0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #360 -: Май 27, 2015, 13:28:23 pm »
Еми, за първи път се изискава копие от трудова книжка.
Аз също си заличих доходите, защото не смятам, че е необходимо да ме коментират каква ми е заплатата и колко мога да си позволя. Не че ме притеснява, но ме дразнят елементарните коментари. Те достатъчно ме коментираха с първото ми дете, та сега се надявам да не съм им от интересните  :wink:

Mousyt, който иска ще намери начин да фалшифицира документи. Все още контрола по истинността на представяните документи не е на необходимото ниво. Все още се издават бележки за хронични заболявания, все още се и плаща на директорки.


*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #361 -: Май 27, 2015, 15:02:39 pm »
mgstra, ти от кога мислиш да го даваш, че мен нещо всички ме гледат като луда, че смятам да си тръгва от началото още? 8O
Казаха ми да отида след 20-и септември да ми кажат какви изследвания и какво да му приготвя и така... ама аз като че искам по-отрано да предвидя графика, че майчинството ми изтича 23-27 някъде септември и трябва да запълня дните след това...
А някой с повече опит - какво се носи в ясла - памперси, кърпички,...
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #362 -: Май 27, 2015, 15:58:49 pm »
за всяка ясла е различно, ние носим памперси ден за ден, мокри и сухи кърпи в началото на месеца. нищо друго.
на по-малките деца разрешаваха някаква играчка и шише с вода.
на някои места носят пижами, чаршафи.
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #363 -: Май 27, 2015, 18:04:11 pm »
Mousyt, пожелавам ти да ти е много здраво детето в яслата (понеже здраво по принцип и здраво и посещаващо детско заведение са съвсем различни неща, за жалост). Какви вещи трябва да носиш в яслата - ще ти кажат от съответната ясла, това най-лесното. Изследванията - предвиди им 5 работни дни, преди първото посещение (чревните стават по-бавно просто и се работят в определени дни обикновено), педиатърът на детето ще ти подготви всички документи, които се искат от него, като кажеш за какво са ти - те си знаят.
Добронамерено и от много напатила се с тези неща глава те съветвам обаче - осигури си човек (баба, бавачка, приятелка) някой, който да може да вземе аварийно детето от ясла, ако се разболее и да може да го гледа после. Или с таткото обсъдете детайлно, кой, кога и колко болнични и отпуски може да взима с тази цел. Ха дано ви се размине, или рядко да боледува, всички на това се надяваме, ама...рядко някой го огрява. Та "си вържи гащите" овреме по въпроса, понеже ако се заточат болести и става адско наистина.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #364 -: Май 27, 2015, 18:54:30 pm »
Напълно съм съгласна с Джей. При сина ми тегавото беше първите 14 месеца. Щерката боледува доста миналата зима, а и не само. Това й е първа година в яслата. Да видим докога! Има някои, при които е повече, за съжаление.  :(

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #365 -: Май 27, 2015, 22:50:06 pm »
Jbrul, благодаря за включването :)
Документите от ЛЛ ги направихме, сега остават изследванията като дойде ред да ходи вече...
За боледуването съм наясно или поне така си мисля :lol: Моето досега не е боледувало хич, особено предвид преждевременното раждане е направо страшно жилав, и като цяло не го пазя много много и смятам, че добре се е калил, но това няма да го спаси де....просто се надявам да редуцираме боледуванията до бацили, вируси, шарки и прочие, защото като гледам майките около мен силно подозирам, че половината разболявания на децата са щото настинало, изпотило се или прочие и няма там в яслата кой да му свети на детето на 5мин като мама дето го вози на 30 градуса с космонавт и одеяло в количката 8O
За резервния план го мисля и то сериозно. Яслата е до блока на родителите ми :lol: Те в момента точно са я втасали здраво с едната баба, но като цяло са доста мобилни и организирани и страшно мога да разчитам на тях във всеки един момент, а и имам доверие на майка ми как гледа дребното. У тях има и бебешка кошара инсталирана за постоянно и всичко та ще ми е идеално за всякакви случаи. Другата баба както се казва или с добро или с нищо, та ще замълча....дано не опираме до нея :? Мъжът ми.......ох сложно :?.......при него нещата са адски променливи. Към днешна дата мога да разчитам на него за бърза реакция, но не и за продължително отсъствие, но дотогава може пък и да е по-свободен. Като цяло разчитам на себе си :lol: На мен ще ми цупят доста в офиса за болнични, особено в определени дни от месеца или ако е често, но няма да ми направят проблем (траен), както се случва често на други места, та поне това. За жена също обмислям и проучвам вариантите, като цяло обичам да съм си "вързала гащите отвсякъде". :lol:
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #366 -: Май 27, 2015, 23:12:06 pm »
Mousyt, не знам кога ще го давам, защото в нашето ОДЗ изискването е да е проходил стабилно и да е на обща храна. Прожождането не мога да го предвидя, но септември той ще е на 9 месеца. Очертава се чак след нова година да тръгне.
За боледуването също не можеш да предвидиш нищо. Мишо също не ми беше боледувал до преди да тръгне на ясла, също беше сериозно кален, но това не пречеше да боледува през седмица, когато започна яслата. Не ми е боледувал сериозно, но в началото беше сравнително често на фона на това, че по принцип не ми боледува много. Сега вече е друго.


*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #367 -: Май 27, 2015, 23:48:03 pm »
Mousyt добре си организирала нещата като чета, щом имаш баба и дядо на които да разчиташ - екстра. Аз с дете на 4г. и 3 месеца - все едно кърмаче отглеждам, вече ми идва да се гръмна, честно.

За първи път ми се разболя на година и 3 месеца, някакъв гнусен вирус ни тръшна всичките, че бяха усложнения и хапове, месец се влачихме (възрастните говоря), та тогава и той. Не обличам, не пазя, контактува си с болни и до днес. Цяла зима ходеше бос из къщи - буквално, не без чехли, а и без чорапи, по боксерки и къс ръкав. У нас - няма килими, всичко се вади и яде от хладилника, по всяко време на годината и пр. - изобщо съм "антимайка" в очите на много хора, заради начина по който гледам дете. Та все е бил здрав и аз когато го пуснах на градина - на 2 г. и 8 месеца - се тревожех как ще му понесе емоционално, не здравословно. Е, направо си намразих живота оттогава насам, без майтап.  :?
Първата година - 7 месеца "ходене" на книга - 8 АБ. Ама имай предвид, че АБ давам, когато няма друг чалъм, не "ей така". Реално - то никакво ходене не беше това. Ден, два, три макс и се почне - температури, сополи, кашлици и винаги се усложнява до тежък бронхит, или вече отива на пневмония и айде АБ. Хайде седене в къщи да се освести, хайде пореден опит и ПАК същото. При него третата сливица беше много проблемна, махнахме я преди година, викам си...има надежда. Цялото минало лято - кой ли не се простря с ентеровируси, системи, чудеса, бил е контактен - нищоооо. Пускам го на градина октомври, хем с антигрипни ваксини, здра, прав - след седмица - втаса, аре АБ, втори опит - същата история. И цяла зима в къщи (условно казано) - еми здрав. Януари на градина - 3 дни, пак вирус, просна се и мен ме просна с вирусна пневмония така не бях болеувала в живота си. Февруари пауза, март пускам - па три дни - пак същото. Април - пауза, пуснах май месец - ЦЕЛИ 5 дни... Той вече си изпи АБ, аз още пия моя, а майка ми направи зверски усложнения, неврит на ухо, абокати системи...това той го донесе от ДГ. Две години опитвам тъпо и упорито - само мляко от еднорог не купих (щото не продават)  като имуностимултор, че да се задържи на ДГ. И не вярвам в тези шитни хем, ама то в отчаянието си човек - поддава на препоръчаните "чудеса", колкото да разбере, че е прав да не вярва де... :lol:

За щастие - чак такива случаи като при моя син са рядкост (доколкото знам аз). Обяснение - няма, защо навсякъде извън ДГ - здрав, ама там - на секундата се просва, но - това е положението и изход засега - не намирам. На неговата възраст - вече и бавачка не е решение, защото той търси деца, иска да ходи на ДГ и стана пълна и тотална лудница. Дума да не отварям моят т.нар. живот колко излипсва по тази схема. Споделям подробно, да знаят момичетата на които предстои връщане на работа и разчитат на ясли и градини за целта само, че (ха дано не), ама и това като нашето може да стане. И е хубаво да са подготвени за по-лошия вариант, пък дано не им се случи той. Защото, ако стане все пак и нямате готово решение, докато го намерите - ще останете без работа в общия случай.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #368 -: Май 28, 2015, 00:37:16 am »
Мousyt,Вера ми беше същата като Дани на Jbrul та за това ти се чудя,защо бързаш да го пускаш,но и от това,което чета виждам,че нямаш друг избор...дано не сте като нас,че наистина е много неприятно мен и до сега ме обсъждат,че все болнични си вземам преди бе заради Вера сега покрай опитите за Алек,но хич не ми и пука,за това съм на държавна работа нека си мрънкат нищо друго не могат да ми направят... :lol: общо взето Вера като стана на 5 г. и спря да боледува,но до тогава бе ад,даже педиатърката наскоро каза "дребосъче,дано не си като кака си"  :lol: успех ти желая и да сте здрави :)
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #369 -: Май 28, 2015, 08:15:51 am »
Дани на Джей е особен случай.  :( Моят син откакто е станал на 2,5 г. я се разболее веднъж годишно, я не. Миналата година ни беше тръшнал и тримата стомашен вирус, на него му се размина. А от градината го донесе щерката. Дори много от учителите бяха болни. Те са в една и съща градина, забравих да кажа.

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #370 -: Май 28, 2015, 09:10:07 am »
Дани на Джей е особен случай.  :(

А, не е чак толкова особен случай  :lol: И на мен ми се плаче покрай щерката, хем вече е на 3г4м, особено тази пролет беше нещо страшно - три вирусни инфекции една след друга, придружени от различни усложнения, два пъти престой в болница, АБ безброй - накрая завършихме с бронхиолит, сега след всичко - разранени ръце и крака - обострен атопичен дерматит.
За яслата изобщо да не споменавам - нямам конкретни забележки, но все е болна там ...
Сега от септември е на градина, да видим...
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #371 -: Май 28, 2015, 10:01:59 am »
За жалост има и такива случаи като на Jbrul и Алекс. Според мен обаче, в тях няма какво много да направиш - и да го мисля от сега и да не го мисля, ако се случи ще се сменя подхода, ама дано не :(
Аз имам предвид обичайните боледувания на децата, не чак такива тежки случаи ;) А за тях си мисля, че рано или късно всички минават през това и лично за себе си не виждам разликата дали ще отлагам или не. Иначе бабата работи, та и тя ще взима болнични ако се наложи, а по-страшното е че моя милост не е карала нито една шарка та сега на дърти години ще видим зор 8O
Алекс 77, права си нямам много избор... не мога да си остана вкъщи, защото за добро или лошо съм основният източник на доход, а кредити, кредити,... Отделно от това, ако детето не боледува както вие описвате аз лично предпочитам детската градина и социализацията с деца пред гледането от една жена (например бавачка). Виж вече ако е проблем, тогава ясно - но при равни други условия нека от малък да свиква. То и сега му е скука на детето само с мен - виждам го. Може би аз не съм толкова интерактивен родител или знам ли, а и нямаме групичка майки или нещо подобно с които да се мотаем та съвсем не виждам в скоро време каква полза ще има детето точно аз да го гледам :)
Иначе на една по-гъвка работа и при по-добри финансови възможности вероятно щях да го дам на някаква половин дневна занималня или нещо такова за да се забавлява и учи неща, през което време аз да работя за да мога и аз да се развивам все пак, но и да ми остава време след това да си поиграя с него и да му се порадвам. Това за мен е оптималния вариант не само в тази ами и в следващите възрасти... Ако нещо ме тормози най-много от ходенето на работа, то е това тъпо работно време 9-18ч, дето е заковано и видиш ли 5мин по-рано се излиза все с уговорки :x И за да не кажете, че си мечтая - на предишната ми работа а и много хора около мен са така - гъвкаво работно време за свършена работа. Явно все още се смята, че като те вържат на стола 8ч и ще свършиш нещо повече :lol: :?
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #372 -: Май 28, 2015, 12:35:13 pm »
Mousyt, само да кажа че дали детето на ясла/градина ще се разболява като моето, на Алекс и на други извадили такъв чуден "късмет", или не - не зависи от това, на каква възраст го пускаш в детско заведение. Каквото е детето - такова, нито можеш да предвидиш как ще му понесе, нито ако крайно не му понася - да промениш нещо по въпроса. Аз отворих дума за това, за да си оптимално подготвена за реакция, ако все пак се случи нещо подобно, не по друга причина. Лично аз - за такъв вариант - не бях подготвена, дори не знаех, че го има. Казвали са ми, че някои деца боледували повечко "в началото", ама "като си минели по реда" - край. И аз в началото наистина не бях притеснена, като се почнаха болестите. Боледува, закрепя се - пращам го пак, викам си - не моЙ да е все така, вижда му се каря... Да бе, да - 2 години ще стане скоро едно и също.  :? Хем наближава и "заветните 5 години" и не посещава ли ДГ - ми не се разболява, с месеци не се. По детски кътове ходим (където са всички болни и неходещи на градина), на кино, по гостита, ние из къщи боледуваме и няма как да не е контактен - ми не - нищоооо. Казвам го в смисъл, че не е да му треперя и да го пазя нещо, когато не е на ДГ, че затова да е здрав тогава, знам колко абсурдно звучи това, което споделям и няма логично обяснение, ама - такива са фактите. За протокола - в частна градина е, малко деца са, по списък са 16-18 в група, ама рядко са повече от 10-12 на занятия т.е. и  "много деца" като фактор за разболяване е сведен до минимум и...каквото казах се получава все.

Понеже такова развитие на казуса, нито очаквах, нито пък знаех, че е възможно - аз се вкарах в един омагьосан кръг от вида "още малко". В смисъл на: Абе още малко ще е така и ще мога да започна работа, той да си ходи на градина, месец-два-три и ще спре този кошмар и така "още малко-то" си стана 2 години и краят му - не се вижда и в момента. Както споменах и в предишен пост - на тази му възраст вече и бавачка не е решение, защото не е бебе, което да може да си стои с нея в къщи и това да е достатъчно. То не, че с мен пък му е много весело, ама поне - водя го насам-натам, събирам го с деца на приятели когато има чалъм, пътуваме, ходим си на вилата - все някакво разнообразие е, което бавачка - няма как да му осигури, ако аз съм на работа, а те в къщи...Абе супер глупава история се получи при нас, ама ей на - и тя е възможна и съвсем реална, та просто исках да се знае, че и това го има и който може - да си предвиди опции и за подобен случай. Пожелавам разбира се - на никой от вас детето да не се оказва с такава "алергия към детски заведения".  :lol:

Иначе Mousyt и аз като теб считам, че оптималната форма за нас и децата е - гъвкаво работно време за нас (т.е. като си свърша задачите за деня - да си ходя, а не да вися още 4-5 часа, ей така за да отчитам присъствие) и полудневна форма на занимания за децата тип забавачка. В София - вероятно има и такива варианти за децата, ясно че частно, платено, ама поне го има. В Стара Загора (където сме ние) - април месец правих подробно проучване, викам си  - вече е по-големичък, все нещо ще има като за него. Някоя почасова ДГ с чужд език т.е. нещо като езиков курс за малки деца за по 2-3 часа на ден, на някакъв спорт да го запиша - още 2 часа да са - хем движение, хем контакт с деца, някоя "творческа работилница" - да рисуват, пеят, изрязват, нещо си... И за другото време - като наема човек да го прибере откъдето е и да стои с него в къщи, докато аз се прибера - ще стане раУтата. Е да, ама навсякъде където звъннах да питам - за деца в училищна възраст е опцията - и езици и занимални, даже за футбола ми казаха, че трябва да е поне на 5. Реално, ако детето не се задържи в системата на ясли и градини - докато тръгне на училище - варианти за родителя (освен бавачка, целодневно) - няма. Поне извън София де...То разбираемо, че такива деца като моето не са мнозинството и затова няма някакви групови форми на занимания, почасово, като за тях (държавно, или частно), ама както се казва "мен не ме грее каква е логиката". Да не ви идва това до главата момичета! И късмет на всички в класиранията!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #373 -: Май 28, 2015, 16:12:49 pm »
Отделно от това, ако детето не боледува както вие описвате аз лично предпочитам детската градина и социализацията с деца пред гледането от една жена (например бавачка). Виж вече ако е проблем, тогава ясно - но при равни други условия нека от малък да свиква. То и сега му е скука на детето само с мен - виждам го. Може би аз не съм толкова интерактивен родител или знам ли, а и нямаме групичка майки или нещо подобно с които да се мотаем та съвсем не виждам в скоро време каква полза ще има детето точно аз да го гледам :)
По повод на средата от майки с деца на подобна възраст и социализацията и аз до преди да проходят нямах никакви контакти с други майки - ей така, да обменим малко инфо и опит. Откакто щъкат повечко обаче, вече си имат приятелчета, с които се разпознават, поздравяват, заиграват, въобще стана по-интересно дори и за мен. Така че, Mousyt, може и при теб това да се промени.

Аз също съм за детските ясли и градини въпреки боледуването (в рамките на масовия случай), защото децата все повече общуват с други деца и с тях им е по-интересно. Не искам да са все вързани за мен, а и няма как да ги предпазя от болести, освен по традиционния начин - с каляване и здравословно хранене. Другото си е до организъм и... късмет, да речем.
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #374 -: Май 28, 2015, 18:18:22 pm »
Mousyt, само да кажа че дали детето на ясла/градина ще се разболява като моето, на Алекс и на други извадили такъв чуден "късмет", или не - не зависи от това, на каква възраст го пускаш в детско заведение. Каквото е детето - такова, нито можеш да предвидиш как ще му понесе, нито ако крайно не му понася - да промениш нещо по въпроса.

Точно и аз така мисля :)
А иначе я вярно, че в София има занимания повече, ама аз и затова казах, че по-скоро да бях на по-гъвкава работа и по-платежоспособна и тогава щеше да го организирам както и ти си описала :)

beata, не искам да съм скептична, ама не вярвам на това с компанията...едното е, че в нашия квартал градинки и паркчета няма и затова гостуваме всеки ден на различни места за разходка :) А второто е, че аз нещо май не се вписвам в този тип майка :lol: Иначе в компанията ни от познати има много бебета и деца, така че като ходим нанякъде и в перспектива като поотраснат ще си има другарчета, ама всеки с неговите си ангажименти и няма да стане ежедневна компания :?
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #375 -: Май 31, 2015, 11:45:51 am »
Ох, как си мечтая и аз за работа на по-гъвкаво работно време. Дадох си сметка, че когато се върна на работа, ще си виждам детето по 2-3 часа вечерта и ми стана много гадно. Не че повечето майки не са по този начин, но това не го прави по-малко неприятно.

Аз не съм майка, която се социализира с охота с други майки по детските площадки. Но заради детето се опитвам, за да може да се заиграва с останалите деца. Макар че в парка ми прави впечатление, че на тази възраст, повечето деца си се занимават с някакви си свои неща и не обръщат много-много внимание на другите за по-дълго време. Мисля си, че ако са на по-ограничено пространство, щяха да си играят повече.
От 1 седмица сме заедно с племенника ми (на 3 години) на гости на родителите ми. И явно, заради близкия и непрекъснат контакт с него, виждам как синът ми за 1 седмица започна да прави неща, които преди категорично отказваше - да пие от чаша сам, да си мие зъбите, да сяда на гърне (преди пищеше, само докато го види). И след като виждам какъв е напредъкът му, когато има други деца около него, реших, че от септември ще го дам на частна детска ясла за по половин ден. Аз трябва да се върна на работа януари. Тъкмо и аз, и той да се настроим за промяната в рамките на 3-4 месеца.
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #376 -: Май 31, 2015, 15:57:04 pm »
Ох, как си мечтая и аз за работа на по-гъвкаво работно време. Дадох си сметка, че когато се върна на работа, ще си виждам детето по 2-3 часа вечерта и ми стана много гадно. Не че повечето майки не са по този начин, но това не го прави по-малко неприятно.
Ей това най-ми бърка и на мен :? :x :(
Нашият юнак например най-дръпна седмицата, в която бяхме на гости на приятели с бебе момиче на неговата възраст и той от гледане в нея направо ни разби. Аз вкъщи показвам, занимавам,...е не става. Дано е здрав, вярвам че ще им е добре с други дечица :)

*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #377 -: Май 31, 2015, 17:18:56 pm »
Честно казано, не съм търсила нарочно нечия компания. Просто ходим на детската площадка, защото е по-безопасно и по-лесно за мен да ги контролирам двамата. Явно и други са редовно там. Вярно е, че все още са на възраст, в която си играят сами, но ме радва, че започнаха да общуват с други деца. Вече имаме и не толкова добър опит, но предполагам, че и в детската ясла ще е така. Това да ми е проблемът :).
Разбрах, че в яслата групите са от деца на различна възраст, т.е. и малки, и по-големи. Ако е така, вероятно се учат и на хубави неща едно от друго. Пакостите се копират лесно.
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #378 -: Юни 02, 2015, 21:54:28 pm »
Момичета, днес бяхме в частната детска ясла, към която толкова се бях засилила, защото ми я бяха похвалили.
УжасТ .... Условията (чисто битови) в държавната, в която е племенника, са къде къде по-добри.
Тясно - колкото два апартамента. Едно мърляво ми изглеждаше. Много съм разочарована  :(
Утре ще се уговоря да гледам една друга, малко по-далеч, но пак в нашия квартал.
*
Re: Прием в детски ясли и градини 2014/2015
« Отговор #379 -: Юни 03, 2015, 23:50:40 pm »
47 Smiles, много гадно така... за жалост съм се убедила, че частно (платено) училище/детска не значи на всяка цена и качество, и то именно защото половината съществуват поради липса на алтернатива на родителите а не на пазарен принцип...
Аз като избирах ясли (и частни гледах за всеки случай) влизах и във фейсбук. Вече дори всяка група в държавните ясли си има страничка, а частните задължително, на които качват снимки от ежедневието и мероприятия - да има да гледат родителите. На мен поне това ми действа ориентировъчно в битовата част, а и за щастие на децата всичко им личи неподправено на личицата и няма как да излъжат дали са доволни и се забавляват :)