0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #260 -: Юни 18, 2011, 17:53:39 pm »
Момичета,дда ви питам,дали пъкбебчетата си имат любима гърда ,заради положението,посоката на тялото им.Нещо подобно на това,както ние имаме предпочитание , на коя страна да спим...?

Имат, имат  :D. На нас ни е любима по - малката  :lol:

И на нас  :lol: Да ви кажа обаче, че и аз си имам предпочитания  :oops: Колкото и да се старая, все се усещам, че неволно давам повече от едната, защото ми е по-удобно...Но, тия дни изравних нещата и сега и двете са ми горе-долу с еднакъв размер  :D
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #261 -: Юни 18, 2011, 18:37:46 pm »
мен ме болят ръцете ужасно, мисля, че е от държането на бебето, тя вече си тежи, сигурно има 5 кг, как ще я караме нататък не знам, но нощес и днес сутринта се кърмихме легнали и мисля по-честичко да го правим, че да ми починат ръцете. а за пъпките й - вчера четох, както и аз предполагах са по-скоро от топлина - защото тя ми спи на корема или на гърдите и като ходим със слинга сме вечно допряни и се получават тези беличките пъпчици - запушени пори. били се казвали милла или милиа, забравих. хубав ви уикенд
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #262 -: Юни 18, 2011, 20:03:27 pm »
Еленче,и аз това щях да ти казвам тъкмо - хранете се легнали когато има възможност :D Няма такъв рахат на земята :lol:

Възможно и да са ви колики,ама аз пак не разбрах,извинявам се - пищи и реве по време на хранене следобяд и вечер или не по време на хранене следобяд и вечер? :oops:Много се обърках :P
Ако е по време на хранене,вероятно да е във струята зора - силна/слаба...
Ако си е просто стоейки и изведнъж - най-вероятно е да са колики,не е задължително да отговарят на тези критерии...

И както ви е казала Зайтуни - ще с енаучат децата :D Само време им дайте и търпение да имате - всичко ще ви се отплати по-нататък.Отпуснете се!Аз толкова съжалявам,че не съм се радвала пълноценно на времето с Борко.Все тревоги,все пъпки,акота,килограми,сантиметри и милилитри - та чак до изкукуригване :x Та сега се връщам назад,разбирам ви,но се тревожете със мярка и се наслаждавайте :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #263 -: Юни 20, 2011, 13:20:23 pm »
фибо, много си права, аз много се радвам, че не настоях да си купувам везна, да я меря на всяко ядене, както си бях наумила, тя слава богу си яде, сега ми обясняват някакви хора (приятелки, роднини), че много ядяла, ама аз не им се връзвам. днес е първата нощ когато хич не спа, даже таткото се събуди сутринта към 4 да я разхожда, а сега си спи като пич.

колкото до реването, не мога да я разбера, понякога плаче на гърдата или докато се усети, че това е онова хубавото нещо и понякога се опитва да ме бие много е смешна, мисля, че и тя не знае дали е нетърпелива да засуче или нещо е сърдита. но понякога си вика (то не е точно плачене) без да е на гърдата и се дърпа назад, изпъва се, това ме кара да си мисля за колики.

моля ви дайде да прочета нещо за това как да сме сигурни, че захапват добре при легнало положение, защото там малко имам проблем, сутрин винаги ме болят зърната, мерси.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #264 -: Юни 27, 2011, 21:35:10 pm »
Мине се не мине - пак проблем с кърменето. Или по - точно с едната ми гърда. Преди десетина дни /не съм наясно много с денонощията  :lol:/ имах запушване на едната гърда, тъй като бебка започна да пропуска нощните хранения. Аз се цедях, но явно не успях да се опазя. Образуваха се бучки, които оправихме по познатия начин. Но... остана едно остро болезнено парене, което започва след кърмене и трае поне още час и половина. Ясно ми е, че нещо не е наред, обаче докторът ми е в отпуск и се връща другата седмица. Съмнявам се да не е гъбична инфекция, но нямаме никакви видими симптоми - нито аз, нито бебето. Някакви идеи?
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #265 -: Юли 02, 2011, 18:02:11 pm »
Лекарката ми каза да спра кърменето за два три дни.

Въпроса ми е изцеждането на всяка гърда до пълно изпразване ли трябва да става и на всеки 3 часа или как?
Искам да не спре кърмата и да не станат буци...


Досега съм се цедила малко след всяко хранене ,но не чуствах гърдите напрегнати.
След две хранения с ам,съответно пропуснати кърмения,имам чуство ,че нямат изцеждане гърдите ми.
Имам ръчна помпа ,която досега не съм ползвала ,а точно сега в събота-неделя за ден два едва ли има къде да търся електрическа.
Та на ръка и с ръчната дали ще се справя?


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #266 -: Юли 02, 2011, 18:19:12 pm »
Нимика, не знам дали ще ти бъда полезна, но ще споделя моя опит. Наложи ми се да се цедя три дена, когато Ан-Мари беше на месец. Цедих се на три часа, включително и през ноща с ръчна помпа. Изцеждах до количеството, което трябваше да изяжда, около 100 мл. Тогава редувах гърдите на всяко хранене и следователно изцеждах едната гърда и след три часа другата. Нямах никакви проблеми.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #267 -: Юли 02, 2011, 20:00:18 pm »
nimika, незнам дали ще съм ти от полза, тъй като аз не кърмя а само се цедя. По принцип като цедя, цедя и двете наведнъж на 5-6 часа. Опитвам се да изцеждам всичко, ама да си кажа честно не винаги знам дали гърдите ми са изпразнени напълно. Горе долу се ориентиерам по количеството и по омекването на самите гърди. Аз съм с еликтрическа помпа, незнам как са ръчните, но и аз само цедя. Предполагам става по-бавно и по-трудно при тях - все пак ти помпаш.
А иначе ако си от София (извинявам се не помня от къде си :oops:) и ако си близко до Овча Купел в квартала има един магазин Пакостник. Работи и в неделя. Друг магазин за който се сещам е Щъркел - мисля че и той работеше в неделя. В Лабиринт в Люлин има бейби мол, така да се каже и те мисля че работеха в неделя.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #268 -: Юли 03, 2011, 10:46:23 am »
Nimika, аз също само се цедя. Дано вече си се справила с изцеждането, но да си кажа: зависи колко кърма имаш (как ти се пълнят гърдите); пробвай на всеки 3 часа - обикновено има мляко, а усещането за напрегнатост идва чак след като вече са препълнени, няма нужда да го чакаш. През нощта можеш да си спиш, ако не се препълваш. Много бързо ще се усетиш сама.
Знам, че няма смисъл да повтарям, но всичко ще се оправи, ще се приберете у дома и скоро ще сте дундьовци. Кай беше с анемия, последвана от жълтеница - кръвопреливане, висене, чакане да ни изпишат... Беше на мижавите ми грамове изцедена кърма и дохранване с АМ; не засука почти цял месец, толкова беше слаб и вял, само спеше. Пък после като се освести ми изяде гърдите, не се е отказвал от кърма заради АМ, възвърна си теглото, че сега ме питат дали не го прехранвам. Ще мине този период и слунце ще изгрее и при вас :-)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #269 -: Юли 05, 2011, 17:40:28 pm »
нимика, и тук да ти пиша - според моят опит след като си пишка и ака детето, си взима достатъчно, прави това, което на теб ти изглежда най-доброто в момента.

аз имам два въпроса към хората в темата

единият е: предполагам, че е нормално, но напоследък около времето за кърмене получавам едно особено чувство като ток или силни иглички вътре в гърдите ми. предполагам, че това е млякото, което слиза, защото е време за ядене, но е доста неприятно и се чудех дали имате опит с нещо подобно и какво може да се направи. след това обикновено изтича някакво количество ако бебето не иска да яде в момента.

и другият - ще трябва да започвам да се цедя, за да има някое хранене смесено, защото наесен ще има някои дни в които ще трябва да ме няма по работа. хич не ми се иска, но ми казаха да започна от сега (тя е почти на 6 седмици). ако има хора на смесено хранене (кърмене и бутилка) как сте го установили, колко време ви отнема цеденето? аз съм с ел помпа на медела, пробвах но нещо не успях да се изцедя, вероятно грешката е в мен, ще пробвам пак, но горе-долу колко време отнема и това увеличава ли производството на мляко, щото аз и сега сменям по минимум две тениски на нощ, не ми трябва да си увеличавам млеконадоя.

мерси ви предварително и нимика, още веднъж успех, и дано се разкарат по-бързо от главата ти всички тези хора, които ти подкпават самочувствието и ти помръчават живота
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #270 -: Юли 05, 2011, 18:07:47 pm »
Ели, аз също съм с ел.помпа на медела. Аз цедя горе долу за 15 минути едната. Общо двете около 30 минути. Сутрин и повече, че повече се пълнят гърдите ми. А иначе аз като цедя едновременно с дърпането и притискам леко гърдата за да тече повече. Незнам как да го обясня и дали ще ме разбереш, но с ръката правя движение с лек натиск от горе (от основата) на долу към зърното. Дано си ме разбрала.
Мисля че ако правиш някаква комбинация на сучене и цедене може и да избегнеш стимулиране. В смисъл на едното ядене да прекъснеш бебчо и след него да изцедиш за следващото малко количество. Въпроса е при теб горе-долу някъде около 20мл. да са от шише, за да почне да свиква. Другото което можеш да направиш за свикването с шише е да даваш водичка след ядене. Незнам дали си привърженик на даването на вода, но и така ще свикне с шишето. Една позната така прави - дава вода с шише и когато й се налага цеди и хранят бебето с шише.
Иначе да се похваля малката вече засуква от гърдата - днес 10 минути сука, ама незнам колко е изяла. Предполагам е някъде около 20-30мл. Такава разлика ми се получи като се изцедих. Надявам се скоро да изяжда повече от гърдата и да си свикне.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #271 -: Юли 05, 2011, 18:47:11 pm »
Елена, ние сме на смесено хранене, но под смесено предполагам разбираш кърма и АМ. Всъщост според мен и ти трябва да прибегнеш до АМ, ако искаш да се запасиш с кърма. Защото ако първо бебчо се насуче, а после цедиш няма начин да не ти се увеличи още кърмата и ще трябва постоянно да се цедиш щеш, не щеш, можеш, не можеш и ако не успееш рискуваш да ти се образуват бучки и пр. А и като даваш по малко АМ тъкме ще свикне с бутилка. Не е вярно че ще се отучи от сукането, при нас си вървят и двете и няма проблеми.
Аз исках също да съхраня малко кърма, но така и не се успях да се науча с ръчна помпа и се отказах..  :? много трудно ми се получава и ако не виждах че той си яде активно щях да си помисля, че нямам кърма.. Единствено стигнах до извода, че бебчо яде по-бавно защото струйките ми са 3-4, а при някой са 6-7  :oops:
При мен също понякога започва да се изпъва, червенее и стене дори и досега не разбрах от какво е- винаги е след десетина минути, но друга закономерност не открих..
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #272 -: Юли 05, 2011, 18:49:30 pm »

единият е: предполагам, че е нормално, но напоследък около времето за кърмене получавам едно особено чувство като ток или силни иглички вътре в гърдите ми. предполагам, че това е млякото, което слиза, защото е време за ядене, но е доста неприятно и се чудех дали имате опит с нещо подобно и какво може да се направи. след това обикновено изтича някакво количество ако бебето не иска да яде в

Мисля, че е нормално това с игличките. И аз го усещам понякога и ако си погледна гърдите в този момент изтича мляко. Едни като иглички в зърната са, това според мен е един вид "млекопроизводство", получава ми се често преди бебо да огладнее.

За помпата, опитай да направиш добър вакуум. Аз първите два-три пъти нищо не успявах да изцедя. После намокрях леко с вода и после "лепвах" помпата и постепенно се получи.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #273 -: Юли 05, 2011, 19:00:27 pm »
Игличките може да са признак на запушен канал, наблюдавай се следващите дни за бяла точка на зърното и болки в гърдата.
[/url][/url]
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #274 -: Юли 05, 2011, 20:01:50 pm »
Ели, аз започнах да пълня фризера, когато отказахме нощното хранене. Сега се събуждаме между 4,30 и 6,30 и гърдите ми са препълнени. Кърмим се и след това се налага да се доизцеждам. За последната седмица съм "издоила" над 1 литър. Вие още ли се храните нощем?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #275 -: Юли 05, 2011, 22:42:03 pm »
преди всичко благодаря ви за отговорите,

елле, яде към 1.30 -2.00 и след това към 5.30 -6, не знам дали това се брои за нощно ядене. към 9 сутринта, когато е следващото й хранене обикновено са ми най-пълни гърдите и аз си мислех тогава или в 11 да се доизцеждам.

сами, хич не ми се иска да давам ам, ще се пробвам да е само на кърма, ще видя как ще е, вместо ам, предпочитам ако се наложи да давам биберон, макар, че все още успяваме да се оправим без него.

сами, когато ади плаче по този начин, обикновено много се успокоява след като я дръпна от гърдата и се уригне. същото и като започне да бие гърдата (звучи забавно, но не е, раздава си сериозно юмруци), обикновено са газове и като се оригне се успокоява и си продължава да суче.

ще пиша как върви, благодаря ви още веднъж
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #276 -: Юли 05, 2011, 22:52:21 pm »
Аз се цедях след всяко хранене, така избягвах запушени канали и т.н. Първите 2 месеца с помпа, но после на ръка се справях по-лесно и по-бързо. Игличките за мен бяха признак на пълни гърди. Най-добре се доизцеждай след първото сутрешно хранене, за да имаш време да събереш кърма за следващото. А защо в 9 и в 11?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #277 -: Юли 06, 2011, 11:41:21 am »
мими, аз я храня на поискване и има периоди, когато яде на по-малко от три часа.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #278 -: Юли 06, 2011, 12:33:28 pm »
Ели, за всичко си намерила отговори, дано да ти се е прояснило :-)
Аз само за мокрите нощни тениски да се намеся - не ползваш ли подплънките за кърмачки? На мен ми спасиха живота, беше ми адски гадно да се оливам непрекъснато,и досега съм си с тях непрекъснато (от рода на http://kasida.bg/nuk-podplynki-za-kyrmachka-classic-30-br-437-11617.html).
И друго безкрайно ценно нещо си открих, но у нас го няма (или поне аз не го намерих, а исках да го подаря на приятелки): http://www.simplylily.com/product1.html
Работят (с часове си ги нося, преди подгизвах), идеални са за сутиен... в чудо се бях видяла преди това как да си нося сутиените, a да не говорим да ходя без (любимо лятно занимание в един предишен живот).
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #279 -: Юли 06, 2011, 14:17:34 pm »
Елена, и ние се хранехме на поискване, но по-малко от 2ч и половина между хранене не сме имали. Носи сутиен (без банели) и от тези подплънки за кърмачки, наистина върши работа.