0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #40 -: Май 09, 2015, 22:09:11 pm »
Когато ми беше на дневен ред темата за гърнето (с баткото), приех за вярна теорията, че за да свърши ОСЪЗНАТО очакваното от него в гърнето, на детето трябва да са му добре развити тазовите мускули. Показател за това развитие е самостоятелното качване и слизане по стълби. Всичко, преди това, е просто уцелване на момента.
Смятам и сега да чакам този момент.



Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #41 -: Май 09, 2015, 22:11:42 pm »
Nedda, той се качва и слиза по стълби, но като го държа за една ръка и изобщо ходи само по този начин. Не иска да се пуска. Това брои ли се?  :wink:
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #42 -: Май 09, 2015, 22:39:13 pm »
смайли, то е ясно, че ако не иска няма да го слагаш, разбира се :)
и не съм казала да не се опитва, ясно съм написала, че опитвах 1-2 дни с Деси и не се получи, след 2-3 м. отново и О! чудо, получи се, но вече беше на 2 г. и 3м. :lol:

просто много държа да е ясно, че някоя майка като каже ама то моето ходи на гърне от 6-9м. това изобщо не означава чудото махнат памперс и детето си казва, видиш ли  :wink: Това ми беше идеята на предния постинг.
Имам личния си опит, както и повече от 11 г. във форуми вече, много майки минаха и заминаха от тук, тази тема е разисквана десетки пъти и повярвай ми, нямам спомен да е имало такъв феномен - дете на 6 м. да е с махнат памперс.
Под махнат памперс аз лично разбирам не използването на такъв въобще през деня, а и малко след това и през нощта.
Имаше една майка, която практикуваше слагането на гърне от както детето започна да седи. Спомням си много ясно, че същото детенце свали пелените около 3-та си година.

Иначе да, след като не ти представлява никакво усилие да го слагаш по режим, естествено, че е добре за него и теб. Но за мен само мисълта да мия гърне по N на брой пъти на ден ме караше да я убивам в зародиш :lol: А и това със стъргането, както казваш на ако и прането на пелени, също не бих си го причинила при наличието на еднократни такива.
Всеки взима своите решения, важното е да не се насажда на майките, които и без друго не сме много психически стабилни, вина за едно или друго безмислено нещо :)
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #43 -: Май 09, 2015, 23:00:16 pm »
Иначе да, след като не ти представлява никакво усилие да го слагаш по режим, естествено, че е добре за него и теб.

Със всичко друго съм напълно съгласна, само с цитираното не съм. Не е добре за детето, добре е само за майката. Всъщност има риск с прекалено ранното и настойчиво слагане на гърне да се забави свалянето на пелените, дори да се травмира детето впоследствие. Лекарите, третиращи нощно изпускане, хроничен запек и други подобни проблеми изтъкват като причина точно прекалено ранното тикане на детето да се изхожда по предпочитания от родителите начин. Детето е готово, когато е готово.
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #44 -: Май 10, 2015, 07:37:46 am »
И аз съм чела, че лекарите откриват връзка между ранното приучване към гърне и нощното изпускане.

Аз купих гърне когато Алекс беше на година, но се ползваше предимно като трон. Свалям полата или панталона, махам памперса, а то детето се чуди какво да прави и вземе, че си сложи полата на главата като шапка  :lol:
Отделно, има деца, които дълго след като спрат да ползват памперс за пишкане, до към 4 години си искат нарочно памперс, за да се изакат. Това е проблем, който се среща сравнителко често, но се израства и в никакъв случай не бива да се подхожда "насилствено" с махането.
Напълно съм съгласна, че детето е готово, когато е готово.
Мисля, че при Елена на СтефиЗ основна роля е изиграла примерът на Деси и фактът, че е второ дете, което гледа от по-голямата си сестра и иска да е като нея.

Това с локвичките ми е много познато и на мен и бързо се отказаx, въпреки, че според някои беше на пределната 2 годишна възраст за памперс. 6 месеца по- късно, през март, реших да поръчам бельо от Маркс енд Спенсър, за я пробвам лятото пак. Но още преди да пристигне, калпазанката каза, че не иска повече памперс и по спешност ходих да търся "меки" гащи.
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #45 -: Май 10, 2015, 08:22:06 am »
просто много държа да е ясно, че някоя майка като каже ама то моето ходи на гърне от 6-9м. това изобщо не означава чудото махнат памперс и детето си казва, видиш ли  :wink: Това ми беше идеята на предния постинг.
Да, да, това мисля на всички е ясно  :D
И аз като съм го сложила на гърне, не съм го сложила с тази идея.

А за многократните пелени, много хард си го представяш  :lol: Има еднократни разградими подложки, които се слагат върху пелената, те държат сухо на детето и ако има ако, направо изхвърляш подложката с акото в тоалетната чиния и пускаш водата. Пелената я слагаш в кофата за пране и нищо не остъргваш.

А това, което Цигу казва, е ново за мен. И ако е вярно, би бил единственият аргумент против гърнето (за мен).
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #46 -: Май 10, 2015, 09:37:58 am »
Да, вярно е това което казва Цигу, и с това изречение, че е добре, имах предвид, добре от гледна точка майката да си задоволи щенията, а не чисто физически :)

Иначе за остъргването ти си го написала, аз изобщо не си го представям това с пелените, толкова съм невежа на тази тема, а и нямам никакво желание да се образовам :lol:

Иначе като всяко правило и това с нощното напикаване и ранното махане на памперса си има изключения. Пак личен опит, както вече всички разбраха Деси не е приучвана по никакъв начин към махането на памперса, просто на 2 г. и 3м. й дойде момента. Нощния някъде към 2.6 г. махна, но на 4-5 г. започна да се напишква нощем, което продължава и до сега - 8.6г. Вече се случва рядко, 3-4 пъти на месец, но се случва. Причините са много, включително и наследственост, поне в нашия случай.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #47 -: Май 10, 2015, 17:39:23 pm »
На мен "зорът" ми е, да не му се спарва дупето сега като започнат жегите. А и на ДГ колко често ще му го сменят... Иначе си говори много, с изречения, опитва се "Мила моя мамо" да пее :) Може да си каже всичко, стига да иска. Обаче като го питам - има ли ако, пиш? - "Няма!" А в това време я е свършил вече работата. И ходим с поне 2 резервни комплекта дрехи на разходка  :? Май ще го оставям само у дома да му диша дупето, а навън - с памперс, та да си нямам приключения.
Стефи, брат ми беше така с напикаването :( Към 2 г. махнал пелените, а после, майка ми разказва, че някаква луда другарка от ДГ, го била заключила на 4 годинки с още 2-3 деца в тъмна стая - защото не слушали!! И от тогава започнало напикаването. Помня какво ходене беше по доктори, та екстрасенси, лекарства, билки. В един момент спря, сигурно го е израстнал. Дано скоро го минете това.
Сега сме на вълна рожден ден :) Вече уж разбира за какво иде реч, та ще му правим детски рожден ден в детски кът с още 4-5 деца. Не си представям у дома да слагам маса и да се гоня с 5-6 дребосъци като него :) Дано да се забавляват децата, а малкото да кротува в корема и да ме остави и аз да се радвам на рожденния ден.


*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #48 -: Май 11, 2015, 11:17:43 am »
Още едно интересно четиво. Слава Богу, в Б-я май още не е дошла "на мода" тази диагноза /или поне на мен така ми се струва/:

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0_21/%D0%9F%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%94%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8_10075.html

а, дошла е... само че май още не прилагат Риталин така масово. в нашето училище има поне по 1 дете в паралелка с такава диагноза. учителите много държат да са с диагноза, за да имат основание да искат ресурсен учител и за да имат оправдание защо не могат да се справят с децата!

Мдааа, явно тепърва ще ми се изясняват нещата в училище... Оня ден извикали съседката в училище, защото 9год. й син се закачал с децата, докато те "кротко си седяли и си цъкали на телефоните". Пък той им пречел... Проблемът е, че "не бил дорасъл да превъзмогне това, че другите имат смартфони, пък той не".



*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #49 -: Май 11, 2015, 12:23:09 pm »
Мдааа, явно тепърва ще ми се изясняват нещата в училище... Оня ден извикали съседката в училище, защото 9год. й син се закачал с децата, докато те "кротко си седяли и си цъкали на телефоните". Пък той им пречел... Проблемът е, че "не бил дорасъл да превъзмогне това, че другите имат смартфони, пък той не".

това е поредното доказателство, че светът отива на провала. сериозна съм.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #50 -: Май 11, 2015, 13:28:05 pm »
bebe_2013, позволявам си да ти дам съвет и аз , относно махането на памперс.Ако на вън е с памперс, а вкъщи не , има опасност доста нерви да изхабиш.Имам предвид,че като махаш трябва да е изцяло .Децата така се объркват кога да пишкат и кога не в гащите . Говоря , естествено от личен опит . На моето дете махнах памперса за три дни , но чак , когато проумях ,че и на вън ще е без него .Беше на две години и два месеца и изчаках хубаво да се затопли , а на вън ходих с три комплекта дрехи . Много бързо проумя за какво иде реч , като я оставях мокра . Нощния и дневния от месец сама си го махна , като спря да пишка в него , без да съм я насилвала.Всичко с времето си , смятам аз .
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #51 -: Май 12, 2015, 08:58:38 am »
Ам тъй де - как може да иска детето на 9 години да играе и да тича с приятели, като може да се забие на един стол със смартфончето и да не пречи никому? Не е нормално това - сигурно е хиперактивно. Оф страшничко е всичко това...
Дидомира, благодаря ти. И аз така разбрах, но май просто не е "узрял" за това, защото навън, вътре, все не си казва, а само се дебнем. Като свърши нещо не му пречи изобщо. Ако аз не видя да реагирам, не се обажда че е мокър. А като го питам "Защо не каза, бе мамо?", направо си казвам "Мамо, буй дуги гащи". Аз се изнервям и му се карам, а това по-скоро ще го стресира. За това сме малко почивка.


*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #52 -: Май 12, 2015, 09:11:37 am »
Оня ден извикали съседката в училище, защото 9год. й син се закачал с децата, докато те "кротко си седяли и си цъкали на телефоните". Пък той им пречел... Проблемът е, че "не бил дорасъл да превъзмогне това, че другите имат смартфони, пък той не".

Ох, това с телефоните ...
Учителката каза, че е добре във втори клас да имат телефони, за да можем да им клипваме като ги взимаме. Те и без това почти целият клас вече имали. Да де, ама точно преди месец направиха домофон за тази цел.  :x
-Ама тя учителката, ако е до тоалетната няма да го чуе.

Не ми се ще още отсега да се облъчва и с телефон. Отделно, че ако взема не искам да е смартфон. Даже клоня към тези най-детските, които мязат на детски играчки, но пък ще има много подигравки, а на моята ревла само това й дай.

Какъв е вашият опит с телефоните и какво избрахте в крайна сметка?
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #53 -: Май 12, 2015, 09:30:37 am »
Сиа, и аз съм на твоето мнение за телефоните, не искам от сега да се облъчва и да цъка по цял ден на него. Купихме миналата година, когато заминаваше на зелено училище една карта, сложихме я в едно съвсем обикновено телефонче, което подариха на баща й като взимаше картата. Това с цел да имаме връзка, защото няма как 20 родителя да звъним на госпожата за инфо. След това го прибрахме телефона. И сега във втори клас положението си е същото, дадохме го отново за зеленото училище, иначе не го носи. Истината е че на нея не й пука, изобщо не изявява желание да ходи с телефон.
До колкото знам повечето деца в класа нямат телефони, а тези които имат не са смартфони, само за 2 момиченца е докладвала че имат смартфони, но не се впечатли де :)
Нашите деца слизат долу в двора и от там си ги взимаме. Деси знае, ако този който я взима се е забавил, тя си играе в двора и чака.
Истината че аз лично не виждам нужда от телефон до момента в който я водим, взимаме и т.н. Вече когато започне сама да се прибира да, но сега наистина няма нужда. Ето в четвъртък като си премаза пръста ми се обади от телефона на треньорката по баскет. Знае ми наизуст телефона от ДГ още  :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #54 -: Май 12, 2015, 11:53:31 am »
аз съм купила един обикновен малък телефон Сименс за 30 лв с карта Прима Кидс на Мтел (описвала съм перипетиите си с телефонните номера от Мтел).

обажда ми се изключително рядко, може би 5 пъти за цялата учебна година да се е случило.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #55 -: Май 12, 2015, 15:59:17 pm »
Сия, Митака има най-обикновен Ало-Ало!
Звъни само той, защото е с изключен звук и да искам аз да го потърся няма да ме чуе!
Имат в класа смартфони и таблети се носят, но той знае, че е там да учи.
Дори не е ставало дума да иска друг телефон.


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #56 -: Май 12, 2015, 16:52:13 pm »
И ние махнахме памперса от веднъж на 2 г и няколко месеца. Не се напишка нито веднъж тогава, само се наака 2 пъти и това беше. Пробвала съм преди това няколко пъти, когато е искала бикини, но плачеше като се намокри.
След време ми се е случвало да се изпусне в будно състояние, когато е улисана в игра или е изпила огромно количество течност. Също се е нааквала при екстремни ситуации.
Нощния памперс махнахме, доста по-късно и сега понякога се подмокря на обяд или нощем, но рядко.
А това с телефоните и таблетите е много неприятно.
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #57 -: Май 12, 2015, 17:54:55 pm »
Учителката каза, че е добре във втори клас да имат телефони, за да можем да им клипваме като ги взимаме. Те и без това почти целият клас вече имали. Да де, ама точно преди месец направиха домофон за тази цел.  :x
-Ама тя учителката, ако е до тоалетната няма да го чуе.

Не ми се ще още отсега да се облъчва и с телефон. Отделно, че ако взема не искам да е смартфон.

Нагло е да се изисква от родителите да купуват телефони на децата си изобщо, камо ли пък тип смартфон. Това си е решение на родителя и по този въпрос мързеливи и нехайни към работата си учителки изобщо нямат думата. Отделно че някои семейства едва смогват да си нахранят и облекат децата добре. Някои хора са изгубили досег с реалността.

Аз все по-често научавам за училища в нашата околия в Щатите, където се въвеждат забрани за ползване на смартфони в сградата изобщо, дори в междучасията. Защото разсейват и пречат на учебния процес, създават съперничество между децата, крадат се и всякакви други нежелани и неприятни последици.
« Последна редакция: Май 12, 2015, 17:57:54 pm от цигу »
*
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #58 -: Май 12, 2015, 21:01:59 pm »
Благодаря за коментарите.

Цигу, тя не изисква, а препоръчва. Може би не съм съм се изразила правилно.
Много мила и деликатна жена е нашата учителка.
А и си ни знае, че не се водим от препоръки.
Преди време трябваше да си носят четките за зъби в училище, за да им кажат дали са подходящи.
Естествено, Алекс не си занесе четката да и я пипат непознати. И се върна разплакана с препоръка да си изхвърли електрическата четка, щото не била добре за зъбите.  :x

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: месец май - в очакване на лятото :)
« Отговор #59 -: Май 12, 2015, 21:39:54 pm »
и в градината на Георги идваха да им разясняват за миенето на зъби ,та и на него казали ,че електрическите не стават.А на нас пък зъболекарката ни препоръча именно такава.
<br />