0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #20 -: Април 04, 2013, 14:00:25 pm »
Р-то френското си го имам, няма махане. И с логопед опитах - тц. Ще го преживея.
И аз, и аз. :D Имам спомен,че към 7-8 годишна ходих на логопед. Преди това май направо си беше "Л". 
Но мисля, че има и деца, които са го махнали.


Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #21 -: Април 04, 2013, 14:29:33 pm »
Р-то френското си го имам, няма махане. И с логопед опитах - тц. Ще го преживея.
Френското Р си е чаровно Р. Получава се доста чаровно говорене  :D
А аз до 10 годишна съм фъфлила и сега, когато съм силно притеснена фъфля  :oops: Ужас голям, на дърти години и да фъфля  osi_13 :D
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #22 -: Април 04, 2013, 15:03:48 pm »
според мен, който не си е премахнал говорния дефект, просто не е ходил на добър логопед.

колкото до правилното произнасяне на "р" при децата - това е най-трудният звук, при някои деца се усвоява чак към 6-7 години. ако след това още има проблем - логопед.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #23 -: Април 04, 2013, 20:36:31 pm »
Ами Jam, може и така да е сега(дано :-)) Ама преди 25години ние ходехме чак до София на логопед - ся добър- лош не знам какви са били по онова време.


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #24 -: Април 04, 2013, 21:05:37 pm »
На мен ми харесва френското р.

 Аз  мисля, че трябва много да се внимава да се обясни на детето, че ако не стане не е проблем и не е нещо сбъркано понеже говори на р.  Мен ме мъкнеха на логопед, казаха, че не съм била казвала правилно забравих какво. След време майка ми си призна, че било, понеже като малка съм говорела като момче и искала логошед да направи оценката дали съм нормална ( !?), пък после почнали да ни бъркат по телефона и се успокоила. Та това мен много ме дразнеше, понеже не разбирах какво ми има не наред. А ако работата с логопеда не е успешна, детето може да си помисли, че нещо не му е наред.

По повод логопедите...Тук в градината правеха безплатни прегледи от логопед дали били на нивото за говорене за тази възраст и не знам какво си. Аз отказах и ме гледаха като втрещеиа, какво щяло да навреди. Ми ще навреди това, че ако кажет, че е назад ще се вкарам във филми да я водя по терапии, от които едва ли има нужда и двете да се стресираме. Детето говори не много добре, но пък разбира 2 езика, така че не мисля, че може да се сравнява в някой, на който му се говори само на един. Сега и с Андреа е същото.


  
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #25 -: Април 04, 2013, 23:41:09 pm »
На мен това "р" ми е много сладко и изобщо не му правя забележка, нито пък за други звуци. Просто артикулирам бавно и ясно и ако има желание си играем и той да повтаря. Беше ми чудно дали би могло да се израстне или се оправя само с логопед. Не си и мисля от сега да го помъкна по логопеди, де, ако на 7 има още някакви проблеми, ще го заведа. Аз, например, имам огромен проблем с "Л". Произнасям го "пернишки" пред твърди гласни като у, а,о,ъ и това прави говора ми някак махленски, да не говорим, че в много случаи е и неясен. Сега виждам голям зор да науча детето на нормално "л". Аз мога да го произнеса, но само много бавно и с огромно усилие.Нашите навремето ми се смееха на "л"-то, но не им и е хрумвало да ме заведат на логопед. В този ред на мисли, дали мога сега да го оправя, на стари години?

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #26 -: Април 05, 2013, 00:27:52 am »
В този ред на мисли, дали мога сега да го оправя, на стари години?
Мисля, че може.


  
*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #27 -: Април 05, 2013, 09:43:45 am »
Аз пък казах истинско звучно Р/преди това си беше Л/ в 6-7 клас и то по следния начин,другарката по природознание ме изкарва на дъската пред една карта нещо да разказвам и аз почвам но естествено без "Р" и всички съученици голям смях и заяждане.Като се прибрах в къщи един рев първо,заставам пред огледалото и започвам тренировки с изговарянето на Р,след час,два/не си спомням вече колко време ми е отнело/но хвърча на улицата и крещя на леля ми, която живее отсреща "лельо аз казах РРРРРРРРРРРРРРРРР".И от тогава никакви проблеми.
*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #28 -: Април 05, 2013, 10:00:16 am »
Момичета, не знам дали точно тук е мястото, но искам да ви разкажа нещо, защото през годините имаше доста момичета, за съжаление не им помня никовете, които ми пишеха на лични да ме питат за вродени бъбречни проблеми на децата им. Помагах, обяснявах, дано дечицата им да са добре :)

Повечето от вас знаят, че още пренатално при Елена се видя огромна хидронефроза на десния бъбрек. Повече от 4г. душичката ми беше свита, лягах и ставах с тази мисъл. Първо докато разбера какво е това, след това какво се прави при такива случаи, след това да се роди, жива и здрава пък ще го мислим и т.н. Защо пиша всичко, само и единствено с цел да съм от полза ако на някой, не дай си боже му се наложи да минава през това. Много четох, наистина много, и още преди да се роди се свързах с проф. Марбергер, детски уролог от Университетска болница Виена, с един професор от бостънска университетска болница, ходих на консултации с доц. Лилова, детски нефролог и с д-р Масларска, завеждащ неонатологията в Токуда, където мислех да раждам. Мненията на двамата чуждестранни професори бяха, че тези вродени малформации се израстват в 80% от случаите до 1-2г. възраст. Същото ми каза и д-р Mасларска, доц. Лилова каза, че няма проблем оперирали се тези неща на 2-3м. и т.н. Мен мисълта за операция ме ужасяваше, някак не можех да приема да ми накълцат 2м. бебе в Пирогов и да стоим там един месец с рана 10-12 см. и катетър отвеждащ урината навън, безумие... :(
Роди се детето, живо и здраво, прекрасно, веднага я прегледаха на ехограф и диагнозата се потвърди. След като стана на 2 седмици до 1.5м. обиколихме всички детски уролози и нефролози в София, ама като казвам всички, наистина всички. Насрочиха ни операция в Пирогов за след 3м.
Отново писахме на проф. Марбергер и той ни предложи ако имаме възможност да заведем детето на преглед при него и за сцинтиграфия (изследване с което се измерва функцията на бъбреците). И така с 3м. Елена отидохме във Виена, прекрасен екип, посрещнаха ни в болницата, прегледаха я, направиха й изследването без упойка, защото тя заспа. Бъбрека работеше на 39%, другият на 61%, критичния минимум който е приет е 40%, но въпреки всичко професорът каза, не пипайте детето, чакаме, пускаме урина и водим на 3м. на ехограф.
Хванахме се като удавник за сламка за думите на професора, да но сега стоеше проблема къде да я водим на ехограф, след като бяхме обиколили всички, имахме дата за операция и т.н., знаете нашите лекари... Единствената детска нефроложка при която не бяхме ходили беше доц. Буева, записах час и отидохме при нея. Тази жена ми хареса от първа среща още, ще съм й благодарна цял живот, въпреки показанията за операция, въпреки обструкцията и намалената функция, тя реши да ни подкрепи и да чака с нас и да следи детето с едничката надежда да го израсте :)
Сагата продължава. Дойде момент на 1г. да направим втора сцинтиграфия. Решихме да не ходим до Виена, а тук да се пробваме. 2м. размотаване в болница св. Иван Рилски, единствената където се правят сцинтиграфии на бебета. Е не стана, няма да разказвам подробно за отношението на персонала, след като видяха че първата е правена във Виена, на н-та среща направо си ни казаха, отивайте там.
Чудесно, живота продължава, започнах да ровя къде изобщо се прави другаде такова изследване. В Александровкса болница, клиника по нуклеарна медицина. Звъня, уговарям си час със завещащия клиниката доц. Петров. Изключително симпатичен човек и прекрасен професионалист. Отидох с цялата папка изследвания на детето. Пропуснах да напиша че правихме на 1.5м. микционна цистография(цветна снима), абсолютно излишно и ненужно изследване според мен. Та, така отидох, видях се с човека, каза ми че не правят на бебета, защото нямат нито анестезиолог, нито педиатрични сестри. Казах му че ще си намеря всичко и в такъв случай дали ще направи изследването. Да, направи го. Намерихме си анестезиолог от Пирогов, упои я, вляха й изотопа и всичко мина :)Положението е същото.
И така следва още една сцинтиграфия пак в Александровска, вече Елена на 2.6г., държа се мъжки и без упойка стоя на апарата 30 мин. :) Положението отново същото, обструкция и 39%, доц. Буева също започва да се притеснява вече, но продължаваме по същата схема, следим.
Междувременно ние с баща й вече сме проучили въпроса за лапароскопска операция, защото поддържаме връзка и с проф. Марбергер, на който по мейл изпращаме всички нови изследвания и информация, той продължава да съветва да чакаме и ние чакаме. В Париж правят лапароскопски операции на бебета/малки дечица, проф. Ел Гонейми, детски уролог. Във Виена правят вече на по големи дечица над 4г. Това е единствения приемлив вариант за нас с баща й ако се стигне до операция. Чакаме, следим и събираме парички, защото една таква операция с престой, път и всичко друго излиза към 10 хил. евро.
Септември месец 2012г. на ехографския преглед се вижда че хидронефрозата е нарастнала от 2 см на 3см, което вече уби всичко детско в мен. Доц. Буева реагира много спокойно, обясни че може да е моментно, да е пила много вода, да не е пишакала достатъчно често, извика ни след 2 дни. Слава богу нещата са по старо му, 2 см. легенче :) Не че е повод за радост, но за нас беше :) разбрахме се да направим 4-та сцинтиграфия през март.
И по позната схема с доц. Петров, който вече само по телефона ме познава, записах час и на 8 март направихме изследването. Никога не съм се впечатлявала от този празник, не съм го празнувала, но от тази година на сетне ще имам повод, защото това беше един от най-щастливите ми дни. Бъбрека работи на 41%, няма обструкция, т.е. пречката за задръжката я няма вече. Вчера се видяхме и с доц. Буева и тя каза, че вече въпроса с операцията изобщо не стои, легенчето е уголемено, но то няма как да се свие вече до нормален размер, по-важното е че това не пречи на бъбрека да функционира и той не задържа урина, а отделя със скоростта на здравия :D
Това е мили момичета, днес аз летя, душичката ми се отпусна след 4+ г. на ежедневно, ежеминутно мислене какво, как и дали да направим. Дали не сбъркахме, че не оперирахме детето, дали няма да му увредим съвсем бъбрека като чакаме, дали няма да остане с един бъбрек и т.н. След като не един и двама специалисти ни казаха, че ще загубим бъбрека... Д-р Такова, много хвалена детска уроложка ни обвини дори, че сме убийци на собственото си дете, не знам как удържах Добромир да не й размаже мутрата...
така че, с цялото това словоизлияние искам само и единствено да кажа, че никога, ама никога не бива да подценяваме майчиния си инстинкт и да не спираме да се борим, да търсим, да четем и да вярваме в правотата си дори когато не ни се получава съвсем  :) да се консултираме със специалистите, но и да умеем да отсеем правилното становище.
« Последна редакция: Април 05, 2013, 15:15:43 pm от StefiZ »
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #29 -: Април 05, 2013, 10:09:41 am »
Стефи, бъдете здрави!
И дано никога повече не минавате през подобни перипетии!
*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #30 -: Април 05, 2013, 10:10:30 am »
Стеф, да сте живи и здрави всички в къщи  :bighug:

ПП: Малко ме разплака
*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #31 -: Април 05, 2013, 10:16:44 am »
Стефи, не мога да ти опиша колко се радвам за вас! Дано вече ти се отпусне душицата.
Аз съм една от майките, на които си дала съвети. Благодаря ти, че ми отдели от времето си, благодари ти са съветите, благодаря ти, че ме срещна с доц. Буева, благодаря ти, че след първата ми среща с Такова ми каза да бягам с двеста и аз го направих. Да, проблема на София почти не беше проблем, но това го разбрахме едва след твоите напътствия и срещата с доц Буева. Според Такова София беше за операция, постави диагноза рефлукс. Изписа антибиотик 1 месец, което както и ти и още трима педиатри отрекоха. След това го отрече и доц. Буева  :D
Развълнувах се от новината ти и се разписах :oops:
Прегръдки на смелата Ели и на не по-малко смелите мама и тате!
« Последна редакция: Април 05, 2013, 10:20:23 am от Ники »

*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #32 -: Април 05, 2013, 10:17:57 am »
Още повече да има късмет занапред в живота малкото ви момиче!

И не че не го знаеш, но си много силна жена.

Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #33 -: Април 05, 2013, 10:24:28 am »
Стеф, поздравления! Даваш прекрасен пример за родителско самообладание, за отговорно и активо поведение за решаване на толкова сериозен проблем! Дано не се изправяте повече пред подобни ребуси с вашите дечица. Бъдете здрави всички!
*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #34 -: Април 05, 2013, 10:33:07 am »
благодаря ви момичета, и вие имате не малка "вина" за това, че се справихме, защото ме подкрепяхте и бяхте тук когато имах нужда да споделя :)
*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #35 -: Април 05, 2013, 10:39:52 am »
Стефи, не можеш да си представиш колко много се радвам за всички ви  :bighug:
Пожелавам ви тичането по лекари с прекрасната Елена, а и с кака и да е приключило този осми март.
Прекланям се пред твоята сила и дух!
Целувки!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #36 -: Април 05, 2013, 11:03:14 am »
и никой да не ми пипа снахата, ей! аз съм се записала първа! :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #37 -: Април 05, 2013, 11:13:12 am »
Много бойна снаха си имаш.  :wink:

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #38 -: Април 05, 2013, 11:13:29 am »
Стефи,  :bighug: :bighug: :bighug:

Много, много, много се радвам да прочета тези прекрасни новини! Целувки на четирима ви! Възхищавам ви се на силата и духа!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Месечна тема АПРИЛ 2013
« Отговор #39 -: Април 05, 2013, 11:45:27 am »
Много бойна снаха си имаш.  :wink:

именно затова съм я харесала. ако е за нежни и неориентирани душици, такова си имаме дома :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!