0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #160 -: Декември 17, 2016, 06:35:37 am »
Аз пък не мисля, че с една пребита учителка, проблема на Кафенцето
и другите майки ще се реши, крайно е това. Убедена съм обаче, че и не може да се превъзпита
един човек на възраст и с позиция "директор" на всички градини. Много е сложно
и не искам да съм на ваше място, но мога да ви подкрепя в решенията ви.
Едно е сигурно обаче, че за тази работа се иска сърце, а не всички имат.
Много от персонала в детските заведения просто работи нещо.

Подобен случай имахме в училище с чистачка, която не пускаше децата в тоалетната
с не знам какви си доводи, ми уволниха я, защото се вдигнахме много родители.

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #161 -: Декември 17, 2016, 08:50:03 am »
Аз пък съм абсолютно убедена, че ако с "госпожите" се прилагат техните методи, те няма да са такива.
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #162 -: Декември 17, 2016, 13:18:30 pm »
mishanta, аз също не считам, че с една, или 1500 пребити учителки ще се решат тези проблеми разбира се. Но очевидно не се решават и с разговори с тях, с жалване до началника им... Ами покриват се една друга, отричат всичко, твърдят че съответното дете нещо си измисля и това е. И много родители в такава ситуация, понеже са в безизходица в общия случай, ако детето им не посещава ясла/градина - започват сами себе си да убеждават как тяхната "малка маймунка" просто играе някакво там театро, щото не й се ходело на детско заведение. И пред мен учителки в детската градина на Дани, убеждават други родители в подобни неща. Сори, ама здраво, нормално развиващо се дете, което да не иска да си играе и общува с други деца по цял ден - в общия случай няма. И най-често за такова поведение у дете - вината е на някой от околните възрастни. Дали заради неадекватни действия, или бездействия - варира.

Мои приятели имат осиновено момиченце от ромски произход. Етносът на детето е ясно видим и ситуацията при тръгването на госпожицата от ясла на градина, се получи като описаната от Кафенцето. Изведнъж едно 3-годишно, по думите на госпожата взе да си "измисля", че някой му казвал "циганка мръсна". Сериозно ли? Та тя тази дума не я знаеше. Одрано лице със синка - пак си била измислила, че е ударена от друго дете в групата, била се спънала и паднала и се ударила сама. Стигна се до директорката, тя припява на версията на учителката и не та не, малката яко си фантазира бе!!! За обидите, за травмите - халюцинира това дете нещо. Таткото - супер интелигентен и ерудиран човек се свърза с мен и ми разказа подробно за ситуацията, понеже моето дете е по-голямо и да ме пита, дали е възможно наистина дъщеря му да си измисля такива неща, типично ли е наистина за възрастта й както го убеждават "педагожките". Смятай в какъв филм бяха вкарали дори него... Какво му отговорих и сама се сещаш. И след смяна на градината - дъщеря му рЕзко спря да си "измисля" и да има странни физически наранявания. В проблемната градина - човекът опита с всички възможни, законни, предвидени за такива случаи средства да се реши проблемът, е - не се реши.

Аз с детските заведения дотук - явно имам късмет просто. Как да се решават ефективно ситуации, като коментираните - не знам, честно. Знам единствено, че предвиденият начин сега - нищо не решава. Освен, ако не се пребориш за нечие уволнение, както сте успели вие. Ама рядко се стига до това, знаеш. Пък то и персоналът е кът като цяло и става един "омагьосан кръг", чиято главна жертва се оказват децата ни.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #163 -: Декември 18, 2016, 13:53:34 pm »
Сис, изобщо не съм имала предвид, че детето лъже, моля те не скачай кардинално отново :wink:
тук как всички сме грешни си го знаем, така че, няма човек, или поне аз не познавам, с изключение на теб разбира се, който да е винаги 100% прав :wink:

Имах предвид, кафето като голям и разумен човек да прецени ситуацията от всички страни. Ясно е че ще направи на-доброто за детето си, и аз бих преместила, разбира се, след като се опитам да чуя всички гледни точки.
А това че децата лъжат и манипулират, повярвай ми, така е, и никак не са рядко срещани тези деца. Имам достатъчно контакти и наблюдения върху деца, не че ми се иска, просто ми се налага покрай двете кифли, така че много добре знам за какво говоря.
Да, факт, Марти е малък, както и твоя Дани, за да манипулира, малко по-късничко започват, но не е лошо човек по принцип да си има едно на ум. Разбира се, че ние сме им опората и няма да ги предадем никога, но е хубаво да не реагира винаги първосигнално.
Това исках да кажа, нищо повече.
А че тук сме се събрали вещици, които хал хабер си нямат как де гледат деца е ясно, без теб разбира се :wink: :lol: :P
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #164 -: Декември 18, 2016, 18:25:51 pm »
Коментирам моя случай -Ния плаче , защото НЕ Й ХАРЕСВА в градината , а не ,че нещо страшно и лошо й се случва . Просто не обича да се разделя от мен и баща й .Плаче и ,когато свекърва ми идва в София  у нас да я гледа и като тръгна на работа сутрин. Преди не е правела така и затова и не се шашкам ,че нещо лошо се случва в градината , защото самата тя не дава някакви смислени обяснения.Просто има деца у които нямат против да са там и им харесва и има и други , на които не им харесва.От два месеца е вкъщи и като й кажа примерно-виж колко ти е скучно цял ден с баба ти , студено е ,не можете да излизате , пък в градината си сред деца ... тя пак казва -НЕ ,не искам да ходя , вкъщи си ми е добре . Та наистина всеки случай е много индивидуален . Разбира се , ако ми разказва някакви страхотии и аз няма да стоя безучастно и ще се опитам да разбера кой лъже и кой не , но се съмнявам ,де ако се стигне до там да се разбере истината какво точно се случва аджеба в градината .

StefiZ,аз пък смятам ,че вече на тази възраст децата много умело манипулират , поне моето е така и то с доста ясна мисъл какво точно прави . Не визирам обаче по горе описаното при нас . Не искам , разбира се и да кажа за детето на която и да е майка от вас , защото всяка една си познава детето кога точно го прави.
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #165 -: Декември 18, 2016, 19:18:32 pm »
Дидомира, може разбира се, просто моите явно са по-захлюпени и по-късничко започнаха да се пробват, не точно с манипулации, а да си премълчават разни неща, та се наложи да поработим в тази посока :)
Аз затова казах, всеки си познава детето, има глава на раменете и ние тук само можем да си споделим собствените мисли и опит, но в никакъв случай да насаждаме мнение и действия. :)
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #166 -: Декември 18, 2016, 21:52:54 pm »
Момичета благодаря ви за коментарите. Определено сте ми от полза, защото ми давате още някои странични гледни точки. Те за съжаление накланят везните за преместване.
Марти по принцип е много социален, обича да играе с деца и още в яслата се адаптира много бързо. Никога, ама наистина никога не е плакал. Имайте предвид, че го гледаме изключително ние с баща му - нямаме баби, дядовци и лели. Освен от нас и от градината никой друг няма отношение към отглеждането му. За първи път детето има против да ходи на градина. И за мен е определено странно поведението му, а се оказа че има и причина. От "госпожа Елена " и други деца са се оплаквали вкъщи.
Не мисля че манипулира, първо защото ако няма причина не би измислял причини да не ходи на градина; и второ насън няма как да манипулира. Всъщност точно нощните му хлипания, мрънкания и като цяло неспокойния сън ме провокираха да се вгледам по-сериозно. Иначе в начин на хранене, взаимоотношения с деца си е както преди.
За последно беше на градина в четвъртък. Имаха тържество за коледа. Ами моя човек се раздаде да прави простотии от сорта - да използва коледарската гега като автомат срещу публиката; да бърка в торбичката на главния коледар, да провери какво са ги дарили; да се сърди, че едното момче го дразни и накрая с пълно гърло ме попита защо го гледам "нахално". Исках да гледам страшно, явно не ми се получи. След това като го питах защо се държи така, каза че искал да провали тържеството, защото Иванова му казала "да идва комисията и да те отнася". Глагола "отнася" Марто никога до този момент не го е използвал в такъв контекст.
В петък го взех с мен на работа. Като видя луминисцентните лампи каза че в лампата има камера, която понякога прожектира към телевизора на госпожа Елена, а понякога към телевизора на Дядо Коледа. Включени са всички заплахи просто. И Марто реагира много емоционално и не мога да го убедя, че страховете му са неоснователни. А до сега е реагирал като абсолютно перде.
Утре пак ще го водя с мен на работа, след обяд имаме тържество от работата, та ще има среща с Дядо Коледа. От вторник обаче ще се наложи да е 3 дни на градина, че в четвъртък пък дядото ще посети градината. Успокоява ме само факта, че и трите дни имам по три часа в неговата градина.

Утре ще трябва да подам заявление за отпусно и да ми подготвят другите му документи за преместването в другата градина. Стискайте палци да мите без скандали, че много не ги обичам тези работи!
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #167 -: Декември 18, 2016, 21:58:44 pm »
при така описаната ситуация, няма какво да му мислиш, мести и туй то, дано попадне на по-добри госпожи :)
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #168 -: Декември 19, 2016, 00:06:57 am »
StefiZ, абсИлютно нищо от това, което ти си разбрала във връзка с моите мнения не съм имала предвид. Но ще спестя на себе си и на околните някой чаршаф, с който да уточнявам 15 поста напред, за да продължи уточнението още 30 след него, докато всички забравят каква е темата. ;)
Децата манипулират, или поне опитват, моето разбира се също. Само, че е важно кога и за какво опитват все пак. И дали е ясен мотивът им, или не е. Аз разбира се съм малоумна и а реши моето да ме врътне - а първосигнално съм захапала. Така де е.

Кафенце, успех с местенето и дано в новата градина детето да се чувства нормално и спокойно. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #169 -: Декември 19, 2016, 09:06:58 am »
Абе всичко разбрах аз, макар и облечено перфектно в безброй думи, чаршаф както му казваш ти. Ама аз не съм такъв творец, та рекох в 5 изречения да си кажа направо какво съм разбрала :lol:
Което всъщност няма значение аз и ти какво сме разбрали, в крайна сметка, важното е в случая кафето и Марти да се справят със ситуацията по най-добрия за тях начин  :D

Ох, вижда й се края на таз година, аз тихичко започвам да се радвам, макар да има още 2 седмици, но се надявам бързо и неусетно да си отминат  :lol:
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #170 -: Декември 20, 2016, 06:44:58 am »
Значи модата с манипулирането чрез страх не е била само с Торбалан в моето детство :(

Мести, Кафенце, но имай предвид две неща: 1) хлипането може да продължи много време, може и напишкване да се появи, зависи, колко дълбоко е вкоренен страха. Ники спа на светната лампа повече от година.
2) местенето в нова градина също поражда стрес, но може да използваш случая да промениш това в положителен стрес, за да намалиш негативните ефекти в номер 1.

има една хубава интервенция, работи с по-големи деца, ти си познаваш твоето и ти може да прецениш дали може да я възприеме.

Чертаеш линия на дъска отбелязвайки с точка единия край, със сърчице другия. Слагаш разделител по средата. Обясняваш, че точката е най-лошото, което някога си си представял да ти се случи, сърчицето най-хубавото. Започваш с градация на ситуацията от лошо към хубаво. Кое е най-лошото, което може да ти се случи и къде го слагаш на линията? детето отбелязва примерно близо до средата. И почваш да надграждаш. "а ако се случи и еди-какво си (пак от към лошата страна)". После а кое е най-хубавото което може да ти се случи (големите винаги казват печалба от лотарията :lol:). А ако не спечелиш 5 милиона, а 4, къде те поставя това в линичта? А ако спечелиш 5 милиона, но загубиш мечето си (гаджето си, котето си, нещо към което си привързан), къде ще си на линията?

И така, докато не дедраматизират сами ситуацията. Обикновено тревожността рязко спада след една-две подобни интервенции, но пак да кажа, говоря за по-големи деца.
[/url][/url]
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #171 -: Януари 05, 2017, 16:41:31 pm »
Здравейте, момичета,

Честита Нова Година! Много здраве и късмет на всички вас !:)

Кафенце, успешно местене ви желая и да нямате такива неприятни изживявания в новата градина! :)

Вени, ще те ползваме май за личен консултант по детските въпроси. ;)

Момичета, има ли някой, чието дете сега предстои да е първолак. Хвърлила съм се в размисли и дебна да видя кога ще отворят подаването на документи в различните софийски училища. Като гледам критериите, то направо като при детските градини станало, брей. :)

Хубав и успешен ден от мен!

« Последна редакция: Януари 05, 2017, 17:08:37 pm от Раши »


*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #172 -: Януари 06, 2017, 01:12:46 am »
Раши, ти тази година ли ще я пускаш? В България май повечето деца ги пращат на навършени 7 г. на у-ще.

*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #173 -: Януари 06, 2017, 10:37:28 am »
В годината, през която навършват 7г, Блу.
Раши, аз ще имам първолаче тази година. От миналата година при нас, в Стара Загора, за прием в първи клас също се кандидатства по електронен път. Вероятно заявления ще се подават в началото на м.май, както миналата година. Има райониране на училищата и адрес /постоянен или настоящ/ носят определен брой точки. Масово майките сменят настоящ адрес, за да могат децата да кандидатстват в по-добрите училища. В нашия район се падат две училища - едно от добрите и едно, в което аз не искам да учи детето ми. В заявлението ще посоча само първото училище и дано я приемат.
     
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #174 -: Януари 06, 2017, 12:28:37 pm »
Честита нова година на порасналите ни деца и техните родители!
Бъдете много щастливи деца - смейте се, играйте и правете пакости умерено. Най-важното да сте здрави, за да са щастливи мама и тате!

Дани, дано запишеш Теди където ви е по сърце!

Аз да разкажа за преместването. Като подадох заявлението за преместване се оказа, че директорката е отпуск до края на годината. Така че взех отпусното на 3.01 и още същия ден записах Марти в новата година. На следващата сутрин го заведох със свито сърце. Учителката го посрещна усмихната взе го да му показва новата група и да го запознава с децата. Моя човек само се обърна каза чао и ме отсвири. На обяд говорих с госпожата - каза че всичко е наред, дошъл е треньора по футбол и Марти отишъл на тренировка, играл, ял, държал се сякаш е в тази група от първия час на първа група. Вечерта беше много доволен, но искал да си говори по телефона с две от децата от старата група. Говори, разказва, общо взето добре. Вчера пак с желание тръгна на градина, влезе си спокоен, вечерта като го взех вече беше разказал на децата и госпожата много нещо за наши пътувания, спортните състезания и ралито, на което ходи с баща си. На връщане ми каза, че иска децата от старата му група да дойдат в новата градина. Абе тъгува си за децата, а е лошо времето и няма как да ги събираме по площадките и да си вижда приятелчетата. За сега всичко е наред, да не се хваля, но не се и оплаквам. Днес вече получих инструкция да застана на прозореца, че да си пращаме въздушни целувки "за приятен ден"

Плюсовете май ще са повече от минусите на преместването. Резултата е следния:
- Ставаме по-рано
- Пътува с тролей до новата градина, а от спирката до градината растоянието е по-дълго от вкъщи до старата градина
- тъгува за децата, все още няма приятел в новата група
+ Новата градина е близо до офиса и поне вечер не тичам да го прибирам все от последните, не давам пари за такси /но май ще се наложи сутрин да се придвижвам с такси понякога/
+ Докато се прибираме пазарувам за вечерята от по-добри магазини отколкото кварталното магазинче, което бях принудена да ползвам до момента
+ Градината си е в центъра на града и като стане топло ще можем да си правим разходки
+ От градината ги водят на концерти, театри и други мероприятия, които са през деня /не е само театъра, който ходи по градините/
+ Госпожите още да не ги хваля, ама хайде и те да са в плюсовете  :wink:
 
Утре ще се налага да излизаме с шейната. Весели пързалки и на вас  :D :D :D

ПП. На Марто от баницата първия късмет беше "Ново начало". Другите не се броят, че той изръшка всичките...
« Последна редакция: Януари 06, 2017, 12:32:49 pm от cofee lungo »
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #175 -: Януари 06, 2017, 13:53:33 pm »
добре започвате, coffee_lungo - пожелавам така и да продължите! :)

понякога нещата ни изглеждат по-трудни и страшни, отколкото са в действителност...
браво на вас!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #176 -: Януари 06, 2017, 14:03:36 pm »
Прекрасно ново начало за Марти, Кафенце! Нека все така да му харесва в новата градина, а приятелчета бързо ще намери.
     
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #177 -: Януари 07, 2017, 11:33:56 am »
Кафенце, пожелавам ви много плюсове в новата градина и никакви минуси! За тъгата по приятелчета - при Ники след половин година още я има. Намери си приятелчета в класа, но пак ѝ липсват децата от групата. Даже новите си приятелки така ги определя „тази е като ... от градината, онази пък като ...“. Училището, което избрахме е по-далечно за останалите деца от групата и има само 3 дечица в него. Другите 2 момченца са в съседен клас, тя е сама и редовно се търсят в междучасията, за да играят заедно. Хубавото е, че и учителките им научиха номерата и не им пречат да се виждат и играят редовно. Но с любимите приятелки няма как да се виждат в тоя студ, добре че има няколко рожденички, на на техните празници се виждат. Като се стопли пак ще играем там където ходехме след градина, но сега просто ....
Дани, дано я вземат Тедка там където искаш!
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #178 -: Януари 07, 2017, 14:19:45 pm »
Честита нова година и от нас!
Аз също искам да се включа с питане. Спрях детето от градина заради студа и се чудя дали трябва да пиша бележки по сем. причини или не, тъй като удължиха ваканцията на учениците?
Другото, което ме вълнува е кандидатстването в първи клас за София.
Можем да обменяме опит с Раши, ако иска и на лични-знам че живее близко до нас и я вълнува същия казус.
Накрая желая на всички много здраве и успехи през новата година и от късмет да не се отървете.
*
Re: Нашите пораснали деца - есен-зима 2016
« Отговор #179 -: Януари 07, 2017, 18:18:39 pm »
Здравейте, момичета,

Блу, да тази година тръгва Никол на училище. Есента става на 7. :)

Дани, дано ви приемат там, където най-много искате! :)

Шани, стискам палци и на вас! Аз ще подавам документи в училищата в центъра, пък да видим. :)

Кафенце, много късмет в новата градина!  :)

Ники от тази нощ ми е болна. Честито на печелившите.