0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #440 -: Януари 08, 2015, 15:29:06 pm »
момичета, някъде на горе прочетах, че давате на малки деца аспирин. Незнам дали сте чували за "синдром на Рей", не се дава аспирин на деца под 12 г., защото макар и много рядко, но няма как да знаем кога може да се развие този синдром.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #441 -: Януари 10, 2015, 10:50:29 am »
Аз чак сега разбирам, че д-р Бърди не консултира вече във форума :( , какво стана? Надявам се да е добре и не е поради здравословни причини.
Жалко, защото съветите му поне за мен бяха безценни. Ето сега пак съм в задънена улица и от ЛЛ и от специалиста УНГ. Моля, ако има тук микробиолог (мисля Боби беше такъв) да даде мнение. На микробиологично изследване на гърлен и назален секрет биха ли излязли гъби ако ги има. Според УНГ , те не винаги се "показвали" в резултатите, защото били в минимално количество. Но след като са в минимално количество могат ли да направят ангина с налепи?  8O
Ще започна отначало, въпреки че напред съм писала за състоянието на детето, но тук ще резюмирам:
Преди 20-тина дена тръгват обилни сополи, от тях получава кашлица - предписани от ЛЛ капки с гентамицин, адреналин, ефедрин и др. + сироп за кашлица, гърди чисти, носния секрет е мътен жълтеникав.  След седмица - положението е същото - продължаваме същото лечение. След още седмица - пак същото. Още в началото дадох посявка от нослето - излезе чиста, но според УНГ не са взели добре пробата. Гърдите продължават да са добре на слушалка, секрета вече не е така обилен, но при преглед се вижда че се стича към гърлото от което продължава да кашля. Този понеделник на поредния преглед  виждат уголемени сливици с налепи, пращат ме на УНГ - диагнозата ангина според него гъбична, но със съмнение И за бактерия, взима той проба от гърло и нос, междувременно назначава лечение с фунгостатин за гърлото, мукосолвант за нос, коларгол капките(които не взех), ефизол + прополки. След три дена излизат резултатите от изследванията - и на двете места Мураксела - САМО, НЯМА гъби. Включва Клацид + пробиотик, +две хомеопатични. Забравих да кажа, че беше се появила и афтичка на езика й бяла, която трябваше да мажа с Дактарин. Общо взето една торба с всякакви лекарства и капки, повечето от които са по 2-3 пъти на ден и се оказва, че за да ги дам всичките аз през 30 мин давам нещо в продължение на целия ден.
Та въпросът ми е за гъбичките (зададен е в началото на поста ми)
П.П. днес е пети ден с фунгостатина - налепите си стоят, продължава да има задна хрема с кашлица от нея и само втори ден от Клацида
« Последна редакция: Януари 10, 2015, 10:55:11 am от dessi-kk »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #442 -: Януари 10, 2015, 11:09:50 am »
Деси, не схващам нещо. В изследването има ли гъби или не? Щом според доктора няма, що ви дава Фунгостатин?! Защо не ги мажеш и тях с Дактарин? Хомеопатичните изобщо нямаше да си направя труда да ги давам.
Да излезе секрет с бактерия, а да я няма е по-вероятно отколкото да има бактерия и да не я засече изследването.
Дано Боби се включи, ние сме в подобна магия, но с ушна инфекция  :(
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #443 -: Януари 10, 2015, 11:22:08 am »
на изследването не излизат никакви гъби, попитах изрично в лабораторията ако ги имаше щяха ли да излязат, казаха ми - да. ИЗлиза само Мураксела на двете места. Но точно според лекаря ИМА (гъби освен бактерията) и пак според него, не излизали на посявката понякога защото били в малко количество и да не спирам фунгостатина Това ок, но въпросът ми е, като са в такова малко количество, което да не излиза на посявка, имат ли общо с налепите и въобще малкото количество неизлизащо на посявка, трябва ли да се третира с лекарства. И още - ако тези налепи бяха от тях - днес пети ден, не трябваше ли вече да почнат да изчезват?
« Последна редакция: Януари 10, 2015, 11:29:34 am от dessi-kk »
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #444 -: Януари 10, 2015, 11:25:35 am »
офф вместо да допълня, какво направих - постнах отново - как се триеше тук пост - не виждам
« Последна редакция: Януари 10, 2015, 11:28:07 am от dessi-kk »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #445 -: Януари 10, 2015, 16:16:43 pm »
Мисля, че има някаква норма на присъствие и щом не е отбелязано значи не е проблем наличието. Сигурна съм, че лекарството ако действа до 5-ти ден не трябва да има или да са силно намалели налепите. Иди за второ мнение при друг УНГ или Педиатърът ви ако мислиш, че е компетентен.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #446 -: Януари 10, 2015, 19:27:25 pm »
Мисля, че има някаква норма на присъствие и щом не е отбелязано значи не е проблем наличието. Сигурна съм, че лекарството ако действа до 5-ти ден не трябва да има или да са силно намалели налепите. Иди за второ мнение при друг УНГ или Педиатърът ви ако мислиш, че е компетентен.
Май точно така ще направя. Но направо го разкарвам този фунгостатин и ще остане само на Клацид и пробиотици до понеделник и ще видя как ще е, ака няма промяна се изтрелваме при педиатър . А интересно ми е  че нито за момент не ми вдигна Т, а аз знам по себе си като съм била с гнойна ангина вдигах много висока Т.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #447 -: Януари 10, 2015, 23:37:03 pm »
Не мога да отговоря, понеже не знам какви посявки правят.   Има посявки само за бактерии , а има и за гъби - вероятно щом от лабораторията казват, че ще излезне, значи правят и за двете. Освен това, да имаш налепи от гъби и да се виждат с просто око, би означавало, че въобще не е минимално количеството. Което би означавало, че вероятно не са гъби.... НО ... от друга страна лекарите тези неща ги различават с просто око, та би било странно, ако не е познал. Та.... май повече обърках с отговора, от колкото помогнах :-). Аз не бих спряла противогъбичното, залагам на това, че лаборантката не е запозната, от колкото на това, че лекар не моеж да различи гъбички по езика. Ако е обратното, няма да загубиш кой знае колко от противогъбичното и без това сте на  антибиотик ( да се чуди и мае човек защо).

А сега по съществения проблем - очевидно е, както всъщност става в 99% от случаите, че не сте имали никаква нъжда от антибиотик, а сте били с вирус.  Понякога просто няма лекарство, което да излекува, трябва да си мине курса и да си взимате симптоматичните- за кашлица, за отхрачване, ей такива. Аз лично винаги залагам на сироп за отхрачване при всяка малка настинка със секрети.
И накрая - мазоли ми излезнаха на пръстите да обяснявам, че наличието на бактери в сопола, не означава, че болестта е причинена от тях т.е. микробиологията на секрет от носа е почти безсмислена, въпреки, че у нас е яко разпространена.

м-и , ушните инфекции се причиняват от комбинация от няколко фактора -  нормална флора, развит имунитет и анатомия ( налкона на канала). Едно е сигурно - те винаги са причинени от нашата нормална флора и не са заразни. Аз бих дала антибиотик, за да не се мъчи детето, но иначе не е нужен и си минават и сами. В доста държави въобще не дават антибиотик за ушна инфекция, но аз честно казано винаги съм давала.


  
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #448 -: Януари 11, 2015, 04:14:15 am »
Мерси, Боби. Всъщност в тази лаборатория явно пускат и за гъби, защото още като давах посявката и я плащах ми казаха че ако има бактерия трябва да доплатя после за антибиограма, а можело и антимикограма да бъдело, която дори е малко по -скъпа. Ако има значение тази бактерия не е само в носа, а и в гърлото и налепите са там заедно с много възпалени сливици. Единствения налеп на езика всъщност мина за два дена с дактарина, докато другите вече седмица стоят. Незнам защо е включен аб -то, може би защото 20 дена вместо да се излекува от сополи и кашлица, тя прави ангина. ( т.е. според унг вторична инфекция бактериална и микотична) Аз така си го обяснявам. Досега поне три пъти съм отказвала на лекари да давам аб, но този път честно казано ме достраша, просто толкова дълго  време никога не е боледувала.
 За седмица всичко е приключвало.
« Последна редакция: Януари 11, 2015, 04:21:44 am от dessi-kk »
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #449 -: Януари 20, 2015, 14:06:46 pm »
Здравейте!
Знам, че има две теми за зъболекари, че даже ги и намерих, но там никой не е писал от почти година. За това тук ще си напиша питането, а ако не е за тук, моля да ме извините и да го премести модератор.
Малката е на 3.5 и има един непоказал се кучешки зъб (вижда се, че си има зародиш, т.е. напипва се във венеца). До сега ме успокояваха зъболекарите, че имало време, но на последния преглед зъболекарката (детска) каза, че най-вероятно ще трябва да се отстрани оперативно :(. Снимка не успяхме да направим, но беше доста сигурна какво ще види :(. От нея съм направо очарована и изобщо нямам причина да се съмнявам в преценката й, но при такава сериозна намеса, със сигурност ще искам още един специалист да гледа снимката (като успеем да я направим). Чудя се дали да е хирург или ортодонт или просто друг детски зъболекар. Ако някой има някакви насоки, ще съм безкрайно благодарна. За сега в Нета нищо не откривам по нашия случай  :( - явно не е често явление... Препоръки и за снимка къде мога да отида също приемам. Подозирам, че навсякъде ще е така, но този рентген, където я мъчихме беше с един филм, който й заема цялата уста. Даже и да реши да съдейства, не знам как мога да удържа тази буца в устата й половин минута без да повърне :( Дали пък няма нещо специално за деца някъде?
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #450 -: Януари 20, 2015, 23:00:57 pm »
За снимката не мога да помогна ( то май и за другото де  :lol: ) , моите спомени са, че стават за по-малко от минута и реално е само една малка плака това, което ти слагат в устата.

В една от темите, а може би и в двете имаше посочена клиника, от която майки са доволни, можеш да заведеш за второ мнение. Ако ще е операция най-вероятно е да бъде направена от Ортодонт (вероятно ще ви насочат към специалист, щом препоръчват хирургично отстраняване). Някак непонятно ми е да е там зъба и да не излезе?!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #451 -: Януари 31, 2015, 11:42:07 am »
здравейте, моля да ме посъветвате какво да правя... Преди месец  и половина малкия се разболя сериозно - остър вирусен ларингит му беше диагнозата... след неуспешен опит за лечение без антибиотик , минахме на Клацид- пихме го 8 дни като чак след 5-тия ден той спря да вдига  температура.... минаха 2 седмици и отново болен - остра вирусна инфекция- пак опит за лечение с имуностимулатори -и пак неуспех -втори антибиотик  ЦЕДАКС- прием 8 дни - преди 3 дена го приключихме ,минахме контролен преглед онзи ден- казаха -НАПЪЛНО ЗДРАВ. Снощи отново 38.8 температура. Не знам вече какво е това боледуване , какво е това чудо... и вируси.... сега какво- 3ти антибиотик ли? в рамките на няма 2 месеца? Смятам да му пусна кръв и урина  днес , за да изключим или потвърдим бъбречна инфекция..... гърди слушат-всеки път казват чисти са.... Е аджаба от къде ги хваща тези вируси като си седи вкъщи само? Вече съм на ръба на отчаянието... не мога да си гледам детето болно НОН СТОП... а не знам какво да правя какви изследвания да пускам , освен кръв и урина нищо друго не ми идва на акъла. Възможно ли е снощната Т да е вторична реакция от антибиотика? Направо си наблъсках детето с химия за цял живот. Препоръчайте ми,моля, имуностимулатор ,ама ефикасен. Към ИЗОПРИНОЗИН сме алергични.. Днес му взех ЕСКИМО КИДС с рибно масло омеги разни, дано помогне нещо . До сега пихме и коластра и Герисан-- не виждам някакъв ефект,честно казано...Иде ми да се гръмна  направо  osi_7
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #452 -: Януари 31, 2015, 14:52:56 pm »
Ивелинка, правите ли изследвания преди да дадеш АБ? Ако давате АБ на сляпо, има шанс и да не уцелите АБ, колкото и някой лекари да си мислят, че са велики и имат "способности". Първият Аб категорично не е помогнал за нищо. Т пада до 24часа след първият прием АКО АБ действа. Щом детето не е имало контакт с болен, значи не е вирус, да не влизат през прозореца тия вируси според вашият Педиатър?!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #453 -: Януари 31, 2015, 16:04:08 pm »
Е,принципно е възможно да има вирусоносител ,които да не е болен с изявени сиптоми,но детето да се зарази и разболее.
И ето ситуация, при която дете не е на градина в контакт с други ,и пак боледува ,така че не само детската градина  е виновна.
Освен температурата други оплаквания имате ли ? Да няма някакъв възпалителен процес ,провокиращ температурата-настоявай си за обстоен преглед и кръвни изследвания.


Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #454 -: Януари 31, 2015, 18:39:24 pm »
При първото разболяване не бяхме правили изследвания, а при второто -само кръвни, тъй като го водихме в спешния в Терапията . Там ни показа чиста вирусна инфекция, предписаха ни имуностимулатори и казаха в понеделник преглед при педиатърката. До тогава обаче той се влоши и чистата вирусна инфекция вече беше остра вирусна инфекция, и нямаше как без антибиотик ,колкото да не искахме нито ние ,нито педиатърката. От втория антибиотик много бързо се оправи, още на втория ден беше жизнен , значително подобрен и без температура.... до снощи.. А интересното е , че вчера симптомите му бяха същите като до сега- разсополяви се,  очите му почнаха  да сълзят , замръзнаха му ръцете и веднага вдигна 38.8 (при нас замръзналите ръце са почти сигурен предшественик на висока температура) Дадох Панадол... свалихме я и до сега още не е вдигал, сополите спряха, само едното оченце малко сълзи още , но не много...
Другото ,което не разбирам е следното: когато го заведохме в спешния ни казаха да редуваме на 4 часа панадол и нурофен и да поддържаме постоянно ниска температура до като не го види педиатърът в понеделник.... има, няма Т ние да си ги даваме на 4 часа. Педиатърката , обаче ме навика за това и ми обясни, че лекарства за сваляне на Т се дават , когато има повишена такава, а не ей тъй, превантивно. Каза ,че ако при положение ,че нямаме повишена Т , а прекаляваме  с  Нурофена и Панадола  можем да свалим и нормалната му температура и ако падне под 35.5 може да стане "голяма беля".. Направо така като си противоречат да не знаеш кой да слушаш.... както казуса да пие ли кърмачето вода или да не пие.

А вирусоносители ,вероятно сме и аз и баща му -и двамата работим с хора, аз ,особено, ежедневно имам контакт с над 150 човека , и  с пари.... тъй че е напълно възможно самите ние да си разболяваме детето. А като ходеше на градина си беше здрав, докато баща му не се разболя и не го зарази. При нас градината ама изобщо не ни е виновна
« Последна редакция: Януари 31, 2015, 18:49:12 pm от ivelinca »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #455 -: Януари 31, 2015, 20:53:16 pm »
За даване на Нурофен и Панадол, наистина не е правилно като няма Т да ги даваш, то е да ги даваш на минимум такъв интервал ако продължава да повишава. За Панадол не знам, но Нурофен е и противовъзпалителен и ако има някаква болка аз давам еднократно една доза. За телесна Т под 35,5 кво викаш можело да стане? Аз стандартно съм с такава, също мъжът ми и детето, мерила съм като сме здрави, защото мен почва да ме тресе още на 36.5. Всяко лекарство все пак натоварва черният дроб и не е добре да се дава без нужда.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #456 -: Февруари 01, 2015, 23:55:41 pm »
здравейте, моля да ме посъветвате какво да правя... Преди месец  и половина малкия се разболя сериозно - остър вирусен ларингит му беше диагнозата... след неуспешен опит за лечение без антибиотик , минахме на Клацид- пихме го 8 дни като чак след 5-тия ден той спря да вдига  температура.... минаха 2 седмици и отново болен - остра вирусна инфекция- пак опит за лечение с имуностимулатори -и пак неуспех -втори антибиотик  ЦЕДАКС- прием 8 дни - преди 3 дена го приключихме ,минахме контролен преглед онзи ден- казаха -НАПЪЛНО ЗДРАВ. Снощи отново 38.8 температура. Не знам вече какво е това боледуване , какво е това чудо... и вируси.... сега какво- 3ти антибиотик ли? в рамките на няма 2 месеца? Смятам да му пусна кръв и урина  днес , за да изключим или потвърдим бъбречна инфекция..... гърди слушат-всеки път казват чисти са.... Е аджаба от къде ги хваща тези вируси като си седи вкъщи само? Вече съм на ръба на отчаянието... не мога да си гледам детето болно НОН СТОП... а не знам какво да правя какви изследвания да пускам , освен кръв и урина нищо друго не ми идва на акъла. Възможно ли е снощната Т да е вторична реакция от антибиотика? Направо си наблъсках детето с химия за цял живот. Препоръчайте ми,моля, имуностимулатор ,ама ефикасен. Към ИЗОПРИНОЗИН сме алергични.. Днес му взех ЕСКИМО КИДС с рибно масло омеги разни, дано помогне нещо . До сега пихме и коластра и Герисан-- не виждам някакъв ефект,честно казано...Иде ми да се гръмна  направо  osi_7
Не си губи времето и парите с коластри и други подобни, които твърдят, че ще помогнат. Докато сам не си изгради имунитет, нищо отвън не помага трайно.  Коластрата се дава заради антителата в нея, само дето те помагат срещу чревни инфекции иначе човек не може да приема антитела през червата си ( което е и причината да се дават само венозно, а не на хапче).
След като сте сваляли температура толкова много дни след антибиотика, вероятно въобще не сте имали нужда от него, а е било вирусно.  Не съм съгласна, че щом не е имало контакт с болен, значи няма от къде да хване, Ние си ги носим и с нас, без да се разболяваме, понеже нашите имунни системи са развити вече.
Че е права педиатърката да каже, че не се дава превантивно, права е, ама тази велика глупост как ще му свалите нормалната температура, че чак и беля ще направите, направо ме разби. Тези лекарства и двете са противовъзпалителни  ( наричат се буквално "нестероидни анти-възпалителни" NSAIDs а английски) т.е. ако няма възпаление, няма на какво да действат ;-). Нали затова се дават и за болка и за главоболие - да не би на нас да ни пада нормалната температура като ги пием за главоболие примерно. Парацетамола ( което е Панадола) е стандартното , което се дава за главоболие масово.  Другата велика глупост е, че дали е чиста( каквото и да означава това) или остра вирусната инфекция, ако е вирусна, тя не се лекува с антибиотици. Просто антибиотиците не действат на вируси. Как така при остра инфекция лекарката е нямала избор? Че то пред нея въобще не седи избора антибиотик, ако знае, че лекува вирус, ако ще и менингит да имаш. Аз бих сменила педиатърката при подобен коментар. Но по-скоро вярвам, че ги е дострашало да не им е грешна диагнозата и да имате вторична бактериална инфекция.
Обаче по принцип да ти кажа, да  се сваля температура не е добре, ако не е много висока. Тя лекува.  Освен това пък превантивно да се дава не виждам смисъл, понеже тези лекарства нищо не лекуват, освен да замаскират симптомите, за да се чувстваш по-добре. Е от какъв зор ще му ги даваш, преди дори да се е почувствал зле, че той може въобще да не вдигне. Не са чак толкова безобидни все пак. Аз лично температура под 38. 3 -38.5 не свалям.

Честно казано в момента няма какво много да направиш освен като влизате в къщи да си миете ръцете. Съвсем серзионо го казвам всъщност. И като хване вирус пак няма кой знае какво да направиш, освен да наблюдаваш и да даваш лекарство за симптомите. 


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #457 -: Февруари 02, 2015, 06:48:27 am »
ivelinca, и аз се чувствам като теб - от 4 месеца малкият постоянно боледува. Една седмица здрав, две седмици лечение. Много ми е мъчително да го гледам болничък... При нас проблемите почнаха, като тръгна на ясла. Мисля, че два фактора влияят при нас - в яслата се среща с вируси, и ходенето на ясла го притеснява и изнервя, защото мама и тати му липсват. Това, което решихме ние да направим, е да го спрем от ясла. Дано успеем да му намалим досега с вирусите и дано е по-щастлив и по-лесно да му минава.

Успех с борбата на болестите. Много е мъчително :(



   La vita è bella
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #458 -: Февруари 02, 2015, 13:28:26 pm »
Коластрата се дава заради антителата в нея, само дето те помагат срещу чревни инфекции иначе човек не може да приема антитела през червата си ( което е и причината да се дават само венозно, а не на хапче).
Боби , аз питам ,защото ми стана интересно -не търся спор   , а наистина не знам -  ако антителата от коластрата не се усвояват през червата , тогава как  новородените ги приемат  и усвояват ? Или това не важи за  новородени ?


*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част X
« Отговор #459 -: Февруари 02, 2015, 13:50:05 pm »
На новородените мисля, че са им пропускливи червата.