0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #300 -: Декември 10, 2021, 16:57:31 pm »
Здравейте, доктор Даскалова. Направих спермограма, защото със съпругата ми имаме намерение да правим опити за зачеване. Възможно ли е да коментирате резултатите? Притесняват ме отклоненията в морфологията.
https://prnt.sc/22m5jww
« Последна редакция: Декември 10, 2021, 17:00:22 pm от InCoMinG_EviL »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #301 -: Декември 12, 2021, 11:37:06 am »
Здравейте, доктор Даскалова. Направих спермограма, защото със съпругата ми имаме намерение да правим опити за зачеване. Възможно ли е да коментирате резултатите? Притесняват ме отклоненията в морфологията.
https://prnt.sc/22m5jww

Добра е спермограмата. Малки отклонения в морфологията, могат да се уточнят евентуално, но не е нещо тревожно. Ако и при жената всичко е наред и е под твоята възраст, успех по празниците. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #302 -: Януари 29, 2022, 08:48:35 am »
Здравейте.Въпрос към д-р Даскалова.
Преди 8 години имам една прекрасна безпроблемна бременност.Тогава бях на 30.
Продължихме с опитите за второ дете,но за жалост бременноста два пъти приключва в 9 и в 10 седмица.Първият път 2019 година,но се случи в чужбина и дефакто не знам дали е било кухо яйце или мисед.След него в България направих всички изследвания-генетични(откриха тромбофилия),имунологични(прекрасни),след вирусологията откриха утеаплазма,която излекувахме.Правихме и крос-мач тест.И така всичко наред.
Декември 2021 съм с положителен тест.Този път съм подготвена предварително с метилирана фолиева,аспирин преди забременяването.От първия ден започвам клексан.До вчера.За жалост плодът е умрял между 9 и 10 седмица.Направиха ми абразио.Карах междувременно и ковид по Нова Година.
Сега на къде?Спермограма на мъжа ми не е правена.При нужда бих качила всички изследвания.Живея в малък град в източна България.Как да се лутам от кабинет на кабинет в София и Пловдив,като даже не знам от къде да тръгна?Моля за мнение и препоръка!Благодаря!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #303 -: Януари 29, 2022, 18:38:29 pm »
Здравейте.Въпрос към д-р Даскалова.
Преди 8 години имам една прекрасна безпроблемна бременност.Тогава бях на 30.
Продължихме с опитите за второ дете,но за жалост бременноста два пъти приключва в 9 и в 10 седмица.Първият път 2019 година,но се случи в чужбина и дефакто не знам дали е било кухо яйце или мисед.След него в България направих всички изследвания-генетични(откриха тромбофилия),имунологични(прекрасни),след вирусологията откриха утеаплазма,която излекувахме.Правихме и крос-мач тест.И така всичко наред.
Декември 2021 съм с положителен тест.Този път съм подготвена предварително с метилирана фолиева,аспирин преди забременяването.От първия ден започвам клексан.До вчера.За жалост плодът е умрял между 9 и 10 седмица.Направиха ми абразио.Карах междувременно и ковид по Нова Година.
Сега на къде?Спермограма на мъжа ми не е правена.При нужда бих качила всички изследвания.Живея в малък град в източна България.Как да се лутам от кабинет на кабинет в София и Пловдив,като даже не знам от къде да тръгна?Моля за мнение и препоръка!Благодаря!

Здравей, Krisi2013!

Съжалявам за неуспехите. Понякога вторичният стерилитет е също толкова труден за диагностика, както и първичния. Спермограма е било редно да се направи преди всички останали скъпоструващи изследвания. Разбира се, можеш да ми изпратиш направеното досега на mariela.daskalova@gmail.com

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #304 -: Февруари 04, 2022, 17:08:12 pm »
Здравейте, др Даскалова!
Тестът ни беше назначен поради имплантационни неуспехи / 3 биохимични по естествен път/. Има написано заключение, след което имахме и консултация, но нямахме конкретно обяснение точно по резултата, какво да разбираме от него, дали е нещо сериозно или не толкова.
Терапия, при + тест за бременност клексан и аспирин / за тромбофилия/, при визуализация на сак вливане на привиген / високи нк клетки+ резултата от хла типизирането/.
Този висок риск от неуспехи колко е висок ? Според вас удачна ли е назначената терапията?
Благодаря предварително!
« Последна редакция: Февруари 04, 2022, 17:12:47 pm от sisink@ »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #305 -: Февруари 12, 2022, 00:10:28 am »
Здравейте, др Даскалова!
Тестът ни беше назначен поради имплантационни неуспехи / 3 биохимични по естествен път/. Има написано заключение, след което имахме и консултация, но нямахме конкретно обяснение точно по резултата, какво да разбираме от него, дали е нещо сериозно или не толкова.
Терапия, при + тест за бременност клексан и аспирин / за тромбофилия/, при визуализация на сак вливане на привиген / високи нк клетки+ резултата от хла типизирането/.
Този висок риск от неуспехи колко е висок ? Според вас удачна ли е назначената терапията?
Благодаря предварително!

Не се наемам да коментирам това изследване/поведение/терапия в условията на дистанционна консултация. А тръбите ти проходими ли са? Хромозомен анализ, предполагам, е направен и при двамата?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #306 -: Февруари 12, 2022, 10:27:26 am »
Да, хромозомен анализ е направен, всичко е нормално. Проходимост на тръбите не е, казаха, че при това положение не е нужно, едно от последните изследвания беше хистероскопия диагностична, където заключиха, че всичко е нормално.
Благодаря Ви!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #307 -: Февруари 12, 2022, 14:09:52 pm »
Да, хромозомен анализ е направен, всичко е нормално. Проходимост на тръбите не е, казаха, че при това положение не е нужно, едно от последните изследвания беше хистероскопия диагностична, където заключиха, че всичко е нормално.
Благодаря Ви!

При някоя от бременностите видян ли е плоден сак вътре в матката? Или всички бременности са само с положителен тест, без да се види нищо на ултразвук?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #308 -: Февруари 12, 2022, 15:50:58 pm »
И при трите биохимични нищо не се видя на ултразвука, засечени са само на уринарни и кръвни тестове със стойности стигащи до към 400, след максимум четири пет дневно закъснение започва зацапване и следва нормална менструация.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #309 -: Февруари 12, 2022, 19:39:04 pm »
И при трите биохимични нищо не се видя на ултразвука, засечени са само на уринарни и кръвни тестове със стойности стигащи до към 400, след максимум четири пет дневно закъснение започва зацапване и следва нормална менструация.

В такъв случай как бихме могли да сме сигурни, че тръбите са проходими? Една възможна причина за биохимични бременности е именно компрометирани тръби.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #310 -: Февруари 12, 2022, 20:00:46 pm »
Разбирам, т.е логично е да се предприеме като следваща стъпка. Благодаря за съдействието др. Даскалова!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #311 -: Февруари 12, 2022, 20:58:38 pm »
Разбирам, т.е логично е да се предприеме като следваща стъпка. Благодаря за съдействието др. Даскалова!
:bighug:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #312 -: Март 07, 2022, 21:09:03 pm »
Здравейте д-р Даскалова! Днес взехме резултатите от спермограмата направена в Ню лайф,беше назначена от гинеколог,тъй като от една година правим опити и са неуспешни.При мен до тук репродуктивните изследвания са добри с изключение бяха открити уреаплазма,за която ни беше изписано лечение с антибиотик за две седмици,конкретно Доксициклин.Спермограмата е направена преди започване на антибиотика,интересува ме възможно ли е отклоненията в морфологията да се дължат на тази инфекция и като цяло другите неща в норма ли са?
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #313 -: Март 09, 2022, 16:25:43 pm »
Здравейте! Когато имате възможност моля погледнете моите резултати и кажете имам ли шанс за поколение.
По принцип не съм си правил никакви други изследвания, но мисля хормонално всичко е наред - ходя на фитнес и се радвам на забележителни успехи в залата. В момента не приемам никакви стероиди, но когато бях на 22 съм вземал (ниски и yж безопасни дози - omnadren & methandrostonolone). В момента съм на 34г. Работя като инженер в офис от 7 години и като изключим фитнеса имам заседнал начин на живот. По принцип ям всичко и много боклуци, но напоследък съм в строг калориен дефицит (надявам се, че е повлияло на резултата също, че иначе лошо). Благодаpя много за помоща!
« Последна редакция: Март 09, 2022, 16:29:37 pm от sad_87 »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #314 -: Март 12, 2022, 20:43:01 pm »
Здравейте д-р Даскалова! Днес взехме резултатите от спермограмата направена в Ню лайф,беше назначена от гинеколог,тъй като от една година правим опити и са неуспешни.При мен до тук репродуктивните изследвания са добри с изключение бяха открити уреаплазма,за която ни беше изписано лечение с антибиотик за две седмици,конкретно Доксициклин.Спермограмата е направена преди започване на антибиотика,интересува ме възможно ли е отклоненията в морфологията да се дължат на тази инфекция и като цяло другите неща в норма ли са?

Здравей, Sis! От спермограмата се вижда, че има отклонения в подвижността и морфологията на сперматозоидите. Когато има инфекция, добре е първо да се излекува и тогава да се прави спермограма. Така че проведете си лечението, да мине известно време и отново да повтори спермалния анализ.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #315 -: Март 12, 2022, 20:47:06 pm »
Здравейте! Когато имате възможност моля погледнете моите резултати и кажете имам ли шанс за поколение.
По принцип не съм си правил никакви други изследвания, но мисля хормонално всичко е наред - ходя на фитнес и се радвам на забележителни успехи в залата. В момента не приемам никакви стероиди, но когато бях на 22 съм вземал (ниски и yж безопасни дози - omnadren & methandrostonolone). В момента съм на 34г. Работя като инженер в офис от 7 години и като изключим фитнеса имам заседнал начин на живот. По принцип ям всичко и много боклуци, но напоследък съм в строг калориен дефицит (надявам се, че е повлияло на резултата също, че иначе лошо). Благодаpя много за помоща!

Здравей, sad! Шанс има, но все пак е добре показателите да са в норма, а при тази спермограма има отклонения в подвижността и морфологията на сперматозоидите. Добре е да се уточни защо е така, като работата в седнало положение е основен рисков фактор. Калорийният дефицит с каква цел е? Добре е да се направят допълнителни изследвания, да се види къде е проблемът.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #316 -: Март 16, 2022, 09:57:31 am »
Здравейте, д-р Даскалова!
Бременна съм и бях на БХС, но за годините ми (почти 27г.) резултатите изобщо не ми харесват. Много бих се радвала ако ги погледнете и вие и дадете вашето мнение, като най-силно притеснена съм от стойността на free bHCG, която е над нормата, а следователно и на MoM (free bHCH). Навсякъде чета, че е хубаво резултатът за МоМ да е до 2 и определено виждам, че моите са високи. Не спирам да търся каква е причината, но за съжаление в интернет статиите са предимно за ниски стойности, затова реших да потърся отговор за причината на високите стойности във ваше лице. Надявам се, че ще бъдем полезни и на много други момичета!

І - Биохимични и УЗ показатели12+4 г.с

PAPP-A (плацентарен белтък) 12г.с                     4.0mIU/m               0.65 - 4.83

free bHCG (бетахорионгонадотропин) 12 г.с       130.0 H* ng/ml       14.50 - 115.00

NT (нухална транслуценция)                                1.6mm                    до 3.00


ІІ - Оценка на риска включваща: PAPP-A, beta HCG, NT, NB.

Вашият риск за болестта на Даун е:                              1:1 021
Вашият риск за Едуардс (T18) и Патау (Т13):               >1:10 000


ІІІ - Информация за консултиращия.

Биохимичен риск за синдром на Даун (PAPP-A и beta HCG) еопределен на:     1:263
Възрастов риск за синдром на Даун:                                                                      1:859
Възрастов риск за синдром на Едуардс:                                                                1:11 000


МоM (PAPP-A):                1.34
MoM (free bHCH):            3.53

*Ако ви е по-удобно, мисля че успях да прикача резултатите и като файл.

*Извинявам се, но сега видях, че запитването ми не е в правилната тема. Съжалявам!

Предварително благодаря за отделеното време!
« Последна редакция: Март 16, 2022, 10:46:33 am от Darling_ »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12148
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #317 -: Март 16, 2022, 21:36:13 pm »
Здравейте, д-р Даскалова!
Бременна съм и бях на БХС, но за годините ми (почти 27г.) резултатите изобщо не ми харесват. Много бих се радвала ако ги погледнете и вие и дадете вашето мнение, като най-силно притеснена съм от стойността на free bHCG, която е над нормата, а следователно и на MoM (free bHCH). Навсякъде чета, че е хубаво резултатът за МоМ да е до 2 и определено виждам, че моите са високи. Не спирам да търся каква е причината, но за съжаление в интернет статиите са предимно за ниски стойности, затова реших да потърся отговор за причината на високите стойности във ваше лице. Надявам се, че ще бъдем полезни и на много други момичета!

Здравей, Darling!

Малко ми е трудно да коментирам този резултат, не зная къде е правен, но не е в Националната генетична лаборатория. А това е единствената лаборатория в Бг, която има законово право да извършва скрининг първи триместър. Тъй като не виждам дата, ако все още си в съответния срок на бременността, направи си законния скрининг в НГЛ.

Иначе стойности на ЧХГ над 4 MoM са рискови, като по-високият риск включва хромозомни аноламии - главно синдром на Даун, синдром на Търнър и триплоидия, както и малко повишен риск от прееклампсия. Но никой показател не може и не бива да се интерпретира самостоятелно, а само в комбинация с останалите, в това число и ултразвуковите, а също и тези от страна на майката - ръст, тегло, възраст, кръвно налягане, поредност на бременността, други заболявания, лекарства и т.н., както и доплерова ехография на определени кръвоносни съдове преди и след плацентата.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #318 -: Март 16, 2022, 22:08:42 pm »
Д-р Даскалова, БЛАГОДАРЯ ВИ изключително много! Най после получих отговорът, който ме интересуваше!
Аз съм от София и изследването е правено в МЦ Марковс, ако знаех това за НГЛ, със сигурност щеше да е там, но още съм нова и сега се сблъсквам с всичко. За съжаление, мисля че съм закъсняла за втори БХС, тъй като от днес съм в 14-та седмица, а определено бих искала да го повторя  :(
Вероятно за мое спокойствие ще направя НИПТ - базов (надявам се да включва и триплоидия, още не знам какво е това). Рискът от прееклампсия вероятно го има, защото поради леко повишена резистентност в маточните артерии (Pi - 1,60) ми пуснаха изследване за тромбофилии, което още чакам. Вероятно повишеният ЧХГ има нещо общо с това.
Иначе аз самата съм на 27г, 166 см, 47 кг, с първа бременност, нормално кръвно и лека инсулинова резистентност, открита преди година (и овладяна до преди бременността). Лекарства не приемах освен добавки и витамини (Б12, Д, желязо, фолиева киселина, а от ФМ насам и Акард).

Още веднъж благодаря за изчерпателният отговор!
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #319 -: Март 27, 2022, 15:52:14 pm »
Д-р Даскалова, бихте ли коментира тази ДНК фрагментация? Добра ли е за инвитро?