0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #20 -: Август 06, 2016, 19:53:13 pm »
Какво означава да си извикаш анестезиолог? Или го има в болницата или не. Няма как анестезиолог от друго място да ти даде упойка. Познавам хора, които са ползвали епидурална в Окръжна.
Епидуралната е повече аналгезия (липса на болка), отколкото анестезия (липса на усещане).
Предимствата няма да ги описвам, но в общи линии- липса на болка, активно участие в процеса на раждането, възможността да си почиваш без болка, ако раждането се проточи.
Рисковете в общи линии са- може да ти падне кръвното, но това лесно се компенсира с вливания и най- много лекарства, които повишават налягането, леко главоболие и световъртеж. Има проучвания, според които може да има проблем с кърменето в началото, забавяне на пулса на детето, използване на форцепс и тн.  Но това може да се случи при всеки тип раждане.
При 4-5см разкритие се поставя анестезията, защото тогава започва активното или реалното раждане. Самата анестезия може да направи контракциите по- слаби и да удължи раждането, но никой няма да те остави да се мъчиш, винаги могат да се използват медикаменти, за да се ускори.
За 10тина минути се усеща пълната сила на анестезията, затова ако раждането е много бързо няма да се направи анестезията. Ако се проточи много раждането се поставя катетър, който се маха около 2 часа след последната доза.
В общи линии е това.
 
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #21 -: Август 06, 2016, 20:03:00 pm »
Стели няма нищо страшно в естественото раждане аз родих без упойка изкарах си болките до край да наистина боли но след като видиш детето си се забравя всичко

С цялото ми уважение и разбира се, че си е напълно ОК естественото раждане (тук говорим за обезболено, или необезболено такова все пак)..., но повярвай ми, когато си гушнеш бебето и без да си се превивала Х часа от болки - усещането не е по-малко радостно, или ценно ;) Просто нямаш какво да забравяш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #22 -: Август 07, 2016, 22:40:27 pm »
А поставя ли се упойката след 5 см. , Например почнат си ме болките и отида в болницата и се окаже че съм минала тези 5 см. Въпреки че не ми се вярва много тъй като съм си тясна , но знам ли за мой късмет може и така да се получи (дай Боже така да е ) .... а възможно ли е да си уговоря упойката , а ако съвсем поносим си изтърпя контракциите да не я ползвам или задължително трябва за ми я сложат дори и да не я искам 😃 ... относно анестезиолога имах впредвид че ако искаш определен такъв от болница и той не е на смяна как трябва да го извикаш , а дали ще дойде е отделен въпрос и накрая май се доверяваш на този дето е на смяна ...
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #23 -: Август 08, 2016, 14:29:13 pm »
Стели,преди 5 см не се поставя,след 5 ако вече си достигнала до 8 или 9 см то е безмислена упойката,защото ще родиш всеки момент :) никой насила няма да те обезболи,нищо задължително няма и не случайно те посъветвахме да ги обсъдиш с лекаря си тези неща той най-добре знае във всяка болница е различно,как ние да ти отговорим викат ли избрания анестезиолог или ползваш този който е на смяна? :lol: не ме разбирай погрешно никой не ти мисли лошото или не,че не иска да ти помогне просто има неща,които няма как от форума да ги разбереш... :) разбираме те идеално,били сме повечето бременни и с прогистеронов мозък :lol: всичко ще е наред,лека бременност ти желая :)
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #24 -: Август 08, 2016, 17:32:36 pm »
Според мен е излишна паниката относно раждането. Аз в началото на бременността четох истории и статии за това как протича едно естествено раждане(преди това нямах идея). Това ми помогна да не се шашкам и да не го мисля, а то така или иначе ще дойде. Но аз съм от хората, които са спокойни като са осведомени. Има хора, които се притесняват още повече, когато четат истории и събират инфо.

Относно раждането, аз съм се насочила към естествено раждане. Моята док също е привърженик на естественото, та говорим на един и същ език с нея. За епидуралната упойка четох доста неща и мненията са противоречиви. Човек вместо да се ориентира, тотално се обърква. Поради тази причина ще се доверя изцяло и само на моята док и на анестезиолога за плюсовете и минусите на упойката. Сега въобще не го мисля, а по-скоро се вълнувам за предстоящата среща с моето бебе. И аз като Lilitu гледам да съм с положителна нагласа. Стели, идеята ми е да не задълбаваш толкова, защото сама тормозиш себе си. По-добре да се мъчиш няколко часа, отколкото да се мъчиш 9 месеца за това как ще се мъчиш няколко часа.  :D
« Последна редакция: Август 08, 2016, 17:35:46 pm от Нани »
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #25 -: Август 08, 2016, 18:38:38 pm »
 И за мен е излишна драмата с раждането. Избираш си начина по, който искаш, обдъждаш го с лекаря, ако той не е за, го сменяш и намираш, такъв, с който сте не просто на едни мнение, но и на който да имаш доверие.
Никога не съм си мисляла да раждам по друг начин освен секцио, не съжалявам грам и честно казано така бих родила още 10 деца. Ественото раждане не мога да коментирам, т.к. нито имам нужната компетенция, нито пък желание да науча нещо повече по въпроса. Бяха ми достатъчни крясъците и виковете на момичето което се мъчи цяла вечер в предродилна с 2 см разкритие и коети накрая молеше да бъде срязано секцио , само че получи бонус пизиотимия, защото така прецени АГ ѝ. Разбира се има раждания и раждания, но най-основното е нагласата, информираността и избора на клиникика и добър лекар, в който да си сигурна, че ще си гушнеш живо и здраво детенцето.
Впрочем ти няма ли да раждаш зимата? Имаш доста време да се подготвиш и психически да се нагласиш.
« Последна редакция: Август 08, 2016, 18:46:24 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #26 -: Август 09, 2016, 09:28:25 am »
Да зимата ще раждам затова и гледам да се информирам защото си нямам мн на представа нито от секцио нито от естествено раждане нито от упойките ... гледах да питам тук да съм малко поне просветена като отида на доктор да знам какво да го питам , а не просто да му кажа докторе я ми кажи за тая упойка искам да си задам точно и ясно въпроси че и като ми отговаря да знам какво точно ми казва , все пак си говорят на техния си език 😃 ... вече разбрах достатъчно така че да мога да си задам въпросите вярно и правилно , не да приличам на някоя безграмотница 😋 ...а относно раждането аз съм си избрала да е нормално , но бебето дали ще иска да излезе така си е отделен въпрос който ще проличи чак 9 месец и все пак е нормално да се притеснявам и ако някоя бременна ми каже ама аз хич не го мислих изобщо не бих и повярвала защото всички си мислят дали ще се справят , дали ще боли много , дали бебето ще е добре без значение дали става дума за секцио или за нормално раждане 😋
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #27 -: Август 09, 2016, 15:12:43 pm »
Стели в коя седмица си?

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #28 -: Август 09, 2016, 20:53:15 pm »
16+ 2 дена 😃
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #29 -: Август 21, 2016, 00:55:47 am »
Няма жена, която да не се е справила.  :lol:
Аз съм раждала два пъти естествено с епидурална упойка.

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #30 -: Август 21, 2016, 07:45:04 am »
Аз раждах септември и въпреки че имах страшно лека бременност - усетих се бременна и с  корем в 8ми месец, през последните два месеца бях в най- голямата лятна жега и толкова ме мореше, че накрая само исках да родя и буквално не съм си мислила за болката , а само да родя, за да ми олекне хахах Така че аз съм от жените, които не съм мислила колко, дали и как ще ме боли. Просто избутвах винаги тази мисъл и не съм чела и разпитвала умишлено, но това си беше моят начин :) А като ми минеше мисъл за болкта, веднага или се захващах да чета нещо друго или да правя друго - не се оставих на размисли и страсти :) Каквото и да решиш - опитай да си го представяш по най- хубавия възможен начин и сценарий :) Ако е секцио - хоп на деня си те приемат, ти оправена нагласена и готова отиваш, хоп- рязват те и си гушваш бебчето, един ден малко полежаване и после си пушка :) Ако естествено - хоп почват леките контракции, хоп - в болницата, хоп - изтичат водите , напъваш здраво 10-20 мин и си гушваш бебка :))) Представяй си го хубаво и наистина не се напрягай излишно в момента :) Кефи се на бременността , че свърша толкова бързо....Говори си на бебчето, почивай си и събирай сили :) Че за раждането не знам, но за после много сили ти трябват :) Целувки и слънчев ден:)
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #31 -: Август 21, 2016, 10:02:12 am »
Аз съм раждала и по двата начина и твърдо мога да кажа - Естествено раждане!

Минаха вече 2 мес. и половина от секциото и още не мога да дойда на себе си :( Болката след операцията беше ужасна, ползвах обезболяващи свещички близо две седмици след това, а може и повече да е било...Сега продължава от време на време да ме прерязва за момент и все още не се чувствам пълноценна. Не смея нищо да вдигна, даже и малкия го взимам за кратко на ръце, че вече е 6 кг. Исках да започна тренировки за корема - греда! Нищо не мога да правя - нито коремни, нито бягане, нищо, боли и това е. Явно при мен възстановяването е по-трудно. Добре, че ММ си взе полагаемата отпуска за бащинство да ми помага!
При нормалното - да, има болка, много силна, но трае не повече от 2-3 часа, ако нещо се закучи, 5, 6, 7 часа, ама не е дни! И после бях пушка още на следващия ден! Все едно не съм раждала.

Така, ,че от мен - нормално за предпочитане!
Успех и щастлив край на всички, ,които им предстои!
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #32 -: Август 21, 2016, 22:57:25 pm »
А, и след нормалното може да боли. Аз имах шевове и първия път бая време не можех да си седна на д-то.  :lol:

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #33 -: Август 22, 2016, 16:36:48 pm »
Благодаря ви за отговорите ... аз сякаш колкото повече наближава толкова повече се успокоявам и искам естествено да си родя и дано да се получи , т.е. да не се наложи секцио ... някакси в началото бях изпаднала в паника но откакто си усещам бебето ми е спокойно и се чувствам наистина бременна и готова на всичко... явно си ме е било страх не от болката а от незнанието какво ме чака и като попрочетох и ми светна и все си казвам колкото и да боли ще търпя все пак ще видя бебето си , а щом боли силно значи момента да го видя наближава , а и имам вариант ако неиздържам вече на болка да си платя епидурална упойка, но щом толкова жени са успели и аз ще успея 😇😘 😊 ...
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #34 -: Август 22, 2016, 23:11:48 pm »
Даваме пари за какви ли не щуротии, особено за бебето, после какви ли не играчки, джаджи за детето. Ако е само заради парите, недей да пестиш от упойка! Има жени, които ги е страх, други искат да родят естествено. Тяхна си работа. Аз предпочитам с. Особено за първо раждане.

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #35 -: Август 22, 2016, 23:46:22 pm »
А така! Ако не боли, особено силно - майка не се става. И "резултатът" не си заслужава чааак толкова. Това е то човекът. Мре от болести и реве за ваксини и как нямало здравеопазване за всички, като проима - не щем ваксини, искаме пак на клона. Е, за ражданията е същата тенденция. Майките ни са искали да има опция за упойка - нямало. Сега за нас има всичко - ние искаме тъпотии, щото има нет и нещо се губи целта на цялата процедура. Не е да има бебе живо и здраво важното, ами КАК точно ще родим. По точки и запетаи нали. Отдавна съм се убедила в безсмислието на такива теми, ами понякога се хлъзвам пак по невнимание. Извинете за което и успех на всички които ще раждат.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #36 -: Август 23, 2016, 11:33:21 am »
За упойка няма да пестя ако не издържам ... все пак не съм мазохист , но ако пък не е кой знае какво , т.е. Ако не е това което съм си го представяла и не ми е толкова болезнено бих си родила напълно нормално , но знам че винаги слагат системи окситоцин които си ме притесняват така , че упойката ще ми трябва 90%  да не казвам 100% 😊😀
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #37 -: Август 23, 2016, 11:54:40 am »
Аз имах задължителна консултация с анестезиолог преди да родя. Пита ме дали искам са раждм с упойка и аз казах, че ако много ме заболи, ще си поискам. А той ми отговори, че в началото никоя жен не иска, но в крайна сметка размисля. При второто раждане може би щях да мога и без, може би. Но при първото ми беше много зле и чак се ядосах, че толкова се забави анестезиологът.

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #38 -: Август 25, 2016, 14:49:26 pm »
Аз също ще се консултирам с анестезиолог и със доктора който ме следи ще изражда живот и здраве , но имам още няколко месеца за да свърша тази работа ... а някакви изследвания пускала ли си за поносимост към упойката , че аз имам алергии към някои вещества съдържащи се е упойките още откакто съм се родила и бих искала да си направя някакво изследване... да не би да се окаже че искам упойка , с немога да я ползвам заради не поносимост към нея 😐 ... поради тази причина не ми се рискува със секцио , че в повечето случай е с пълна упойка и си ме е страх ...
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #39 -: Август 25, 2016, 15:15:18 pm »
Има тестове, аз съм правила преди секциото, по собствено желание. И в повечето случаи - секцио се прави със спинална, а не с пълна анестезия. Просто информативно го споделям.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!