0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #80 -: Март 16, 2007, 10:42:12 am »
Аз искам да се оплача от нашата Дани, защото за секунда не се заиграва с нещо сама, а иска постоянно някой да я гушка и да седи в скута и така да си играе. А изляза ли от стаята, не дай Боже, се почва един рев, едно протягане на ръце, не иска да седи с баща си, абе въобще изобщо. Иначе вече не ядем сутрин рано, а само вечерта по 180-200 мл кисело мляко с Плазмонка и чак сутринта на закуска пак кисело мляко с филия и салам задължително, много обичаме маслини :lol: Опитваме се да ходим, водим се за ръчички. Пее по цял ден, по точно се дере и вика, явно се пробва какво може. :lol: На мен ще ми предстои ново шиене, вероятно през април. Нещата са сериозни - ако ме зашият няма да раждам пак нормално, трябва секцио. Това пък поражда въпроса за евентуално незадържане на конците и тн.
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #81 -: Март 16, 2007, 10:47:21 am »

а този маргарин защо?
Нашата педиатърка ми е казала за попарата да използвам маргарин, а за супите зехтин. Пък и ние вкъщи много рядко използваме масло. Аз готвя основно със зехтин.
По отношение на игрите и заниманията, Мия най-много обича да си играе с книжки- има едни гумени с много картинки. Ако успее да сграбчи и някое списание или вестник, е супер щастлива. Друга любима играчка напоследък е една къща-часовник. Тя е много интерактивна, но ние все още не я използваме по предназначение, само натиска едно пиленце, което пее различни мелодии. Иначе играчката има функции за поставяне на различни формички в съответните гнезда, да вкарва топчета, които също активират музика и т.н. Обича да си играе и с едни плюшени играчко, които също говорят и пеят. Тя може да прави "здравей" - подава си ръчичката, но не иска да помаха за чао. Уча я да показва къде е лампата, но още не го прави, обаче пък много се забавлява, понякога дига ръчички, за да покаже колко голяма ще порасне. Когато става дума за храна,  проявява много разбиране. като започне да мрънка сутрин, че е гладна и аз й казвам: хайде отиваме да правим папи и тя млъква и започва да ме следи с поглед и като чуе звука на шишето и се усмихва.
<br />[link=http:
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #82 -: Март 16, 2007, 11:06:57 am »
Вени, разкажи по-подробно за "прелома"? също така ми е интересно - с какво се занимавате през деня, с какви играчки, на какви игри? постоянно ли си с него, за колко време можеш да го оставиш и т.н.

отдавна чаках повод да обсъдим темата за игрите и заниманията.

така че, въпросът ми е отворен към всички.



е, точно това ме мъчи от снощи :( немАх си работа да прочета темата на спетемврийките от Мамата и направо се чувствам като пещерняк, а детето ми незадоволено :balk_144:
абе, нормално ли е на 6-7 месеца да препускат с проходилки и да ги слагат на гърне!?
едното и команди изпълнявало - гушни, цункай... на 6 месеца...и още куп истории..а, викало дай 8O
дайте наистина да споделим как забавляваме и учим децата си!

Мешко, маргаринът е изключително вреден! ползвай масло по-добре.
« Последна редакция: Март 16, 2007, 11:17:21 am от manhattan »
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #83 -: Март 16, 2007, 11:17:28 am »
А!
Любимата ми тема - за игрите, заниманията и логическото мислене. Това, което правя аз, още от самото начало на съвместния ни живот  :lol: е да повтарям като малоумна няколко ключови думи винаги онагледени:
- Ники
- мама (Естествено тука наблягам много  :P), тати, баба, дядо, Хъки
- мляко
- памперс
- ам (когато се храним)
Засега ефекта от това не го виждам много, много, освен, че си научи името и се обръща, когато някой му викне Ники, Ники.

Според мен ключови играчки са:
-  тази, която издава различни звуци при натискане на определени бутони
- книжки с ярки картинки
- една, която има дупки с различни форми - триъгълник, квадрат, кръгче и неща с формата на пирамида, куб и сферичка. Пускаш нещото в съответната дупка и до се изтъркалва по една тръбичка, така че детето да се научи да разпознава формите.
Засега Никола, много се впечатлява от светлинки и лампички по играчките, хеле пък ако писка и пее, може да си се занимава сам доста дълго време.

А това, което ми направи страхотно впечатление е, че по време на плуването, засега само във ваната :lol:, има едно упражнение, в което майката трябва да си потопи лицето и да започне да бълбука и да прави мехурчета. Първите няколко пъти, Никола, много се кикотеше, докато аз го правех, но сега гледам, че той започва да го повтаря и също да си топи муцунката и да вика брррръъммммм. Явно сега е в период, в който опитва да имитира.

Доста показателно ми се струва, че всъщност коалата започна да "говори" - основно дададада и бабабаба, да си мърмори и да издава писъци и звуци, чак след първата седмица. В началото много обрано, постепенно все по-често, сега съвсем. Това, мисля аз, се сължи на факта, че в дома той е слушал основно тишината и бебешкия рев, а ние непрекъснато му говорим и той чува говор. Така започва да имитира и той.
« Последна редакция: Март 16, 2007, 11:26:34 am от Fussii »
В очакване ....
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #84 -: Март 16, 2007, 11:18:37 am »
Не е нормално , Ман, не се връзвай.
На проходилка чак когато може да стои изправено вече и не повече от 20 мин. непрекъснато. А ти около него с двете очи и двете уши и нащрек.
Фуси, едно подобно кубче на това, което разказваш купих онзи ден, пише образователна играчка. Има неща за натискане, коит свирят, за въртене, които тракат, за дърпане, за преместване.
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #85 -: Март 16, 2007, 11:31:02 am »
е, точно това ме мъчи от снощи :( немАх си работа да прочета темата на спетемврийките от Мамата и направо се чувствам като пещерняк, а детето ми незадоволено :balk_144:
абе, нормално ли е на 6-7 месеца да препускат с проходилки и да ги слагат на гърне!?
едното и команди изпълнявало - гушни, цункай... на 6 месеца...и още куп истории..а, викало дай 8O
дайте наистина да споделим как забавляваме и учим децата си!

Да бе да! А на 9м. вече рецитират "Опълченците на Шипка". И аз така бях решила, че детето ми е изоставащо, ама Донка ме успокои  :lol:, каза че за квадратни уравнения е още рано...
В очакване ....
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #86 -: Март 16, 2007, 11:48:34 am »
Това кубче е страхотно и беше една от първите играчки на Ели с която се занимава и до днес.Иначе ние сме вече на вълна на буквички и цифри и у нас се е образувала библиотека от мъничките книжки с твърди корици.Много са шарени и сладки.Като бебе купувах гумени книжки с животни.Някой и свиреха.Много са практични че няма какво да се откъсне когато я захапе.Хубаво е, че не е както едно време , сега магазините са заляти със стока.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #87 -: Март 16, 2007, 12:02:45 pm »
Я да се оплача - синковецът отказва лявата цица, а тя прави повече мляко :( Пищи, мята ръце, реве, извива се на мост, затваря уста. Не че аз не надделявам накрая, ама е голяма борба. С дясната никакви проблеми - суче си лакомо. Нищо по-различно й няма на лявата - нито съм я мазала с нещо, нито брада й е пораснала, нито пуска по-малко, нито повече. Не е и от позата - като го гушкам е спокоен и си играе, бърбори. Стачка ли прави :lol:

За игрите - ние сме малки (почти 5 месеца), но ще е полезно за по-малките бебешони:
- активната гимнастика на Чико http://shop.danet.bg/images/chicco_65408_3.jpg - много се забавлява да удря мечките, не пускам винаги музиката, щото тогава гледа като омагьосан и чака някой да му я задейства :D Трябваха му 1-2 седмици да свикне с нея, отначало музиката го плашеше, взехме я като стана на 3 месеца
- навързала съм всякакви дрънкалки и чесалки на дълга върволица, сега са закачени на едната дръжка на кошарата - http://images14.snimka.bg/002408662-big.jpg, (в кошара за игра и в чувалче за спане четох че се слагат най-късно 4-5 месец, ако е по-късно може да откаже да стои вътре)
преди ги бях закрепила с безопасни игли да стоят на дивана - http://images14.snimka.bg/002408663-big.jpg
- дрънкалки с тънки дръжки, иначе му е трудно да ги хваща, важното е да издават силен шум :lol:
- плюшени играчки - меки и леки, гушка ги, мачка ги и смуче по-издадените им части
Тези неща са за самостоятелно забавление.
- детски песнички - взимам го в мен, пускам песничките на лаптопа и почваме да пеем, аз фалшиво, той с фалцет, танцуваме, пляскаме с ръчички
- гимнастика за мама и бебе - ами каквото се сетите, придружено с пеене или бърборене, упражнения с ръцете и краката, люшкане на бебето със събрани крака и ръце, слагам го на корема вместо тежести и го повдигам, слагам го легнал по корем върху подбедриците и си люлея краката или ги вдигам полека нагоре и така му правя пързалка
- четем приказки


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #88 -: Март 16, 2007, 12:13:06 pm »
абе, нормално ли е на 6-7 месеца да препускат с проходилки и да ги слагат на гърне!?
едното и команди изпълнявало - гушни, цункай... на 6 месеца...и още куп истории..а, викало дай 8O
е как бе - моят син още преди месец и половина почна да ни разпитва за финансовото ни състояние и то на руски - гледа ме в очите и повтаря "денги, денги" :lol: свидетели имам даже :P
освен това периодично вика - "колю, колю", ама не занм дали се прави на кокошка или търси батко си Никола :D
а двете основни думи - "мама и не" - сме ги усвоили отдавна
постоянно повтаря "ави, ави" и баща му го върти из стаята като самолетче, щото си мисли, че иска да става авиатор :lol:
така че тия от мамата са бавноразвиващи се по нашите стандарти :balk_70:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #89 -: Март 16, 2007, 12:33:54 pm »
ultra, поне е възпитан. Не казва "ба мааа" нали?
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #90 -: Март 16, 2007, 12:43:08 pm »
За играчките: Ние сме много доволни от активната гимнастика на Чико. Научи се да прелиства книжката, но първото което освои е че щом дръпне жълтата ръчката колелцето започва да се върти, голяма радост беше. Много обича книжки, вестниции списания, като чели това е най-голямата му страст.
Покрай Чикото се научи и да стои изправен и започна да пристъпва, та в последните дни това ни е основната радост, но пък мама остана без кръст, въпрек че го държа по 5 мин. , най-много, след хранене. Още малко и аз ще отстъпя и ще му купя проходилка. Та мисълта ми беше че от Мамата имат да взимат, Зачатските бебета са къде, къде преди тях. :P
 
« Последна редакция: Март 16, 2007, 13:01:57 pm от Cvetelina »
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #91 -: Март 16, 2007, 12:51:06 pm »
Е добре де само ние ли пищим като изтървани на играчките. Не ми се струва, че се забавлява даже напротив подивява и се изнервя. С какво да го занимавам вече незнам, тоест знам ама неискам. Само в ръцете ми и заедно се забавляваме, ама неможе непрекъснато нали така ... В кошарата същата история иначе първата ни думичка беше "не" още от съвсем малък. Кзваме "ма" "мам или ам" и другото вече не го разбирам. Плаче на песничките, които му пускам от компютъра, а най се натъжава на зайченцето бяло. Дали има друг "дивак" и "пещерняк" като него незнам.  
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #92 -: Март 16, 2007, 12:58:48 pm »
Е добре де само ние ли пищим като изтървани на играчките. Не ми се струва, че се забавлява даже напротив подивява и се изнервя. С какво да го занимавам вече незнам, тоест знам ама неискам. Само в ръцете ми и заедно се забавляваме, ама неможе непрекъснато нали така ... В кошарата същата история иначе първата ни думичка беше "не" още от съвсем малък. Кзваме "ма" "мам или ам" и другото вече не го разбирам. Плаче на песничките, които му пускам от компютъра, а най се натъжава на зайченцето бяло. Дали има друг "дивак" и "пещерняк" като него незнам. 

От начало и ние се страхувахме от музика и пеещи играчки. Проблема го решихме по следния начин: пускам играчката/музика/ той плаче, но аз се смея и танцувам,започва да се смее и той и малко по малко започна да свиква. Вече, се научи от къде се пуска музката на някои играчки и я пуска сам и рита радостно с крачетата.
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #93 -: Март 16, 2007, 13:04:08 pm »
Не ние не се страхуваме от музикалните играчки, по скоро се ядосва на всички чесалки, дрънкалки и висулки щом ги набута в устата. Винаги пищи няма как да ви пусна да чуете за какво става въпрос, страхотна ярост. Бях спряла да му давам играчките, но нали са за подпомагане на развитието на детето. При нас се получава една агресия ...  :(
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #94 -: Март 16, 2007, 13:16:46 pm »
Може би има възраст за възприемане на музикалните играчки. Мия допреди да навърши 6-7 месеца много се плашеше от разни говорещи и пеещи кукли, Тогава си играеше само с музикалната въртелешка над леглото. след тази възраст пък много й харесаха. Не съм попадала на нещо подобно в нито една от книгите, които съм чела, но съм склонна да мисля, че е така като гледам, че и други бебета са реагирали така.
manhattan - аз много повече се страхувам от животинските продукти...
<br />[link=http:
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #95 -: Март 16, 2007, 13:52:12 pm »
Meshko, преди време един познат фармацевт по образование ми обясняваше, че човешкия организъм много по-трудно възприема и разгражда маргарина, защото формулата му нова и непозната, докато с мазнини като зехтина и маслото напр. сме свикнали от векове. Е, той използва разни термини и др., но същността беше тази.

Перденце, да не би да бъркаш за реакцията на малък Тони? Аз сутрин като я нахраня я оставям на спалнята и отивам да мия шишета и др. Случвало ми се е да помисля, че се кара и иска да я взема при мен. Като погледна обаче през открехнатата врата на спалнята, установявам, че тя всъщност си играе и нещо се кара на играчките.

Иначе Юлия засега казва разни срички като дядя, тата и др. и нещо което прилича на"айде". От време на време подава чело за целувка, но не винаги, когато и кажем. Всичко се слага в устата така, а после по някое време се хвърля на земята, така че по няколко пъти на ден и мия играчките. Има разни дрънкалки, чесалки, книжка с картинки, китара, но не съм забелязала някоя да и привлича вниманието повече от другите. Освен едно нещо - компютъра. Той е като магнит. Откакто един път ми изчезнаха всички икони от десктопа, си го заключвам. Да ама така се сърдим. Иска да има картинки. Сама се забавлява но не прекалено дълго. Виж ако мама седне до нея на дивана ситуацията се променя. Важното е винаги мама да се вижда. Даже вечер мъжа ми понякога ходи след мен с нея на ръце докато аз върша нещо, защото твърди, че тя киселее ако не ме вижда.
Забелязах, че много и харесва да си играе с други деца. Няколко пъти са ни идвали деца на 2-3 години на гости и тя видимо беше заинтересована и то в продължение на часове.


*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #96 -: Март 16, 2007, 14:17:16 pm »
Ани, разкарай всякакви такива безопасни игли и тем подобни скрепителни елементи, удивително изобретателни са дребосъците. Острите работи ги скриваш в чекмджетата и забравяш за тях!!!
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #97 -: Март 16, 2007, 14:18:30 pm »
Перденце едва ли е агресия.Всички бебета имат определени моменти и минават и заминават.Ели отначало като малка я слагах на леглото легнала настрани и нареждах плюшени играчки и я оставях сама.Наистина ,че им говореше сякаш им се кара.С времето нещата се промениха.вече ги гали, целува ги...имаше няколко бръмчащи играчки с по силен звук и ги удряше и се пазеше от тях, но започнах да и показвам и да се смея колко са хубави и мили и така се сприятелява и тя.
За гърнето допуснах голяма грешка че не почнах да я държа от мъничка и сега голям проблем.Педиатърката ми каза след 7 м да започвам а аз все отлагах.От скоро започна уж да казва, но все още сме на памперси.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #98 -: Март 16, 2007, 15:09:46 pm »
Здравейте и от нас!
Ние имаме слабост към всякакъв вид техника, кабели, контакти и подобни :lol: До скоро любимата му игра беше да се пълни субулфъра с кубчета и играчки. Откакто го вдигнахме на високо, търсим копчета. Изобщо щракащи играчки му правят впечатление и с тях се заиграва. Харесват му всички музикални играчки - всичко, което пее е на почит у нас. Харесва и телевизора и може да прекара доста време, гледайки реклами и песни. Обича да танцува и да подскача. Има слабост към клавиатурата ми и от скоро към резета на компютъра. От както му сменихме настройките не успява да го изключи. Иначе имахме 2-3 аварийни рестарта :lol:
Много си харесва една надуваема топка - ходейки е научил, че тя се рита и сега е много смешен, плетейки крачета да я накара да литне :lol:
Любима играчка е една полицейска кола - научил се е да я кара и сега това е новата мания - търкаме я по мебелите и от време на време бръмчим в такт с гумите.
Изобщо харесва му всичко, което прави лудница и музицира. Не ме питайте как се издържа като пусне всички музикални играчки :? Освен това ги ползва за димна завеса ;) Случва се да ги пусне и да ме разсее, за да свърши някоя беля или да се изнесе от стаята. Почнат ли да се чуват много играчки, значи сме на път да свършим беля :lol:
Наде, много често като е ядосан, хвърля играчки или ако е в леглото си сам - изхвърля всичко, за да ми покаже, че е ядосан. Може просто наистина да е по-емоционален.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Седмица 12.03-18.03.2007
« Отговор #99 -: Март 16, 2007, 15:20:00 pm »
освен това периодично вика - "колю, колю", ама не занм дали се прави на кокошка или търси батко си Никола :D
Е! МНОГО ЯСНО кого вика детето!

На днешната консултация Никола го изкараха със следните мерки:
73-74 санта
9.500  :oops: кила

Много похвалиха физическото му състояние, той пък си показа всичките номера - набира се на ръце изправя се, плю, бръмка, баба-ка и дарада-ка  абе въобще - абитуриент!

Сега сме уж на тренировка по плуване при баба му, ама той заспа и така вече втори час го чакам да си отвори окото и да се почваме.
В очакване ....