0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #420 -: Октомври 16, 2015, 10:54:16 am »
Чудесно изглеждат и доматките и туршията!
Аз си подарих пипера, че ми дойде до гуша, но имам доматки още  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #421 -: Октомври 16, 2015, 16:18:12 pm »
Така, пак съм аз  :lol:
Понеже в къщи си е топло и мазата ми е топла си проверявам туршиите често. Тази, която правих по рецептата на Смайл, ми се дължи саламурата като на зелето(не знам как иначе да я опиша). Та си разрових книгите и всички рецепти със захар и олио вътре си се варят по 20мин. Догодина ще я сваря, сега си я прибрах в хладилника.
Да отбележа, че е от топлото, защото в хладилника на 7 градуса си е ок.
В рецептурника ми дори за киселите туршии след като втасат до желаната киселост и се местят на 8-10 градуса. Аз такава температура освен на двора, не мога да докарам, ние и зелето си пресичаме по тази причина.
Та който му е по-топло от 10 градуса помещението за съхранение да има предвид и да вари, за да не се случи нещо на зимнината.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #422 -: Октомври 16, 2015, 17:18:40 pm »
Ние го разчепкахме на чат с Маргото този казус, ама и тук трябва да се напише, че за този тип туршии - явно си трябва стерилизация на бурканите задълже, или съхранение на много студено - демек в хладилник. Е, някой ако разполага у тях с дълбока тъмница, дето е клинч - също е решение, ама едва ли живеем в замъци повечето... :lol:
Моите ги посварих, ама за не повече от 10 мин. беше да врят. Дано е достатъчно, ще ги сваля в мазето де, ама моето си е студено (към 6 градуса е вътре в момента), пък дано са ОК докато се изядат. Един голям и един малък буркан не ги варих, но ги метнах в хладилника тях и едва ли ще има проблем и с тях.

Стоека сподели, че и нейната такава туршия неварена е "шупнала", а тя я държи в мазе, което предполагам е бая Ладно. Доколкото знам - те нямат в мазето котел за парно, тръби и пр., че да грее както е у вас. Та не ще да е до температурата проблемът т.е. едва ли стига да е просто хладно за да даяни неварена, явно иска студ. Или варене де.

Иначе "гениално" се досетих, защо маринатата изглежда по-жълтеникава на царската бе Марго. От олиото е  :D Не щото зарзавата пуска цвят толкова, макар, че камбите биха могли, но пък не оцветяват марината, когато са само камби в буркан. Та олиото е.

И не мога да не се оплача от поредна издънка и колко ужасно ме е яд.  :x  Две кила сос "Боленезе" нали спретнах миналия петък... Сложих по бурканите, сварих и после не проверих капачките с опит да ги отвъртам, изглеждаха ми ОК и не се занимавах повече. Та даже и в мазето не го свалих соса. И вчера ще мъкна надолу и що ми щукна чак тогава да проверя - опаааа с един пръст се отвори бурканчето. За жалост - същото и с всички останали.  :lol: Явно калпави капачки съм взела. Интересно е, че след седмица на стайна температура - все още си мирише ОК соса, а не на мърша.  8O Ама замина в кенефа де, не мога да рискувам седяло седмица на топло месо да го ядем, ако и да изглеждаше ОК на вид и мирис. Яд ме е главно, защото хубаво телешко кой знае кога ще докопам пак, а това го похабих с тия тъпи капачки и от зяпане.
« Последна редакция: Октомври 16, 2015, 17:28:14 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #423 -: Октомври 16, 2015, 17:22:40 pm »
От олиото да, но и от червените домати при мен :) все пак пускат сос и те
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #424 -: Октомври 16, 2015, 17:38:00 pm »
Аааа може при теб, да. Аз само зелени сложих. И като съм на доматена тема - зелените домати дето каза Стоека рецептата, дали само с магданоз ще станат вкусни? Разни луди Ора не били фенове на копъра пък ся...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #425 -: Октомври 16, 2015, 17:39:11 pm »
Е сега, ако искат и с хрян им ги прави  :lol: само да Идът  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #426 -: Октомври 16, 2015, 20:07:12 pm »
Тя туршийката беше само с копър, аз си добавих магданоз. Та не знам, един супер е вкуса с копъра ;)
Хладничко е в мазата, но явно си трябвс варене. Ето доматките ги варя. Питах майка, тя каза че е можело аспирин да сложа.
Е за догодина ще знам.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #427 -: Ноември 24, 2015, 15:01:25 pm »
Помощ! Помощ! И моля за вниманието на всички видни и не дотам видни консерваторки.  :lol:

Ходих до сергията под нас да купувам зеленчуци и гледам едни много приятни малки зеленца са докарали. Колкото главичка на новородено бебе са големи. Не мога в апартамента да слагам разни огромни бидони, да ги "бълбукам' и пр. Та имам следния план и питания по него:

Ще си купя кофички от сирене, те са по 12-14 литра мисля  (напред съм снимала такава кофичка) и по 6-7 такива зелки ще се съберат във всяка една ми се струва. И по 5 да са, пак ме устройва. Важно ми е да са цели зелките, а тези ще са. При това положение, по колко грама сол на литър вода да сложа? И после, ако ги претакам ще станат ли? И колко време да ги претакам и всеки ден ли трябва?

Предварително благодаря!  :D

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #428 -: Ноември 24, 2015, 15:13:38 pm »
Ще станат, понеже аз сложих в такава кофа от сирене зеле за бърза консумация, освен големия бидон. Понеже исках да стане по бързо зелето, водата я сложих вряла, но солта на вкус я сложих. Сложих един път, после прибавих още мслко и така. Днес освен питката и зелеви сърми навих.
Големият ми бидон е 120литра и слагам два пакета по 1 кг. морска сол. Т.е на 120 литра бидон в които влиза около 60 кг. Зеле - 2 кг. сол
Аз претаквам всеки ден покрай бидона и кофичката минаваше.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #429 -: Ноември 24, 2015, 15:18:17 pm »
Значи, мога да сметна солта според килограмите на зелето? Т.е., ако за 60 кила са 2 кг, сол, изкарвам колко сол на кило се пада и така соля. Или не съм схванала вярно? Зелето ще му знам точните кила, все пак ще го купувам и ще го претеглят и лесно ще улуча солта тогава.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #430 -: Ноември 24, 2015, 15:44:07 pm »
Виж то май излиза така.  Аз не сетих така да сметна за кофата и на око сложих. Влиза между 55 и 60 кг зеле в зависимост от големината на зелките.  Сметни го за 55 кг.  и псле след няколко дни претакане като поеме зелето по чорбата ще се ориентираш как е на сол.  Ако е солено слагаш малко чиста вода,  а ти е леко безсолна слагаш сол.  Но това след няколко дни.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #431 -: Ноември 24, 2015, 16:08:28 pm »
Мерси Стоека ! И весело изкарване на празника!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #432 -: Ноември 24, 2015, 18:43:30 pm »
Аз от зеле не разбирам, че мъжо го прави ама я раздуйте за празника  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #433 -: Януари 22, 2016, 17:05:33 pm »
Обещах да напиша рецептата за домашна маринова сьомга на мъжа ми. Маринова, щото Маринов я прави, иначе си е маринована  :lol: Става страхотна, а най-страхотна е като намалят филето от сьомга в Кауфланд на 15-16 лв за килограм.

Маринова сьомга  :wink:

Филетата от сьомга се почистват от люспите. Натрива се с черен пипер и чесън и се засипва с морска сол за 36 часа. Засипват се целите. Плътно.

След 36 часа се изваждат от солта, измиват се и се подсушават. Кожата и костите се отстраняват и филетата се нарязват на ленти широки два пръста. Парчетата се подреждат в подходящ съд /може и в буркани/ слагат се дафинови листа, зърна черен пипер и бахар ( вторият път сложи по-малко подправки и ми хареса повече). Загрява се до около 150 градуса зехтин и се оставя да изстине напълно. С него се покрива филето и се оставя на студено да зрее 10 дни. След това от магазин "Березка" добра водка, а рецептата за сервиране отделно.


« Последна редакция: Януари 22, 2016, 19:43:26 pm от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #434 -: Януари 22, 2016, 19:44:49 pm »
sia  :thankyousign: , страхотна рецепта, веднага отива в Рецептурника :)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #435 -: Януари 22, 2016, 20:44:51 pm »
Божествена!Слюноотделям!

Наскоро мъжът ми прави веяна скумрия и стана страхотна.
А когато беше готова ,я сложи в маринатата от едно бурканче с чушлета-много добре се дооовкуси.


Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #436 -: Януари 23, 2016, 15:46:33 pm »
Аз да добавя към рецептата на Сия, че зехтина го преценям на градуси като сложа бучка хляб в него- като започне да се пърже, значи е за махане от котлона.
По този начин аз си правя лятото хамсийка, но тъй като тя е доста по- слабичка и тънка рибка, я държа 10- тина часа в сол.
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам