0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #220 -: Юли 20, 2006, 16:55:00 pm »
Ми Ултра, аз доброволно щях да си ги напиша, ама малко ме досрамя.. Викам си "ай малко точки да натрупам от скромност"... :lol:

Торта със желирани плодове и млечен крем

Блатове: яйца, захар, брашно, ванилия. (това всички го знаете)

Крем: Д-р Йоткер (прах, добавяш мляко, биеш, после му слагаш размекнато масло, пак биеш). Д-р Йоткер не може да го няма в България. Алтернатива: течна сметана, разбиваш с пудра захар, слагаш ванилия и готово.

Желираните плодове са ягоди, касис и боровинки. Измити. Желираш 1 Танг Горски плодове (ама не разреден с 1 литър вода, ами да речем 500 мл, да е по-наситен вкуса).

Наредих: Блат, крем, ягоди, блат, крем, ягоди, блат в тортена форма с падащо дъно. Преди това обаче, понеже формата ми е плитичка, пък аз харесвам високи торти, малко труд и творчество имаше. Две картонени ленти ги увиваш във фолио, подреждаш ги покрай стените на формата и захващташ с кламери, тиксо, а бе правиш си формата да е достатъчно висика. Слагаш блатовете и крема. После си желираш Танга, ама ще го дебнеш да не е напълно стегнал. Нареждаш плодовете върху най-горния блат, после отгоре хубаво натъпкваш с желирания вече Танг, ама да не е напълно желиран, заглаждаш и това нещо, барабар с калъпа го слагаш да седи една вечер в хладилника. Стяга се чудесно, после като махнеш картоните, седи супер. Най-горният блат изглежда 4ервен на снимката, защото Мари имаше неблагоразумието да си помисли, че може да сипва все още невтвърдения желатин върху плодовете и той попи в блата. Пък спрях. Пък се ядосах. Пък го оставих в хладилника тоз желиран Танг, пък без малко да го изпусна баш когато е най-добре за обработка. Значи плодовете и Тангът бяха киселички и в комбинация със сладката ванилова сметана и мекият блат-беше супер. Много я харесаха колегите.
« Последна редакция: Октомври 18, 2013, 15:26:50 pm от mishanta »
Alexandra
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #221 -: Юли 20, 2006, 17:13:52 pm »
Мари,
Най-настоявам zа рецепта zа коzунака, zаЩото се опитвам от години да си направя и никога не успявам  :x. Нямам и "иzпитана" рецепта и все се пробвам с раzни от списания.

Таня, аз съм същата като теб. От години се опитвам... Що рецепти съм пробвала и всичките рецептодавки се кълнат, че ставал супер, супер! Ех, бе, мама му стара, а бе как на вас ви става супер, пък моя е за боклука-или става като кекс, или тухла, която не се реже...И в един сайт като са си наредили рецептите: козунак "Ева", козунак "Татяна", козунак "Виктория", козунак "Десислава"... Всяка си го кръстила на себе си...Таз година взех генерално решение, че няма да ги слушам повече хората... Ставал им бил супер, много лесен, много бърз, много сладък, топял се в устата...Реших, че ще си измисля моя рецепта. По принцип меся много хубави питки (хляб)-мая, брашно, 2-3 яйца, малко хладка водичка, разтопено масълце...По тази рецепта сложих вместо вода-прясно мляко, разтопено масло, повечеко яйца, разбити с миксера със захар, доста ванилийки и това беше...Оставих го да втаса, навих го, наръсих с много захар и стафиди и стана много добре. Не искам като другите жени сега да почна "супер" и не знам какво си... Аз бях доволна от резултата и го кръстих "Уитни Хюстън", защото слушах нея докато го майсторих. За първа година си го изядохме! Та, всичко това ти го изписах, за да те насърча, да си направиш твоя си рецепта. Продуктите по всички рецепти са все едни и същи. Пробвай сама, импровизирай, вярвай си, че ще стане и ще стане! :D
Alexandra
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #222 -: Юли 20, 2006, 22:22:30 pm »
Мари,
Най-настоявам zа рецепта zа коzунака, zаЩото се опитвам от години да си направя и никога не успявам  :x. Нямам и "иzпитана" рецепта и все се пробвам с раzни от списания.

Таня, аз съм същата като теб. От години се опитвам... Що рецепти съм пробвала и всичките рецептодавки се кълнат, че ставал супер, супер! Ех, бе, мама му стара, а бе как на вас ви става супер, пък моя е за боклука-или става като кекс, или тухла, която не се реже...И в един сайт като са си наредили рецептите: козунак "Ева", козунак "Татяна", козунак "Виктория", козунак "Десислава"... Всяка си го кръстила на себе си...Таз година взех генерално решение, че няма да ги слушам повече хората... Ставал им бил супер, много лесен, много бърз, много сладък, топял се в устата...Реших, че ще си измисля моя рецепта. По принцип меся много хубави питки (хляб)-мая, брашно, 2-3 яйца, малко хладка водичка, разтопено масълце...По тази рецепта сложих вместо вода-прясно мляко, разтопено масло, повечеко яйца, разбити с миксера със захар, доста ванилийки и това беше...Оставих го да втаса, навих го, наръсих с много захар и стафиди и стана много добре. Не искам като другите жени сега да почна "супер" и не знам какво си... Аз бях доволна от резултата и го кръстих "Уитни Хюстън", защото слушах нея докато го майсторих. За първа година си го изядохме! Та, всичко това ти го изписах, за да те насърча, да си направиш твоя си рецепта. Продуктите по всички рецепти са все едни и същи. Пробвай сама, импровизирай, вярвай си, че ще стане и ще стане! :D

Айде и аз да си покажа козуначетата...







ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
30-40 г прясна мая
8 яйца
1 жълтък
300 мл прясно мляко
300 г захар
щипка сол
150 г краве масло
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилия
50 г бадеми, обелени


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Необходимо е всички продукти да бъдат предварително позатоплени и помещението в което ще се меси тестото и ще втаса да бъде топло и да няма въздушни течения в него. Подгрейте млякото до 30-35 градуса. Разбъркайте маята с малко топло мляко(2-3 с.л.) и 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар за да се получи гъста кашица. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса (шупне). Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд(по този начин ще влезе повече въздух в него). Сложете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата, прибавете леко разбитите яйца, захарта, , лимоновата кора, ванилията, малко сол, 100 г разтопено масло. Омесете гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнината. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставете в купа намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа докато увеличи двойно обема си, Отново се омесва тестото, като се добавя останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия. Може да оформите козунака – плетен с 2,3 или 4 рула или да изпечете във форма. След оформяне и поредно втасване се намазва с разбито с малко вода жълтък и се поръсва с нарязаните на люспи бадеми или едра кристална захар и се пече в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180 градуса.

Рецептата е от kulinar.gbg.bg

Правя го 2 години под ред :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #223 -: Юли 22, 2006, 11:34:26 am »
Благодаря ви Мари и Бубе! :D
Аz съм много упорита и няма да се откажа на Великден да ям собственоръчно направен каzунак (съпругът ми не е по сладките пити :().
Колкото и да ме убеждават роднини и приятели, че усилията не си стрували (да съм си губела целия ден в месене), zа мене праzникът е повече в подготовката му, отколкото в самото ядене. Не е ли къЩата да се омериШе на сладки и коzунак, то какъв Великден е тогава?
Макар да съм сама тук (далече от роднини и приятели), се стремя  да zапаzя българските традиции при посреЩането на основните църковни праzници. Дано успея най-накрая и с коzунака!
Иначе в месенето ме "бива" и правя хубави и вкусни пити, но специфичният вкус на коzунака неЩо не ми се отдава. Но Ще се справя, сигурна съм  :lol:.
Благодаря ви!
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #224 -: Юли 22, 2006, 14:46:50 pm »
Благодаря ви Мари и Бубе! :D
Аz съм много упорита и няма да се откажа на Великден да ям собственоръчно направен каzунак (съпругът ми не е по сладките пити :().
Колкото и да ме убеждават роднини и приятели, че усилията не си стрували (да съм си губела целия ден в месене), zа мене праzникът е повече в подготовката му, отколкото в самото ядене. Не е ли къЩата да се омериШе на сладки и коzунак, то какъв Великден е тогава?
Макар да съм сама тук (далече от роднини и приятели), се стремя  да zапаzя българските традиции при посреЩането на основните църковни праzници. Дано успея най-накрая и с коzунака!
Иначе в месенето ме "бива" и правя хубави и вкусни пити, но специфичният вкус на коzунака неЩо не ми се отдава. Но Ще се справя, сигурна съм  :lol:.
Благодаря ви!

Няма начин да не се справиш, имаш желание и обич с които да го приготвиш. Първият път когато го месих установих, че наистина е важно всичко да е затоплено и в стаята да няма течение. Направих 3-4 дни по-рано една партида за опит-а. Да ти кажа честно все си мисля, че първите станаха най-добре. Може би защото ги нападнах още горещи :)
Иначе и моето любимо мъж не хапва сладки. За сметка на това да видиш как съседите ми обичат сладкишите :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #225 -: Юли 23, 2006, 18:17:39 pm »
Жегите сега са нетърпими и вероятно zатова е най-подходяЩото време zа репетиции  :D. Може би следваЩата седмица Ще пробвам. След опита Ще пиШа как съм се справила. Ако се иzложа, няма да ме е срам да си приzная  :oops:  :D.
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #226 -: Юли 25, 2006, 10:16:20 am »
стига сладости айде и солености предложението е следното:

Пилешко с гъби и други екстри
Два пакета гърди,половин пакетче масло,олио,300-400 грама пресни гъби ,бело вино една чаша,сирене дунавия или крема около 200 грама , настърган кашкавал,черен пипер , чубрица, босилек , майоран и магданоз.
Б тефлонова тенджера удушавате гъбите в маслото и олиото докато се смалят наполовина , добавяте месото на пилето а може и с прасешко,добавяте виното, слагате чер пипер , сухи чубрица , босилек (щипка), майоран пак толкоз , натрошеното сирене и разджурквате докат сиренето се стопи.Адската смес удушавате за около 20-30 минути на тих огън.Изсипвате я у една тава и запичате докато се поизпари течността , ръсите с настъргания кашкавал и дозапичате до желания цвят на коричката.вадите и украсявате с листа магданоз и розичка от домат или там квото ви хареса . пие се бяло вино или розе към тва ястие ...да не се слага сол щот сиренето и прочее са си солени Гутен апетит



*

    mishanta

  • *
  • 7233
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #227 -: Август 05, 2006, 09:12:42 am »
Момичета :balk_102:,вие сте кулинарни вълшебници!
След тези шедьоври аз скромно ще се включа 
с най-мързеливата Палачинкова тортичка ::cake::!
Сезонна с плод по-избор!В случая ягоди!
Това беше моя подарък-изненада за рожденния ден на моя любим! :balk_12:



PS:Ако ви хареса ще ви напиша рецептата!
                         :grouphug2:
« Последна редакция: Октомври 15, 2013, 15:54:31 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #228 -: Август 05, 2006, 20:55:47 pm »
 mishanta, страхотна торта!!! :eat:
Бих желала да споделиш рецептата!
:)
*

    mishanta

  • *
  • 7233
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #229 -: Август 05, 2006, 22:47:52 pm »
Красинка :balk_101:,радвам се че ти харесва!
И с най-голямо удоволствие споделям!
Предварително уточнявам,аз съм по-бързите и лесни неща!
Ето и продуктите!-всичко студено!
1.Палачинки-10бр.-споменах ли,че съм :balk_177: мързеланка!
Купувам :balk_114: си ги готови!Те са по-дебелички и стават чудничко за блат!
(Срам,не срам,ще си призная,не мога да ги правя!) :balk_80:
2.Сметана"Hoplla"500мл-или друга която се разбива с миксер!-
най-малко 5часа престояла в :fridge: или 2часа във фризера!
(500мл стигат,но аз взимам от 1литър,защото като остане,
една седмица си слагам в кафенцето!) :balk_53:
3.Половин бурканче сладко от ягоди или малини,разбито с малко вода!
4.Плод-пожелание за украса!Сезонно!
(Когато няма преснички плодчета,отстрани и отгоре слагам смлени орехи!) :balk_602:
 ::cake:: Последователността е следната!
Слага се първата палачинка върху тортен поднос
и с клечка за зъби се прави боц-боц!
После се намазва с сиропено-сладката смес!
И следва сметанка!И така до края на Палачинчиците! :balk_600:
Накрая се украсява,както ти идва на фантазето! :babydust:
Хубаво е една нощ ::cake:: да престои, да си поговорят продуктите на хладничко!
Много е лесно,а те уверявам,и прилагам-"ММММММ вкусно"
от още поне трима,участвали в нейното унищожение! :eat:
                    :grouphug2:
P:S:И понеже освен сладовкусник съм и любoпитко,
ако я приготвиш сподели! :biglove:
« Последна редакция: Октомври 15, 2013, 17:47:10 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mishanta

  • *
  • 7233
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #230 -: Август 05, 2006, 23:03:47 pm »
 :balk_600: И понеже ми викат"Мишо-промоцията"! :balk_115:
 ::cake:: излиза около 6-7 лв! :balk_103:
10бр. палачинки-2.80!
Сметана-3-3.5!
Сладко(мама на есен е пратила)!
Мале,какви неща пиша нощес! :balk_48:
                            :grouphug2:
« Последна редакция: Октомври 15, 2013, 17:53:20 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #231 -: Август 06, 2006, 09:39:33 am »
Мерси за рецептата! :D
Смятам да я направя за годишнината от сватбата ни!
Като съответно палачинките ще си ги направя сама, защото все сама си ги правя :lol:!А сладка ми се намират-имам едно много хубаво от праскови ! Чакай отзвуци след месец!!! 8)
*

    mishanta

  • *
  • 7233
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #232 -: Август 06, 2006, 10:37:28 am »
Красинка :balk_602:пробвай с прасковено сладко!
Ще кажеш после,как е! ::cake::
Аз до сега съм слагала само такова от червени плодове!
Но в експеримента се ражда най-добрия резултат!
Доста отговорна се чувствам,за повода по-който ще я правиш!
Но правили се с любов едно нещо,то неминуемо става!
Така че,дерзай!И после :kaos7:
                      :grouphug2:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #233 -: Август 06, 2006, 12:24:10 pm »
Мишанке,а от къде ги взимаш толкова евтини тея палачинки 10бр.-2.80лв.?
*

    mishanta

  • *
  • 7233
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #234 -: Август 06, 2006, 13:58:39 pm »
  Oт Фантастико :balk_602:,butterfly! :balk_114:
P:S:-за това че съм мързеланка,казах по-горе,
близичко е до нас! :grouphug2:
« Последна редакция: Август 06, 2006, 14:04:48 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #235 -: Август 06, 2006, 14:25:17 pm »
Ееее,то при нас няма такъв магазин значи ще трябва да се спасяваме по друг начин :balk_53:
*

    mishanta

  • *
  • 7233
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #236 -: Август 06, 2006, 14:36:53 pm »
В Сливен сте печени :balk_69: ,ще се оправите!
                                           :grouphug2:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #237 -: Август 16, 2006, 10:17:40 am »
 Моми4ета срам не срам, реших да вляза в тази тема , въпреки 4е не готвя - у нас мъжа ми се занимава с това, пове4е по желание и малко по задължение. Но тъй като миналия месец с хъс брахме лозови листа по жегите, крихме се в полето  :D щото тук фермерите не си поплиуват, после пък ги консервирахме в бутилки от мин вода (които михме и сушихме специално); искам да ви помоля за една рецепта с то4ните пропорции (като за дебилна  :D)  за да ги приготвим, ина4е бутилките така ще си останат в мазето.
 Майка ми ми даде приблизително на4ина , но тъй като ги прави от години, въобщЕ не знае то4ните мерки  :lol:
Мерси предварително!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #238 -: Август 16, 2006, 15:18:14 pm »
Моми4ета срам не срам, реших да вляза в тази тема , въпреки 4е не готвя - у нас мъжа ми се занимава с това, пове4е по желание и малко по задължение. Но тъй като миналия месец с хъс брахме лозови листа по жегите, крихме се в полето  :D щото тук фермерите не си поплиуват, после пък ги консервирахме в бутилки от мин вода (които михме и сушихме специално); искам да ви помоля за една рецепта с то4ните пропорции (като за дебилна  :D)  за да ги приготвим, ина4е бутилките така ще си останат в мазето.
 Майка ми ми даде приблизително на4ина , но тъй като ги прави от години, въобщЕ не знае то4ните мерки  :lol:
Мерси предварително!
Срам, не срам...но ще попитам:''Аз ли нещо не разбирам, как така лозови листа в бутилки от минерална вода...лозевите листа, нали се консервират/стерилизират...и как ги съхранихте досега/от миналият месец/...???

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #239 -: Август 16, 2006, 17:47:28 pm »
Денис веднага ще ти кажа (много се радвам да дам и аз някакъв съвет в тази област  :D). На4ина е по предписание на майка ми и изпитан от нея- тя така запазва листата пресни до към Коледа и повярвай вкуса им е 4уден!
 Зна4и - измиват се бутилките и тапите и се подсушават (трябва известно време, но не трябва да има и капка вода вътре). После навиваш по 4-5 листа заедно на руло и ги пъхваш в бутилката - ако е от 1,5 литър се сабират доста (гледаш да не ги тъп4еш да не се сма4кат). Затваряш хубаво бутилката (капа4ка с винт става- добре завинтена). ТОва е бутилките се държат на хладно и тъй като в тях няма кислород листата се запазват. Преди да готвиш ги попарваш с вряла вода, което ги измива.
 Сега ако някои ми каже какво после се прави , ще пробвам още дове4ера и ви пращам снимка  :lol: веднага