи през нощта, ще го изядат с парцалките. Ако обаче някой даде съвет да стои гладно бебето, за да суче, за да стимулира лактацията - това явно е ОК. Не виждам логиката.
« Последна редакция: Декември 26, 2011, 15:45:20 pm от Bobbie »


  
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #890 -: Декември 26, 2011, 16:35:07 pm »
Имам много да пиша по темата, но нямам време, затова по последния въпрос моето мнение е, че не трябва отраз да се спре АМ, а да се намаля постепенно количеството на АМ, бебето да се слага често на гърда и запомнете едни толкова малки бебета най-често плачат от колики, а не от глад.
И когато искате съвети поне се опитайте да приложите нещо от това което ви съветват, а не после тук да се вдигат лозунги, че много сте искали да кърмите, но не сте имали кърма, кърма няма да имате когато кърмите на три часа, дохранвате (или направо храните)с АМ и правите паузи от по 4-5 часа. Извинете за рязкия тон, но ми писна от всякъде едно и също, тук момичетата да пишат и съветват и вие пак да не правите нищо. Да при някои жени от начало кърменето е лесно, но при повечето има проблеми и те трябва максимално бързо да се решат защото после става прекалено трудно.Знам, че първите дни ви е трудно с бебето, но слушайте повече, никой тук не иска да ви навреди, а само да помогне.
И пак повтарям има и майки с недостатъчно количество кърма но това са единици, повечето просто не могат да разберат, че детето за ден или два няма да му стане нищо, ако се опитат да кърмят по често и да дават по малко добавки, най много за два дни да не качи нищо(това е за здрави доносени деца),и последно кърменето трябва да ви носи удоволстви, а не мъка, много деца са отгледани с АМ и нищо им няма.


Весела Коледа момичета бъдете живи и здрави и нека Богородица да ви закриля вас и семействата ви.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #891 -: Декември 26, 2011, 17:22:08 pm »
Аз подкрепям Сперанца семпре ,определено кърменето не е лесно за всяка една начинаеща кърмачка , то е процес , който иска време в повечето случаи и съм на мнение , че трябва да се изтърпи да не се дава добавка на бебето и да не се спазват часове на хранене , трябва да се кърми често и това е.От опит знам това , моето бебе беше от трудните за кърмене още от родилния дом , знаете ли колко дни не съм спала за да мога да го накарам да суче от гърдите ми , а не да пие АМ,ако бях се отказала още там както мислех и да сторя ,нямаше изобщо да продължим с кърменето, благодарение на мъжа ми аз стиснах зъби  и продължих с кърменето , което за мен беше истински кошмар и то месеци наред , но бебето поемаше от най-ценното за него в първите му месеци-кърмата.И така аз бях на крачка от това да спра да кърмя , защото постоянно ми повтаряха моите близки около мен , че не ми стига кърмата и бебето затова не наддава, а то наистина не наддаваше така както всички очакваха по кило -кило и нещо , беше си по-слабичък , той просто си е такъв и сега, макари да хапва много добре , просто си е натура. Аз самата бях от тия дето идскаха да им е по-лесно , мислех да го дохранвам с АМ но това не стана , то бебето никога не го пропи и по необходимост си останахме  на кърма , което си е супер за едно бебе.Сега още се кърмим , макари пак да става трудно , той сега все си играе и се разсейва повече от преди, но го кърмя сутрин и вечер и не съжалявам за този труден път по който сме поели аз и бебо , защото наистина си е трудно когато бебето не иска да суче лакомо и съответно кърмата намалява и не пие АМ - кошмар , но това е полезно за детето , дори то да не го знае.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #892 -: Декември 26, 2011, 18:05:36 pm »
А не съм съгласна с това, да не дохранва няколко дни, ако е гладно. Това си е лично мое мнение, знам че специалистите по лактация съветват точно това, което и ти си написала. Обаче за мен не е редно. Ако някой каже, че ще си остави бебето гладно една-две вечери, че да  свикне да спи през нощта, ще го изядат с парцалките. Ако обаче някой даде съвет да стои гладно бебето, за да суче, за да стимулира лактацията - това явно е ОК. Не виждам логиката.
[/quote]

Ние само предполагаме, че бебето е гладно.  :wink: Къди не каза броила ли е нааканите пампи, как наддава детето, за да преценим дали наистина е гладно.
  09.11.2007
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #893 -: Декември 26, 2011, 18:28:15 pm »
Браво сперанца, ето това е нужно решителност и наистина е много важно партньора ти да те подкрепя, защото има майки и свекърви които така плашат младите майки, че..., и съветите са дай водичка как така бебето няма да пие вода и за нехранителната и недостатъчното кърма, общо взето е много трудно когато има натиск.

Сега да ви разкажа нещо: ние с дъщеря ми още се кърмим по 3 пъти през деня и безброй пъти през нощта  :), последните два месеца кърмата ми рязко намаля, значи една година ходех с подплънки за гърди с тях и спях,имах кърма за няколко бебета, и изведнъж гърдите като мекици, то какво ли не правех, но нищо. Преди 3 дни детето се разболя и доктора ме посъветва да мине само на течна храна и аз спрях да давам пюрета само сутрин малко каша е за два дни гърдите ми станаха на бомби и се преобличам по няколко пъти на ден, правете си изводите сами.

За надаването съм казала, че е най показателно на седмица да се мери бебето, това след всяко хранене е един тотален стрес за майката, казвам го от личен опит имах кантар до 9 месец на детето и е имало случаи да я мера по 10 пъти на ден, само да полудявам друго не ми помогна. Бебетата които се хранят на поискване при всяко хранене изяждат различно количество храна, както и възрастните.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #894 -: Декември 26, 2011, 18:47:40 pm »
 Искам да попитам Къди, защо мисли, че бебчо е гладно?????
 Струва ми се, че именно оттам идват и противоречията...
 Пак казвам, това, че бебето плаче на всеки час, час и нещо, и иска да цока, не значи, че през цялото време е било гладно. Огладняло е именно след този час, а това в началото е съвсем нормално. Колко побира стомахчето на едно новородено???

 Сега да кажа аз какво правех в самото начало:
               - нахранила съм бебето. разревава се, поглеждам часовника, минал е само един час. Тогава, проверявам памперса, вдигам го да се оригне, проверявам дрешките, нещо да не го дразни и аконищо не работи, давам цица.
               - нахранила ли съм го, обаче и са минали два часа, първото, което правя, храня бебето

*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #895 -: Декември 26, 2011, 22:02:30 pm »
Струва ми се, че именно оттам идват и противоречията...
 

Аз,да питам,защо изобщо има противоречия???И защо няма толеранс към различното мнение,съвет??Защо?Защо някой се чувства лично ангажиран да наложи своята гледна точка?Защо не се говори конкретно по въпроса?

Момичета,дайте да подкрепяме новите майки!Стига вече силни думи,намеци...

Казвам ви,че голямото "виж мене" действа също толкова демотивиращо колкото и "дай АМ,нямаш кърма".Ще отблъснем новите кърмачки,никой няма да смее да зададе въпрос и да сподели страховете си,от страх,че ще е нахокан и оценен в тази тема.

Никой да не се сърди,кавам ви го абсолютно чистосърдечно.


пп Дидонче,всички ние имаме различни идеи за глад,ядене,плач,сън...Много е трудно виртуално да преценим как е положението при Къди,и си права че е нужна по-точна информация.И въпреки това,мисля че ние можем единствено да бъдем "повърхностно обективни".Да дадем съвет според собствения си опит,без да поставяме оценки,и от там нататък да дадем възможност на момичето само да вземе решение.

Йоанна,не се ядосвай.Всеки е свободен да поиска съвет и сам да прецени дали да го използва.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #896 -: Декември 26, 2011, 22:51:52 pm »
Извинявам се, ако съм подразнила някого в темата. Факт е, че прочетох доста материали за кърменето, обърнах се към консултант, спазих изискванията на търсенето и предлагането, но просто няма кърма. Сит на гладен не вярва. Ще продължавам да се боря, но факта си е факт.
Весели празници.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #897 -: Декември 26, 2011, 23:16:37 pm »
 Фибо, много погрешно си ме разбрала. Казах "противоречие", защото именно мненията са ни противоречиви, и младите майки /от които съм и аз/ започват да си мислят, а сега кое е правилното. Различни мнения винаги ще има, всеки изхожда от собствената си позиция и опит. Опитах се да разясня, в случая специално на Къди, защо едни и казват да дохранва, а други, че не трябва. Не съм изказала несъгласие с нечия позиция.
 Тя като пречупи нещата през нейната ситуация, анализира поведението на бебончо, сама ще избере кое е най-правилното в техния случай.
 Друго не съм казала, нито съм упрекнала някой. Единствените ми подбуди са именно да съм полезна, до колкото мога.

 п.п Спомням си как на 10тия ден от раждането Калоян ревеше неукротимо и си мислехме с мъжа ми, че е гладен. Пусто, нали не мога да видя колко е изцокал.Извадих от запасите във фризера и му дадох още да яде. Е, малко след като пресуши шишето, разбрах, че са ни почнали коликите. След допълнителната доза и порядъчното преяждане драмата беше невероятна.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #898 -: Декември 26, 2011, 23:55:34 pm »
Извинявам се, ако съм подразнила някого в темата. Факт е, че прочетох доста материали за кърменето, обърнах се към консултант, спазих изискванията на търсенето и предлагането, но просто няма кърма. Сит на гладен не вярва. Ще продължавам да се боря, но факта си е факт.
Весели празници.
Tи си знаеш най-добре. Информирала си се, поискала си помощ от специалист, не виждам какво друго може да направиш.  Остави ги разните специалистки,според които те познават твоето бебе по-добре от теб. От такива си ходих два месеца трепереща, че сигурно съм некадърна майка, която все нещо не прави като хората, почти не спях за да помпам между кърменията, че трябвало повече стимулация и се наливах с лактогенни чайове до пръсване. Много рядко било да нямаш кърма т.е. значи аз правя нещо не каот хората, това беше скритото значение на този израз. Ако имало нормален брой памперси не било гладно. Ами като дохраних детето се успокои, значи е било гладно, независимо какво ми разправяха за броя на памперсите. Нямало да имаш кърма като храниш през 3 часа - не го вярвам. Стандартно десетилетия наред това е била схемата, по която майките са кърмели (по лекарски съвет)и не само в България, а на много места и пак са успявали. Не се притеснявай, а прави това, което чувстваш, че трябва да направиш. Ти си познавай най-добре и бебето и ситуацията. Майката някакси ги усеща тези неща по-добре от всеки друг. Пожелавам ти успех и повече спокойствие, защото то е най-важното за успешното  кърмене.


  
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #899 -: Декември 27, 2011, 00:13:15 am »
Дидон,не не душа,разбрах те много добре.Просто използвах цитата ти,но не се обърнах лично към теб,а към всички участници във форума :) А със послеписа си,се опитах да ти покажа безсмислието на зададения от теб въпрос " Искам да попитам Къди, защо мисли, че бебчо е гладно?????"
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!