www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Дългоочакваната бременност и раждане след стерилитет => Медицински консултации и проследяване на бременността => Темата е започната от: Мели в Март 15, 2018, 13:31:03 pm

Титла: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Март 15, 2018, 13:31:03 pm
(http://www.zachatie.org/images/theme/biblioteka/meli.jpg)

Време е за промяна.

За тези, които не ме познават, ще се представя накратко. Аз съм Мариела Даскалова, лекар съм, завърших медицина през миналия век. Имам 25 години академичен стаж в Катедра "Анатомия, хистология и ембриология" към Медицински университет –  Пловдив и същата специалност. Работих като клиничен ембриолог по 3 години последователно, между 2009 и 2011 г. в МЦ Надежда рерподуктив Пловдив и между 2014 и 2017 г. – в Ню Лайф СМЦГ. И двете лечебни заведения имат регистрация по чл. 131 от Закона за здравето за дейности по асистирана репродукция. Омъжена съм за АГ специалист, д-р Васил Даскалов, с когото работим в частно лечебно заведение в Пловдив. Имам две деца.

Освен професионалната кариера, другата важна област, в която влагам усилия, е насочена към защита правата на пациентите в областта на репродуктивната медицина. Съучредител съм на сдружение "Зачатие" –  първата неправителствена организация, създадена официално през 2004 г., която обединява хората с инфертилитет в България. Бях 5 години зам.-предстедател на сдружението и 15 години, от неговото създаване досега, съм постоянен медицински консултант. От тази позиция се опитвам да предлагам законодателни и организационни промени, критикувам държавата за някои несправедливости, консултирам безплатно, провеждам ежегодно информационни кампании и поне два пъти годишно участвам с лични средства и труд в благотворителните инициативи на сдружението.

Идеята за интернет-консултирането е част от тази безвъзмездна помощ, която сдружение "Зачатие" предлага на своите потребители. Тя беше разработена успешно през 2007 г., но по ред причини останалите консултанти се отказаха. Да се консултира в такъв формат е трудно. Липсва директния разговор, нямам всички данни от историята на пациента, писменото слово се възприема по-трудно и понякога неправилно и т.н. Въпреки това смятам, че този вариант за допитване до специалист е важен, за някои хора дори единствен в даден момент и може да помогне с насоки за поведение.

Като човек, който вече втори век общува с всякакви хора – специалисти и пациенти, държавни служители и законотворци, световно признати имена в медицината, социално слаби хора и хора от елита, журналисти и т.н, мога да кажа следното. Да се работи в областта на репродуктивното здраве е все по-трудно. От една страна медицината у нас създава някои неправилни догми и ги поддържа с мрачна решителност. От друга страна агресията, на която лекарите сме подложени ежедневно, е чудовищна. И въпреки това се опитвам да съм в полза на хората, които имат нужда от моето мнение. Понякога проблемите са толкова трудни, че ми отнема часове от свободното време, за да намеря правилното решение. Не очаквам нищо в замяна. Приемам благодарностите с неудобство – не го правя за да ми ръкопляскате, самочувствието ми няма нужда от такава подкрепа, а се основава на знанията и уменията ми. Приемам критиките като всеки човек – първо ме заболява, после търся къде съм сгрешила и дали мога да се поправя. Жалко е, когато в думите на пациентите прозират изречени зад гърба ми хули от колеги, които принизяват повече тях, отколкото мен, но ... това е положението.

И така, към новите теми – с пожелание към всички да сте живи и здрави, и по-рядко да имате нужда от мен.

За връзка с мен:
тел: 0898 99 55 32
e-mail: mariela.daskalova@gmail.com
сайт: http://www.invitro-plovdiv.com (http://www.invitro-plovdiv.com)

Преди да ми зададете въпрос, моля прочетете тази тема:
Информация за ползване на услугата интернет-консултиране (http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=826)

Линк към стари теми:
Стерилитет при мъжа (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45609.0)
Проследяване на бременността (http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=61.0)

В тази тема можете да ми задавате въпроси за ембрионалното развитие и бременността.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Sonq1982 в Април 02, 2018, 15:54:58 pm
Здравейте д-р Даскалова.Искам да ви попитам добри ли са резултатите от първия ми БХС.На 35 г. съм имам едно раждане преди 12 години.Ето и резултатите ми:
Изследване      Норма      Резултат      Ед      Ком.   
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ   
    БХС 11-20 седмица   
        *** ОБЩИ ДАННИ***    
            * Възраст към термин *      36.2      години   
            * Гестационна възраст *      12.1      седмици.дни   
            * Метод на определяне на гестационната възраст *   CRL   
        БХС 11-14 седмица   
            * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *    
                ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e      1 от 1800      бременни       1)   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e   1 от 100000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e   1 от 100000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e   1 от 100000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e   1 от 100000   бременни   
            *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*   
                Биохимичен риск за болест на ДАУН e   1 от 270      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ДАУН е   1 от 330      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е   1 от 3000      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е   1 от 8900      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е   1 от 7000      бременни   
                Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е    1 от 100000   бременни   
            * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *   
                PAPP-A (плацентарен протеин) MoM   0.63      част от медианата   
                Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM   1.47      част от медианата   
                NT (нухална транслусенция)   =<3      1.3      mm   
                NT (нухална транслусенция) MoM      0.91      част от медианата   

Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Април 04, 2018, 20:01:56 pm
Здравейте д-р Даскалова.Искам да ви попитам добри ли са резултатите от първия ми БХС.

Здравей, Соня!

Резултатите в частта на комбинирания скрининг са добри, рискът е нисък, което не налага предлагането на инвазивен диагностичен тест, като хорионбиопсия или амниоцентеза. Единствено на коментар подлежи по-високия биохимичен риск, в сравнение с възрастовия. Може да се предложи неинвазивен пренатален тест с изолиране на свободно ДНК от майчина кръв като нерисков, макар и за момента скъп метод.

Добре е да коментирате това с вашия лекар и във връзка с останалите показатели, които аз не виждам - тегло, тютюнопушене, вагинално кървене, други здравословни проблеми, начин на постигане на бременността и предразположения.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: joder в Април 11, 2018, 18:52:22 pm
Здравейте д-р Даскалова,

Един въпрос не ми дава покой, свързан с развитието на плода. Изследвах ТСХ - хормона на щитовидната жлеза и излезе завишен - 4,1 при граници за бременност около 2-2,5. Вече съм в средата на бременността - 22 г.с., а доколкото разбрах завишените стойности на този хормон водят до проблеми с интелектуалното развитие на бебето, особено през първата половина от бременността. Въпросът ми е може ли да се каже какъв е риска за мозъчното развитие на бебето - дали това повишение на хормона е леко или пък високо. Предстои ми да се консултирам с ендокринолог, но понеже прегледа е далече и се касае за бременност се обръщам към Вас като ембриолог. Предварително благодаря!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Април 18, 2018, 17:23:36 pm
Здравейте д-р Даскалова,

Един въпрос не ми дава покой, свързан с развитието на плода. Изследвах ТСХ - хормона на щитовидната жлеза и излезе завишен - 4,1 при граници за бременност около 2-2,5. Вече съм в средата на бременността - 22 г.с., а доколкото разбрах завишените стойности на този хормон водят до проблеми с интелектуалното развитие на бебето, особено през първата половина от бременността. Въпросът ми е може ли да се каже какъв е риска за мозъчното развитие на бебето - дали това повишение на хормона е леко или пък високо. Предстои ми да се консултирам с ендокринолог, но понеже прегледа е далече и се касае за бременност се обръщам към Вас като ембриолог. Предварително благодаря!

Здравей, joder!

По време на бременност нормите за ниво на ТСХ са по-високи. Успоредно с ТСХ е препоръчително да се изследват щитовидните хормони, особено Т4, както и наличието на антитела спрямо щитовидната жлеза, специално Anti-TPO (MAT) антителата.

При срещата с ендокринолог ще получиш същите съвети, както и преглед на щитовидната жлеза с ултразвук и допълнителни изследвания, по преценка на специалиста, както и ще се определи подходящото за тебе лечение.

Еднократно измерено ниво на ТСХ не е повод за притеснение, особено ако е в границата на нормата, макар и над препоръчителната стойност за бременни, а само причина за допълнителни изследвания и лечение.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Gabi :) в Април 30, 2018, 13:31:50 pm
Здравейте Д-р Даскалова,

Моля за мнение дали резултатите ми са добри. Не знам какво означава последната графа УЗ показатели и дали са в норма, тъй като не са посочени референтни стойности. Благодаря предварително за отделеното време.

ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ   
    БХС 11-20 седмица   
        *** ОБЩИ ДАННИ***   
            * Възраст към термин *      26.9      години   
            * Гестационна възраст *      13.1      седмици.дни   
            * Метод на определяне на гестационната възраст *   CRL   
        БХС 11-14 седмица   
            * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *   
                ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e      1 от 18000      бременни       1)   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e   1 от 100 000   бременни   
            *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*   
                Биохимичен риск за болест на ДАУН e   1 от 5700      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ДАУН е   1 от 1300      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е   1 от 11 000      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е   1 от 34 000      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е   1 от 6 000      бременни   
                Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е    1 от 100 000   бременни   
            * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *   
                PAPP-A (плацентарен протеин) MoM   2,14      част от медианата   
                Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM   1.06      част от медианата   
                NT (нухална транслусенция)   =<3      1      mm   
                NT (нухална транслусенция) MoM      0.6      част от медианата   
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Mihaela Viyacheva в Май 07, 2018, 13:56:15 pm
Здравейте д-р Даскалова,
След ЕТ ми изписаха като допълнителен прием на прогестерон кринон гел по един на ден и 2*1 дуфастон. Но знам, че когато прогестерона е под формата на утрогестан дозата е около 4-6 глобули, което до колкото разбрах е около 400-600мг., а моята доза е около 110мг на ден. Притеснява ме дали приемам достатъчно количество прогестерон? 3 дни преди пункцията стойностите ми бяха 1.8
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Май 07, 2018, 23:23:02 pm
Здравейте Д-р Даскалова,

Моля за мнение дали резултатите ми са добри. Не знам какво означава последната графа УЗ показатели и дали са в норма, тъй като не са посочени референтни стойности. Благодаря предварително за отделеното време.

ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ   
    БХС 11-20 седмица   
        *** ОБЩИ ДАННИ***   
            * Възраст към термин *      26.9      години   
            * Гестационна възраст *      13.1      седмици.дни   
            * Метод на определяне на гестационната възраст *   CRL   
        БХС 11-14 седмица   
            * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *   
                ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e      1 от 18000      бременни       1)   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e   1 от 100 000   бременни   
            *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*   
                Биохимичен риск за болест на ДАУН e   1 от 5700      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ДАУН е   1 от 1300      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е   1 от 11 000      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е   1 от 34 000      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е   1 от 6 000      бременни   
                Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е    1 от 100 000   бременни   
            * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *   
                PAPP-A (плацентарен протеин) MoM   2,14      част от медианата   
                Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM   1.06      част от медианата   
                NT (нухална транслусенция)   =<3      1      mm   
                NT (нухална транслусенция) MoM      0.6      част от медианата

Здравей, Габи!

Резултатите от скрининга са добри, рискът за скринираните хромозомни аномалии при тебе е нисък. УЗ показателят, който е изписан в края на бланката, е само един и това е NT (нухална транслусенция). При твоето бебе в деня на измерването тя е била 1 mm, а нормата е =<3 mm и това е посочено във формуляра. Последната графа е отношението на стойността при твоето бебе към медианната стойност и то е  0.6 част от медианата. Медианата е статистическа величина, която стои в средата на даден статистически ред. С други думи тя е онази стойност, спрямо която половината от измерванията са по-малки от нея, а другата половина са по-големи. MoM е multiple of the median и показва колко далече от медианата е индивидуалната стойност. Изчислява се, като стойността на индивидуалното измерване на пациента се раздели на медианата за пациентската популация. Ако MoM е 1, това означава, че индивидуалният параметър е равен на медианата, съответно ако е над 1 е по-голям, и обратно - ако е под 1 е по-малък.

В твоя случай MoM на NT е 0.6, което е добре.
Останалите УЗ показатели, които са необходими за коректното провеждане на скрининга, не са посочени в бланката.

Все пак да добавя, че всяко изследване трябва да се коментира с лекаря, който го е направил и в контекста на индивидуалния пациент (бременна жена).

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Май 07, 2018, 23:25:39 pm
Здравейте д-р Даскалова,
След ЕТ ми изписаха като допълнителен прием на прогестерон кринон гел по един на ден и 2*1 дуфастон. Но знам, че когато прогестерона е под формата на утрогестан дозата е около 4-6 глобули, което до колкото разбрах е около 400-600мг., а моята доза е около 110мг на ден. Притеснява ме дали приемам достатъчно количество прогестерон? 3 дни преди пункцията стойностите ми бяха 1.8

Здравей, Михаела!

Има различни схеми за лутеална поддръжка, като това зависи от школата на лекаря, както и от конкретната ситуация при пациента. Разбирам притесненията ти, но не мога да те посъветвам нищо конкретно, защото не е редно да давам указания за лечение, единствено мога да ти кажа да ги споделиш с твоя лекар.

Пожалавам ти успех! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Mihaela Viyacheva в Май 08, 2018, 09:47:17 am
Благодаря :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Ирена Нестерова в Май 09, 2018, 14:53:46 pm
  Здравейте, Д-р Даскалова!
Бременна съм в 9 г.с. и съм с алергии към треви, плесени, домашна прах и др. Алергията ми се изразява в многократно кихане сутрин с прозрачен секрет от носа, сълзене на очите и запушване на една от ноздрите. Случва ми се както вкъщи така и на работното ми място, следобед някак симптомите утихват и така до следващата сутрин. Преди бременноста, алерголог ми беше изписал Мометазон /спрей за нос/ като терапия, но той е кортикостероиден и веднага щом разбрах, че съм бременна го спрях. Вчера бях на консултация с алерголог отново и той ме увери, че спокойно мога да ползвам Мометазон спрей по време на бременността, но аз все още не съм сигурна за което. Това ми е първа бременност след мисед аборт преди 6 години /по неясни причини приключи последната/. Моят АГ до момента ми е дал да пия аспирин протект, магнезий+В комплекс и витамини за бременни с фолиева киселина на Допел Херц. Съжалявам за дългия пост с подробности, въпроса ми към момента е за Мометазона, наистина ли е безопасно да го ползвам? Благодаря Ви предварително!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Май 13, 2018, 15:42:10 pm
  Здравейте, Д-р Даскалова!
Бременна съм в 9 г.с. и съм с алергии към треви, плесени, домашна прах и др. Алергията ми се изразява в многократно кихане сутрин с прозрачен секрет от носа, сълзене на очите и запушване на една от ноздрите. Случва ми се както вкъщи така и на работното ми място, следобед някак симптомите утихват и така до следващата сутрин. Преди бременноста, алерголог ми беше изписал Мометазон /спрей за нос/ като терапия, но той е кортикостероиден и веднага щом разбрах, че съм бременна го спрях. Вчера бях на консултация с алерголог отново и той ме увери, че спокойно мога да ползвам Мометазон спрей по време на бременността, но аз все още не съм сигурна за което. Това ми е първа бременност след мисед аборт преди 6 години /по неясни причини приключи последната/. Моят АГ до момента ми е дал да пия аспирин протект, магнезий+В комплекс и витамини за бременни с фолиева киселина на Допел Херц. Съжалявам за дългия пост с подробности, въпроса ми към момента е за Мометазона, наистина ли е безопасно да го ползвам? Благодаря Ви предварително!

Здравей, Ирена!

Алергологът е прав, могат да се използват кортикостероиди за назално приложение по време на бременност. Но ако те притеснява, попитай го дали не може временно да ти го замени с препарат от друга група. Аспирин и магнезий защо?

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mmilityy в Май 14, 2018, 17:05:40 pm
Здравейте, моля за мнение върху резултатите от изследванията за БХС.

*** ОБЩИ ДАННИ***   
            * Възраст към термин *      33.7      години   / тук има объркване, не знам дали има значение, на 33.3г. съм/

            * Гестационна възраст *      12.4      седмици.дни   
            * Метод на определяне на гестационната възраст *   CRL   
        БХС 11-14 седмица   
            * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *   
                ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e      1 от 3600      бременни       1)   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e   1 от 100 000   бременни   
            *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*   
                Биохимичен риск за болест на ДАУН e   1 от 510     бременни   
                Възрастовият риск за болест на ДАУН е   1 от 560      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е   1 от 5000     бременни   
                Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е   1 от 15000     бременни   
                Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е   1 от 6800      бременни   
                Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е    1 от 100 000   бременни   
            * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *   
                PAPP-A (плацентарен протеин) MoM   0.49      част от медианата   
                Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM   1.09      част от медианата   
                NT (нухална транслусенция)   =<3      1.3      mm   
                NT (нухална транслусенция) MoM      0.84      част от медианата

Допълвам - имам ИР и СПКЯ.В момента не приемам никакви лекарства за ИР.Тежах 98кг. на предния преглед, сега съм 96.5кг., от днес.Не пия, пушех в много малки количества до преди да забременея.Втора бременност ми е, имам дете на 8г. и половина, с нея не помня как ми е бил БХС.Нямам иначе никакви зацапвания и оплаквания за сега.Зачеването беше нормално и забременях още от първия ни опит без проблем.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Май 14, 2018, 17:46:51 pm
Здравейте, моля за мнение върху резултатите от изследванията за БХС.

*** ОБЩИ ДАННИ***   
            * Възраст към термин *      33.7      години   / тук има объркване, не знам дали има значение, на 33.3г. съм/

            * Гестационна възраст *      12.4      седмици.дни   
            * Метод на определяне на гестационната възраст *   CRL   
        БХС 11-14 седмица   
            * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *   
                ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e      1 от 3600      бременни       1)   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e   1 от 100 000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e   1 от 100 000   бременни   
            *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*   
                Биохимичен риск за болест на ДАУН e   1 от 510     бременни   
                Възрастовият риск за болест на ДАУН е   1 от 560      бременни   
                Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е   1 от 5000     бременни   
                Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е   1 от 15000     бременни   
                Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е   1 от 6800      бременни   
                Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е    1 от 100 000   бременни   
            * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *   
                PAPP-A (плацентарен протеин) MoM   0.49      част от медианата   
                Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM   1.09      част от медианата   
                NT (нухална транслусенция)   =<3      1.3      mm   
                NT (нухална транслусенция) MoM      0.84      част от медианата

Допълвам - имам ИР и СПКЯ.В момента не приемам никакви лекарства за ИР.Тежах 98кг. на предния преглед, сега съм 96.5кг., от днес.Не пия, пушех в много малки количества до преди да забременея.Втора бременност ми е, имам дете на 8г. и половина, с нея не помня как ми е бил БХС.Нямам иначе никакви зацапвания и оплаквания за сега.Зачеването беше нормално и забременях още от първия ни опит без проблем.

Здравей, mmilityy!

Възрастта, която е посочена, е твоята възраст на термин, т.е. когато ще раждаш. Дори и да има малко объркване, то е от порядъка на месеци и не би трябвало да даде отражение на скрининга.

Изчисленият риск като цяло е нисък, което не налага препоръка за инвазивна пренатална диагностика.

Две неща е добре да обсъдиш с твоя лекар.
Първото е малко по-високият биохимичен риск в сравнение с възрастовия. Може да се коментира използването на неинвазивен пренатален тест, основан на свободно ДНК от майчина кръв.
Второто е относително ниското ниво на PAPP-A, което при стойности под 0,5 МоМ повишава риска за преждевременно раждане и индуцирана от бременността хипертония.

Това са теоретични рискове, които трябва да бъдат обсъдени в контекста на други здравословни показатели от страна на жената, а също така и на бебето. Ендокринните проблеми също е добре да се прецизират. Начин на хранене и физическа активност, скрининг за гестационен диабет, редовно следене на кръвното, скрининг за прееклампсия и евентуална терапия, предполагам сте коментирали тези неща.

Успешна бременност! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mmilityy в Май 14, 2018, 20:27:28 pm
Много благодаря за коментара.Лекаря смята, че мога да не пускам втори БХС за интегриран риск, но аз мисля, че може би е добре да се пусне.За плацентарния риск не е коментирал, но разговаряхме само по телефон.Ще помоля за коментар при следващия преглед, който ми е след седмица, когато всъщност ще съм вече 15г.с.+5 дни.
За ендокринните проблеми сме обсъдили диета и се старая да я спазвам и сме говорили за останалите необходими изследвания.Надявам се всичко да мине добре и с тази бременност.
Още веднъж благодаря за коментара ви за моите изследвания.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: geizer в Май 27, 2018, 20:38:50 pm
Здравейте д-р Даскалова,
Имам хомозиготна мутация на HLA-G, но обсъждането на резултата тепърва предстои. Коментарът от геника гласи, че тази мутация се свързва със ранни загуби на бременността и повишен риск от прееклампсия. Може ли някой да ми обясни как точно действа тази мутация, тъй като чета че това HLA-G всъщност се произвежда от ембриона, и ми е трудно да си обясня как моята мутация може да окаже влияние? Или логиката е че ембрито наследява същата мутация от мене?
      Не съм имала регистрирана загуба на бременност до сега, тъй като при вече 4 години опити изобщо не забременявам и може би всичко приключва прекалено рано за да се установи.
       Установи се че съм носител и на тромбофилия- хетерозигот по мутантен алел на PAI-1, ACE, F13, MTRR. Както и дефицит на Д3, В9 и В12 с който се занимавам в момента. Но доколкото разбрах тромбофилиите се свързват с по-късни загуби на бременност, или греша?
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Май 27, 2018, 20:44:58 pm
Здравейте д-р Даскалова,
Имам хомозиготна мутация на HLA-G, но обсъждането на резултата тепърва предстои. Коментарът от геника гласи, че тази мутация се свързва със ранни загуби на бременността и повишен риск от прееклампсия. Може ли някой да ми обясни как точно действа тази мутация, тъй като чета че това HLA-G всъщност се произвежда от ембриона, и ми е трудно да си обясня как моята мутация може да окаже влияние? Или логиката е че ембрито наследява същата мутация от мене?
      Не съм имала регистрирана загуба на бременност до сега, тъй като при вече 4 години опити изобщо не забременявам и може би всичко приключва прекалено рано за да се установи.
       Установи се че съм носител и на тромбофилия- хетерозигот по мутантен алел на PAI-1, ACE, F13, MTRR. Както и дефицит на Д3, В9 и В12 с който се занимавам в момента. Но доколкото разбрах тромбофилиите се свързват с по-късни загуби на бременност, или греша?

Здравей, с уговорката, че най-точна и ясна консултация ще получиш от лекаря, който ти е назначил това изследване, мога да ти кажа най-общо следното:

HLA-G се произвежда от цитотрофобласта, а не директно от ембрионалните структури.
HLA-G принципно имат имунорегулаторни ефекти, като допринасят за имунния толеранс на матката по време на бременност и на  плацентата чрез насочване на различни субпопулации на хематопоетични клетки с имунологични функции, както и насочване на целеви клетки към имуносупресивни режими. Смята се, че клетъчно свързани изоформи на HLA-G програмират маточните NK клетки в посока към толерантност, като потискат цитотоксичната им активност, инхибират миграцията и индуцират апоптозата (програмираната клетъчна смърт). Разтворимите протеини на HLA-G повлияват производството на цитокини от кръвните мононуклеарни клетки и силно потискат цитотоксичните Т лимфоцити, програмират Т-хелпърите в пътища, свързани с толерантността и т.н.
Предразположението към тромбофилия може да рефлектира и като ранни загуби на плода, но при тебе, ако няма промяна във фактор V и фактор II, положението не е чак толкова тежко. Дефицитът на В12 е заради мутацията в MTRR, като този недостиг на витамини като цяло се преодолява лесно с прием на повечко витамини.

Успех!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: geizer в Май 27, 2018, 22:01:45 pm
Благодаря Ви много за бързият отговор.  :balk_172: :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: geizer в Юни 01, 2018, 09:15:02 am
Здравейте д-р Даскалова.
     Предстои да изследваме и кариотип на съпругът ми и се чудя дали ако има евентуално микроделеции, ще си покаже  при кариотипа, или изследването за микроделеции трябва да се направи допълнително?
           
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юни 01, 2018, 09:42:53 am
Здравейте д-р Даскалова.
     Предстои да изследваме и кариотип на съпругът ми и се чудя дали ако има евентуално микроделеции, ще си покаже  при кариотипа, или изследването за микроделеции трябва да се направи допълнително?       

Не, генетичните тестове за микроделеционни/микродупликационни синдроми са други, а кариотипът се изследва чрез цитогенетичен анализ само бройни и големи структурни аномалии на хромозомите. Ако питаш за микроделеции на Y хромозома, той със сигурност няма такива - те се проявяват с много малък (или никакъв) брой сперматозоиди.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: geizer в Юни 02, 2018, 00:33:09 am
Благодаря Ви за отговора. Аз по-скоро си мисля за микроделеции на Х хромозомата, дали биха могли да са причина за неуспех при инвитро процедура. Запланували сме да стартираме такава, и ми се иска да огледаме добре нещата преди да започнем.
     ПС- Някъде четох че тези микроделеции биха могли да влошат качеството на сп., но не знам дали ако се окаже че ги има, съществува някакъв по-специален метод за подбор, който да приложим.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юни 02, 2018, 11:00:18 am
Благодаря Ви за отговора. Аз по-скоро си мисля за микроделеции на Х хромозомата, дали биха могли да са причина за неуспех при инвитро процедура. Запланували сме да стартираме такава, и ми се иска да огледаме добре нещата преди да започнем.
     ПС- Някъде четох че тези микроделеции биха могли да влошат качеството на сп., но не знам дали ако се окаже че ги има, съществува някакъв по-специален метод за подбор, който да приложим.

Защо на Х хромозомата? Има някаква наследственост или някой лекар го е посъветвал да търси точно това? Това са много редки мутации, а и не зная в Бг дали е възможно да се изследват. Ако е необходимо, разбира се, ще се търсят варианти.

Методи за селекция има, ако има доказан генетичен дефект. Ако е засегната Х хромозомата при мъжа, може да се направи селекция на Y сперматозоидите (отново не знам дали това е приложимо у нас) или PGD.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: geizer в Юни 02, 2018, 12:19:42 pm
Съпругът ми има брат, който също е семеен и от години правят безуспешни опити за дете. Имат няколко инсеминации и едно инвитро, като понякога се е стигало до имплантация, но всичко е приключвало. За съжаление не сме достатъчно близки за да попитам за причината при тях, но като цяло техният неуспех ме кара да се замислям и за генетичен фактор. А свекърва ми е имала поне 1 спонтанен аборт, което разбира се може и нищо да не означава. Нейна първа братовчетка в продължение на няколко години не е можела да зачене, а в последствие има 3 деца и 4 спонтанни аборта....
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Pipi.55 в Юни 07, 2018, 12:10:00 pm
Здравейте д-р Даскслова радвам се, че има ЛЕКРИ като Вас !
Бременна съм в 17г.с. първа дългочакана бременост. Имам три големи притеснения, които бих искала да обсъдя с Вас.
1. В 13г.с по време на БХС моят АГ измери шийката на матката с коремен ехограф 37.5мм., вчера в 16.6г.с измери 32мм. Моят въпрос е има ли според вас скъсяване има ли място за притеснение и ако имате съвети към мен ?
2. В 14г.с. пуснах вагинален секрет и ми изолирах бактерия s.agalactiae ОСКЪДНО  за която четах ужасно сттрашни неща. От днес съм на антибиотик Аугументин 1000 2х1. Въпроса ми е има ли заплаха за бебето ми в момента или ако не я изчистя и родя секцио ще имам живо бебе ?
3. Пия Папверин и ношпа 3х1т за болки ниско в корема, както и веднъж дневно Магнерич 500мг. Боллките ми не са придружени с втвърдяване на корема. Като степен на болка от 1 до 10 са 1. Не са силни не са постоянни по-скоро са като че ли някой с ножче ме дере отвътре. Възможно ли е да са контракции или е от разтягането ?
Благодря ви предварително за помоща.
С уважение,
Преслава.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: teri_90 в Юни 12, 2018, 10:41:04 am
Здравейте, д-р Даскалова.
Имам следния въпрос. След цветната снимка се сдобих с кандида и ешерихия коли. Лекувахме с Ципрофлоксацин. На следващата микробиология имах стрептококи. Последва Зинат. На следващата контрола ешерихия коли. Пих Аугуметин. Паралелно с всички тези антибиотици си купувах и Феми флора. Но днес отново съм цъфнала с ентерококи. Сега са ми предписани глобули Флуомизин, за да си почине тялото от антибиотици.
Той ще трябва да изчака 7 дена, защото съм в цикъл. Та питането ми е мога ли през това време да взимам нещо, за да не се разпространяват още повече гадините. Или да променя нещо в храненето, защото вече ми идват като гръм от ясно небе всеки месец различни бактерии, които пречат да стартираме процедури. Поръчала съм си Лактера актив на прахчета (доста скъп пробиотик), но не знам до колко би помогнал за ентерококи. Последните 2 седмици дори спрях сладко и слузообразуващи храни, уж да подсиля лечение, но не би. Не нося прашки. Междувременно на Мишо микробиологията е чиста като сълза.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юни 12, 2018, 12:16:22 pm
Здравейте д-р Даскслова радвам се, че има ЛЕКРИ като Вас !
Бременна съм в 17г.с. първа дългочакана бременост. Имам три големи притеснения, които бих искала да обсъдя с Вас.
1. В 13г.с по време на БХС моят АГ измери шийката на матката с коремен ехограф 37.5мм., вчера в 16.6г.с измери 32мм. Моят въпрос е има ли според вас скъсяване има ли място за притеснение и ако имате съвети към мен ?
2. В 14г.с. пуснах вагинален секрет и ми изолирах бактерия s.agalactiae ОСКЪДНО  за която четах ужасно сттрашни неща. От днес съм на антибиотик Аугументин 1000 2х1. Въпроса ми е има ли заплаха за бебето ми в момента или ако не я изчистя и родя секцио ще имам живо бебе ?
3. Пия Папверин и ношпа 3х1т за болки ниско в корема, както и веднъж дневно Магнерич 500мг. Боллките ми не са придружени с втвърдяване на корема. Като степен на болка от 1 до 10 са 1. Не са силни не са постоянни по-скоро са като че ли някой с ножче ме дере отвътре. Възможно ли е да са контракции или е от разтягането ?
Благодря ви предварително за помоща.
С уважение,
Преслава.

Здравей, Преслава!

Благодаря ти за добрите думи!
1. Маточната шийка е динамичен орган, нейната дължина не е константна величина, а може да се променя и в двете посоки - да става по-дълга или по-къса. Също така е от значение сондата и техниката на измерване. Медицинският стандарт изисква измерване с вагинален трансдюсер и спазване на определени условия. Предвид това, в твоята ситуация не бих коментирала това като скъсяване, а по-скоро бих те посъветвала да направиш контролно измерване в 20 гс, след проведено лечение и при спазени условия.
2. Стрептококи от група В се откриват като безсимптомно носителство (колонизация) при поне една пета от жените в репродуктивна възраст. Добре е да се лекуват заради рисковете, до които могат да доведат без лечение (ти си ги прочела какви са), а също така и да се прецени нуждата и вида на антибиотичната профилактика непосредствено преди и в хода на раждане. Шансовете за бързо излекуване и липса на негативен ефект върху бебето са много високи.
3. За болките не мога да кажа нищо конкретно, тъй като причините за тях са многобройни и включват както причини от страна на бременността (повишаване нивата на хормони, разтегливостта на сухожилията, отговорът на рецепторите, тревожност на бременната и т.н.), така и други, като напр. възпалителни процеси по червата, уринарни инфекции, патология на гръбнака, неврити, яйчникови кисти и т.н. Това може да се установи при преглед от лекар и допълнителни изследвания.

Успешна бременност! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юни 12, 2018, 12:19:37 pm
Здравейте, д-р Даскалова.
Имам следния въпрос. След цветната снимка се сдобих с кандида и ешерихия коли. Лекувахме с Ципрофлоксацин. На следващата микробиология имах стрептококи. Последва Зинат. На следващата контрола ешерихия коли. Пих Аугуметин. Паралелно с всички тези антибиотици си купувах и Феми флора. Но днес отново съм цъфнала с ентерококи. Сега са ми предписани глобули Флуомизин, за да си почине тялото от антибиотици.
Той ще трябва да изчака 7 дена, защото съм в цикъл. Та питането ми е мога ли през това време да взимам нещо, за да не се разпространяват още повече гадините. Или да променя нещо в храненето, защото вече ми идват като гръм от ясно небе всеки месец различни бактерии, които пречат да стартираме процедури. Поръчала съм си Лактера актив на прахчета (доста скъп пробиотик), но не знам до колко би помогнал за ентерококи. Последните 2 седмици дори спрях сладко и слузообразуващи храни, уж да подсиля лечение, но не би. Не нося прашки. Междувременно на Мишо микробиологията е чиста като сълза.

Здравей, Тери!

С уговорката, че това е в сферата на акушер-гинеколозите, при повтарящи се вагинални инфекции с различни и чувствителни на повечето антибиотици микроорганизми, добра тактика е спиране на антибиотичния прием и провеждане на профилактика с имуномодулатори, антисептични препарати или комбинация от тях. Храненето не е от решаващо значение за вагиналната чистота.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: teri_90 в Юни 12, 2018, 12:30:14 pm
Благодаря, д-р Мели.
Все пак едно най-важните неща, които научихме на ДРЗ беше, че д-р Даскалова е широко специализиран лекар на денонощни повиквания :D :D :D
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юни 12, 2018, 13:41:10 pm
Благодаря, д-р Мели.
Все пак едно най-важните неща, които научихме на ДРЗ беше, че д-р Даскалова е широко специализиран лекар на денонощни повиквания :D :D :D

Ноторно известен факт е това.  :witch:
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: green0 в Юли 13, 2018, 12:46:54 pm

Спад в Чгх след 48часа означава ли 100% аборт?
« -: Днес в 12:38:24 »
Здравейте, правих два теата за бременост при първия ден на закъснение и имаше втора черта, но бледа. На другия ден си направих кръвен тест и показа 29,67 Чгх, след два дни отново си направих кръвен тест и показа 15,67 Чгх. Това автоматично ли означава 100%  аборт или това което е в мен може да има шанс все още. На генеколог съм след седмица чак. Имам нужда от вашето мнение защото никъде в интернет не успявам да намеря информация за това. Благодарна ще съм от вашата помощ.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юли 29, 2018, 19:14:00 pm

Спад в Чгх след 48часа означава ли 100% аборт?
« -: Днес в 12:38:24 »
Здравейте, правих два теата за бременост при първия ден на закъснение и имаше втора черта, но бледа. На другия ден си направих кръвен тест и показа 29,67 Чгх, след два дни отново си направих кръвен тест и показа 15,67 Чгх. Това автоматично ли означава 100%  аборт или това което е в мен може да има шанс все още. На генеколог съм след седмица чак. Имам нужда от вашето мнение защото никъде в интернет не успявам да намеря информация за това. Благодарна ще съм от вашата помощ.

Здравей, green0!

За съжаление, при толкова ниски и намаляващи нива на ЧХГ прогнозите не са оптимистични. Ако не е лабораторна грешка и ако са правени в една и съща лаборатория, а също така ако не си след ембриотрансфер на повече от 1 ембрион ... затова какво е положението най-добре ще ти каже твоят лекар.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Яни90 в Август 23, 2018, 17:15:17 pm
Здравейте, в момента съм в 29 г.с. в началото на бременността без да знам, че съм бременна приемах 5 дни Далацин Ц изписан от зъболекар. До момента всичко изглежда наред но мисълта, че може да съм овредила бебето не ми дава покой. Моля за вашето мнение
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Септември 14, 2018, 23:52:05 pm
Здравейте, в момента съм в 29 г.с. в началото на бременността без да знам, че съм бременна приемах 5 дни Далацин Ц изписан от зъболекар. До момента всичко изглежда наред но мисълта, че може да съм овредила бебето не ми дава покой. Моля за вашето мнение

Здравей, Яни!

Ако е имало някакви негативни последици от приема на лекарството, те досега щяха да се видят при прегледите. По принцип клиндамицин (активното вещество в лекарството далацин) е в група В според класификацията на FDA (Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата), което означава, че контролираните проучвания, извършени върху животни при тяхната репродукцията, не показват риск за плода, но не са провеждани адекватни и добре контролирани проучвания върху бременни жени.

Успешна бременност! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Септември 16, 2018, 11:43:28 am
За тези, които имат фейсбук профил, направих си страница, в която ще публикувам информация на здравни теми, ще споделям събития и т.н. Можете да сложите по един лайк - https://www.facebook.com/drdaskalova/ :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: kremch в Октомври 04, 2018, 15:26:13 pm
Здравейте д-р Даскалова,
Имам хомозиготна мутация на HLA-G, но обсъждането на резултата тепърва предстои. Коментарът от геника гласи, че тази мутация се свързва със ранни загуби на бременността и повишен риск от прееклампсия. Може ли някой да ми обясни как точно действа тази мутация, тъй като чета че това HLA-G всъщност се произвежда от ембриона, и ми е трудно да си обясня как моята мутация може да окаже влияние? Или логиката е че ембрито наследява същата мутация от мене?
      Не съм имала регистрирана загуба на бременност до сега, тъй като при вече 4 години опити изобщо не забременявам и може би всичко приключва прекалено рано за да се установи.
       Установи се че съм носител и на тромбофилия- хетерозигот по мутантен алел на PAI-1, ACE, F13, MTRR. Както и дефицит на Д3, В9 и В12 с който се занимавам в момента. Но доколкото разбрах тромбофилиите се свързват с по-късни загуби на бременност, или греша?

Здравей, с уговорката, че най-точна и ясна консултация ще получиш от лекаря, който ти е назначил това изследване, мога да ти кажа най-общо следното:

HLA-G се произвежда от цитотрофобласта, а не директно от ембрионалните структури.
HLA-G принципно имат имунорегулаторни ефекти, като допринасят за имунния толеранс на матката по време на бременност и на  плацентата чрез насочване на различни субпопулации на хематопоетични клетки с имунологични функции, както и насочване на целеви клетки към имуносупресивни режими. Смята се, че клетъчно свързани изоформи на HLA-G програмират маточните NK клетки в посока към толерантност, като потискат цитотоксичната им активност, инхибират миграцията и индуцират апоптозата (програмираната клетъчна смърт). Разтворимите протеини на HLA-G повлияват производството на цитокини от кръвните мононуклеарни клетки и силно потискат цитотоксичните Т лимфоцити, програмират Т-хелпърите в пътища, свързани с толерантността и т.н.
Предразположението към тромбофилия може да рефлектира и като ранни загуби на плода, но при тебе, ако няма промяна във фактор V и фактор II, положението не е чак толкова тежко. Дефицитът на В12 е заради мутацията в MTRR, като този недостиг на витамини като цяло се преодолява лесно с прием на повечко витамини.

Успех!
Относно това изследване искам и аз да питам.Аз също съм с такъв резултат и имам вече доста загуби въпроса ми е терапия с аспирин и фраксипарин ще бъде ли достатъчна за преодоляването на проблема.Нужно ли е и прием на нещо друго.След няколко дена ще го обсъдя и с доктора ми но искам да съм подготвена и да задавам адекватни въпроси.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Pufpafka в Октомври 07, 2018, 21:36:21 pm
Здравейте д-р Даскалова. Бременна съм след ин витро, икси с близнаци, разнояйчни с две плаценти. С мъжки фактор сме, имам заченато естествено и родено детенце на почти 5 години. С първото дете, след около 15-20та седмица от бременността имах повишено кръвно налягане, до тогава приемах профилактично АП, а след установяване на завишеното кръвно налягане, Фракси. Износих почти до термин, доносено и с добри показатели дете. Родис със спешно секцио, защото лекарят прецени, че рискът след 37-8 седмица от кръвното ми, надвишава ползите.

Сега имам кръвно налягане 130, 140/90 от самото зачеване. Пия АП и Допегит/1/2 таблетка сутрин и вечер/. До преди 1 седмица, когато ми прилоша и се оказах с кръвно 100/60. Спрях допегита и до сега не надвишава кръвното от 120/80. Точно преди 1 седмица направих и скрининга, който излезе с добри показатели, според лекарите, за синдромите. Но днес ме загложди дали стойността на плацентарнияр протеин не е нисък за близнаци и може ли това да индикира бъдещи проблеми, предвид и историята ми до тук. Какви други изследвания мога да направя на този етап или по-късно, чета че навлиза някакъв тест за риск от преекламсия и се чудя, дали и най-вече кога да го направя. Другото , което ме гложди и не мога да разбера е , тези стойности на плацентарният протеийн и чхг-то общо за двеата ембриона ли са и не са ли ниски стойностите?Благодаря предварително за коментарът!

(http://prikachi.com/images/986/9414986V.png)

(http://prikachi.com/images/988/9414988f.jpg)


Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Октомври 07, 2018, 21:51:23 pm
Здравейте д-р Даскалова,
Имам хомозиготна мутация на HLA-G, но обсъждането на резултата тепърва предстои. Коментарът от геника гласи, че тази мутация се свързва със ранни загуби на бременността и повишен риск от прееклампсия. Може ли някой да ми обясни как точно действа тази мутация, тъй като чета че това HLA-G всъщност се произвежда от ембриона, и ми е трудно да си обясня как моята мутация може да окаже влияние? Или логиката е че ембрито наследява същата мутация от мене?
      Не съм имала регистрирана загуба на бременност до сега, тъй като при вече 4 години опити изобщо не забременявам и може би всичко приключва прекалено рано за да се установи.
       Установи се че съм носител и на тромбофилия- хетерозигот по мутантен алел на PAI-1, ACE, F13, MTRR. Както и дефицит на Д3, В9 и В12 с който се занимавам в момента. Но доколкото разбрах тромбофилиите се свързват с по-късни загуби на бременност, или греша?

Здравей, с уговорката, че най-точна и ясна консултация ще получиш от лекаря, който ти е назначил това изследване, мога да ти кажа най-общо следното:

HLA-G се произвежда от цитотрофобласта, а не директно от ембрионалните структури.
HLA-G принципно имат имунорегулаторни ефекти, като допринасят за имунния толеранс на матката по време на бременност и на  плацентата чрез насочване на различни субпопулации на хематопоетични клетки с имунологични функции, както и насочване на целеви клетки към имуносупресивни режими. Смята се, че клетъчно свързани изоформи на HLA-G програмират маточните NK клетки в посока към толерантност, като потискат цитотоксичната им активност, инхибират миграцията и индуцират апоптозата (програмираната клетъчна смърт). Разтворимите протеини на HLA-G повлияват производството на цитокини от кръвните мононуклеарни клетки и силно потискат цитотоксичните Т лимфоцити, програмират Т-хелпърите в пътища, свързани с толерантността и т.н.
Предразположението към тромбофилия може да рефлектира и като ранни загуби на плода, но при тебе, ако няма промяна във фактор V и фактор II, положението не е чак толкова тежко. Дефицитът на В12 е заради мутацията в MTRR, като този недостиг на витамини като цяло се преодолява лесно с прием на повечко витамини.

Успех!
Относно това изследване искам и аз да питам.Аз също съм с такъв резултат и имам вече доста загуби въпроса ми е терапия с аспирин и фраксипарин ще бъде ли достатъчна за преодоляването на проблема.Нужно ли е и прием на нещо друго.След няколко дена ще го обсъдя и с доктора ми но искам да съм подготвена и да задавам адекватни въпроси.

Здравей, kremch!

Би ли уточнила за кое точно изследване (резултат) става въпрос, за да ти отговоря конкретно?

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Октомври 07, 2018, 22:04:09 pm
Здравейте д-р Даскалова. Бременна съм след ин витро, икси с близнаци, разнояйчни с две плаценти. С мъжки фактор сме, имам заченато естествено и родено детенце на почти 5 години. С първото дете, след около 15-20та седмица от бременността имах повишено кръвно налягане, до тогава приемах профилактично АП, а след установяване на завишеното кръвно налягане, Фракси. Износих почти до термин, доносено и с добри показатели дете. Родис със спешно секцио, защото лекарят прецени, че рискът след 37-8 седмица от кръвното ми, надвишава ползите.

Сега имам кръвно налягане 130, 140/90 от самото зачеване. Пия АП и Допегит/1/2 таблетка сутрин и вечер/. До преди 1 седмица, когато ми прилоша и се оказах с кръвно 100/60. Спрях допегита и до сега не надвишава кръвното от 120/80. Точно преди 1 седмица направих и скрининга, който излезе с добри показатели, според лекарите, за синдромите. Но днес ме загложди дали стойността на плацентарнияр протеин не е нисък за близнаци и може ли това да индикира бъдещи проблеми, предвид и историята ми до тук. Какви други изследвания мога да направя на този етап или по-късно, чета че навлиза някакъв тест за риск от преекламсия и се чудя, дали и най-вече кога да го направя. Другото , което ме гложди и не мога да разбера е , тези стойности на плацентарният протеийн и чхг-то общо за двеата ембриона ли са и не са ли ниски стойностите?Благодаря предварително за коментарът!

Здравей, Pufpafka!

При многоплодните бременности нивата на биохимичните маркери са еднакви за всечки плодове, тъй като това са маркери, които изследваме от майчината кръв. Няма как да отдиференцираме коя плацента какво количество плацентарен протеин произвежда. При настоящия скрининг нивото на плацентарния протеин (PAPP-A) е добро, за ниско се смята когато е под 0.5 от МоМ и за много ниско - когато е под 0.3 МоМ, а при тебе е 0.656 МоМ.

Ние в такава ситуация препоръчваме да се направи, ако не е направен, скрининг за маркери за трофобластна инвазия (може да се направи през цялата бременност, както и извън бременност), скрининг за прееклампсия също (за който може би си пропуснала срока), както и останалите мерки при многоплодна бременност, както и тези за бременност, постигната след ин витро оплождане.

Какво е АП (аспирин протект може би)? Къде е правен този скрининг? Явно не е в НГЛ, която е оторизираната структура за този вид изследвания?

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: kremch в Октомври 08, 2018, 08:01:26 am
Здравейте Д-р Даскалова,извинявам се че съм пропуснала да уточня.
Става въпрос за HAL-G хетерозиготен носител на мутантен алел съм.
Достатъчна ли ще бъде превенцията само с аспирин и фраксипарин?
Благодаря!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Октомври 17, 2018, 12:41:45 pm
Здравейте Д-р Даскалова,извинявам се че съм пропуснала да уточня.
Става въпрос за HAL-G хетерозиготен носител на мутантен алел съм.
Достатъчна ли ще бъде превенцията само с аспирин и фраксипарин?
Благодаря!

Не мисля, че това е необходимата терапия, но не искам да влизам в задочен спор и затова ти предлагам да слушаш указанията на акушер-гинеколога, който те следи.

Успех! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: kremch в Октомври 17, 2018, 20:14:57 pm
Благодара за отговора, проблема е че не ми предлага нищо за сега.като дойде момента щял да каже.А аз не искам да рискувам отново,6 пореден аборт не бих преживяла.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mary cherry в Октомври 20, 2018, 23:36:58 pm
Здравейте, д-р Даскалова!
Със съпруга ми имаме три деца и се борим за четвърто. След около 1,5 опити, се насочихме към репродуктивен специалист. Лекарят, с който избрахме да работим, ни каза, че начинът е или естествено, или ин витро забременяване, като се има предвид моята възраст и спермограмата, която занесохме. Направихме още една спермограма и подадохме молба към ЦАР. Предстои да вземем заповед. Преди няколко дни посетихме лекаря и той категорично отхвърли идеята ми за инсеминация- направо ин витро, особено с тази спермограма. Изписа ми противозачатъчни за следващия цикъл и след това действаме.
Бихте ли погледнала спермограмата и посъветвала дали да пращам мъжът ми повторно на уролог или лекарят е видял всичко, което му е трябвало и спокойно да преминавам към процедурата (сега видях, че има бактерия).
Благодаря!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Октомври 21, 2018, 10:57:17 am
Здравейте, д-р Даскалова!
Със съпруга ми имаме три деца и се борим за четвърто. След около 1,5 опити, се насочихме към репродуктивен специалист. Лекарят, с който избрахме да работим, ни каза, че начинът е или естествено, или ин витро забременяване, като се има предвид моята възраст и спермограмата, която занесохме. Направихме още една спермограма и подадохме молба към ЦАР. Предстои да вземем заповед. Преди няколко дни посетихме лекаря и той категорично отхвърли идеята ми за инсеминация- направо ин витро, особено с тази спермограма. Изписа ми противозачатъчни за следващия цикъл и след това действаме.
Бихте ли погледнала спермограмата и посъветвала дали да пращам мъжът ми повторно на уролог или лекарят е видял всичко, което му е трябвало и спокойно да преминавам към процедурата (сега видях, че има бактерия).
Благодаря!

Здравей, mary cherry!

С тези показатели от спермалния анализ не може да се прави инсеминация, стойностите са ниски. Ако има време, добре е да се изясни какви са причините за влошената сперматогенеза. Щом сте кандидатствали към ЦАР, значи  и предходната спермограма е била недобра. Поне е желателно да се изясни наличието на инфекция (бактерия) чрез микробиологични изследвания и PCR за хламидия и микоплазми, както и да се проведе лечение при нужда.

Поздрави и успех!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: elodia80 в Октомври 23, 2018, 20:32:29 pm
Добър вечер, д-р Даскалова. Прекрасно е, че можем да получим консултация по наболели медицински въпроси със специалист като вас.
В момента съм бременна с второ детенце, възраст: 38 г. и днес си направих БХС (11-14 г.с.) в Национална генетична лаборатория, Майчин дом.
Ще съм благодарна на коментар върху резултатите ми:  Тегло (кг.): 71.100, Дата УЗ преглед: 23.10.2018, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 47.00, Nuchal Translucency (мм): 1.30, Костици на носа: Налична.
* Възраст към термин: 39.3години; * Гестационна възраст: 11.4; * Метод на определяне на гестационната възраст *CRL        
РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *               
 ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e: 1 от 1800 бременни 1)               
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни.             
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни.               
ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни.               
ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e 1 от 100000 бременни.         
 *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР:             
Биохимичен риск за болест на ДАУН e 1 от 350 бременни.           
Възрастовият риск за болест на ДАУН е 1 от 160 бременни.                
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е 1 от 1400 бременни.              
Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е 1 от 4200 бременни.               
Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 7300 бременни.               
Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни.          
* Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.):              
 PAPP-A (плацентарен протеин) MoM: 1.55 (част от медианата)
Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM: 1.97 (част от медианата)               
NT (нухална транслусенция)=<3: 1.3mm              
NT (нухална транслусенция) MoM: 1.06 (част от медианата)
Брой изследвания: 18

В края на тази седмица ми предстои и ранна фетална морфология, но според вас имам ли повод за притеснения?
Благодаря за отделеното време!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Октомври 24, 2018, 22:13:43 pm
Добър вечер, д-р Даскалова...

В края на тази седмица ми предстои и ранна фетална морфология, но според вас имам ли повод за притеснения?
Благодаря за отделеното време!

Здравей, elodia80!

От направения скрининг не се отчита повишен риск за скринираните заболявания. Повод за притеснения няма, но предвид възрастта (и леко завишените стойности на ЧХГ) аз бих обсъдила с пациента възможностите и ограниченията на неинвазивните пренатални тестове с изолиране на свободно ДНК от майчина кръв.

С пожелание за безпроблемна бременност! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Ciguena в Октомври 25, 2018, 08:46:32 am
Здравейте др Даскалова, може ли да ми кажете какво означава LA в приложената снимка?
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Октомври 25, 2018, 09:59:40 am
Здравейте др Даскалова, може ли да ми кажете какво означава LA в приложената снимка?

Амниотична (околоплодна) течност (liquor amnii, LA).

Фетална морфология (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=104:-18-23-&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63)

Успешна бременност! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Ciguena в Октомври 25, 2018, 10:14:26 am
Благодаря Ви много!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Гъбка в Ноември 02, 2018, 13:33:49 pm
Здравейте, доктор Даскалова!
Бременна съм в 7г.с с донорска яйцеклетка и от няколко седмици въобще не се чувствам добре. Постоянно ми е лошо, почти нищо не мога да ям и много спя( 20 часа на денонощие). Живея в чужбина и след установяване на бременност, клиниката, в която беше извършен трансфера казаха, че от тук ме поема акушерка. Миналата седмица получих зацапване и се обадих на тел, на който мога да получа помощ, но без преглед ме успокоиха, че всичко е наред. Снощи отново имах зацапване, което в леки нюанси продължава и днес, но час за преглед получих едва за понеделник. Притеснявам се и за себе си и за плода, тъй като съм в състояние на безпомощност( физически), а грижите, които получавам ми се струват оскъдни. Освен това съм отрицателен Резус фактор, а до този момент нямам направено нито едно кръвно изследване. Нямам медицинско образование, но четейки из българските форуми, оставам с впечатлението, че грижите и старанието на нашите лекари да запазят плода и комфорта на майката са в пъти повече от тук.
Медикаментите, които приемам, освен задължителната фолиева и В12, са: вагинални 3х1 lutinus 100mg( progesteron) и progynon 2mg x 3 надвечер.
Въпросът ми е, нормално ли е да се чувствам като “парцал” вече толкова време и нормални ли са тези изкървявания? Имам и тежест низко долу, която е постоянна, понякога съпроводена с болка( краткотрайно) Ще се радвам на коментар или съвет от Вас, тъй като, дори нямам достъп до подобен вид консултации тук.
Благодаря предварително!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Ноември 03, 2018, 09:44:59 am
Здравейте, доктор Даскалова!
Бременна съм в 7г.с с донорска яйцеклетка и от няколко седмици въобще не се чувствам добре. Постоянно ми е лошо, почти нищо не мога да ям и много спя( 20 часа на денонощие). Живея в чужбина и след установяване на бременност, клиниката, в която беше извършен трансфера казаха, че от тук ме поема акушерка. Миналата седмица получих зацапване и се обадих на тел, на който мога да получа помощ, но без преглед ме успокоиха, че всичко е наред. Снощи отново имах зацапване, което в леки нюанси продължава и днес, но час за преглед получих едва за понеделник. Притеснявам се и за себе си и за плода, тъй като съм в състояние на безпомощност( физически), а грижите, които получавам ми се струват оскъдни. Освен това съм отрицателен Резус фактор, а до този момент нямам направено нито едно кръвно изследване. Нямам медицинско образование, но четейки из българските форуми, оставам с впечатлението, че грижите и старанието на нашите лекари да запазят плода и комфорта на майката са в пъти повече от тук.
Медикаментите, които приемам, освен задължителната фолиева и В12, са: вагинални 3х1 lutinus 100mg( progesteron) и progynon 2mg x 3 надвечер.
Въпросът ми е, нормално ли е да се чувствам като “парцал” вече толкова време и нормални ли са тези изкървявания? Имам и тежест низко долу, която е постоянна, понякога съпроводена с болка( краткотрайно) Ще се радвам на коментар или съвет от Вас, тъй като, дори нямам достъп до подобен вид консултации тук.
Благодаря предварително!

Здравей, Гъбка! Тази сънливост и умора са характерни за първите седмици от бременността, но е добре все пак да се обсъдят с лекар/акушерка. Провери си кръвното налягане. Възможно е, ако си променила драматично начина си на живот, това да ти се отразява негативно, напр. ако си била по-активна физически или си пиела повече кафе, а сега рязко си спряла. Също така, ако приемаш други лекарства или имаш общи заболявания, е добре да се обсъдят.

Никое кървене по време на бременност не е нормално, както и понякога жената не може да разбере откъде кърви, така че е редно да се види, т.е. да се прегледа с вагинален спекулум, за да се докаже или отхвърли кървене от половите органи. Предполагам си правила в обозрим срок цитонамазка. Друг източник на кървене е пикочния мехур, затова ние препоръчваме да се следи урината, т.е. да се правят изследвания на урина за кръв, левкоцити, микроорганизми и т.н. И също така, ако имаш хемороиди, те могат да кървят по време на бременност.

Последно, при слабо кървене от матката ти имаш реално назначена терапия и твърде малко неща могат да се добавят. По-редки причини за кървене могат да бъдат системни заболявания или вродени предразположения (напр. дефекти в кръвосъсирването), за които се изискват повече изследвания, обичайно направени преди бременност.

За отрицателния резус фактор, ако е първа бременност и нямаш кръвопреливане, тест за антиеритроцитни антитела се прави малко по-късно.

Зная, че не навсякъде пациентите имат този директен достъп до лекар, както е в България, за което им съчувствам. Но няма какво да направиш, такива са здравните системи. Изчакай спокойно до понеделник и настоявай за малко повече изследвания.

Поздрави и успех!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Гъбка в Ноември 03, 2018, 13:12:12 pm
Благодаря Ви!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Lady Fortuna в Ноември 12, 2018, 15:01:45 pm
Здравейте, доктор Даскалова! Ще съм Ви много благодарна ако коментирате резултатите от БХС, направен в 19 г.с. Притеснява ме, че рискът за Даун се е повишил на 1:3300 спрямо ранния БХС, когато беше 1:10000. Имам ли основания за притеснения? Биохимичните ми показатели в норма ли са?

, Тегло (кг.): 44.000, Дата УЗ преглед: 05.11.2018, Гест. възр. по УЗ (седм.дни): 18.6, Тип бременност: Единична, BPD (мм): 42.70
СЕРУМ за БХС (15-19 г.с) под 35 год., 0.5 ml, Качество: Качествен, Взет на: 06.11.2018
Изследване   Норма   Резултат   Ед   Ком.
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
 
БХС 11-20 седмица
*** ОБЩИ ДАННИ***
* Възраст към термин *   33.2   години
* Гестационна възраст *   19   седмици.дни
* Метод на определяне на гестационната възраст *   BPD   
БХС 11-14 седмица      
* Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *         
PAPP-A (плацентарен протеин) MoM      2.09   част от медианата
NT (нухална транслусенция)   =<3   1.75   mm
NT (нухална транслусенция) MoM      1.4   част от медианата
БХС 14-20 седмица         
* РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *      
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e   1 от 3300   бременни   1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e   1 от 85000   бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефект на невралната тръба е   Нисък   
*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*
Възрастовият риск за болест на ДАУН е   1 от 600   бременни
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е   1 от 5400   бременни
* Биохимични показатели (14-20 г.с.) *         
AFP (алфа-фетопротеин) MoM   0.89   част от медианата
Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM   0.9   част от медианата
uE3 (свободен естриол) MoM   1.36   част от медианата
БХС - ИНТЕГРИРАН РИСК (обединен от 11-14 г.с. и 14-20 г.с.).         
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ДАУН e   1 от 5200   бременни
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ЕДУАРДС e   1 от 100000   бременни
Брой изследвания: 16
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: happy_feet в Ноември 12, 2018, 20:05:44 pm
Здравейте,Д-р Даскалова.На 30 г първа бременност 21 г с поставен серклаж 20 г с при 2 см шийка. Непосредствено след серклажа нямах кървене, една седмица следтова след уриниране от влагалището изтича еднократно бледо розово течение. Въпроса ми  е дали може да се чисти организма от самата манипулация.Д-р правил серклажа е извън страната не отговаря. И последно да попитам имам динамика в чернодробните и повишени левкоцити, макар да приключих АБ лечение, Не се намира инфекцията причинила скъсяването, урина , цервикален и микро биолог чисти.Ако имате препоръка ще съм благодарна.Терапията ми е утрогестан 3*2, магнерот 3*2 и папаверин 3*1
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Ноември 17, 2018, 00:49:37 am
Здравейте, доктор Даскалова! Ще съм Ви много благодарна ако коментирате резултатите от БХС, направен в 19 г.с. Притеснява ме, че рискът за Даун се е повишил на 1:3300 спрямо ранния БХС, когато беше 1:10000. Имам ли основания за притеснения? Биохимичните ми показатели в норма ли са?

Здравей, Lady Fortuna!

Не виждам повод за притеснение. Двата скрининга са в норма. На практика това са два различни скрининга, а не две части на един скрининг, поради което не могат да се сравняват. Достоверността на скрининга в първи триместър е много по-висока от този във втори триместър, така че когато първият скрининг отчита нисък риск, не се налага да се прави втори такъв. Той се предлага, при това със сериозен коментар, само на жени, пропуснали скрининга в първи триместър.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Ноември 17, 2018, 00:54:41 am
Здравейте,Д-р Даскалова.На 30 г първа бременност 21 г с поставен серклаж 20 г с при 2 см шийка. Непосредствено след серклажа нямах кървене, една седмица следтова след уриниране от влагалището изтича еднократно бледо розово течение. Въпроса ми  е дали може да се чисти организма от самата манипулация.Д-р правил серклажа е извън страната не отговаря. И последно да попитам имам динамика в чернодробните и повишени левкоцити, макар да приключих АБ лечение, Не се намира инфекцията причинила скъсяването, урина , цервикален и микро биолог чисти.Ако имате препоръка ще съм благодарна.Терапията ми е утрогестан 3*2, магнерот 3*2 и папаверин 3*1

Здравей, happy_feet!

Не бих се наела да коментирам такава ситуация, съветвам те да се обърнеш към лекар, за да се уточни има ли кървене, от къде е (често жената не може да разбере дали кърви от влагалище, уретра или хемороиди) и доколко е сериозно и каква терапия е нужна. При наличие на клиника и липса на растеж при стандартните проби се препоръчва по-широк скрининг за инфекциозни заболявания.

Успех! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Lady Fortuna в Ноември 18, 2018, 09:50:13 am
Много Ви благодаря за отговора, д-р Даскалова! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: radeto4272 в Ноември 27, 2018, 12:05:53 pm
Здравейте, д-р Даскалова! Бих искала да ви попитам дали резултатите ми от биохимичният скрийнинг са в нормите. На 32 години съм.
Изследване   Норма      Резултат   Ед   Ком.
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ               
    БХС 11-20 седмица               
        *** ОБЩИ ДАННИ***               
            * Възраст към термин *         33   години   
            * Гестационна възраст *         13   седмици.дни   
            * Метод на определяне на гестационната възраст *         CRL      
        БХС 11-14 седмица               
            * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *               
                ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e         1 от 1700   бременни    1)
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e         1 от 100000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e         1 от 100000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e         1 от 100000   бременни   
                ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e         1 от 100000   бременни   
            *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР*               
                Биохимичен риск за болест на ДАУН e         1 от 380   бременни   
                Възрастовият риск за болест на ДАУН е         1 от 630   бременни   
                Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е         1 от 5700   бременни   
                Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е         1 от 17000   бременни   
                Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е         1 от 6700   бременни   
                Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е         1 от 100000   бременни   
            * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *               
                PAPP-A (плацентарен протеин) MoM         0.53   част от медианата   
                Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM         1.58   част от медианата   
                NT (нухална транслусенция)   =<3      1.63   mm   
                NT (нухална транслусенция) MoM         1   част от медианата
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Ноември 29, 2018, 22:05:34 pm
Здравейте, д-р Даскалова! Бих искала да ви попитам дали резултатите ми от биохимичният скрийнинг са в нормите. На 32 години съм.            

Здравей, radeto!

В тази ситуация ние бихме предложи НИПТ - неинвазивен пренатален тест с изолиране от майчина кръв на свободно ДНК с трофобластен произход, поради по-високия биохимичен риск спрямо възрастовия. Както и бихме обърнали внимание на плацентарния протеин, който е малко над 0.5 от МоМ, а под 0.5 се приема за понижен и води до по-висок риск от някои неблагополучия по време на бременността.

Като цяло скринингът е добър, и в зависимост от други фактори - тютюнопушене, наднормено тегло, други заболявания, може да има нужда от допълнителни мерки. Коментирай това с твоя лекар, който най-добре те познава и би ти дал правилните насоки.

Успешна бременност!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mar1ah в Декември 01, 2018, 17:22:46 pm
Здравейте, др Даскалова! Благодаря за отделеното време и внимание!Имам конкретен въпрос:Възможно ли е единствено чрез преглед с вагинален ултразвук да се постави диагнозата "Намален яйчников резерв"? До колкото знам са необходими изследвания на определени хормони за тази цел. Като допълнение към въпроса си,искам да добавя и факта, че м. септември забременях спонтанно,непланирано, с изключително ранна овулация.
Тъй като направих аборт на 12.11, мога ли в началото на следващия МЦ да изследвам АХ,Инхибин Б и FSH за оценка на яйчниковия резерв,или трябва да изчакам 3-6 мес,за да получа достоверни резултати ?
Имам 2 деца -на 5г и 1,6г, аз самата съм на 29г.
Отново благодаря! Желая ви успешна работа и весели празници!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 01, 2018, 19:06:55 pm
Здравейте, др Даскалова! Благодаря за отделеното време и внимание!Имам конкретен въпрос:Възможно ли е единствено чрез преглед с вагинален ултразвук да се постави диагнозата "Намален яйчников резерв"? До колкото знам са необходими изследвания на определени хормони за тази цел. Като допълнение към въпроса си,искам да добавя и факта, че м. септември забременях спонтанно,непланирано, с изключително ранна овулация.
Тъй като направих аборт на 12.11, мога ли в началото на следващия МЦ да изследвам АХ,Инхибин Б и FSH за оценка на яйчниковия резерв,или трябва да изчакам 3-6 мес,за да получа достоверни резултати ?
Имам 2 деца -на 5г и 1,6г, аз самата съм на 29г.
Отново благодаря! Желая ви успешна работа и весели празници!

Здравей, mar1ah!

Правилният начин за оценка на яйчников резерв е комплексна - ултразвуков преглед на 3-ти ден от МЦ с измерване на обема на яйчниците и изброяване на антралните фоликули (при което един опитен гинеколог може да заподозре проблеми с функцията на яйчниците) и, ако няма задържани фоликули, измерване нивата на АМХ, но също така и на естрадиол, ФСХ и ЛХ. Това е един стандартен минимум. Към него могат да се добавят и други тестове.

Малко вероятно е на твоята възраст да си с изчерпан резерв, но не е изключено, като има рискови фактори (напр. операции върху яйчниците, генетични дефекти, тютюнопушене, химиотерапия и лъчетерапия, автоимунни заболявания, метаболитни проблеми и т.н.). Също така има и наследственост - ако майката е влязла рано в менопауза, същото може да се случи и с дъщерята. По литературни данни от САЩ една на 1000 жени сред 30-годишните ще е с преждевременно намален яйчников резерв. Добре е да се изследваш, защото ако има съмнение за това, трябва да се вземат мерки за здравето ти, доколкото процесът е хронично прогресиращ.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mar1ah в Декември 01, 2018, 19:49:05 pm
Здравейте, др Даскалова! Благодаря за отделеното време и внимание!Имам конкретен въпрос:Възможно ли е единствено чрез преглед с вагинален ултразвук да се постави диагнозата "Намален яйчников резерв"? До колкото знам са необходими изследвания на определени хормони за тази цел. Като допълнение към въпроса си,искам да добавя и факта, че м. септември забременях спонтанно,непланирано, с изключително ранна овулация.
Тъй като направих аборт на 12.11, мога ли в началото на следващия МЦ да изследвам АХ,Инхибин Б и FSH за оценка на яйчниковия резерв,или трябва да изчакам 3-6 мес,за да получа достоверни резултати ?
Имам 2 деца -на 5г и 1,6г, аз самата съм на 29г.
Отново благодаря! Желая ви успешна работа и весели празници!

Здравей, mar1ah!

Правилният начин за оценка на яйчников резерв е комплексна - ултразвуков преглед на 3-ти ден от МЦ с измерване на обема на яйчниците и изброяване на антралните фоликули (при което един опитен гинеколог може да заподозре проблеми с функцията на яйчниците) и, ако няма задържани фоликули, измерване нивата на АМХ, но също така и на естрадиол, ФСХ и ЛХ. Това е един стандартен минимум. Към него могат да се добавят и други тестове.

Малко вероятно е на твоята възраст да си с изчерпан резерв, но не е изключено, като има рискови фактори (напр. операции върху яйчниците, генетични дефекти, тютюнопушене, химиотерапия и лъчетерапия, автоимунни заболявания, метаболитни проблеми и т.н.). Също така има и наследственост - ако майката е влязла рано в менопауза, същото може да се случи и с дъщерята. По литературни данни от САЩ една на 1000 жени сред 30-годишните ще е с преждевременно намален яйчников резерв. Добре е да се изследваш, защото ако има съмнение за това, трябва да се вземат мерки за здравето ти, доколкото процесът е хронично прогресиращ.

Поздрави!

Др Даскалова,благодаря ви за бързия отговор. Имам и един допълнителен въпрос-ако се окаже,че имам метаболитен проблем или автоимунно заболяване , яйчниците биха ли могли да заработят нормално, т.е обратим ли е намаления яйчников резерв?
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 01, 2018, 20:35:40 pm
По-скоро лечението на заболяванията или предразположенията, подобряването на метабозима (напр. на инсулина), отслабването (ако си с наднормено тегло) и т.н. биха подобрили работата на яйчниците и качеството на яйцеклетките.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Ivetka в Декември 18, 2018, 19:22:49 pm
Здравейте, д-р Даскалова! Имам два спонтанни аборта тази година. Единия януари в 5г.с., другия септември в 6г.с. След това тръгнах по доктори, пуснах си хормони:
Прогестерон - 14,84
FSH - 5.22
DHEA-s -6.7
Тестостерон - 1.41
Андростендион - 2.89
THS - 2.2
Направих и изследване за тромбофилия, което показа хетерозиготен генотип за PAI 4G/5G и хетерозиготен генотип C/T за 677С>Т (MTHFR)
Пуснахме и микробиология, която показа бактерия при мен и мъжа ми, за която проведохме лечение. На прегледа ми казаха, че имам хипопластична матка. Не ми дадоха конкретна причина за абортите. Казаха ми, че след като всичко е наред можем да започнем опити отново. Аз обаче се притеснявам, че бременноста може да свърши фатално отново преди изобщо да съм се зарадвала, че я има. Мислите ли, че доктора пропуска нещо в резултатите и мислите ли, че има други изследвания, които трябва да направим? Благодаря!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 18, 2018, 20:39:27 pm
Здравейте, д-р Даскалова! Имам два спонтанни аборта тази година. Единия януари в 5г.с., другия септември в 6г.с. След това тръгнах по доктори, пуснах си хормони:
Прогестерон - 14,84
FSH - 5.22
DHEA-s -6.7
Тестостерон - 1.41
Андростендион - 2.89
THS - 2.2
Направих и изследване за тромбофилия, което показа хетерозиготен генотип за PAI 4G/5G и хетерозиготен генотип C/T за 677С>Т (MTHFR)
Пуснахме и микробиология, която показа бактерия при мен и мъжа ми, за която проведохме лечение. На прегледа ми казаха, че имам хипопластична матка. Не ми дадоха конкретна причина за абортите. Казаха ми, че след като всичко е наред можем да започнем опити отново. Аз обаче се притеснявам, че бременноста може да свърши фатално отново преди изобщо да съм се зарадвала, че я има. Мислите ли, че доктора пропуска нещо в резултатите и мислите ли, че има други изследвания, които трябва да направим? Благодаря!

Здравей, Ivetka!

Ако матката е хипопластична, това е причина за абортите. Но това е доста рядка диагноза, аз лично съм срещала не повече от 5 жени за почти 30 години работа. Помисли за второ мнение при репродуктивен специалист.

Относно изследванията - хормоните се интерпретират спрямо техните референтни граници (всяка лаборатория има собствени такива) и заедно с клиничните показатели. По отношение маркерите за тромбофилия, има много такива, ако искаш да коментирам, ще трябва да ми кажеш кои точно са изследвани. Спермограма при мъжа е задължителна в ситуация на спонтанни аборти - все пак половината генетичен материал идва от него, така че изключването му от картината е неправилно. Скрининг за инфекции също така е добре да се направи, ако не е направен, кръвните ви групи и резус фактор, след това фоликулометрия за оценка на яйчниковата функция и т.н.

Трудно е обаче сама да си ги назначаваш, трябва да си намериш лекар, който да разбира от тази материя и да следваш указанията му. И приемът на метилирана форма на фолиева киселина в по-висока доза е препоръчителен.

Успех! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Ivetka в Декември 18, 2018, 21:04:12 pm
Аз също се учудих за диагнозата “хипопластична матка”, тя беше установена само чрез ехограф.

Извинявам се, че не съм поставила рефертните стойности. Ето ги и тях:
Прогестерон - 14,84 (1,83-23,90)
FSH - 5.22 (3.5 - 12.5)
DHEA-s -6.7 (4.02 - 11)
Тестостерон - 1.41 (0.29 - 1.67)
Андростендион - 2.89 (0.75 - 3.10)
TSH - 2.2 (0.40 - 6.00)
Изследваните маркери за тромбофилия са:
R506Q (FV)
20210G>A (протромбин)
4G/5G (PAI)
677C>T (MTHFR).

Спермограма и скрининг за инфекции не са правени, само микробиология. Резус фактора ми е отрицателен, разбрах го след първия аборт. Тогава ми направиха RhoGAM, на картончето, което ми дадоха пише, че е валидна до 22 септември 2019.
Останалите изследвания, които изброихте не са споменавани и именно това ме притеснява.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 18, 2018, 21:21:27 pm
Аз бих добавила ACE, Factor XIII и MTRR към генетичните маркери, както и тест за антиеритроцитни автоантитела заради резус-несъвместимостта (като трябва да споменеш, че е поставян анти Д гамаглобулин).

Хормоналния статус е добре да се прецизира според деня от менструалния цикъл, като може да се прави заедно с фоликулометрия, така ще имаш по-ясна представа за състоянието си. Бих добавила и антитироидни антитела.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mar1ah в Март 06, 2019, 08:36:01 am
Привет,др Даскалова!Интересува ме дали стойността на АМХ се влияе от прием на алкохол? Изследването трябва ли да се прави при определен режим? Чета противоречива информация. Благодаря за отделеното време,желая успешен ден!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Март 16, 2019, 17:20:31 pm
Привет,др Даскалова!Интересува ме дали стойността на АМХ се влияе от прием на алкохол? Изследването трябва ли да се прави при определен режим? Чета противоречива информация. Благодаря за отделеното време,желая успешен ден!

Здравей, mar1ah!

Аз бих те посъветвала да не пиеш алкохол в периодите на опити за забременяване. Ако не можеш сама да се откажеш, вероятно ще е добре да потърсиш специализирана помощ. Иначе за изследването на АМХ не е нужен хранителен или друг режим.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: MariyaAtanasova в Март 20, 2019, 14:12:27 pm
Здравейте, доктор Даскалова! Ще съм Ви много благодарна ако коментирате резултатите от БХС, направен в 13 г.с., първа бременност.

Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Март 21, 2019, 09:17:28 am
Здравейте, доктор Даскалова! Ще съм Ви много благодарна ако коментирате резултатите от БХС, направен в 13 г.с., първа бременност.

Здравей, Mariya!

Резултатът показва нисък риск за скринираните заболявания. Разбира се, интерпретацията му трябва да се направи от акушер-гинеколога, който е направил измерванията.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: krist в Март 30, 2019, 17:51:44 pm
Здравейте,моля ако може разяснение:имам положителен  резултат за  Anti SSB/La.Резултатът ми е 13.3.Положителен го дават >12.5.Какво означава това?Нужно ли е да си приемат някакви медикаменти?Благодаря предварително!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Март 30, 2019, 22:05:29 pm
Здравейте,моля ако може разяснение:имам положителен  резултат за  Anti SSB/La.Резултатът ми е 13.3.Положителен го дават >12.5.Какво означава това?Нужно ли е да си приемат някакви медикаменти?Благодаря предварително!

Здравей, krist!

Първо трябва да се уточни защо са повишени тези антитела - обичайно са свързани с някоя автоимунна болест (синдром на Сьогрен, лупус еритематодес). След което да се прецени какво лечение да се проведе. В периодите извън бременност и по време на бременност лечението е различно, така че и това трябва да се съобрази.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: krist в Април 01, 2019, 19:11:59 pm
Здравейте,ами имам Хашимото.Приемам Лтироксин 25.Имах повишен МАТ- 308.С дефицит съм на Д3 и Б12.Извън бременност съм,имам две биохимични,правим опити за бебе от 2г.
Здравейте,моля ако може разяснение:имам положителен  резултат за  Anti SSB/La.Резултатът ми е 13.3.Положителен го дават >12.5.Какво означава това?Нужно ли е да си приемат някакви медикаменти?Благодаря предварително!

Здравей, krist!

Първо трябва да се уточни защо са повишени тези антитела - обичайно са свързани с някоя автоимунна болест (синдром на Сьогрен, лупус еритематодес). След което да се прецени какво лечение да се проведе. В периодите извън бременност и по време на бременност лечението е различно, така че и това трябва да се съобрази.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Октомври 30, 2019, 22:34:05 pm
Ако тези дни сте във Велико Търново и региона, можете да ме откриете тук Family Days Expo 2019 (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=308:family-days-expo-2019&catid=37:2009-11-08-15-15-23&Itemid=58).
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Invisible_ в Декември 19, 2019, 16:48:09 pm
Здравейте, Д-р Даскалова,
Моля Ви за помощ при разчитането на резултатите ми от БХС в 12-та г.с., понеже съм на ЖК след почти месец и искам да разбера дали имам основание за притеснения.
https://drive.google.com/open?id=1Gnt9RqOZatUgX9IonAztrx3hG45drtKT (https://drive.google.com/open?id=1Gnt9RqOZatUgX9IonAztrx3hG45drtKT)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 19, 2019, 23:06:08 pm
Здравейте, Д-р Даскалова,
Моля Ви за помощ при разчитането на резултатите ми от БХС в 12-та г.с., понеже съм на ЖК след почти месец и искам да разбера дали имам основание за притеснения.
https://drive.google.com/open?id=1Gnt9RqOZatUgX9IonAztrx3hG45drtKT (https://drive.google.com/open?id=1Gnt9RqOZatUgX9IonAztrx3hG45drtKT)

Здравей, Invisible_!

Твоят комбиниран риск за тризомия 21 (синдром на Даун) е 1 към 1900. Съвременните международно приети препоръки са следните: при риск между 1 към 101 и 1 към 2500, на пациентите може да бъде предложен cfDNA. Цялата информация съм качила на български език тук Препоръки на FIGO за скрининг за хромозомни аномалии (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=205:-figo-&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63).

Разбира се, отговорът ми е механичен, а най-правилен съвет ще ти даде лекарят, който е направил измерванията за скрининга. Аз бих се посъветвала с него по-рано, преди деня за женската консултация.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Invisible_ в Декември 20, 2019, 11:14:59 am
Здравейте, Д-р Даскалова,
Благодаря Ви за бързия отговор. Ще потърся лекаря по-рано.
Весели празници! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mimko в Януари 23, 2020, 03:22:19 am
Здравейте, д-р Даскалова,

Прегледах темата и виждам, че повечето момичета са писали във връзка с резултатите от фетална морфология и искам да се извиня, ако въпроса ми не е за тук.

В 7 г.с. съм, спонтанно забременяване след лапароскопия през август и 2 месеца противозачатъчни. От 10 дни вземам 2х2 утрогестан и аспирин протект. Жълтъчното тяло е о.к. според док, но не се вижда ембрион и пулс. Прегледа беше днес с вагинален ехограф. Преди 3 дни спрях да усещам напрежение в гърдите, а от вчера имам леко зацапване. След седмица ще ходя пак да ме види.

Въпроса ми е, при толкова напреднала техника какъв ми е шанса според Вас да се подобри положението. Имам си едно голямо момче, а второ бебе чакаме от над 6 години и хем ми се иска да всичко да е наред, хем не ми се вярва при при това положение.

Благодаря Ви предварително за отделеното време и разбирането.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Януари 23, 2020, 14:44:51 pm
Здравейте, д-р Даскалова,

Прегледах темата и виждам, че повечето момичета са писали във връзка с резултатите от фетална морфология и искам да се извиня, ако въпроса ми не е за тук.

В 7 г.с. съм, спонтанно забременяване след лапароскопия през август и 2 месеца противозачатъчни. От 10 дни вземам 2х2 утрогестан и аспирин протект. Жълтъчното тяло е о.к. според док, но не се вижда ембрион и пулс. Прегледа беше днес с вагинален ехограф. Преди 3 дни спрях да усещам напрежение в гърдите, а от вчера имам леко зацапване. След седмица ще ходя пак да ме види.

Въпроса ми е, при толкова напреднала техника какъв ми е шанса според Вас да се подобри положението. Имам си едно голямо момче, а второ бебе чакаме от над 6 години и хем ми се иска да всичко да е наред, хем не ми се вярва при при това положение.

Благодаря Ви предварително за отделеното време и разбирането.

Здравей, mimko! За съжаление, при добра техника и специалист, в 7 г.с. трябва да се види ембрион. Ако няма ембрионална структура, съответно няма да има и сърдечна дейност (пулс). Аспиринът защо е?

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mimko в Януари 25, 2020, 12:28:43 pm
Здравейте д-р Даскалова,
Благодаря Ви за отговора, вече посвикнах с идеята, че нещата не са добре. Струва ми се, че утрогестана просто забавя неизбежното, но .... ще изчакам до другия четвъртък за чудо. Аспирина го вземам по препоръка на гинеколога, не знам каква му е функцията, но не ми се вярва да пречи.
Благодаря отново и хубав ден!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Януари 25, 2020, 13:12:04 pm
Здравейте д-р Даскалова,
Благодаря Ви за отговора, вече посвикнах с идеята, че нещата не са добре. Струва ми се, че утрогестана просто забавя неизбежното, но .... ще изчакам до другия четвъртък за чудо. Аспирина го вземам по препоръка на гинеколога, не знам каква му е функцията, но не ми се вярва да пречи.
Благодаря отново и хубав ден!

Въпросът ми за аспирина по-скоро беше за какво е изписан - ако напр. е по повод високорискова тромбофилия, предишни епизоди на дълбока венозна тромбоза и т.н., то в тази насока може да се мисли като евентуална причина за неразвиваща се бременност. Ако се визуализира жълтъчно мехурче, но няма ембрионален полюс, все пак може да се изчака седмица, както твоят лекар те е посъветвал, защото, макар и рядко, е възможно да се появи ембрионална структура малко по-късно в хода на бременността. Но е изключение.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: mimko в Януари 25, 2020, 16:43:26 pm
Ами по-скоро превантивно. Не съм имала нито едно от изброените. Лапарото го направихме поради неизяснен стерилитет и с цел подготовка за ин витро процедура, като ми беше прекъсната едната тръба поради непроходимост.  Не съм имала други  оплаквания. Имам Хашимото, но не вземам хормони, защото текущото състояние на жлезата не го изисква /след консултация с ендокринолог/ и се чувствам добре. В 5 г.с. си пуснах хормоните и антителата и нещата си изглеждахо добре. Качила съм файл с резултатите и реф. граници, ако искате да го погледнете.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: pepina83 в Февруари 29, 2020, 16:53:57 pm
Здравейте, д-р Даскалова, моля за коментар по моите изследвания от БХС. Според моят АГ да не се притеснявам и да повторим пак БХС след 2 седмици. Но не спирам да мисля резултата относно Даун. Имам и два завишени биохимични показателя, които не разбирам. Шокирана съм, защото съм здрава, не взимам никакви лекарства, не пия и не пуша, имаме едно дете на 9г.
Благодаря ви
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Февруари 29, 2020, 17:53:59 pm
Здравейте, д-р Даскалова, моля за коментар по моите изследвания от БХС. Според моят АГ да не се притеснявам и да повторим пак БХС след 2 седмици. Но не спирам да мисля резултата относно Даун. Имам и два завишени биохимични показателя, които не разбирам. Шокирана съм, защото съм здрава, не взимам никакви лекарства, не пия и не пуша, имаме едно дете на 9г.
Благодаря ви

Здравей, Петя!
Изчисленият риск за тризомия 21 (синдром на Даун) за твоето бебе е 1 към 200, т.е. от 200 родени деца 199 ще са с нормален хромозомен набор, а 1 ще е с тризомия 21. Реално този изчислен риск не е много по-висок от възрастовия ти риск, който е 1 към 280 и това е рискът на всички жени на твоята възраст, без да се вземат под внимание останалите фактори. Биохимичните маркери, които се изследват в този срок на бременността, са два - първият ти е в норма, а вторият (свободното ЧХГ) наистина е завишен. Освен когато бебето е с тризомия 21, има и други причини това да е така, напр. ако серумът е транспортиран при висока температура, при някои заболявания на трофобласта или на майката (напр. бъбречни проблеми), ако бебето има други заболявания (напр. тежка форма на хипоспадия), ако има разминаване в датирането на бременността (напр. поради различна от обичайната овулация), при многоплодна бременност, в това число и при изчезващ близнак, моларна бременност, ако бременността е постигната чрез ин витро оплождане и т.н.

Съвременната препоръка в този случай е описана тук Препоръки на FIGO за скрининг за хромозомни аномалии (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=205:-figo-&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63).
Неинвазивните пренатални тестове са все още скъпи за българския стандарт, но пък са без риск, за сравнение с инвазивните такива, като хорионбиопсия или амниоцентеза.
Повторен преглед на бебето от друг специалист е винаги добра идея.
Късен скрининг се прави само у нас, като идеята му е да се изчисли интегриран риск, което лично мен не ме устройва, така че ние в практиката си повече настояваме родителите да помислят за НИПТ.

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Aysh в Април 23, 2020, 18:00:50 pm
Добър ден д-р Даскалова,

В момента съм много уплашена, т.к. От ранния БХС получих много стряскащи резултати. Ето ги и тях :

1. На 30г.в. в 12+4 г.с
2. От феталната морфология всичко изглежда добре - без видими аномалии, NT 1.22 mm, CRL 63.1 mm, налична носна костица
3. Идва стряскащото от кръвните изследвания комбиниран риск 1:2 за синдром на Даун.
Възрастов риск 1:545,
PAPP-A MoM 0.227804
Free beta hCG MoM 6.94672,
Кръвта е взета в частна лаборатория два пъти за да няма грешка.

Реших и си пуснах нов скрининг в университетска лаборатория, от който чакам резултати.

Явно ще се направи хорионбиопсия или амниоцентеза, но искам коментар на този риск и дали е възможно изобщо бебето да е здраво.

Благодаря !
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Април 23, 2020, 18:53:11 pm
Добър ден д-р Даскалова,

В момента съм много уплашена, т.к. От ранния БХС получих много стряскащи резултати. Ето ги и тях :

1. На 30г.в. в 12+4 г.с
2. От феталната морфология всичко изглежда добре - без видими аномалии, NT 1.22 mm, CRL 63.1 mm, налична носна костица
3. Идва стряскащото от кръвните изследвания комбиниран риск 1:2 за синдром на Даун.
Възрастов риск 1:545,
PAPP-A MoM 0.227804
Free beta hCG MoM 6.94672,
Кръвта е взета в частна лаборатория два пъти за да няма грешка.

Реших и си пуснах нов скрининг в университетска лаборатория, от който чакам резултати.

Явно ще се направи хорионбиопсия или амниоцентеза, но искам коментар на този риск и дали е възможно изобщо бебето да е здраво.

Благодаря !

Здравей, Aysh!

Мога да коментирам само изследване, което е направено в лицензирана лаборатория, а това на територията на България е само Националната генетична лаборатория - в София и нейните клонове в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Ако изследването не е направено там, не бих могла да кажа нищо конкретно. Скрининговият метод, разбира се, дава известен процент фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати, така че е възможно и при висок риск бебето да е без тризомия, както и обратно, за жалост.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Aysh в Април 24, 2020, 16:15:37 pm
Много благодаря за бързия отговор.
Днес получих резултатите от университетската болница в Пловдив, но за съжеление не мога да прикача файл
Комбиниран риск 1:150
Биохимичен риск 1:20
PAPP-A MoM 0.3
Free bCG MoM 4.9
NT 1.2 mm
NT MoM 0.75

АГ то ми предлага хорионбиопсия, която да е разширена с включване и на микроделеционни синдроми, не само хромозомни болести.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Април 24, 2020, 18:00:56 pm
Много благодаря за бързия отговор.
Днес получих резултатите от университетската болница в Пловдив, но за съжеление не мога да прикача файл
Комбиниран риск 1:150
Биохимичен риск 1:20
PAPP-A MoM 0.3
Free bCG MoM 4.9
NT 1.2 mm
NT MoM 0.75

АГ то ми предлага хорионбиопсия, която да е разширена с включване и на микроделеционни синдроми, не само хромозомни болести.

Ако искаш, можеш да ми изпратиш файла на адрес mariela.daskalova@gmail.com.

Ето тук съм превела съвременните препоръки за скрининг за хромозомни аномалии (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=205:-figo-&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63). Изборът на диагностичен подход и какво да се изследва е въпрос на преценка, като трябва да се съобразят няколко неща, в това число експертизата на специалиста, възможността за мозайка на трофобласта (т.е. плацентата да носи едни гени, а бебето - други), на каква цена ще бъде генетичното изследване, какъв риск крие даденият метод (всеки инвазивен метод крие риск, макар и малък, от загуба на бременност) и т.н.

Питай, ако нещо не е ясно. :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Aysh в Април 24, 2020, 19:04:28 pm
Искренно благодаря,
Пратих Ви имейл с изследванията и с няколко въпроса  :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юни 13, 2020, 20:13:10 pm
Искренно благодаря,
Пратих Ви имейл с изследванията и с няколко въпроса  :)

Радвам се, че всичко се развива добре. :)

Използвам темата да ви подсетя, че от този линк можете да си свалите безплатната брошура за женска консултация "Моята бременност (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=293:2019-06-15-14-00-40&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63)".
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Zori1992 в Юни 18, 2020, 15:54:15 pm
Здравейте доктор Даскалова .Ще ви помоля за мнение за моя първи биохимичен скрининг. предварително ви благодаря.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юни 19, 2020, 16:42:03 pm
Здравейте доктор Даскалова .Ще ви помоля за мнение за моя първи биохимичен скрининг. предварително ви благодаря.

Здравей, Zori1992!

Скринингът е добър, рискът за скринираните хромозомни болести е нисък. При всяка бременност е препоръчителна детайлна оценка на феталната анатомия към 20-та гестационна седмица.

Успех! :)
Титла: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Lyubi в Юли 06, 2020, 17:31:54 pm
Здравейте, моля за мнение върху резултатите от изследванията за БХС.

Изследване Норма Резултат Ед Ком.
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
 БХС 11-20 седмица
 *** ОБЩИ ДАННИ***
 * Възраст към термин * 27.3 години
 * Гестационна възраст * 12.5 седмици.дни
 * Метод на определяне на гестационната възраст * CRL
 БХС 11-14 седмица
 * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *
 ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e 1 от 12000 бременни 1)
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e 1 от 100000 бременни
 *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ
 Биохимичен риск за болест на ДАУН e 1 от 7800 бременни
 Възрастовият риск за болест на ДАУН е 1 от 1200 бременни
 Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е 1 от 11000 бременни
 Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е 1 от 33000 бременни
 Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6100 бременни
 Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
 * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *
 PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 1.25 част от медианата
 Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM 0.79 част от медианата
 NT (нухална транслусенция) =<3 2.12 mm
 NT (нухална транслусенция) MoM 1.34 част от медианата
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юли 06, 2020, 23:09:51 pm
Здравейте, моля за мнение върху резултатите от изследванията за БХС.

Здравей, Lyubi!

Чудесен резултат, рискът за скринираните хромозомни болести е нисък, няма други отклонения в показателите. Следва препоръчителната оценка на феталната анатомия към 20-та гестационна седмица.

Успех! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Донита в Юли 07, 2020, 11:09:32 am
Здравейте, моля за мнение върху резултатите от изследванията за БХС
БХС 11-14 седмица
 * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *
 ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e 1 от 96000 бременни 1)
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e 1 от 100000 бременни
 *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ
 Биохимичен риск за болест на ДАУН e 1 от 15000 бременни
 Възрастовият риск за болест на ДАУН е 1 от 1500 бременни
 Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е 1 от 14000 бременни
 Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е 1 от 42000 бременни
 Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 5300 бременни
 Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
 * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *
 PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 0.61 част от медианата
 Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM 0.2 част от медианата
 NT (нухална транслусенция) =<3 1.3 mm
 NT (нухална транслусенция) MoM 1 част от медианата
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Юли 07, 2020, 23:12:01 pm
Здравейте, моля за мнение върху резултатите от изследванията за БХС

Здравей, Донита!

Тази част от скрининга, която си споделила с мен, е добра, като аз бих обърнала внимание на малко по-ниските стойности на свободно ЧХГ. Не виждам срокът на бременността (скринингът в първи триместър се прави между 11 и 13+6 г.с., което е доста широк диапазон) и затова бих обърнала внимание на лекаря върху тези стойности. Те се асоциират с неблагополучия по време на бременност, така че коментирай с него/нея дали и какво ще ти препоръча да правиш, как да следиш бременността си и т.н.

Успех! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Донита в Юли 08, 2020, 08:56:59 am
Благодаря Ви за отговора!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Malechka_palechka в Септември 09, 2020, 14:26:25 pm
Здравейте. Бихте ли дали мнение! Бхс в 13г.с резултати(за бременната жена) комбиниран риск Даун 1:3900, Едуард, Патау, Търнър и Триплодия 1:100000. Papp-a mom 0.45, free bcg mom 1.03, NT 1.66mm, NT mom 1.02. Съответно ми казаха, че няма нещо притеснително. Следва ФМ в 20+4гс, където се измери NF 7mm, последва БХС в 21+1гс с резултат Даун 1:10000, Едуардс 1:23000, дефект на неврална тръба нисък, AFP mom 1.07, Free bcg 0.57, uE3 mom 0.76. Съответно интегриран риск от БХС 1 и бхс 2 - Даун 1:53000, Едуардс 1:100000. Направена ехокардиография 23+5гс със заключение: нормално фетални сърце при съхранена камерна функция. Следва ФМ 22+6, където се потвърждава удебелена NF 7,1mm, като всички други показатели са добри и не се виждат други аномалии или дефекти, преизчислен риск за Даун според този показател 1:1250. В 26+5гс измерена NT 6,88mm отново гранична стойност, но не се увеличава. Измерването на NT е в седалищно предлежание на плода и ми беше обяснено, че в този случай е възможно замерването да даде отклонение, заради позицията на бебето. Не знам дали да се притеснявам с тези резултати
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Септември 09, 2020, 21:30:04 pm
Здравейте. Бихте ли дали мнение! Бхс в 13г.с резултати(за бременната жена) комбиниран риск Даун 1:3900, Едуард, Патау, Търнър и Триплодия 1:100000. Papp-a mom 0.45, free bcg mom 1.03, NT 1.66mm, NT mom 1.02. Съответно ми казаха, че няма нещо притеснително. Следва ФМ в 20+4гс, където се измери NF 7mm, последва БХС в 21+1гс с резултат Даун 1:10000, Едуардс 1:23000, дефект на неврална тръба нисък, AFP mom 1.07, Free bcg 0.57, uE3 mom 0.76. Съответно интегриран риск от БХС 1 и бхс 2 - Даун 1:53000, Едуардс 1:100000. Направена ехокардиография 23+5гс със заключение: нормално фетални сърце при съхранена камерна функция. Следва ФМ 22+6, където се потвърждава удебелена NF 7,1mm, като всички други показатели са добри и не се виждат други аномалии или дефекти, преизчислен риск за Даун според този показател 1:1250. В 26+5гс измерена NT 6,88mm отново гранична стойност, но не се увеличава. Измерването на NT е в седалищно предлежание на плода и ми беше обяснено, че в този случай е възможно замерването да даде отклонение, заради позицията на бебето. Не знам дали да се притеснявам с тези резултати

Здравей, Malechka_palechka!

Така описана, ситуацията е странна. Ако желаеш, можеш да ми изпратиш самите изследвания на mariela.daskalova@gmail.com и може би ще мога да съм по-конкретна.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Malechka_palechka в Септември 09, 2020, 22:38:56 pm
Ок. Благодаря. Утре ще ги снимам и изпратя! Приятна вечер!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: sisitoo88 в Септември 20, 2020, 15:00:11 pm
Здравейте д-р Даскалова бременна съм в 24 седмица наскоро ми правиха обременяване с глюкоза поради съмнения за висока захар. Резултатите са на гладно 4.8
След изпита глюкоза и измерена на 120 мин е 7.8
Поискаха да правя диета и да следя показатели с глюкомер.
Въпросът ми към вас е свързан с това че на изследванията на 12 седмица имах и нисък PAPP-A протеин 0.28 тези две диагнози свързани ли са по някакъв начин и какво трябва да се направи и при двете ?
Благодаря
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Септември 20, 2020, 20:38:20 pm
Здравейте д-р Даскалова бременна съм в 24 седмица наскоро ми правиха обременяване с глюкоза поради съмнения за висока захар. Резултатите са на гладно 4.8
След изпита глюкоза и измерена на 120 мин е 7.8
Поискаха да правя диета и да следя показатели с глюкомер.
Въпросът ми към вас е свързан с това че на изследванията на 12 седмица имах и нисък PAPP-A протеин 0.28 тези две диагнози свързани ли са по някакъв начин и какво трябва да се направи и при двете ?
Благодаря

Здравей, sisittoо!

А каква е стойността на глюкозата на първия час след обременяването?

По съвременните изисквания не покриваш критериите за гестационен диабет, което не отменя препоръките за диета и проследяване. И да, ниските нива на PAPP-A в първи триместър, особено под 0.3 MoM, се асоциират с риск за развитие на гестационен диабет.

По отношение на това какво да правиш, тази статия може да ти е от полза - Гестационен диабет (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=285:2019-03-03-16-30-59&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63).

Поздрави! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: sisitoo88 в Септември 26, 2020, 17:50:33 pm
Здравейте отново аз живея в Англия тук не правят изследване след първия час направо след втория и тукашните максимални стойности са 3.5-5.3 на гладно и след ядене до 7.8 също така няма състояния като предиабет и или заплаха от диабет направо си ме водят гестационен диабет в момента поддържам стойностите с диета надявам се да даде добър резултат единствено ме притеснява риска от преждевременно раждане
Благодаря за отговора ви
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Септември 26, 2020, 20:44:34 pm
Здравейте отново аз живея в Англия тук не правят изследване след първия час направо след втория и тукашните максимални стойности са 3.5-5.3 на гладно и след ядене до 7.8 също така няма състояния като предиабет и или заплаха от диабет направо си ме водят гестационен диабет в момента поддържам стойностите с диета надявам се да даде добър резултат единствено ме притеснява риска от преждевременно раждане
Благодаря за отговора ви

Да, в Англия е така, зная за техните препоръки. Макар стойността на втория час да е гранична, няма да ти навреди да следваш препоръките като за гестационен диабет - следене на глюкозата, физическа активност, начин на хранене, контрол на теглото и т.н. Това са препоръки с добър ефект върху здравето на бременната жена, дори да не е с диабет.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Стела Дачева в Декември 05, 2020, 21:56:51 pm
Здравейте д-р Даскалова, бихте  ли ми помогнали с разчитане на резултата от направения Биохимичен скрининг?
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 08, 2020, 10:14:21 am
Здравейте д-р Даскалова, бихте  ли ми помогнали с разчитане на резултата от направения Биохимичен скрининг?

Здравей, Стела!

Скринингът е добър, рискът е нисък за скринираните болести. Аз само бих отбелязала относително ниското ниво на свободно ЧХГ (0.39 MoM), което се свързва с риск от ниско тегло на бебето при раждане поради изоставане в растежа и свързани с това проблеми. Затова бременни с такива резултати ги следим по-стриктно, като особено внимаваме за показателите, свързани с растежа на плода - фетална биометрия, доплерова ехография, кръвно на майката и т.н. Има достатъчно много начини да открием тези признаци навреме и да предложим лечение, така че бременността да се износи до края и бебето да се роди с нормално тегло. Все пак най-правилни насоки ще ти даде твоя лекар.

Успешна бременност! :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Стела Дачева в Декември 08, 2020, 17:05:00 pm
Благодаря Ви, оказа се че от лабораторията са направили грешка, отбелязали са дата на вземане на кръв 23.11, а всъщност това се случи на 30.11. От това се променя и г. с. - 12, а и размера на плода е 53 мм. Преизчислиха резултата и този е коректния.
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 08, 2020, 18:37:34 pm
Благодаря Ви, оказа се че от лабораторията са направили грешка, отбелязали са дата на вземане на кръв 23.11, а всъщност това се случи на 30.11. От това се променя и г. с. - 12, а и размера на плода е 53 мм. Преизчислиха резултата и този е коректния.

Не мога да разбера какво е променено, и на двете бланки от НГЛ пише дата на УЗ преглед и дата на вземане на кръв - 30.11.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Стела Дачева в Декември 08, 2020, 18:47:01 pm
В програмата, която изчислява първо е била въведена дата 23.11. Това ми обясниха от НГЛ. Мен ме накара да ги попитам факта, че на първия резултат пише 11 г. с.,  CRL 53 mm, а при УЗ лекарката ми каза, че съм седмица напред т. е. 12 г. с. видно от измерванията.
Поздрави
Спокойна вечер!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 09, 2020, 09:42:44 am
В програмата, която изчислява първо е била въведена дата 23.11. Това ми обясниха от НГЛ. Мен ме накара да ги попитам факта, че на първия резултат пише 11 г. с.,  CRL 53 mm, а при УЗ лекарката ми каза, че съм седмица напред т. е. 12 г. с. видно от измерванията.
Поздрави
Спокойна вечер!

Ясно. Случват се такива неща, добре е, че са го оправили. :)
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: sheli2005 в Декември 16, 2020, 12:31:03 pm
Здравейте, Мели! Бременна съм в 12+2 г.с. след ЗЕТ ИСКИ, като още от началото се забелязва влошен кръвоток на маточните артерии. Имам следтите мутации: хомозигот PAI 4G/4G, хетерозигот АСЕ и Factor 13, както и положителен лупусен антикоагулант. На терапия с фраксипарин 0,4 съм+натаспин.Правин пренатест, вкл. и за микроделеции и там всичко е отрицателно. На ранната фетална морфология се вижда, че всичко е нарред с бебчето, плацентата е ниска, няма изоставане засега, но докторът каза, че този кръвоток трябва да се подобри, за да не започе ретардация на плода към 24 г.с. Включи ми и аспирин протект от 100 мг., както и глисодин /антиоксидант/.  Правих и БХС, това са резултатите, от които ме притеснява малко по- ниската стойност на РАРР-А и значително по- високата стойност на free BCG. Какво е Вашето мнение и можете ли да ми дадете някаква препоръка за по- нататъшно процедиране? Много благодаря предварително!
Код за търсене: ИМЗ12061982, Роден(а) на: 12.06.1982, Регистрация на: 14.12.2020 13:00
Посещение От дата: 14.12.2020 13:00, възраст: 38год.6мес.
, Тегло (кг.): 66.500, Дата УЗ преглед: 14.12.2020, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 65.60, Nuchal Translucency (мм): 1
.32, Костици на носа: Налична, Тип асистирана репродукция: ICSI, Дата на асистирана репродукция: 08.10.2020,
Асистирана репродукция - дата на екстракция: 04.07.2020, Забележки: Пациентката приема Еuthyrox, Estrofem, Fraxiparine
и Crinone.
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) над 35 год., 0.5 мл, Качество: Качествен, Взет на: 14.12.2020
изпратен от: д-р Тошева, МЦ "Пентаграм", София
Изследване Норма Резултат Ед Оц Ком.
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
 БХС 11-20 седмица
 *** ОБЩИ ДАННИ***
 * Възраст към термин * 38.8 години
 * Гестационна възраст * 13 седмици.дни
 * Метод на определяне на гестационната възраст * CRL
 БХС 11-14 седмица
 * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *
 ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e 1 от 170 бременни H 1)
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e 1 от 100000 бременни
 *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ
 Биохимичен риск за болест на ДАУН e 1 от 30 бременни H
 Възрастовият риск за болест на ДАУН е 1 от 180 бременни
 Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е 1 от 1600 бременни
 Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е 1 от 4800 бременни
 Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 7200 бременни
 Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
 * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *
 PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 0.68 част от медианата
 Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM 3.57 част от медианата
 NT (нухална транслусенция) =<3 1.32 mm
 NT (нухална транслусенция) MoM 0.81 част от медианата
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Декември 16, 2020, 21:55:15 pm
... Какво е Вашето мнение и можете ли да ми дадете някаква препоръка за по- нататъшно процедиране? ...

Здравей, sheli!

Трудно мога да кажа нещо конкретно, комбинираният риск за тризомия 21 е в средния риск. От друга страна, след като е направен НИПТ, той с голяма сигурност е отхвърлил основната част от генетичните проблеми.

По отношение на хранителните добавки, нямам опит с тях, ние не ги изписваме на бременни. Относно нуждата от НМХ - това са английските препоръки (български нямаме) - Приложение на НМХ по време на бременност и след раждане (http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=409:2020-12-02-19-47-12&catid=36:2009-11-08-10-52-14&Itemid=63).

Редовна оценка чрез доплерова весомиметрия, проследяване растежа на плода, вероятно вече е време да се спре естрофема, стандартното проследяване на работата на щитовидната жлеза, контрол на артериалното налягане и лекар, на когото да имаш доверие, че знае какво прави - общо взето това е.

Поздрави!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Януари 01, 2021, 12:17:25 pm
Здрава, мирна и спокойна година ви пожелавам!   tree2a
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Elza_ в Януари 15, 2021, 21:19:35 pm
Добър вечер!
Бих искала да помоля за коментар, притесняват ме нивата на free-bcg :(
Посещение От дата: 14.01.2021 09:09, възраст: 29год.4мес.
, Тегло (кг.): 70.000, Дата УЗ преглед: 13.01.2021, Тип бременност: Единична, CRL (мм): 70.00, Nuchal Translucency (мм): 1
.50, Костици на носа: Налична
СЕРУМ за БХС (11-14 г.с.) под 35 год., 0.5 мл, Качество: Качествен, Взет на: 14.01.2021
изпратен от: д-р Стойкова, МЦ "Марковс", София
Изследване Норма Резултат Ед Ком.
ДОРОДОВ БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ
 БХС 11-20 седмица
 *** ОБЩИ ДАННИ***
 * Възраст към термин * 29.8 години
 * Гестационна възраст * 13.3 седмици.дни
 * Метод на определяне на гестационната възраст * CRL
 БХС 11-14 седмица
 * РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА *
 ВАШИЯТ КОМБИНИРАН РИСК за болест на ДАУН e 1 от 50000 бременни 1)
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ПАТАУ e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ТЪРНЕР e 1 от 100000 бременни
 ВАШИЯТ РИСК за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) e 1 от 100000 бременни
 *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ
 Биохимичен риск за болест на ДАУН e 1 от 9500 бременни
 Възрастовият риск за болест на ДАУН е 1 от 990 бременни
 Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е 1 от 8900 бременни
 Възрастовият риск за болест на ПАТАУ е 1 от 27000 бременни
 Възрастовият риск за болест на ТЪРНЕР е 1 от 6400 бременни
 Възрастовият риск за ТРИПЛОИДИЯ (немоларна) е 1 от 100000 бременни
 * Биохимични и УЗ показатели (11-14 г.с.) *
 PAPP-A (плацентарен протеин) MoM 0.67 част от медианата
 Free - bCG (бета-хорионгонадотропин) MoM 0.41 част от медианата
 NT (нухална транслусенция) =<3 1.5 mm
 NT (нухална транслусенция) MoM 0.89 част от медианата

Пия единствено утрогестан, заради къса шийка, не пия, и не пуша, нямам зацапвания и др.
Благодаря!
Титла: Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
Публикувано от: Мели в Януари 15, 2021, 22:36:24 pm
Добър вечер!
Бих искала да помоля за коментар, притесняват ме нивата на free-bcg :(

Здравей, Elza!

Нищо притеснително няма, малко по-ниско е нивото на ЧХГ, но никой показател от скрининга не се интерпретира самостоятелно. Така че ако колегите при ултразвуковия преглед не са констатирали нещо нередно, аз не бих се тревожила. Разбира се, обсъди го и с лекаря, направил изследването.

Поздрави! :)