0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Също така какво мога да направя с булгур (освен каша) - нещо кюфтета, бисквити?
Всичко каквото се прави и с ориз - всякакви комбинации с месо, със зеленчуци, с масло и сирене също е вкусен.
mih,  щом децата отговарят на възрастта написана на кутията можеш да даваш кашата, стига да нямат някаква установена непоносимост. На кашите не съм добавла АМ, независимо какви са били, но и май повече от веднъж седмично каша не съм давала, след годинката още по-рядко.
На тези кухни толкова им се "точих", накрая се оказа, че не е проблем храната на детенце, макар, че вече тръгнах на работа и все още повечето готвя отделно за детенце. Това със съчетаването на времето на доставка или ходенето да се взима се появиха като проблем.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
М- и, да точно като отвори вратата и всичко съм забравила каквото щях да питам или половината хахА
То не е смешно трагично е ама..........

Авалон, аз в оризовата безмлечна слагам ам. Мисля да им давам каша следобед всеки ден. И забелязах като ядат после памперсите празни не пишкат.....? А вода не искат още.
*
Мих, ами той оризът се раздува и поема още вода в коремчетата  :lol: Не се притеснявай за пиенето на вода, повечето не пият докато са на АМ/кърма. Моят син до годината поне повече от 30мл на ден не е изпивал.
*
Здравейте :)
Ние от известно време си хапваме детска кухня и захранването ни върви чудесно - менюто им е тамън да има по нещо ново ама не всеки ден, а малчо си хапва всичко с апетит, та не съм имала много въпроси :) Започна обаче да яде и супа и вече трябва да поръчвам голямото меню и със супа а в него има някои неща дето не са ми известни като захранване имат ли някакво изчакване и не съм давала, та ще се радвам да споделите опит какви са насоките за въвеждане на следните храни и подправки:
свинско
олио
целина
чубрица
дафинов лист
джоджен
маслини
бакпулвер
На другата кухня дето съм и хвърлила око пък доставят супа с основно без десерт за неговата възраст (защото десерта им е с прясно мляко предполагам), та това е другия вариант, но тогава трябва аз да мисля следобедно а тамън ми харесаха тези десерти, че не са някакви тежки както като му правех каша и така дори и по-късно да яде следобедна закуска после има място и за супичка :)
И ако може да ме ограмотите какво е "яйчен меланж" 8O, че го видях в менюто на не помня коя кухня а за първи път виждам такова нещо...
*
Яйчения меланж предполагам е яйчен прах, присъства в доста от купешките сладки. Не че е алерген по-голям от яйцата  :lol: ама аз такива "боклуци" ги избягвам. Иначе цяло яйце след годината вероятно не е проблем (моят син се изриваше от белтъци и ги делях, като периодично съм давала)
Свинско-не виждам причина да ограничаваш
Олио-до сега не е ли имало никаква мазнина в това, което е ял?! Купешките пюрета често имат от рапица.
целина, чубрица, дафинов лист, джоджен - не са някакви сериозни подправки, а и ще са в минимални количества, само за целината мисля съм чувала, че е алерген, но пак 5 листа на един казан не смятам за проблемни.
маслини-евентуално ако са солени, ама ще разбереш от първия път  :lol:
бакпулвер -честно, нямам идея дали би бил проблем, аз печива на моят син мисля чак към 1.5г съм давала, но не за да не давам бакпулвер, а просто кексовете някак не ми се вписваха в менюто, отделно, че и ние не ядем(не обичам и не правя).
*
м-и, яде  готови пюрета с олио от рапица, но кухнята която ползвам готви с краве масло, а аз или с масло или със зехтин - слънчогледово олио не съм давала. Не вярвам да е проблем, защото готвят доста постно (мазнината изобщо не се усеща, явно е колкото да я има), което на мен ми харесва, но все пак да си питам :)
За яйчения меланж и аз това открих в Гугъл, ама това значи че има и белтък вътре, а още не съм му дала... Маслините са част от ризото или нещо такова - не в чист вид, така че едва ли ще ги усети някак, просто да не са тежка храна за него се замислих. А свинско гледам че и кухните в менюто за малки бебета го избягват и предполагам, че защото е по-тлъсто се изчаква, ама това са само мои размишления :lol: Иначе той яде пилешко, пуешко, телешко, заешко, риба :)
*
Максимум колко кисело мляко 2 % може да се яде на ден?
 Мария само да види кофичката и трепери за мляко. Праскови круши кисело мляко и хляб- това може цял ден да яде. Харесва храната от кухнята и вече мисля и десертите с прясно мляко да й дам.
*
Стоека, моята педиатърка ми е казала, че трябва да ядат пълномаслени продукти, а не обезмаслени. Те са малки, растат и имат нужда от тези мазнини.

*
Блу, т.е. да взимам кисело мляко с по висок процент ли?
И все пак как количество е нормално?
Ако я оставя и цялата кофичка ще изяде.
*
Стоека, колко и е една порция по принцип? То според мен е проблем да не преяде и да връща или да я боли, не друго. Иначе и аз съм давала 3.6 предимно.
Mousyt, предполагам, че ще са безсолни маслини или ще са в минимум количество. Мазнините не ги мисли, а свинското не знам защо го избягват, но надали ползват мазно месо за децата.
*
Стоека, аз му давам максимум една порция 190гр с бисквити за закуска например и го хващам, че му идва тежко понякога. Иначе наистина навсякъде препоръчват да се дават само пълномаслени млечни продукти май до 2 или 3 годинки. Най-високото в магазина май е 4,5%, но аз имам съмнения че слагат сметана в него за да стане толкова и бих предпочела 3,6  :)
М-и, благодаря за мнението, и аз така мисля. Тази седмица има други работи дето не е ял в менюто и пак не поръчах дните със свинско, но следващата седмица може вече да му дам :)
Една от кухните готви изцяло със зехтин и го изтъква като голям плюс, но аз като съм готвила е било без мазнина, а неговите манджи слагат зехтин, но накрая. Вие какво мислите за и против готвенето с масло или със зехтин?
*
Някой от зехтините не са подходящи за термична обработка (като екстра върджин примерно), отделно, че при загряването им добиват тежък аромат и на мен не ми е и приятен. Тъй че в кухнята вероятно ползват Помас, което лаишки казано е слънчогледово олио, през което са прекарани маслините за да се извлече максимално зехтина  :lol:
Дали някоя от мазнините е по-подходяща не знам, всяка си има плюсовете и минусите сигурно. Във времето в което готвих само с масло и зехтин си залепих 5-6 кила, та имам едно на ум  :lol: За детето предимно масло използвах.
*
Mousyt, и аз като м-и не мисля че има проблем да му даваш храна с изброените продукти. Свинското при всички случаи в детската кухня ще е постно месо, а не сланина :). И зехтина ще е в минимални количества.
Stoeka71, млечните продукти се дават при малките деца само с пълномаслено мляко, но кисело мляко около 150-200 г на ден, че е тежко за стомахчетата на бебетата. А при рефлукс трябва да се внимава с него, че го възбужда. Не е хубаво да се дава кисело мляко след 16ч.


*
А при рефлукс трябва да се внимава с него, че го възбужда. Не е хубаво да се дава кисело мляко след 16ч.

Това при нас не се оказа вярно, въпреки киселото мляко не му се дразни рефлукса. И все пак внимавам да не е много и да е само сутрин, че нали следобед нещо по-леко :)
Момичета и аз да споделя какво съм давала/давам.
Краве мляко давам 4.5%. Бях започнала с 3.6%, защото и аз четох, че трябва да е пъломаслено, но като го пасирам с овесени ядки и плодове става съвсем на вода и затова предпочетох да е още по-гъсто.
Като готвя и аз ползвам основно студенопресован зехтин (слагам го като Mousyt, след като яденето е сготвено и не е вече толкова горещо) или масло.
Свинско почти не съм давала, макар че сега като бяхме при свекърите, те много държаха да му правят разни неща с свинско и то със кайма, защото така са свикнали.
Иначе една от причините да не съм голяма фенка на детските кухни е, че използват такива заготовки като яйчен меланж.

Иначе Дани започна да си хапва доста, но той и се движи много повече от преди. Само да види, че някой яде и той се нарежда на масата. А за АМ направо умира. Като започна да му го правя и той види, направо изпада в истерия докато стане готово. А нищо, че може да е ял друго съвсем скоро.
Давам му всичко без пържено и без сладко (с долното изключение).
Знам, че е рано, но вече 2-3 пъти давах и мед по половин чаена лъжичка в овесените ядки.
*
Не е рано за мед след годината, на нас сигурно бибероните ни са топили, ама сега с тоя ботулизъм и притеснително и доста майки го дават късно, както и аз.
За каймата сигурно е нормално, да предлагат да е кайма, те и кухните вероятно мелят, а яйчния меланж аз съм изненадана, че изобщо присъства там. Моя близка беше дълги години домакин в една кухня и спазваха изисквания от-до, та за яйцата знам, че са били пресни и се мият с препаратите.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
И ако може да ме ограмотите какво е "яйчен меланж" 8O, че го видях в менюто на не помня коя кухня а за първи път виждам такова нещо...
това е прах , сушени  жълтъци и белтъци .
Ето  обяснение : http://mpp.bg/index.php?page_id=3111&show=50106
Предполагам лятото има санитарно изискане за яйцата  от страна на РИОКОЗ , и за това използват  сушен меланж. Със сигурност е  одобрен и разрешен продукт  , не е толкова  страшна химия , споко :)

Даже не знам,  захранвайки с белтък по този начин дали няма да е по-безопасно , отколкото директно с яйце , ако има алергична опасност.
За подправките -  аз не виждам проблем  -специални насоки  едва ли има :)  .
Макар   аз  да ги включих по-късно , защото доста време си  готвех отделно за него  и не слагах. В един момент , когато започна да яде от нашата храна  -  , вече се съобразявах да не слагам много и пикантни  подправки и за нас  и неусетно  му включих всичко , без да съм  писала и мислила кое кога.
Бакпулвера  го има и в някой бебешки бисквити  . Същото е като с маята  -ами има си я  в хляба и  не мислим отделно  дали сме въвели мая :)



И зимата някои кухни слагат яйчен меланж.

М-и, аз за меда съм чела, че след втората годинка се дава.
*
За яйчния меланж - чела съм, че се дехидрира по химичен път, както и доста от зеленчуковите бульони и т.н. Що да го давам, като мога да не го давам :)
Смайли, аз не пропагандирам че трябва по-рано да се даде :) Доста неща, съм дала доста по-късно, просто не ми е било зор да бързам :) реално и бонбони го научи да яде периатърът ни, не аз :)
*
Благодаря за мненията. Аз изчетох менютата на доста кухни и това забелязах, че някои не използват нито яйца нито меланж и дори твърдят, че така е по-добре, други са изцяло на меланж, което според мен е щоти е по-лесно.... Кухнята, от която аз взимам има в някои от десертитв за по-големите дечица такъв прах, но аз веднъж взех и имаше някаква кифла и според мен си беше готова купешка кифличка, та нищо чудно  :lol: Иначе готвят със сухо мляко, което засега ме устройва, защото не съм въвела прясното мляко, а подправките и дори самите храни отдавна вече ги въвеждам като просто му дам ядене с такова нещо в него, а не по лъжичка две. Миналата седмица бяха направили коприва с картофи и малкия облиза паницата :lol: (ако готвех аз сигуно щеше да опита коприва като се ожени  :lol:). Така че засега съм доста доволна. Днес сме почивка от кухнята, че не ми хареса менюто за днес, а и имам доста буркани вкъщи да чистя...