0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #60 -: Декември 01, 2018, 19:49:05 pm »
Здравейте, др Даскалова! Благодаря за отделеното време и внимание!Имам конкретен въпрос:Възможно ли е единствено чрез преглед с вагинален ултразвук да се постави диагнозата "Намален яйчников резерв"? До колкото знам са необходими изследвания на определени хормони за тази цел. Като допълнение към въпроса си,искам да добавя и факта, че м. септември забременях спонтанно,непланирано, с изключително ранна овулация.
Тъй като направих аборт на 12.11, мога ли в началото на следващия МЦ да изследвам АХ,Инхибин Б и FSH за оценка на яйчниковия резерв,или трябва да изчакам 3-6 мес,за да получа достоверни резултати ?
Имам 2 деца -на 5г и 1,6г, аз самата съм на 29г.
Отново благодаря! Желая ви успешна работа и весели празници!

Здравей, mar1ah!

Правилният начин за оценка на яйчников резерв е комплексна - ултразвуков преглед на 3-ти ден от МЦ с измерване на обема на яйчниците и изброяване на антралните фоликули (при което един опитен гинеколог може да заподозре проблеми с функцията на яйчниците) и, ако няма задържани фоликули, измерване нивата на АМХ, но също така и на естрадиол, ФСХ и ЛХ. Това е един стандартен минимум. Към него могат да се добавят и други тестове.

Малко вероятно е на твоята възраст да си с изчерпан резерв, но не е изключено, като има рискови фактори (напр. операции върху яйчниците, генетични дефекти, тютюнопушене, химиотерапия и лъчетерапия, автоимунни заболявания, метаболитни проблеми и т.н.). Също така има и наследственост - ако майката е влязла рано в менопауза, същото може да се случи и с дъщерята. По литературни данни от САЩ една на 1000 жени сред 30-годишните ще е с преждевременно намален яйчников резерв. Добре е да се изследваш, защото ако има съмнение за това, трябва да се вземат мерки за здравето ти, доколкото процесът е хронично прогресиращ.

Поздрави!

Др Даскалова,благодаря ви за бързия отговор. Имам и един допълнителен въпрос-ако се окаже,че имам метаболитен проблем или автоимунно заболяване , яйчниците биха ли могли да заработят нормално, т.е обратим ли е намаления яйчников резерв?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #61 -: Декември 01, 2018, 20:35:40 pm »
По-скоро лечението на заболяванията или предразположенията, подобряването на метабозима (напр. на инсулина), отслабването (ако си с наднормено тегло) и т.н. биха подобрили работата на яйчниците и качеството на яйцеклетките.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #62 -: Декември 18, 2018, 19:22:49 pm »
Здравейте, д-р Даскалова! Имам два спонтанни аборта тази година. Единия януари в 5г.с., другия септември в 6г.с. След това тръгнах по доктори, пуснах си хормони:
Прогестерон - 14,84
FSH - 5.22
DHEA-s -6.7
Тестостерон - 1.41
Андростендион - 2.89
THS - 2.2
Направих и изследване за тромбофилия, което показа хетерозиготен генотип за PAI 4G/5G и хетерозиготен генотип C/T за 677С>Т (MTHFR)
Пуснахме и микробиология, която показа бактерия при мен и мъжа ми, за която проведохме лечение. На прегледа ми казаха, че имам хипопластична матка. Не ми дадоха конкретна причина за абортите. Казаха ми, че след като всичко е наред можем да започнем опити отново. Аз обаче се притеснявам, че бременноста може да свърши фатално отново преди изобщо да съм се зарадвала, че я има. Мислите ли, че доктора пропуска нещо в резултатите и мислите ли, че има други изследвания, които трябва да направим? Благодаря!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #63 -: Декември 18, 2018, 20:39:27 pm »
Здравейте, д-р Даскалова! Имам два спонтанни аборта тази година. Единия януари в 5г.с., другия септември в 6г.с. След това тръгнах по доктори, пуснах си хормони:
Прогестерон - 14,84
FSH - 5.22
DHEA-s -6.7
Тестостерон - 1.41
Андростендион - 2.89
THS - 2.2
Направих и изследване за тромбофилия, което показа хетерозиготен генотип за PAI 4G/5G и хетерозиготен генотип C/T за 677С>Т (MTHFR)
Пуснахме и микробиология, която показа бактерия при мен и мъжа ми, за която проведохме лечение. На прегледа ми казаха, че имам хипопластична матка. Не ми дадоха конкретна причина за абортите. Казаха ми, че след като всичко е наред можем да започнем опити отново. Аз обаче се притеснявам, че бременноста може да свърши фатално отново преди изобщо да съм се зарадвала, че я има. Мислите ли, че доктора пропуска нещо в резултатите и мислите ли, че има други изследвания, които трябва да направим? Благодаря!

Здравей, Ivetka!

Ако матката е хипопластична, това е причина за абортите. Но това е доста рядка диагноза, аз лично съм срещала не повече от 5 жени за почти 30 години работа. Помисли за второ мнение при репродуктивен специалист.

Относно изследванията - хормоните се интерпретират спрямо техните референтни граници (всяка лаборатория има собствени такива) и заедно с клиничните показатели. По отношение маркерите за тромбофилия, има много такива, ако искаш да коментирам, ще трябва да ми кажеш кои точно са изследвани. Спермограма при мъжа е задължителна в ситуация на спонтанни аборти - все пак половината генетичен материал идва от него, така че изключването му от картината е неправилно. Скрининг за инфекции също така е добре да се направи, ако не е направен, кръвните ви групи и резус фактор, след това фоликулометрия за оценка на яйчниковата функция и т.н.

Трудно е обаче сама да си ги назначаваш, трябва да си намериш лекар, който да разбира от тази материя и да следваш указанията му. И приемът на метилирана форма на фолиева киселина в по-висока доза е препоръчителен.

Успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #64 -: Декември 18, 2018, 21:04:12 pm »
Аз също се учудих за диагнозата “хипопластична матка”, тя беше установена само чрез ехограф.

Извинявам се, че не съм поставила рефертните стойности. Ето ги и тях:
Прогестерон - 14,84 (1,83-23,90)
FSH - 5.22 (3.5 - 12.5)
DHEA-s -6.7 (4.02 - 11)
Тестостерон - 1.41 (0.29 - 1.67)
Андростендион - 2.89 (0.75 - 3.10)
TSH - 2.2 (0.40 - 6.00)
Изследваните маркери за тромбофилия са:
R506Q (FV)
20210G>A (протромбин)
4G/5G (PAI)
677C>T (MTHFR).

Спермограма и скрининг за инфекции не са правени, само микробиология. Резус фактора ми е отрицателен, разбрах го след първия аборт. Тогава ми направиха RhoGAM, на картончето, което ми дадоха пише, че е валидна до 22 септември 2019.
Останалите изследвания, които изброихте не са споменавани и именно това ме притеснява.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #65 -: Декември 18, 2018, 21:21:27 pm »
Аз бих добавила ACE, Factor XIII и MTRR към генетичните маркери, както и тест за антиеритроцитни автоантитела заради резус-несъвместимостта (като трябва да споменеш, че е поставян анти Д гамаглобулин).

Хормоналния статус е добре да се прецизира според деня от менструалния цикъл, като може да се прави заедно с фоликулометрия, така ще имаш по-ясна представа за състоянието си. Бих добавила и антитироидни антитела.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Привет,др Даскалова!Интересува ме дали стойността на АМХ се влияе от прием на алкохол? Изследването трябва ли да се прави при определен режим? Чета противоречива информация. Благодаря за отделеното време,желая успешен ден!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Привет,др Даскалова!Интересува ме дали стойността на АМХ се влияе от прием на алкохол? Изследването трябва ли да се прави при определен режим? Чета противоречива информация. Благодаря за отделеното време,желая успешен ден!

Здравей, mar1ah!

Аз бих те посъветвала да не пиеш алкохол в периодите на опити за забременяване. Ако не можеш сама да се откажеш, вероятно ще е добре да потърсиш специализирана помощ. Иначе за изследването на АМХ не е нужен хранителен или друг режим.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Здравейте, доктор Даскалова! Ще съм Ви много благодарна ако коментирате резултатите от БХС, направен в 13 г.с., първа бременност.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте, доктор Даскалова! Ще съм Ви много благодарна ако коментирате резултатите от БХС, направен в 13 г.с., първа бременност.

Здравей, Mariya!

Резултатът показва нисък риск за скринираните заболявания. Разбира се, интерпретацията му трябва да се направи от акушер-гинеколога, който е направил измерванията.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Здравейте,моля ако може разяснение:имам положителен  резултат за  Anti SSB/La.Резултатът ми е 13.3.Положителен го дават >12.5.Какво означава това?Нужно ли е да си приемат някакви медикаменти?Благодаря предварително!
« Последна редакция: Март 30, 2019, 18:05:30 pm от krist »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте,моля ако може разяснение:имам положителен  резултат за  Anti SSB/La.Резултатът ми е 13.3.Положителен го дават >12.5.Какво означава това?Нужно ли е да си приемат някакви медикаменти?Благодаря предварително!

Здравей, krist!

Първо трябва да се уточни защо са повишени тези антитела - обичайно са свързани с някоя автоимунна болест (синдром на Сьогрен, лупус еритематодес). След което да се прецени какво лечение да се проведе. В периодите извън бременност и по време на бременност лечението е различно, така че и това трябва да се съобрази.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #72 -: Април 01, 2019, 19:11:59 pm »
Здравейте,ами имам Хашимото.Приемам Лтироксин 25.Имах повишен МАТ- 308.С дефицит съм на Д3 и Б12.Извън бременност съм,имам две биохимични,правим опити за бебе от 2г.
Здравейте,моля ако може разяснение:имам положителен  резултат за  Anti SSB/La.Резултатът ми е 13.3.Положителен го дават >12.5.Какво означава това?Нужно ли е да си приемат някакви медикаменти?Благодаря предварително!

Здравей, krist!

Първо трябва да се уточни защо са повишени тези антитела - обичайно са свързани с някоя автоимунна болест (синдром на Сьогрен, лупус еритематодес). След което да се прецени какво лечение да се проведе. В периодите извън бременност и по време на бременност лечението е различно, така че и това трябва да се съобрази.

Поздрави! :)
« Последна редакция: Април 01, 2019, 19:19:27 pm от krist »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #73 -: Октомври 30, 2019, 22:34:05 pm »
Ако тези дни сте във Велико Търново и региона, можете да ме откриете тук Family Days Expo 2019.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #74 -: Декември 19, 2019, 16:48:09 pm »
Здравейте, Д-р Даскалова,
Моля Ви за помощ при разчитането на резултатите ми от БХС в 12-та г.с., понеже съм на ЖК след почти месец и искам да разбера дали имам основание за притеснения.
https://drive.google.com/open?id=1Gnt9RqOZatUgX9IonAztrx3hG45drtKT
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #75 -: Декември 19, 2019, 23:06:08 pm »
Здравейте, Д-р Даскалова,
Моля Ви за помощ при разчитането на резултатите ми от БХС в 12-та г.с., понеже съм на ЖК след почти месец и искам да разбера дали имам основание за притеснения.
https://drive.google.com/open?id=1Gnt9RqOZatUgX9IonAztrx3hG45drtKT

Здравей, Invisible_!

Твоят комбиниран риск за тризомия 21 (синдром на Даун) е 1 към 1900. Съвременните международно приети препоръки са следните: при риск между 1 към 101 и 1 към 2500, на пациентите може да бъде предложен cfDNA. Цялата информация съм качила на български език тук Препоръки на FIGO за скрининг за хромозомни аномалии.

Разбира се, отговорът ми е механичен, а най-правилен съвет ще ти даде лекарят, който е направил измерванията за скрининга. Аз бих се посъветвала с него по-рано, преди деня за женската консултация.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #76 -: Декември 20, 2019, 11:14:59 am »
Здравейте, Д-р Даскалова,
Благодаря Ви за бързия отговор. Ще потърся лекаря по-рано.
Весели празници! :)
*
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #77 -: Януари 23, 2020, 03:22:19 am »
Здравейте, д-р Даскалова,

Прегледах темата и виждам, че повечето момичета са писали във връзка с резултатите от фетална морфология и искам да се извиня, ако въпроса ми не е за тук.

В 7 г.с. съм, спонтанно забременяване след лапароскопия през август и 2 месеца противозачатъчни. От 10 дни вземам 2х2 утрогестан и аспирин протект. Жълтъчното тяло е о.к. според док, но не се вижда ембрион и пулс. Прегледа беше днес с вагинален ехограф. Преди 3 дни спрях да усещам напрежение в гърдите, а от вчера имам леко зацапване. След седмица ще ходя пак да ме види.

Въпроса ми е, при толкова напреднала техника какъв ми е шанса според Вас да се подобри положението. Имам си едно голямо момче, а второ бебе чакаме от над 6 години и хем ми се иска да всичко да е наред, хем не ми се вярва при при това положение.

Благодаря Ви предварително за отделеното време и разбирането.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12084
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #78 -: Януари 23, 2020, 14:44:51 pm »
Здравейте, д-р Даскалова,

Прегледах темата и виждам, че повечето момичета са писали във връзка с резултатите от фетална морфология и искам да се извиня, ако въпроса ми не е за тук.

В 7 г.с. съм, спонтанно забременяване след лапароскопия през август и 2 месеца противозачатъчни. От 10 дни вземам 2х2 утрогестан и аспирин протект. Жълтъчното тяло е о.к. според док, но не се вижда ембрион и пулс. Прегледа беше днес с вагинален ехограф. Преди 3 дни спрях да усещам напрежение в гърдите, а от вчера имам леко зацапване. След седмица ще ходя пак да ме види.

Въпроса ми е, при толкова напреднала техника какъв ми е шанса според Вас да се подобри положението. Имам си едно голямо момче, а второ бебе чакаме от над 6 години и хем ми се иска да всичко да е наред, хем не ми се вярва при при това положение.

Благодаря Ви предварително за отделеното време и разбирането.

Здравей, mimko! За съжаление, при добра техника и специалист, в 7 г.с. трябва да се види ембрион. Ако няма ембрионална структура, съответно няма да има и сърдечна дейност (пулс). Аспиринът защо е?

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #79 -: Януари 25, 2020, 12:28:43 pm »
Здравейте д-р Даскалова,
Благодаря Ви за отговора, вече посвикнах с идеята, че нещата не са добре. Струва ми се, че утрогестана просто забавя неизбежното, но .... ще изчакам до другия четвъртък за чудо. Аспирина го вземам по препоръка на гинеколога, не знам каква му е функцията, но не ми се вярва да пречи.
Благодаря отново и хубав ден!