0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Моториката е прецакана. Тъй си мисля аз. Просто споделих.
Пълно е с примери как българин може да прецака едно добре работещо (навън) предприятие. Какво като Токуда е Японска?

Години наред съм в сферата на услугите - реве ми се, когато трябва да работя с Пепси, примерно. Тва българина е способен да о.. ре работата и на най-успешната фирма.
Затова си пея мантрата за качеството, което трябва да се изисква, ама народецът си ползва лошите услуги и си трае.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Аа, Елфи, не е само до българина прецакването - има примери как работещи навън фирми, като стъпят на местна почва, прихващат едни такива странни условности и качества, дето хич не са им присъщи иначе - пример - ЧЕЗ и ЕОН :? например...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Според мен не сме взискателни. Честно казано аз се старая, наистина, включително и семейството си превъзпитавам и се борим за права, но понякога не ми издържат нервите. И се предавам, вадя от джоба и толкоз. Сега им казах на Токуда, но какво друго да направя, може би да подам писмен сигнал. Или да не ходя вече в Токуда, както може би ще се случи, до следващия път, дето ще ми скъсат нервите и..
Трябва да сме масово по-взискателни.
*
Гане, що да си дават зор? Никой не ги гони и изиска нещо от тях. Могат-правят го.


Навремето се запознах със собственика на едни бургаски клиники, точно защото ме размотаваха. Човекът лично дойде да ми се извини и докара друг лекар, който почиваше, защото пулмологът , който трябваше да ме прегледа се отнесе с мен, га че ли съм в държавна болница и не съм се грабнала от 50 км по време на работа да им дам пари за мед. услуга.


Аз съм голям питбул в това отношение - захапя ли, докрай не пускам.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 12:32:06 pm от Елфи »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Не знам, ужасно е и повсеместно...
Тук наскоро спря тока, ей така изведнъж - гръмна някакъв кабел и останахме на тъмно около 40 мин. В рамките на тия 40 мин /нямаше ток целия град/, явно се е действало и то много бързо, за да се оправят нещата. По същото време, майка ми ми се оплака, как дошъл тоя дето отчита тока, врътнал шалтера, спрял им тока и заминал и това без даже да провери, че е пипал грешния електромер... Съседа не си платил тока, дошъл момъка и дръъън - отишло всичко на общо основание. И като питаш защо и как - вдигат ръце и нищо не ти казват... Ей това е проблема с монополистите в БГ. Тук като не те кефи, отиваш при друг и го сменяш. Имаш някакви опции, а в България няма опция, загробен си до живот... :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
За мен това не е вредно за децата, не го виждам като проблем и не смятам, че е намеса на държавата във възпитанието на децата ни. За мен това е начин да социализират децата, да ги научат на нещо, но наистина трябва да се направи сериозно и добре издържано, за да има ефект.

Гане, аз никъде не казвам, че това е вредно за децата бе.  :lol: Просто ми е абсурдно да се приема, че има само едно "полезно". На какво основание да го приема? Ако Дани не ходи на ДГ ще е асоциален, ненаучен на нищо /примерно да рисува човече с пръсти/ и не моЙ тръгна в първи клас успешно? Това са пълни абсурди. ДГ е опция, не може да е задължителна институционалната грижа за деца. Този избор е на родителите и нищо не може да ме убеди, че не е.

По същата логика, може да се реши, че децата в гимназиална възраст не просто ще ходят на училище, ами задължително ще посещават училища под формата на пансиони през седмицата например. Понеже иначе висят по компютрите, играят игри с насилие, поради слаб родителски контрол се мотат по паркове и градинки, пият нелегално алкохол, друсат се и правят секс. Все кофти неща, значи ако ги позатворим някъде под режим - ще им се отрази благотворно на бъдещото справяне с живота и евентуален прием във ВУЗ да кажем. И на подобна идея мисля, че ще се намерят поддръжници апропо, все пак има родители, които плащат немалко пари, за да бъдат обучавани отрочетата им точно под тази форма в чужбински пансиони. Ама това все пак е опция и се ядва, не е като да е задължително за всички.

По тази причина са ми възраженията за формулировката "задължително" точно за такива неща. Да е опция - да. Да има условия, които детето трябва да покрива все едно дали е било на ДГ, или не е било - да. Родителите да си решават и преценят дали имат нужда от помощта на ДГ, за да покрие детето им съответни критерии, или нямат и в този ред. Ако дете не покрие подобен "тест", а все пак му предстои скорошно тръгване на училище, тогава мога да се съглася, да има задължителна форма за подготовка. Защото тогава ще е доказано "черно на бяло" несправяне на родителя и щета за детето. Ама априори да приемем всички родители за некадърни и несправящи се - не ми се вързва на мен.  :?

Аз нямам принципно несъгласие за посещение на ДГ все пак. Щом смятам след година да си запиша и моето дете, пък при това и ще плащам за ДГ. ;) Но ако по някаква причина "не му понесе ходене" на ДГ, мое право си е да прекратя това ходене и точка. Другото смешно за мен е, че мога и да реша в училищна възраст да провеждам т.нар. домашно обучение и детето ми никога да не прекрачи прага на класна стая, а да се явява на изпити по предметите. Ама в същото време не можело да не ходи на предучилищна и да бъде подготвяно за нещо, което изобщо няма да му се случи. Просто пример, че нещо е яко недомислено с тези текстове.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Нина, аз вдигнах същия скандал в Цибалаб!
За всяко вземане те таксуват 5 лв. освен цената на изследването, но го пише с малки букви в края!
[/url][/url]
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Според мене детската градина не може да е задължителна, ако същевременно е платена и ако няма достатъчно места...
Не знам, дали се копират западни модели, но в някои области на Германия, примерно, с цел да се подпомогне "социализирането на чужденците", градините (поне последните две стъпала) са напълно безплатни за родителите... Между другото, на повечето държави им е ясно, че "социализирането" е от полза НЕ само на "социализиращите се", а на цялата държава...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Да споделя и аз . За тока и монопола .... и права .
Абонати сме на ЕВН. Преди години идват и местят таблото от вън. Единия етаж е фирмен ток , другия битов. При местенето обръщат партидите - там където живеем става фирмен, а в офиса - битов. Плащаме си години наред сметките гледам си фактурите , но не зная, че номера на електромера не отговаря на съответната тарифа. Идва обаче един момент когато ме сюрпризират с доволно голяма сметка на фирмения ток. И тогава виждам къде е проблема. Междувременно в офиса към момента консумацията на ток е два пъти по малка като киловати - но там плащаме като битов ток. Обаждам се в ЕВН "елате с нотариалния акт" 8O, който на всичкото отгоре трябвало да остане като копие към молбата ми. Как така с нот. акт ? за какво е ? - отговор няма, но без нотариален акт няма да ме отразят въоббще. Личната ми карта е с адресна регистрация - същата. Стискам зъби и отивам (с нот. акт) и с черен фулмастер в ръка. Искате нотариален акт - вижте го. Гледа го госпожата , прочете го.И с черния фулмастер започнах да зачертавам  - фамилии, ЕГН-та,  номер , том , партида ..... Госпожта „ама не може „. Е тука вече ми завря разговора премина в един по различен тон . Както и да е, след половин часови препирни се оказа че можело и без нот. акт . И за какво си хабихме нервите? Попълних си формулярите . Дойде техника (на 27,12,2012) , констатира проблема, отстрани го. И аз забравих  за случая. До вчера – в 18,30 ми звънят от ЕВН да ми кажат че били завъртяни партидите . Ами аз това отдавна го знам , за това и съм подала молба  и повикала.  Госпожата обаче ме пита дали имам някакви възражения. .... опппааа, светна ми лампата.  Чия е вината и права имам ли в случая, че плащаме години наред фирмен, вместо битов ток  (пак  казвам че там където по –правило трябва да е фирмен консумацията  е по-малко). Защо въпросната служителка точно 20 дни звъни по късно , щото ЕВН са силно заинтересовани дали съм удовлетворена ли? Започнах да се съмнявам. Попита ме отговора по телефона устройва ли ме . Отговорих й че най малкото неудобство, което мога да им създам , като компенсация за това, че явно техните  не достатъчно грамотни служители са ми причинили години на ред да плащам грешни пари е да получа писмен отговор (щом има такава опция). Та сега се чудя да търся ли някакви права от този гигант ?  Да си създавам ли това главоболие (че другите са малко) да си търся правата за компенсация.  Щото в държавата ни  да си търсим правата си е чисто създаване на  главоболия. Нямам нищо , освен последните сметки (2-3). Нито помня кога точно са изнасяли таблото, документи не са давали. Права ли – химера.
А да не говорим, че щом завали дъжд тока спира ..... изчезвала има фазата и я търсят тая фаза по около 10-12 часа. Не искам и да се сещам.


На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Е, нали казаха, че родители които не желаят децата им да посещават предучилищна от 4г. да го заявят в общината и да нямат глоба? Значи все пак могат да не ходят децата на ДГ, ако ще и изпит да полагат за "годност".






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
avallon, търси си ги. Пари няма да ти дадат на ръка, но ще ги прихващат от бъдещите ти сметки.
Напомням ти, че можеш да ги осъдиш, но няма да е необходимо, защото ще се споразумеете  :wink: Когато идват техници, задължително изисквайте протоколи с подпис и дата.

Имах проблем от подобно естество (няма да досаждам с подробности) с Виваком и ми прихванаха от таксите (намалиха ги, до издължаване от тяхна страна).
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 13:21:50 pm от Елфи »
*

Не знам, дали се копират западни модели, но в някои области на Германия, примерно, с цел да се подпомогне "социализирането на чужденците", градините (поне последните две стъпала) са напълно безплатни за родителите... Между другото, на повечето държави им е ясно, че "социализирането" е от полза НЕ само на "социализиращите се", а на цялата държава...

Чандра, аз също съм на мнение, че полза ще има за цялото общество, ако нашите "социализиращи се" наистина решат да се социализират. Въпросните и сега имат право /също като мен/ да ползват услугите на яслите и ДГ. Не ги ползват. Да ги задължим да го правят в полза на цялото общество, като въведем това "задължително" за всички, понеже иначе би било дискриминация. Хубаво. То и училището е задължително за всички, ама знаем кои пак не го посещават. На "коя кълка се лежи", че ще започнат тези деца да посещават задължителната ДГ и да се социализират? Питането ми е от техническо естество. На училище не ходят, но на задължителна ДГ - ще ходят. Защото...?

Затова съм на мнение, че е по-добре тест на определена възраст, за покриване на определени критерии за всички деца. Което не ги покрива - тогава може да се говори за задължително обучение, защото е в полза на детето. Нищо против нямам.
Така пак нищо не правим. То и без друго повечето родители си пращат децата на ДГ, та дори места няма за всички, а тези същите деца все пак не са баш "целевата група" на въпросното обучение, няма какво да се залъгваме. "Целевата група" - пак ще е извън ДГ, пак "несоциализирана". Само дето някой съвестен родител ще търка подметки по учрежденията илишно, за да декларира, че неговото дете няма да посещава ДГ, че да не го санкционират и това е цялата "полза" от въпросния "титаничен труд". :lol: Да струпаме още бюрокрация и разкарвачка на хора, които и без друго "не клатят баджак" по цял ден.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Da si представим, че с магическа пръчка този етнос изчезне  - ще ви се решат ли проблемите тогава?

И да попитам - цигани ли отпуснаха субсидията на Пайнер, цигани ли дадоха, съответно усвоиха милион и половина за новото лого На БГ, което прилича на детско повърнато? Само тези двечки акции (а те са стотици подобни) директно бъркат в джоба ни, колкото 5 цигански катуна, но те не предизвикват у вас да наливате найсе страници от пусто в празно.

Фиксирате се върху циганския проблем това, щото врага е най-лесен и по личното ни самомнение го превъзхождаме ...а и трябва някъде да си изсипе социалния гняв.

Само да вметна - ако някой реши да ме отрази, ще мога да пиша чак довечера, щото работа ... нали знаете има и такова занимание

ПС
Заглавието на темата междувпрочем много точно илюстрира съдържанието й - основно 6,7 души в работно време леят потоци празнодумства, пишат чаршафи словоблудства, вместо или да си гледат работата, за която им се плаша, или да си обърнат внимание на децата, или да пишат и да помагат в останалата част на форума, в която наистина могат да бъдат полезни. Ей това е оценка на т. нар. моторика.


Фуси, прекаляваш вече, не мислиш ли? Най-сърдечно и официално те моля да внимаваш с оценките и квалификациите кой как, къде и защо пишел, защото най-малкото не е твоя работа. Въпрос на личен избор е кой, къде и кога ще пише, така че моля те, спести си сарказма. Точно в момента дори обиждаш потребителите пишещи тук, да не говорим, че ги клеветиш. След като ти не искаш да четеш и пишеш тук, понеже си имаш по-важна работа - твоя воля, не го прави, никой с нищо не те задължава, нито те назидава, ама защо сега не пишеш, ама защо не взимаш отношение по тия проблеми и бла-бла. Ти защо сметна, че имаш право да назидаваш по този надменен начин нас? Хубаво си виж поста и пак помисли кой словоблудства.
Извинявам се на модераторите, че дори след тяхна забележка си позволих и аз да намеся, но наистина вече ми прекипя.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: "Оценка на моториката" на днешната бълга
« Отговор #174 -: Януари 18, 2013, 14:00:24 pm »
Да споделя и аз . За тока и монопола .... и права .
Абонати сме на ЕВН. Преди години идват и местят таблото от вън. Единия етаж е фирмен ток , другия битов. При местенето обръщат партидите - там където живеем става фирмен, а в офиса - битов. Плащаме си години наред сметките гледам си фактурите , но не зная, че номера на електромера не отговаря на съответната тарифа. Идва обаче един момент когато ме сюрпризират с доволно голяма сметка на фирмения ток. И тогава виждам къде е проблема. Междувременно в офиса към момента консумацията на ток е два пъти по малка като киловати - но там плащаме като битов ток. Обаждам се в ЕВН "елате с нотариалния акт" 8O, който на всичкото отгоре трябвало да остане като копие към молбата ми. Как така с нот. акт ? за какво е ? - отговор няма, но без нотариален акт няма да ме отразят въоббще. Личната ми карта е с адресна регистрация - същата. Стискам зъби и отивам (с нот. акт) и с черен фулмастер в ръка. Искате нотариален акт - вижте го. Гледа го госпожата , прочете го.И с черния фулмастер започнах да зачертавам  - фамилии, ЕГН-та,  номер , том , партида ..... Госпожта „ама не може „. Е тука вече ми завря разговора премина в един по различен тон . Както и да е, след половин часови препирни се оказа че можело и без нот. акт . И за какво си хабихме нервите? Попълних си формулярите . Дойде техника (на 27,12,2012) , констатира проблема, отстрани го. И аз забравих  за случая. До вчера – в 18,30 ми звънят от ЕВН да ми кажат че били завъртяни партидите . Ами аз това отдавна го знам , за това и съм подала молба  и повикала.  Госпожата обаче ме пита дали имам някакви възражения. .... опппааа, светна ми лампата.  Чия е вината и права имам ли в случая, че плащаме години наред фирмен, вместо битов ток  (пак  казвам че там където по –правило трябва да е фирмен консумацията  е по-малко). Защо въпросната служителка точно 20 дни звъни по късно , щото ЕВН са силно заинтересовани дали съм удовлетворена ли? Започнах да се съмнявам. Попита ме отговора по телефона устройва ли ме . Отговорих й че най малкото неудобство, което мога да им създам , като компенсация за това, че явно техните  не достатъчно грамотни служители са ми причинили години на ред да плащам грешни пари е да получа писмен отговор (щом има такава опция). Та сега се чудя да търся ли някакви права от този гигант ?  Да си създавам ли това главоболие (че другите са малко) да си търся правата за компенсация.  Щото в държавата ни  да си търсим правата си е чисто създаване на  главоболия. Нямам нищо , освен последните сметки (2-3). Нито помня кога точно са изнасяли таблото, документи не са давали. Права ли – химера.
А да не говорим, че щом завали дъжд тока спира ..... изчезвала има фазата и я търсят тая фаза по около 10-12 часа. Не искам и да се сещам.

Гони ги до край, да ти дадат писмени документи и всичко както си му е реда, ако е нужно да ти връщат пари - да приспадат от сметки или пък да си ти ги върнат, все тая, ама си ги гонкай. Тъкмо днес четох, че двама клиенти на ЕВН започват дела срещи тях за некоректно отчитане и начисляване на сметки, така че няма да сси първата или последната която ще се заеме с това нещо. Аз лично съм имала два или три пъти контакт с тях пак за сбъркани неща и жалби съм пускала, че ни беше спрял часовника на блока и пердашеше само на дневна тарифа, и се радвам да споделя, че въпросите са решавани доста бързо.
http://marica.bg/show.php?id=96303
ето я статията
Jbrul, напълно съм съгласна и подкрепям коментарите ти.
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 14:08:08 pm от julia_m »
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Жбрул, те навсякъде "социализиращите се" нямат желание да го правят и всъщност точно по тази причина се налага управите да търсят и прилагат решения... Затова и въпросът тогава не справедливо ли е, що е, а КАК действително да се случат нещата ефективно... Вероятно няма място по света, където да няма проблемни социални групи...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Авалон, търси си правата. Те са в абсолютно нарушение и го знаят, затова ти се мазнят сега и се надяват да не предприемеш действия. Длъжни са да ти дадат протокол за преместения електромер. Големи са хиени тези, ама ако им се "озъбиш" и разберат, че не падаш от Марс, свиват перки, понеже са наясно, че едно евентуално дело ще ги вкара в приключение. Ние имахме подобен проблем, подозирахме, че електромера не отчита правилно и има някаква повреда, понеже плащахме безумни сметки. Пуснахме жалба и молба да дойдат да си го замерят и да се установи има ли проблем. Познай, дошли и тихомълком директно го сменили без да ни уведомят /живеем в блок и таблата са на партера във входа/, ни протокол, ни дявол. Сигурен сигнал, че не е работел изправно. Единствената причина, поради която не предприех по-сериозно действия беше, че баща ми работи при тях, макар и в друг град и се опасявах, че мога да му навредя. Иначе той ми е казвал, че са в нарушение щом не са ми дали протокол. Така че, мятай ги смело, заслужават си го. Вярно, ще си създадеш главоболия, ама според мен трябва да си търсим правата. Както каза и Елфи, по-взискателни трябва да сме. В момента се разправям с Мтел и съм готова да ги съдя, ако не се споразумеем по начин, който ме устройва. Надупени са отвсякъде и го знаят, сезирала съм де що има комисии и ония са мазни-мазни, ама пак искат да минат тънко, да си прекратят договора, ама без да има последици за тях. Ахахаха, симпатяги, не са познали просто. Не знаят с кой са се захванали и какво ги чака :lol: До дупка ще ги гоня, писна ми всеки да ни клати както си иска в тая държава, аман вече.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
За всяко човъркане се прави протокол, който се подписва от клиента!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Да де, стига клиента да е уведомен, че има човъркане :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
За всяко човъркане се прави протокол, който се подписва от клиента!
Такова нещо (протокол) не е съставяно и нямам. Като получа писмения отговор ще поискам и протокол.... и обратно пак в ЕВН. Дано имам време и нерви за разправии.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.