0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #80 -: Май 21, 2015, 06:02:41 am »
Благодаря ти мила :bighug:
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #81 -: Май 21, 2015, 09:58:41 am »
Можеш да осиновиш сама,но от съпруга ти се иска съгласие-лично пред съда или в нотариално заверена декларация.Отделно от това ще съберат данни за него по време на проучването.
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #82 -: Май 21, 2015, 16:00:37 pm »
Хоуп-лов ,много ти благодаря :P
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #83 -: Юни 18, 2015, 12:00:39 pm »
Около нас всички с подадени документи вече осиновиха. А нашите документи изтичат след три месеца. Ех че бързо лети времето...
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #84 -: Юни 18, 2015, 14:01:06 pm »
lili2011, много зависи от зададения от вас профил за детенце (изисквания за произход,
възраст, и т.н.)

*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #85 -: Януари 18, 2016, 16:43:38 pm »
Момичета,
четох някъде из темите, че имаше оплаквания от рдсп- младост в софия. В тази връзка, бих помолила който има по-скорошен опит с това рдсп и рдсп- лозенец  да сподели впечатления. Колебая се къде да подам документи. Адресната ни регистрация е в Младост, но се преместихме да живеем в Лозенец, т.е. ако си заслужава, може да я променим:) Благодаря ви предварително :)
The impossible is often the untried [/i]
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #86 -: Януари 27, 2016, 20:31:12 pm »
не знам дали някой чете изобщо в темите за осиновяване... май няма особена активност
все пак да питам- за удостоверението за психично здраве е нужно не само да се запише, че не се водим на отчет, а и да минем преглед при психиатър нали?
The impossible is often the untried [/i]
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #87 -: Януари 27, 2016, 22:00:53 pm »
Алфи, хвърляме по едно око и тук :) , но аз поне нямам опит с Младост и Лозенец, за да дам съвет. Удостоверението за психично здраве ние го вадихме от психо диспансера на Екзарх Йосиф 59 (София).
http://cpz-ns.com/
На регистратурата/информация те проверяват дали се водиш на учет, плащаш такса (по спомен е 40 лв.) и отиваш при лекар-психиатър да попълни бланката и да завери, че си психично-здрава. Лекарят прави кратко интервю дали в рода има хора с психични заболявания и зависимости, самата ти имаш ли оплаквания, употребяваш ли алкохол/цигари, какво работиш. Описва ги тези неща на бележката, която издава и дава заключение. Трябва да пише, че удостоверението е за осиновяване.
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #88 -: Януари 27, 2016, 22:04:31 pm »
Aлфи, четем  :D но не могa дa ти отговоря зa нaчинa нa рaботa нa определено РДСП
Дa кaто отидете в центърa зa психично здрaве освен бележкaтa, че не се водоте нa учет, се провеждa и психологично интервю с двaмa ви по отделно. Бъди искренa и спокойнa.
Успех!

И дa знaеш, че когaто стaвa въпрос зa осиновявaне всички институции сa много отзивчиви! Чиновниците стaвaт хорa...
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #89 -: Януари 28, 2016, 00:44:47 am »
Алфи, четем :), но аз за дирекциите в София не мога да кажа, ние подавахме документи в Перник. Ако някой се интересува от РДСП-Перник, ще разкажа :).

За психиатъра - да, искат документ, който е отделен от медицинското, издадено от личния лекар. Важно е да има печат, на който пише психично здрав и не се води на отчет, и да послужи за осиновяване. Прегледът, както и Додич е писала, е разговор дали има фамилна обремененост, и т.н.
« Последна редакция: Януари 29, 2016, 18:20:06 pm от marsi »

*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #90 -: Януари 29, 2016, 14:01:02 pm »
Благодаря, момичета! :D
The impossible is often the untried [/i]
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #91 -: Февруари 25, 2016, 16:07:02 pm »
Момичета, колко време минава докато ви дадат входящия номер? Подадохме документите си на 17.02. 16 и ни казаха, че до няколко дена ще ни се обадят да ни кажат кой ни е соц. работник. Попитах ги: "А входящ номер няма ли да ни дадете"? "Ами тогава като ви се обадим, ще ви го кажем". Хич не ме кефят такива устни комуникации, аз съм професионално деформирана в това отношение и твърдо вярвам в немската поговорка: wer schreibt, bleibt. ( т.е. който пише, остава в свободен превод). Ама нейсе. Но досега ни вест ни кост. Пък бях чела точно за рдсп младост не особено позитивни отзиви по отношение на организация и бързина.
The impossible is often the untried [/i]
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #92 -: Февруари 25, 2016, 17:06:29 pm »
ALFI, понеже аз също съм професионално деформирана, при подаването не си тръгнах докато не ми дадоха входящ номер. Минала е вече седмица и моя съвет е в началото на другата да ги потърсиш, защото от датата на подаване на документите текат въпросните 3 месеца за проучване.
Първата ни процедура мина меко казано проформа, но с втората социалната работничка си спази всички изисквания за срещи и комуникация и се обади доста бързичко - в рамките на 7-10 дни от подаване на документите.
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #93 -: Февруари 25, 2016, 21:25:34 pm »
Dodich, бъди сигурна, че не другата седмица, ами още утре ще имат щастието да ме видят в действие :D
The impossible is often the untried [/i]
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #94 -: Февруари 26, 2016, 21:03:04 pm »
За протокола: взех си входящия номер 8).  Но "съвета" да имам повече доверие на хората, с които ще работя, малко ме вбеси. Някак беше като атака от страна на провинили се, нещо от типа на вменяване на вина. Не съм изпадала в паника, нито пък съм ги нападнала с обвинения, просто смятам, че дори и в България си има някакъв ред. И ако искаме някога да започнат да вървят нещата в някаква по-читава посока, е добре да се спазва този ред. Т.е. когато подаваш документи в някаква институция, да ти се дава входящия номер, а не да ходиш като просяк да им се молиш. А социален работник още нямаме... Добре, че не настоявах да ми определят и социалния работник , чеееее....  :D
The impossible is often the untried [/i]
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #95 -: Февруари 26, 2016, 22:05:34 pm »
Честито, ALFI! :) Дано не ви създават проблеми. Ако случайно не ви предложат да прочетете социалния доклад поискай да го видиш и да отстранят неточностите ако има такива. Успех и пиши как се развива процедурата!
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #96 -: Февруари 27, 2016, 00:27:52 am »
На нас не са ни давали входящ номер в началото (не съм се и сетила да попитам, честно казано  :)).
След това имаше един по-обстоен разговор между мен и инспекторката. Следващото, за което ни се обадиха, беше курсът за кандидат-осиновители (с продължителност една седмица), като накрая получихме удостоверения за него.
И една последна среща с посещение у дома, където се състоя най-обстойният разговор между двамата социални работници, мен и съпругa ми.
Накрая ни повикаха да прочетем и подпишем доклада. Имаше две формулировки, които не одобрих, обсъдихме ги и направиха необходимите промени, след което подписахме окончателния вариант на доклада.
Успех, ALFI!
« Последна редакция: Август 07, 2017, 22:44:24 pm от marsi »

Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #97 -: Ноември 04, 2016, 20:46:14 pm »
Отдавна никой не е писал в тази тема, но се надявам някой да ми отговори.
Вписването в регистъра за осиновители е за срок от 2 години. Колко време преди това е хубаво да се подаде молба за подновяване на вписвавето и какви документи се подготвят. Сигурно има срок после за издаване на новата заповед за продължаване и предполагам трябва да е с дата преди изтичане на 2-годишния срок.
Ще питам и социалните, но бих искала да се ориентирам.
Върти ми се в главата нещо за 3 весеца предварително, но не мога да открия точен срок в нормативните документи. Ако някой се сеща ...
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #98 -: Декември 07, 2016, 10:45:07 am »
Здравейте,
Искаме да подадем документи за осиновяване. Може ли някой да ми опише стъпка по стъпка какво трябва да направим, къде да идем и какво се изисква. Моя постоянен адрес е Пловдив, на съпругат ми Пазарджик. Живеем в Пазарджик и работим в Пловдив. Къде се подават документите.
Ще съм Ви много благодарна, тъй като незнам абсолютно нищо.
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #99 -: Декември 07, 2016, 20:13:02 pm »
Здравей, merita!
Отиди в отдел "Закрила на детето" по местоживеене, т.е. Пазарджик, за да ви дадат пълен списък на документите, които да подготвите. Там ще си подадете всички документи, включително ще трябва да посетите курс за кандидатосиновители. Една част от документите се изготвят от институциите по постоянен адрес (за теб в Пловдив).

На нас ни бяха дали този списък:
1. Молба за осиновяване.
2. Декларация от осиновяващите за даване на съгласие за пълно осиновяване /нотариално заверени/.
3. Документ удостоверяваш, че лицето не е лишавано от родителски права /издава се от общината по постоянния му адрес след проверка в други общини, в които той е имал постоянен адрес/.
4. Карта за предварителен медицински преглед с приложени резултати от изследвания /васерман, спин/, удостоверение от психодиспансер.
5. Свидетелство за съзимост.
6. Докумен, че срещу лицето не е образувано наказателно производство /от следствена служба в МВР/.
7. Доходи за 6 месеца назад и имотно състояние.
8. Удостоверение за сключен граждански брак /копие/.
9. Копие на личните карти.
10. Препоръки.
« Последна редакция: Декември 09, 2016, 00:59:27 am от marsi »