0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #60 -: Ноември 05, 2006, 09:21:21 am »
Джами, не мога да ти кажа дали усещаш или не. Има си всякакви методи, тука са навити да пробват всичко. Аз не мога да кажа дали е така или не, защото даже на училище за родители не можах да отида. Трябваше месец преди раждането да ходя, ама тогава ми казаха, че ще ме режат и нямаше никаква файда от това училище. Иначе наистина се практикуват много неща, даже и акупунктура за безболезнено раждане. Колко върши работа - идея си немам :lol:
Дони, за съжаление нямаше. Ма знам ли, във ВИП стаите може и да е имало ;)
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #61 -: Ноември 05, 2006, 17:29:57 pm »
Девойки аз за съжаление от опит не мога да споделя. Оба4е тук имаше поредица от репортажи заснети като реалити шоу в едно родилно. И се излъ4ваха действителни раждания при които майката се е съгласила да бъде снимана. Беше си истинско у4илище за родители  :D (Гане тук вси4ки го посещават по4ти задължително - от техники за дишане при раждане та до изкуствено дишане при нещастен слу4ай с бебето).
Та девойката раждаше във вана, с вода от 4ешмата, без препарати, нормална температура; раждането бе безпроблемно, акушерката "издърпа" бебо директно - майката си бе във ваната - като излезе от водата то си заплака,измиха го и тн. Друга девойка ражда права, държейки се за едни въжета  :D 4естно сядаше от време на време но последни напъни- права, акушерката бе до нея и пое беб4о. Но ако има проблеми- бебе в седящо положение и тн близнаци, им забраняват да избират каквото и да било.
 А ина4е в 4астните клиники си има интернет , ако ти донесат пс-то си има конекция, виж тв-то е 4аст от мебелировката. Даже този, който донесе пиците дето бяхме поръ4али, си влезе директно в стаята с родилката и 2 дневното бебе, никой не се страхува от микробите (ние поне си измихме ръцете в банята заради беб4о, но никои не ни задължи) . Това изграждало имунитета рано, рано, а и новото е, 4е беб4о се къпе 4ак на 3ия ден след раждането, за да не се травмира от разделянето с миризмите на майката итн, беше по4истен все пак, но не и изцяло изкъпан  :D
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #62 -: Ноември 05, 2006, 17:37:37 pm »
 Бе Джами те гримасни4еха, не е напълно безболезнено със сигурност, но  поне не са упоени или не минават под ножа. То тези които избират "естественото" раждане знаят 4е то е с болки, те просто опитват да ги облек4ат поне донякъде.
 Бе вие си се смейте, ама аз в гимназията отка4ах от болки и топла иутия съм си слагала на корема, отпускаше ме,  то и топлата вода мисля отпуска.
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #63 -: Ноември 20, 2006, 20:51:27 pm »
Току що гледах по новините, 4е ве4е и в България ще може да се ражда във вода  :D Не разбрах в кое то4но родилно (но е в София, щото Борисов  8O се мерна пред камерата). Наистина обяснението за облек4аването на болките е отпускането на мускулите на майката.
БРАВО ! Дано тези, които ще се питаме дали да пробваме, ставаме все по-многобройни  :D
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #64 -: Ноември 21, 2006, 20:17:44 pm »
Вярвам в 1 аг се намира. Да си кажа то като боли дали ще е във вана или
на легло все ми е тая. Въпроса е да мине по бързо  :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #65 -: Ноември 21, 2006, 23:19:54 pm »
Аз знам,че в Германия и в Русия отдавна се практикува раждането във вода.А за Б.Борисов знам ,че сестра му е шефка в "СВ.Лазар",най-скъпата и най- оплюваната клиника 8O
Вярвам,ти къде живееш?Във Франция ли?
« Последна редакция: Ноември 21, 2006, 23:21:46 pm от morkovche »
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #66 -: Ноември 22, 2006, 16:55:34 pm »
Да бе, и тук от доста отдавна се практикува, затова и го споменах като алтернативен метод.
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #67 -: Ноември 22, 2006, 17:00:45 pm »
Незнам вече,важното е да е безопасно за бебето,защото има случай с усукана пъпна връв ,съвсем скоро в 1на от болниците,после в бг-мама плачат за нормално раждане 8O
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #68 -: Ноември 22, 2006, 17:21:45 pm »
Морков4е, нали ти казвам и тук сега има пове4е привърженици на "естественото" раждане, но те под такова разбират- без хирурги4еска намеса (освен ако не се налага разбира се по медицински при4ини). В Elle имаше цяло досие за това, 4е бебето страда при секцио (не ме бийте, цитирам списанието).
Та естественото раждане тук е това по нормален път, без упойки (перидурална или друга) и без разрези; но с евентуално облек4аване на боките пак по естествен на4ин - топки, вода итн.
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #69 -: Ноември 26, 2006, 03:01:20 am »
Незнам :dontknow:.И на мен ми се иска да родя нормално,но ме е страх за бебенцето.
Това за водата е идейно,обаче в бг не е отработено още и не бих се доверила.
А какъв е риска за бебето при секцио?Нали за него е по-добре,да не се мъчи,докато излезе. :dontknow:
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #70 -: Ноември 26, 2006, 12:40:19 pm »
Ми пишеха, 4е при секцио плода се издърпва брутално и шока между "вътре и вън" е зна4ителен за беб4о, щото става без "нормалното" пътуване от утробата да външния свят. Пък и упойките, колкото и да са добре  дозирани, беб4о можел да ги усети.
Може и да  преувели4ават. Пък и Морков4е имам 4увството, 4е методите на раждане са въпрос на "мода". Сега на мода нали е завръщането, към природата - храненето е био, кърменето е отново най-полезно, мебелировката за интериора напомня за това което се вижда от вън,  облеклото е от естествени материи  :D
 Но ако аз бях на твое място и раждах в България, също нямаше да избера метод, който е нов за там, тоест няма много практикуващи го  лекари.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #71 -: Ноември 26, 2006, 12:47:03 pm »
Правилно си сложила "нормалното" в кавички. Това е естествено, но не винаги нормално. А дори и когато е съвсем нормално, пак рисковете за бебето са повече, отколкото при секцио, никой не може да гарантира как ще протече раждането през естествените родови пътища.

Упойките няма как да преминат към плода, когато са перидурални. Когато  е обща анестезия, тогава да, но дозата е нищожна, ако изобщо достигне до бебето.

Трябва да се внимава с източниците на информация, особено за такива важни въпроси. Виж, за мода може всичко да се чете.  :)
« Последна редакция: Ноември 26, 2006, 12:48:40 pm от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #72 -: Ноември 26, 2006, 15:48:59 pm »
Мели, аз не съм за или против, цитирах про4етеното.
Но о4аквах реакция, то и в материала бе така- имаше лекар, който аргументираше за "нараняването" на плода от секцио и упойки , друг, който не бе съвсем съгласен.
 Тези теми, както тази например за кърменето са наистина  винаги много оспорвани и дебатирани , и то от самите лекари, просто отбелязах 4е има тенденции (както в модата  :D) и в момента във Франция поне, общественото мнение е за вси4ко естествено :D (вклиу4ително и раждането).
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #73 -: Ноември 26, 2006, 15:57:17 pm »
Ясно, Вярвам, съгласна съм за модата. Затова казах, че трябва да се внимава с източника - един лекар може да твърди и че е водил раждане на Марс в подобно списание, където се търси само читателски интерес, а не научна достоверност (друг е въпросът колко е етично да твърдиш нещо само за да си интересен). А има официални становища - примерно на асоциацията на акушерите в САЩ, на асоциацията на българските акушер-гинеколози и т.н., в които ясно се казва кое е по-безопасно за бебето и това е секциото.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #74 -: Октомври 19, 2010, 15:03:19 pm »
Здравейте момичета!
Отдавна не е писано в темата, но се надявам, че някой би ме посъветвал. Накратко моята история. септември 2009 лапароскопия - прекъсната лява тръба. Март 2010 инвитро. Април 2010 операция от извънматочна /единия ембрион е застанал на мястото където ми е прекъсната тръбата/. Радостното в случая е че има и вътрематочна бременност. След операцията бременността ми протича нормално, възстнавовяването бързо. Вече съм в 34г.с. Дилемата: секцио или естествено. Консултация с 4 доктора и всеки със свое мнение /1 и 2 "каквото решиш"/, 3 - задължително секцио, тъй като ми била скорошна операцията и трябвало да се избегнат напъните, и 4 - естествено раждане, това не било цип на чанта, да се отваря и затваря през няколко месеца  :(
Е как аз да взема сега решение кое е най-правилното за мен и за малката? Имам чувството че ще полудея вече.
Моля Ви дайте ми съвет.
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #75 -: Октомври 19, 2010, 22:26:33 pm »
Привет, Илейни!
Съвет не мога да дам, защото не съм лекар, но ще ти кажа какво стана при мен.
Имам секцио по спешност миналата година април месец на близнаци в 25 г.с. Те така и не оцеляха, но това е друга тема. Тогава аз, в стремежа си да е по-добре за тях, се разписах за секцио. В последствие разбрах, че може би не е трябвало, но.... при свършен факт не се и ядосвах де. Както и да е. Сега - на 27.09. с пукнат мехур пропътувах 400км от Бургас до София /по препоръка на моя лекар да родя в Майчин дом, защото бях в 29 седм/. И като отидох там, всички смятаха, че ще е отново раждането секцио. Но аз бях питала вече и наклоних везните към нормално раждане, с цел по-добре да е за бебето, защото е малко. Учудването ми беше голямо като доктор Дяволов се учуди, че съм ЗА нормално раждане. Не ме изражда той, но на 29.09. родих нормално. Вярно, че беше малко бебето, но пък секциото ми беше преди година и 5 месеца и имаха готовност за спешно секцио.
Лелееее, че съм подробна  :oops: Дано ме разбра.
Та ако се съгласи екипа ти на място в болницата - най-добре е нормално раждане. Ако няма предпоставки други за секцио де! А те винаги имат едно наум при подобни случаи и ако се наложи - бързо изваждат бебето с операция! Не го мисли отсега. В болницата на място се взима най-доброто решение! Всичко ще е ОК!
Успех, каквото и да решиш!
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #76 -: Октомври 19, 2010, 22:32:22 pm »
Благодаря barbaron0708 ценя мнението ти  :D Радвам се че въпреки всички перипети вече гушкаш сладкото си бебче
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #77 -: Октомври 19, 2010, 22:46:41 pm »
Илейни, решението е просто. Избери си специалист /аз бих избрала лекар на средна възраст, който води много раждания/ и слушай неговите съвети. Иначе ти сама не можеш да решиш този въпрос, а и никоя бременна жена не може.

Пожелавам ти всичко да се нареди както трябва. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #78 -: Октомври 19, 2010, 23:28:36 pm »
Искам да споделя опит на една мацка. 1 раждане естествено, без проблеми, но 22ч контракции.
2 раждане секцио, болки няколко дни.

Така че не знам кой е за или против. И при двете раждания си има плюсовете и минусите и човек трябва да е готов за болката, тя я има и при едното и при другото. Само че при секциото знаеш, че това ще стане след 1ч например и си подготвен, упойка и готово. После малко раздвижване и след няколко дни си забравил.
При нормалното след раждането няколко часа след това си на крак, но ако имаш тежки контракции, болките са нечовешки.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #79 -: Октомври 19, 2010, 23:41:04 pm »
Илейни, след като  чуеш доводите на лекарите, сама избери на кого да се довериш.
Аз самата бях /и съм / твърдо за естествено раждане, но ако има показания за секцио и лекарят прецени - това е съвсем отделен въпрос.
Аз родих нормално първия път и сравнително леко, но имах усложнения с епизиотомията, после операция... Сега докторът ми отказа категорично нормално раждане. И аз ще му се доверя, живот и здраве...
Успех, каквото и да решите!