0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #260 -: Септември 14, 2006, 19:53:50 pm »
Лятно-есенна мусака
Необходими продукти(рецептата е за 2ма които обичат да си похапват)
1 глава лук
6 пиперки
1 голям(2 средни)моркова
300 грама нарязани на ленти гъби
150 грама кайма
2 тиквички
щипка магданоз
щипка сол
сол и черен пипер на вкус
Лука,пиперките и моркова се нарязват на кубчета.Смесват се ,към тях се прибавят гъбите и подправките и се задушават на слаб огън.Преместват се в друг съд и в същата мазнина се запържва и каймата.
Едната тиквичка се нарязва надлъжно на тънки ивици и се слагат на дъното на йенският съд и се посоляват.Върху тях се изсипва задушената смес,добавя се и каймата и завършваме с лентичките от втората надлъжно нарязана тиквичка.Пече се 50 минути на 130 градуса.Оттам нататък избора е ваш-можете да направите заливка като при обикновенната мусака или да покриете с парчета нарязан кашкавал(от готовите по 10-20 в опаковка)и увеличавате на 200 градуса за 10 минути.
Приятен апетит. :D
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #261 -: Септември 23, 2006, 11:45:01 am »
Понеже обичам като имам време да пробвам по някоя нова рецепта, прочетена от някъде си (в случая от мамите) та ще пусна 1 рецепта, (щото ме мързи и двете) :lol: :lol: :lol: която много добре се получи

ПИТА

300 гр. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 пак. мая за хляб
3 яйца
2 с.л. захар, които аз не сложих, за да не става сладка :lol:
1 с.л. сол
брашно (уж колкото поеме, но при мен влезе точно 1 кг)


Подгравя се половината прясно мляко, да бъде приятно хладко, в никакъв случай вряло. В него се слага щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втаса (увеличава обема си). След като е втасала, в тава слагате пресятото брашно и смесвате всички останали продукти. Да не забравите другата половина от прясното мляко (щото аз за малко 8)) Слагате и вече бухналата мая и месите. Ако се наложи добавяте брашно, докато спре да лепне тестото. Биете омесеното тество 100 пъти. Оставяте 15 мин. да втаса. После пак месите и пак биете. След второто втасване разделята тестото на 3 еднакви топки. Всяка топка разточвате на кора, малко по-голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Мажете всяка от корите с олио и ги налагате една върху друга. Нарязвате като торта, на 16 парчета. Навивате парчетата от широката към тясната страна (като кифлички) и ги редите в намаслена и набрашнена тава. Така наредана, питата втасва още 30 мин. След това мажете със жълтък и печете на 200 градуса.



Ох изморих се:)

Ще се опитам и една снимчица да ви пусна





« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 14:28:08 pm от mishanta »
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #262 -: Септември 23, 2006, 13:37:33 pm »
Леле момичета, и аз обичам да готвя и като ме прихване по цял ден се моткам из кухнята и готвя на двата котлона и фурната едновременно. Ама вие сте направо върхът. Не ме бива по сладките неща - да ги правя де - иначе много ме бива да ги ям. Затова ще ви представя една рецепта , която майка ми правеше за неделния обяд. Първоначално беше с цяло пиле, но откакто излязоха бутчетата мина на тях, че така порциите стават еднакви за всички. Аз я преработих малко, че много постни му идват на мъжлето купешките пилета, пък и не обича да хрупа.
Печено пиле /пилешки бутчета/

Та рецептата:
Пилешки бутчета според бройката на консуматорите, размразяват се добре, ама много добре и се оставят да се отцедят хубаво. Трябва да са напълно сухи. Изсипвате в тавата един пакет сол, може и морска, и бутчетата се слагат в тавата и от там във фурната. Пече се около 40 мин. Температурата зависи от фурната, аз оставям гория реотан на 3, че ми идва много сило. И това е цялата история, а моята добавка е : разбивам малко( колкото орех) масло с една с.л. заквасена сметана, ч.пипер, и каквата там мерудия се сетите и от време на време мажа бутчетата с тази смес. След като се изпекат пак се намазват и се захлупват в иена да поемат и да се задушат.
Приятен апетит
П.П. това последното със задушаването не е задължително, ако не го направите се получава много хрупкава коричка, но както казах мъжът ми не си пада, та затова.
« Последна редакция: Октомври 15, 2013, 18:07:38 pm от mishanta »
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #263 -: Септември 25, 2006, 00:24:45 am »
Копирам си постинга от съседния форум, че да се изфръцкам и тук, сакън да не остане някой комплимент неполучен.  :lol:


Ей тука вижте какво майсторих в петък и събота:

Соленки:

Снежанка:

Хляб с маслини:

Флан със спанак, флан с гъби, флан с пиле и Гръцка салата:


Топли сандвичи:
 
Сладките неща:
   

Съдрах си дупето от работа, ама бях звездата на вечерта снощи! Хихи...  :lol:
Alexandra
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #264 -: Септември 25, 2006, 17:13:30 pm »
Мари, имай милост, моля те!  :D

Всичко изглежда ужасно вкусно. Ти направо си им скрила топката на гостите. Браво!

P.S. Извинявай за въпросчето, ама какво е флан?

Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #265 -: Септември 25, 2006, 17:24:30 pm »
Marie, днес просто ме разби! Едната тема бързо я затворих и продължих да си хрупам гроздето. Ама сега вече не се сдържах и гледах и се облизвах ... като котарк естетвено! Поздрвления за тези кулинарни произведения на изкуството!
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #266 -: Септември 25, 2006, 19:41:07 pm »
Котаранка и Свангеми, благодаря ви, момичета!  :D Аз си знаех, че ще се намерят още малко похвали за мен!  :D Скрих им топката, верно! Много се кефя!  :D
"Флан"...Ами Иван Звездев му вика "тарта". На английски му викат "киш" или "флан". Ами нещо като гигантска солена кошничка, ако мога така да го опиша. Прави се тесто, слага се във формата, леко се запича да се стегне и се пълни с нещо-по избор, после заливка и пак се запича и готово. Може да се желира отгоре...Обаче думата "тарта" хич не ми харесва, звучи ми малко като "дърта кранта", и "киш" не ми харесва, звучи ми като "кишав сладкиш" и затова ползвам думата "флан"...
Поздрави,
Мари  :D
Alexandra
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #267 -: Септември 25, 2006, 20:39:27 pm »
 Marie :balk_103:гледам ти "вълшебствата" :babydust:и се чудя:
-Възможно ли е това да го стори човек?
Ами очевидно е,затова-ПОЗДРАВЛЕНИЯ! :balk_63:
Професионализма ти е факт! :balk_81:
Искам да съм на мястото на тези,
които са опитали всичко това! :balk_53:
УСПЕХ във всичко с което се захванеш!
                   :grouphug2:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #268 -: Септември 26, 2006, 08:56:03 am »
Marie Cherie - душатааааа.... ще ти дърпам ушичките франкофонко такава  :lol:

Значи има:
- Тарта = Tarte
- Флан = Flan
- Киш = Quiche

Дефиниции:
- Флан: (1) Тарта съставена от солена или сладка гарнитура, запечена върху кора. (2) Обърнат или оформен в калъп крем, парфюмиран по различни начини
- Тарта: Ястие, приготвено от кора тесто, гарнирана със солен или сладък пълнеж, запечено във форма
- Киш: Солена тарта от маслено тесто с пръжки и покрита със смес от бити яйца и сметана

Да ви е сладко  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #269 -: Септември 26, 2006, 10:16:08 am »
 :lol: Ми така де, Рали! Едно и също са почти. Ей като на картинката ми. Обаче "киш" и "тарта" ми звучат ужасно и не искам да ги ползвам, затова си казвам "флан". Някак си най-префърцунено и изискано звучи.  :D Виж сега... Не ми се сърди... Аз от много години френския само го практикувам, не го говоря... :lol:
Alexandra
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #270 -: Септември 26, 2006, 14:22:26 pm »
Мари, Рали, благодаря за инфото. Ще взема и аз да се пробвам да измайсторя едно фланче. Това с гъбките и пиленцето ми звучи много добре. Мери, ако не те затруднявам, би ли споделила рецептата.

Благодаря 
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #271 -: Септември 26, 2006, 15:54:38 pm »
Тесто за флан/тарта/киш (по рецепта на Звездев)

300 гр. брашно
130 гр. маргарин (може и масло)
половин ч.л. сол
2-3 с.л. студена вода

Брашното, солта и маргарина се слагат в купа и с лъжица се рабъркват. Получава се нещо като трохи. Слага се водата и се бърка енергично и тестото става еднородно. Тестото се слага в купа, завива се със фолио и се оставя за около 30 минути в хладилника да се стегне. Вади се. Разточва се внимателно на кръг с дебелина около 0,5 см. Внимателно се пренася във формата за печене, оформя се с пръсти по стените и дъното, надупчва се с вилица, за да не става на мехури и се слага в загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути да стегне и леко порозовее.

Пълнежи:
Най-различни с най-различни продукти. Моите 3 най-сполучливи са: запържен лук, малко чушка в основата на флана, отгоре много спанак, предварително обработен в масло, бяло сирене и заливка. Запържени гъби, лък, чесън и подправки и заливка.   Запържени пилешки парченца с червен пипер и лук, настърган кашкаваш и заливка. Заливките са от 2-3 яйца и сметана. Слага се плънката в стегнатото от огъня тесто, оформя се равно, залива се и се запича за още 15-20 минути заради заливката. Най-вкусен е студен, според мен. След изпичането му го оставям няколко часа под алуминиево фолио. Той си попива идеално и като е студен се реже чудесно на парчета и се сервира лесно.
Хайде, дано ви хареса!
 :D
Alexandra
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #272 -: Септември 26, 2006, 16:11:02 pm »
Е, Мари, като ти гледам вкусотиите, се питам какво ли са си викали чужденките, а? Не вярвам някоя германка да ги сътвори тези работи, ти какво ще кажеш  :lol: :lol: :lol:
Всичко изглежда просто чудесно, поздравления за теб  :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #273 -: Септември 26, 2006, 16:22:27 pm »
Мари, благодаря за рецептата. Почивните дни ще я пробвам, пък да видим какво ще излезе.
Поздрави
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #274 -: Септември 28, 2006, 17:18:36 pm »
Аз пък съм начинаещам готвачка и сега ще ви предложа една резепта, която изпробвах миналия петък, после миналата събота, че и в неделя.
Кръстих я "мързеливо диетично пиле".

ПРОДУКТИ за 2ма души:
1 тарелка замразено пиле - аз го правих с паржоли от бутчета.6-7 глави лук
3-4 скилидки чесан.
Подправки - черен пипер, вегета, сол... каквито подправки според вас подхождат на пиле. Аз импровизирам - имам готова смес подправка за пиле и не я жаля, но и от другите слагам мъничко.

Пилето се вади от камерата и се размразява в микровълнова за 10на минути на програма за размразяване. Другият вариант е, ако имате време ,да го оставите съвсеееем леко да се отвърне - колкото да омекне за да може да се очупи и да се сложи в тенджера.


Главите лук се режат на едри парчета.
Съвсем малко омекналото пиле се подрежда в йена глас, като между парчетата пиле се забождат скилидките чесан и резените лук.

Не се слага абсолютно никаква мазнина, ако месото е от бутче. Ако е бонфиле или гърди, може съвсееем малко, макар че в моя вариянт с бонфилето се получи добре и без никаква мазнина. нали все сме на диети..

Пече се 20 минути на 220 градуса и още 40 макс на около 180. Проверявайте го от време на време, де, но става като мозък, много вкусно, лукчето и чесъна са прекрасни, а големият плюс е, че е абсолютно диетично!

Дано ви хареса!

Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #275 -: Октомври 01, 2006, 11:45:21 am »
Цитат
Понеже обичам като имам време да пробвам по някоя нова рецепта, прочетена от някъде си (в случая от мамите) та ще пусна 1 рецепта, (щото ме мързи и двете) Laughing Laughing Laughing която много добре се получи

ПИТА
Mari_Pz, направих питата и стана страхотна, благодаря ти за рецептата :D Обожавам питки, баници и тутманици....Ако имаш още такива страхотни рецепти... :lol: ....моля, ще те разцелувам
*

    ellysot

  • ***
  • 202
  • Животът не е навредил никому,но и почивката също!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #276 -: Октомври 01, 2006, 13:33:38 pm »
Coookie,благодаря за рецептата с пилето!!Обожавам,бързото,лесно и вкусно ястие!!В сряда с половинката ще попразнуваме  ::cake::,затова задължително ще я изпробваме!!  :eating:
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #277 -: Октомври 04, 2006, 15:16:31 pm »
Искам да ви предложа няколко рецепти с гъбки, тъй като знам че обожаващите ги тук са много.


Салата с гъби и ябълки
300 г култивирани печурки
2 лъжици масло
сол на вкус
1/2 обелена ябълка
лимонов сок
2 лъжици зехтин
2 домата
Нарежете гъбите на филийки и ги задушете с маслото и малко сол. Оставете ги да се охладят и ги разбъркайте с ябълката, нарязана на парчета, полейте ги веднага с лимонов сок да не потъмнеят, и 2-та домата на купчета.
Разбъркайте 2 лъжици зехтин  със сока на 1/2 лимон, лъжичка ябълков сок и сол на вкус.Полейте салатата и леко разбъркайте



Фритата с гъби
300 г гъби
зехтин
сол
1/2 праз
босилек или магданоз
1/2 лимон
2 щипки смлян черен пипер
6 яйца
Нарежете гъбите на филийки и ги задушете с лъжица зехтин и малко сол в тигана.Разбъркайте ги с ситно нарязяния босилек или магданоз, сока и настърганата кора на лимона и черния пипер.
Разбийте яйцата и ги излейте в гъбите, подправете със сол и печете фритата под капак на умерен котлон.Като се захване отдолу, я обърнете върху плоска чиния и я върнете обратно в тигана, за да се избече и от другата страна.Поднесете я още топла.



Пушено пиле г гъби
1 пушено пиле
топено сирене
2 чаши наразяни гъби
черен пипер
шунка или бекон
1 кафена чаша бяло вино
Пушеното пиле се намазва с масло, а в отвора му се слага 3-4 триъгълничета топено сирене.Нарязаните гъбе се слагат в тавичката.Към тях се добавят черния пипер и ситно нарязансите шунка или бекон..Отгоре се поставя пилето с отвора нагоре.Сипва се бялото вино и тавичката се покрива плътно с алуминиево фолио и се слага в умерено гореща фурна за около час.



Гъби запечени с моцарела
3-4 пиперки
гъби
сол
черен пипер
босилек
сирене моцарела
Опечете пиперките и ги обелете.Вземете гъби с по-големи шапки /предвиждайте по 2 или 3 за порция/.Отстранете пънчетата им, измийте ги и ги наръсете шапките със сол и черен пипер.Подредете ги с отвора нагоре в подмазана тавичка с масло.Нарежете пиперките на ситно и ги осолете.Разбъркайте ги с лъжица нарязан босилек и напълнете гъбите.Отгоре сложете кръгче сирене моцарела и пъхнете тавичката в сгорещена фурна.Печете ги 15-20 мин.
Нарежете тънка суха франзела на филийки.Топвайте ги в смес от яйца с малко мляко и ги изпържете.Върху всяка филийка сложете по една гъбена шапка и подредете предястието в платото.



Запечени палачинки
палачинки
200 г печурки
сол
масло
копър
топено сирене
кашкавал
Направете палачинки или купете готови.НСарежете гъбите на филийки и ги задушете с малко сол и 2 лъжици масло.Разбъркате ги с лъжица ситно нарязан копър.Намажете всяка палачинка с топено сирене, настържете кашкавал и наръсете от задушените гъби.Можете да обогатите рецептата с варено бяло пиле или пуешка шунка.Увийте палачинките и ги подредете в огнеупорен съд. Наръсете ги с лъжица разтопено масло и ги запечете за десетина минути, докато кашкавала се отпусне.



Гъби по руски
2 глави лук
2-3 лъжици олио
6-7 картофа
1/2 кг гъби
100 мл заквасена сметана
кашкавал
Включете фурната да се загрява на 200 градуса.Нарежете на филийки лука и го запържете в олиото.Изважда се лука и се запържват до полуготовност картофите нарязани на кубчета.Добавете към тях гъбите нарязани на филийки и ги задушавайте 5-6 минути.Върнете лука и разбъркайте всичко заедно със заквасената сметана.Прехвърлете сместа в подмазана с масло тавичка, настържете отгоре кашкавал и запечете ястието.



Асорти с гъби и пипер
1 чаша ориз
300 г гъби
8 маслини без костилката
1 чушка
2 с.л. зехтин
1 глава лук
1 връзка магданоз
3 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка лимонов сок
сол и пипер на вкус
Сварете ориза до готовност така че да стане рохкав.Запържете гъбите и нарязания наситно лук в тиган със зехтин.Добавете маслините и нарязания на ивици пипер.
Сипете готовата смес върху горещия ориз, поръсете я с лимонов сок, украсет с магданоз.


Приятен апетит.Аз все още не съм ги тествала, ако някой опита някоя от тях да сподели мнение. :eating:
« Последна редакция: Ноември 06, 2013, 06:22:07 am от mishanta »
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #278 -: Октомври 04, 2006, 21:38:12 pm »
 Пак благодаря за помощта,
 ето какъв подвиг извърших благодарение на вас  :lol:
 (както и въпросните бутилирани листа за сърми).

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=67610
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #279 -: Октомври 05, 2006, 11:24:54 am »
Заек капама
                 
-------------------------------------------------------

1 домашно зайче
3-4 глави чесън /по възможност се белят на цяло или поне на снопчета скилидки/
5-6 средно големи глави лук /или може само с малки лукчета/
2-3 моркова
2 чушки пипер
един среден буркан консервирани домати
бахар
черен пипер
дафинов лист
червен пипер
сол
2-3 бульона зеленчукови
брашно /за сгъстяване на соса/


Заешкото месо нарязано на порции се слага със нарязаните на едро зеленчуци в гювеч, подправя се и се залива с разтворените бульончета. Пече се около 2 часа на силна фурна.


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит