nasko111 и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #200 -: Септември 12, 2020, 18:15:19 pm »
Здравейте! Възможно ли е да забременея с такива резултати?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #201 -: Септември 22, 2020, 10:51:20 am »
Здравейте! Възможно ли е да забременея с такива резултати?

Здравей, venijjmj!

В тази спермограма проблем са антиспермалните антитела. За да се прецени доколко е възможно да се постигне бременност на техния фон, трябва да се потърсят причините за наличието им и да се проведе лечение. Тази статия ще ти е от полза Антиспермални антитела.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #202 -: Септември 29, 2020, 12:43:11 pm »
Здравейте!
След една година опити и 2 пъти хим. бремености през тази година, започнахме с по- разширени изследвания и консултации с репрод. спец. От микробиологията излезе, че имаме уреаплазма, която с два курса различни АБ неможахме да я махнем. Два месеца след последния прием пуснахме СГ, която я качвам.
Сега започваме започваме лечение на уреаплазмата с доксициклин, дали причината за тези резултати може да е тя? 😒 И може ли да се надяваме за естествено забременяване?
Очаквам вашите коментари..
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #203 -: Септември 29, 2020, 21:37:14 pm »
Здравейте!
След една година опити и 2 пъти хим. бремености през тази година, започнахме с по- разширени изследвания и консултации с репрод. спец. От микробиологията излезе, че имаме уреаплазма, която с два курса различни АБ неможахме да я махнем. Два месеца след последния прием пуснахме СГ, която я качвам.
Сега започваме започваме лечение на уреаплазмата с доксициклин, дали причината за тези резултати може да е тя? 😒 И може ли да се надяваме за естествено забременяване?
Очаквам вашите коментари..

Здравей, sisink@!

Доксициклин е средство на първи избор при лечение на уреаплазма, ако не е проведено такова, горещо ви съветвам да го приложите. След което контрола на инфекцията и нова спермограма. Да, може възпалението да е причина за недобрата сперматогенеза. Разбира се, това не изключва търсенето и на други причини, но така или иначе е редно първо да се проведе лечение.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #204 -: Септември 30, 2020, 17:36:19 pm »
Здравейте, д-р Даскалова! И ние с моят мъж искаме да си имаме детенце, но се оказа много сложно... 10 месеца след спонтанният ми аборт успях да го накарам да си пусне спермограма и резултата ми се струва, че е обезкуражаващ. Аз съм на 39 г., той е на 41 г. Очаквахме да има някакви отклонения заради възрастта, все пак е и пушач, но нещата май са доста по-зле. При мен също има някои проблеми, но през изминалите месеци се опитвам да ги боря.
Прочетох, че пътя напред е консултация с андролог, нова СГ след месец, някакви добавки. Отказ от цигарите съм почти сигурна, че няма да настъпи, но ще положа усилия и в тази посока.
Въпросът ми е има ли надежда с този резултат от СГ за спонтанно забременяване, след като веднъж се случи, макар и неуспешно или сме направо за асистирана репродукция?
Правилно ли разбирам, че този резултат си е доказателство за мъжки фактор и може да се мисли за кандидатстване през ЦАР?
Изобщо какви са ни перспективите?

Благодаря ви предварително за отделеното време и съвети!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #205 -: Октомври 03, 2020, 09:48:56 am »
Здравейте, д-р Даскалова! И ние с моят мъж искаме да си имаме детенце, но се оказа много сложно... 10 месеца след спонтанният ми аборт успях да го накарам да си пусне спермограма и резултата ми се струва, че е обезкуражаващ. Аз съм на 39 г., той е на 41 г. Очаквахме да има някакви отклонения заради възрастта, все пак е и пушач, но нещата май са доста по-зле. При мен също има някои проблеми, но през изминалите месеци се опитвам да ги боря.
Прочетох, че пътя напред е консултация с андролог, нова СГ след месец, някакви добавки. Отказ от цигарите съм почти сигурна, че няма да настъпи, но ще положа усилия и в тази посока.
Въпросът ми е има ли надежда с този резултат от СГ за спонтанно забременяване, след като веднъж се случи, макар и неуспешно или сме направо за асистирана репродукция?
Правилно ли разбирам, че този резултат си е доказателство за мъжки фактор и може да се мисли за кандидатстване през ЦАР?
Изобщо какви са ни перспективите?

Благодаря ви предварително за отделеното време и съвети!

Здравей, estrela!

Да, правилно си разбрала, че тази спермограма показва безплодие, свързано с мъжки фактор и е основание да поискате финансиране от държавата за ин витро оплождане.

Преди това е възможно да се опитат няколко неща:
1. Да се открият рисковите фактори - тютюнопушенето напр., възрастта може би, а вероятно и други неща от начина на живот и професия. Това става най-лесно с въпросник за самооценка - Въпросник за репродуктивна оценка на мъжа.
2. Да се потърсят други здравни проблеми, които имат отношение към сперматогенезата - инфекциозни, хормонални, метаболитни и т.н.
3. Да се проведе лечение. То може да бъде с хранителни добавки, както и с лекарства или оперативно, в зависимост от това, каква причина за безплодието се открива.

Тези стъпки са полезни, дори да се прави ин витро оплождане, тъй като от добри гамети има по-голям шанс да се получат добри ембриони и да се роди здраво бебе.

Разбира се, трябва да спре да пуши. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #206 -: Октомври 31, 2020, 12:17:57 pm »
Здравейте, със съпруга ми направихме доста изследвания след които се установи че няма живи сперматозоиди, направихме и TESE при което също не се откри нищо. Можем ли да се надяваме на нещо все пак в бъдеще при тези резултати.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #207 -: Октомври 31, 2020, 14:36:29 pm »
Здравейте, със съпруга ми направихме доста изследвания след които се установи че няма живи сперматозоиди, направихме и TESE при което също не се откри нищо. Можем ли да се надяваме на нещо все пак в бъдеще при тези резултати.

Здравей, Галина! Всъщност изобщо няма сперматозоиди, не само няма живи, няма никакви, нали? Пролактинът е висок, аз бих го уточнила и свалила, останалото е въпрос за друго ниво на диагностика и/или лечение. Защо няма сперматозоиди, установена ли е причина или е останала неизяснена? Ако има брат, бих го посъветвала също да направи спермограма. И отново да се разгледат всички досега направени изследвания, да се предложат допълнителни и да се проведе опит за лечение - което може и да е направено, но не го виждам в прикачените два файла.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #208 -: Ноември 02, 2020, 12:13:44 pm »
Здравейте, със съпруга ми направихме доста изследвания след които се установи че няма живи сперматозоиди, направихме и TESE при което също не се откри нищо. Можем ли да се надяваме на нещо все пак в бъдеще при тези резултати.

Здравей, Галина! Всъщност изобщо няма сперматозоиди, не само няма живи, няма никакви, нали? Пролактинът е висок, аз бих го уточнила и свалила, останалото е въпрос за друго ниво на диагностика и/или лечение. Защо няма сперматозоиди, установена ли е причина или е останала неизяснена? Ако има брат, бих го посъветвала също да направи спермограма. И отново да се разгледат всички досега направени изследвания, да се предложат допълнителни и да се проведе опит за лечение - което може и да е направено, но не го виждам в прикачените два файла.

Поздрави!


Да, всъщност ни казаха че нямам никакви при направеното TESE. Конкретна причина не са ни казали, не е провеждано и лечение. Според андролога вероятно е да е в следствие на химиотерапии като дете. В чудене сме дали да потърсим второ мнение или няма смисъл.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #209 -: Ноември 02, 2020, 23:10:24 pm »
Здравейте, със съпруга ми направихме доста изследвания след които се установи че няма живи сперматозоиди, направихме и TESE при което също не се откри нищо. Можем ли да се надяваме на нещо все пак в бъдеще при тези резултати.

Здравей, Галина! Всъщност изобщо няма сперматозоиди, не само няма живи, няма никакви, нали? Пролактинът е висок, аз бих го уточнила и свалила, останалото е въпрос за друго ниво на диагностика и/или лечение. Защо няма сперматозоиди, установена ли е причина или е останала неизяснена? Ако има брат, бих го посъветвала също да направи спермограма. И отново да се разгледат всички досега направени изследвания, да се предложат допълнителни и да се проведе опит за лечение - което може и да е направено, но не го виждам в прикачените два файла.

Поздрави!


Да, всъщност ни казаха че нямам никакви при направеното TESE. Конкретна причина не са ни казали, не е провеждано и лечение. Според андролога вероятно е да е в следствие на химиотерапии като дете. В чудене сме дали да потърсим второ мнение или няма смисъл.

Химиотерапията може да е обяснение защо има хипергонадотропен хипогонадизъм и няма сперматозоиди. Твърде възможно е състоянието да е необратимо. Без хистология на тестикуларна тъкан обаче аз не бих била категорична, че всичко е загубено. С други думи, ако беше мой пациент, щях да му предложа следната стратегия:
1. Консултация и преглед при уролог с доплерова велосиметрия.
2. Ако размерите са в норма или субоптимални, биопсия (и от двата тестиса) с патохистологично изследване на биопсичния материал.
3. При наличие на варикоцеле, кисти и каквото и да било друго, което подлежи на оперативна корекция, да се отстрани.
4. Ако тестисите са силно хипотрофични, да се обсъди стимулация на сперматогенезата.
5. И мислете за донорски сперматозоиди.

Разбира се, пролактинът трябва да се вкара в норма.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #210 -: Ноември 11, 2020, 18:58:13 pm »
Здравейте, не знам дали това което ще напиша е за тук, но имам нужда от помощ и мнение как да се справим с проблема. С приятеля ми сме вече от 7 месеца заедно и искаме да си имаме бебче, но той има проблем когато започнем да правим нещо и му спада въоще не можем да стигнем до там да свърши в мен. Това продължава вече няколко месеца и не знаем защо е така, той казва че е от преумора и на психическа основа. Ако може да споделите мнение.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #211 -: Ноември 13, 2020, 18:02:33 pm »
Здравейте, не знам дали това което ще напиша е за тук, но имам нужда от помощ и мнение как да се справим с проблема. С приятеля ми сме вече от 7 месеца заедно и искаме да си имаме бебче, но той има проблем когато започнем да правим нещо и му спада въоще не можем да стигнем до там да свърши в мен. Това продължава вече няколко месеца и не знаем защо е така, той казва че е от преумора и на психическа основа. Ако може да споделите мнение.

Здравей, miss_v! А преуморен ли е наистина, напр. да ходи на нова работа или да е в пробация, да работи извънредно или да не се справя с работата си, да е заплашен от уволнение? Или си е било така и от самото начало?

Еректилните проблеми в повечето случаи са лесни за уточняване и лечение. Ако желае, нека си попълни Въпросник за самооценка на еректилната функция и след това да го покаже на уролог, заедно с преглед на половата система. Така ще има известна яснота в коя група еректилни проблеми спада и какво лечение да му се препоръча.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #212 -: Ноември 22, 2020, 13:57:52 pm »
Здравейте д-р Даскалова! Със съпруга ми правим опити за бебе от една година, при мен за момента има съмнения за късна овулация, но ни насочиха и за спермограма. Резултатите от спергмограмата не са много добри: Втечняване: > 1 час Спермална концентрация 147.19 млн/мл, Прогресиращи (А+B група) 13.68 %, Подвижни (A+B+C група) 18.71 %, Морфология Нормални 2.50 %. Съпругът ми посети уролог, който е извършил само физически преглед и не е установил ваиркоцеле. Предписал е Трибестан и Папа. Освен това при мен установиха вагинална инфекция и приемахме Флажил. Въпросът ми е, дали 2 дни след прием на Флажил е удачно да правим опити за бебе и дали при тези резултати от спермограмата трябва да направим допълнителни изследвания?


Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #213 -: Ноември 30, 2020, 18:07:47 pm »
Здравейте, д-р Даскалова! И ние с моят мъж искаме да си имаме детенце, но се оказа много сложно... 10 месеца след спонтанният ми аборт успях да го накарам да си пусне спермограма и резултата ми се струва, че е обезкуражаващ. Аз съм на 39 г., той е на 41 г. Очаквахме да има някакви отклонения заради възрастта, все пак е и пушач, но нещата май са доста по-зле. При мен също има някои проблеми, но през изминалите месеци се опитвам да ги боря.
Прочетох, че пътя напред е консултация с андролог, нова СГ след месец, някакви добавки. Отказ от цигарите съм почти сигурна, че няма да настъпи, но ще положа усилия и в тази посока.
Въпросът ми е има ли надежда с този резултат от СГ за спонтанно забременяване, след като веднъж се случи, макар и неуспешно или сме направо за асистирана репродукция?
Правилно ли разбирам, че този резултат си е доказателство за мъжки фактор и може да се мисли за кандидатстване през ЦАР?
Изобщо какви са ни перспективите?

Благодаря ви предварително за отделеното време и съвети!

Здравей, estrela!

Да, правилно си разбрала, че тази спермограма показва безплодие, свързано с мъжки фактор и е основание да поискате финансиране от държавата за ин витро оплождане.

Преди това е възможно да се опитат няколко неща:
1. Да се открият рисковите фактори - тютюнопушенето напр., възрастта може би, а вероятно и други неща от начина на живот и професия. Това става най-лесно с въпросник за самооценка - Въпросник за репродуктивна оценка на мъжа.
2. Да се потърсят други здравни проблеми, които имат отношение към сперматогенезата - инфекциозни, хормонални, метаболитни и т.н.
3. Да се проведе лечение. То може да бъде с хранителни добавки, както и с лекарства или оперативно, в зависимост от това, каква причина за безплодието се открива.

Тези стъпки са полезни, дори да се прави ин витро оплождане, тъй като от добри гамети има по-голям шанс да се получат добри ембриони и да се роди здраво бебе.

Разбира се, трябва да спре да пуши. :)

Здравейте отново д-р Даскалова,
миналата седмица пуснахме втора СГ и SDI тест в болница Надежда. Първата СГ пуснахме в Адела преди 2 месеца и беше много зле, нямаше един показател, който да е наред. В новата всичко е добре, в 1 мл вече има 227 млн., има и бързо подвижни. В старата - в 1 мл имаше само 15 млн. Морфологията пак си е 3% и в двете, SDI теста дава DFI 5.17%. Има и HDS 10.61%, но не знам какво е това. Заключение - този път само тератозооспермия. ММ вече два месеца пие по 30 хапчета на ден добавки и витамини. Възможно ли е да има такова подобрение за 2 месеца, или едната от двете клиники не дава коректни резултати?

Прикачам новата СГ. Моля за мнение да се радвам ли или резултата е съмнителен?

Благодаря предварително!
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #214 -: Декември 03, 2020, 14:44:46 pm »
,
« Последна редакция: Декември 03, 2020, 14:54:13 pm от sisink@ »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #215 -: Декември 08, 2020, 09:40:35 am »
Здравейте д-р Даскалова! Със съпруга ми правим опити за бебе от една година, при мен за момента има съмнения за късна овулация, но ни насочиха и за спермограма. Резултатите от спергмограмата не са много добри: Втечняване: > 1 час Спермална концентрация 147.19 млн/мл, Прогресиращи (А+B група) 13.68 %, Подвижни (A+B+C група) 18.71 %, Морфология Нормални 2.50 %. Съпругът ми посети уролог, който е извършил само физически преглед и не е установил ваиркоцеле. Предписал е Трибестан и Папа. Освен това при мен установиха вагинална инфекция и приемахме Флажил. Въпросът ми е, дали 2 дни след прием на Флажил е удачно да правим опити за бебе и дали при тези резултати от спермограмата трябва да направим допълнителни изследвания?

Здравей, Ariela!

Спермограмата наистина не е много добра, има показатели, които са извън нормата. Правилният подход е да се направят допълнителни изследвания и според тях да се прецени дали има нужда от лечение. Стандартна практика у нас е уролозите да изписват хранителни добавки, без други указания, просто защото не са специализирали в посока андрология. Тук можеш да видиш Въпросник за репродуктивна оценка на мъжа. Ако желае, нека ми го върне попълнен и ще му дам насоки.

Поздрави! :)
« Последна редакция: Декември 08, 2020, 09:45:07 am от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #216 -: Декември 08, 2020, 09:53:49 am »
Здравейте отново д-р Даскалова,
миналата седмица пуснахме втора СГ и SDI тест в болница Надежда. Първата СГ пуснахме в Адела преди 2 месеца и беше много зле, нямаше един показател, който да е наред. В новата всичко е добре, в 1 мл вече има 227 млн., има и бързо подвижни. В старата - в 1 мл имаше само 15 млн. Морфологията пак си е 3% и в двете, SDI теста дава DFI 5.17%. Има и HDS 10.61%, но не знам какво е това. Заключение - този път само тератозооспермия. ММ вече два месеца пие по 30 хапчета на ден добавки и витамини. Възможно ли е да има такова подобрение за 2 месеца, или едната от двете клиники не дава коректни резултати?

Прикачам новата СГ. Моля за мнение да се радвам ли или резултата е съмнителен?

Благодаря предварително!

Здравей, estrela!

Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Може да има ефект от лечението, може да има разлика заради двете лечебни заведения, или други фактори да са дали отражение - напр. срок на сексуално въздържание, доколко е бил здрав и т.н. А може и да има варикоцеле, при тези пациенти нерядко спермограмите варират като показатели през известно време. Предвид възрастта все пак ви съветвам да не чакате много.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #217 -: Декември 15, 2020, 16:55:27 pm »
Здравейте д-р Даскалова.
Бих искала да споделя с вас моято история и вашето мнение да нея.
Аз съм с ПКСЯ, нередовен Мц.
Имам 2 биохимични и 1 аборт(поради спряло развитие)
И 3те пъти забременях с хормонални медикаменти-първия път бях на противозачатъчни, втория път забременях веднага след биохимичната,третия път бях на стимулация с Фемара и Овитрел.
Проследили сме овулация с фоликуметрия, направили сме изследване на хормони.
След последния случай направихме Спермограма, със заключение Тератозооспермия 7,5 морфология.
Предписаха добавки.
Въпросът ми е как да процедираме от тук нататък и нужно ли е да почваме отначало с мойте изследвания и да вървим по някакви стъпки?
Благодаря
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12058
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #218 -: Декември 25, 2020, 18:35:32 pm »
Здравейте д-р Даскалова.
Бих искала да споделя с вас моято история и вашето мнение да нея.
Аз съм с ПКСЯ, нередовен Мц.
Имам 2 биохимични и 1 аборт(поради спряло развитие)
И 3те пъти забременях с хормонални медикаменти-първия път бях на противозачатъчни, втория път забременях веднага след биохимичната,третия път бях на стимулация с Фемара и Овитрел.
Проследили сме овулация с фоликуметрия, направили сме изследване на хормони.
След последния случай направихме Спермограма, със заключение Тератозооспермия 7,5 морфология.
Предписаха добавки.
Въпросът ми е как да процедираме от тук нататък и нужно ли е да почваме отначало с мойте изследвания и да вървим по някакви стъпки?
Благодаря

Здравей, Sunshine!
При повтарящи се спонтанни аборти е добре да се търсят причини, които не винаги е лесно да се установят. Спермограмата, надявам се, е правена в лицензирано лечебно заведение? Ако е така, добре е да се видят техните норми и метод, по който е изследвана морфологията на сперматозоидите, защото има разлика, а съответно и интерпретацията е различна. Добавки без диагноза аз лично не препоръчвам или предписвам в изключително редки случаи - ако мъжът няма време, заминава на експедиция в отдалечен регион на света без достъп до здравна помощ и т.н. В останалите случаи предпочитам да спазвам правилата на добрата медицинска практика. А те са спермограма (в идеалния случай две) и оценка на репродуктивната история, някои изследвания и т.н.

Поздрави! :) 


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #219 -: Декември 27, 2020, 14:30:58 pm »
Здравейте,доктор Даскалова.От 2 години правим опити за бебче,като преди година и половина направих спонтанен аборт в много ранна бременност.Правих си изследвания и ми бяха открили някаква инфекция,пих доксициклин както ми беше предписал доктора(мъжа ми също го пиеше с мен) и след курса инфекцията изчезна.От тогава правим без резултат,междувремемнно редовно посещавам гинеколог който при прегледите ми казва,че всичко ми е наред и няма причина да не забременявам.Мъжа ми си направи спермограма в началото на месеца с почти никакъв брой бързо подвижни сперматозоиди и морфология 0%.Имаме ли шанс за нормално зачеване при такива резултати,евентуална инсеминация или шанса ни е само инвитро?Благодаря!