0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Mih браво на малчовците,съвсем скоро ще сте си у дома  :)
Аз я завивам от началото,по принцип ръцете не може да са и завити на госпожицата трябва да са отвън и това е ,много кротко спеше до 4-5м. сега ела я виж,каракат вдига,рита, завива се сама абе..,но и в чувал я слагах един път нещо не й беше добре май и не го ползвах.Няма да се задушат спокойно  :).Както прецениш че ще ти е по-спокойно така направи  :wink:

За аптечката мисля и аз ,че само солен разтвор за носолетата и както са казали и другите нещо предписано от Лекар на този етап.Аз също мислех като теб в началото какво да купувам, но не ми е се е налагало да ползвам първите месеци пожелавам и на теб да не се налага.

Не съм и не бих правила ни масажи, ни гимнастика на новородено бебе, особено пък на недоносено бебе. Това са неестествени за детето движения и дейности, които само създават излишна стимулация. Ако детето не е принудено, а може свободно да се движи, то е в състояние да си прави само "гимнастиката" когато и както поиска. Моторното развитие на бебетата категорично не изисква такива занимания. Не знам за педиатрични школи на Запад, които да препоръчват такива практики. А покрай "масажите" се стига и до "бебешка козметика", която доставя само химия и вредни или излишни вещества върху съвършената бебешка кожа.

Да се разсъблича и държи новороденото кожа до кожа с майката, да се носи и да спи възможно най-близо и дълго до майката е много по-смислено и полезно. Топлината, миризмата и допира са много важни сензорни стимули за комфорта на малкото бебе.
Честно, не разбирам каква е тази идея да се отрича всичко -не се дава вода, не се прави масаж, не било необходимо това, онова. Мисля, че е твърде крайно. Ами ако на бебето му харесва?  Първо има много различни видове масаж -този, който се прави при нормално и здраво родени деца е съвсем лек -поглаждане по гръбчето, леко докосване по крачетата и ръчичките. На моят син много му харесваше и до ден днешен, леко масажче по гърба го успокоява. Има и лечебен точков масаж, който обаче се прави при специални случаи. На дъщеря ми й правих специални масажи по няколко пъти на ден, заради понижен мускулен тонус. Така, че двете неща са съвсем различни. Истината винаги е в мярката и моят най-искрен съвет към момичетата, които за пръв път ще гушнат бебето си е да опитат, ако на бебето му е приятно -ок, ако не е, значи няма да го правят.
По отношение на завиването и аз винаги съм завивала с одеалце, оставяте ръчичките отвън и няма проблем. Миналата година ползвах и чувалчета. Бяха ми супер удобни, че Явор се отвива страшно много и се мести из цялото легло. Сега вече не ги ползвам, че са някакви твърде дълги и не знам като тръгне да се изправя, да не се спъне или нещо подобно.
<br />[link=http:
*
Честно, не разбирам каква е тази идея да се отрича всичко -не се дава вода, не се прави масаж, не било необходимо това, онова. Мисля, че е твърде крайно.

Колкото и да харесва едно бебе масажите, добре е майката да знае, че не са важни и задължителни, за да й е по-лесно. Защо според теб е необходим масажът за бебето и какви са ползите от него?

Коментарът ми не е софистика, а много практичен съвет към майки на новородени деца, които се чудят каква козметика и какви лекарства да купуват, кога и как да правят масажи и гимнастика (и това под диктовка на педиатри). А в същото време не знаят елементарни неща, които са по-лесни и по-важни за добруването на майката и бебето в първите най-трудни седмици след раждането.

Aз за ползата много мога да напиша, но виж за вредата ще ми е интересно да чуя аргументите ти. А и отричането на козметиката. Явор е зимно бебе и за мен колд крема беше безценен. Без него бузките му се зачервяваха и изпръхваха, с него този проблем бе елиминиран. А кажи ми защо според теб да не се използва?! Говоря за качествена козметика, а не за недоказана такава. Съжалявам, но лично за мен всичко крайно като мнение или съвет ми е чуждо.
<br />[link=http:
*
Момичета, хайде да се прави разлика между "не е нужно/непременно необходимо/задължително" и "няма проблем да се прави, при наличие на време и желание от двете страни".

Много пресни майки са убедени, че непременно трябва да правят гимнастика и масажи и ако не ги правят - така вредят на децата си, което просто не е вярно. Има бебета, на които тези процедури не са приятни, има майки на които им е трудно да се организират с новородено в къщи като цяло и това им идва като едно допълнително натоварване. Та за майките и бебета от тази категория става дума - да са наясно, че не вредят, ако не ги правят тези неща. Ако искат и им харесва на тях и на бебето - нека ги правят.

За козметиката - единственото важно е да се знае, че тя се ползва при реална нужда, а не за "профилактика". Дани се случи с безпроблемна кожа, но до 2 годишен, от студа - бузите и под долната му устна - ставаха като шкурка, червени, направо като екземи изглеждаше. Ползвах "А-дерма екзомега" преди излизане и проблемът го нямаше тогава. От миналата зима насам - не ползвам нищо и вече не му се получава така. Кожата им също "узрява" с възрастта и става по-устойчива на различни дразнения. Когато кожата е без проблеми - няма нужда наистина след всяко къпане бебето да бъде омазвано с каквото и да било.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Aз за ползата много мога да напиша, но виж за вредата ще ми е интересно да чуя аргументите ти.

За това вече писах още в първоначалния си коментар. Ако искаш, пиши, аргументирай се.

А и отричането на козметиката. Съжалявам, но лично за мен всичко крайно като мнение или съвет ми е чуждо.

Писах конкретно за козметиката, която от ден първи редовно се ползва при масажи, и хидратиращите лосиони и кремове, с които се мажат бебетата априори, без нужда и без проблем като при твоето, но с лоши последици за бебета с чувствителна кожа.

Аз не пиша тук, за да споря с теб. Пиша, за да изкажа различно мнение, за да се види, че не всеки прави масажи и гимнастика, и не всеки маже, и бебето нищо не губи. Пък всяка майка има глава на раменете и си решава. Когато доктор Бърди ги говореше същите тези неща на всяка страница в педиатричната тема години наред, нямаше упреци към него, че е краен.
Ох, и на моето бебче са му червени и леко напукани бузите от студа.
Първо мислех, че е защото баща му го "хапе"  :lol: но сега като го няма вече две седмици, бузките не минават и станаха по-твърди.
С какво ще препоръчате да го мажа. Jbrul е писала за А-дерма екзомега.
Други предложения?

Иначе моето бебе беше с много суха кожа след раждането. Беше преносен. Мазах с олио около един месец. След като кожата спря да се бели и стана мека, спрях с мазането. Цяло лято не съм го мазала и сега от 1-2 седмици отново започнах.
Не знам дали, ако не бях мазала, пак щеше да е същото.
*
47 Smiles, това с което мазах Дани ми беше препоръчано за целта от дерматолог-онколог. Аз нали съм крайна по тези въпроси и за всичко водя при специалист.  :lol: Педиатърът за същия проблем ме убеждаваше да ползвам кортикостероидни кремчета, което дерматоложката нарече "пълна нелепица". Предполагам и при твоя Дани проблемът е същия, споменатото мазило не е лекарствено средство, а много мек, добре хидратиращ лосион, с който не можеш да навредиш на детето, за разлика от ползване на разни наистина "лекарствени" мазилца, ако не са точно за този проблем.

Може би седмица след прибирането ни в къщи Дани взе да се лющи буквално, целия. Тогава го мазах 2-3 дни с бебешки лосион (ХИП бях купила), когато лющенето спря - спрях и да мажа. Още няколко пъти се е случвало да го мажа за няколко дни, предимно зимата, когато забележа че кожата му е твърде суха. Но когато всичко е ок с кожата - не ползвам никаква козметика, освен душ гелът при къпане де.

Пак да кажа, ако не е станало ясно. Не става дума, че мазането при нужда вреди! Разбира се, че когато нужда има - мажете. Но когато кожата си е перфектна - просто не се слага нищо. То е все едно да пиете лекарства, когато сте напълно здрави - ей така "за спорта" и "за всеки случай" ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Jbrul, а кой точно вариант, че видях, че има много продукти с тази марка?
Аз бях гледала кремчета против вятър и студ за лице. Ето този например.
http://apteka.framar.bg/30013523/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%B0%D0%BC-30-%D0%BC%D0%BB
*
На "А-дерма" - това ползвах. http://apteka.framar.bg/30022340/%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%B0%D0%BC-200-%D0%BC%D0%BB- 

Иначе колд крем купувам в началото на зимния сезон, но нанасям такъв само ако е ветровито и ще сме повече време на открито. И моето лице изпръхва от вятър (не от студ) и неговото, но ако няма вятър - не слагам крем. За такива мазила, доволна съм от тези двете аз (което не значи, че няма и други добри, но това съм пробвала лично).
http://apteka.framar.bg/30022414/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-200-%D0%BC%D0%BB-
и http://apteka.framar.bg/30019752/%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-100-%D0%BC%D0%BB-
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Мерси много Jbrul :pipy_longstocking:

Mousyt, забравих да те помоля, ако купиш слинг, пиши после как е. Аз много съм се зарибила по тях. Ще поръчвам джоба и аз ще пиша също доволна ли съм после.
*
Момичета,златни сте :bighug:
 
А какво е апликатор за почистване на нослето :oops:
*

А какво е апликатор за почистване на нослето :oops:
Аааа не се черви хич, присъединявам се към питането за апликатора и аз.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Помпа за изсмукване на сополите :lol:
*
Помпа за изсмукване на сополите :lol:

Ааааа и що "апликатор" се вика сега на сополената помпа?  :lol: МноУ бързо се менят модите ейййй  (в названията). Аз след кратък размисъл си помислих, че апликатор ще да са тези дозичките физиологичен р-р за еднократна употреба: http://apteka.framar.bg/30016235/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80-%D0%B0%D0%BC%D0%BF-5-%D0%BC%D0%BB-12 Понеже те са си апликатори де. На мен ми бяха удобни в началото да споделя за инфо просто.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аааааааааааа,ясно osi_13 :lol: :lol: :lol:

Днес се отбих до аптеката и исках да си взема помпа(апликатор) :lol: на Baby vac ,но момичето ми каза,че трябва да я ползвам много внимателно за новородено,а и можело да се изплаши бебето от звука, та ми я препоръча общо взето за малко по натам:)
И си останах без помпа.
Взех си и стерилни марли за почистване на очичките и физологичен разтвор-в едни ампулки ми даде ,а и се капвало в нослето.Хич и незнам как ще действам с тия неща :? :lol:
Алексче,не се смей много :lol: :lol: :lol: :wink:.Май ще изляза голямо чудо шашардисано :lol:
*
Ние с Jbrul си пишем едновременно :lol:
*
Да да точно такива си взех ,Jbrul :)
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
аз си взех Бейби вак ,когато Никола беше на 2м. и не съм имала проблем.Много съм доволна от нея!
<br />