0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #120 -: Януари 27, 2016, 14:21:00 pm »
Момичета, имам нужда от съвет.
Дъщеря ми се разболя преди 2 седмици. Лекарката й видя гърлото, каза веднага, че е бактериално, при вирусното по друг начин изглеждало гърлото и й изписа аб. Тук не изписват аб без причина, така че й се доверих. Каза 5 дена, аз знам 7-10, но нали това е учила, а и има опит. Свърши аб, беше на градина седмица и в понеделник пак със същите оплаквания. Отидохме пак на лекар. Този път  на смяна беше колежката (те са две, редуват се със смените). Според нея беше същото, направи й стреп тест, потвърди се. Друг аб, този път 10 дена. Каза поне една седмица да си седи вкъщи. Дотук добре. Между двете й боледувания баща й си беше вкъщи със същите оплаквания. Излишно е да казвам, че тук не пускат на цялото семейство тест за стрептококи. На мъжа ми му казах, че много държа да отиде при лекаря си, който да му направи. Но друго се сетих. Ние, да речем, че ще се изследваме (от днес и аз съм зле, та утре ще ходя при лекаря, днес почива). Ако е от градината, как да предотвратя появата на нов? Да говоря с учителката, да видя кой е бил болен в последно време? Направо не знам. Каква е практиката в България?

*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #121 -: Януари 27, 2016, 14:36:28 pm »
Дес, няма кой знае каква пракитка, но в нашата градина винаги майките предупреждаваха и госпожите на свой ред слагаха бележки на входа, за да могат родителите да предприемат съответните мерки. Аз също съм им пускала профилактично гърлен секрет при такава сигнализация.
*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #122 -: Януари 27, 2016, 14:42:54 pm »
Ще разпитам, но не вярвам да направят нещо.  :(

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #123 -: Януари 27, 2016, 14:53:54 pm »
Явно гледането на сапунки в ДГ е масово :( Сигурно ние с мъж ми прекалено се впечатляваме, 3ащото удома такива не са на почит. Ако гледахме, вероятно щеше да ни е все едно. И като 3нам акъла на мно3инството... ясно 3ащо на никой не му пречи. На моменти си мисля, че е по-лесно да си по-простичък и по-малко амбицио3ен, 3а да живееш с по-малко тревоги. То не че а3 не и3простях 3а 3 години  :P Като 3апочна да ги мисля нещата, направо се депресирам - 3а обучението на децата, 3а бъдещето им... Опитваме се вкъщи да компенсираме ра3витието му с игри, учене на ра3ни нещица, но дали е достатъчно? Снощи викам на мъжа ми - "Сега се ядосваме на простотиите в детска градина - дето е общо в3ето там 3а играта. А като тръгне на училище, с бе3умията там какви нерви е трошим, чак не ми се мисли!" Не ми се обявява война на госпожите - 3нам какво ще е и нямам нерви 3а това. Няколко пъти сме се борили с вятърни мелници при ра3лични несправедливости и накрая сме били виновните, даже и 3а те3и, чиито права сме 3ащитавали. Серио3но се 3амисляме да се махаме от България.
Блу, дано се оправяте бър3о. Може да не е била дои3лекувана дъщеря ти, а не да е повторно 3ара3ена :? Тук как се действа - пише се в повечето пъти АБ симптоматично. Ако искаш антибиограма - или си я пускаш сам, или докторите те гледат "б.си, тая на к'ва ми се прави! Да не ра3бира повече от мен".
И3винявам се, ако съм ви досадила, момичета. Сигурно са глупости тревогите ми, но те3и толкова чакани деца - нали искаме най-доброто 3а тях?


*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #124 -: Януари 27, 2016, 15:11:47 pm »
Бебе, тук няма лаборатории, където да отидеш сам да си пуснеш нещо. Просто няма. Лабораториите са в болниците, получават си пробите от лекарите и това е.
И не, не изписват аб като бонбонки, което го одобрявам много.

Дано да оздравеем скоро всички и да не боледуваме пак скоро!

*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #125 -: Януари 27, 2016, 17:44:05 pm »
Голямото ми дете ходи на градина, където приемът започва на 2.5-3 години. В сградата няма нито един телевизор. Има около 5-6 групи. Най-големите са в предучилищната група - сутрин в близкото училище, следобед в градината, ако няма кой да ги гледа вкъщи. Всички тези деца ще са предоволни да им се пусне филм денем в градината, но никой не го прави.

Редовно заварвам по различно време учителките на основните и сборните групи да четат книги и да пеят с децата, да разговарят с групата на някаква тема с въпроси и отговори... Често просто ги оставят с играчките. Има много начини да се прекарат часовете от деня, но учителките и занимателки трябва да са съвестни и да са наясно, че телевизорът не е просто още едно помагало.

А по темата за електронните уреди и зомбирането на децата, ето един забавен и смислен коментар в блога на баща-психолог: какво се случва, когато джаджите се отнемат:
http://drkellyflanagan.com/2016/01/27/this-is-how-kids-will-react-to-taking-away-their-electronics-in-sequence/
« Последна редакция: Януари 27, 2016, 17:54:43 pm от цигу »
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #126 -: Януари 28, 2016, 09:13:04 am »
Имам нужда от съвет:в групата на дъщеря ми има едно момиченце, което според думите на Лора, не й дава да си играе с други деца, казвала й, че е само нейна приятелка, казвало се с другите, които играят с Лора да се махат и т.н.Имам чувството, че това я притеснява, а и искам да я науча да отстоява мнението си и да не се поддава на внушения. Как да подходя?
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #127 -: Януари 29, 2016, 02:41:28 am »
Блу, лекарката ти какво казва за стептококите, ако може да даде официална препоръка за преглед на децата в градината или нямате ли някаква здравна агенция, с която да се консултираш? Организация която съблюдава детските градини, надзирава, нещо такова?

Алиа и ние имахме такъв период, минава с много примери и обяснения. Опитвам се да се сетя за подходяща книжка с поука, филмче, обаче....не се сещам. Постави я в ситуация да си помисли, как се чувства другото дете, което е отблъснато от приятелката окупаторка. Има хубави модули с обяснения, пиктограми, показват различни социални сценарии и идеята да се поставиш на мястото на другия и да се умееш да се защитаваш..още куп други неща де.  Използваме ги да обясняваме на деца с проблеми как да отстояват своята независимост, да изразят желаниес, да създадат приятелство. Много са подходящи за такива обяснения. Скоро имах проблем с Ники и ги ползвах, само онлайн версията им, че нямам излишни 50-100$.
Другото, което ползвам активно е т.н. кръгове на отношенията. Това е лесен метод за обясняване на личното пространство, как да кажеш не, да обясниш, че един приятел може да мине от кръга на близките приятели в по-отдалечен, ако те кара да се чувстваш зле. И обратното.
http://www.lespictogrammes.com/boutique.php

Може и сама да създадеш своята история. Много са обяснителни и лесни.

http://www.colloquetes.org/upload/File/documents2013/atelier_%2301_Cercles_sociaux.pdf

не можах да ги намеря на български, извинявай.


П.С. Момичета, ако много почна да досаждам с подобни неща ми казвайте овреме, няма да се сърдя да ме скастрите, не се усещам понякога, че влизам само в една тематика.
[/url][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #128 -: Януари 29, 2016, 10:03:05 am »
Вени, тая картинка с кръговете можеш ли да я преведеш на български? мисля, че ще е много полезна да я показваме и на нашите деца. браво на канадците, какви хубави и полезни неща измислят...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #129 -: Януари 29, 2016, 10:54:15 am »
Аз от самото начало на това й говоря и снощи ми каза "С. ми разреши да си играя с Н."
Тогава пък започнахме да обясняваме с баща й как само мама и тати могат да забраняват и разрешават, след което тя използва думата "съгласи се".
Важното е, че са си играли всички без да се делят и Лора беше много щастлива. Днес отиде с желание на градина, а вчера сутринта беше малко подтисната.
Много се страхувам от това, сговорчивия й характер да не я превърне в лесно манипулируема и контролируема от околните и възприех тази ситуация доста болезнено.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #130 -: Януари 29, 2016, 11:59:38 am »
Много се страхувам от това, сговорчивия й характер да не я превърне в лесно манипулируема и контролируема от околните и възприех тази ситуация доста болезнено.
Това все едно 3а Божидар е писано. И понеже и да има проблем, няма да се оплаче, всяка вечер си говорим - какво е правил на градината, с кой, с какво е играл, и3ли3али ли са на двора. Госпожите само ка3ват - много е добър, много бър3о се учи, контактен е, но не 3нам как се справя с по-агресивните от него деца. Преди дни игра с едно комшийче, по-голямо, и момченцето му кресна, че му 3абранява да вли3ал някъде. Нашият се стресна, сви се, чак лицето му се промени. Обясних а3 на "баткото", че са приятели, играят 3аедно и не се 3абранява и крещи така и не се повтори. А на градината намесва ли се някой, обяснява ли? То ясно, че няма да живее в идеален свят на добронамерени хора, ама как да го науча да си отстоява мнението си?
Някой ако намери подобни пиктограми, като на Вени, на български, моля да сподели.


*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #131 -: Януари 29, 2016, 22:43:44 pm »
Вени, сега официално три броя сме цъфнали със стрептокока и пием аб. Само синът ми държи фронта, но днес лекарката отказа да го прегледа, защото нямал симптоми.  :x В понеделник ще го водя на неговата педиатърката. Ще рече човек, че толкова време ще им отнеме да направят един тест. А тук с триста зора намерихме кой да ни прегледа, че те в петък някои не работят, пък други го нямат този тест и не изписват аб, а трети са в петък до обяд.
Не знам коя служба да сезирам. То и да има нещо, например за скарлатина само слагат бележка на таблото, от която не следва родителите да предприемат нещо освен да са информирани.

Другата седмица големият е във ваканция. Педиатърката каза, че София може да ходи на градина, ако се чувства добре. То тя се чувства добре, но смятам да я оставя вкъщи, щом и баща й си е тук, дадоха му болничен. Нека малко да се позакрепи, че след два аб един след друг ще има нужда.

Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #132 -: Януари 30, 2016, 05:11:33 am »
Вени, тая картинка с кръговете можеш ли да я преведеш на български? мисля, че ще е много полезна да я показваме и на нашите деца. браво на канадците, какви хубави и полезни неща измислят...

От горната страна на кръговете са написани хората, които те обкръжават: аз(лилав), семейство (син) (родители, братя и сестри), зелен, близки познанства, жълт - в крайната му част се разполагат добрите познанства, например, виждате се на площадката, играете, знаете се по имена, но не се посещавате. Тук влизат и професионалистите - лекари, полицаи, учители.
От долната страна на кръговете са написани жестовете, които е прието да се правят с групата хора, съответстваща на съответния кръг. Синият дава жестовете на близостта - прегръдки, гушкания, целувки, това, което правим в семейството, най-общо казано. Зеленият дава държане на ръце, целувки по бузата.Жълтият дава пак държане на ръка и здрависване.
Последния кръг е червения, това са непознатите.
Може да начертаете кръговете на катастрон и да ги оцветите заедно. На тях лепите снимки на хора, които детето познава, за да може да направи лесно връзката. Приятелче от жълтия кръг например може да влезе в зеления, след като покаже определно поведение.

Лилавият кръг е най-важният. Той е кръгът на интимността, специалните части на детето. Там може да пипа само то, в стаята си, в банята, не в обществена тоалетна или на други места. Там не може да пипа никой друг, освен медицинско лице и то трябва да се обоснове защо. Най-лесно децата разбират идеята за лилавия кръг като изпънат цялата ръка напред, после се завъртят около себе си и видят "облачето", което се получава около тях. Никой няма право да влиза в това облаче, ако на тях не им е приятно.


Блу, много тъпо, душата. То и при нас се точат едни сополи вече втора или трета седмица, всички сме така, обаче да стигнем до стреп тест тук си е живо предизвикателство! То да не се налага де :)

П.С. Момичета, започнах да гледам филмите за Оскари, Спотлайт е филм, койти трябва да гледате. Лично аз осъзнах, колко лесно е дете да се насили от познат човек и да запази това с години, защото "така трябва". ЗА католическите свещеници иде реч, но си заслужава.
[/url][/url]
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #133 -: Януари 30, 2016, 14:59:11 pm »
А какъв е то3и стреп тест - на момента ли и3ли3а? Дано младежа ти да го подминат бацилите, Блу. 3а предписанията не 3нам как е тук. В градината на Божидар имаш дете с хепатит преди 3-4 месеца - и3следваха ги всичките с едни лентички и3вестно време, а той пък 3а късмет не беше ходил и не ходи 2-3 седмици, че тъкмо Сияна се роди. Ние му пуснахме при личния урина и си правихме от те3и тест лентички. Нямаше някаква карантина в градината. А другото, дето ми е супер бе3смислено - бележките 3а контактност. Пише ти ЛЛ - 3драв е и не е контактувал със 3ара3ни, ама т'ва последното от къде да го 3нае ЛЛ. То а3 не 3нам с кой се срещаме по площадките и детските кътове. Ама е 3адължителна бележката след 1м ваканция.
Вени, благодаря 3а кръга. Ще пробвам да му обясня на баткото ни, кой какво може да прави. То3и филм ще е много тежък сигурно... Па3и Боже от такива неща.


*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #134 -: Януари 30, 2016, 23:11:25 pm »
На момента излиза, да.
Моите са ваксинирани за всичко, което може. Лекарката ни обърна внимание, че и ние, възрастните, трябва да си подновим ваксините, защото десетте години минават бързо. А аз от десет години съм извън България, значи каквото имам правено оттогава. Другото трябва да се опреснява.

*
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #135 -: Февруари 02, 2016, 13:45:19 pm »
.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нашите пораснали деца през януари 2016 г.
« Отговор #136 -: Февруари 02, 2016, 14:19:46 pm »
Новата февруарска ТЕМА - ТУК :)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)