0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ПРОТЕСТНО ПИСМО
« -: Август 30, 2006, 13:13:06 pm »
 Момичета , подготвих едно писмо. Cookie пое ангажимент да стигне до БТВ. Ще го публикувам тук , за да може всяка от вас да го прегледа и допълни , ако има пропуски.
 За съжаление не знам как да го направя така ,че да можем да се подписваме под него и да го разпратим и в други медии по електронен път. Надявам се на помощ от ваша страна!

....................................................................................................

Уважаеми журналисти ,
Пишем ви това писмо по повод на обидното и безобразно отношение на НЗОК и нейните подразделения , към една категория хора / около 270 000 семейства / , които , съдбата е лишила от най- голямата човешка радост да имат свое чедо.
 През януари тази година , НЗОК оповести ,че по Програма за лечение безплодието при жената  ще бъдат подпомогнати с медикаменти една много малка част от тях по инвитро процедура. Става въпрос само за медикаменти , самата процедура е за сметка на пациентите.
 За да се подготви пакета от нужните документи всеки кандидатстващ  заплаща между 250 и 350 лв.
  Тихомълком и без да оповести никъде , касата лиши от това право кандидатите от предходната година. 
 Събирането на документи започна от 15 февруари и спря на 5 април 2006 г. Извън ” вратите на касата” останаха хора , платили вече за подготовка на документите . Останаха да чакат .  Защо ? – информация отново липсваше.
 Приетите вече преписки , имат още по- странна съдба. Те просто нямаха отговор. Месеци  и месеци подред. В разрез със ЗЗО , който регламентира 30 работни дни за получаване на такъв. Разглеждаха по 90-100 документа на месец , а стотици чакаха.
  Поставени   въпроси в сайта им  , те изтриваха ,  преместваха назад или просто оставяха без отговор. На някои от нас , бе забранен достъп до сайта им.
 Стигна се и до заветният месец юли , когато при направения разчет се оказа ,че пари няма .
 От приетите  около 600 преписки , висят 100 , без никакъв отговор все още , дори и  след 5 месечно чакане. Междувременно касата прекрати договор с доставчика на тези скъпоструващи лекарства , разбира се отново без да го оповести никъде, и дори и тези ,които имат одобрение , след 31 август ще останат ,без отпуснатите лекарства и сгърчено от болка и унижение сърце.
 Тази криминална организация , наречена Здравна каса , отне конституционното ни право да  бъдем лекувани , уби искрицата надежда на стотици от нас да получат шанс , един , едничък шанс поне .  Подигра се с , и без това , изтерзанити ни от мъка души . Унижението е дълбоко и незаслужено !
 А това са млади , интелигентни и образовани хора . Хора , които ще отгледат и възпитат качествени деца . Хора , които не  висят на опашката за социални помощи и не  умножават армията на неграмотните и безработните в тази наша държава – мащеха! Това са хора , които редовно и ежемесечно  си внасят  , ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ  здравни осигуровки , но не могат , защото не им се позволява , да се възползват от привилегиите на редовни платци. 
 Липса на информация , липса на отчетност , погазване на закони и права , това получаваме от тези , чиито заплати плащаме от собственият си джоб !
 А някъде дълбоко в нас все още тлее надеждата , че ще получим шанса си , да имаме нашите малки, свидни дечица !
  Оставаме с вярата , че вие , като независима медия ще ни окажете нужната подкрепа !

....................................................................................................



« Последна редакция: Септември 01, 2006, 09:03:32 am от Efirche »
*

    МИМОЗАТА

Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #1 -: Август 30, 2006, 14:14:55 pm »
ЕТО НОРМОТИВНИ АКТОВЕы КОИТО МОГАТ ДА СЕ ЦИТИРАТ В ПИСМОТО

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
Чл. 81. (1) Всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ при условията и по реда на този закон и на Закона за здравното осигуряване.
(2) Правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагане на следните принципи:
1. своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ;
2. равнопоставеност при оказване на медицинската помощ с приоритет за деца, бременни и майки на деца до 1 година;
3. сътрудничество, последователност и координираност на дейностите между лечебните заведения;
4. зачитане правата на пациента.
(3) Условията и редът за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ по ал. 1 се определят с наредба на Министерския съвет.

Чл. 126. (1) Държавата осигурява здравна защита на репродуктивното здраве на гражданите чрез:
1. промоция и консултации за опазване на репродуктивното здраве при децата и лицата в репродуктивна възраст;
2. осигуряване на достъп до специализирана консултативна помощ по въпросите на репродуктивното здраве и семейното планиране;
3. профилактика и лечение на безплодието;
4. специализирана информация, консултации, профилактика и лечение на предаваните по полов път болести и СПИН;
5. профилактика, лечение и диспансерно наблюдение на лица със злокачествени заболявания на репродуктивната система.
(2) Всеки има право на информация и свобода на решение относно своето репродуктивно здраве.

ЗАКОН ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
Чл. 45. (3) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) Министърът на здравеопазването определя с наредба списък на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично

НАРЕДБА № 38 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СПИСЪКА НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА, ЗА ЧИЕТО ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ЗАПЛАЩА ЛЕКАРСТВА, МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ НАПЪЛНО ИЛИ ЧАСТИЧНО(ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 102 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2006 Г.)
Рубрика         Код по   Заболяване
по МКБ         МКБ   
1               2             3
Безплодие при жената   N97      Безплодие при жената


ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ЖЕНАТА

Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #2 -: Август 30, 2006, 14:43:33 pm »
Така, писмото е изпратено до когото трябва и имам 90 процента сигурност, че ще стигне до репортерите, които най-много се вълнуват от подобни теми. Освен това, наистина бТВ приоритетно отразява подобна тематика още от времето, когато започна излъчването на "Такъв е животът". ДАже, ако не се лъжа, фуси им беше нагости точно тогава, през март и се говореше по наши наболели въпроси.

И така. Ще разказвам за напредъка и ще действаме и по други канали. АМАХА!  :director:
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #3 -: Август 30, 2006, 15:00:00 pm »
Мимоза , благодарим ти за извадките!  :bighug:
Те също са прикрепени към писмото !
*

    kpo

  • **
  • 92
  • кога ако не СЕГА!
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #4 -: Август 30, 2006, 15:14:53 pm »
Ефирче писмото, което си написала е страхотно!!!
Разтърси ме из основи - сякаш си прочела моите мисли и чувства!
Подписвам се със две ръце под думите ти.
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #5 -: Август 30, 2006, 15:47:07 pm »
Да, браво на ефирчето!

Писмото вече вече си пробива път и в Нова тв :-)
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #6 -: Август 30, 2006, 19:14:34 pm »

*
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #7 -: Август 30, 2006, 19:26:52 pm »
Браво моми4ета,трябва да им разкажем играта на тези мафиоти от НЗОК :lol:
*

    minim

  • ***
  • 460
  • Сбъдната мечта !
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #8 -: Август 30, 2006, 20:06:15 pm »
браво момичета !!!
Бих искала да помогна с нещо, но незнам с какво.
Въпреки всичко...БЛАГОДАРЯ ВИ ЧЕ ВИ ИМА !!!
*
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #9 -: Август 30, 2006, 23:31:11 pm »
 Браво Efirche!
Писмото е страхотно и отразява грозната действителност, мисля че ако добавим законовата част предоставена от мимоза ще стане перфектно. Мога да помагам, можеш да ми пишеш на лични.

Крайно време е да се организираме  :comm:, защото всички заедно сме по-силни , отколкото всяка по отделно.
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #10 -: Август 30, 2006, 23:49:55 pm »
Писна ми от тая СКАПАНА държава. НЕСЪМ РАСИСТКА, но съм възмутена.Скоро по новините чух, как лекари ще правят БЕЗПЛАТНИ гинекологични преглади на жените в ромските квартали. Чудно откъде идват парите да се платят заплати на тия лекари.От такива като нас които си плащат редовно тока с данък добавена стойност,вода с данък добавена стойност,здравни осигуровки,пенсиони осигуровки,задължително допълнително осигуряване 2%,данък имоти,данък печалба ако има такава. Та така с нас, които искаме да имаме дете и да го отгледаме с обич,с нас се ПОДИГРАВАТ. На горките роми ще им правим прегледи, ще ги лекуваме да раждат още деца ,да ги редим пред църквите да просят,да кадат по пазари и автобуси  и накрая да пълним домовете за сираци. НЕ Е ЛИ СМЕШНО.И ПАК КАЗВАМ НЕ СЪМ РАСИСТКА НО МЕ БОЛИ.
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #11 -: Август 30, 2006, 23:52:21 pm »
ПИСМОТО МИ ХАРЕСВА
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #12 -: Август 31, 2006, 09:03:46 am »
Момичета писмото е чудесно , аз също Ви подкрепям
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #13 -: Август 31, 2006, 09:11:23 am »
Писна ми от тая СКАПАНА държава. НЕСЪМ РАСИСТКА, но съм възмутена.Скоро по новините чух, как лекари ще правят БЕЗПЛАТНИ гинекологични преглади на жените в ромските квартали. Чудно откъде идват парите да се платят заплати на тия лекари.От такива като нас които си плащат редовно тока с данък добавена стойност,вода с данък добавена стойност,здравни осигуровки,пенсиони осигуровки,задължително допълнително осигуряване 2%,данък имоти,данък печалба ако има такава. Та така с нас, които искаме да имаме дете и да го отгледаме с обич,с нас се ПОДИГРАВАТ. На горките роми ще им правим прегледи, ще ги лекуваме да раждат още деца ,да ги редим пред църквите да просят,да кадат по пазари и автобуси  и накрая да пълним домовете за сираци. НЕ Е ЛИ СМЕШНО.И ПАК КАЗВАМ НЕ СЪМ РАСИСТКА НО МЕ БОЛИ.

И аз не съм расистка, обаче ми е жал за гинеколозите, изпратени на такава мисия :x :x :x


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #14 -: Август 31, 2006, 09:49:42 am »
Да бе,нали трябва да интегрираме ромите,но според мен нас трябва да ни интегрират.Добре са си те.Ток не плащат,вода не плащат ,живеят в незаконни постройки,но никой не ги гони,за здравеопазването да не говорим.Получават си помощите и живота си живеят.А ние съвестните граждани какво получаваме,едно голямо НИЩО.Плащаме си всички задължения и накрая пак не можем да се възползваме от правата си.
Циганите могат с години да не плащат ток,но не им го изключват,а аз бях забравила да платя 6,32 лв. ток и го бяха спрели,това е малоумна държава. Просто тя ни е мащеха.Бясна съм.
*
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #15 -: Август 31, 2006, 10:26:07 am »
писмото с страхотно :balk_47:
Цитат
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #16 -: Август 31, 2006, 10:40:43 am »
Бясна съм!
Една от "силните" страни на т. нар. роми е, че са задружни и вдигат много шум - с повод и без повод, задължително има и щипка драматизъм за вкус!!!!
:((((((((

Писмото е чудесно, но не трябва да позволяваме, повдигнатият в него въпрос просто да отшуми като много други неща.... НЗОК и цялата здравна система вонят на цинизъм и на това трябва да се сложи край. Но преди това трябва да се положи началото на края!
 Много хубаво го е казала Ефирчето - ние не висим по опашки за помощи и не хленчим!... да! И хиляди от нас плащат двойни и тройни данъци, в това число и здравни осигуровки, ама като се стигне до док - ходим на частно! И парите къде отиват!!!??? Или ако ни се наложи да отидем веднъж на 5 години до личен лекар и док каже, че няма направление!!! за човек, който не го е посещавал с години!!! И това е цинизъм също!
 
*

    Ефирче

Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #17 -: Август 31, 2006, 10:58:27 am »
Благодаря ви за подкрепата ,момичета ! :thankyousign:
 Благодаря най вече на Cookie! Ако тя не беше толкова настоятелна и амбицирана да направим нещо, това писмо нямаше да го има. :bighug:
Сега ще чакаме новини ,силно се надявам да са в наша полза! :crossfingers:
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #18 -: Август 31, 2006, 11:02:13 am »
Писмото е страхотно и аз ще ви опдкрепя.
Специални благодарности на Куки и на Ефирче. :bighug:
Re: ПРОТЕСТНО ПИСМО
« Отговор #19 -: Август 31, 2006, 11:28:28 am »
Отчет до момента:

От бТВ, сутрешен блок, се заинтригуваха. Ще има материал или може би дори гостуване в блока, но след две седмици, защото искат Ани Салич да се заеме с този материал. Дотогава, обаче, нека видим кой би искал да участва, дори кой е най-добре да участва от нас. Аз не искам, поради разни причини, една от които е, че в бтв са ми бивши колеги..
Та кажете сега - може да се участва и със "замазана" самоличност..

Кой мислите, че е най-подготвен и кой е готов от нас да се яви като наш говорител?