0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Бактерии се лекуват само с АБ (капки или орален) и то само по антибиограма.
Аз с коликите на Дани давах синтетичен ензим (лактаза) и минах на нисколактозно АМ и проблемът се реши.
Jbrul, Stoeka дава абоколикен, в който основната съставка е лактаза.
*
Аз с коликите на Дани давах синтетичен ензим (лактаза) и минах на нисколактозно АМ и проблемът се реши.
Jbrul, Stoeka дава абоколикен, в който основната съставка е лактаза.
Така де, аз не съм казала на Стоека нищо относно ензима, който дава. ;) Писах на Алекс за него. И неслучайно писах "ензим", а не марка препарат. И че същия - явно не помага, когато коликите не са провокирани от лактазен дефицит, а от нещо друго.

На Стоека писах да не се занимава с вит. Ц, есберитокс и пр. Просто в един пост съм писала и на двете потребителки, но съм се обърнала поотделно към тях по различните въпроси.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Много благодаря на милите модератори за темичката:)

Имам много въпроси и ми е притеснено за много неща( като всяка майка).
Моите душички още не са изписани, но искам да попитам за съвети :)
А във нашия любим форум всички са страхотни :)
Например какво правите като се задави бебето ? Видях в неонатологията , че със спринцовка извадиха от устичката повърнатото . Или трябва да се вземе бебчето към раменете ?
Различно чувам.
Трябва ли да стоят под лек наклон? И такива неща съвсем за неопитни и за първа среща с бебчовци :)
JBrul, ОК, не съм разбрала!

Mih-че дано се включат мамите с малки бебчета да кажат по-различно ли е при тях (Mousyt, ако ни чете).
Иначе като се задави бебо го навеждам с главата надолу (не вертикално де, под наклон просто). Случвало се е рядко - 2 пъти може би.
Под лек наклон спят бебета с рефлукс доколкото знам.
*
47 Smiles ,  и аз съм чувала , че с рефлукс спят под лек наклон.
Mousyt с нея си пишем на лични и тя много ми е помагала с полезни съвети:)
Алексче, тука съм къде без мене я 8)




*
Ехеее, един ден да не вляза и вие нова тема и що сте изписали  :lol:
Аз преди да започна да храня Мати в болницата още и тук прочетох в някоя от темите говорехте а първата помощ и за задавянето при бебетата и като се същисах, че аз нищо не знам, а в болницата нищо не ми казват и че ще си уморя детето от незнание  8O Сигурно поради този факт имах късмет да имам безкрайно лакомо бебе, дето с дави по 10 пъти на хранене :lol: Та още в болницата акушерките ме овикваха постоянно да го обръщам бързо надолу с главата - е не буквално де :lol:, просто го накланян под наклон за да му излезе задавеното ;) Сега вече като е по-голям до оставам да изкашля сам и ако след първия опит не е успял тогава го обръщам и това помогна да спре толкова да се дави :)
С яденето не знам каква е нормата...питам питам и казват, че е важно как наддава. Матей сега изяжда по около 100мл на хранене но наддава много добре по всеобщо мнение и затова не му мислим много - яде колкото иска. Вкъщи сме от 5 седмици и ни изписаха 2250 сега е 3850 :) Имаме рефлукс, но бебчо е герой и се справя като добро преживно животно. В общи линии ако усецелиш момента и е достатъчно изправен просто се вижда как му се пълни устата и аха да излезне и си го гълга обратно  :o Но е страшна мъка нагоре-надолу по хранопровода. Инструкциите са да спи под 45 градуса наклон, ама това е доста много.... аз пробвах с 30 градуса и пак беше адски много - сега е повдигнат колкото да е под наклон и става, но неговия рефлукс май не е много силен, защото го опазваме да не прави фонтанчета, а като се сетя племенника ми милия дето и изправен да го държиш връщаше всичко и не наддаваше.... Даваме по малко ФризоВом мляко за повръщане преди ядене (иначе сме на 100% кърма), но и това давам 2-3 пъти дневно, а не на всяко хранене....
С коликите май ще стане като с контракциите ми  :lol: Докато разбера какво са контракции и родих, та и с коликите  е така. Има дни като вчера дето пищи и не ще да лежи, но не се свива и напъва и ако го гушкаш си е кротичък. Но досега сумарно да сме имали 4-5 такива дни и то не последователни, та се надявам да не могат да се появят по-късно тези лоши колики, за които говорите (сега е на 3м от раждането...)

Сега да питам и аз :) Кога правите масаж и кога гимнастика? Аз се опитвам да ги комбинирам след баня докато го обличам, ама често той е много нервен защото сме се забавили и е време за храна и започва да плаче и нали няма как да правим гимнастика... Също така онзи ден бяхме на неонатолог и ми казаха даго оставям преди всяко хранен по корем да си вдига главата. Е да де, обаче той като е по корем или спи или реве и се дере и се надига като костенурче и много рядко седи просто и да се вдига. Иначе когато е спокоен си вдига и върти главата, но не знам как да постигна цялата програма с гимнастика и по корем като той само спи - вие как сте си разпределили времето през деня - ще се радвам, ако някой сподели да не откриваме топлата вода  :lol:

Чета редовно всички теми, ама нямам време да пиша, но тази ще си  отбележа специално :)
*
Mousyt правех опити за масажи, но то милото се спукваше да реве, дали, защото знаеше, че забавяме манджата или му се е спяло не знам  :lol: и сега не обича. Гимнастиките умишлено ги избягвах, заради повръщането, но моят син връщаше като племенника ти  :D Жив и здрав е, всичко му е наред, значи може и без тях.
*
м-и, той като цяло им се радва... ама трябва да нацеля момента ;)
С масажите ми се получава - то не е сложно, докато го мажа след баня да го намачкам...ама гимнастиката някак я претупвам, а ми е важна, защото нали е недоносен и за развитието...например в началото си опъваше едното краче повече и си въртеше главата повече на ляво, а вече видимо няма такова нещо... ние ще ходим скоро и на професионална рехабилитация, но по-скоро ми е драма как да се организирам времево :)
*
Масажите не че са сложни, той и сега не ги обича, за разлика от мен  :lol: но пък си вървеше напред, примерно главата я задържаше още на 15 дни и никога не съм мислила, че трябва да наблягам на такива неща.
*
Таман да кажа, че масажи и гимнастики не съм правила и те са ненужни за здраво дете...  :lol:
Но при недоносените бебета си има специфики и там се слуша какво лекарите съветват за тези неща, ползват се и професионални рехабилитатори по-нататък, както казва  Mousyt. Та правете разлика като си разменяте съвети по тези теми дали за доносени, или недоносени деца говорите. Първата година особено - има си разлики.

Не съм поставяла Дани по корем, беше му некомфортно заради рефлукса. Главата си я държеше изправен и я въртеше като кукумявка волево във всички посоки, та не виждам зор баш по корем да седи за целта, ако не му харесва. Като взе да се обръща сам - седеше си по корем доволно дълго, но и рефлукс нямаше вече. ;)

Mousyt, чисто технически - сметни си времето, което ти отнемат масажи и гимнастики (10-15 мин.) и азпочвай "вечерните процедури" с тези 10-15 мин. по-рано. Да се къпете нормално, да си правиш там масажите и гимнастиките и да започнеш да храниш когато е гладен и има апетит вече, а не като се изнерви от чакане на манджата. Имат смайващо точен биологичен часовник за тези неща. Аз бях много "как ми дойде" в това отношение, но хранех с шише. Като се разкисели - давам шишето още докато е с хавлията и си правя каквото правя, то си яде и има мир.  :lol: Веднъж се бях забляла и не ми беше готово АМ, след баня...малиииии как иззлобя - не е истина.  :lol: После си наех чалъм - първо АМ, в уреда за шишета да си седи топло, къпя и ако мрънка за храна - давам му и докато яде обличам и пр.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Записвам се към мамите дето не са правили целенасочена гимнастика и масажи.  :lol:
Единствено, ако не е ходил дълго време по голяма нужда, правих гимнастика на крачетата и масажирах коремчето.
Mousyt, и ние сме родени раничко  :wink: , но не сме недоносени  :lol: Само в 29г.с. се роди! И на масажи не е ходил, а майка му - само го помасажираше леееееекинко след баня! Ами да ти кажа - хич не е да не порастна и да не бяга и скача точно като другите деца! Може би мъъничко по-късно правеше някои неща до годинката. След това беше напред с материала! Като например може би малко по-късно започна да си "вири" главата нагоре, ама ко от туй  :lol: Ся ела да видиш как я "вири"  :lol:  :lol:  :lol: Това в кръга на шегата разбира се! Да не ми се върже някой!
С това горното искам да ти кажа, че ако детето се развива добре, наддава добре, че и да не е точно на деня да направи определено нещо, ако го направи след 2 седмици - не е зор! Не е в гимнастиката истината! Ако му е кеф - прави я, започвай, както ти е писала Жбрул малко по-раничко банята, за да имаш време и да не е нервен човека!
И преди всичко - вслушвайте се в майчиния инстинкт! Няма да ви подведе!
Моусит,масаж и аз правя след банята,на нас док ни показа само едно упражнение да правим за тазобедрените стави и го правя винаги като се събуди преди хранене,а иначе си държи главичката  :lol: сбърка докторката тя каза "ехеее той е по-жилав и от кака си" може да правите гимнастика докато бодърствате,не е казано,че трябва да е след баня,просто използвай момента когато е спокоен :D
Мих,мислех,че са ви изписали вече...важното е,че сте добре :)
Мих, а колко тежат сладурите вече.На определени килограми ли ще ги изпишат.
*
Момичета, благодаря на включилите се. Не всяко дете се развива еднакво и всеки си преценява доносено или не дали ще прави нещо или не на детето си. Аз и да беше доносен Матей пак бих правила гимнастика и пак бих я правила както и сега сако ако и когато му е приятно :) Той харесва упражненията и масажите - хили се и се радва. Гледам да му пея и приказвам и да става на игра. Като цяло проблемът не ми е, че той видиш ли не иска а аз зор трябва да се направят на всяка цена, а че неговите състояния през денонощието са в общи линии три: Спи дълбоко, гладен е или реве и пищи. И това попринцип, без връзка с гимнастиката.... Има от време на време периоди на бодърстване и тогава и по корем седи и глава вдига и ритка, заглежда се....но просто е мъничък още явно и затова тези му периоди са рядкост. Та дали е необходимо или не и дали на някого е помогнало или не всеки се преценява... мен ми се иска просто да събера идеи как сте си организирали времето с подобни занимавки, защото аз като се и цедя и прочие други екстри и все си мисля, че трябва да успея и още нещо да свърша  :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Той харесва упражненията и масажите - хили се и се радва.
Калоян с глас се смееше  , когато правехме "гимнастика"- свиване и разтягане на ръчички встрани и над гърдите , нагоре , надолу  . Аз му пеех някаква моя си измислена песен -" раз , два три за гимнастика се подготви , шампион стани ..."   , а той се смееш с глас . Що клипчета сме заснели .Е , как няма да правя -кой не иска да гледа бебето му да смее  :) 


Не е задължително да правите масажите и гимнастиката по едно и също време. може да масажирате и при смяна на памперс. Тъкмо няма да отнема толкова време наведнъж. Аз мисля, че са полезни за всички деца. Що се касае до слагането по корем, и на мен ми бяха казали да го слагам при смяна на памперс и то по 10 минути. То хубаво, но моят син е много активен и 10 минути нямаше как да го задържа, но пък той имаше контрол на главата още преди да навърши 2 месеца, така че нямаше никакви проблеми. А сега пък страшно много обича да спи по корем. За рефлукса, при дъщеря ми бяхме повдигнали матрака с поставяне на одеало отдолу.
<br />[link=http:
*
Не съм и не бих правила ни масажи, ни гимнастика на новородено бебе, особено пък на недоносено бебе. Това са неестествени за детето движения и дейности, които само създават излишна стимулация. Ако детето не е принудено, а може свободно да се движи, то е в състояние да си прави само "гимнастиката" когато и както поиска. Моторното развитие на бебетата категорично не изисква такива занимания. Не знам за педиатрични школи на Запад, които да препоръчват такива практики. А покрай "масажите" се стига и до "бебешка козметика", която доставя само химия и вредни или излишни вещества върху съвършената бебешка кожа.

Да се разсъблича и държи новороденото кожа до кожа с майката, да се носи и да спи възможно най-близо и дълго до майката е много по-смислено и полезно. Топлината, миризмата и допира са много важни сензорни стимули за комфорта на малкото бебе.
*
Ех,момичета как се радвам за темичката :D

По-спокойна се чувствам наистина като ви чета как се справяте с бебешоците си.
Днес си видях мишоците :wink: на креватче са вече и съм много хепи :D.Борис е 1850,а Ивона 1800.
Едни облеченки ,завити много сладки бе:)))))).На Борисчо му подават кислород при нужда това не го очаквах щото си мислех,че като са на креватче вече няма да имат нужда ,но уви.
Мousyt,мила радвам се ,че и ти се включи :D.И аз се чувствам точно по същия начин,че незнам как да се грижа и да не ги уморя от незнание :?.Много точно си го написала :lol:ама много.
И аз се вълнувам знаеш от същите неща.Благодаря ти за въпросите :)
Барбарончеееее,не съм те забравила много се радвам,че писа  :bighug:.Радвам се,че Златомирчо е здраво и буйно дете:)Ти си ми надеждата,че мойте бебешоци ще са здрави и буйни деца:)

И аз доста мисля за гимнастиката та ще видим дали ще успея.
Да ви питам за аптечката какво е необходимо за новородено.