Стели, едно раждане и в наше време дори си е риск за майката и за бебето. Това, че сега медицината е доста по-напред, отпреди 100 години да кажем - не значи, че самият риск в ЕСТЕСТВЕНИЯ процес "раждане" е станал по-малък. Значи само, че всички щети, които могат да се случат по време на същия са по-овладяеми и спасяеми, но и сега - няма 100% гаранция за тези неща.
В този ред на мисли - едно естествено раждане дали ще върви гладко, или не - не зависи от това дали ще е обезболено, или няма. Ако ще се закучва - ще се закучи. Разликата за родилката "с упойка" и "без упойка" е в това дали ще усети "закучването" с всички екстри, или няма да го усеща, ама стане ли - става. НИКОЙ не може да предвиди как ще протече едно естествено раждане, както ти казаха и нагоре.
Ето - една жена с хубав, широк таз, дето АГ-тата му викат "права ще ражда и няма да разбере" - душата й излязла, пък другата дето е с недоразвития таз и по никаква логика, не е следвало да роди дори естествено - докато я приболи и...айде честито
За мен - анестезията е много разумен избор по тази причина...Господ знае само ти как ще раждаш, колко време, лесно ли, трудно ли, с проблеми ли без ли...еми няма нужда да стане зле и да си без упойка. Ако не стане зле и си с упойка пък - нищо не губиш все пак.
Анестезиолозите не са някакви чичета и лели от Женския пазар, които ти бодват там някакви дебели игли "на око" и ако стане - стане
Това са хора с безумна квалификация все пак и едни от най-скъпо платените мед. специалисти по целия свят. Радвай се, че тук можеш да ползваш такива за смешни пари, щото в наистина бяла държава - "боцкането в гръбнака" струва хиляди евро, или долари. Неслучайно. Виждала съм ги иглите и на снимки и на живо, изглеждат страшно, да, ама ако се зачетеш защо са такива - не е толкУ страшно
С игла "инсулинка" - няма как да се проникне там, където трябва, да се въвежда кактетърче и пр. Та...совите не са това коета са, а на страха очите са си големи. Факт.
Епидуралната не достига да плода, та за бебето в този смисъл - рискове - няма. За теб - също не виждам какви рискове да има, ако не ти я слагам аз тази упойка на "онче-бонче"
5 години и половина и аз и колко други момичета, живеем след поставяне на спинална, епидурална (накуп) и секцио в добвака и сме си здрави, прави, гледаме си децата и живота.
П.П. Преди да се запритесняваш, че подобна анестезия може да ти увреди гръбначния мозък - боде се 3-6 см. след края на същия. И да, аз също виждала тия ми ти игли, не вярвах докрай, че чак пък толкова не се усеща, не боли и пр. Ама докато чаках нещо да ме заболи и се "мобилизирах" се оказах с епидурален каттеър, поставена спинална...ей така докато още се настройвах какво ли ще е усещането.
Ми...никакво всъщност.