0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #100 -: Октомври 27, 2014, 18:56:27 pm »
Отново майсторски изпълнения  :balk_5:
Адмирации, момичета!

Жалко, че вкъщи не се прави нищо с шоколад, иначе веднага щях да пробвам на Мишето рецептата.
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #101 -: Октомври 27, 2014, 21:40:42 pm »
Мими, препоръчвам ти тази http://www.vkusnoteka.bg/2012/11/blog-post_29.html  , щом още не слагаш шоколад. Много бърза, вкусна, лека и пак без печене  :D Не съм много по тортите, но обичам да правя, а на Ани съм и такава почитателка  :D
« Последна редакция: Октомври 28, 2014, 05:09:44 am от mishanta »
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #102 -: Октомври 27, 2014, 22:41:27 pm »
Сега препоръчайте някоя лесна торта, моля ви, че Малечка скоро има рд!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #103 -: Октомври 28, 2014, 05:15:35 am »
Деси, дай ориентировъчни продукти и ще намерим варианти!
Ако обичате кокос и бял шоколад тази е уникално лесна!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #104 -: Октомври 29, 2014, 13:36:52 pm »
twin, по едно време и аз я търсих тази рецепта, в крайна сметка правих Медовик, ама хич не ми се получи и определено не беше като бонбоните "Марленка" които бях яла и които предизивикаха интереса ми да търся тази рецепта. Така, че ако случайно я откриеш, ще се радвам да я споделиш тук.

Открих я! :)
Или по-точно ми пратиха оригиналната от Словакия, включая и карамелизираното кондензирано мляко, което придава невероятния вкус на тази торта. Преди да ми пратят рецептата обаче, аз пробвах тук една смесица от медовик и френска селска торта, както бях писала в предния си пост. От към блатове се получи почти, но кремът не беше същия - аз тогава смесих заквасена сметана с кондензирано мляко (което продават тук при нас, течно) и масло. Получи се вкусна и лека торта, но вкусът не беше онзи, който аз помнех и търсех така упорито. Та прослуватата (за мен) чешка торта "Марленка", за да има този мек приятен вкус, се прави с карамелизирано кондензирано мляко. Доколкото се порових из форумите, разбрах, че тук се продава в руските магазини "Берьозка" с наименованието сгущенка. Намирало се такова мляко и в БИЛЛА.

Ето и рецептата:

                     Чешка торта "Марленка"

Блат: 3 яйца
3 с.л. мед
250 гр. пудра захар
400 гр. брашно
1 ч.л. сода
250гр. масло

Крем: 250мл. карамелизирано кондензирано мляко
300гр. масло
400мл. мляко + 1 пудинг ванилия

Приготвяне:
Карамелизирам меда и захарта на бавен огън. Добавя се маслото. След като се охлади, разтопената смес се прибавя към яйцата. Добавя се содата, брашното, бърка се до еднородност. Тестото става лепкаво, затова е добре да се сложи в хладилник за около 30-40мин., за да се стегне маслото и да се работи по-лесно. Тестото се разделя на 4-5 части, които се разточват тънко (но не прозрачно) и се пекат на 200 гр. около 6-8 мин. (стават златисти). След като изстинат, блатовете се поставят един върху друг и се изравняват, като излишното се заделя.
Крем: Пудингът се сварява с млякото до сгъстяване. (Аз направих домашен крем Ванилия по рецептата на Мишанта) Охлажда се.
Отделно с миксер се разбива карамелизираното кондензирано мляко с маслото. Добавя се охладения пудинг.
Блатовете се слепват с крема, като се маже и отстрани и отгоре. Остатъците от изрязаните блатове се строшават на трохи и се посипват върху намазания последен блат. Поставя се в хладилник за поне 8 часа.

Да ви е сладко!




« Последна редакция: Октомври 29, 2014, 14:15:39 pm от mishanta »
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #105 -: Октомври 29, 2014, 17:24:03 pm »
Обикновена сгусчонка има в повечето големи магазини, но карамелизирана, която стои кафява вътре само в Берьозка съм виждала. Чела съм, че като се свари една консерва сгусчонка на котлона за 2ч. и става карамелена, но не съм пробвала, страх ме е да варя консерва в къщи.
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #106 -: Ноември 05, 2014, 21:21:42 pm »
twin, много благодаря! Изглежда страхотно. Ще се пробва при първи повод, даже се сещам за един след месец... освен ако не направя пак тирамису като най бързо, че напоследък времето все не ми стига...

Мише, и тук да кажа супер е тортата. А чаровната усмивка на Калина заради тортата е неуспоримо доказателство, че си се справила перфектно!

blue_sky, кажи предпочитания към продукти и ще ти измислим нещо :)

За почерпка на Ели за рождения ден за Търново направих мъфини по тази рецепта: http://www.supichka.com/2013/03/mufini-qbylki-kanela.html и естествено имаше бухалче пък макар и 2D ;)



Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #107 -: Ноември 08, 2014, 23:45:25 pm »
Само кокос не яде благоверният.
Децата ядат всичко. На малката не съм й давала шоколад.

*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #108 -: Ноември 14, 2014, 20:33:16 pm »
blue_sky,  за крем на тортата можеш да импровизираш с маскарпоне и някакво сладко и малко прясно мляко за да не е твърде гъст крема. Блатове аз все правя един с орехи и какао, но ако не ти се занимава да печеш можеш да вземеш бишкоти и да ги топиш в мляко и отсрани да наредиш също бишкоти като оградка. Тоест както се прави тирамису, ред бишкоти, ред крем, не знам дали ми разбра идеята. Нещо като това:
или . Първата беше тирамису, но тази втората беше точно такава импровизация, каквато ти предлагам.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #109 -: Декември 21, 2014, 18:59:30 pm »
Малко предколедни торти от мен по различни поводи...



Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #110 -: Декември 21, 2014, 20:03:59 pm »
Гери, много са красиви! Тези с бишкотите с какво са отвътре?
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #111 -: Декември 22, 2014, 16:53:51 pm »
Благодаря, м-и! :)

Тези с бишкотите, всичките са тирамису. Бързи, лесни и вкусни, а с малко украса стават и красиви.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #112 -: Декември 22, 2014, 19:44:03 pm »
Благодаря ти, точно защото реших, че са сравнително бързи и ефектни питам  :)
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #113 -: Януари 08, 2015, 12:34:46 pm »
Споделете сполучлива рецепта и начин за приготвяне на торта гараш. Благодаря
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #114 -: Януари 08, 2015, 16:18:32 pm »
Привет citana  :P

В нашия Рецептурник има няколко рецепти за торта "Гараш" Раздел Торти - ТУК

Ще потърся из темите рецептата на Душка, която неколкократно беше споменала
за сполучлива, но не я виждам качена, ще поправя това и ще пиша тук!
Хубав ден!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #115 -: Януари 12, 2015, 12:06:14 pm »
Ето рецептата за торта Гараш, която Душка беше споделила. Правила съм я и според мен е много сполучлива и вкусна  :D


Торта Гараш (Шератон) / :photo: du6ka

Необходими продукти
•   9 бр. белтъци
•   200 г захар
•   220 г смлени орехи
•   50 г брашно
За крем Гараш:
•   400 г заквасена сметана
•   80 г захар
•   400 г шоколадов кувертюр
За заливане:
•   шоколад и олио
•   бадеми и зелена сладкарска боя   
Начин на приготвяне
Белтъците се разбиват, но не чак толкова, че да станат на сняг, защото в противен случай стават много трошливи. Прибавя се постепенно захарта, като разбиването продължава. Прибавят се и орехите и се разбърква съвсем малко, колкото да се обърка всичко. Сипва се и брашното и се обърква, но не с миксер, а съвсем леко. От тази смес се правят 4 платки в намазана с масло тава, като трябва да са еднакво големи. Платките се изпичат в предварително добре загрята фурна до 200 - 220 С. Като поизстинат малко се вадят внимателно от тавата. Оставят се да доизстинат, а през това време се приготвя крема.

Крем Гараш: Добре охладената сметана се разбива много хубаво на крем, заедно със захарта. Прибавя се по малко от разтопения на водна баня шоколад, като се разбива непрекъснато.

Платките се слепват една по една с готовия вече крем. Отгоре, вече сглобената торта също се намазва с крема, заглажда се добре и се оставя в хладилника за 2-3 часа да се постегне. След това се изважда от хладилника и цялата торта се залива с разтопен на водна баня шоколадов кувертюр с малко олио за гланц. Отгоре на тортата в кръг се посипват оцветени в зелено обелени и нарязани на ситно бадеми.
« Последна редакция: Януари 12, 2015, 15:54:23 pm от mishanta »
     
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #116 -: Януари 12, 2015, 12:39:07 pm »
Дани, обърнах и двете теми за Торти и не я открих!
Благодаря ти  :hug2: Снимки дори съм гледала, вероятно е било във Фейса.


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #117 -: Януари 12, 2015, 15:02:51 pm »
Ябълкова торта без печене * Ани *

Това е страхотен, бърз и много вкусен сладкиш, за всички обожаващи ябълки.
Оригиналната рецепта взаимствах от Вкуснотеката на Ани ТУК ,
Промених малко пропорциите и ще я опиша в порядъка който се случи при мен.

Продукти :

* 6-7 средни ябълки + чаена лъжичка канела
* пакет и половина чаени бисквити/ един пакет бели и половин с какао/
* една чаена чаша натрошени орехи
* 125 грама масло
* 300/400 грама заквасена сметана
* чаена чаша пудра захар

В голяма купа натрошавам с ръце бисквитите, добавям орехите и разбърквам
Маслото, което леко размеквам в микровълновата или на водна баня още топло
го изливам при бисквитите и омесвам добре, следва половината пудра захар.
Ябълките почистени, настъргани и разбъркани с канелата се смесват с бисквитената смес,
аз не ги изстисквам от сока и така тортата е много сочна.
Следват заквасената сметана и останалата пудра захар.
Цялата добре разбъркана смес изсипвам и добре заглаждам във форма за торта
с подвижен страничен ринг и оставям в хладилника за няколко часа или една нощ!
Украсявам с настърган шоколад или парченца от шоколадови яйца  :lol: Майка крадец!

*** на снимката долу е тематична "Беззъб" правих кратер на вулкан с една купичка
и украсих страниците с шоколадово руло, а отгоре поръсих с шоколадови пръчици!
Извинявам се на всички майсторки на фигурки и торти със захарно покритие,
но не умея да творя така изящно и затова ползвам ръкоделията на братята китайци  8)


Да Ви е сладко :photo:
« Последна редакция: Януари 12, 2015, 15:05:30 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #118 -: Януари 23, 2015, 18:57:26 pm »
Само да вмъкна един съвет за тортата Гараш- за да станат по - пластични платките и да не се трошат разбивайте белтъците и захарта заедно до получаване на еднородна и гладка смес.
И друго, което се сещам като чета рецептата- в Гараш брашно не се слага, слага се нишесте.
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети - 2
« Отговор #119 -: Февруари 02, 2015, 19:45:24 pm »
Поредния динозавър от мен, този път птеродактил :)



Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!