0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Може, може, ама ако не пробваш, няма как да разбереш дали ще има резултат.

пп Чудесно действа фразата "я-я-я (зяпаш му баджа) как се казвате, да си запиша"  :lol:
« Последна редакция: Януари 15, 2013, 17:10:52 pm от Елфи »
*
Bobbie а за какво според тебе Jbrul го даде този пример? Се обясняваме сега като ... , тълкувам: какво ще е за нас в Иран като малцинство ако отидем там и не им спазваме законите спрямо това какво е тук когато малцинството не спазва законите. Няма да копирам целия и пост , върни се и го прочети нататък. Ти нещо по "домова книга" ни подпука в последния пост.
Ох Божееее, ...няма да тъплкувам, а ще те препрратя към думите на  самата Жбрул , която е казала, че не сравнява България с Иран...и т.н. и ако имаш още несъгласие с това какво е имала предвид, обърни се към нея, не си губи времето с мен.

Tочно каквото е разбрала avallon имах предвид. И да - не сравнявам държави, а само онагледявах думите си назовавайки държава, която е различна във всякакъв смисъл от населяваните от нас.
И хората, които идват от едно толкова различно място и имат толкова различен светоглед - при нас не се вписват, точно по същите причини, по които и ние не бихме се вписали при тях.

Огромната разлика е, че "онези хора" - много превратно разбират понятията "права", "свободи", "толерантност". Не по начина по който ги разбират хората в държавата, която ги приема. Разбират ги като право да не спазват законите в общия случай. Като право да променят държавата в която са акостирали както на тях им харесва, без изобщо да им пука за мнението на онези, които са я създали тази държава и които са ги приютили. И това се случва с определена категория емигранти, не с всички, по посочени вече причини. И да, образованието не решава този проблем, очевидно е. Решава го само принудата да живееш по правилата, отнасящи се за всички и твоите права от всякакъв порядък - по никакъв начин да не надвишават тези на околните.

Из "Стара Европа" ситуацията все повече се доближава до понятието "господстващо малцинство" /все едно кое точно е то/ от много напън за либерализъм, "демократичност" и неразбиране защо "тези не щЪт да се интегрират". Те просто наистина не искат, не че не им се дават безброй възможности за целта. Докато се стискат очи по този въпрос точно - ами да, все така ще е положението. Не само у нас.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Имам един принципен въпрос - всички сте интелигентни хора и знаете, че САМО писането по форуми не дава много полезни резултати. Толкова ли нямате нещо по-продуктивно за правене, ами се дращите по цял ден в омагьосан кръг? Има други подфоруми, пълни с хора с истински проблеми, на които вашият опит би могъл да бъде реално полезен. Ако имахте време да четете там...

абсолютно подкрепям ...

ПС
Ще напиша до доктора :wink:
В очакване ....
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
East is East, and West is West, and never the twain shall meet
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Ама ,чакайте сега, в случая с Дания никъде не пише ,че те "НЕ спазват закона"!! Напротив,те си го спазват- събрание на домсъвет,решение с мнозинство и т.н.
Проблема е ,че когато станат мнозинство,те просто решават да променят правилата и традициите на живот в тази "тяхна" територия.Има нации ,които просто това им е вродено.По-често са нации от "топлите страни".За това допринася и съответната религия.Колкото и да е толерантна по същество,защото тя си е толерантна в основата си,като млада религия е доста агресивна.Това е проблема според мен и тук трябва да се внимава.за жалост,дори и повишаването на стандарта на живот на вярващите,не винаги води то съобразяване с нормите и начина на живот ,спрямо територията ,на която живеят.Ако погледнем,ще видим,че има и много образовани хора от тях,които въпреки всичко се борят за някакво верско надмощие?? Объркана работа и не претендирам за изчерпателност,ама със сигурност ,случаят с нашите цигани не е такъв. 8O За жалост,верската нетърпимост,без значение от каква основа е страшна пандемия!? Ей ги сега в Мали?? Ами Сомалия!? Та дори и Сирия? Ужас! :(
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Прибирайки се по-късно по същият маршрут, всички дупки бяха оградени с колчета и ленти от полицията.
Значи, можело?
Ама защо все с лошо трябва?
Ами щото кучето скача според тоягата.  Това са същите тези, които бяха описани като герои и беше обяснено, че няма как да направят това, за което са сложени. Ама като има последствия и се оказва, че имало как. Нямам съмнение, че и в гетото ще намерят начин да влезнат, ако има същият механизъм.  

И да - не сравнявам държави, а само онагледявах думите си назовавайки държава, която е различна във всякакъв смисъл от населяваните от нас.
Не си видяла за какво го сложих това.Тя заяви,че в онзи материал, за който говорим били сравнявали България с Нигерия, което абсолютно не беше вярно,  та затова дадох примера с теб. А темата на това, което си писал въобще не е било предмет на разговора ни, само факта, че и на друго място някой споменава друга държава с цел да илюстрира нещо, а не защото я сравнява с България.
« Последна редакция: Януари 15, 2013, 20:15:44 pm от Bobbie »


  
*
Ама ,чакайте сега, в случая с Дания никъде не пише ,че те "НЕ спазват закона"!! Напротив,те си го спазват- събрание на домсъвет,решение с мнозинство и т.н.
В случая с Дания - да. Нали казахме, че не сравняваме държави ей така "в таблица с плюс и минус" ;) В случая с България, проблемното малцинство не спазва законите поголовно, нито държавата се напъва да им наложи спазване на същите. Опява се за права и толерантност, ей така по принцип и философски и т'ва е.

Другата тема, която и ти коментираш вече е доста по-всеобхватна, дълбока и надскачаща "родните огради". И тя е за причините и принципите, според които редица малцинства в редица държави - не се интегрират, а започват да асимилират местните. Пардоксът на пръв поглед е, че ги асимилират точка по точка, според "собствените им правила" /както случая с този датски квартал/. Реално обаче парадокс - няма.

"Възвишените европейци", десетилетия наред пускаха емигранти от определен тип в страните си, със същата глупава вяра и неразбиране, които някои хора решили да си осиновят дете от "дом за изоставени деца" проявяват. Как сега ще отидат в дома, ще го "избавят" това дете от злочестата му съдба и то ще влезе в дома им разтапящо се от признателност и щастие и всичко ще е цветя и рози... Давам примера, защото за съжаление познавам едно такова семейство и не ми се споделя развоят на събитията, че не е лицеприятен. Но хората тук осиновили деца, вероятно знаят, че подобни нагласи като споменатите от мен хич не са "правилните" в тези случаи. Особено, ако не осиновяваш бебе, или много малко дете.

Та по подобен начин се отнасяха и преялите "бели" държави към своите емигранти, идващи от страни, хем икономически изостанали, хем културно и цивилизационно различни, та в добавка и ислямски в множество случаи. Ей сега като им покажем на тези хора що е то европейска цивилизация, култура и начин на живот и на тях няма как да не им хареса и веднага ще попият и ще започнат да правят като нас, така е логично, все пак нашето е много по-хубаво от тяхното... Да, да, ама не както казва Петко Бочаров. Онези хора си идват с "багажа" и много неща от "онзи свят", който доброволно са напуснали - на тях си им харесват. И то много повече от нашите, които заварват и които ние си мислим, че ще придобият те с "песен на уста".
Мехмед от Сирия напуска Сирия, за да измъкне себе си и семейството си от военни действия и репресивен политически режим, не защото иска да става европеец. На него всичко останало там си му харесва, този свят и порядки той разбира и одобрява и няма как да разбере и одобри нещо друго, не и в този живот. Мехмед като се поотръска, има покрив, работа, мир и спокойствие, вече има време и мерак да мисли за други важни за него неща. Как щерките му да ходят заучлени и да бъдат омъжвани по негов избор, а не "разгологъзени" като местните девойки, как жизнената му среда да е оптимално "ислямска", за да му е максимално комфортно на него... Междувременно Мехмед е достатъчно "отракан" вече, за да знае, че каквото му се ще - "белите глупаци" са му дали начин да го постига облечено в "благовидни искания". "Културна традиция", "религиозна свобода", "толерантност" и действа. И не е сам разбира се. Трябва да спазва правилата - няма проблем. Заселваме нужния район с "наши", гласуваме по правилата на "белите" и ги оставяме с пръст в уста. И го правят това. Навсякъде.

А "белите" стоят отстрани, цъкат с език, играят си на "либерализъм" и се чудят как аджеба им се случи тази случка. И докато се чудят - намаляват количествено. Не само у нас. Разбира се баш по български - ние няма изобщо да се поучим от чуждите провали в нещо. Много държим да минем сами по същия път, да допуснем абсолютно същите грешки и на собствена глава да докажем как същата - стени не пробива.

П.П. Боби, само уточних в случая, че avallon е интерпретирала смисъла на писаното от мен коректно т.е. схванала е това, което съм искала да кажа. Другият разговор си е между вас двете, не съм взела отношение по него конкретно, ако не греша.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Нямам съмнение, че и в гетото ще намерят начин да влезнат, ако има същият механизъм.  

така и така темата е за раздумка, та какъв е механизма, Боби? Преди един ден дадох пример с гетото в Пазарджик, където преди няколко години се наложи да се прилагат силови методи за усмиряване на развилнели се цигани, когато не се колят по между си, всички заедно нападат органите на реда, които са отишли да ги разтървават. И знаеш ли какво се случи при едно от влизанията вътре, пиян циганин удря полицай  с чук за цепене на трупи по рамото и го раздробява. Става въпрос за обучен командос към криминална полиция, в който системата  и самият той са вложили много, с ежедневни обучения и тренировки и накрая някакакъв ненормалник слага край на всичко.
Иначе да, механизми си има, с едно голямо НО, че трябва да се вземат всички предохранителни мерки,  и накрая какво, браниш манго от себеподобните му да е цял и невредим, а че може да не оживееш - просто си бил на работа.
« Последна редакция: Януари 15, 2013, 22:15:26 pm от Тара »
*
Bobbie ще ти бъда благодарна ако не ме коментираш повече. Jbrul вече два пъти ти казва, че съм "схванала" и "интерпретирала" правилно това, което е искала тя самата да каже. Мисля, че непрекъснато се опитваш да вменяваш свои мисли на други хора. Не сме деца в 5ти клас, не се опитвай (моля) да доказваш, че никой освен теб не може да разсъждава правилно, ако не е на твоето мнение. И аз мога да се хвана за която и да е дума и да я интерпретирам по възможния ми най-угоден начин за да си почеша егото, но нямам тази необходимост. Моля не коментирай "тя" какво "заяви", нищо не съм заявявала, а само изказала мнение - има разлика нали,.. ако  трябва да сме коректни.
Извинявайте за спама всички останали.
Та Bobbie, моля те спри . Предварително ти благодаря.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
фузи, радвам се, че си решила да пишеш на доктора, аз имам всички основания да осъдя за небрежност едно джи пи, но мисля, че няма да го направя. а от неговата небрежно умря човек и то в ненужни мъки.
като си говорим за тук и там - напълно е права чандра - тук "оплакванията" се разглеждат като начин да се подобри услугата, а не като нещо досадно, което трябва да се "снижим, за да мине". и мисля, това показва разлики в нагласите.

страхотна статия, благодаря чандра, най-накрая някой, който не говори за края на света, отсенки на кафяво и тн, а за лична отговорност и какво помага и пречи на това. ей затова като му поискаш името на полицая, бюрократа и се оказва, че има начин. ама трябва да знаеш да искаш, не всички хора знаят, а на повечето не им се занимава.

жбрул, опасявам се, че малко избирателно четеш историята - доста преди емигрантите да дойдат в европа, европата е полазила страните им под формата на колонизиране. направила е невъобразими зулуми в името на огромни печалби и под булото на напъна да "цивилизоваме" не-цивилизованите. направила е общности, които дотогава са били сравнително устойчиви напълно зависими от нейните пари (тук да не забравяме се включват с пълна пара и щатите). а после, когато поради ужасните обстоятелства в тези държави хората търсят изход и бягат се оказват "зависими, неспособни, търтеи, живеещи на социални помощи".

в този ред на мисли - някой да е чел за "цигански проблем" преди войната/комунизЪма? аз се опитах да си спомням и не можах. единственият ми спомен е циганската каручка на йовков.
*
жбрул, опасявам се, че малко избирателно четеш историята - доста преди емигрантите да дойдат в европа, европата е полазила страните им под формата на колонизиране. направила е невъобразими зулуми в името на огромни печалби и под булото на напъна да "цивилизоваме" не-цивилизованите. направила е общности, които дотогава са били сравнително устойчиви напълно зависими от нейните пари (тук да не забравяме се включват с пълна пара и щатите). а после, когато поради ужасните обстоятелства в тези държави хората търсят изход и бягат се оказват "зависими, неспособни, търтеи, живеещи на социални помощи".

Напразни са опасенията ти. ;) Чета повече отколкото допускаш и то наред. В този смисъл - "гузната съвест" на бившите колонизатори не ми е неизвестен момент. Само, че тя е в графата "допуск" на подобни емигранти. Последствията от този допуск са в друга графа. Всъщност колко невъзможни за интегриране са същите, се доказва и от факта, че много от тези емигранти са живели принудително немалко време под "европейско влияние". От което не са попили и капка. Но пък при първоначалните емигрантски вълни, съответните правителства са вярвали, че има "прихващане на ценности", което прави успешната интеграция напълно реална. И както виждаме - са сгрешили. Тотално.

Относно "циганския проблем"...някой да е чел за система на социално подпомагане, интеграционни програми и "десетилитие на ромското включване" преди войната/комунизЪма? Защото аз не съм чела. А и съм чувала от живи свидетели на онова време за катуни и пълно неангажиране на обществото относно това Айше и Асан колко чавета са нацвъкали и как аджеба ги издържат. И когато катунът се задържи твърде дълго КРАЙ някое населено място и някой изреве, че има набези по кокошкарника, или градината му - стражарите са раздигали катуна одма. Без церемонии, без доказване те ли са крали, не са ли и без много превземки.

Монетата никога няма една страна Елена, странно защо мислиш, че ние тук не го знаем.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
ами защото, жбрул, повечето неща, които чета от "вас" (странно как веднага има ние-вие, мнозинство-малцинство) са свързани с едната страна на монетата - и тя е като цяло доста репресивната. онези от "нас" обвинявани в либерализъм само се опитвам(е) да кажем, че

монетата има винаги две страни
никога нищо не се е решавало с насилие, омраза и производните им упражнения в социално инжинерство.

само още няколко въпроса, щом четеш толкова наред. как става така, че когато "ние" говорим за права, етика, демокрация, толерантност - тоест "европейски" ценности - ни се казва, че тук не е като там и те не-задължително са най-добрите. обаче, когато става въпрос, че колонизаторите са се опитали с религиозни и икономически опресии да ги наложат на колониите им, те не били ги "прихванали" (а иначе сме много горди, че ние не сме "прихванали" културата и традициите на колонизаторите ни - както византийци, така и турци). изглежда ми на двоен стандарт, но сигурно пак нещо не съм разбрала.

докато си пишем тук прочетох как са решили проблемът с твърде честата раждаемост в бангладеш - повишаване образованието на жените и подкрепа на дългото кърмене (което е естествен контрацептив, но съм сигурна, че на това тук ще се погледне с насмешка). та така, бангладеш - хем е бедност, хем е изток, пък направили хората нещо, което не е свързано с взимане на деца, биене на възрастни, спиране на мизерните социални помощи, които им се дават и така.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Жбрул, да разбирам ли, че според тебе процесите на глобализация не съществуват? Между другото, в повечето европейски държави емигрантите не са били приемани като (политически) бежанци от алтруистични подбуди или от "гузна съвест", а са привлечени по икономически съображения, често като "гастарбайтери". Аналогията с осиновяването пък хич не я разбрах...Интересно ми стана, колко глобален е погледа ти за световните политики и международни отношения и колко задълбочени са познанията ти относно това, кое (европейско) правителство каква стъпка е предприело и най-вече с какъв мотив... :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Елена, уморително ми е да си "хортуваме", защото ти говориш за "добро и зло", а аз просто за "възможно и невъзможно".

В този ред на мисли, никъде и никога не съм казвала, че колонизаторите са колонизирали не от алчност, а от добри подбуди нали така? Факт е обаче, че като са колонизирали и са доминирали - не са успели да си натресат порядките и световъзприятията си над определени общности. При това при пълна доминация, на всички нива. После пък са допуснали хора от същите общности /отново от алчност естествено/ в собствените си държави, либералните им превземки не сработиха грам и сега си чукат главите. Наред.
Сама го казваш - и ние не сме прихванали културата на нашите колонизатори /500години е доста време все пак/, ама ей - не сме. Сещаш ли се, че и "позитивният модел" и замисъл на същата схема не само може да не сработи, ами очевидно не работи? Няма значение какви са мотивите и целите, важното е, че просто НЕ СТАВА! Затова ти казвам, че не си говорим за едно и също с теб.

За Бангладеш...какво да ти кажа. Ама хайде щом те ще са ни пример... Решили са си проблема с "твърде честата раждаемост", не като политика спрямо дадено малцинство там, а като национална политика. Важен момент. За дългото кърмене като метод за контрацепция - мога да пожелая на Андреа на Боби да е жива, здрава и щастлива само.  :lol:

Би ли ми посочила къде някой в тази тема /все едно кой и къде/ е предлагал да бием възрастните?  8O Да се отнемат деца от добри и грижовни родители, или да се спират социалните помощи на такива?

Чандра, както искаш - така ме разбирай.  :D Ако не греша дори на ЛС те уведомих преди време, че "обясненията" ми с теб - приключиха. Аналогията с осиновяването ще я разбереш, ако имаш желание. Ако нямаш - няма да я разбереш. Все ми е едно на мен лично.
П.П. Глобализация и интеграция не са едни и същи процеси и не се случват по идентичен механизъм. Всъщност, единият процес поражда проблеми със случването на другия, защото събитията изпреварват готовността те да бъдат посрещнати и да им се реагира адекватно. Няма "да ти изнасям лекции", че ще вземеш да се обидиш пак. Колкото и да ти изглеждат сходни понятията - не са. Ако не ми вярваш - източници бол.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
жбрул, напълно си права, уморително е, но все пак - ако под "добро и зло" разбираш "етично, хуманно, с уважение към факта, че всички на тази земя сме хора и имаме еднакви права и ако се отнасяме към хората с презрение и агресия няма как те да се отнасят с нас по друг начин", да напълно си права за това говоря.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
П.П. Глобализация и интеграция не са едни и същи процеси и не се случват по идентичен механизъм...
Напълно съм съгласна. Просто казах, че емигранти не са били приемани от дадена държава ей така от желанието й да "осинови бедните и слабите" и с наивното схващане, че "сега като им покажем на тези хора що е то европейска цивилизация, култура и начин на живот и на тях няма как да не им хареса и веднага ще попият и ще започнат да правят като нас, така е логично, все пак нашето е много по-хубаво от тяхното"...
Населението по света така или иначе се смесва...

А относно "интеграцията" и "асимилацията" мога да споделя личен опит от това, как се решават подобни проблеми от управата на Хамбург. Тук има един квартал, едно "гето", населено с поне 70% мюсюлмани, а чужденците вероятно са най-малко 90%. За да се справи с проблема, пък и за да създаде ново жилищно пространство в града (квартала е доста централен), общината приема програма за "смесване на населението". За да направи квартала привлекателен не само за емигранти, на територията на квартала се създават: (1) световно архитектурно изложение, като в тази връзка се изграждат строителни шедьоври, чиито части са изкупени още преди построяването им; (2) организирана е световна градинарска изложба и изкусни майстори градинари създават градини от цял сват, които ще красят района трайно; (3) преди известно време общината субсидираше студентите, ако наемат квартира в този район. С населването на района със студенти се увеличава и необходимостта от култови заведения, има библиотека, театър; (4) модернизират се сгради, спирката на метрото...  През 80-те години в центъра на Хамбург е имало и друго, точно циганско "гето", но само за 20 години, пак благодарение на усилията на общината това се превръща в едно от най-модерните места и в момента цените на наемите там са космически... И тъй, никой не е трябвало насила да "разтурва" никакъв катун, макар и намиращ се НЕ ПОКРАЙ, а НАСРЕД населеното място... :)
« Последна редакция: Януари 16, 2013, 02:48:05 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
жбрул, напълно си права, уморително е, но все пак - ако под "добро и зло" разбираш "етично, хуманно, с уважение към факта, че всички на тази земя сме хора и имаме еднакви права и ако се отнасяме към хората с презрение и агресия няма как те да се отнасят с нас по друг начин", да напълно си права за това говоря.

Знам, че за това говориш и затова ти казах, че виждаш/коментираш само едната страна на монетата. А тя има и друга. Другата е кофти. Неприятна, ръждива, тя не е в сферата на възвишеното, философското, желаното /вкл. и от мен за твоя изненада/. Другата страна е в реалността. Какво може и какво не може да се случи, а не какво би ни се искало на нас /всички/ да бъде.
Да "забием поглед в небесата" пренебрегвайки реалния свят е също толкова безплодно начинание, колкото вопълът "циганите на сапун". И също толкова неосновано на нищо. Разликата е само, че едното звучи много по-грозно и брутално и възмущава. Другата позиция е също толкова "ялова" /ах каква "чудна" дума/, само дето е по-смилаема, защото не е толкова грозна и плашеща. Полза от нея - нула. Доказано при това. Не на едно място, в некратки периоди.

Аз предпочитам нещо да работи, без да е много красиво дори, но пък да има файда от него. Затова ползвам немска електродомакинска техника.  :lol: Грозна, ръбата, скъпа и безотказно осигуряваща ми каквото искам.
Приемането на някои факти, дава поглед за търсене на реални и работещи решения. Неприемането им - води до въртене в кръг от "добри намерения". Твое право е да предпочиташ второто, аз предпочитам първото. Свят - шарен. За мен няма проблем в това. ;)

П.П. Нещо над което да помислиш. Нашите цигани...виж произволни материали от сайтовете, от новинарски емисии, предавания с техни изказвания. Има един общ рефрен при тях - "бай Тошо". И то в смисъл колко по-добре бяхме при бай Тошо. Ако има общност в нашата държава искрено тъгуваща по онова време с всичките му кусури - това са именно те. Разбира се по-възрастните, че там поколенията бързо се въртят и младите не помнят, не знаят, нямат база за сравнения. Та все пак помисли си, защо те дето са били много натискани, репресирани, тормозени, бити и пр. по тоталитарно - все пак предпочитат онова, пред сегашната си съдба.
Не изказвам свое мнение "защо", казвам ти да си помислиш по въпроса...

П.П. Глобализация и интеграция не са едни и същи процеси и не се случват по идентичен механизъм...
Напълно съм съгласна. Просто казах, че емигранти не са били приемани в дадена държава ей така от желание да "се осиновят" бедните и слабите и с наивното схващане, че "сега като им покажем на тези хора що е то европейска цивилизация, култура и начин на живот и на тях няма как да не им хареса и веднага ще попият и ще започнат да правят като нас, така е логично, все пак нашето е много по-хубаво от тяхното"...
Населението по света така или иначе се смесва...

Както казах - от алчност е било колонизирането, от алчност е било и допускането на емигранти от бившите колонии.
Във втория случай обаче, направих аналогия с "осиновяването на дете от някой напълно несхващащ за какво става дума" по една основна причина.
При колонизирането - говорим за насилие, окупация, принуда. Нормално.
При "обратния процес" - има очакване на "благодарност", "старание", "желание да се впишеш", защото тогава е доброволно, лично твое решение и избор, има предположение за позитивна настройка към процеса и съдействие той да се случи. Погрешни предположения. И сама го знаеш.

Неслучайно в преден пост написах "гузната съвест" на колонизаторите, поставяйки кавички. Нямах предвид буквално "гузна", беше метафорично и уж за кратко. Ама когато да съм си позволила "за кратко" - все е било грешка.  :lol: Моя разбира се, ще гледам да я избягвам.


Чандра, в бившето циганско гето, дето сега с усилия на общината и частни инвеститори е преустроено в "топ-район" с космически наеми /по твои думи/...та дали там все още живеят циганите от онзи катун? Купили са си безбожно скъпите жилищни площи, или търговски обекти там и въртят бизнес, или докато вървял строежа са се образовали на топ ниво и са изкарали луди пари, за да продължат да живеят там?  Или между новите лукс-билдинги пак са си разпънали шатрите? :lol:
Или просто са били изритани оттам в друго гето, да не грозят централния градски пейзаж? Ни са се интегрирали, ни са успели, ни са станали нещо по-различно от това, което са били преди да им разтурят гетото по достатъчно рафиниран начин, че немската общественост да "ахне възхитено", не да се възмути за "горките цигани".
Залагам на втори вариант. А ти понеже имаш възможност, ако искаш проучи в детайли каква е била съдбата на циганите населявали споменатото гето.
Скъп район е бил разчистен, за да се инвестират пари в него и да се изкарат още повече пари после. Циганите са пречели на това с гетото си и са ги разкарали оттам. Не са ги интегрирали грам. Просто са ги наритали на друго място.
« Последна редакция: Януари 16, 2013, 02:55:47 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Скъп район е бил разчистен, за да се инвестират пари в него и да се изкарат още повече пари после. Циганите са пречели на това с гетото си и са ги разкарали оттам. Не са ги интегрирали грам. Просто са ги наритали на друго място.

Жбрул, районът не е бил скъп, напротив. А откъм "сцена" изобщо не е променен. Там има стари сгради с добра архитектура, заведения с жива музика, бутикови магазини, (но не с познатите ни маркови стоки, а със стоки от Индия, Латинска Америка, Африка)... Населението е смесено, живеят и много чужденци, в което до голяма степен е чарът на района... Районът в момента е сцена, но и силно туристически...НОВО "циганско гето" не е заформено... Циганите и тук не са особено обичани, но не е така масово, като в България... А в квартала, който в момента се опитват да променят, със сигурност живеят смесено мюсюлмани, студенти, германци, дори роми от България... Не вярвам общината да се опитва да "изрита" когото и да било от там, а просто да облагороди района. Тук хората действително имат права, включително наемателите... А явно балканците в околността са станали толкова много, че вече има голям български магазин и Тони Стораро изнасял концерт в небезизвестна тамошна кръчма...  :D
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
За дългото кърмене като метод за контрацепция - мога да пожелая на Андреа на Боби да е жива, здрава и щастлива само.  :lol:
Хе хе, да То аз точно бях спряла да кърмя  де, а и не съм кърмила 100%, особено накрая. Вероятно е бил първият ми цикъл. Права си, че по принцип не може да се разчита на кърменето, ако искаш да си 100% сигурна, ни и Елена е права, че ще се отрази на раждаемостта като я намали. Ама те и циганките кърмят. Аз на няколко пъти виждах циганки да кърмят на пазара, когато си бях в България. Едно време, когато живеех в близост до махалата също съм виждала да кърмят по рейсовете. Като гледам това не им е помогнало :-).
« Последна редакция: Януари 16, 2013, 05:07:16 am от Bobbie »


  
*
И като говорите за "при бай Тошо" сетете се той как реши въпроса с турците.  Ако не помните - имаше километрични опашки с коли по границата, натоварени с домочадието и някаква част от покъщнината. Аз го помня, живеехме на границата и опашката беше над 10километра.
А преди комунизма на хората не им е правило впечатление, че циганите имат по 5 деца, защото и българите са имали по толкова. И тогава а пипнеш нещо чуждо, а са те затворили и теглили един бой, ама сега правата...