0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    viki.1981

Re: Планиране на бременност
« Отговор #100 -: Март 09, 2007, 10:11:05 am »
Д-р Даскалов, нормално ли е 2 седмици след предполагаемо забременяване да имам много силни болки като по време на менструация? В началото бяха по-слаби, но сега се засилват.На какво може да се дъли?
Предварително Ви Благодаря!
Re: Планиране на бременност
« Отговор #101 -: Март 09, 2007, 19:37:12 pm »
Здравейте Др Даскалов, много съм притеснена след като миналия месец правих фоликулометрия и се оказа че фоликула не се спука, реших да направя този месец отново накратко: 11 ден фол. 21мм,матка 14мм, на 13ден фол.24-25мм, матка 11мм, на 15 ден фол. 26-28мм, матка 16мм.Какво бихте казал вие след като не ми се пукат фоликулите явно няма овулация, какво да правя 7месеца вече опитваме.
Трябва ли да се пристъпи към стимулация с Клостилбегит или нещо друго?След първата фоликулометрия т.е. мин.месец ми изписаха Дуфастон три месеца от 16 ден за 10 дена.Да продължавам ли да го пия и  има ли вероятност все пак този фоликул да се спука на 16ден да речем и яйцеклетката да е годна за оплождане.Благодаря Ви!
Re: Планиране на бременност
« Отговор #102 -: Март 11, 2007, 21:18:36 pm »
:hello2: писа ви  отново,
 всъстност в4ера  имах  среста  при  гинеколога  за  да  уто4ним 
и поговорим   за вътресномат.  инсеменяване, така с две думи   спермата   няма  да   бъде  обработена  и   второ   пия  от  в4ера  хап4енца за овулация(CLOMID-clomifene citrato),  след като  аз  винаги, поне  така  мисля 4е имам,   при  редовен  м. ц.Обеснявайки,4е съм  запозната   за  обработката  на  еякулатът и  т. н.  ,  той  се  опитвасе  да  ми  каже  4е    все  пак  са  универс. болница   и  имат известен  опит,  като 4е   ли отговорът  му  не  ме  задоволи ,застото  не  4е   отре4е  за  обработка   на  еякулатът,  но  не  ми отговори  конкретно засто  няма  да  процедира  така.По скоро  наблегна на  това  4е   сте  се  направи някакво  обработване  на средата  на  мат. 6ийка. т.н. Кажете  какво  да  правя  сега,упласена съм.
Поразпитах   във  форума и  това  , което  ме посъветваха  моми4етата да  не правя  нисто  на  този  етап,с  инсе да не  опитв  , а инвитро , заради  анти сперм. ,КАКВО ДА  ПРАВЯ,КОГАТО  СЕ  ПИБЕРА  СЕГА  БЪЛГАРИЯ, МИСЛЯ  ДА  ПОСЕТЯ НАКОИ  СПЕЦ. :help: :balk_91: :balk_146: :balk_146: :balk_112:
  благодаря  ви  много .

В никакъв случай не се съгласявайте на вътрематочна инсеминация без обработка на еякулата, това е опасна за Вашето здраве манипулация. Или намерете друг специалист, или изчакайте идването си в България.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #103 -: Март 11, 2007, 21:23:38 pm »
десния ми яйчник вместо да се пукне фоликула на 14я ден -си остава в киста и се налага да пия противозачатъчни (диане -35).Пия 1 месец-пукне се.Но на 14я ден като се образува нов-неиска да се пукне и пак си остава като киста.Пак противозачатъчни.При това нараства в големи размери и не може да се пукне с инжекция.
Нещо не виждам как ще забременея.
Друг гинеколог-Той ми казаха че въпреки че имам доста голям фоликул, мога да забременея.Да не взимам нищо 6 месеца и ако дотогава не стане ще ми правят цялостни изследвания.6 месеца.Не ми е ясно обаче като имам този голям фоликул -как по точно ще забременея като не се пука изобщо.голям е 3, цяло и нещо така каза предишната лекарка
Задържан фоликул е, който не се пука просто си стои голям от 2 месеца.Преди това пак имах такъв и ми го пукнаха с Диане 35, но на другия месец пак се задържа фоликула и така 2 месеца с и стоя с фоликула който не се пука.1вата лекарка каза че иска да го пукне с инжекция, но не го направи защото каза че е с много голям размер и по добре да не се пука по този начин.Изписа ми Дуфастон.
Второто мнение - ми казаха да си правя опитите 6 месеца, без нищо да вземам и ако не забременея тогава щели да вземат мерки.
Но как ще забременея като не се пука този фоликул-това не мога да разбера.Освен да се записвам на 3ти лекар друго не виждам какво да направя.

От това, което пишете, не се разбира дали правите фоликулометрия - това е неколкократно в рамките на един цикъл ултразвуково проследяване на развитието на яйчниковите фоликули и измерване дебелината на маточната лигавица. Само тогава ще сте наясно дали има киста или не и дали имате овулация. Хормонални изследвания правили ли сте?

Ако в рамките на 3 цикъла този задържан фоликул не се пукне или не претърпи обратно развитие, тогава евентуално ще се наложи да се премахне. Тогава ще мислите по какъв начин да стане това.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #104 -: Март 11, 2007, 21:27:11 pm »
Здравейте Д-р Даскалов,
от прочетеното до тук разбирам, че няколко месеца опити за бебе, не говорим още за проблем .
Въпросът ми е, трябва ли да чакаме цели 6 месеца или година за да вземем мерки , ако резултата от бебеправенето е отрицателен .
Какво бихте посъветвали като начало - изследвания - за да се чувствам спокойна , че всичко е наред ?!
Работите ли със здравната каса ?

Срокът на изчакване е в зависимост от възрастта. Можете да направите предконцепционните изследвания и спермограма при  мъжа. Не работя със здравната, за щастие. :)


ок на 30 години съм, от четири месеца правим опити за бебе !
спермограмата на мъжа ми е добра .
ОТ тук нататък какво следва ?!
Какви изследвания мога да направя за да се чувствам спокойна ако всичко е ок, или ако пък - не да взема мерки ?!
Ще съм благодарна за отговаря ви !

Хормонални изследвания, посткоитален тест, хламидия, токсоплазма, рубеола, микоплазма, фоликулометрия, CMV, хепатит В и С, Васерман, преглед при интернист, стоматолог ... но най-добре намерете гинеколог, който да Ви назначава изследванията, иначе ще е хаотично.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #105 -: Март 11, 2007, 21:30:00 pm »
Здравейте д-р Даскалов!
Поздравления за начинанието.Ще бъда кратка:
На 31години съм , а съпругът ми на 38.Повече от година правим опити за бебе , но неуспешни засега.Спермограмата ни е с отлични показатели , двете изследвания за хламидии са отрицателни , цикълът ми и е абсолютно точен / 28 дни / и засичам овулация на 14-16 ден.
При гинекологичните прегледи няма " нищо тревожно"...
Въпросът ми е да ли следващата крачка да е цветна снимка или да започна с хормонални изследвания ?
Предполагам , че е от значение и това , че имам аборт преди 7 години, а съпругът ми има дете от първия си брак.
Предварително Ви благодаря!

Предконцепционните изследвания, спермограма на добро място, посткоитален тест, тест  за проходимост на тръбите (аз предпочитам да е под ултразвуков контрол и с анестезия), хормонални изследвания и отново - намерете гинеколог, който да Ви ги назначава, сама ще е трудно да се справите.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #106 -: Март 11, 2007, 21:34:02 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
искам да попитам по кое време от цикъла се прави дилатация на цервикалния канал? И има ли значение колко време преди ин витро ще бъде направена (има ли давност манипулацията)?
Предварително благодаря!

Дилатация на цервикалния канал се прави сред приключване на менструалното кървене. Трябва да не се прави в стимулационния цикъл, а в предишен. Няма давност. Аз предпочитам да се направи с прайминг (подготовка на маточната шийка), за да е по-малка травмата.
« Последна редакция: Март 11, 2007, 21:49:41 pm от Д-р Даскалов »
Re: Планиране на бременност
« Отговор #107 -: Март 11, 2007, 21:37:12 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
искам да попитам по кое време от цикъла се прави дилатация на цервикалния канал? И има ли значение колко време преди ин витро ще бъде направена (има ли давност манипулацията)?
Предварително благодаря!
И аз се включвам в тая питанка - има ли риск тази манипулация, колко време ще съм под упойка, кърви ли канала и ако да - след колко време се възстановява?
Благодаря!

Всяка манипулация крие риск. При тази най-сериозният е перфорация на матката, но само на теория, на практика при средносръчен оператор рискът е нищожен и пренебрежимо малък. Упойка - 5 до 10 минути, след което се изчаква до 2 часа и се наблюдава състоянието на жената. Кървенето е умерено и в рамките на няколко дни.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #108 -: Март 11, 2007, 21:39:44 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
предписаха ми три месеца лечение с Дуфастон, понеже януари не ми дойде.
Февруари вече го пих и ми дойде на 23-ти. Сега пак трябва да го пия - утре
е 15-ят ден от цикълът ми, но той все още не ми е свършил и като гледам поне
още известно време ще ми тече докато се изчисти понеже е по-скоро като
неменструално течението. Въпросът ми към вас е нормално ли е да ми
продължава толкова дълго и имали някъкъв проблем да пия дуфастон-на
след като още не ми е свършил цикъла?
Благодаря предварително!
 Поздрави

Не мога да Ви дам съвет за лечение или за отказ от лечение по този начин, не е правилно. Трябва да отидете на гинеколог, за да прецени защо кървите (не е нормално такова продължително кървене), дали се дължи на хормонален или на друг проблем и тогава да се реши какво ще е лечението.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #109 -: Март 11, 2007, 21:42:59 pm »
Здравейте д-р Даскалов. Първо бих искала да Ви благодаря за Вашата готовност да помагате на всички нас. Знаете колко изплашени, несигурни и, на моменти обезверени се чувстваме и по този повод Вашата помощ е от много, много голяма полза за всички момичета.
Аз имам следния въпрос към Вас: на какво може да се дължи постепенното намаляване на обилността на менструацията-винаги е била 6 дни като до 4 са обилни и 2 слаби . От повече от година и половина може би забелязвам постепенно намаляване и на обилността и на продължителността -последния цикъл мина с 1 обилен ден и продължи 3 дни като последният само със слабо зацапване.По повод предстоящо икси (мъжки фактор)имам направени хормонални изследвания -всичко в норма, спонтанна овулация и адекватна лигавица (12 мм на 4 ден след овулация)кръвни изследвания - в норма,с изключение на  време на кървене 1'15" (норма 2-5)-което не знам какво значи .
Питах и моя лекар за това и според него това не е притеснително. Но според мен все пак би трябвало да има някакво обяснение.
Благодаря Ви предварително


Нормално менструалното кървене е минимум 3 дни, така че всъщност при Вас кървенето е нормално. Помислете за яйчников резерв, което ще е важно и за самата стимулация. На колко години сте? Понякога не намираме всички отговори, знам, че не е приятно, но така стоят нещата в медицината.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #110 -: Март 11, 2007, 21:43:43 pm »
Д-р Даскалов, нормално ли е 2 седмици след предполагаемо забременяване да имам много силни болки като по време на менструация? В началото бяха по-слаби, но сега се засилват.На какво може да се дъли?
Предварително Ви Благодаря!

Не. Идете на преглед.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #111 -: Март 11, 2007, 21:48:00 pm »
Здравейте Др Даскалов, много съм притеснена след като миналия месец правих фоликулометрия и се оказа че фоликула не се спука, реших да направя този месец отново накратко: 11 ден фол. 21мм,матка 14мм, на 13ден фол.24-25мм, матка 11мм, на 15 ден фол. 26-28мм, матка 16мм.Какво бихте казал вие след като не ми се пукат фоликулите явно няма овулация, какво да правя 7месеца вече опитваме.
Трябва ли да се пристъпи към стимулация с Клостилбегит или нещо друго?След първата фоликулометрия т.е. мин.месец ми изписаха Дуфастон три месеца от 16 ден за 10 дена.Да продължавам ли да го пия и  има ли вероятност все пак този фоликул да се спука на 16ден да речем и яйцеклетката да е годна за оплождане.Благодаря Ви!

Не е добре да се прави стимулация при наличие на задържан фоликул. На теория можете да имате и по-късна овулация. Фоликулометрията трябва да се прави поне 3 месеца, за да даде някаква яснота по отношение на липсата на овулация, защото и при здрави жени нормално има единични ановулаторни цикли.
*
Re: Планиране на бременност
« Отговор #112 -: Март 12, 2007, 09:38:35 am »
Здравейте д-р Даскалов,

Задавам въпрос от името на една приятелка.
Нали необходимата дневна доза фолиева киселина е 0.4 мг? В какви случаи и след какви изследвания се препоръчват 4 мг?

Ако няма направени необходимите изследвания, защо се назначава фолиева киселина от 4 мг. (няма болни от спина бифида в семейството, няма аборти)?

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*

    тя

Re: Планиране на бременност
« Отговор #113 -: Март 12, 2007, 12:01:12 pm »
Здравейте Докторе,имам такъв бъпрос:
лекувах слабо възпаление с флажил ципрофлоксацин и гиналгин. Колко време след употребата на тези лекарства може да спрем да се пазим ида "работим"за бебе :-))
Благодаря Ви предварително за отговора
*

    f4eli4kata

  • *
  • 24
  • Не идваш ли на този свят,за да прегърнеш едно дете
Re: Планиране на бременност
« Отговор #114 -: Март 12, 2007, 21:03:00 pm »
Здравейте Д-р Даскалов,
Днес случайно попаднах на този сайт и на вашия форум и съм много впечатлена.Радва ме това,че помагате на всички нас,който обожаваме бебоците и очакваме момента,в който ще ги почувстваме в себе си.
Със съпруга ми се опитваме от година да забременея.Имам обърната матка.Менструациите ми протичат много болезнено,но докторите ми обясниха,че това е от положението на матката.Няма проблеми,според лекарите,с които досега съм се съветвала,и чакаме всеки месец приятната вест.
Въпросът ми е какви изследвания трябва да си направим,след като 1 година опитите са неуспешни?
И друг въпрос,дано не ви се стори профански,но размерът на пениса има ли значение за забременяването?Ако е по-малък,семенната течност достатъчно дълбоко ли навлиза?
Благодаря ви предварително!


Помислете за ендометриоза. Направете си предконцепционните изследвания.

Размерът на пениса има значение само е хипопластичен (недоразвит) - преглед при уролог би дал моментален отговор на този въпрос.
Здравейте отново,Д-р Даскалов,
Трябва да кажа,че след като прочетох отговора Ви се стресирах много.Интересно,как ми поставихте диагноза,след като съм ви казала само няколко думи?!!! 8O И то толкова сериозна!!!!
От тогава все за това мисля и не мога да спя.Нима това е медицинската етика?!Може би трябваше да пожелаете повече информация,която да ви дам,та да заключите тогава!
Прочетох много за ендометриозата и се осведомих,това добре,но май много
прибързано ме хвърлихте в депресията.
Е,ще се изследвам пак,ама чак пък веднага за изследвания преди инвитро?!
А до сега всички изследвания са ми били добри.
Не бъдете толкова рязък,Д-р Даскалов!Благодарни сме Ви за отзивчивостта,но все пак...нашата психика е толкова лабилна.



Re: Планиране на бременност
« Отговор #115 -: Март 13, 2007, 08:42:39 am »
Здравейте д-р Даскалов,

Задавам въпрос от името на една приятелка.
Нали необходимата дневна доза фолиева киселина е 0.4 мг? В какви случаи и след какви изследвания се препоръчват 4 мг?

Ако няма направени необходимите изследвания, защо се назначава фолиева киселина от 4 мг. (няма болни от спина бифида в семейството, няма аборти)?


На теория би трябвало да се направят изследвания за фолати в кръвта, както и за наследстнвено предразположение към намалено усвояване на фолиевата киселина, за да се преценят индивидуалните нужди. На практика това не винаги е възможно, малко лаборатории го правят, тъй като няма търсене и не е изгодно за лабораторията да закупува и държи реактиви, които после ще изхвърли.

Все пак не мога да коментирам конкретния случай.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #116 -: Март 13, 2007, 08:43:56 am »
Здравейте Докторе,имам такъв бъпрос:
лекувах слабо възпаление с флажил ципрофлоксацин и гиналгин. Колко време след употребата на тези лекарства може да спрем да се пазим ида "работим"за бебе :-))
Благодаря Ви предварително за отговора

След лечението трябва да се направят контролни изследвания, които да докажат, че възпалението е излекувано. След това можете да продължите с опитите за забременяване.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #117 -: Март 13, 2007, 08:52:51 am »
Здравейте Д-р Даскалов,
Днес случайно попаднах на този сайт и на вашия форум и съм много впечатлена.Радва ме това,че помагате на всички нас,който обожаваме бебоците и очакваме момента,в който ще ги почувстваме в себе си.
Със съпруга ми се опитваме от година да забременея.Имам обърната матка.Менструациите ми протичат много болезнено,но докторите ми обясниха,че това е от положението на матката.Няма проблеми,според лекарите,с които досега съм се съветвала,и чакаме всеки месец приятната вест.
Въпросът ми е какви изследвания трябва да си направим,след като 1 година опитите са неуспешни?
И друг въпрос,дано не ви се стори профански,но размерът на пениса има ли значение за забременяването?Ако е по-малък,семенната течност достатъчно дълбоко ли навлиза?
Благодаря ви предварително!


Помислете за ендометриоза. Направете си предконцепционните изследвания.

Размерът на пениса има значение само е хипопластичен (недоразвит) - преглед при уролог би дал моментален отговор на този въпрос.
Здравейте отново,Д-р Даскалов,
Трябва да кажа,че след като прочетох отговора Ви се стресирах много.Интересно,как ми поставихте диагноза,след като съм ви казала само няколко думи?!!! 8O И то толкова сериозна!!!!
От тогава все за това мисля и не мога да спя.Нима това е медицинската етика?!Може би трябваше да пожелаете повече информация,която да ви дам,та да заключите тогава!
Прочетох много за ендометриозата и се осведомих,това добре,но май много
прибързано ме хвърлихте в депресията.
Е,ще се изследвам пак,ама чак пък веднага за изследвания преди инвитро?!
А до сега всички изследвания са ми били добри.
Не бъдете толкова рязък,Д-р Даскалов!Благодарни сме Ви за отзивчивостта,но все пак...нашата психика е толкова лабилна.

Общуването в този формат е трудно. Вие очаквате от мен помощ, наистина само по няколко написани думи. По тези няколко думи аз възприемам Вашата ситуация така -  година опити за забременяване, неуспешни, посещавате лекари, няма открит проблем, имате болезнена менструация и обърната матка. Помислете за ендометриоза не означава имате ендометриоза, нито е диагноза, а само насочване към изследвания, които можете да направите. Затова не изпадайте толкова бързо в депресия, няма полза от нея. Каквато и информация да ми дадета, няма да Ви поставя диагноза в мрежата.

Предконцепционните изследвания не са изследвания преди ин витро.

Ако искате да има полза за Вас, моля Ви, четете правилно това, което Ви пиша.

Ще порпусна коментарът за етиката.
Re: Планиране на бременност
« Отговор #118 -: Март 13, 2007, 10:07:22 am »
Здравейте Д-р Даскалов,

предстои ми лапароскопия съвсем скоро. Изследванията, които са ми дадени да направя са: ПКК+РУЕ, фибриноген+тромбоцидно време, кръвна захар+креатинин, АСАТ+АЛАТ, урина. При този вид операции кръвна група не е ли необходима, или се разчита на това, че аз си я знам. Благодаря Ви!
*
Re: Планиране на бременност
« Отговор #119 -: Март 13, 2007, 10:09:30 am »
Здравейте д-р Даскалов. Въпросът ми е свързан с епилепсия. Лекувам я от 5 годишна. От около 5г. нямам пристъпи и постепенно спрях лечението с Депакин Хроно. От 6 месеца не го пия и съм на Коензим Q 10 и Омега3. Със съпруга ми мислим да започнем с опитите за бебе но аз искам да знам какви изследвания е добре да си направя,да пия ли фолиева к-на преди да забременея и по колко? Също да кажа че епилепсията не е наследствена-резултат от раждането ми /родила съм се задушена/. Ще съм Ви благодарна за отговорите.