0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Не, аз знам проблемите, просто казвам, че няма как да искаме да не е така, ако не се държим равно с тях и това включва абсолютно всичко, включително и да ги съдим за същите неща, за които и нас си. Пробелмите са много - пресътпност, неграмостнос, тормоз над децата,знаят се. Няма начин да се интегрират, ако нямат същите отговорности, каквито другите имат. Отговорността е това, което всъшност ти дава самозъзнание на човек, който е част от обшеството. Но не може да искаме само в една част от живота си да се съобразяват, пък в друга ( за децата примерите) да не ни пука.

Боби, хайде малко да излезем от принципното философстване. Какво значи , "ако не се държим равно с тях?". Значи доста неща, вкл. изброените по-горе от теб./те. схванах на кой аспект се спираш ти/
Значи и нещо друго. Как да се държа/отнеса като към "равен" с една жена, която сред зима си е тръснала полуголото бебе, което очевидно е и болно на улицата и проси, опитвайки се да използва съжалението на минувачите към горкото дете, за да изкара пари!!! Ами прощавай, ама не сме "равни" в никакъв смисъл и няма как да я приема като такава. Ако ми е "равна" - значи и аз да правя каквото и тя, а аз не го правя. Или тя да си гледа детето, както аз /ти и други тук/, ама тя не го гледа така. Та тази жена - не, не ми е "равна" в никакъв смисъл и няма как да я приема като такава, преди да направи редица неща, които за мен са не просто нормални, а напълно задължителни и за които въпрос "дали, или" в главата ми не е възниквал дори. И тя трябва да ги направи лично тези неща, няма как аз вместо нея и да искам. Не аз насилствено и изкуствено да си променям възприятията за нея без никакъв РЕАЛЕН повод да ги променя. Малко да има за какво да се хвана - ще, повярвай ми. Ама като няма...то тези неща не стват само с "би било добре" и "трябва", ако ще са искрени и дълбоки. Другото е принудителна парлама и тя си личи от километри, та няма нужда от нея викам аз.

Детето й е абсолютно "равно" на моето, да, защото е дете и не решава то само какво да му се случва и какъв да му е живота. За да помогна аз на детето й някак си обаче, трябва да преодолея/прескоча НЕЯ, а няма чалъм, защото тя е "вездесъща" независимо колко калпава майка е, ама е биологична майка и това е то.

И стигаме пак до това, че сме генерално на едно мнение относно решенията. Отговорност, равни права, но и равни задължения, поощрения при проявено старание и личен напън, а не само защото си циганин... Ако я виждам тази майка, че опитва да изплува, да се пообразова, пък да работи, пък да си гледа децата добре...да, тогава ще я приема за "равна" с мен. Ще сме равни, защото опитваме да правим едни и същи неща Боби, независимо, че сме в различни изходни позиции. Не сме "равни" в момента в никакъв смисъл - и в добрия и в лошия, към каквото и да отнесеш въпросното "равенство".

Не знам защо си решила, че на нас за децата им точно не ни пука.  8O Откровено казано за възрастните на мен ми пука, дотолкова, че имат пряко отношение към съдбата на децата си. Че те самите живеят скапан живот и държат да си го живеят такъв - хич не ми дреме, големи хора са, имат право да си избират сами какво и как да им се случва. И не е като да нямат избор и подкрепа - имат, какво са си "избрали" е очевидно за всички ни. Проблемът ми на мен е, че техният избор е наложен и на децата им, а аз лично нямам опция да им предоставя друг избор на тези деца. Не защото не искам и те за мен са "по-малко" деца от Дани нали...
И аз преди години се чудех като теб "абе как така държавата - това полиция, социални, н'ам какви отдели за работа с деца" да не могат "силово" да наложат на тези родители да си гледат отговорно децата?! Не може да бъде! Права си, не може да бъде наистина. Държавата АКО иска - може да наложи всичко на всеки свой гражданин. И го налага, ама на нас. На тях - не. Значи държавата просто не ще да им наложи това и онова, не е да не може. А ние пък не можем да наложим на държавата да направи нещо, понеже у нас - тя налага на нас, не ние на нея. И за последното - не са ни виновни циганите грам. Но вече не съм сигурна, че и ние самите сме виновни чак толкова. Механизмите за контрол "отдолу-нагоре" при нас са много порочни и вероятно умишлено е заложено преди време да са такива /само предполагам/. Това е предмет на малко по-друг разговор обаче и ако искаш - ще го продължим по-детайлно нататък.

Жбрул, те навсякъде "социализиращите се" нямат желание да го правят и всъщност точно по тази причина се налага управите да търсят и прилагат решения... Затова и въпросът тогава не справедливо ли е, що е, а КАК действително да се случат нещата ефективно... Вероятно няма място по света, където да няма проблемни социални групи...
Ми нали и аз това разправям?  :lol: КАК да се случи ефективно? Ами с национален задължителен тест за всички деца и неиздържалите го да бъдат на предучилищно обучение. Много по-защитимо и изпълнимо, като имаш нещо черно на бяло, при това засягащо всички наред. Вместо алабалистики и философии, дали мама възпитава и обучава по-калпаво от госпожата в ДГ, или обратното. И в крайна сметка което и да е вярното от двете - не засяга тези които трябва.
Отговорът е ясен на всички. Мама циганка обучава по-зле от госпожата в ДГ, защото и тя самата не говори български, да не говорим за други знания и умения, които да предава на потомството. Мама не циганка - обучава, или еднакво добре, или по-добре от госпожата в ДГ, защото има база на която да го направи. Еййй голямо пристискване да си го кажем направо бе!
Когато децата и на двата "вида" майки са минали през обективно оценяване - няма дискриминация, няма етноси - има факти. Това дете покрива, другото - не. което не покрива се дообучава. Това може и да работи наистина. Последната недомислица - няма да сработи. Т.е. няма да постигне заложените в нея цели спрямо нуждаещите се от "социализиране". Ако ще и поради факта, че "задължително" в Германия и България съвсем не означават едно и също за гражданите.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Като контра пункт на предишното ми писане, по повод организацията в Токуда, да споделя нещо от моя приятелка, която е със семейството си в Германия. Детето й провежда лечение там:

K., let me tell you what a service I experienced last night in the clinik. Every 2 weeks there is a "massage night for parents". So in the afternoon a nurse came to the room and asked me: At what time would you like massage tonight? And I enjoyed a 20 minutes relaxing massage before bedtime.

Това е последното нещо, за което бих си помислила, при пложение, че в снимков материал виждам каква е клиниката и как въпреки тежките болести, децата там се чувстват като във.....игра:

 We are just coming back from the hospital and the third infusion went as smooth as the previous two. M. had so much fun in the game room that when the time to discharge us approached he start looking nervously at the clock asking if there is still time for another game. Thats my boy!

Много силно се надявам при тях всичко да приключи отлично и бих им предложила даже и филм да направят. Освен за това, което им се предлага там и за техният дух, силен, с обич и огромна любов. Дух, може би несломим именно поради условията, които не ги затормозяват допълнително, а напротив - само ги улесняват.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 15:55:17 pm от Nina »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Писня ми за циганите и не ми се дори и чете вече.
Нещо да кажете за тази чисто бългасрка моторика : http://www.monitor.bg/article?id=369764 Българинът си бие жената, децата, а сега май все повече и повече и родителите.


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Писня ми за циганите и не ми се дори и чете вече.
Нещо да кажете за тази чисто бългасрка моторика : http://www.monitor.bg/article?id=369764 Българинът си бие жената, децата, а сега май все повече и повече и родителите.

домашно насилие има по цял свят, вкл. в твоята нова родина.

159 души потърсили помощ за 1 година в София. колко процента е това от населението от близо 2 милиона? :)

това ми прилича на оня виц с рекламата за свръхделикатесен и скъп салам от чучулиги. съставът бил конско месо и месо от чучулиги в съотношение 1:1 - 1 кон на 1 чучулига.

та и тука така. на бг вестниците едно не може да им се отрече - отчаяно търсят лошата новина и друга не признават.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
jam, когато ме мързи да пиша, съм ти много благодарна.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
та и тука така. на бг вестниците едно не може да им се отрече - отчаяно търсят лошата новина и друга не признават.

Да, абсолютно вярно е и това. Колкото и да е черна ситуацията, по-черна да излезе ако може. Аз затуй вестници не чета от много години. А телевизия гледам чрезвичайно, когато вечерям и баба ми си е пуснала телевизора. Голямо теле съм станала в това отношение и ми е много добре. Иначе детски филмчета - бол. Отгледах се.  :)
Днес съм си у нас, но вчера бях на работа и се вълнувам от наближаващият грип. Нали съм много кекава от към простудни заболявания, включително и сега съм болна, та си се вълнувам аз и колежката ми казва - звъня аз на Б. /тя е в Ирландия/ и и казвам, абе вие как сте, чакате ли грипа  :lol: А тя и отвърнала - И., аз само от България, от тебе, научавам черните новини - миналия месец края на света, сега грипа! Аман, депресираш ме. Туй то.
*
Писня ми за циганите и не ми се дори и чете вече.
Нещо да кажете за тази чисто бългасрка моторика : http://www.monitor.bg/article?id=369764 Българинът си бие жената, децата, а сега май все повече и повече и родителите.
Пък циганите не си бият жените, децата и родителите нали...  :lol: Или ако го правят то е защото са необразовани и като цяло им е простено, вероятно щото не знаят, че това е лошо? Или е по-простимо да биеш/убиеш някой за 5 лв., не за да ти припише апартамент?
И кое е "чисто българската моторика" в тази статия? Че няма разбивка колко са бити все едно по каква причина и да драснем една "етническа сметка" накрая. ;)

Това, че ние също "не сме цвете", не прави тях "повече цветя" от нас Боби. И сама знаеш, че ако ровнеш срещу тази статия - ще намериш 100 подобни, в които само циганите са действащи лица. Та хем не ти се говори, хем мяташ някакви статии пак в посока на такива сравнения...
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 16:23:21 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Остави циганите.
В щатите няма домашно насилие.
Само се стрелят.
*
Остави циганите.
В щатите няма домашно насилие.
Само се стрелят.

Все пак това е по-хуманно и цивилизовано Елфи. ;) Напред са хората. Да умреш от як побой и просто да ти пуснат един куршум на точното място...огромна разлика в усещането е.

П.П. Боби понякога те чета и си мисля...бе тези документални кадри, които гледам и са снимани в САЩ, да не са нещо поръчков игрален филм а? Или ти не живеейки в гетото си вярваш, че приемаш онези от гетата за "равни с теб" понеже просто не ги засичаш. Ти си в твоя свят, те в техния и ако се засечете то е само в болницата. Ако не работиш в болница - даже ще си повярваш, че при вас такива хора няма. А ги има и си ги дискриминирате амаааа пушек се вдига. В болницата един-двама ще съжалиш, ако ти се налага да им живееш в квартала и да залягаш с децата, понеже наоколо се стреля...друго ще е.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Имаше една случка (май не го давам за първи път примера) - в едно българско село или малко градче трябваше да се настани дом за деца с умствена изостаналост. Вдигнаха се на бунт жителите - не ги щат. Не можело така да се разхождат между тях и да ги смущават. Ама иначе сме много състрадателни хората, толерантни, но... отдалече  :wink:
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 16:47:41 pm от Елфи »
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Аз пък пак като фен на конспиративните теории :? Много ми е интересно как точно знаят какъв ще е грипа тая година, колко рекомбинативен и неподатлив на всички видове ваксини ще бъде и колко точно хора ще разболее... И това се знае месец преди въпросния грип да се развихри с пълна сила :? Не ви ли звучи малко като завоалирано: абе пуснали сме сега една мутация на свински, патешки, птичи и кравешки грип да видим колко хора ще се поболеят и в разгара на грипната епидемия ще се появи поредния фармацефтичен гигант, който да ни предлага панацея срещу грипа срещу незнам колко си пари :? Имам позната в аптека, която каза, че са им пуснали мемо от министерството , рзи и още незнам си колко институции, че грипа иде - да зареждат яко щандовете...
Та в тоя ред на мисли се поражда в мен едно такова недоверие и в тая област.

А за щатите - там наитина не се бият, направо арсенала и почват да стреляд де що шава. Много гледам "Анатомията на Грей" и там съм се нагледала точно на такива сллучаи - скимва му, прещраква му шайбата и тръгва да стреля наред...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Писня ми за циганите и не ми се дори и чете вече.
Нещо да кажете за тази чисто бългасрка моторика : http://www.monitor.bg/article?id=369764 Българинът си бие жената, децата, а сега май все повече и повече и родителите.

http://en.wikipedia.org/wiki/Epidemiology_of_domestic_violence
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
 julia_m, прогнози за грипа се правят на база анализ на заболеваемостта в южното полукълбо, през техния зимен период. Но, си е теория на вероятностите... Аз самата в момента карам нещо вирусно с болки в мускулите, хрема и дращене в гърлото, засега с температура около 37.0.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Да ви кажа, може много да съм в грешка, ама грипа все ми изглежда като грип. И преди  15 години и сега. Дали ще е свински или птичи, или както и да го нарекат все си е хрема, гърло,кашлица, температура, главоболие , ставни болки .... все там някъде се върти. Все си мисля, че психозата трябва да се създаде, та да се втурнем през глава, че да изкупим произведените вече ваксини. Много мутации много нещо. И преди и сега все си има починали. Преди ако се е споменавало, то сега се крещи че са умрели.
Айдеее, по тв7 започна предаване по повод ромите и гетата. Първия въпрос беше "какво се постигна с 20 годишната интеграция ?"
Новината е че за следващите години са предвидени 8 милиарда лева  8O (и не казаха че ще са фондове)-  ха да ни е честито на данъкоплатците.
Защитника полудя.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
в България, децата посещаващи ясла или ДГ се водят на "пълна държавна издръжка"
но на практика ...
плащаш такса, която в нашата община е 60 лева /или 15 лева, ако детето не е посещавало през месеца/
плащаш си учебните помагала и всякаки консумативи по учебния процес
купуваш плодове
купуваш минерална вода
купуваш тоалетна хартия, мокри кърпи, домакинска хартия
ако желаеш да се чисти с препарат, различен от трезон купуваш и него
плащаш си куклен театър, на който не те питат искаш или не да заведеш детето си
плащаш си снимки
плащаш си почерпките по време на тържества ...

Аз Преслава ни щъ да я интегрирам с циганетата
ай да видим кой и как точно ще ме задължи, в затвор ли ще ме вкарат
Преслава ще търгне на училище на 5 г. и 9 месеца и нито ден по-рано
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 19:55:30 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Зависи от общината.
Аз съм плащала само такса.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
тъй де, ама ти си я плащала преди 12 години :)
аз не искам да плащам подобни неща, по-добре детето ми да си стои у нас
по-евтино ми идва някак си
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Мини, аз не плащах нищо, когато в други населени места се плащаше дори пръстта за цветята в саксиите. И нищо не се е променило особено за 12 години. Затова пак ти казвам - зависи от общината  :wink:

пп Познавам една ресторанстска певица, която е и учител в детска градина в Несебър, даже и заплатите им знам  :lol:
*

Преслава ще търгне на училище на 5 г. и 9 месеца и нито ден по-рано


osi_9 И аз така бих постъпила.

Някои вече писаха, че нямат проблем със "задължителното" и не са против, но аз продължавам да не разбирам причините за това децата на всяка цена да бъдат вкарани в детски градини на 4-годишна възраст. Кое диктува тази мярка?

Защо тоя зор да стават пъдари на малките деца и да ги съберат като овце в кошарата? Нямат ли си други работа да вършат и други пролбеми в държавата да разрешават?

Минаха ми през радара различни хипотези за реалните мотиви и цели на мероприятието, но каквито и да са те, едно ме възмущава най-много: че няма честен и открит диалог между инициаторите-политици и обществото, нещата не се наричат с инстинските им имена. Пак някой някого прилъгва и принуждава, уж в негов интерес, но снизходително и патриархално, без да го третира като равен, като партньор и с уважение.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 20:38:42 pm от цигу »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз пък не виждам причина въобще да се задължават да посещават училише. Могат да си учат в къщи и да полагат изпити. Аз не бих го направила, но има хора, които смятат, че това е по-добре.