0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Не знам, но ако има глоби, ще намерят начин да си ги платят.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
 :lol: :lol: :lol:темата продължава да е актуална  и по този въпрос: -  за 4 годишните на училище. Депутата Румен Стоилов каза по новините, че е заради социализацията  етносите :lol: :lol:
*
Майка ми беше дълги години начален учител. Споделяла е какви проблеми е имала с деца в първи клас, които не знаят български.
На мен, обаче, ми е интересно тази предучилищна само в изучаването на говорим български ли ще се изразява?
Т.е. детска градина ли е или  ще наливат народна просвета в главите на горките деца?
На мен тези проблеми, слава богу, вече са ми далечни, та ще се вихря доволно, напоително и компетентно по темата - нали тук така е модерно, мухаха  :lol:
« Последна редакция: Януари 17, 2013, 21:37:11 pm от Елфи »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул и Сикс,да на едно мнение сме за законите, но има голяма разлика в това, което аз мисля, че се получава, специално за това.
Според мен има дискриминация  дори и когато става дума за престъпления, Точно така - дискриминация, а не правене на евала. На престъпленията срещу деца, българските граждани и българските институции не гледат по един и същи начин. Я си сложете вие децата с рани по него да проси да видите какво ще стане и дали няма да се заангажират всички. Обществото не може да гледа такива неправди да се случват с бели деца, но пък няма никакъв проблем да „вдигне ръце“, когато се случват с циганчета. Това не е български феномен и на други места по света се случва.

 За кражбите, нямам много време сега да пиша, но българите сме много крадливи и това е феномен на бедността. Американците също крадат, да не мислите, че не крадат. А в Бъгария най-големтие кражби на автомобили, на номера на карти, отвличания за откупи, измами по телефона на възрастни хора, кражби на цветни метали от Кремиковци, се извършват/ха от българи. Та народа като цяло е крадлив, това е истината.
« Последна редакция: Януари 17, 2013, 22:21:22 pm от Bobbie »


  
*
Според мен има дискриминация  дори и когато става дума за престъпления, Точно така - дискриминация, а не правене на евала. На престъпленията срещу деца, българските граждани и българските институции не гледат по един и същи начин. Я си сложете вие децата с рани по него да проси да видите какво ще стане и дали няма да се заангажират всички. Обществото не може да гледа такива неправди да се случват с бели деца, но пък няма никакъв проблем да „вдигне ръце“, когато се случват с циганчета. Това не е български феномен и на други места по света се случва.

За теб описаното е дискриминация, за мен е институционално безсилие и импотентност. Има и нещо друго Боби. Институциите ще реагират все така никак, или вяло, независимо дали пострадалото дете е циганче, или не е циганче. Поне тези у нас, за онези у вас - не знам.

Колкото и ние да не сме идеални - е повече изключение дете на българи да изпадне в ситуацията, която описа в предишен пост с дете на цигани. Та дори количествено, случаите са много по-малко и дори някаква вяла и некадърна държавна администрация би могла да им реагира адекватно на тях. Отделно, че подобно отношение към дете не се толерира в самата "общност", съответно би направило впечатление, би предизвикало и реакциите на околните възрастни. Не казвам на всички, но поне на достатъчна част, че да има реакция и намеса.

При циганите е обратното положението. Случаите са ужасно много, подобно отношение към децата им е норма, а не изключение. В самата им общност - такова отношение се толерира, води се "съвсем в реда на нещата" - съответно другите възрастни няма да реагират в масовия случай, да сигнализират институциите и пр. Дори напротив, при все пак подаден сигнал - усърдно ще прикрият съответния родител, чието дете е пострадало.

Дали аз биха подала сигнал за дете в беда, независимо от етноса му? Да, бих. Ако в този смисъл считаш, че има дискриминативно отношение от едната общност към децата на другата, плюс същото от социалните ведомства...не съм особено склонна да се съглася. Без да си заравям главата в пясъка и да вярвам, че и такова няма. Има, ама не е масовото все пак. И бих подала сигнал, в случай че живота и здравето на дете са застрашени, не за всичко което ми се вижда нередно и всъщност знам, че е нередно.
Да подам сигнал например /до кого и за какво/, че група деца на централно софийско кръстовище се мотат между колите с шишета и четки за стъкло и се опитват да ти измият предното стъкло на автомобила срещу левче? Дали мисля, че вместо на училище там им е мястото - не, не мисля. Дали считам за крайно опасно да се врат така между колите - да. Дали считам, че буквално си излагат живота на риск - считам. Аз хубаво считам Боби, ама патрулката с полицаите е на 5 метра от тях, докато аз си разсъждавам дали, или. Полицаите са там всеки ден и циганетата са там всеки ден и това е от години. На кого казваш да сигнализирам? Не упреквам и полицаите донякъде, защото и те знаят какво следва при тяхна намеса. Следва да приберат тези деца в районното, да напишат няколко докладни по случая, да ги освободят после, защото нарушенията им са дребни, а и лицата не са пълнолетни...и на другия ден - пак са на кръстовището. И децата и полицаите. Системата не сработва явно при нас и едва ли е само защото имало дискриминативно отношение в тези случаи, според какви са точно децата. То да беше така - щях да се радвам даже, все пак е решим проблем т.е. по-решим от напълно неадекватно изградена, та и за капак нефункционираща система, без връзка между отделните звена.

Друг съществен момент е, ясното осъзнаване /вкл. и от моя страна/, че мога да си сигнализирам тук и там докато съм жива за подобни случаи и от моето сигнализиране - файда няма да има никаква. И не е да си го мисля и да предполагам, а го знам. Ако съседката ми си тръсне пред входа бебето и сложи пред него една картонена кутия с надпис "дайте пари за хляб" - не мога да я мисля какво ще пати по този повод, дори в нашата държава. Ама няма да пати, защото детето й не е циганче, а защото е лесно установяемо коя е, каква е, къде живее, как и дали се грижи за детето си, има механизми за натиск върху нея в този случай, тя е човек който има какво да губи. И тя, ако го направи все пак е прецедент. Ако продължи да го прави - ще бъде отхвърлена в нейната си общност и това е фактор. Нямала пари, трудно й било, изпушила...за съседката ми това не са легитимни оправдания ни пред държавата, ни пред мен, ни пред общността която обитава и към която се числи.

Циганката, която прави същото обаче - веднага ще е жертвичка на съдбата и обстоятелствата. Тя е гладна, бедна, необразована, без избор, непълнолетна, без мъж, без жилище, без лична карта дори, отчаяна, отново бременна и "милата тя"...  :? Нейната общност - не я упреква за постъпката й, тя припява с нея : "Ми какво друго да направи жената, като държавата не й дава пари?!" И пак се влиза в порочния кръг, вместо да й се отнеме детето и да бъде наказана за деянията си спрямо него - да се чудим по кое още бюджетно перо да й отпуснем помощи, че да не влачи дете при това болно и да проси чрез него. Никой не й търси сметка, защо детето й е с разни, не е било заведено на лекар /безплатно е за ВСИЧКИ деца здравеопазването у нас/ не... И каквито и мерки да се предприемат срещу такава - не й ли се вземе детето, тя ще продължи да прави същото с него и в бъдеще. Просто и ясно. Друг развой за това дете, докато тази същата му решава живота - няма да има.

Каква дискриминация тогава ти се привижда? Дискриминираме ги значи, понеже освен че отглеждаме тях и децата им във всякакъв смисъл, не успяваме да опазим децата им от тях самите? Ние, редовите граждани имам предвид. Понякога като чета теб и някои други пишещи тук, как за кой да е проблем сме виновни все ние в качеството си на граждани, понеже не правим достатъчно за решаването му... Чудя се, ако все ние за всичко, лично, поотделно и групово трябва да намираме решения - за к'во ни е да имаме държава изобщо? Институции, полиция, чиновници, социални работници... Ми да закриваме държавата и да се оправяме с живота - своя и на околните по лично усмотрение тогава. Поне да има резон при възникнал проблем да слушам как "ми вие сте си виновни". Тогава - да ние ще сме, като няма кой друг, дето уж това му е и право и задължение. Дотогава - нямам грам намерение да се чувствам лично виновна и "ужасно лоша" за де що не е наред в милата ни родина. ;)

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Погрешно си разбрала казаното от мен. Изрично написах, че този феномен го има навсякъде, не казвам, че вие сте виновни или че ти конкретно си виновна, нямаше нужда от този километричен пост, за да ми кажеш, че не смяташ че лично ти не си.

Гледах един филм, по истински случай, за дело в САЩ в началото на 20ти век за изнасилване на черно момиче. Та в този филм авоката напълно съзнаваше, че съдебните заседатели няма да видят престъплението като толкова ужасно, когато е извършено върху черно момиче и затова след описване на случката, казва „а сега си представете, че е бяла“. Много ефектно и наистина подейства. Та това са фактите, смесените общества отдавна са ги установили, признали са си ги и се оптиват да намялят този фактор. При нас, четейки тук, не искаме дори да си признаем съществуването на подобно нещо, какво остава да го адресираме с действия.  
Близо до Хюстън преди няколко години имаше намерен труп на убито момиченце на около 4г в някакъв сандък хвърлен в морето. Много трагичен случай, но какво ми направи впечатление - полицаите за този случай си имаха специално отношение. Бяха нарекли детето с някакво мило име и въобще по много мил начин говореха за него и много лично, а те са професионалисти, обикновено това не е така. Беше до толкова несвойствено за америкаци, че чак прекалено ми се стори. И един ден казах на мъжа ми, че нямам съмнение, че момиченцето е сигурно много красиво и русо. Е, като показаха в крайна сметка снимка точно така се оказа. Подсъзнателно ние правим такива асоциации, жал ни е повече за красиви хора например, от колкто за грозни. Същото е и с расите. Същото е дори с височината - американците не избират ниски президенти, но не защото си го мислят директно, този е нисък, значи не става, а защото това е подсъзнателно. Аз също съм се усещала, че ги правя тези асоциацци, не се изкарвам безгрешна в никакъв случай. Но понеже тези неща се знаят и затова те вкарват във системата обективни начини за проверка така че искаш, не искаш да не можеш да го направиш. Затова ученици не се изпитват на дъската вече, защото пак е субективно, макар да има според мен и полезен ефект - учи те, че живота не е честен :-). Та тези така наречени проверно пак не работят 100%, но е по-добре. Един социален работник, ако е длъжен по някакъв начин с някакви точно определени критерии да се отичита и да има някаква точкова система, която се гледа само на хартия, може би би бил по-малко субективен. Просто предложение - не знам реално как се правят оценките на това кое дете да се вземе и кое не. Та такива неща е необходимо да има навсякъде, за да може системата да функционира както би трябвало.

И както вече писах в предният пост, не съм седнала да защитавам тези, които ги вършат тези неща. Говорех за това, че тук коментирахме какво трябва да се направи, ама като се каже за службите и все някой обяснява, че не ставало. Пък аз не вярвам, че не става да отнемеш такова дете от такива родители, но вярвам, че ако не го виждаш като такъв проблем, може и да не се потрудиш по същият начин, както за българче, за да го направиш. Сама казваш - полицаите на 5 метра нехаят. Ми това редно ли е и какво му е трудното да си вършат работата? Ако всеки гледа с собствената си паничка, няма да е така. Не им се изкало щото нямало ефект. На тях не им е работа тези след тях дали ще си свършат тяхната. Те ако си гледат тях си и всеки си гледа себе си, нещата щяха да са коренно различни.  Това е проблема, а не че е България или САЩ или който и да е. Правилата са това, което е различно, а не възможностите.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 06:57:21 am от Bobbie »


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Ако съседката ми си тръсне пред входа бебето и сложи пред него една картонена кутия с надпис "дайте пари за хляб" - не мога да я мисля какво ще пати по този повод, дори в нашата държава. Ама няма да пати, защото детето й не е циганче, а защото е лесно установяемо коя е, каква е, къде живее, как и дали се грижи за детето си, има механизми за натиск върху нея в този случай, тя е човек който има какво да губи. И тя, ако го направи все пак е прецедент. Ако продължи да го прави - ще бъде отхвърлена в нейната си общност и това е фактор. Нямала пари, трудно й било, изпушила...за съседката ми това не са легитимни оправдания ни пред държавата, ни пред мен, ни пред общността която обитава и към която се числи.

Циганката, която прави същото обаче - веднага ще е жертвичка на съдбата и обстоятелствата. Тя е гладна, бедна, необразована, без избор, непълнолетна, без мъж, без жилище, без лична карта дори, отчаяна, отново бременна и "милата тя"...  :? Нейната общност - не я упреква за постъпката й, тя припява с нея : "Ми какво друго да направи жената, като държавата не й дава пари?!" И пак се влиза в порочния кръг, вместо да й се отнеме детето и да бъде наказана за деянията си спрямо него - да се чудим по кое още бюджетно перо да й отпуснем помощи, че да не влачи дете при това болно и да проси чрез него. Никой не й търси сметка, защо детето й е с разни, не е било заведено на лекар /безплатно е за ВСИЧКИ деца здравеопазването у нас/ не... И каквито и мерки да се предприемат срещу такава - не й ли се вземе детето, тя ще продължи да прави същото с него и в бъдеще. Просто и ясно. Друг развой за това дете, докато тази същата му решава живота - няма да има.

Каква дискриминация тогава ти се привижда?

отлично формулирано! дискриминация има, но тя е така наречената "обратна дискриминация" - потърсете дефиницията на понятието.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Филмът е "Време за убиване"  с Матю Маконъхи ,в ролята на адвоката и Самюел Джаксън ,в ролята на бащата.Страхотен филм.
Боби,струва ми се ,че не си схванала "дългичкия пост" на Жбрил или наистина не можеш да разбереш ситуацията в БГ.Не знам от кога си в чужбина,ама тя си е такава/ситуацията/ от много години/ за жалост/ :(.
Не знам,може би от дългогодишното социално поведение на този етнос,тяхното фрапиращо нежелание да се социализират, "лесния " начин на препитание,чрез подпомагане от държавата,без да полагат усилие никакво, нежеланието за ограмотяване и т.н.,т.н. отношението на другите етноси към тях девалвира.Добавяме ,че икономически ситуацията в държавата се "задържа"/почти 23 години/ доста тежка за семействата като единици и е естествено това всичко да  допринася за "изостряне" на  отношението към различните или просто към нарушителите на "приетите" норми и малко по"презумпция" се приема че този етнос е безнадежден. Може би и ние имаме вина,както и институциите,може би и медиите,защото трябва по-често да показват успели хора от този етнос,така поне малко доверието ни може да се завърне,но за сега това е една много далечна цел.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Da si представим, че с магическа пръчка този етнос изчезне  - ще ви се решат ли проблемите тогава?

И да попитам - цигани ли отпуснаха субсидията на Пайнер, цигани ли дадоха, съответно усвоиха милион и половина за новото лого На БГ, което прилича на детско повърнато? Само тези двечки акции (а те са стотици подобни) директно бъркат в джоба ни, колкото 5 цигански катуна, но те не предизвикват у вас да наливате найсе страници от пусто в празно.

Фиксирате се върху циганския проблем това, щото врага е най-лесен и по личното ни самомнение го превъзхождаме ...а и трябва някъде да си изсипе социалния гняв.

Само да вметна - ако някой реши да ме отрази, ще мога да пиша чак довечера, щото работа ... нали знаете има и такова занимание

ПС
Заглавието на темата междувпрочем много точно илюстрира съдържанието й - основно 6,7 души в работно време леят потоци празнодумства, пишат чаршафи словоблудства, вместо или да си гледат работата, за която им се плаша, или да си обърнат внимание на децата, или да пишат и да помагат в останалата част на форума, в която наистина могат да бъдат полезни. Ей това е оценка на т. нар. моторика.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 09:43:43 am от Fussii »
В очакване ....
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Филмът е "Време за убиване"  с Матю Маконъхи ,в ролята на адвоката и Самюел Джаксън ,в ролята на бащата.Страхотен филм.
Боби,струва ми се ,че не си схванала "дългичкия пост" на Жбрил или наистина не можеш да разбереш ситуацията в БГ.Не знам от кога си в чужбина,ама тя си е такава/ситуацията/ от много години/ за жалост/ :(.
Не знам,може би от дългогодишното социално поведение на този етнос,тяхното фрапиращо нежелание да се социализират, "лесния " начин на препитание,чрез подпомагане от държавата,без да полагат усилие никакво, нежеланието за ограмотяване и т.н.,т.н. отношението на другите етноси към тях девалвира.Добавяме ,че икономически ситуацията в държавата се "задържа"/почти 23 години/ доста тежка за семействата като единици и е естествено това всичко да  допринася за "изостряне" на  отношението към различните или просто към нарушителите на "приетите" норми и малко по"презумпция" се приема че този етнос е безнадежден. Може би и ние имаме вина,както и институциите,може би и медиите,защото трябва по-често да показват успели хора от този етнос,така поне малко доверието ни може да се завърне,но за сега това е една много далечна цел.
Не, аз знам проблемите, просто казвам, че няма как да искаме да не е така, ако не се държим равно с тях и това включва абсолютно всичко, включително и да ги съдим за същите неща, за които и нас си. Пробелмите са много - пресътпност, неграмостнос, тормоз над децата,знаят се. Няма начин да се интегрират, ако нямат същите отговорности, каквито другите имат. Отговорността е това, което всъшност ти дава самозъзнание на човек, който е част от обшеството. Но не може да искаме само в една част от живота си да се съобразяват, пък в друга ( за децата примерите) да не ни пука. Не може да създават зони, в които има пълна анархия, понеже както беше писано полицията не влизала. Те имат сопи - егати полицията имаме, ако с хора със сопи и камъни не може да се справи.  Не може учителка да ходи да ги моли да ходят на училищя и да обясняват как не ставало - ми няма да става, като са им се качили на главата. Учителите трябав ва си седят в училище и който не ходи, да се търси отговорност от родителите от съответните служби. Като пак не ходи, отнема се детето и толкова. А не, понеже са цигани и моеж и спо-леко око да погледнат социалните, пък може и да не си дадат много зор.   Нека им спрат помощите, пък другите неща може да почакат, че не ни е зор сега. Ми не мсиля, че е редно. Но институциите си правят пас, понеже за много хора е приемливо, когато циганин си тормози детето. други неща има разбира се, просто в случая говорех за това, понеже ми беше казано, че нямало как да си вършат работата. Аз не мисля, че е чак толкова сложно, не мисля, че е въпрос на някакви специални възможности.

Не разбирам защо всеки път като заговоря за един аспект от проблема ( вече неколкократно писах за другите, че знам че ги има) се приема все едно аз съм казала, че само това е и просто друго не съществува.  

За проблема с раждаемостта вече писах отдавна какво мисля - мисля, че без образование няма да се оправи, независимо колко сме строги с другите мерки за претъпността и с помошите. Хич не мисля, че се чувстват стимулирани да раждат, нито мисля, че спирането на помощи ще направи каквото и да е за раждаемостта. Беше ми обяснено, че нямало как да стане.  И пак опираме до това, че от тях се изисква по-малко понеже са цигани, а това е огромен проблем.

Фуси - нищо няма да се реши разбира се. Понеже огромните измами и кражби не се правят от неграмотните, това всеки го знае. дааам и аз отивам да спя, чак утре следобяд може да видя какво е писано.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 09:28:36 am от Bobbie »


  
*
Аз лично нямам нищо против 4 годишните да ходят задължително на градина.Ама хич не обичаме в БГ думата задължително :).За боледуващите деца и прочие винаги има варианти да не ходят и пак да са записани в група някъде.

А и не съм чула някой БГ емигрант да роптае срещу задължителните форми на обучение в западните държави,напротив чинно си записват децата.

Мисля в момента по Нова телевизия против се изказва мисля една майка от Зачатие с детенце Ан Мари!
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 10:14:20 am от Delica »
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Аз лично нямам нищо против 4 годишните да ходят задължително на градина.Ама хич не обичаме в БГ думата задължително :).За боледуващите деца и прочие винаги има варианти да не ходят и пак да са записани в група някъде.


Не я обичаме тая дума, защото на повечето от нас ни е ясно, че всъщност това се прави заради малцинството :? Повечето от нас нямат против да си пращат детето на градина или училище, или предучилищна, защо тогава трябва със закон да те задължават и да те поставят в позицията: "извинете може ли да си отглеждам детето вкъщи?"
Освен това съм почти сигурна, че повечето от нас смятат че тая мярка, която е насочена да се вкарат циганчетата в правия път, всъщност накрая ще се окаже доста тежка за нас, а не за ромите (както всяка друга законова мярка). Както с училището така и с градините ще се почне едно мрънкане, че видите ли нямат пари за дрехи и обувки и как да си пращат децата на градина и т.н.
Иначе снощи попаднах на статия в нета, където пишеше, че въпросната промяна е провокирана, заради усвояване на поредните европари...
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Що бе, аз и в България да бях, пак нямаше да имам проблем с тия задължителни форми на обучение, по простата причина, че на моите деца вече не съм им достатъчна като занимание. А и с други деца, в друга среда могат да научат доста повече. Моя син тръгна на 6 години на училище. Няма никакъв проблем с това, казаха, че е годен и така. Имаше познати, имигранти, които се оплакаха, не можело, не били готови, да имали детство и т.н. За мен, моето дете специално, вече е готово да продължи на следващия етап. Аз нямам право да го спирам да се развива. Детството му го осигурявам в останалото време, така или иначе в училище не е толкова натоварен, има и ваканции. Остава му време и за спорт, и за игри. Не виждам какво пречи да е задължително? И тук всичко е задължително.
Фуси, всеки сам си разпределя времето и задълженията, нали? Няма нужда да ни ги определяш ти. Порастнали сме все пак.

П.С. Днес видях нещо, което ми направи страхотно впечатление - българска учителка е обявена за световен образователен герой. http://tv7.bg/news/9595742.html Значи има начини да се направи интересно за всички и да се накарат децата да учат, не само да играят.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 10:34:37 am от Ganka »
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
ПС
Заглавието на темата междувпрочем много точно илюстрира съдържанието й - основно 6,7 души в работно време леят потоци празнодумства, пишат чаршафи словоблудства, вместо или да си гледат работата, за която им се плаша, или да си обърнат внимание на децата, или да пишат и да помагат в останалата част на форума, в която наистина могат да бъдат полезни. Ей това е оценка на т. нар. моторика.
Абзацът ти е пълен с обиди и провокира напрежение, надявам се да го съзнаваш. Не взимам страна, но не е необходимо по такъв груб начин да назидаваш. Всеки е свободен да прави каквото прецени с времето си, доколкото не вреди на друг.

*
Фуси ти влизаш ли в бройката  :lol:

А и да допълня бачкам за себе си,не злоупотребявам с ничии фонд работна заплата.И доста пари плащам на бюджета ясно!
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 10:47:50 am от Delica »
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
П.С. Днес видях нещо, което ми направи страхотно впечатление - българска учителка е обявена за световен образователен герой. http://tv7.bg/news/9595742.html Значи има начини да се направи интересно за всички и да се накарат децата да учат, не само да играят.
Абе няма начин да няма начин :)
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Малко ще отклоня темата, а може и да не ми обърнете внимание, но просто ще си споделя като информация. Токуда, Япония, ред, култура. Особено като чуя Япония и все си представям много добра организация. Повредена ли е обаче моториката на Японска болница в България.
Детето ми е с кашлица, не лоша, под наблюдение на педиатър, без температура, в отлично физическо състояние,храни се отлично, играе, ведра е, в кондиция,  пие сироп за кашлицата. Лека бистра хрема се появява и отново всичко останало е наред. Обаче аз, добре си слушам учителите /в случая д-р Бърди/ и си викам - както няма да държа детето си с температура с дни, без да предприема нищо, така няма да я държа и с кашлица и хрема месеци. Отиваме за посявки. В Токуда. Удобно ни е. Е, много ме дразни цялата работа с плащането, защото аз съм съвестен гражданин на държавата, 15 години се осигурявам на добра заплата, реални осигуровки. Освен това имам застраховка луксозна грижа, която поема какво ли не, но винаги има едно "обаче", което ми коства време и бюрокрация и това ме докарва до лудост. Затова решавам да си плащам като поп. Отиваме за ПКК, урина, плащам си. За посявките - оооо, ами не може тук сестрата да ви вземе посявки, трябва педиатър. Айде, на ново на опашка, където посявка ми взима не педиатър, разбира се, то не е й нужно, а сестра. На касата ми казват - по 5 лева за носен и гърлен секрет. Викам, има грешка, пише, че изследванията са по 16 лева. А, отговарят ми, това е само за взимането  8O Ееееееее, мама му стара, тука избухвам - направете цената 21 лева, моля и не разкарвайте пациентите си като говеда!!! От там със секретите, които си нося собственоръчно, с детето се връщаме пак в лабораторията, дето са ни взели кръв и пак се редим на опашки, за да платим по 16 лева и да оставим пробите в контейнер.
Моториката е прецакана. Тъй си мисля аз. Просто споделих.
*
Гане, прощавай но на местна почва този закон е "като на свинче звънче"  :lol:

Както вече няколко души споменаха, защо правиш нещо задължително, като и без това хората сами се натискат децата им да ходят на градина? И доста деца не могат да ходят на градина, не защото не е задължително, ами защото все няма места. От друга страна, изключително право на родителите е да решават за децата си подобен тип въпроси, особено пък на тази възраст.
Трето - гледам дебат по темата и какво чувам там. Една госпожа /педагог/, "успокоява" родителите, които са против тази мярка, че...то всъщност да не си мислели, че това обучение било нещо подобно на ходене на училище. Не било така. Даже било изключително важно децата преди постъпване в първи клас да не бъдат учени да пишат и четат, понеже нямало да бъдат научени цитирам: "по правилния механизъм" и после това щяло да бъде проблем в училище. След това тази госпожа се разля в едни общи приказки за забързаното общество, информационните потоци и как децата трябвало да се справят с този свят... Доколкото схващам не се предполага на 4 годинки в ДГ да им се провежда обучение за боравене с компютър и интернет, та и в тази връзка - пак не стана ясно в какво точно ще ги "обучават" тези 4 годишни. И какво аджеба е това толкова важно обучение, което няма как на едно дете да му се случи у дома на 4 години, а е възможно само и единствено в ДГ.

Както се сещаш, въпросната госпожа не може да каже: "Ами вижте, трябва да ги научим да говорят български, да ходят до тоалетна, да си мият ръцете...". Как да го каже, като веднага ще стане ясно, че се визират деца, които не ходят не само на ДГ, ами и на училище после. Съвсем сериозно и внимателно изслушах този дебат, в опит да разбера какво е това толкова важно нещо, дето ще се случва с въпросното обучение на моето дете и не разбрах накрая. Аргументи "за" се докараха и от космоса при това. Вкл. от една майка, която е поддръжник на новия закон и заяви, че все пак майките отглеждащи децата си у дома им давали лош пример за поведение в живота по този начин, защото така децата им виждали как майката по цял ден НИЩО НЕ ВЪРШИ, ами си седи у дома.  8O Бах т'ва не вършене на нищо, ако за същото не вършене на същото "нищо", на човек различен от майката трябва да цакаш от минимум 600лв. на месец до над 1000лв. /зависи в кой град/.

Ако реша, когато реша ще си пратя детето на ДГ. Ако не реша - няма да го направя. Има закон, ОК. Има и предвидени санкции при неспазване на същия - ОК. Аз избор имам така, или иначе т.е. мнението ми в случая не се дължи на чувство на "обреченост". Все пак считам, че има някаква граница за държавна намеса в личния и семейния живот на гражданите на коя да е държава. Правото ми да се грижа лично за детето си, ако желая е неприкосновено. Държавата може да се намеси, ако вредя на детето си - да. Не може да се намеси, ако не му вредя, или не е в състояние да докаже подобна вреда. А аз съм сигурна, че не може в случая, дори защото не може да я докаже и да вземе мерки, когато такива вреди са не само налични, ами очевадни и тежки /визирам предходния разговор/. Та...всичкото това е "буря в чаша вода" и поредно симулиране на дейност на някаква група чиновници и "законотворци".

П.П. Абе коя от вас не се е справила в училище, в университета и в живота изобщо, понеже не е ходила на предучилищна? Силно ще се изненадам, ако такива има, аз лично не съм срещала досега.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Искам да си изкажа мнението и по захванатата тема - за мен единственото спасение е в образоването и образованието! Сериозно, методично, качествено, контролирано. Труден и дълъг процес е, но според мен няма друг начин. Междувременно строг контрол за реда. С облаги, социални помощи, разни, меко казано, странни интеграции, ограничаване на раждаемост и прочие няма да стане.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Нинка, съжалявам, това най-много ме е дразнило - разхождането между кабинети, когато може нещо да се направи по-просто, особено ако е свързано с деца :?
Ети, не знам, не съм аз правилиния човек, към който се обръщаш - аз съм почнала от детска ясла, та до университета, таман два пъти. За мен това не е вредно за децата, не го виждам като проблем и не смятам, че е намеса на държавата във възпитанието на децата ни. За мен това е начин да социализират децата, да ги научат на нещо, но наистина трябва да се направи сериозно и добре издържано, за да има ефект.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю