0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #240 -: Август 16, 2006, 18:40:03 pm »
Viarvam - значи душата, за сърмички правя следното: според зависи от количеството листа, които искам да направя....
Значи взимаш лук, морков, ориз. Лука на ситно го нарязваш, морковчето на кубчета (ама и те ситни), запържваш ги малко в длибок :D тиган, после добавяш ориза + вода в пропорция 1:1, слагаш солта + мерудийки... Аз слагам кимион (смлян), кориандър (смлян), сол (не я забравяй), целина (сушена и смляна на прах), може малко копър (пак като целината..), и оставяш сместта да си изпие водата...
След което, хващаш една тенджера, големичка, ама да е с такъв диаметър, че да можеш една голяма чиния да легне върху сърмичките, и почваш... В едно листо слагаш плънка с лъжичка, после загъваш, че да стане добро пакетче, и слагаш в тенджерата... после второ, после трето и т.н. докато свърши плънката (да не забравя - намазняваш дъното на тенджурката, и не се притеснявай ако малко се отплеснеш с мазнината - ориза я изпива, и не остава мазно)....
Такккааа значи - вече си направила сърмичките и си ги подредила в тенджурката... Сега сипваш вода колкото е там според пропорцията на ориза за добро сваряване (-1)... Иначе казано, ако ползваш ориз, който за добро сваряване е 1:3, и си направила една чаша ориз + една чаша вода за плънката, люсваш две чаши отгоре  :D (уффф, незнам дали съм ясна).... И това нещо го захлупваш с чинията отгоре (идеята е при варене да не се разбягат и развалят сърмичките) и го вариш на котлон докато си изпие водата.... Накрая сваляш от котлона, захлупваш плътно с капака на тенджерата да се задуши и сервираш след 10-на минутки....

Ей ти на философийката  :D
« Последна редакция: Август 16, 2006, 18:44:02 pm от rally_pat »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #241 -: Август 16, 2006, 18:42:51 pm »
Viarvam ,
Благодаря за пояснението...за първи път чувам за този метод на съхранение. Не им ли пречи, че са пръскани с различните му там пестициди. Както и да е - някой ден може и аз да пробвам. :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #242 -: Август 16, 2006, 18:52:12 pm »
Рали страшно мерси, разбрах те много добре :kiss:
Денис и моя мъж е много "еко" та ги ми и суши листата едно по едно  преди да ги увиваме, но пък майка ми както казах ги попаря с вода - това би трябвало да е достатъ4но против отровите; ние досега ина4е да сме измрели :D
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #243 -: Август 21, 2006, 06:48:40 am »
не се ли попарват с вода за да станат меки и удобни за увиване, иначе май се начупват леко :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #244 -: Август 21, 2006, 09:10:58 am »
не се ли попарват с вода за да станат меки и удобни за увиване, иначе май се начупват леко :)

Диде, права си, ама аз доколкото разбрах вече са ги били обработили, така че няма нужда:-)

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #245 -: Август 21, 2006, 09:58:35 am »
Време беше да се включа и аз с някоя рецепта. :balk_64:
Доста често правя един солен кекс, тази рецепта я имам от Южна Африка, там му казват ОЛИВ БРЕД, или на български значи хляб с маслини. Супер лесно и бързо за приготвяне и е голяма вкусотия.За забъркването на ястието отнема около 10 мин. За изпичането около 20-25 мин. Така преди да запиша продуктите, трябва да ви кажа, че се приготвя с брашно, което си има набухватели в него. Аз го купувам от Пикадили, но сигурно го има във всеки един по-голям магазин. Не съм го правила с обикновенно брашно и сама да добавям набухватели, така, че не знам какво ще се получи. Но това брашно е почти на цената на обикновенното. Аз съм си купила 1кг. и си го ползвам доста време за тази рецепта.
1. Маслини 100 гр.( махат се костилките)
2. Колбас 150 гр. ( няма значение какъв)
3. Кашкавал около 100-150 гр. настърган
4. Краве масло 1 пакетче, разстопено
5. 4 яйца
6. Черен пипер-една щипка
7. Нещо зелено, като магданоз, копър или мента, каквото и да е.
8. Чаша и половина ( за кафе от големичките) брашно с набухватели.

Рабивате яйцата добре, слагате брашното и останалите продукти, нарязани на кубчета, като за салата и настъргания кашкавал,накрая и разстопеното масло. Бъркате с лъжица за около минутка и го изсипвате във намазана с мазнина форма за кекс или тавичка. Слага се в загрята фурна на около 220 градуса, докато стане златисто-кафеникаво. Моята фурна го изпича за около 20-25 минути.
Дано ви хареса!!! :D
« Последна редакция: Октомври 27, 2013, 15:06:53 pm от mishanta »
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #246 -: Август 21, 2006, 10:54:53 am »
Бени и тук във Франция този кекс е много на мода (сигурно рецептата е внесена от африканските приятели :D)- pain aux olives поднасят го за аперитив или по  коктейлите , така 4е мерси за рецептата.
Диде, да ако не са мити листата преди да се бутелират, трябва да се попарят преди готвенето (но като се извадят от бутилката те не са сухи щото няма въздух,попарването е пове4е за да се измият).
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #247 -: Август 21, 2006, 14:28:01 pm »
Бени, аз съм тъй да се каже мъгла в кухнята, но я да взема да питам. Кафена чаша и половина брашно?? Не е ли малко за четири яйца. Колко голямо става това хлебче, порцията за един човек ли е?
Поздрави!


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #248 -: Август 21, 2006, 18:18:14 pm »
Бени, аз съм тъй да се каже мъгла в кухнята, но я да взема да питам. Кафена чаша и половина брашно?? Не е ли малко за четири яйца. Колко голямо става това хлебче, порцията за един човек ли е?
Поздрави!


И аз така си мислих, като теб когато го правих кекса първият път. Достатъчно е брашното. Значи, тази порция става за форма за кекс. За 2-3 човека за една вечеря е достатъчно. Естствено, ако има и нещо друго на масата.  :D Аз го сервирам с някъкво ястие, като пилешка кавърма или нещо подобно. Мъжът ми го яде и за закуска с кафето. Говорим за големите чаши за кафе, тия които са по около 150 мл. Сместта става гъстичка, след като се прибави всичко. Даже е лепкава, но това да не те притеснява.

Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #249 -: Август 21, 2006, 18:24:08 pm »
Аха, ясно. А каква марка брашно с набухвател купуваш, не знаех че има брашна с вградени набухватели :lol: :lol:Ама съм вярно мъгла!!!


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #250 -: Август 21, 2006, 18:40:44 pm »
Ами, опаковката е оранжево-червеникава. На нея пише Фарин-брашното, което само набухва. Аз тази рецепта я правя от поне 6 години, но я научих в Африка и когато се върнах в БГ мислех, че такова брашно няма да има..........ама то имало  :wave: Ако правиш по-голяма доза с повече брашно, сложи около 5-6 яйца и повечко кашкавал. След малко ще ви напиша още една рецепта за бананов кекс.
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #251 -: Август 21, 2006, 18:49:05 pm »
Бени, :balk_21: :balk_21:


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #252 -: Август 21, 2006, 18:54:00 pm »
 :goodluck: Успех в кухнята. Много обичам да готвя, ама нещо взе да ми писва и то в тия жеги.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #253 -: Август 21, 2006, 21:25:11 pm »
Време беше да се включа и аз с някоя рецепта. :balk_64:
Доста често правя един солен кекс, тази рецепта я имам от Южна Африка, там му казват ОЛИВ БРЕД, или на български значи хляб с маслини. Супер лесно и бързо за приготвяне и е голяма вкусотия.

Истина е. Бени, аз го правя с обикновено брашно и бакпулвер. Вместо кашкавал слагам около 200 грама натрошена на едро сирене. И непременно 1 голяма връзка магданоз. Става прекрасно жълто-бяло-зелено на цвят.  :lol:
Понякога го правя без маслини, понякога - без колбас, и винаги е вкусно.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #254 -: Август 21, 2006, 22:39:12 pm »
Мели, мислила съм си да опитам да го направя с обикновено брашно, ама не смеех. Другият път ще опитам така. Виж и със сирене не съм се сещала да го направя.......обезтелно ще опитам. Мерси!!! А сега ви давам рецепта за бананов сладкиш. Супер лесно, бързо и вкусно :D На мъжът ми любим сладкиш е, дори и сам си го прави понякога....ех, поне преди време.

БАНАНОВ СЛАДКИШ

 2 ч.чаши брашно
1 ч.чаша захар
120 гр. масло или маргарин
2 яйца
2-3 банана
60-70мл. вода
1 1/2 ч.л.бакпулвер
1 ч.л хлебна сода
щипка сол

Маслото се разбива със захарта, докато се получи кремообразна съставка. Добавяме нарязаните банани и разбиваме добре с миксер. Следват яйцата, брашното, содата(размита във водата), бакпулвера и солта. Изсипва се във тавичка или форма за кекс, намазана с масло и се пече в загрята фурна около 200 градуса за около 40 минути.
Ммммммммм.....вкусно! :D :D
« Последна редакция: Октомври 21, 2013, 16:19:23 pm от mishanta »
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #255 -: Август 23, 2006, 11:54:52 am »
Милички, снощи правих това на милото, и той си облиза пръстите :lol:

Сладкиш със сини сливи

За 6/8 човека
- 50 g масло
- 250 g брашно
- 3 dl мляко
- 3 яйца
- 250 g сини сливи без костилките
Забележка: може да се прави и със сушени сливи, които предварително са накиснати във вода, за да се надуят. И на тях им се маха костилката :)
- 70 g захар
- 1 пакечте ванилия

- Затоплете предварително фурната на 180°C (th. 5). Разтопете леко маслото в тенджерка. 
 
- Сипете брашното в купа. Направете кладенче, сложете яйцата и разбъркайте с дървена лъжица. 
 
- Сипете внимателно млякото, като продължите да бъркате, докато стане гладка смес. 
 
- Накрая добавете захарта, разстопеното масло и ванилията. 
 
- Оставете да почине около час. 
 
- Сипете в кръгла форма, подредете отгоре срязаните на две сливи. 
 
- Печете в топла фурна от 30 до 45 минути (200°C - th. 6). 

За Франкофоните - рецептата се намира на http://www.isaveurs.com/recettes/recette_far_breton.php?keyw=Far+Breton&PHPSESSID=e16bdd9dedbf8674bf3fa619126ff2a4

Изглежда ето така

ПП - не се учудвайте, ако сливите потънат :lol: Нормално е :lol:
« Последна редакция: Август 24, 2006, 09:44:49 am от rally_pat »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #256 -: Август 23, 2006, 14:04:59 pm »
Ее, бравос, Ралка. Много вкусно изглежда!!!


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #257 -: Август 23, 2006, 19:02:50 pm »
Браво и от мен Рали,
това ще го пробвам...обичам сладкиши с плодове.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #258 -: Септември 07, 2006, 19:55:56 pm »
И на колко мл е равно 3 dl мляко - на 30 мл или 300 мл? Простете за невежеството!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #259 -: Септември 08, 2006, 08:26:24 am »
И на колко мл е равно 3 dl мляко - на 30 мл или 300 мл? Простете за невежеството!
Децилитър- 1/10 от литъра
Дециметър- 1/10 от метъра
3 дл = 300 мл.
1литър е 1000 мл.- 1/10 -е 100мл. = 1дл.
3 дл.= 300мл.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум