0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #640 -: Октомври 20, 2011, 19:00:02 pm »
Жбрул, Жаси, Мими, благодаря много за съветите. Още тази нощ ще пробвам да пробутам шишето докато е сънен, а тези дни ще купя шишета и биби на МАМ и Чико. Все един от тези чалъми ще проработи  :)
Иначе досега съм пробвала бибероните и залъгалките на Авент и Нук, е не стана номера.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #641 -: Октомври 20, 2011, 22:40:10 pm »
Мецани, бибероните на шишетата на Tommee Tippee имитират зърно,. Та може да го прилъжеш младежа :wink: На нашата мома са и любими :D

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #642 -: Октомври 20, 2011, 22:43:12 pm »
ъъъ..аз с един друг въпрос. Чувала съм за кърмене през спринцовка, някой има ли идея за какво иде реч? Никога не съм знаела, ама ми е супер любопитно.
[/url][/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #643 -: Октомври 21, 2011, 11:11:15 am »
ъъъ..аз с един друг въпрос. Чувала съм за кърмене през спринцовка, някой има ли идея за какво иде реч? Никога не съм знаела, ама ми е супер любопитно.

http://zadecata.com/sb/index.php?page=0_3_0_11

Алтернативи на бутилката

Понякога е необходимо да се даде на кърменото бебе добавка от изцедена кърма или адаптирано мляко. А използването на биберони (т.е. всички изкуствени зърна, които не са закрепени за майката) за хранене на кърмаче е възможно да доведе до „объркване на зърното”. Техниката на сучене от биберон, което бебето научава, е различна от техниката на сучене от гърда и бебето бързо се разочарова. Ето защо бутилките не са най-добрия избор за даване на добавка на бебета, по-малки от 4 седмична възраст.

Алтернативите включват хранене с чашка, хранене с лъжичка, капкомер или спринцовка, или допълнително кърмене. Кой метод да изберете зависи от причините за даване на добавка, колко дълго ще давате добавки и вашите предпочитания. Ще трябва да обмислите и какъв вид мляко ще давате като добавка на вашето бебе.

Какъв вид добавка да дам
Най-добрата добавка е собственото изцедено мляко на майката. Ако вашето бебе не суче добре, за по-голяма стимулация на гърдите, ще трябва да се изцеждате след кърмене. Млякото, изцедено скоро след като бебето е кърмено, е с по-високо съдържание на мазнини и това го прави идеалната добавка.

Ако трябва да използвате адаптирано мляко като добавка, консултирайте се с лекар, коя марка да бъде и какво количество да се даде.

Хранене с чашка
Да, дори новородените могат да пият мляко от чаша. Те не преглъщат като възрастен. Вместо това лочат като котета. Пеленачета, на които е давана добавка с чашка, е по-малко вероятно да получат „объркване на зърното” и по-вероятно да се върнат успешно към кърменето. Някои кърмачки използват храненето с чашка при недоносени бебета. Проучването показва, че не само е възможно преждевременно родено пеленаче да пие от чаша, но и поддържа по-стабилно ниво на кислород в кръвта, отколкото по време на хранене с бутилка.

Ето какво да направите:
• Използвайте малка чашка с вместимост от 30-50 г кърма или формула. Чаши, направени от гъвкава пластмаса, ви позволяват да ги огънете във формата на чучур. Може да използвате малка чашка, която вече имате в дома си или да закупите специална такава. Тях може да намерите в Leche League International и Ameda Egnell, както и в болниците и при консултантите по кърмене.
• Напълнете чашата на половина с добавката. Напълнете няколко чашки, за да не прекъсвате ритъма на хранене, за да я пълните отново.
• Сложете платнена пелена или малка кърпа под брадичката на бебето да попива разлятото мляко или използвайте лигавник. Може да искате да повиете бебето, за да запазите ръцете му далеч от чашката.
• Дръжте бебето във вас в полуизправена позиция.
• Дръжте чашката до устните на бебето и я накланяйте, докато млякото докосне устните му.
• Бъдете търпеливи. Позволете на бебето да лочи от млякото и да преглъща с негово си темпо. Не изливайте млякото в устата на бебето: може да се задави. Оставете бебето да определи ритъма и да реши кога е свършило.

Хранене с лъжичка
Можете да нахраните бебето, и като предложите добавката с лъжичка. Вземете полуизправено бебето в скута си, както за хранене с чашка и предложете малка лъжичка с мляко, поставяйки върха на лъжичката върху долната му устна. Позволете му да поеме и преглътне млякото със собствено темпо.

Капкомер или хранене със спринцовка
Използвайте пластмасов капкомер, за да капете мляко в бебешката уста, докато го държите в скута си полуизправено. Храненето със спринцовка е подобно като с капкомер. Също може да използвате спринцовка да дадете добавка, докато бебето е на гърда. Поставете върха на спринцовката в устата на бебето и натискайте внимателно буталото, докато суче.

Допълнително кърмене (също известно като СДХ или система за допълнително хранене)
Този начин позволява бебето да получава добавката от формула или изцедена кърма, докато суче на гърда. Контейнер с мляко (или плик, или пластмасова бутилка) виси на връв от врата на майката. Тясна пластмасова тръба се поставя от контейнера до върха на майчините зърна, където се закрепва с лепенка. Когато бебето се постави на гърдата, то също поема и тръбата в устата си. Когато суче, то поема добавката заедно с изсуканото мляко от гърдата. Сученето помага да се стимулират гърдите да произвеждат мляко, а добавката компенсира положеното усилие на бебето да суче.

Допълнителното кърмене се използва от майки, които кърмят осиновени бебета, както и майки, които са възстановили лактацията си (възстановяване на количеството мляко след преждевременно отбиване). Допълнителното кърмене също се използва при недоносени бебета или с различни видове проблеми при сучене, което позволява да поемат достатъчно мляко директно от гърдата. За да се използва добавката, бебето трябва да прояви желание и способност да захване гърдата.

Има два вида системи за допълнително кърмене: Medela и Lact-Aid (www.lact-aid.com). СДХ Медела представлява твърда пластмасова бутилка за съхранение на млякото; системата на Lact-Aid използва пластмасов плик. И двете имат подробни инструкции за начин на употреба и почистване.

Поговорете с консултант по кърмене преди да използвате допълнително кърмене. Той ще ви помогне да вземете решение, дали това е най-добрия избор във вашето положение. Също ще ви помогне да решите проблема с кърменето, довел до нуждата от добавка.

Хранене с пръст
Храненето с пръст се използва за допълнително кърмене, докато бебето суче от пръста на възрастния. Системата за допълнително кърмене се залепя за пръста на възрастния и пръста нежно се поставя в бебешката уста. Също може да използвате и спринцовка за хранене с пръст. Внимателно поставете върха на спринцовката в устата на бебето, докато смуче пръста ви. Натискайте буталото на спринцовката, когато бебето суче и правете пауза, когато и бебето прави пауза.

Други начини на хранене
Други средства на хранене могат да бъдат използвани при различни специални обстоятелства. При тях може да се използват специални зърна или други изобретателни начини за хранене с мляко. Например, специална бутилка, известна като бутилката на Хаберман, която се използва за пеленачета с устно-лицеви аномалии, като цепната устна или небце, receding jaw или бебета с не изразено сучене. Тази бутилка има издължено зърно и клапа, която регулира потока на мляко. Консултанти по кърмене или логопеди-патолози, които специално работят с бебета с анатомични или неврологични фактори, влияещи на храненето, могат да препоръчат кой начин на хранене е най-добър за вашето бебе.

Кой метод да избера
Кога да давате добавка с чашка (или лъжичка, или капкомер):
• Когато бебето още не се е научило как да суче от гърдата;
• Когато бебето има проблем с объркване на зърното;
• Когато вероятно бебето ще се нуждае от добавка за относително кратко време;
• Когато по-голямо кърмаче отказва шишето.

Кога да се използва добавка:
• Когато бебето може да засуче от гърдата, но не суче ефективно и не получава достатъчно мляко;
• Когато обучавате бебето да суче правилно от гърдата (получете помощ от консултант по кърмене);
• Когато се нуждае от дохранване вероятно за няколко седмици (Може да отнеме няколко дни, за да се превърне използването на дохранване в удобство, ето защо много консултанти предлагат хранене с чашка, когато нуждата е само краткосрочна.);
• Когато желаете да дохраните бебето на гърда и избегнете времето и необходимите усилия да му дадете допълнителна храна, след като сте го накърмили;
• Когато възстановявате лактация и кърмите осиновено дете.

Кога да се използва хранене с пръст:
• Когато бебето все още не се е научило как да се захваща на гърдата;
• Когато се учи бебето да суче правилно (потърсете помощ от консултант по кърмене).

Консултантът по кърмене може да ви помогне да решите кой метод ще бъде най-добър за вас и вашето бебе и може да ви помогне да откриете и купите специални продукти за хранене. Също ще ви помогне в създаването на план за постепенното премахване от нуждата на добавка.

Източник: www.askdrsears.com


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #644 -: Октомври 21, 2011, 13:56:27 pm »
Йоанна, огромна благодарност за описаните вчера начини за оригване. 
До сега, каквото и да пробвах, все не се получаваше.
Опитах варианта от седнала позиция и веднага постигнахме чудесен резултат.:wink:
Хубав ден!   :D

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #645 -: Октомври 21, 2011, 17:40:32 pm »
Започнах да ви четаи ще се включа и аз за биберона на шишетата трябва да е с нормална или по-малка дупка за да не дава възможност бебето да изсмуква млякото много бързо и да не се дави от силната струя, аз давам с най-малкия на Нук в магазина ми казаха че мога да го ползвам до 6-тия месец.
 За оризовата каша - като я сложа в кърмата става по-гъсто, но не спира повръщането-просто има нужда от температура за да набъбне.
Това с оригването ще го пробвам.  
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #646 -: Октомври 21, 2011, 22:08:14 pm »
Започнах да ви четаи ще се включа и аз за биберона на шишетата трябва да е с нормална или по-малка дупка за да не дава възможност бебето да изсмуква млякото много бързо и да не се дави от силната струя, аз давам с най-малкия на Нук в магазина ми казаха че мога да го ползвам до 6-тия месец.
 За оризовата каша - като я сложа в кърмата става по-гъсто, но не спира повръщането-просто има нужда от температура за да набъбне.
Това с оригването ще го пробвам.  
Аз никога не съм притежавала биберони по-голями от най-малките. Ползвах ги с Ивана до 8мия месец докато не мина на чаша и сега с Андреа смятам същото да направя. Не виждам причина да ги сменям и без това повръща, само ми липсва и по-бързо да се храни.

Боби


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #647 -: Октомври 21, 2011, 23:01:58 pm »
Ще порасне и ще яде по-бързо, не че ти не го знаеш  :D
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #648 -: Октомври 22, 2011, 00:12:01 am »
дидон, пробвай да повдигнеш не матрака, а горните крака на леглото - консултантката по кърменето обясняваше на едни майки, които имаха подобен проблем - взимаш няколко книги и ги слагаш под краката. тя препоръчваше книгите на джина форт, но това е в графата "фанатични" :)



Това е в графата "неработещи", просто защото при първото помръдване на бебето насън и то се озовава забито в долната табла на кошарата. :wink: ...или мрежа съответно - зависи от леглото му. Приложимо е до някаква степен, само при бебета, които са на 30-40 дни и почти не се движат и го казвам, единствено и само защото съм го опитвала /ама с книги на друг автор/  :lol: Такъв тип наклон - може да се осигури и с поставяне в кошарата на бебешкия шезлонг, настроен както се иска, но оттам идват другите несгоди - детето може да спи само по гръб, трябва да е вързано и т.н.т.

жбрул, то казват, че трябва да спи на долната табла, за да не може да се вмъкне под завивките и да се задуши, а и ти няма да повдигаш леглото с пълното издание на енциклопедия британика, надявам се.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #649 -: Октомври 22, 2011, 10:36:47 am »
Йоанна, огромна благодарност за описаните вчера начини за оригване. 
До сега, каквото и да пробвах, все не се получаваше.
Опитах варианта от седнала позиция и веднага постигнахме чудесен резултат.:wink:
Хубав ден!   :D

Радвам се, че съм била полезна с нещо  :)


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #650 -: Октомври 22, 2011, 10:47:40 am »
Еленка, смъкват се бебоците. нашият наклон няма 15 градуса, обаче Коко стига до долната табла :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #651 -: Октомври 22, 2011, 12:49:06 pm »
При нас наклона е над 30. Моят не се смъкваше, а се сгъваше и спеше на кълбо страхувах се че ще се изгърби. Сега спи на гръб или на стани но се задържа още ме е страх да махна наклона пък и прекарва по-голямата част от нощта в моето легло.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #652 -: Октомври 23, 2011, 18:23:39 pm »
 Да ви питам нещо, дано някой ползва като моите контейнери за гърдите...тези на Авент, в които се събира кърма. Аз хвърлям страшно много кърма :oops: :oops: , защото се притеснявам, когато не са стерилизирани за повече от 3ч / примерно когато сме навън / Мислите  ли, че наистина е проблем или може и по-рядко да ги стерилизирам?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #653 -: Октомври 23, 2011, 18:42:40 pm »
Има майки които изобщо не стерилизират или само в началото и ако в болницата са ти дохранвали бебето( на мен кърмата ми тръгна на 5-ти ден) смея да твърдя че и те не стерилизира.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #654 -: Октомври 23, 2011, 18:46:05 pm »
Има майки които изобщо не стерилизират или само в началото и ако в болницата са ти дохранвали бебето( на мен кърмата ми тръгна на 5-ти ден) смея да твърдя че и те не стерилизира.

Аз стерилизирах само в началото. Говоря за първите седмици. Нямаме никакви проблеми. Обаче не съм убедена, че млякото е годно за употреба, при положение че е престояло 3 часа на температура от 37 градуса, която е най - подходяща за развитието на бактерии.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #655 -: Октомври 23, 2011, 18:51:27 pm »
Сега е студено няма такива температури , а навън си е като в хладилник. Аз говоря за контейнерите, за самата кърма съм чувала че не е добре да стои много на стайна температура, много съм зле с цеденето и не съхранявам кърма.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #656 -: Октомври 23, 2011, 18:56:25 pm »
Сега е студено няма такива температури , а навън си е като в хладилник. Аз говоря за контейнерите, за самата кърма съм чувала че не е добре да стои много на стайна температура, много съм зле с цеденето и не съхранявам кърма.

Аз останах с впечатление, че Дидон говори за подплънките, които се слагат в сутиена, за да събират мляко. Простете, ако съм се заблудила  :lol:.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #657 -: Октомври 23, 2011, 19:58:26 pm »
 Да, да, за тези подплънки говоря. Те нали са своеобразни контейнерчета. То в тях най-вече се събира мляко, когато бебо започне да суче от едната гърда. Тогава другата подплънка /контейнер/ се пълни с мляко...
 
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #658 -: Октомври 23, 2011, 21:29:31 pm »
Дидон, аз ги ползвам. В упътването пишеше, че ако използваш от затворените капаци - млякото не трябва да се дава на бебето. Можеш да даваш само ако си сложила от капачетата с дупките.
За времетраенето не знам, аз я давам почти веднага, защото от дясната гърда започва да тече наближили време за хранене или ако малката ревне.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #659 -: Октомври 23, 2011, 21:33:35 pm »
 Аз защо го разбрах точно обратното: ако си с капаците с отвори, да не се съхранява кърмата, тъй като може да е замърсена. И по-логично звучи...Обаче,не пазя кутията...