0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #60 -: Май 13, 2015, 07:57:58 am »
Аз й обясних, че нейната зъболекарка учи всички, които искат да станат детски зъболекари, и че трябва на нея да вярва и да следва нейните препоръки. Скоро сме на профилактичен преглед при д-р Маркова и ще подсетя Алекс да я пита за четката (която взехме след нейното одобрение). ;)
Доста им бяхме набрали за този зъболекарски ПР в училище.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #61 -: Май 13, 2015, 08:49:39 am »
При по-големите деца  не знам , но при Калоян  с електрическата четка миенето е   значително по -лесно . Обикновената я дъвче , стиска  със зъби.


Моля за мнение -за дете на 7г книжката за "Приключенията на таласъмчето" дали ще е интересна .На мен ми се  струва подходяща, но  да споделят  майки с  деца  на тази възраст.
И още нещо какво ще ми препоръчате за момче на тази възраст ?


*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #62 -: Май 13, 2015, 09:58:21 am »
Моля за мнение -за дете на 7г книжката за "Приключенията на таласъмчето" дали ще е интересна .
Ние имаме и двете книжки. Интересни са им. Много приятно са написани. Може би 2 седмици все тях четяхме като всяка вечер се редуват да избират финал на историята. :D


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #63 -: Май 13, 2015, 10:48:45 am »
И ние ги имаме и двете. Страхотен подарък са за всяко дете.

Книжки за момче на 7 - Карлсон, Емил от Льонеберя, Пипи дългото чорапче дори. Също на Роалд Дал книжките са подходящи както за момичета, така и за момчета. Мечо Пух на А.А. Милн. Познавам момче на 7 години, което чете Хари Потър.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #64 -: Май 13, 2015, 10:51:01 am »
аз се консултирах с двама зъболекари относно детски електрически четки - и двамата препоръчаха четка с висок брой импулси в минута (т.н. сонарни, напр. Соникеър на Филипс или аналогичните на Браун и др.). казаха, че това е най-добре за децата, тъй като те обикновено не мият добре зъбите.

отрекоха да има някакви вреди.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #65 -: Май 13, 2015, 14:46:10 pm »
Благодаря момичета  за отзивите -аз съм подарявала няколко пъти вече - но на по-малко дете , на момиченце ..
Питах за подарък друг -допълнение към книжката .Купих и тениска и сме готови  , опаковани .


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #66 -: Май 15, 2015, 09:30:20 am »
Питах в "бременната тема",  но там повечето момичета май са в по-малки г.с. и от мен, та да ви питам и тук. Някой да е ходил на втората ФМ при Марков? Следящият бременността ми лекар ме насочи към него. И кой Марков трябва да е - Димитър или Петър (до колкото разбрах са двама братя).


*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #67 -: Май 15, 2015, 10:24:55 am »
Бебе, по-известният брат е Димитър. Но се обади в центъра, защото чувам, че до него стигат пациентки с проблеми. Останалите се поверяват на колеги от центъра. :wink:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #68 -: Май 15, 2015, 12:42:18 pm »
Ето Ви една интересна статия относно възпитанието на нашите отрочета.

http://webstage.bg/roditelstvo/1651-kak-otglezhdame-neblagodarnitzi-provalat-na-liberalnoto-vazpitanie.html

Моята дъщеря сега завършва 4-та група и обикновено в края на учебната година всички родители се подписваме в едни списъци, в кои месеци от лятото детето ни ще посещава ДГ в сборни групи.
Както и предните години, така и сега, писах, че и в трите месеца (юни, юли, август) ще посещава.
Учителката ме гледа сърдито и ми казва, че не може и трите месеца. Поне един месец трябва да не са на градина и да си вземем отпуск.  8O Казвам, че обикновено през септември си взимаме отпуск и тогава ходим за малко на почивка. Та не е тя човекът, който ще ми казва, как да си планираме времето. Да, знам, защо се прави това и че през лятото учителките са в отпуск повечето. Но това е положението. Питам се, имат ли основание (наредба някаква), в която да пише, че децата не бива да посещават сборните групи и през трите летни месеца?

Тук да имаме някоя пишеща майка - юрист?
И в другите градове ли е така?
Каня се да ида до Дирекция Образование към Община Русе, та да ги питам, имат ли основание наистина или това е своеволие на нашата директорка?

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #69 -: Май 15, 2015, 12:58:02 pm »
Нямат основание Кокиче , това са си техни своеволия. Трябва да работят целогодишно, как ще организират групи и персонал е въпрос на организация от страна на директора на съответната ДГ, но и едно дете да има, чиито родители искат да посещава  - трябва да осигурят тази опция. Има случаи, за които знам от първа ръка, че за дадено детско заведение при 10, или по-малко деца - пренасочват към друга градина, пак сборна група, но механизъм - има предвиден за всички ситуации.
АКО във вашата ДГ ти казват, че имаш опцията да не ходи задължително поне месец - не е така реално. Може и да се наложи в друга градина, ти решаваш дали си ОК, но следва да се "покрие" някак ходенето.
Ясли и градини - нямат ваканции като училищата.

Дани въпреки, че е в частна - също имат сборни групи за лятото, доста по-малко деца са, но няма месец, в който да не работят. А те работят по правилата на държавните за всичко важно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #70 -: Май 15, 2015, 13:05:07 pm »
И аз така си мисля. Благодаря, Жбрул.
Обикновено тук нашата градина работи до средата на юли, а след това ги местят в съседната до 15-ти септември. В интерес на истината, и двете ДГ са ми еднакво близки.

В понеделник ще ида да раздухам случая в Общината.

Ето Ви още една статия:
http://www.osata.eu/semejstvo-i-dom/bremennost-i-majchinstvo/ne-zhivejte-samo-zaradi-detsata-si-2940/

Много мъдра и полезна за всички от този форум, които имаме склонността да се жертваме прекалено в името на децата си.
Самата аз от една страна донякъде съм жертва на болните амбиции на майка си, които така и не реализирах.
От друга страна, бях жертвала себе си в името на децата си в продължение на четири - пет години, до степен такава, че бях забравила да се грижа за себе си, за мъжа си, себеотричах се напълно и бях обсебена от мисълта да бъда идеалната майка. Това съвсем сериозно. Изпитвах дори угризения на съвестта, ако не дай Боже си купя нещо ново за мен, защото съм похарчила пари за себе си, вместо за децата си.
Но съдбата (по-скоро мъжът ми) ми заби "жесток шамар", та сега гледам да не се вманиачавам до толкова в ролята на майка. Гледам да поставям на първо място мъжът си, а после децата.
« Последна редакция: Май 15, 2015, 13:29:03 pm от синьо кокиче »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #71 -: Май 15, 2015, 14:10:02 pm »
кокиче, във Видин абсолютно всички градини почиваха по един месец в лятото, през  които затварят  -част от тях юли, другата август .Но представят алтернативна детска градина  ,  като трябва да се запишем и кажем ще  я посещаваме ли .Всичко това   регламентирано със заповед на кмета. Реално осигуряват посещение в друго ДГ , но с с хиляди намеци и уговорки  по възможност да не ги водим , че няма да им е хубаво там  ...същото е и за сборните групи  - ако можете не ги водете , Ами да- по-добре да си ги вземем на работа с нас навярно :lol:

Миналата година на   приятелка  с дете, завършило последната група и предстоящо тръгване в 1ви клас  , им казали , че след като завършат през май месец после нямат право на ДГ . Те се  разтропаха и разпитаха и се оказа , че може , но персонала си настоява да не водят децата. Децата ходеха в сборните  групи , но  учителките непрекъснато ги изолирали, повтаряли им ,че те вече не са от тази ДГ , нямат право да пипат играчки , че са на гости и пречат и в крайна сметка самите деца се почустваха нежелани там усетиха отношението и не искаха да ходят.


Изпитвах дори угризения на съвестта, ако не дай Боже си купя нещо ново за мен, защото съм похарчила пари за себе си, вместо за децата си.
А ,    така не бива. Аз никога  досега не съм  се чувствала така , но не съм била и пред дилемата  да избирам за мен или за детето да мога да си позволя нещо .
Доста интересна статия  и с интересен поглед . Децата  един ден отлитат , остават двамата родители  наистина сами .


*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #72 -: Май 18, 2015, 10:55:25 am »
Маги, преди 2г. бях намерила точно кой член от Закона за народната просвета мисля, че беше, в който се казва, че са длъжни да ти осигурят престоя в ДГ до 15.09. Отделно за София имаше едно писмо от Инспектората до всички ДГ, че нямат право да изписват децата на 31.05 примерно, а до 15.09 са длъжни да им осигурят градина, било то в дежурна или в тяхната си.

А за себеотдаването и себеотричането мисля, че всеки минава за един определен период през това. Децата до 2-3г. възраст така или иначе изискват цялото ни внимание, дори чисто физически, защото ние сме обслужващия персонал - облечи го, нахрани го, приспи го, смени му памперса и т.н. Правим го съвсем неусетно.
Факт е че не е добре, когато това продължи до късна възраст, не е добре не само за нас-родителите, а и за самите деца.
Аз също съм склонна да бъда майка орлица, но си знам бъга и работя усилено върху това, мисля, че ми се получава напоследък :lol: Свободата е голяма работа, гласуването на доверие от страна на родителите може да донесе повече позитиви отколкото негативи. Мен така са ме възпитавали и мисля, че е добър модела.
Така че, по-добре ние да се притесняваме, но да даваме свобода на децата си, защото е ясно, че сме по-спокойни като са до нас и контролираме всичко, но категорично това не е добре за по-големите деца.
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #73 -: Май 18, 2015, 13:27:55 pm »
За четките за зъби - и за себе си и за Дани ползвам електрически (Браун са нашите). С каквито и зъболекари да съм говорила - казват точно това, че малките деца - не умеят да търкат ефективно и импулсите на четката компенсират в голяма степен. Засега поне - детенце е със здрави и бели зъби (ха дано на баща си гена е взел за тях, че ако е моя...жива трагедия). Все още аз помагам за миенето в повечето случаи, но от 3-4 месеца наблюдавам, че и сам успява да се справи добре, търка си човека независимо, че четката си върши своето. Взех един пясъчен часовник за миене на зъбите (3 мин.), много му е забавно и си седи и търка според него, като минат - даже иска пак. Като почти всичко друго при тях - има ли заигравка - стават нещата по-лесно и по-добре. ;)

Стеф, относно това, че до 2-3 годишни децата изискват цялото ни време...абе доста е, ама не е чак цялото т.е. може и да не е. Зависи как си го направим ние. Ако опра до втори опит - вЕрвай ми, че 50% от изразходваното по Дани време и нерви за този период - няма и да си ги помисля, ама сега чак знам, че можело и без. Когато му беше времето - ми не знаех и ме беше шубе и слушах и гледах другите, ама то така де...."ако можело с този акъл да се върна назад" и за това и за друго - ехеееее   :lol::lol: :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #74 -: Май 18, 2015, 14:06:12 pm »
Ето Ви една интересна статия относно възпитанието на нашите отрочета.

http://webstage.bg/roditelstvo/1651-kak-otglezhdame-neblagodarnitzi-provalat-na-liberalnoto-vazpitanie.html

Моята дъщеря сега завършва 4-та група и обикновено в края на учебната година всички родители се подписваме в едни списъци, в кои месеци от лятото детето ни ще посещава ДГ в сборни групи.
Както и предните години, така и сега, писах, че и в трите месеца (юни, юли, август) ще посещава.
Учителката ме гледа сърдито и ми казва, че не може и трите месеца. Поне един месец трябва да не са на градина и да си вземем отпуск.  8O Казвам, че обикновено през септември си взимаме отпуск и тогава ходим за малко на почивка. Та не е тя човекът, който ще ми казва, как да си планираме времето. Да, знам, защо се прави това и че през лятото учителките са в отпуск повечето. Но това е положението. Питам се, имат ли основание (наредба някаква), в която да пише, че децата не бива да посещават сборните групи и през трите летни месеца?

Тук да имаме някоя пишеща майка - юрист?
И в другите градове ли е така?
Каня се да ида до Дирекция Образование към Община Русе, та да ги питам, имат ли основание наистина или това е своеволие на нашата директорка?

Общината е длъжна до осигури дежурни градини за месеците през лятото. Ако вашата градина затваря за 1 месец, децата трябва да бъдат пренасочени в дежурна градина в същия район. Не могат да ви изнудват да не водите децата си на градина! Интересувайте се навреме за включване в списъците, защото после могат да ви излязат с номера, че не сте заявили навреме присъствие на детето.

Имайте предвид също така, че са длъжни да гледат детето ви до 14 септември в годината, когато тръгва в първи клас! Това е най-често разпространената спекулация - да изхвърлят децата от четвърта ПУ група в края на май, а пари за тия деца получават за цялата година! Поне за София имам официална инструкция от Столичния инспекторат по образованието, че нямат право да откажат гледане на децата от четвърта група до деня, преди да постъпят в първи клас. моят син посещаваше ДГ до края на август в годината когато тръгна на училище, но беше единственото дете от випуска, защото само аз си бях дала труда да проуча правата си и изрично да ида да се разправям с директорката за тях.
« Последна редакция: Май 18, 2015, 14:09:36 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #75 -: Май 18, 2015, 14:08:26 pm »
Децата ходеха в сборните  групи , но  учителките непрекъснато ги изолирали, повтаряли им ,че те вече не са от тази ДГ , нямат право да пипат играчки , че са на гости и пречат и в крайна сметка самите деца се почустваха нежелани там усетиха отношението и не искаха да ходят.

за такова нещо съм склонна да положа много усилия, но на тия учителки да им се стъжни животът. достатъчна е една верижка от оплаквания по редицата община - инспекторат - агенция за закрила на детето...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #76 -: Май 19, 2015, 07:28:01 am »
Не разбирам защото хората не могат да разберат, че това им е работата, за това им се плаща? А всеки си мисли, че е велик в областта си и може да си прави разни своеволия, при положение, че си има правила и закони. И като отидеш в държавно учреждение, без значение какво, се държат все едно лична услуга ти правят, а не си вършат просто работата. Това не е до оплаквания и наказания, това си ни е маталитет, за съжаление :( Заплатите били малки, трудна била работата... оправдания само.


*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #77 -: Май 21, 2015, 00:08:57 am »
Ами, като не им харесва, да си сменят работата! Никой не ги е вързал. Иначе заплатите им ги плащаме ние. Нека не го забравят!

Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #78 -: Май 22, 2015, 21:55:35 pm »
Аз за зъбките и четките да се включа.
Нашата е Соникеър и програмата Макс Кеър е точно 3 минути и нея включвам вечер за зъбите. Сутрин мия с обикновена да има все пак познания как се мият зъби и без електричка. Той сам се мие де, аз проверявам после.

Голяма част от кариесите обаче възникват от задържана храна между зъбките, затова е хубаво да се чистят с конец за зъби. Има детски такъв, на "лъкчета" и без ментол. цветен е, удобен е родителя да държи, детето също опитва само. Най-лесно се чисти вечер в леглото обаче :lol:

Аз купих за семейството ТуутМус гел, който се маже веднъж месечно и е с активен фосфор - лекува и заздравява дентина, ако има кариес в начален стадий,дано да действа, ще ви кажа юли месец. Прилагам го върху себе си и под мостовете и засега спря кървенето и чудесиите.

За градините не мога да се включа, но много ми харесва как е организирана системата на предучилищно ниво тук до края на юни. А за лятото има т.н. кампове, които са с различни цени според възможностите на родителите. А ако нямаш възможност за камп има "ами мезон", което е в общи линии няколко майки си подават група деца според заетостта на всяка.

А за работа и заплати...те и тук не са им високи, но в училището има 2-3 мъже, които работят в сервиз дьо гарда и ...ми децата ги обожават, те самите си обичат работата, помагат да се интегрират и деца със специални потребности. Явно си е до сърце, единия е дъртичък за сервиз дьо гард - 50-55 годишен, а другия е около 30-те.  Сега сменяме квартирата и би трябвало да сменим училището, но ще опитам да го запазя, Ники толкова си обича възпитателите, а и те с такава готовност четат приказки, пеят песнички, рисуват, режат, седнали на земята като децата и всяко дете го поздравяват с добро утро. Ако има болно детенце го гушват. Ники вече два пъти го намирам гушнат в директорката на сервиза, тя с едната ръка го гуши, с другата пише отчети :lol:
[/url][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #79 -: Май 22, 2015, 23:06:52 pm »
Вени, звучи като в приказка... сега почвам да разбирам откъде идва онзи наивен, детински и доверчив манталитет у повечето западняци от белия и западен запад... от благото и топло отношение на всички възрастни към децата в детството явно. не като дресировката при нас.

относно ТуутМус-а, само по 1 път месечно ли се маже? аз го бях купила да мажа на Марти зъбите навремето, но не помня такова указание. може да е различно, де. вечер ли се маже, преди лягане?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!