0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Нормално раждане или секцио
« -: Август 04, 2016, 18:31:47 pm »
Хайде мамите които са родили да изкажат мнение , защото ми предстои раждане и искам да е нормално но си ме е страх дали ще издържа на болките ? 😑 И да ви питам ползвали ли сте епидурална упойка , слагат ли такава във окръжна болница Варна , наистина ли пречи на напъните ? Изобщо слагат ли някакви болкоуспокояващи и има ли някакво облекчение от тях ??? На какво приличат контракциите?
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #1 -: Август 04, 2016, 19:20:19 pm »
Разбирам вълнението ти от предстоящото раждане, но все пак начинът да получиш отговор на въпросите си - не е да ги задаваш в няколко теми и да не четеш отговорите. Второ, за жена, на която й предстои раждане (явно съвсем скоро) си прекалено неинформирана за самия процес. Има достатъчно мед. статии по темата, порови, почети. Явно си избрала болница за раждането - отиди на място, задай си въпросите на лекаря при когото ще раждаш, на анестезиолога, хората това работят всеки ден, в тази точно болница - ще ти кажат 1:1 каквото те интересува. Какви упойки ползват, кога, как действат и пр. И преди да те затресат бременните хормони и да решиш, че нещо се заяждам с теб - не се. Опитвам да ти кажа как наистина да бъдеш сама на себе си полезна по темата, а не да тръгне бебето и да си в небрано лозе и...каквото и както стане. Не, че няма да родиш и така, ама си е излишен стрес за теб.

"На какво приличат контракциите..." няма жена, която да ти отговори обективно. Мога да ти обясня чисто физиологично какво са те, ама как ще ги усещаш ти, аз, трета, пета жена...индивидуално си е. Зависи от физика, психическа настройка, праг на болката, колко ще се проточи раждането и куп други. Тук има момичета родили естествено, без упойка и без да им е било непоносим зор. Те ще ти кажат "няма страшно, търпи се". И няма да те излъжат, при тях е било така. Има и такива като мен, които от едни мижави контракции в ранни седмици, доста по-слаби от началните родилни - позеленяват, губят ума и дума и не могат да дишат...пък съм държелива гад по принцип.  :lol: Но това е много особен тип болка и как ще ти понесе на теб - няма как да знаеш предварително. Та подобно "проучване" ти е напълно ненужно, кой как понася контракции, дори 1000 раждали жени да ти отговорят, при теб ще е 1001-а вариация на усещането и това е нормално. Ако не търпиш на болка и искаш естествено раждане - непременно си искай епидурал. Не, не пречи на напъните, това е упойка която се подава/регулира постоянно през целия процес на раждане и при напъните се спира (намалява силно), за да имаш контрол... Ама анестезиолозите както казах нагоре, ще ти обяснят най-точно и коректно опциите по темата. Та иди се консултирай с тях най-добре.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #2 -: Август 04, 2016, 19:45:54 pm »
Пуснах новата тема тъй като неможах да си открия втора 😑 знам че всички ще кажат различно по въпросите които съм задала и достатъчно съм се информирала за контракциите но от книги и списания и ми беше интересно да попитам раждали жени дали наистина е такова чувството както го описват във книгите ...питала съм и доктора си той казва ще успееш , но си изпитвам някакъв страх все пак първо раждане незнам какво да очаква и знам че никога не минава по книга. А относно епидурална упойка питам за да знам дали изобщо има някаква файда от нея и да търся анестезиолог за по подробна информация 😃 ... а как да си открия стара тема че за пръв път пускам тема и сега немога да я открия ... Благодаря за отговора ... не съм си помислила че ме нападаш за мен всяка информация е от полза
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #3 -: Август 04, 2016, 19:52:20 pm »
Странно ми е само защо като задам въпрос по каквато и да е тема всички казват питай доктора си а нали форома е за някаква дискусия все пак .... питах в темата на бременните за изследвания например и там питай доктора си...питам за нещо друга пак същата работа ... аз че го питам питам го но искам да сравня явно дали моя доктор ми пуска правилните изследвания и дали без да иска не е пропуснал нещо все пак не съм му единствената пациентка а и искам да знам какво ми предстои по време на бременността , по време на раждане , а и след това за кърмене , захранване или както се казва не питай старило , питай патило ... затова зададох въпросите 😃
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #4 -: Август 04, 2016, 20:01:37 pm »
Има файда от епидурала разбира се. Все пак не усещаш най-жестоките контракции, евентуални разкъсвания, епизиотомия, шевове... А след раждането, ако е зле положението - могат да продължат да те обезболяват така още някой ден. Лично аз ефектите на епидурала съм ги изпитала на свой гръб, след оперативно раждане (такова ми беше обезболяването). На 20-я час след като извадиха малкия си взех душ, както го правя у дома и се изстрелях в цивилни дрехи пред болницата да пия капучино.  :lol: Движиш се напълно свободно, но нищо не те боли, не ти опъва, или каквото... При естествено раждане - действа по същия начин, следователно и тогава си имаш нужния контрол, но без болка. Много момичета имаме раждали с епидурал тук, ама отпускарски месец все пак...надявам се някоя от тях да се включи съвсем конкретно по твоята тема.
Лично мое мнение си е, че при естествено раждане  в наше време - си е задълже да се ползва епидурална. Просто не виждам грам смисъл, да търпи някой часове мъки и болки, когато може и да не ги търпи. Пак си раждаш естествено, като ти е толкова важно, ама неприятната част на процеса не я усещаш. Пък и първо раждане - рядко протича бързичко, така че каквото ще търпиш - ще трябва да го търпиш дълги часове вероятно. Ти си решаваш къде ти е "границата" все пак. Моята е много преди фразата "естествено раждане" и това не съм си го и помисляла  :lol:, но затова сме различни хора все пак. Твоите усещания и реакции са различни от тези на всяка една от нас.

П.П. Относно това защо по КОНКРЕТНИ въпроси момичетата те насочват към лекарите ти - не е случайно. Да, тук е място за дискусии, но не е лекарски кабинет и повечето пишещи са хора с доста опит по тези теми, но не са мед. лица. И на съвсем конкретни, чисто медицински въпроси - могат да ти отговорят, но все пак субективно и не искат да рискуват да послушаш тях, вместо лекарят, който пряко те наблюдава. Все пак - той знае всичко за теб и бременността ти, така че може да прецени съвсем конкретно за нещо. А ние тук....все пак "общо". :)
« Последна редакция: Август 04, 2016, 20:06:35 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #5 -: Август 04, 2016, 20:46:46 pm »
Благодаря за отговорите ти 😊 знам че и моя праг на поносимост е нисък затова попитах за епидурална та и ще говоря подробно с моя лекар на тая тема и да ме насочи към анестезиолог който да ги слага правилно ... а мнението на моя доктор беше това че пречели на напъните тези упойки ... искам нормално раждане тъй като навсякаде пише че е по добре  за бебето когато всичко е наред разбирасе , но май ще се позамисля и за секцио тъй като имам още няколко месеца😃
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #6 -: Август 04, 2016, 20:57:50 pm »
Аз родих естествено. Първо раждане и може би много ми помогна нагласата ми. Не съм го мислила, не съм си задавала въпроси( ясно ми беше, че ще боли все пак), само си казвах, че ще мине бързо и всичко ще е наред. Бях супер мобилизирана, а по време на началните контракции гледах да мисля само за хубави неща и се шегувахме с докторите :) Болките от контракциите - в началото не бяха силни. След изтичане на водите -абсолютно безболезнен процес, ми сложиха някакви болкоуспокояващи( епидурална не пожелах по ред мои възгледи, а и просто издържах - не ми се наложи да искам). От болкоуспокояващите по-скоро малко ми се замая главата, отколкото да намали болката, но бях в кондиция. Самото раждане - вече напъните, продължи 20 минуто и сякаш беше по-безболезнената част, просто трябва да си концентрирана, да напъваш силно и да си много мобилизирана. И само да кажа- при естественото раждане, въпреки умората и изтощението(зависи колко е продължило) , само няколко часа след това вече (поне при мен) сякаш нищо не е било. Има малко дискомфорт тук- таме, но не е страшно :) опитай да не се страхуваш, убедена съм, че нагласата е много важна. Както и според мен да питаш хора не е много разумно, защото все ще се намерят такива, които ще разкажат лоши неща, а е безсмислено да се товариш :) Представяй си бебчо, а всичко друго минава - стискам палци за много лесно раждане като моето  :goodluck:
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #7 -: Август 04, 2016, 21:13:56 pm »
Предвид колко майки тук и по света раждат с епидурал, ако той пречеше на напъните - да не бяха родили тези жени ;) Виж, не знам кой е лекарят ти, но го има момента със "старата школа" в медицината, която плюе и отрича всичко ново, само защото не му е свикнала и не им се напъва да се развиват професионално. Ако може да си е всичко както са го учили преди 30-40 години и никой да не ги занимава - най-добре. Има и относително млади такива лекари, просто са мързеливи. Да, ама не. Аз от такива лекари се пазя и то много. За щастие - има достатъчно и от другия вид.  Ако не е кадърен анестезиолога ти пък, вероятно може да подава упойка колкото и когато не трябва и това да попречи на напъните...екипна работа е все пак. Проучвай и подбирай екип в този смисъл.

Относно "навсякъде пише, кое е добре за бебето, според начина на раждане.." - ще ти дам напълно практичен съвет. Влизаш тук в бебешките теми, чети и назад, с години назад (имаш време явно). Ще установиш едно нещо. Спи, не спи, яде, не яде, има колики, няма колики (кърмено, или не), буйно, спокойно, инат, тръшкащо се, нетръшкащо се, проходило и проговорило рано, навреме, късно, алергично, адаптивно, социално, асоциално....и всичко, което може да ти щукне...няма никаква връзка ни с начина на зачеване, ни с начина на раждане ;) Тези "филми" ги има в бременните теми и после реалността идва като товарен влка (за щастие всъщност), или поне е щастие за тези, които раждат и втори и трети път. Спестяват си безумната занимавка и драма с такива дивотии.  :lol:

От моя гледна точка, самият начин по който ще се появи бебето е абсолютно без значение, повтарям - МОЯТА си е такава. Колкото може по-комфортно и сигурно и за двама ни - по-добре. Важно е на финала да сме живи, здрави и без травми. Все пак - раждането е етап от пътя водещ до желания резултат, а не целта на цялото приключение. Напоследък раждането направо взе да бие на фетишизъм в някои материали, ама да бъдело прекрасно, ама с оргазъм, ама с пеперудки и розов прашец, ама естествено нали и без упойка...еми няма такива истории. Природата не го измислила да ти е кеф такова изживяване, за тези цели е измислен сексът. Иначе - като тръгне бебето и няма накъде - боли не боли - неродила няма ( в наше време). Но пък сега имаме възможността да си преценим силите, възможностите, кое ни е най-важно в цялата работа и да вземем някакво информирано и обективно решение как да се случат нещата. Което е чудесно :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #8 -: Август 04, 2016, 21:33:05 pm »
Стели,

Няма лошо хората да си споделят. Но не е случайно, че който и каквото да сподели ти казва да се допиташ до лекаря си. Четенето и писането по форумите създават една илюзия за компетентност и информираност, които могат да бъдат доста опасни, особено когато човек сравнява това, което му казва дипломиран лекар с писаното във форумите. Решението какво раждане е подходящо за теб, каква упойка и тн трябва да бъде взето на базата на консултация с компетентен гинеколог и анестезиолог, а не на базата на преживяванията, които споделят жени, които са раждали. Човек преживял сърдечна операция не се превръща в компетентен кардиолог от това, нали така?

Пожелавам ти компетентен гинеколог, на чието професионално мнение да можеш да се довериш напълно и лека бременност и раждане!
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #9 -: Август 04, 2016, 23:19:55 pm »
За пръв път чувам,че упойката пречи на напъните 8O ами на мен не ми попречи :lol: ама какъв ужас изживях докато донтигна до 5 см.разкритие,че да ми сложат упойката хич не искам да си спомням...тук вина има и доктора ми който каза,че ако анестезиолога,който е на смяна не е читав и да искам няма да ми сложи упойка...е,за първо раждане когато не знаеш какво е и се страхуваш от какво ли не,трябваше да се тревожа и за това читав ли ще е анестезиолога,читав бе слава богу,защото се наложи да ми я извадят с форцепс преди да достигна пълно разкритие както и да е мина замина живи и здрави сме от нормалното се възстанових по-бързо,след няколко часа станах,е имах известен дискомфорт от многото шевове,но като цяло мина по-лесно...втория път секцио по спешност еми,трудна работа със ставането от леглото дни наред,опъваше си ме,болеше си ме...не знам какво да ти кажа и по двата начина хич не ми бе приятно и комфортно :lol: явно не съм случила на лекари и двата пъти :lol: прецени си колко може да издържиш на болка,обсъди го с лекаря си,но в 21 век за мен е безумно да раждаш без анестезия..
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #10 -: Август 05, 2016, 07:49:11 am »
Аз родих със секцио и дискомфорт и болка имах до 48ч, понеже в Реанимация само лежахме и нищо не усещах. След това се възстанових много бързо и до 3-я ден бях в много добро състояние. Но това пак си е до организъм. Слушай лекаря си наистина и като дойде моментът най важното ще е крайният резултат - мама и бебе в добро състояние :)
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #11 -: Август 05, 2016, 10:41:00 am »
Благодаря ви за отговорите доста ми помагат да се замисля по-сериозно за раждането тъй като си се притеснявам да не стане нещо с бебето ако не успея да издържа на болките (все си казвам че съм силна ама ... не съм ) . Ще говоря сериозно с докторът за упойките и да не ми излиза с тези номера че пречат ... той наистина е стар лекар с доста стаж (П.Свраков) и е много добър гинеколог , но незнам защо е против обезболяването 😐 при положение че знае какви болки изживяват жените , нагледал се е на всичко .... а да ви питам с въртенето през бременността наистина ли се постига по-лесно разкритие , защото всички ми казват движи се че да родиш по-лесно 😁
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #12 -: Август 05, 2016, 11:13:36 am »
Абе да гледаш отстрани нечий гърч не е като да го изживяваш ти лично... :lol: :lol: :lol: Не знам наистина, защо твоят лекар е против обезболяването, медицинска причина да бъде - няма. Пък вече какви са му личните убеждения по темата, не бива да се отразява на поведението спрямо пациентките му, не е коректно. В смисъл, може да каже: "И без упойка ще родиш и ще изтърпиш някак си" (факт, къде ще идеш да не изтърпиш), но да те баламосва буквално, че анестезията може да попречи с нещо на успешното ти раждане - не е никак ОК вече. В добавка, ти си му казала, че този момент те притеснява и то доста, което е достатъчна причина да обсъдите анестезията, а не да те навива да се отказваш от нея.
Не знам за какво "въртене" по време на бременност говориш.... Иначе да, движението, разходките - спомагат за по-лесно раждане, защото държат мускулите в кондиция. А те ще ти трябват при едно естествено раждане и ще си ги ползваш усърдно. Ако се залежиш и си тотално отпусната, ще ти е трудничко да напъваш когато дойде момента. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #13 -: Август 05, 2016, 11:22:54 am »
Искала съм да напиша въртенето но се е получило нещо друго 😂 ... но както и да е ... значи ме очакват дълги разходки за да поддържам мускулатурата , което пък ще е от полза накрая 😊 ... благодаря много за информацията която ми дадохте относно упойката лоята искам да ползвам , така някакси се успокоих че ще се справя с раждането и докторът ми иска неиска аз ще се възползвам от обезболяването ... все пак аз ще се мъча не той както казваш друго си е теб да те боли а не да гледаш отстрани  😃 ...
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #14 -: Август 05, 2016, 12:53:02 pm »
Привет, мисля, че сте казали всичко, ама някак ми се прииска да споделя и своето мнение :) Както са ти казали другите, всичко е строго индивидуално. Аз, когато бях бременна изчетох де що има книги за бременността и раждането (беше преди почти 11 год.)-тогава нямаше толкова инфо, колкото сега. Та, мислех си, че съм готова за всичко-контракции, напъни...да, ама не! При мен нещата се развиха противно на всичко, което бях прочела. Като всяко нещо, което предстои да ти се случи за пръв път, разбирам колко много въпроси те тормозят и страх, но да ти кажа честно, няма място за страх! Като се почне веднъж...даже няма да ти дойде на ума от какво по напред да се страхуваш :) Аз през цялото време в предродилна зала гледах един плакат, на който имаше току що родила жена, гушнала рожбата си и си повтарях с усмивка до уши, че всеки момент и аз ще изглеждам така-гушнала най-милото и чакано бебе и уморена, но щастлива. Аз също много се шегувах със акушерките (бях попаднала на невероятен екип, повечето от които познавах лично) и това много ми помогна. Разбира се, нещата доста загрубяха в един момент и се развиха противно на всички мои очаквания, но нямам за цел да те плаша и за това ще ги спестя :) В крайна сметка имах едно живо и здраво бебе-е, гушнах го доста по-късно, но... Тъй, още нещо се стих :) Аз бяхна 28-едра жена с хубав и широк таз (според лекарите), нямаше причина нещо да се обърка, док в болницата каза, че до като се усетя и бебето ще се е родило. В същото време моята комшийка(бяхме бременни по едно и също време и долу горе заедно щяхме да раждаме)-млада, слаба, ще се счупи. Тесен таз, абе като я видиш, все едно момиче в 5-ти клас. Нищо нямаше освен едно тумбаче толкова малко, все едно беше пила бира. Всички лекари, при които беше ходила и бяха казали, че не може да роди нормално, че е с много тесен таз (според мен направо си беше недоразвита) да се приготвя за секцио. Хубаво, ама до като се усетят, наща я почват болки, контракции и едва успяли да я закарат до родилно. Бебето се родило точно за 5 минути, а малко по-късно наща седяла в стаята ,по турски" и люпела семки. Аз, с хубав, широк таз, с пълно разкритие в крайна сметка стигнах до спешно секцио, а комшито... Е, ти си направи изводи! Хубаво е да се интересуваш, да говориш с лекарите, да си максимално запозната с всичко, което предстои, но не забравяй, че всяко раждане е различно, индивидуално и е възможно да се почне и да се свърши не по начина, по който ти си си представяла и планувала предварително. Последното изречение малко страшно прозвуча :) не, не е страшно, просто имай доверие на лекарите и бъди спокойна. Позитивното мислене ще ти помогне, оставиш ли се на паниката...не е добре нито за теб, нито за бебето. Дано не съм те уплашила и ти желая кураж. Всичко ще бъде наред!
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #15 -: Август 05, 2016, 13:14:09 pm »
Аз малко офф топик, но да ви кажа не разбирам самите лекари, като този на Стели. Значи - виждаш си пациентката Х, че си се страхува от болките (всеки е различен), значи шансът да имаш една изпаднала в истерия и неслушаща какво й разправяш родилка, когато я нагънат зверските контракции ти е почти сигурен. Е що за Бога, ти като лекар, да си го причиняваш това сам в родилна зала? Въпреки, че и моят лекар е мъж, признавам си, че като чуя от мъж (все тая лекар, или не), как ТРЯБВАЛО ние да раждаме и какво да изтърпим и пр. - пяна ми избива. Сори, ама не ми е приемливо някой да ми казва аз какво мога и трябва да търпя, при все, че този човек дори няма биологичната възможност да го изпита, че да знае колко и дали е търпимо. Сигурна съм, че ако мъжете трябваше да са бременни и да раждат - 95% от тях, щяха да искат да са в изкуствена кома още първия триместър, щото им се гади видиш ли ти...  :lol: За секциото няма да отварям дума, ама да се разубеждава бъдеща родилка, да ползва епидурал при естествено раждане ми е направо безумие в днешно време. То и зъб могат да ми извадят без упойка и крайник да ми ампутират (правело се е и то до не чак толкова отдавна) ,все ще оживея, ама нужно ли е? Ами не е.

Има и нещо друго. Хората имат различна поносимост към различни ТИПОВЕ болка. Аз например стоически търпя и много остри болки, но за относително малко време. Така се е случвало, че съм отнасяла едни от най-гадните болки - възпалени уши, възпаление на горна челюст (заради зъболекарска грешка) + невралгия на сетивен лицев нерв от това... Идва ти сам да си отрежеш главата, честно, така зверски боли. Но, в описаните ситуации се държах "геройски" дето има една дума. В същия момент - страшно зле реагирам на болка, която е по-тъпа (лека) ама постоянна и се точи много време. Преди да родя имах такъв тежък МЦ, че съм посинявала чак от болки и това се точи 48 часа нон стоп. Ами ревала съм от яд, безсилие, нерви, изтощение, направо ставах неадекватна в тези моменти, а хич не съм гивезе... Просто за моята психика и нерви - такъв вид болки са най-непоносимото нещо и си го знам. Та не съм си помисляла да си правя експерименти по въпроса. Естествено раждане - хем болки с часове, хем стават и все по-жестоки с напредване на раждането...еми щях да съм от тези родилки, които напълно основателно трябва да изядат 2 шамара, че да се освестят и да напъват. Дори и с епидурал да е, докато ги докарам 4,5 см., ако изобщо - могат да минат неопределен брой часове с контракции, а аз още на първия вече ще съм "ни се води, ни се кара". Сериозно го казвам.  :lol: Все пак никой не ни познава по-добре от нас самите и следва за такива неща, да се отчита и чисто мед. мнение, но и що за човек е тази бъдеща родилка все пак. Не твърдя нищо, споделям мнение просто.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #16 -: Август 05, 2016, 14:52:55 pm »
За Окръжна Варна знам, че слагат епидурална на който си поиска. Не съм сигурна дали Стели е разбрала точно. По- вероятно ми е лекарят да ѝ е казал, че първите контракции до необходимото разкритие се изтърпяват без упойка.
Стели, моят съвет е да си правиш списък с въпросите, които те интересуват и които изкачат от разговорите тук. Питаш си въпроса, отговаря ти лекарят и си пишеш 2-3 думи до всеки въпрос, за да няма после- Ама точно какво каза, ама това какво беше.
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #17 -: Август 05, 2016, 21:02:14 pm »
Е няма как точно за това да не съм го разбрала човека просто е против използването на всякакви медикаменти по време на бременност и по време на раждане лично съм го питала за упойката и той рязко се обърна и каза пречи на напъните с доста сериозен тон по който си пролича че е против тези неща , но аз ще говоря сериозно на тази тема със него и ако неиска да ползвам това обезболяване просто няма да ме изроди той ! Въпросът е да обясни крие ли рискове тази упойка за мен и бебето наистина а не само по писането из Интернет , защото да ти слагат абокат в гръбнака хич не е и най- безопасното нещо за майката, а и гледах клип как слагат тази упойка и си изглежда страшно де но предпочитам да почувствам лека болка от това отколкото да се мъча с часове както той иска напълно Естествено .... сигурна ли си че слагат епидурална упойка в окръжна болница че във форума четох че не ползвали такава упойка освен ако не си извикаш анестезиолог а малко е странно защото как да знаеш кога точно ще родиш че да го извикаш 😐
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #18 -: Август 05, 2016, 21:36:55 pm »
Стели, едно раждане и в наше време дори си е риск за майката и за бебето. Това, че сега медицината е доста по-напред, отпреди 100 години да кажем - не значи, че самият риск в ЕСТЕСТВЕНИЯ процес "раждане" е станал по-малък. Значи само, че всички щети, които могат да се случат по време на същия са по-овладяеми и спасяеми, но и сега - няма 100% гаранция за тези неща.
В този ред на мисли - едно естествено раждане дали ще върви гладко, или не - не зависи от това дали ще е обезболено, или няма. Ако ще се закучва - ще се закучи. Разликата за родилката "с упойка" и "без упойка" е в това дали ще усети "закучването" с всички екстри, или няма да го усеща, ама стане ли - става. НИКОЙ не може да предвиди как ще протече едно естествено раждане, както ти казаха и нагоре. ;) Ето - една жена с хубав, широк таз, дето АГ-тата му викат "права ще ражда и няма да разбере" - душата й излязла, пък другата дето е с недоразвития таз и по никаква логика, не е следвало да роди дори естествено - докато я приболи и...айде честито ;)
За мен - анестезията е много разумен избор по тази причина...Господ знае само ти как ще раждаш, колко време, лесно ли, трудно ли, с проблеми ли без ли...еми няма нужда да стане зле и да си без упойка. Ако не стане зле и си с упойка пък - нищо не губиш все пак.

Анестезиолозите не са някакви чичета и лели от Женския пазар, които ти бодват там някакви дебели игли "на око" и ако стане - стане  :lol: Това са хора с безумна квалификация все пак и едни от най-скъпо платените мед. специалисти по целия свят. Радвай се, че тук можеш да ползваш такива за смешни пари, щото в наистина бяла държава - "боцкането в гръбнака" струва хиляди евро, или долари. Неслучайно. Виждала съм ги иглите и на снимки и на живо, изглеждат страшно, да, ама ако се зачетеш защо са такива - не е толкУ страшно ;) С  игла "инсулинка" - няма как да се проникне там, където трябва, да се въвежда кактетърче и пр. Та...совите не са това коета са, а на страха очите са си големи. Факт.

Епидуралната не достига да плода, та за бебето в този смисъл - рискове - няма. За теб - също не виждам какви рискове да има, ако не ти я слагам аз тази упойка на "онче-бонче"  :lol: 5 години и половина и аз и колко други момичета, живеем след поставяне на спинална, епидурална (накуп) и секцио в добвака и сме си здрави, прави, гледаме си децата и живота.

П.П. Преди да се запритесняваш, че подобна анестезия може да ти увреди гръбначния мозък - боде се 3-6 см. след края на същия. И да, аз също виждала тия ми ти игли, не вярвах докрай, че чак пък толкова не се усеща, не боли и пр. Ама докато чаках нещо да ме заболи и се "мобилизирах" се оказах с епидурален каттеър, поставена спинална...ей така докато още се настройвах какво ли ще е усещането.  :lol: Ми...никакво всъщност.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #19 -: Август 06, 2016, 16:34:52 pm »
Стели няма нищо страшно в естественото раждане аз родих без упойка изкарах си болките до край да наистина боли но след като видиш детето си се забравя всичко
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #20 -: Август 06, 2016, 19:53:13 pm »
Какво означава да си извикаш анестезиолог? Или го има в болницата или не. Няма как анестезиолог от друго място да ти даде упойка. Познавам хора, които са ползвали епидурална в Окръжна.
Епидуралната е повече аналгезия (липса на болка), отколкото анестезия (липса на усещане).
Предимствата няма да ги описвам, но в общи линии- липса на болка, активно участие в процеса на раждането, възможността да си почиваш без болка, ако раждането се проточи.
Рисковете в общи линии са- може да ти падне кръвното, но това лесно се компенсира с вливания и най- много лекарства, които повишават налягането, леко главоболие и световъртеж. Има проучвания, според които може да има проблем с кърменето в началото, забавяне на пулса на детето, използване на форцепс и тн.  Но това може да се случи при всеки тип раждане.
При 4-5см разкритие се поставя анестезията, защото тогава започва активното или реалното раждане. Самата анестезия може да направи контракциите по- слаби и да удължи раждането, но никой няма да те остави да се мъчиш, винаги могат да се използват медикаменти, за да се ускори.
За 10тина минути се усеща пълната сила на анестезията, затова ако раждането е много бързо няма да се направи анестезията. Ако се проточи много раждането се поставя катетър, който се маха около 2 часа след последната доза.
В общи линии е това.
 
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #21 -: Август 06, 2016, 20:03:00 pm »
Стели няма нищо страшно в естественото раждане аз родих без упойка изкарах си болките до край да наистина боли но след като видиш детето си се забравя всичко

С цялото ми уважение и разбира се, че си е напълно ОК естественото раждане (тук говорим за обезболено, или необезболено такова все пак)..., но повярвай ми, когато си гушнеш бебето и без да си се превивала Х часа от болки - усещането не е по-малко радостно, или ценно ;) Просто нямаш какво да забравяш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #22 -: Август 07, 2016, 22:40:27 pm »
А поставя ли се упойката след 5 см. , Например почнат си ме болките и отида в болницата и се окаже че съм минала тези 5 см. Въпреки че не ми се вярва много тъй като съм си тясна , но знам ли за мой късмет може и така да се получи (дай Боже така да е ) .... а възможно ли е да си уговоря упойката , а ако съвсем поносим си изтърпя контракциите да не я ползвам или задължително трябва за ми я сложат дори и да не я искам 😃 ... относно анестезиолога имах впредвид че ако искаш определен такъв от болница и той не е на смяна как трябва да го извикаш , а дали ще дойде е отделен въпрос и накрая май се доверяваш на този дето е на смяна ...
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #23 -: Август 08, 2016, 14:29:13 pm »
Стели,преди 5 см не се поставя,след 5 ако вече си достигнала до 8 или 9 см то е безмислена упойката,защото ще родиш всеки момент :) никой насила няма да те обезболи,нищо задължително няма и не случайно те посъветвахме да ги обсъдиш с лекаря си тези неща той най-добре знае във всяка болница е различно,как ние да ти отговорим викат ли избрания анестезиолог или ползваш този който е на смяна? :lol: не ме разбирай погрешно никой не ти мисли лошото или не,че не иска да ти помогне просто има неща,които няма как от форума да ги разбереш... :) разбираме те идеално,били сме повечето бременни и с прогистеронов мозък :lol: всичко ще е наред,лека бременност ти желая :)
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #24 -: Август 08, 2016, 17:32:36 pm »
Според мен е излишна паниката относно раждането. Аз в началото на бременността четох истории и статии за това как протича едно естествено раждане(преди това нямах идея). Това ми помогна да не се шашкам и да не го мисля, а то така или иначе ще дойде. Но аз съм от хората, които са спокойни като са осведомени. Има хора, които се притесняват още повече, когато четат истории и събират инфо.

Относно раждането, аз съм се насочила към естествено раждане. Моята док също е привърженик на естественото, та говорим на един и същ език с нея. За епидуралната упойка четох доста неща и мненията са противоречиви. Човек вместо да се ориентира, тотално се обърква. Поради тази причина ще се доверя изцяло и само на моята док и на анестезиолога за плюсовете и минусите на упойката. Сега въобще не го мисля, а по-скоро се вълнувам за предстоящата среща с моето бебе. И аз като Lilitu гледам да съм с положителна нагласа. Стели, идеята ми е да не задълбаваш толкова, защото сама тормозиш себе си. По-добре да се мъчиш няколко часа, отколкото да се мъчиш 9 месеца за това как ще се мъчиш няколко часа.  :D
« Последна редакция: Август 08, 2016, 17:35:46 pm от Нани »
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #25 -: Август 08, 2016, 18:38:38 pm »
 И за мен е излишна драмата с раждането. Избираш си начина по, който искаш, обдъждаш го с лекаря, ако той не е за, го сменяш и намираш, такъв, с който сте не просто на едни мнение, но и на който да имаш доверие.
Никога не съм си мисляла да раждам по друг начин освен секцио, не съжалявам грам и честно казано така бих родила още 10 деца. Ественото раждане не мога да коментирам, т.к. нито имам нужната компетенция, нито пък желание да науча нещо повече по въпроса. Бяха ми достатъчни крясъците и виковете на момичето което се мъчи цяла вечер в предродилна с 2 см разкритие и коети накрая молеше да бъде срязано секцио , само че получи бонус пизиотимия, защото така прецени АГ ѝ. Разбира се има раждания и раждания, но най-основното е нагласата, информираността и избора на клиникика и добър лекар, в който да си сигурна, че ще си гушнеш живо и здраво детенцето.
Впрочем ти няма ли да раждаш зимата? Имаш доста време да се подготвиш и психически да се нагласиш.
« Последна редакция: Август 08, 2016, 18:46:24 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #26 -: Август 09, 2016, 09:28:25 am »
Да зимата ще раждам затова и гледам да се информирам защото си нямам мн на представа нито от секцио нито от естествено раждане нито от упойките ... гледах да питам тук да съм малко поне просветена като отида на доктор да знам какво да го питам , а не просто да му кажа докторе я ми кажи за тая упойка искам да си задам точно и ясно въпроси че и като ми отговаря да знам какво точно ми казва , все пак си говорят на техния си език 😃 ... вече разбрах достатъчно така че да мога да си задам въпросите вярно и правилно , не да приличам на някоя безграмотница 😋 ...а относно раждането аз съм си избрала да е нормално , но бебето дали ще иска да излезе така си е отделен въпрос който ще проличи чак 9 месец и все пак е нормално да се притеснявам и ако някоя бременна ми каже ама аз хич не го мислих изобщо не бих и повярвала защото всички си мислят дали ще се справят , дали ще боли много , дали бебето ще е добре без значение дали става дума за секцио или за нормално раждане 😋
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #27 -: Август 09, 2016, 15:12:43 pm »
Стели в коя седмица си?

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #28 -: Август 09, 2016, 20:53:15 pm »
16+ 2 дена 😃
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #29 -: Август 21, 2016, 00:55:47 am »
Няма жена, която да не се е справила.  :lol:
Аз съм раждала два пъти естествено с епидурална упойка.

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #30 -: Август 21, 2016, 07:45:04 am »
Аз раждах септември и въпреки че имах страшно лека бременност - усетих се бременна и с  корем в 8ми месец, през последните два месеца бях в най- голямата лятна жега и толкова ме мореше, че накрая само исках да родя и буквално не съм си мислила за болката , а само да родя, за да ми олекне хахах Така че аз съм от жените, които не съм мислила колко, дали и как ще ме боли. Просто избутвах винаги тази мисъл и не съм чела и разпитвала умишлено, но това си беше моят начин :) А като ми минеше мисъл за болкта, веднага или се захващах да чета нещо друго или да правя друго - не се оставих на размисли и страсти :) Каквото и да решиш - опитай да си го представяш по най- хубавия възможен начин и сценарий :) Ако е секцио - хоп на деня си те приемат, ти оправена нагласена и готова отиваш, хоп- рязват те и си гушваш бебчето, един ден малко полежаване и после си пушка :) Ако естествено - хоп почват леките контракции, хоп - в болницата, хоп - изтичат водите , напъваш здраво 10-20 мин и си гушваш бебка :))) Представяй си го хубаво и наистина не се напрягай излишно в момента :) Кефи се на бременността , че свърша толкова бързо....Говори си на бебчето, почивай си и събирай сили :) Че за раждането не знам, но за после много сили ти трябват :) Целувки и слънчев ден:)
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #31 -: Август 21, 2016, 10:02:12 am »
Аз съм раждала и по двата начина и твърдо мога да кажа - Естествено раждане!

Минаха вече 2 мес. и половина от секциото и още не мога да дойда на себе си :( Болката след операцията беше ужасна, ползвах обезболяващи свещички близо две седмици след това, а може и повече да е било...Сега продължава от време на време да ме прерязва за момент и все още не се чувствам пълноценна. Не смея нищо да вдигна, даже и малкия го взимам за кратко на ръце, че вече е 6 кг. Исках да започна тренировки за корема - греда! Нищо не мога да правя - нито коремни, нито бягане, нищо, боли и това е. Явно при мен възстановяването е по-трудно. Добре, че ММ си взе полагаемата отпуска за бащинство да ми помага!
При нормалното - да, има болка, много силна, но трае не повече от 2-3 часа, ако нещо се закучи, 5, 6, 7 часа, ама не е дни! И после бях пушка още на следващия ден! Все едно не съм раждала.

Така, ,че от мен - нормално за предпочитане!
Успех и щастлив край на всички, ,които им предстои!
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #32 -: Август 21, 2016, 22:57:25 pm »
А, и след нормалното може да боли. Аз имах шевове и първия път бая време не можех да си седна на д-то.  :lol:

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #33 -: Август 22, 2016, 16:36:48 pm »
Благодаря ви за отговорите ... аз сякаш колкото повече наближава толкова повече се успокоявам и искам естествено да си родя и дано да се получи , т.е. да не се наложи секцио ... някакси в началото бях изпаднала в паника но откакто си усещам бебето ми е спокойно и се чувствам наистина бременна и готова на всичко... явно си ме е било страх не от болката а от незнанието какво ме чака и като попрочетох и ми светна и все си казвам колкото и да боли ще търпя все пак ще видя бебето си , а щом боли силно значи момента да го видя наближава , а и имам вариант ако неиздържам вече на болка да си платя епидурална упойка, но щом толкова жени са успели и аз ще успея 😇😘 😊 ...
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #34 -: Август 22, 2016, 23:11:48 pm »
Даваме пари за какви ли не щуротии, особено за бебето, после какви ли не играчки, джаджи за детето. Ако е само заради парите, недей да пестиш от упойка! Има жени, които ги е страх, други искат да родят естествено. Тяхна си работа. Аз предпочитам с. Особено за първо раждане.

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #35 -: Август 22, 2016, 23:46:22 pm »
А така! Ако не боли, особено силно - майка не се става. И "резултатът" не си заслужава чааак толкова. Това е то човекът. Мре от болести и реве за ваксини и как нямало здравеопазване за всички, като проима - не щем ваксини, искаме пак на клона. Е, за ражданията е същата тенденция. Майките ни са искали да има опция за упойка - нямало. Сега за нас има всичко - ние искаме тъпотии, щото има нет и нещо се губи целта на цялата процедура. Не е да има бебе живо и здраво важното, ами КАК точно ще родим. По точки и запетаи нали. Отдавна съм се убедила в безсмислието на такива теми, ами понякога се хлъзвам пак по невнимание. Извинете за което и успех на всички които ще раждат.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #36 -: Август 23, 2016, 11:33:21 am »
За упойка няма да пестя ако не издържам ... все пак не съм мазохист , но ако пък не е кой знае какво , т.е. Ако не е това което съм си го представяла и не ми е толкова болезнено бих си родила напълно нормално , но знам че винаги слагат системи окситоцин които си ме притесняват така , че упойката ще ми трябва 90%  да не казвам 100% 😊😀
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #37 -: Август 23, 2016, 11:54:40 am »
Аз имах задължителна консултация с анестезиолог преди да родя. Пита ме дали искам са раждм с упойка и аз казах, че ако много ме заболи, ще си поискам. А той ми отговори, че в началото никоя жен не иска, но в крайна сметка размисля. При второто раждане може би щях да мога и без, може би. Но при първото ми беше много зле и чак се ядосах, че толкова се забави анестезиологът.

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #38 -: Август 25, 2016, 14:49:26 pm »
Аз също ще се консултирам с анестезиолог и със доктора който ме следи ще изражда живот и здраве , но имам още няколко месеца за да свърша тази работа ... а някакви изследвания пускала ли си за поносимост към упойката , че аз имам алергии към някои вещества съдържащи се е упойките още откакто съм се родила и бих искала да си направя някакво изследване... да не би да се окаже че искам упойка , с немога да я ползвам заради не поносимост към нея 😐 ... поради тази причина не ми се рискува със секцио , че в повечето случай е с пълна упойка и си ме е страх ...
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #39 -: Август 25, 2016, 15:15:18 pm »
Има тестове, аз съм правила преди секциото, по собствено желание. И в повечето случаи - секцио се прави със спинална, а не с пълна анестезия. Просто информативно го споделям.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #40 -: Август 25, 2016, 15:35:55 pm »
Във Варна, и конкретно в АГ и окръжна почти винаги го правят с пълна упойка, само в майчин дом предлагат спинална.


Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #41 -: Август 25, 2016, 15:47:56 pm »
Да се включа и аз относно упойките.Подлагала съм се веднъж на пълна (правих си тестове преди това за алергии бяха отрицателни 14 от 14),веднъж спинална/епидурална(беше в гръбнака ,не помня точно).Предстой ми трета упойка,миналата седмица си пуснах пак тестове,оказа се че съм алергична към 1 от 14.Така че за собствено успокоение е добре да се направят или поне моя опит това показва
« Последна редакция: Август 25, 2016, 15:52:16 pm от bebeshok0326 »
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #42 -: Август 25, 2016, 16:06:07 pm »
Във Варна, и конкретно в АГ и окръжна почти винаги го правят с пълна упойка, само в майчин дом предлагат спинална.

Не споря. Просто за последните 10-ина години имам поне 100-ина, ако не и повече познати и приятелки раждали, чрез секцио из страната. Сещам се само за 3, които бяха с пълна анестезия вкл. една в болницата, в която аз раждах, а там това е изключение), наложена от проблеми с гръбнака т.е. невъзможност да се постави спинална. Като цяло съм с впечатление (може би погрешно), че у нас не се практикува пълна анестезия така масово, само поради липса на анестезиолози владеещи друг вид упойки. Докъм 97-а и 98-а...беше чест случай това де.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #43 -: Август 25, 2016, 17:15:18 pm »
Аз пък съвсем не споря. Чела съм почти всички твои отговори и вероятно от теб знам най много за секциото от когото и да е :) Даже имам приятелка от Варна, която специално ходи да ражда в Ст Загора. Та тя ми каза, че във Варна е масова пълната упойка.


*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #44 -: Август 25, 2016, 17:41:11 pm »
По повод на упойките, само да вметна, че спинална и епидурална не е едно и също! В майчин дом слагат спинална при нормално раждане и то само при поискване, не е задължително, а за секциото се слага епудирална.
Между другото, хич не са безобидни, каквито и да са упойките. Имам ужасни болки в кръста от около 2 месеца. В началото си мислех, че е от носенето на малкия, от вдигането от кошарата и др, такива или, че съм изстинала някъде, обаче като се замисля, може и от упойката да е. Когато ми я биха, не усетих типичните симптоми на действие и анестезиоложката бая се притесни и се наложи да чакаме повече от обичайното, за да започнат. Спомена нещо за калциране, ама аз тогава не обърнах внимание, щото друга мисъл ме тресеше :) и не ми пукаше, калцирани ли са или не.
Та така де....
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #45 -: Август 25, 2016, 17:53:19 pm »
По повод на упойките, само да вметна, че спинална и епидурална не е едно и също! В майчин дом слагат спинална при нормално раждане и то само при поискване, не е задължително, а за секциото се слага епудирална.


Само да те светна, че при спинална упойка - няма как да има естествено раждане, защото под гърдите си - не усещаш НИЩО. Та недей да говориш така компетентно за неща, от които очевидно нямаш грам понятие. ;)

sun_smile, наистина ме учудва това, което казваш за Варна. Не по друга причина, а защото пълната анестезия, когато има опция за друга е по-тежка и рискова винаги и нямам грам логично обяснение за тази практика там.

Vilia, няма да е зле, да не съобщаваш като абсолютен факт някакви неща, за които "ти си помислила", или "така ти се е сторило". Била съм с епидурален катетър над 36 часа и спинален блокаж за самото секцио т.е двете накуп, поставени едновременно. НИКАКВИ проблеми и затруднения нямам и до днес по повод, във връзка, ооокло ползваната анестезия. Имам отпреди бременността си медиална дискова херния, която се обостри заради самата БРЕМЕННОСТ и ми прави проблеми и сега. Калцификати по гръбнака са предпоставка да не може да се ползва този тип анестезия, да действа по-бавно, да се боде 2-3 пъти и пр. т.е. споменатите нагоре "показания" да се ползва пълна анестезия.

Между другото може ли да обясниш на читателите тук, всички възможни, често срещани, много рядко срещани и пр. рискове от ползването на каквато и да било анестезия? Да не си мятаме някакви общи фрази за "нищо не е безобидно и безопасно". Едно от най-опасните неща за всяка жена е раждането и то естественото раждане. Да не раждаме значи? Аз мога да ти изредя всичките му рискове, които са много и нерядко фатални я за майката, я за бебето и при проверка от твоя страна във всеки мед. справочник по темата - ще установиш, че не си измислям неща, ами е така. Да видя да пиша такива неща? Да се замисли защо не ги пиша?

Чакам да ми обясниш за рисковете от упойките (жокер, аз ги знам, все едно си на изпит значи ;) )
« Последна редакция: Август 25, 2016, 18:00:11 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #46 -: Август 25, 2016, 19:05:50 pm »
Аз някъде назад бях обяснила за епидуралната и спиналната- разлики, прилики, рискове и плюсове.
Пълната упойка се контролира по- лесно и рискът е по- малък, защото спиналната при бременни, особено ако се качили повечко килца може да се вдигне блокът и тогава пак трябва да се прави пълна. Иначе това с упойките не е като да се прави баница- едни могат други не. Няма анестезиолог, който да е взел специалност и да не може да прави спинална. Някои избягват, защото отнема повече  време от пълната.
При консултацията с анестезиолога ще му кажете за алергии и той ще прецени дали да ви прати и към какво да ви тестува.
Стели, към какво си алергична и от къде знаеш, пък и от както си се родила? Всяка година излизат нови препарати, а за 30тина години са се сменили почти изцяло, не се плашете медикаментите са толкова изчистени, че почти няма риск.
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #47 -: Август 25, 2016, 19:33:23 pm »
Аз някъде назад бях обяснила за епидуралната и спиналната- разлики, прилики, рискове и плюсове.
Пълната упойка се контролира по- лесно и рискът е по- малък, защото спиналната при бременни, особено ако се качили повечко килца може да се вдигне блокът и тогава пак трябва да се прави пълна. Иначе това с упойките не е като да се прави баница- едни могат други не. Няма анестезиолог, който да е взел специалност и да не може да прави спинална. Някои избягват, защото отнема повече  време от пълната.

Права си за взимането на специалност, но има все още анестезиолози, които не се чувстват сигурни с поставянето на спинална да кажем. И когато не се - по-добре да правят каквото владеят добре ;) Аз си взех с отлични оценки таман два изпита по счетоводство, ама не бих седнала да ти попълня дори данъчната декларация. Не защото толкова не мога, просто не е моето и си нямам вяра, а в медицината баш да си нямаш вяра...не е като да объркаш формуляр. Иначе и факторът време, трудоемкост си го има, да. Дори уменията да са на ниво.

И твърде много килца и гръбначни проблеми и други (бяха ми дали списък) са показания да не се прави спинална. За алергични реакции, дори без тестове слагат метил преднизолон в системата преди секцио де. Почти винаги. Е, не те уведомяват за това обичайно, че да не се газираш още и още. Повечето родилки с планово секцио са нервни и ревливи, не дебилни като мен.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #48 -: Август 25, 2016, 20:06:56 pm »
Виждам, че сте отворили темата за упойките. По този повод да питам мамчетата раждали нормално, с каква упойка ви шиха след раждането? Скоро разбрах, че там където ще раждам, слагат пълна упойка, което малко ме притесни. Предстои ми консултация с анестезиолог в болницата и ще го попитам. Ще се радвам да споделите дали това е практика в различните болници.
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #49 -: Август 25, 2016, 21:46:25 pm »
Нани, аз бях само с локална упойка за шиенето :)
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #50 -: Август 25, 2016, 22:04:25 pm »
Нани, и при мен упойката при шиенето беше локална.
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #51 -: Август 25, 2016, 22:21:33 pm »
Във Варна, и конкретно в АГ и окръжна почти винаги го правят с пълна упойка, само в майчин дом предлагат спинална.

Не споря. Просто за последните 10-ина години имам поне 100-ина, ако не и повече познати и приятелки раждали, чрез секцио из страната. Сещам се само за 3, които бяха с пълна анестезия вкл. една в болницата, в която аз раждах, а там това е изключение), наложена от проблеми с гръбнака т.е. невъзможност да се постави спинална. Като цяло съм с впечатление (може би погрешно), че у нас не се практикува пълна анестезия така масово, само поради липса на анестезиолози владеещи друг вид упойки. Докъм 97-а и 98-а...беше чест случай това де.
Включвам се и аз, не съм изчела темата, но и в Бургас, в окръжна, секциото го правят с пълна упойка, доколкото разбрах, защото екипите предпочитали така. Може би им пречи родилката да е будна.... офф, все тая. Скоро ще ви кажа как е било при мен.


Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #52 -: Август 26, 2016, 11:54:26 am »
Знам че съм алергична към някои вещества във упойките от раждането ми тъй като са предизвикали доста алергии във мене тога и съм била един месец в ковиоз заради забавеното раждане което са направили тогава ... имам документи към какво точно съм алергична но Майа ми неможе да ги намери затова и питах дали се правят тестове... преди време родителите ми искаха да ми махат трета сливица и докторите не позволиха тъй като съм алергична  , не само към някои вещества в упойките ами и към лекарства като аспирин и всичките му производни ... относно упойките и аз съм чувала че повечето от секциото във Варна се прави с пълна упойка и по рядко спинална 😉... поне всички мои познати раждали така са с пълна упойка и са лежали по 24 часа в реанимация без да си видят детото ... затова неискам секцио , но ще си направя необходимите тестове за поносимост за епидурална упойка и ще я ползвам само ако наистина положението е ужасно непоносимо 😃
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #53 -: Август 26, 2016, 13:57:33 pm »
При това положение, задължително си направи тестове за алергии и да се знае какво може и какво не може да се ползва при теб в случай на нужда. Ти може да искаш естествено раждане, без упойка, ок, ама всичко се случва. Т.е. секциото в много случаи не е по план, налага се спешно и трябва да се действа бързо. А, ако стане така - няма време за тестове и пр. Така, че непременно се консултирай с анестезиолог, независимо че не смяташ да ползваш анестезия при естествено раждане и не искаш оперативно такова.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #54 -: Август 26, 2016, 14:30:33 pm »
Жбул, лекарите, които избягват спинални са в малките болници, защото отнема повече време от пълната, а са двама за 15 операции. Това е много време и труд.  Естествено, че ако 15 години не си правил няма да се чувстваш сигурен, но мисълта ми беше, че така или иначе всички могат или са можели. :)
Стели, задължително трябва да се тестуваш. Има си подготовка за силно чувствителни хора. Няма човек в добро общо състояние, на когото да не може да се направи анестезия. Обмисли добре, консултирай се с лекаря си, но не оставяй в последния момент, защото ако се действа по спешност се търси най- малкото зло. В твоята ситуация трябва да си подготвена.
 
*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #55 -: Август 26, 2016, 14:54:09 pm »
Стели, не съм правила никакви тестове преди раждането (че и след него не съм). Нямам алергии, сигурно са ме питали. Не помня.

*
Re: Нормално раждане или секцио
« Отговор #56 -: Август 26, 2016, 17:32:43 pm »
Жбул, лекарите, които избягват спинални са в малките болници, защото отнема повече време от пълната, а са двама за 15 операции. Това е много време и труд.  Естествено, че ако 15 години не си правил няма да се чувстваш сигурен, но мисълта ми беше, че така или иначе всички могат или са можели. :)

Абсолютно права си, че отнема повече време от обща анестезия и за малки болници си е проблем това, че нямат анестезиолози "в количества". То го има и в големите понякога същия де. Приятелка, която ражда в МД-София, така и не се уреди с епидурална, не защото не я е поискала своевременно, ами баш по новогодишните празници тръгна бебето, месец по-рано от термин, оставили персонал на санитарния минимум да покрива дейността и докато се освободи дежурния анестезиолог - айде честита щерка.  :lol: Старозагорската АГ-болница хич не е малка да ти кажа, но едно време - масово с пълна анестезия се правеше секцио. В София тогава вече се предпочиташе спинална в тези ситуации, чуваше се разбира се как е "там" и как при нас. Че по този повод бях питала тогава, защо и в нашата болница не се практикува това. И един от техните анестезиолози ми отговори точно това, което и ти споменаваш. Че той откакто е взел специалност - такава не е поставял, няма тренинг с това и не е навит тепърва да задобрява в тази посока, то все толкова му плащали и пр. Иначе хора си имаха достатъчно тогава. Та и такива случаи има, не твърдя че масово са такива разбира се. В общия случай е както казваш - хора малко, спиналните искат повече време, пациенти бол и физически няма как да смогнат хората.

Блу, винаги питат родилките (все тая как ще раждат) за известни им алергии към нещо. Често се налага АБ да се дава, заради някоя инфекция хич друго да не е, така че е стандартно питане тук. вероятно и при вас. Добре е когато човек е алергичен към някакви препарати и го знае това (както е при Стели), защото може да информира екипа и да се вземат предварително нужните мерки и да не се получава проблем. Има какво да се направи и се прави в тези случаи и всичко си е ОК. Аз преди секциото не съм била под никаква анестезия (ако не броим зъболекарските упойки де), пък то ако имам алергия - тя ще се прояви при контакт с проблемното вещество и тогава - да лудва и екип и аз да се намесват спешно и да се коригира проблема - сметнах го за излишен риск. Направих си тестове към разни вещества, по списък даден ми от анестезиолога. Не помня към какво ми излезе  повишена чувствителност, май към маркаин. Боцнаха ми някакъв урбазон в системата преди операцията и това беше. Никакви проблеми не съм имала. Стандартно и задълже - поне у нас такива тестове не се правят, ако няма някакви вече налични данни за алергия при пациента. По своя инициатива може да си направи човек, ако прецени за нужно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!